Last news in Fakti

16 Януари, 2021 15:58 6 732 43

Проф. Любомир Халачев: NO COMMENT

  • нов език-
  • той-
  • тя-
  • то-
  • пол

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси се надява да направи новия Конгрес на САЩ „най-приобщаващият в историята“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Айнщайн беше казал: „Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен“

В началото на 2021г се появи информация за опитите на Председателката на камерата на представителите Нанси Пелоси да бъде въведен нов език в политическия живот на САЩ.

И тази информация събуди основателна тревога в мислещите хора на континента. Този факт нямаше да бъде така притеснителен ако не познавахме желанието на САЩ през последните двайсет години да налага всеки свой политически опит върху останалия свят.

Ние знаем как някои решения на американското правителство могат бързо да променят съответния начин на мислене и в ЕС. Имаме такива случаи. И затова страхът от новата идея за създаване на „най-приобщаващ език“ (както се обявява в медиите това действие) е много тревожна за всички нас, които обичаме своя език такъв, какъвто е и смятаме че той е създаден от нашите предци и не трябва да се променя с политически декрети.

Както съобщи агенция „Фокус“ според „The Washington Post“ Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси се надява да направи новия Конгрес на САЩ „най-приобщаващият в историята“. А преди това в „WSJ“ написаха „Неутралният пол е повече от игра на думи“ визирайки изреченото от Нанси Пелоси.

Ето за какво става дума.

Той, тя, баща и майка - тези думи в 117-ия конгрес няма да се използват, ако бъде одобрен новият правилник на Камарата на представителите. Специална комисия "ще разгледа неравенствата въз основа на раса, цвят на кожата, етническа принадлежност, религия, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, увреждания, възраст и национален произход", се казва в доклада .

Също така се съобщава, че комисията „ще зачита всички видове пол и ще замени всички местоимения и думи, обозначаващи семейни връзки, с неутрални по пол в правилата на Камарата на представителите“.

Резолюцията на Камарата на представителите посочва кои конкретни термини и местоимения повече не трябва да се използват. Морският термин „моряци“ (seamen) ще бъде заменен с неутралния по пол seafateres, който не включва думата „мъже“ (men). Подобна е ситуацията и с думата „председател“ (chairman), в новата директива ще бъде заменена с chairperson “.

„Трябва да се премахне:

- „ баща, майка, син, дъщеря, брат, сестра, чичо, леля, братовчед, братовчедка, племенник, племенница, съпруг, съпруга, тъст, тъща , свекърва, зет, снаха, втори баща, мащеха, доведен син, доведена дъщеря, полубрат, полусестра, внук и внучка "и да се заменят с „родител, дете“,
- sibling (общо понятие) вместо конкретното брат, сестра, съпруг, родители на съпруга, дете на съпруга и т.н", се казва в резолюцията
Промените в езика също променят фразата „той / тя подава заявление за оставка“ и се заменя с „оттегля се“. Изразът „той / тя се въздържа“ ще бъде заменен с „този член, делегат, постоянен представител се въздържа.“

Опитвам се да разсъждавам спокойно и си казвам, че това което чета, се отнася само и единствено за Съединените американски щати. Свободна държава , която може да приема такива правила за живот, каквито се харесват на нейните граждани. Тревогата ми обаче идва от съзнанието, че това вече световно движение за унищожаване на някои понятия в езика на хората ще доведе до унищожаване на някои съществени взаимоотношения и така може да предизвика фатални промени в нашия живот.

И това движение няма да си остане някъде там, по широкия свят, а ще дойде и до ЕС, а оттам и до България. И тогава вместо да се занимаваме с проблемите които реално вълнуват нашия народ, ще трябва да се борим с незнайно откъде връхлетялата ни буря с космически характер, от която нямаме никаква нужда.

Защото Създателят се е мъчил милиони години да създаде такова богато и красиво многообразие от форми и видове на земята, което апологетите на посочените промени искат да унищожат и да поставят в калъпи без цвят, мирис и форма.

Ние сме различни, всичките седем милиарда същества живеещи на земята. По цвят, по раса, по пол, по религия, по образование и възпитание. И искаме да останем такива- различни. Като създадем условия, разбира се, на всички жители на Земята да имат равни права в обществено -икономическо и културно отношение. Останалото е дело на природата, в чиито дела не трябва да се намесваме така безпардонно.

Вие си помислете по какви учебници ще се изучава медицината, тъй като в нея почти всеки ред е изграден върху разликата между мъжа и жената. Сигурно ще се намерят угодливи преводачи да създадат нови учебници. А как ще определяме пола на животните, които няма да могат да четат и ще продължават да се отнасят помежду си по старому? Също интересен въпрос който очаква отговор.

Освен това нашето усещане е, че с тези идеи много повече ще се подсили разделението между хората, отколкото тяхното обединение. Защото така предлаганите общи понятия не съществуват в природата и обществения живот. Защото след като бъдат приети (ако това се случи! – все пак в САЩ има много разумни хора) тези отношения ще бъдат наложени в университетите и училищата. Това е сигурно! Ще бъдат платени и направени преводи и прекроена цялата художествена литература.

А с много писатели просто ще се разделим завинаги, защото те няма да могат да бъдат превеждани политически коректно. Не ми е жал за Чарлз Буковски, но сигурно така ще стане например с О’Хенри и с Ърнест Хемингуей- при тях само с едно местоимение за всички родове не можеш да минеш.

Добре, че не е жив нашият велик поет да прочете:
„Не плачи, родител, не тъжи,
че станах ази хайдутин,
Хайдутин, родител, бунтовник…“

Нямам коментар!

Проф. Любомир Халачев, Епицентър


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македон

    6 150 Отговор
    Ами добре дошли в 21-ви век бе Ганьовци не може да живеете вечно в 50-те гонини!

    Коментиран от #8, #9, #19, #20

  • 2 Сандо

    120 0 Отговор
    Дегенератите са на път да властват над света.Все още има обаче надежда.От нас зависи на коя страна ще застанем!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 100 Отговор
    Браво на леля Пелоси много умна жена.

    Коментиран от #7

  • 4 Е ЗА ТОВА

    106 2 Отговор
    КОМУНИЗМА БЕШЕ ХУБАВ.СТАНЕШ НА 55 И В ПЕНСИЯ. А БАБА НАНСИ Е НА 80 И ТРЯБВАШЕ ПРЕДИ 25 Г ДА Е КОНТИНГЕНТ НА СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО.МАКАР ЧЕ НА ТИЯ ГОДИНИ МОЖЕ ДА СИ ВСЯКЯКЪВ ПОЛ , ДАЖЕ И БЕЗПОЛОВ
  • 5 сбъркън свят

    91 1 Отговор
    третополовите са за трепане без обяснение, а тая изкуфяла пелоси е направо за пребиване с камъни на площада както е в саудитска арабия, които междо другото са приятели и партнйори със сащ нали така
  • 6 Петьо Петров

    106 0 Отговор
    Колкото и да не съм сексист и да се опитвам да бъда толерантен към всички,но това наистина граничи с безумие! Мисля,че началото тръгва с феминистките движения. Нямам против равните права на мъже и жени,но поне за мен това отвори Портите на Ада. Вече все повече мъже се борим не за надмощие,а за оцеляване в свят на хаос.Появиха се какви ли не определения за двата пола,а те винаги са си били само два. По домовете си да правят каквото си пожелаят,но не бива да се натрапва всякакво извратено мнение,вкус,предпочитания и пр. Или аз съм луд,или света е полудял. Не знам,знам само,че предпочитам своята си реалност,а не натрапената ми.

    Коментиран от #15

  • 7 СЪЩО КАТО

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    БОКО

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ами,

    56 0 Отговор

    До коментар #1 от "Македон":

    Добре дошло влечуго!/Тук няма местоимения,нали така?/.
  • 10 Юли

    28 0 Отговор
    Ще имали съблекални мъже жени, детски градини, отделения в болниците /лекарски специалности/, домове за възрастни.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анонимен

    41 0 Отговор
    Тази 80-годишна рептилия изцяло отговаря на вица дето бабата питала внучето как се казва мъжът дето и взел акъла - Айн ли беше, Алт ли беше?!
  • 14 Чрез

    50 0 Отговор
    яростните искания за импийчмънт на Тръмп и призивите за новговор демократите още повече разделят собствения си народ. Лингвистичната инициатива, също отклонява вниманието от социалните неравенства. Разделеният и вдиотен електорат е по-лесен за управление.
  • 15 Лост

    42 0 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    По кратко:Гейовете казали-ще видите като станем повече, кои са обратните.
  • 16 пенсионер

    29 1 Отговор
    Интересно по какъв начин и как ще се определят възрастите за пенсиониране!
  • 17 Млък!

    2 58 Отговор
    Като не ви харесва - чемодан и в Русия.
  • 18 ТОШКО

    33 0 Отговор
    Тия накрая ще го хапнат много лошо.
    .даже и обичащите ги в БГ!
  • 19 До МАКЕДОН

    39 1 Отговор

    До коментар #1 от "Македон":

    Какъв ви беше националният флаг?
    Цветовете на дъгата ли?
    Знам че ти харесва да те петкат...отзад!
    Сладуран...
  • 20 МакеКон

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Македон":

    Всички идем от Сашка(о) Великата.
  • 21 Нанси няма да и стигне времето да се

    25 0 Отговор
    Случи Реално това което е намислила!!! Оня Горе с Часовника ще каже до кога щесе Напъва с щуротии те си Нанси!!!
  • 22 тая си е

    35 0 Отговор
    Превъртяла бабичка за психиатрия.
  • 23 GTR

    33 1 Отговор
    баба ти нанси е изплискала легена яко
  • 24 Моряка

    41 0 Отговор
    Е,сега щегледаме сеир.Само като им изсвири Херо Мустафата и нашите пишман Атлантици,Соломон Пасита,Отворени и Затворени общества,Шайката и Тъпите КП и всякакви друге боклуци,отпадъци и сини трески от Орлов мост 1991,да не забравим и Меглено Куневци и ввсекакви други мадами Yes,мигом ще сменят резбата.За тях не съжалявам,но ще се впуснат с комсомолски устрем да внедряват( по точно да развращават) децата и внуците ни.Ще се изпълни завета на знаменосеца на атиславенизма,идеолога на нашите Соломон и другите атлантечески Пасита-Бэежински:"След падането на Берлинската стена остана само един враг-православието."Да, но ако им позволим-зависи от нас.

    Коментиран от #25

  • 25 Моряка

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Моряка":

    Извинение за горните правописни грешки,дребните буквички на смартфочето явно не са предназначени за по едрите ми пръсти.
  • 26 Чичо

    27 0 Отговор
    Такааааа...новговорът е вече налице. Следващата стъпка е създаване на Министерство на Истината. Май ще се окаже, че гениалната "1984" на Оруел не е антиутопия, а поглед в бъдещето!?
  • 27 Рая

    28 0 Отговор
    За да продължи да съществува човечеството, Бог е създал мъжа и жената. И всички извратени опити това да се отрича ще бъдат наказани! Бъдете 100% сигурни. Жалко, че ще пострадат и невинни.
  • 28 Бивш канадец

    19 0 Отговор
    Не е далеч времето, когато мечтата на тоя бабишкер ще се сбъдне. Щото в пъкъла няма разделение по пол и раса, казанът е един за всички, и дърва има бол!
  • 29 Малииии

    2 23 Отговор
    Много професори в България ,Малиии.По какво са професори ,по разтягане на локуми и нищоправене

    Коментиран от #31

  • 30 Ох бабан

    18 0 Отговор
    Майце си (родителю) Христо Ботев
    Ти ли си, (родительо) МАЛЕ, тъй жално пела.....
    ........
    БАЩИНО...(Родительо 2) ли съм пропил имане....
    Баща и сестра и братя мили
    (Родител 2 и дете и деца мили)..(кой брат кой сестра не е ясно по изкуфелите им правила нови....)
    Аз да прегърна искам без злоба
    Пък тогаз нека измръзнат жили.....
  • 31 Това за

    25 0 Отговор

    До коментар #29 от "Малииии":

    многото професори ДНЕС е вярно. Само че ПРОФЕСОР Любомир Халачев е от по-старите - ония, които ставаха професори за постигнати резултати, а не защото са просто някакви или нечии... А че ти не знаеш кой е той, това говори лошо не за него, а за теб. Въпрос на култура и образованост.

    Коментиран от #32

  • 32 Малииии

    1 29 Отговор

    До коментар #31 от "Това за":

    Професора го знам като име не съм се интересувал какво "проповядва" но ми омръзна всеки ден по 10професора да ръсят мозъци .Така или иначе света върви напред и щем не щем нещата се случват ,това са необратими процеси щем нещем,това е .Като не ти харесва изключи си интернета тв то и пресата.И друго че не чета всички професори си е мой избор

    Коментиран от #34, #37

  • 33 Шопо

    2 0 Отговор
    Майкя ву да €б@ на д¥рт@т@ к¥рв@!
  • 34 бузю

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "Малииии":

    ми като не четеш професора , що се изкажваш не подготвен , или си на всяка манджа мерудия ??
  • 35 От чужбина

    24 0 Отговор
    Не се кахърете, Господ вижда!
    И още в началото на Библията е казано, че Бог ги създаде, мъж и жена ги създаде. Т.е не се говори нищо за някакви други измислени полове и т.н. Още когато Бог създава Ева и казва да слуша мъжа си, но и Адам трябва да чува жена си. И пак там в Библията е казано: Не го прави с животни, това е гнусотия и не си лягай с мъж като с жена, това е мърсотия. Т.е педерастията е отхвърлена. Колкото и да ни я натрапват придържайте се до нещата които са нормални и естествени.

    Коментиран от #36

  • 36 бузю

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "От чужбина":

    съгласен ! само ми е интересно как ще пренапишат библията

    Коментиран от #40

  • 37 Малии тъп

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Малииии":

    малииииии, олиииииии, ама на нас пък мнозинството ни харесва... той, тя, ние, вие, те, баща, майка, брат и сестра. И ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА СИ ГИ ИЗПОЛЗВАМЕ АКО ЩЕ И АДА ДА СЕ ПРОДЪНИ. Това да наричам някой джендър... той или тя ако е пендер или сафо, СИ Е МОЙ ИЗБОР. Малиииииииии и сега кво ще правим... щем не щем... ами спрете си ВИЕ нета като НЕ ВИ харесва този факт... малииии АХАХАХАХА
  • 38 пери

    10 0 Отговор
    Не е задължително да възприемаме и копираме всички простотии, родили се отвъд океана.

    Коментиран от #41

  • 39 БПФ

    13 0 Отговор
    Разбирате ли защо дядовците ни казваха, че само битият п.д.раст е кротък п.д.раст? Кутията на Пандора бе отворена с абсурдното решение, че извратенячеството не било болест !!! Оттам първо обикновените извратеняци станаха нагли, после всеки психопат започна да си измисля свой си пол... и това, защото ние, нормалните хора, допуснахте да ни убедят, че трябва да бъдем толерантни със сбърканите, колкото и нагли и агресивни да са.
    Виждаме резултата, някаква стара вещица иска да забрани на хората да изразяват с думи най-свещените семейни връзки. Посягат на децата на света, от малки зарибявайки ги с противоестественичество... а родителите им са принудени да търпят безропотно.

    Далеч съм от мисълта за репресии - много хомoceксуалисти са съвсем толерантни хора и не се афишират, убедени, че тяхната сексyалност си е само тяхна работа. Но не трябва нито за миг да забравяме, че това е отклонение - освен това, при положение, че развитите страни имат отрицателен демографски принос, насаждането на това извращение е реално заплаха за националната сигурност. Затова - всяко зарибяване на малолетни и непълнолетни лица - директно или индиректно - с извратенячество, трябва да се наказва със смъpт !!!
  • 40 суоми

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "бузю":

    Пренаписаха я вече. Във Финландия. Вече Бог е полово неутралното ТО. Добре, че тук вирее още здрав разум
  • 41 падналия ангел

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "пери":

    Разбира се, че не! Но ще ни го наложат, обзалагам се!
  • 42 Фактолог

    4 0 Отговор
    Именно това е целта – унищожаване културния обмен на народите, основа на цивилизацията.
    От Омир запова литературата и културата – онзи епичен сблъсък на култури.
    За американеца все повече културата е – да изядеш едно пиле пред теливизора, където дават холивудски филм, а там американеца си прави салата от космически ум...
  • 43 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Айнщайн е бил много прав! За човешката глупост нашата Вселена очевидно е тясна, та какво тогава да кажем за Камaрата на представителите на САЩ....