Last news in Fakti

14 Януари, 2021 06:30 8 050 57

Американците – един народ, потънал в дългове

  • сащ-
  • икономика-
  • дълг-
  • долар

Средният жител на САЩ оперира с четири кредитни карти и има 6 200 долара дългове, сочат данните на аналитичната компания Experian

Американците – един народ, потънал в дългове - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предоверявайки се на добрите прогнози за работа и икономически ръст, много американци задлъжняха тежко. Все повече от тях не могат да плащат вноските за колата или да погасяват кредитите си. Балонът заплашва да се спука.

21 трилиона долара или 102 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) – на толкова възлизат държавните задължения на САЩ в края на мандата на Доналд Тръмп. По-зле не е било от края на Втората световна война насам. Но и частните дългове на американците са толкова високи, колкото никога преди, започвайки от самия Тръмп, който има 400 милиона долара задължения – значителна сума дори и за милиардер.

При това причината е не само в пандемията, посочва „Ди Цайт“. Още преди нея, през четвъртото тримесечие на 2019 година, на всяко американско домакинство са се падали средно по 115 000 долара задължения. И оттогава те са продължили да нарастват: по данни на аналитичния отдел на агенция Moodys, в края на 2020 дължимите суми за наеми достигат до 70 милиарда долара, тъй като милиони домакинства изобщо не са си плащали наемите или са ги плащали частично.

Ренди Коен, който е собственик на заложна къща в Чикаго, казва: „COVID -19 само изостри това, което се наблюдава отдавна – на американците парите не им стигат“. В момента много се търсят заеми срещу заложени вещи. „Хората ни носят телевизори, музикални инструменти, телефони, часовници – всичко ценно, с което разполагат“, добавя той.

Пандемията е довела до тежко положение дори и американците с редовни доходи. Голяма част от семействата живеят от заплата до заплата, а месечните им доходи стигат само за покриване на месечните разходи. В случай на нужда почти 40 процента от американците не биха могли да заделят и 400 долара – сочи допитване на Американската централна банка.

Защо не стигат парите?

Голяма част от приходите на американците отиват за изплащането на вече взети дългове – за ипотеката, колата или за следване. Заплатите на средната класа стагнират, а разходите за основните потребности са нараснали през последните десетилетия. Един пример: през пролетта на 2020-а един нов автомобил се е продавал средно за 38 000 долара, а средният годишен доход на домакинство преди пандемията е възлизал на 68 000 долара. От 2009 година насам размерът на кредитите, взети за покупката на автомобили, почти се е удвоил – до 1,3 трилиона долара.

Но най-големият проблем е с кредитите за покупката на имоти, които възлизат на 10 трилиона долара – абсолютен рекорд. В Сан Франциско, например, средната цена на еднофамилна къща е 1,6 милиона долара, но и извън големите градове желанието за придобиване на собствено жилище е все по-трудно изпълнимо, сочат данните на агенциите за недвижими имоти.

Растат и дълговете за медицинско обслужване. Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама много повече американци са осигурени, но в болниците често трябва да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разходите. Освен това таксите са непосилни за мнозина – едно семейство би трябвало да плаща средно по 1600 долара месечно, което води дотам, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болницата, както показва проучване от 2019 година.

Американецът дължи средно 6 200 долара

Средният американец оперира с четири кредитни карти и има 6 200 долара дългове, сочат данните на аналитичната компания Experian. „Това обстоятелство е съсипващо“, отбелязва данъчната консултантка Лусинда Марино, цитирана от „Ди Цайт“. „Хората имат чувството, че земята под краката им може да пропадне всеки миг.“ За много от 20-те милиона души, изгубили работните си места заради пандемията, опасенията стават реалност.

„Тревожни индикации имаше още преди кризата“, казва от своя страна икономистът Торстен Слок от „Дойче Банк“, цитиран от „Шпигел“. Още тогава е станало ясно, че расте делът на хората, които не са в състояние да обслужват кредитите си. Най-вече това важи за по-младите, за хората с ниски доходи, представителите на малцинствата и за нискоквалифицираните, уточнява той. „Потребителите бяха уязвими и преди кризата, но пандемията утежни положението им допълнително", казва Слок.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    77 19 Отговор
    А българите пък щото не сме.Само междуфирмения дълг е 200 000 000 000 лв.А за гражданите е повече.В банките група олигарси трупат пачки,а малките депозити са на изчезване.

    Коментиран от #8, #11

  • 2 Сатъра на Хана

    75 2 Отговор
    "Синдрома на Хипопотама" ?
    ....
    Може до ушите да съм потънал в кафяв карамел ,
    ама съм отворил ей толкова голяма уста "
  • 3 Ленин

    101 12 Отговор
    Да идвам ли с Аврора. Разколачването му е майката. В СССР бях създал безплатно здравеопазване,висше образование, заводи, институти и който не работеше го биеха. Лошото беше че заплатите бяха само за оцеляване но имаше духовност. Ако не беше ВСВ щеше да се постигне много но от Запад ни завидяха.Вземете пример от Китай. Там банките все още са държавни.

    Коментиран от #42

  • 4 седъ

    66 0 Отговор
    При тъпи сподвижници в света, така се управлява, печатницата на долари управлява.
  • 5 цеса

    60 3 Отговор
    ГЕРБ в затвора!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да го дуват американците

    47 0 Отговор
    Ние да сме добре! !!!
  • 8 Дельо

    34 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Посмали малко или е печатна грешка сумата.

    Коментиран от #10, #19

  • 9 Корона глад

    32 3 Отговор
    . Най-вече това важи за по-младите, за хората с ниски доходи, представителите на малцинствата и за нискоквалифицираните, уточнява той. Ами да емигрират да им се къса з....как от бачкане
  • 10 Дельо Хайдутин

    23 6 Отговор

    До коментар #8 от "Дельо":

    За съжаление не е грешка.
  • 11 Гост

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    "Малките депозити"у нас са само 60 милиярда на физически лица и 25 милиярда за юридически лица!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Казват

    29 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    че в офшорки има 18 милиярда евро от БГвложители
  • 13 Потърпевш

    62 5 Отговор
    За това им е американското влияние тук,а и не само тук...за да им плащаме дълговете!Направихме им с наши пари,терминал за втечняване на шистов газ,купихме си самолети,които ще видиме кога пръГне гущера,сега и за Белене ще им платим да ни направят ама само на думи !Където са стъпили ТеЯ ,само глад и мизерия са посяли!Да им nикаR на демокрацията!С 1500 военни бази по света!
  • 14 ГОЛЯМ СМЯХ

    12 34 Отговор
    СРЕДНИЯ АМЕРИКАНЕЦ Е СЪБИРАТЕЛЕН ОБРАЗ КАТО БАЙ ГАНЮ ЛИ?

    ТА ВЕДНАГА СЕ СИСТЕМАТЕЗИРА КАК Е ЗАБОРЕЧНЯЛ АМЕРИКАНЕЦА

    ГОЛЯМ СМЯХ СА ТИЯ СТАТИЙ

    КАК БАЙ ГАНЯ СЪС ЦЪРВУЛИТЕ СЕ ЗАКАХАРИЛ ЗА АМЕРИКАНЕЦА

    БУХХААААА
  • 15 Унуфри

    26 8 Отговор
    6000 долара са 2 заплати. Да идват тук да благоденстват
  • 16 Рошко

    29 1 Отговор
    Няма страшно ротшилд ще им напечата
  • 17 един от многото

    33 0 Отговор
    Живот на заем!
  • 18 Бах

    36 4 Отговор
    Мученето на кравите ще се чуе отсам океана , то вече се чува . Аз го чувам вече . Русия , като най голям производител на жито в света ще им праща за да неизпукат от глад !
  • 19 БАЙ Х@Й

    26 3 Отговор

    До коментар #8 от "Дельо":

    ‼Схемата е друга! При вътрешния дълг фирма А дължи 100лв на фирма В, тя пък 100лв на фирма С , която дължи 100лв на фирма Е . Така дългът общо е 300лв , но 100лв биха го покрили ‼

    Коментиран от #34

  • 20 Ссср

    30 1 Отговор
    С какво се оправя финансова криза? С война!
  • 21 САЩ.......ЛИДЕРА НА СВЕТА

    9 31 Отговор
    ЩОМ И НИЕ ГЛЕДАМЕ В КАНЧЕТО НА АМЕРИКА....А Я ДА ВИДИМ В ТЕНДЖЕРКАТА НА...РУСИЯ

    Коментиран от #31, #33

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сандо

    39 4 Отговор
    Капитализъм + косуматорско общество - и ето логичния резултат.У нас ще бъде същото,дори и по-зле.Имаме и някои неща,остатък от социализма,които засега ни пазят,напр.личните жилища,но те са до някое време,след това идва тоталната катастрофа.идват тежки времена.
  • 24 АНОНИМЕН

    33 0 Отговор
    На всеки 10-15 години се правят/организират световни кризи с какъвто и да е повод! Сега е коронавирус! Пo врeмe нa кризa гoлeми мacи oт хoрa в глoбaлния cвят cтaвaт излишни. В пeриoд нa тeжкa икoнoмичecкa кризa мacитe трябвa дa ce кoнтрoлирaт. 2008-9 гoдинa пaк имaшe криза и пак тръгна от една американска финансова "къща"! Aкo нe ce прaвят кризи щe имa cвeтoвнa вoйнa, нo гoлeмитe ги e cтрaх oт вoйнa! Прeкитe и нeпрeкитe пoрaзии щe ca тaкивa, чe в cлeдвaщaтa вoйнa, aкo изoбщo имa тaкaвa и e мeжду чoвeци - oръжиятa щe ca кaмъни и тoяги! Мoитe cкрoмни знaния ми кaзвaт, чe кризaтa c пукaнeтo нa бaлoнa трябвaшe дa e пo-къcнo към 2024-5 гoдинa, a кoрoнaвируca e изнeнaдa! Щe видим! Cлeдвa прoдължeниe! Кaквoтo и дa гoвoрят - cтaвa думa зa пaри, пeчaлби, влacт, влияниe, пaзaри...!

    Коментиран от #29, #32

  • 25 Наблюдателен

    5 21 Отговор
    1,6 Милиона за Еднофамилна къща ??? Айде бе, я по надолу, ние дане пасем трева, Тва данее Холивуд, Голямата уста тръм ги докара до това дередже, ама има балъци дето още му ръкопляскат !!!

    Коментиран от #27

  • 26 АНОНИМЕН

    21 0 Отговор

    До коментар #22 от "Sofia":

    Няма да утихне! Сега тепърва ще разберем кон боб яде ли или луканка на пръчка! Печатниците за долари и евра на хартия и виртуални работят в режим 7/24! Ще се издрускат много маймунки от клона!
  • 27 Ти що

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Наблюдателен":

    не потърсиш в Гугл да видиш какви са цените?
    И не е от времето на Тръмп.
  • 28 Това е

    30 0 Отговор
    целта на всяка една демокрация, гражданите да са в дългове. Не много големи (някой път са всъщност много големи) но да има дълг.
    И ти постоянно да плащаш с малки суми но редовно.
    За една демокрация гражданинът без дълг е враг.
  • 29 Пацо

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "АНОНИМЕН":

    Подкрепям вашето мнение. Но. Циклите са през 9 години и кризата закъсня с няколко години.
  • 30 Пацо

    23 0 Отговор
    Благодаря за статията. Тя излезе в немските медии преди няколко дни и дава някаква представа какво се случва в САЩ. За добро или лошо САЩ не могат да бъдат пример за нищо в момента. Европа трябва бързо да анализира какво се случва и да вземе мерки ако ли не ще плащаме всички дружно чужди сметки и простотии.
  • 31 гледай внимателно

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "САЩ.......ЛИДЕРА НА СВЕТА":

    В краварското канче, че от там идват центчетата с които живуркаш.
  • 32 лично мнение

    16 1 Отговор

    До коментар #24 от "АНОНИМЕН":

    Корона вируса беше лансиран за да ударят Тръмп. Освен това, ще има още по-голямо сътресение. Много американски колонии, като нашата страна, са натрупали капитали в офшорки и швейцарски банки, и ще последва схема, чрез която да се присвоят тези сапитали от истинссите големи акули, тези каито мислят машинациите в световен план.

    Коментиран от #36

  • 33 Шопо

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "САЩ.......ЛИДЕРА НА СВЕТА":

    Така е - само че са лидер по дългове. Незавидно, а?

    Коментиран от #38

  • 34 Чичо Тони

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ Х@Й":

    Щом като фирмите Б, В, Г и т.н. дължат по 100лв. и в същото време към тях има задължение от по 100лв. - тяхната задлъжнялост е 0 (нула) лв.

    Коментиран от #39

  • 35 Behemoth

    2 6 Отговор
    Той и Тръмп яко я е забатачил 400 милиона дългове и сега банките не щът да работят с него ...голям бизнесмен няма що ....пак фалит ...
  • 36 АНОНИМЕН

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "лично мнение":

    Едва ли Тръмп е някаква голяма мишена за нацелване! Той не е чак толкова важен! Стана президент заради отвращението на "дребните" американци от рептилите, големите акули...,на които преди 4-5 години кой знае защо се определи Хилари-то за фасада! Сега му скроиха дрешката и му духнаха във вратлето! Със сигурност ще го смачкат по всякакъв начин за да знаят следващите с мислене и действия като неговите какво следва!
    До №22 - Пацо
    За периодичноста на кризите има спорове, че били свързани с активността на Слънцето и не знам още какво! Може и да си прав за 9 години! Факт е, че не бяха готови за истерията "коронавирус"в този мащаб/размер..., но все пак някои бяха по-готови! И вече малко, по малко се виждат кои са!

    Коментиран от #37

  • 37 БОЗА

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "АНОНИМЕН":

    Циклите на Кондратиев са интересни... ;-)
  • 38 Nnn

    4 6 Отговор

    До коментар #33 от "Шопо":

    Дълговете им нямат никакво значение колкото и да не им е приятно на разни слуги като теб.
  • 39 БАЙ Х@Й

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Тони":

    ‼ Да , ама Не, както казваше Бай Петко❗ От външния дълг на БГ при Живков никой не вадеше дълга на Либия и Ирак към нас‼

    Коментиран от #44

  • 40 не може да бъде

    12 3 Отговор
    За мен тази статия е уникална -в DW са забелязали ,че американците имат огромни дългове!?И никой не иска да се заеме с прогноза какво следва от това.Но както е отбелязал Станислав Иежи Лец "В 19 век твърде малко хора са предвидили,че след 19 ще настъпи 20 век!?"Поддържането та такава кредитна икономика изисква голяма изобретателност от икономистите и политиците,но в крайна сметка нищо не е по-силно от здравия разум.Съвсем ясно е,че американците се спасяват от последствията от тази задлъжнялост за сметка на останалия свят -печатат хартийки,срещу които получават реални стоки,като са го измислили така ,че и за всяка напечатана хартийка получават и нещо като лихва-за сметка на останалия свят,разбира се!?Може би е справедливо да им признаем тази привилегия -могли са ,направили са го,особено щом другите ,в т.ч и ние сме били глупави и неспособни да предложим нещо равностойно или по-добро!?Но специално за американците и тези,които здраво са се обвързали с тя проблемът се състои в това,че празникът на зелените хартийки приключва!Не се считам за откривател,но все пак искам да кажа на всички -21 век настъпи!И има последствия от това,макар че те ще станат видими с невъоръжено око след 10-15 г!
  • 41 Верно ли

    13 3 Отговор
    Чета и не вярвам на очите си! Дойче зелевската пропаганда сега Тръмп ще обвини за ситуацийката с Ковид, дето я спретнаха долните либерасти и която те самите наричат The Great reset! Тея съвсем ни взеха за мезе!
  • 42 ема

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ленин":

    На предателите истината не е нужна. Защото тези идиоти не способни на нищо освен да ближат за...на на някой и по тоя начин да осигурят жалкото си съществуване. Тяхната основна черта- лицемерие, подмазвачество, доносничество да плют тези които иска господаря им. Хора без способности , достойнства и чест живи паразити . И колкото това което е казано да е вярно е без значение.

    Коментиран от #53

  • 43 Джони

    3 11 Отговор
    Откъде обаче произтича масовата култура на омраза срещу една от най-богатите нации? На този въпрос отговарям така: „Откритата омраза не се основава на чувството за превъзходство, автентичност и самостоятелност спрямо американците. Тя по-скоро произтича от дълбоко вкорененото чувство на малоценност и срам от собствената сервилност спрямо Москва. Това чувство се проектира негативно и върху западни нации като компенсация за собствената слабост. В това отношение омразата е вид въображаема защитна конструкция, психическа защита от собствената съвест и представа за чест.“

    Коментиран от #49

  • 44 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "БАЙ Х@Й":

    Затова и гордо се отказахме от арабските кинти в "нечии "интереси.
  • 45 ЖИВОТИНСКО

    0 0 Отговор
    СТАДО В ХАЗАРСКА КОЧИНА :)
    СЪЩОТО БЕШЕ И В ХАЗАРИЯ :)
    ПРОСТО СА СИ НА ТОВА НИВО ТИЯ ЖИВОТНИ :)
  • 46 БОКЛУКА

    0 0 Отговор
    НА СЕВЕРО-ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА ИЗГОНЕН И ДЕПОРТИРАН НА КАТОРГА, ПЛЮС ЦВЕТНОКОЖ ТАКЪВ Е ТВЪРДЕ ПРЕУВЕЛИЧЕНО ДА СЕ НАРИЧА "НАЦИЯ" :)
  • 47 МОЛ ФЛАНДЪРС

    0 1 Отговор
    ЖАН ВЪЛЧАН И ЧИЧО ТИ ТОМ БИЛИ "НАЦИЯ" ?!
    ЕЙ! ЩЕ МЕ УМОРИТЕ, ОТ СМЕХ :)
  • 48 КАПИТАН СМЪРТ

    0 0 Отговор
    КАТО ПРИБАВИМ И ЖИВОТИНКИТЕ, КОИТО СИ БИХА КАМШИКА ЗА ДА НЕ СЕ ГЛАВОБОЛЯТ С ДЪРТИТЕ СКОТОВЕ, СТАВА ГОООЛЕМА "НАЦИЯ" :)
  • 49 БАЙ Х@Й

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Джони":

    Коя точно е най- богатата нация ⁉️ Тази с най -големия външен дълг ли‼ Значи ли това, че ако комшията ти има един милион и ти даде 800'000 в заем си по - богат от него ⁉️

    Коментиран от #55

  • 50 Shponka

    4 2 Отговор
    Хак им е на Американците, защото след втората световна война, вместо да приемат капитулацията ни и да ни вземат под крилото си, както направиха с другите победени държави, те ни предадоха на Руснаците, да се разпореждат с нас, та чак до днес.
  • 51 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    КОЙ ОПРЕДЕЛЯ ТРУДОВИЯТ ДОХОД НА АМЕРИКАНЦИТЕ ??? МИ -РАЗБИРА СЕ ---АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕИ-ЦИОНИСТИ -СЕМИТИ -ВЛАДЕТЕЛИ НА ДОЛАРА -ДИРЕКТНО !!! ТЕ СА СОБСТЕВНИЦИ И НА ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ НА САЩ /НАЦИ БАНКА / - ПЕТИМА !!! ТУИТЪР;ФЕЙСБУК ;Ю ТЮБ И СИЕ СА ЕВРЕЙСКИ -СНН -ХОЛИВУД И СИЕ СЪЩО !!!! РОБИ СТЕ ТАПАНАРИ ИРЛАНДЦИ;БРИТАНЦИ;ФРАНСЕТА И ИТАЛИАНЦИ- ЛАТИНИ И АФРИКАНЦИ---- АКО НЕ ИЗБИЕТЕ ЕВРЕИТЕ-ЩЕ СИ МРЕТЕ КАТО РОБИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
  • 52 Джо Байдън

    2 1 Отговор
    Тъкмо ще напълнят с бедняци и наркомани кварталите на L.A. N.Y.DETROIT S. F .!!!!то не че си ги нямат и сега!Вижте в ю тюб за северна Филаделфия и Скид роу в L.A.!!!
  • 53 до ема

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "ема":

    Ема християнството не е виновно че престъпници създадоха инквизицията Комунистическата идея е социалното лице на християнството но тези ,които провалиха християнството,провалиха и нея Жалкото е че сте слепи Без тези идеи светът ще загине най вече благодарение на слепотата ви

    Коментиран от #56

  • 54 Каунь

    4 0 Отговор
    Е затова политиката им е инвазия, тарашене и грабеж на ресурси
  • 55 МРГ

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "БАЙ Х@Й":

    Нямаш право да си толкова нагло простоват ! Трай си по-длбре по подобни теми,че изглеждаш по-малко вдлъбнат !
  • 56 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "до ема":

    Комунизмът отрича християнството, така че говориш глупости! Двете са несъвместими. Слушал съм такива простотии още като дете - едва ли не, сам Христос бил комунист. Комунизмът е такава извратена идея, че трябва проповядващите го да бъдат отстранявани систематично от обществото и да ги пращат да си живеят в комуни. Израел има система кибуц- знаеш ли колко процента е от икономиката на страната?! Нищожен процент, 1-2% и то предимно в селското стопанство. Едно от основните желания на човек е да има нещо свое, което води до борба за всичко - за партньора до теб, за жилище, за кола, за хубава работа. Животът в комуни обаче е еднакво беден...
  • 57 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    СМЯХ ,АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ И БЕЗ ФЛОТ:
    АСТРАЛНИТЕ ПИТАХА : "ДЕКАМЕРОН ", И КАМЕРЪН СЕ ОТЦЕПИ .СЕГА ВАНГА ВЕЩАЕ ДЕФОЛТ... А МЯЗА НА ДЕФЛОТ.
    АКО НЕ Е ИЗКЪНТЯЛА ТАЗИ ДУМА ОТ АСТРАЛА КЪМ ВАНГА ,ВАНГА ОТКЪДЕ ЩЕ ЗНАЕ ТАЗИ КУПЕШКА ДУМА .
    А ИНАЧЕ И ЛОГИКАТА В СВЕТОВЕН ПЛАН СИ ВЪРВИ:
    ДО КОГА ЦЯЛ СВЯТ ЩЕ ПЛАЩА МАСРАФЪТ НА ЧИЧО " САМ " !?!