15 Януари, 2021 19:00 5 966 56

Другарю Борисов, кажи си за келявото укрепване към Рилския манастир

  • бойко борисов-
  • срутване-
  • рилски манастир

Коментар на Емил Азар

Другарю Борисов, кажи си за келявото укрепване към Рилския манастир - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Става все по-трудно да бъдат коментирани действия и изказвания на премиера Борисов. Причината е повече медицинска и се отнася за състоянието „объркване“. Объркването се познава по необичайно поведение, причиняващо дълбоко разстройство в живота на страдащия, а и в живота на околните.

Симптомите са фалшиви убеждения, дезорганизирани мисли и поведение, емоционално безразличие/амбивалентност и халюцинации. Засегнатият се откъсва от действителността, заживява в свой свят, губи връзка с това, което се случва изобщо. Най-лошото е, че той не знае, но всички останали знаят.

Предпоследната словесна изява (всеки момент може да се появи следваща) на премиера е по повод прехваленото от него самия укрепване на пътя към Рилския манастир, който бе затрупан с камъни при първия дъжд: „Една колежка в парламента днеска е говорила за пътя до Рилския манастир. А този път не сме го правили ние. Той е правен от комунистите. Лесно можеш да кажеш, че го е отнесла водата, нали? Но всички знаят колко големи валежи паднаха, колко трудно се поддържат подобни съоръжения и колко трудно в момента се възстановяват. Не виждам защо от природно бедствие се правят грандиозни заключения“.

Това казал човекът и е дълбоко убеден, че е натрил носа на критиците и е спечелил сърцето на народа.

ПРИПОМНЯНЕ

През 2010 г. Борисов заявява: „Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен ръст за всяко правителство“. Казва го след един мач в Италия.

Неведнъж след това е повтарял: „Това, което Тодор Живков е построил, днес не можем да го боядисаме само…“. За боядисване не знам, но падна голямо саниране и много чекмеджета се препълниха...

Др. Борисов, - обръщението е такова, защото премиерът още не си е върнал партийната книжка за член на БКП, - България заема 93-а позиция по качеството на пътищата според класация на Global Competitiveness Index. Общият брой на оценените държави е 137. Пред нас са Танзания, Ботсвана, Хондурас, Замбия, Мали, Ямайка, Кабо Верде, Гана, Шри Ланка и др. В друга класация България е на 129-о място от 144 държави. По качество на пътищата сме на твърдо на дъното.

МАНАСТИРЪТ

Манастирът „Свети Йоан Рилски“ е построен на мястото на стара постница през 927 – 941 г. от св. Йоан Рилски Чудотворец в Рила планина. Цар по това време е Петър I, син на Симеон Велики. Когато до него достига славата на Свети Йоан Рилски, той изминава цялото разстояние от 450 km от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Минава по стари римски пътища и нови, построени от български владетели. Комунистите не се пръкнали още.

РИМСКИТЕ ПЪТИЩА

Много преди построяването на първата сграда на манастира и появата на Свети Йоан Рилски и неговите ученици, римляните са построили на Балканите хиляди километри пътища, включително, където е днес България.

Тяхното разположение е картирано в историческата Пойтингерова карта (Tabula Peutingeriana). Римляните са строили 4 вида пътища: via publica („градска улица“), via militaris („военен път“), via vicinalis („провинциален път“) и via privata („частен път“)

Тук са изграждани предимно via militaris и via vicinalis. Комунистите, Борисов, нямат пръст в тази работа.

СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ

До Съединението през 1885 г. пътищата в България са под две различни управления, поради разделението на България. През 1882 г. с княжески Указ № 463 се създава Министерство на общите сгради, земеделието и търговията, на чието подчинение са пътищата. Същата година се приема и Закон за общинските пътища. На 8.10.1882 г. с Указ № 736 на княз Александър I в Държавния съвет се внася за разглеждане изработения от МОСЗТ „Законопроект за направата, преправката и поддържането на пътищата”.

Пътищата се разделят на три категории: държавни, окръжни и междуселски;

Държавните се подразделят на първокласни и второкласни пътища;
Върховният надзор над пътищата се упражнява от министерството.

По този начин се е знаело кой отговаря, контролира и носи отговорност за пътищата. Което днес, др. Борисов, не става, а сподвижникът ти Нанков вероятно те заблуждава, нищо че се вози като „куфар“ в джипката. Освен предан, не е лошо човек да е кадърен и отговорен…

ОЩЕ НЕЩО

Преди 1944 г. пътят е поддържан и ремонтиран от правителствата. В периода от 1944 до 1989 г. е ремонтиран още няколко пъти. Комунистът и дългогодишен първи секретар на партията, а след това и кмет на Благоевград Лазар Причкапов дори имал план да превърне Рилската обител в комплекс като Света гора.

Така че, камараде, товарищ Барисов, вие може да сте имал добри намерения за укрепването на пътя, но Нанков и надолу по веригата са си оставили ръцете. Всички те вече трябваше да са наказани. Но как да стане, ако от налятите милиони една част пълнят нечии чекмеджета?

А дъждовете са особено нещо. Когато пълнят язовирите ни спасяват от воден режим, Борисов ги хвали. Когато се сриват пътища и тротоари за стотици милиони заради келява работа - дъждът е страшна гад. Мамка му и прасе (дъжд)...


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    88 20 Отговор
    Комунистите са виновни и Радев.

    Коментиран от #14, #28

  • 2 пожелание

    134 16 Отговор
    Срутването трябваше да стане когато джипката минаваше от там ,за да празнува целият народ !

    Коментиран от #23

  • 3 Дъртият

    107 16 Отговор
    Борисов е криминално проявен тип с психични отклонения с просторната физиономия на невменяем и вирусоносител на свински грип . След к19 съвсем изкукурига ,К19 го удари директно в мозъка и централна и периферна нервна система.

    Коментиран от #56

  • 4 Гост

    63 12 Отговор
    Виновни са извъземните
  • 5 ТаУмВзе

    92 14 Отговор
    Мутрата е Шизофреник и с още няколко диагнози, поне.
  • 6 Майна

    96 12 Отговор
    ДРУГАРЯ БОРИСОВ СЕ НАДЯВАМ ДА ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИТЕ НА КЬОВЕШИ, ЗА НЕЯ ЩЕ Е ВЪПРОС НА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ ДА РАЗПЛЕТЕ ПАЯЖИНАТА...
  • 7 Хахаха

    95 11 Отговор
    Ами те и повечето гербаджии са правени от комунисти ама си мълчат,не си признават..
  • 8 Дълбоко виждащ

    52 9 Отговор
    Изглежда,добре направено!Да не е саботаж,партизани в бой.....
  • 9 Последния Софиянец

    70 13 Отговор
    В 20 00 часа пред БНТ Панорама ще посрещаме Шкембото Каракачанов.Носете торбички Билла,маркучи,яйца и памперси.От него чакаме баницата дето обеща да ни направи.

    Коментиран от #11

  • 10 истина е

    73 8 Отговор
    1000 год. затвор трябва да му се даде ,а на министрите му по 100 , защото унищожиха тази хубава държава !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 дявола

    21 85 Отговор
    Бойко може да го наричате всякак но много неща направи е не е идеален че има трески за дялане има но кажете какво е направено от 1990 до 2009 та го оплювате само него ,питай другите премиери какво са направили

    Коментиран от #19, #29

  • 13 Буйко нищу

    7 20 Отговор
    ни вдява тои струи багария
  • 14 мислещ

    31 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":

    За първото е абсолютно прав. Все пак комунягите не са падали от власт поне от 10 години, кой друг да е виновен?
  • 15 Несъмнено

    48 7 Отговор
    Посоченото лице е спешен кандидат за управляваното от Доктор Гълъбова заведение. Който го излекува ще получи Нобелова награда за медицина и физиология.

    Коментиран от #21

  • 16 Behemoth

    62 3 Отговор
    Виновен е хан Аспарух ,ако беше закарал ордата в Германия сега какво магистрали щяхме да имаме....
  • 17 томка бикова

    11 38 Отговор
    ШЕФА е ВЕЛИК, такива нискочели сте "критиците" му, че нищо не проумявате.
  • 18 борисов

    34 8 Отговор
    Библията изяждам,но за келявото укрепване не признавам!
  • 19 Хахаха

    13 9 Отговор

    До коментар #12 от "дявола":

    Слагай повече запетайки..И що си се писал Дявол?! Само Гяволите фалят Баку..
  • 20 ЪХЪЪЪ

    7 17 Отговор
    Видях го, точно той го правеше, а не българската ни некадърност и безотговорност във всяка една сфера!
  • 21 Д р Вирхов

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "Несъмнено":

    Доктор Лопатаров е доста добър.
  • 22 МЕНГЕЛЕ

    27 6 Отговор
    ЕДНА ТРАПАНАЦИЯ НА ГОЛЯМАТА МУ КРАТУНА МОЖЕ И ДА Е ПОЛЕЗНА НО...ЕДВА ЛИ
  • 23 ФИНЦИ

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "пожелание":

    АААА ААААА НЕ ТАКА ЗА БОИКО ДА НЕ ЧУВАМ ЛОШО ТОЯ ЧОВЕК ТОЛКОВА ЛОШОТИИ Е НАПРАВИЛ ЧЕЕЕЕЕЕ НЕ ЗНАМ БОГ ДА ГО СЪДИ
  • 24 зми

    25 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Другарю Борисов, кажи си за келявото укрепване към Рилския манастир. Каже ли за това трябва да каже и за всички и за келявите магистрали дупки.
  • 25 Република

    8 28 Отговор
    Абе Азар,според теб какво може да спре 30 тонна скала да ти го напраскам на специалиста.
  • 26 смею ва

    32 5 Отговор
    банкянкото келеме пак счупи тъпомеря!
  • 27 Бацо

    25 2 Отговор
    Пачки тряват за Мата Хари, иска къща и тя
  • 28 Съседа

    39 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":

    На крив ууййййй дъждът му пречи.
    Значи първите дни като се хвали на откриването на пътя, говореше че комунистите това не могат да го сънуват а едва ли да го направят, а като се срути се оправдаваш с тях.
  • 29 Той

    32 1 Отговор

    До коментар #12 от "дявола":

    Тоя поток от милиярди по различни програми от ЕС и потока от работещите на запад, нито едно правителство не имало до сега, така, че липсват 90% от парите от всичко това построено до сега с ниско качество.

    Коментиран от #35

  • 30 Ужас

    18 3 Отговор
    ХОРА, ББ КРАДЕ ТА ПУШЕК СЕ ВДИГА. ЗАЩО ОЩЕ МУ ВЯРВАТЕ. СТРАНЕН НАРОД СМЕ.
  • 31 Хаджи Папурко

    19 4 Отговор
    19 годишният комунист Бойко Методиев Борисов,днес десен политик.Боже опази.
  • 32 оня с коня

    7 30 Отговор
    На 3 ПЪТИ се отказвах да чета тая ПЛЯВА оформена като "Статия",но след 3-я път си казах че толко ценно време изхабих,поне да дочета докрай всичко та да не съм "Капо".Според мен Основната Идея е че след като тая Скала е паднала на Шосето,значи НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМ за Борисов?!Да ама НЕ, защото Дълбокото ми Убеждение е,че точно ГАДОВЕТЕ НАЧЕЛО С БСП са ИЗБУТАЛИ НАРОЧНО Канарата през нощта за да имат повод да плюят по ЛЮБИМИЯ МИ ПРЕМИЕР!!!Не са способни Комунистите на такова нещо ли?Та те цял Божи храм "Света Неделя" взривиха барабар с Хората вътре,та някакъв си Камък ли няма да бутнат?!

    Коментиран от #38, #42

  • 33 cpv

    9 6 Отговор
    Емиле, пишеш само глупости за да има кой да се радва ,а ти един камък не си преместил за добро,а критикуваш! А не знам дали си изобщо българин !
  • 34 Найс а

    17 1 Отговор
    Ако свлачището към Рилския манастир го бяха укрепили с хотел, както на морето, сега нямаше да стане така!
  • 35 Тираджия

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Той":

    Ти да не си му бил счетоводител ,че знаеш дори и колко % липсват!
  • 36 Шамара

    2 19 Отговор
    Емилчо колкото повече плюеш толкова повече ставате смешни! Природни бетствия стават навсякъде по света, но само ние, той Бойко виновен айде у лево,! Затова ще гласуваме пак за ГЕРБ!

    Коментиран от #39

  • 37 МУТРАТА ОТ СИК

    26 2 Отговор
    Е АБСОЛЮТЕН ПЪТНИК ... ИНАЧЕ ВСЯКА БУКВА ОТ СТАТИЯТА Е ИСТИНА ... ТАКЪВ ПРОСТАК БЪЛГАРИЯ НЕ Е ВИЖДАЛА НИКОГА ....ПРЕЗ ИСТОРИЯТА СИ !

    Коментиран от #41

  • 38 Трол

    16 0 Отговор

    До коментар #32 от "оня с коня":

    Кобилкин, хайде спри с бълнуването! А комунистите повечето са в ГЕРБ, брой ако можеш! И ти почваш да ми намирисваш на пребоядисан комунист, нещо като Спас Гърневски!

    Коментиран от #40, #48

  • 39 БУДА

    13 0 Отговор

    До коментар #36 от "Шамара":

    В този сайт има три трола , които всеки ден лижат СИКАДЖИЯТА И ЩЕЛИ СА ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО - Шамаро , Коньо дето се научил да г дава акъл на ездача си и КАРЛУКОВСКИЯ ПАЦИЕНТ -БАЦЕ УЧИТЕЛЯ НА НАРОДА ... ТОВА САМО У БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ...
  • 40 У ГЕРБ ВСИЧКИ СА ПРЕБОЯДИСАНИ

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Трол":

    КОМУНИСТИ ... ДОБРЕ ЧЕ ИМ ИМА БИОГРАФИЙТЕ НАВСЯКЪДЕ .... ЧЕТЕТЕ КОЙ КАКЪВ Е ... МУТРАТА СЪЩО Е ОПИСАН ... ОТ БКП ДО ДНЕС ... И В ДС ГО ИМА ... И ПРИ ЦАРО ... ЧЕТЕТЕ БРЕ !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ИНА

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "оня с коня":

    Не знам колко хора са взривили преди сто години , но зная , че МУТРАТА ОТ СИК и неговата компания взривиха стотина техни съратници за десетина години и още три пъти повече изпозастреляха по улиците като кучето - така че си прав , вълкът козината си и сменил , ухото Буда на ДС И БКП .... ФАКТ !
  • 43 яко ни лъжат

    5 0 Отговор
    другаря от ДС и БКП ,Бойко Борисов, да каже вернолие че гората над свличащите се скали Е ИЗСЕЧЕНА?????? АКО Е ИЗСЕЧЕНА ЕТО ВИ ГИ ПОСЛЕДИЦИТЕ. КОЙ И КОГА Е ИЗСЯКЪЛ ГОРАТА НАД СКАЛИТЕ????? МАЙ ТОВА Е СТАНАЛО ПО ВРЕМЕТО НА МАФИЯТА ГЕРБ.
  • 44 Васил

    4 0 Отговор
    Всичко построено от Герб е леш ама на космически цени.
  • 45 старо куче

    1 0 Отговор
    дбразованието и военната служба за мъжете е в основата на всичките ни беди , като видях сричащия професор от ИСИ край падналата скала всичко става ясно
  • 46 Казуар

    6 1 Отговор
    Преди да се строи стената се обезопасява ската като се премахват несигурните големи камъни.

    Коментиран от #55

  • 47 Гнусeн си ми

    3 6 Отговор
    Емиле,Чудя се защо има още кретени в България като теб.Стига сте плюли.Това е обстоятелство което неможе да се предвиди.Човек единствено е безсилен срещу природата.Човека цял мандат се опитва да направи нещо за развитието на държавата,а Радев - беден ми е речника да го опиша заедно с неговия екип-кръгла НУЛА.
  • 48 По вероятно

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Трол":

    Не, това е Тома Биков, ама след като си е пил хапчетата.
  • 49 БОКО ЛЪЖЕЦА

    7 1 Отговор
    Другарю Борисов, кажи си за келявото укрепване към Рилския манастир - КАЖИ СИ КОЛКО ОТКРАДНА ПАК МУТРО ДОЛНА КРАДЛИВА ?
  • 50 ДЖОБЕН ТЕНИС

    5 0 Отговор
    Другарю Борисов, кажи си за келявото укрепване към Рилския манастир - КАЖИ СИ ПА МИ НАПЪЛНИ ДУШАТА ТА ДА ГЛАСУВАМ ПАК ЗА ТЕБЕ МУТРО СКАПАНА .....
  • 51 А БЕ НЯНКОВ

    4 0 Отговор
    ЩО МУТРАТА НЕ Я НАПРАВИ ТАЯ СТЕНА ОЩЕ 20 МЕТРА ПО - ВИСОКА МИ ОТКРАДНА ПАРИТЕ ?
  • 52 geco

    2 1 Отговор
    Или е гениален актьор или тотално ку-ку.Не,не аз не мога да бъда актьор,просто.....За справки Мари Х-Фактор.
  • 53 Пешо

    3 0 Отговор
    Е кво да каже - то се вижда!
  • 54 Бай Курти

    2 1 Отговор
    Даже не си струва да отделя време да чета тази словесна диария.Само заглавието ми беше достатъчно да не продължа по нататък.
  • 55 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Казуар":

    ...камъните/парите/ се прибира в шкафа!!!!!!!Това е разликата с ТОГАВА/СЕГА
  • 56 Д р Вирхов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дъртият":

    И във вегетативната!