Last news in Fakti

14 Януари, 2021 16:00 3 281 16

"Ню Йорк Таймс" и CNN така и не разбраха защо здравомислещи американци гласуват за Тръмп

  • пиер-ив дюгюа-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • ню йорк таймс

Левицата на Демократическата партия, добре представена от “Ню Йорк Таймс” и CNN, редом с други, се отличава с ролята си на пазач на правилното слово. Финансирана от милионерите от Силициевата долина, днес тя изисква Доналд Тръмп да получи доживотна забрана за участие в политическия живот и изразяване в интернет. Целта ѝ е да накаже президента с импийчмънт, дори след като той напусне Белия дом на 20 януари. Тръмп трябва да бъде разстрелян, след което да му се отреже главата.

"Ню Йорк Таймс" и CNN така и не разбраха защо здравомислещи американци гласуват за Тръмп - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пиер-Ив Дюгюа, кор. на "Фигаро" в САЩ

Пиер-Ив Дюгюа е възпитаник на Училището за напреднали международни изследвания "Джонс Хопкинс" в САЩ и Института за политически изследвания в Париж. От 1983 г. живее във Вашингтон и е икономически кореспондент на "Фигаро".

Възможно ли е да бъдем нюансирани в момента, в който социалните мрежи и т.нар. информационни канали в САЩ са изградили своя модел за поляризацията и карикатурата?

Възможно ли е да кажем, че не всичките 74,2 млн. американци, които гласуваха за Доналд Тръмп, са психично болни, расисти, копнеещи да извършат държавен преврат?

Злобата на публичния дискурс в САЩ достигна драматични размери. Доналд Тръмп, разбира се, носи голяма отговорност за това отклонение. В продължение на четири години самият той се зареждаше от враждебността на пресата и естаблишмънта. Колкото повече медиите го намираха за непоносим, толкова по-доволни бяха неговите поддръжници.

Левицата на Демократическата партия, добре представена от “Ню Йорк Таймс” и CNN, редом с други, се отличава с ролята си на пазач на правилното слово. Финансирана от милионерите от Силициевата долина, днес тя изисква Доналд Тръмп да получи доживотна забрана за участие в политическия живот и изразяване в интернет. Целта ѝ е да накаже президента с импийчмънт, дори след като той напусне Белия дом на 20 януари.

Тръмп трябва да бъде разстрелян, след което да му се отреже главата.

“Уолстрийт джърнъл”, единственият американски всекидневник, който от началото на тръмпизма успя да запази трезвост и спокойствие, също призова Тръмп да подаде оставка. Неговите колумнисти осъждат остро отказа му да приеме санкцията на урните. Но един от тях, Джерард Бейкър, припомня контекста на излизането на президента от пътя: “Няма нищо по-лошо от това, което демократите и медиите правят от четири години насам с поддържането на фалшивата теза за тайно споразумение с Русия, с отказа си да приемат легитимността на президентството на Тръмп и усилието си да го унищожат”.

Американската левица и буквално всички медии от естаблишмънта (с изключение на “Уолстрийт джърнъл”), както и институтите за изследване на общественото мнение, така и не разбраха защо здравомислещи американци са могли да гласуват за Тръмп. Нито през 2016 г., нито през 2020 г. Тяхното интелектуално форматиране по модела на прекалено скъпите университети, където е забранено да не си “прогресист”, убеждението им, че са морално по-висши, им пречат да разберат, че десетки милиони либерали в икономическия смисъл на думата, но също така обикновени патриоти и честни, слабо политизирани хора, са сключили договор с този дявол. За тази левица, ако една жена гласува за Тръмп, то неминуемо е слабо информирана и подложена на потисническия режим на белите мъже.

Ако мъж гласува за Тръмп, значи е расист, ксенофоб, простак, въоръжен до зъби: “окаяник”, както добре го описа Хилари Клинтън в един рядък момент на искреност.

Истината е, че милиони републиканци гласуваха за Тръмп два пъти, запушвайки си носа. Техният залог беше да търпят неговия популизъм и демагогия, стига да не попречат на Доналд Тръмп да намали данъчния натиск, да дерегулира икономиката, ограничена от Барак Обама, да позволи на Америка да постигне енергийна независимост, да възстанови пълната заетост и естествено да повиши ниските заплати.

И когато президентът популист обиждаше политическата коректност, бързаща да намери всички недостатъци на “бялата” Америка, това не беше, за да дразни консервативните републиканци. Там, където университетските и медийни елити виждаха само “мъже привърженици на робството”, Тръмп винаги виждаше непогрешими “бащи основатели”. В очите на консервативните републиканци имаше смелост в презрението, проявено от Тръмп към оскърбителната съвременност.

Кой друг излезе в защита на Томас Джеферсън, Джордж Вашингтон, Юлисис Грант и Франсис Скот Кий?

Когато демократичната левица коленичи на земята и аплодира премахването на статуите на герои от американската история, такава, каквато е написана преди век, предизвикателното недоверие на президента Тръмп успокои мнозина. Разтревожени от насилието на антиполицейските протести, плячкосването на магазините, много консерватори първоначално вярваха, че Тръмп ще ги защити от ексцесиите на новата култура. Те обаче започнаха да изоставят своя президент, когато той, отричайки расизма, за пореден път предпочете да разделя, вместо да обединява. Надеждата им беше също така, че зад лъжите на Белия дом за отсъствието на американски жертви при налагането на мита на китайските продукти, се крие най-сетне ефективна тактика, която да принуди Пекин да спазва правилата на свободната търговия.

Повече или по-малко хилавият договор между републиканци и популисти вероятно щеше да бъде подновен, ако пандемията и карантината не бяха потопили Америка, както и други страни по света, в жестока рецесия, която заличи икономическите придобивки на тръмпизма. Днес Тръмп взриви този договор. Малцината републиканци, които никога не се подписаха под него, като фамилията Буш или Мит Ромни, излизат по-големи. Но тяхната кауза,

каузата на либералната Америка по икономическите въпроси, ще загуби от поражението на тръмпизма.

Ще съумее ли Джо Байдън да им подаде ръка? Или бъдещият президент ще бъде заложник на доктринерската левица, обсебена от покаянието?

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    74 3 Отговор
    Белите хетеросексуални хора гласуват за Тръмп защото им писна от лилавия джендърски терор.
  • 2 681

    3 55 Отговор
    комунягите не могат да преживеят загубата на Тромпета
  • 3 Росен Плевнята

    39 5 Отговор
    И аз не разбрах защо у нас има гласуващи за тиквата , освен купените и зависими хора де.

    Коментиран от #11

  • 4 среднощен

    24 3 Отговор
    Накратко казано: "естествени обществени процеси" - не се допуска никаква мисъл за "решаващата роля на задкулисието"...? За сега няма по-голям пример за политическо лицемерие и слугинаж...? Демокрацията в САЩ "пак победи"...?
  • 5 разочарован

    7 23 Отговор
    обещанията на популиста се оказаха един голям балон, който короната спука, сега китайската икономика надмина нивата от преди кризата. а щатите са в криза и хаос, е те тва е популиста и демагога тръмпи.......
  • 6 ДжафДжаф

    36 2 Отговор
    Понастоящем имаме 2 супер икономически сили- САЩ и Китай. Твърди се, че са с почти изравнени икономически показатели, с тенденция Китай да изпревари САЩ. В същото време ако един европеец се огледа около себе си със сигурност ще открие десетки предмети от бита си произведени в Китай, дори и такива носещи гордо известни американски марки и всъщото време абсолютно нищо американско. Дори символа на съвременна Америка Ай фоните, дори и те са с процесори на Самсунг. Абсолютно нищо. Една гола печатница за зелени хартийки без никакво покритие. Както се казва: Държава принтер!! Добре го бяха измислили до сега, но обикновенно хубавите работи свършват бързо.

    Коментиран от #10

  • 7 hvdhhh

    19 1 Отговор
    По лошото е да му отнемат президентските привилеги след напускане на белия дом. Тук възниква още един проблем може ли да бъде президента на САЩ да бъде импийчмът след завърши мандата. Тогава какво ще стане с осталите живи президенти ? Може ли президента на САЩ да бъде заличен от политиката ? Може ли президента да се помилва сам ? Може ли президент да бъде заличен от президент списък на президенти на САЩ ?
  • 8 Чичо

    24 2 Отговор
    Прав е човека. Ако не се сложат ограничения на частното и либерализма в скоро време ставаме роби на световните компании в комуникационните технологии, фармацията, банките и др. които както се вижда освен скритото си влияние, започнаха открито и незаконно да налагат решения касаещи цялото общество?!Значи законността и демокрацията са си отишли? Прав е Путин в действията си спрямо тях. Започнаха да се усещат и други- КНР, Франция и др. Държавите си отиват. Идват корпорациите.
  • 9 Бетер

    26 2 Отговор
    Как стана така,че глобалните информационни корпорации иззеха функциите на съдебната власт в САЩ? Профилите на Тръмп могат да бъдат спирани и трити само с решение на СЪД! В САЩ се появи глобална световна държава с правораздаване извън контрол. Тия вече не ги лови нито изпълнителна,нито законодателна власт - за целта вече си имат демокрастава сататинска власт бетер от болшевишката власт.
  • 10 Наблюдателен

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "ДжафДжаф":

    Е да ама китайските са с американски чипсетове на куалком, все още има високотехнологични компании които дърпат икономиката на щатите но те са обвързани с китайските производители, всички напъни на тръм да се бори с китайците не доведоха до нищо положително, напротив ........
  • 11 Радев

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Росен Плевнята":

    Не гласуват за тиквата ,а си отпечатват бюлетини в Костинброд !
  • 12 АБВ

    2 6 Отговор
    Кой ги определя за здравомислещи !
  • 13 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор
    Никога няма,ама и не ИСКАТ да разберат...ТЕ са ,,пирамидата с окото,, от банкнотата от един долар!!!!!!
  • 14 чалма тв

    6 1 Отговор
    като погледна черни ,все едно виждам нашите цигани, все реват че нямат работа и са били дискриминирани..и затова белите им дължат социални помощи -ток,вода,безплатна храна и други прелести на демокрацията..а за белите бачкане и плащане на данъци.Черните да ги върнат в Африка ,а цигани в Индия и всички ще са щастливи..
  • 15 Разбирач

    3 0 Отговор
    Само "франсе" може да се изкаже толкова засукано, че свят да ти се завие! Дори аз, като познавач на американската политическа система, се затрудних да вникна в тезата на статията. Keep it simple bro!
    Down with Trump!
  • 16 ДОйде и ред

    4 0 Отговор
    Франсето писач на статията наистина го усуква по килифарски.Всъщност ако отмахнем настрана усукваниците му няма нищо сложно за разбиране? Свръхбогатите винаги са изсипвали купища пари на "революционните" сили. Свръхбогатите не се плашат от лумпените,неграмотните,лузърите,мързеливците,нефелниците и въобще градската тълпа - за тях това са оръдията с които смачкват средната класа навсякъде по света ,та да не им е конкурент. Холандски банкери платиха за Английската революция,кланът Ротшилд финансира и Френската революция и Маркс,американските милиардери финансираха и младотурската революция и Двете руски революции. Към момента мултинационалните глобалистки компании донабиват канчето на американската средна класа да не си помисля да им ограничава властта и недай си боже да поиска антитръстово законодателство,тоест дОйде ред и на средната класа в САЩ да бъде турната на дръвника.