Last news in Fakti

18 Януари, 2021 14:00 41 850 64

В България се задава най-голямото харчене на пари

  • пари-
  • българия-
  • харчене-
  • фондове-
  • икономика-
  • бюджет-
  • ес-
  • избори-
  • партии

Никое българско правителство не е разполагало с толкова много пари, колкото ще има следващият кабинет

В България се задава най-голямото харчене на пари - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече знаем - изборите за нов парламент ще се проведа на 4 април. Вперили поглед в предстоящия вот, мнозина може би пропускат най-важното - парите зад него. На следващото коалиционно правителство, което и да е то, му предстои да работи по усвояването на "най-големия пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС". Така Европейската комисия определи многогодишната финансова рамка 2021-2027 в съчетание с инструмента за възстановяване NextGenerationEU, който ще действа до края на 2024 година. Първите плащания от този фонд, всъщност от основния му компонент, какъвто е Механизмът за възстановяване и устойчивост, се очакват в началото на третото тримесечие 2021.

Бъдещото българско правителство ще разполага с толкова големи средства, каквито не е имало нито едно друго преди това. Какво показват числата? По многогодишната финансова рамка 2021-2027 за България са предвидени 16,7 милиарда евро, а към тях се прибавят и други 12,4 милиарда евро по плана за възстановяване (от които 9,2 млрд. безвъзмездни). Тези над 29 млрд. евро са повече от всички средства, които досега България е договаряла от бюджетите на ЕС - 11,6 млрд. по рамката 2007-2014 и над 15,5 млрд. евро за 2014-2020, което общо е малко повече от 27 милиарда евро.

Какво излиза - че бъдещият кабинет ще има солиден финансов ресурс, най-големият за 14-годишното членство на България в Общността. Ако има нещо, което да циментира една бъдеща коалиция, това са европарите - съдейки по кабинета на тройната коалиция. Но пак те може да станат и причина за разпада ѝ, както се случи в Италия. Там бившият премиер Матео Ренци, чиято партия "Италия Вива" участва в управлението, не се съгласи с предложенията на премиера Джузепе Конти как да бъдат изхарчени над 200 милиарда евро от ЕС за възстановяване на икономиката - и оттегли двамата си министри.

Твърде ниско ниво на публичен дебат

Очаква се на сесията си през февруари Европейския парламент да одобри NextGenerationEU. Процедурата изисква и последващо становище на Европейския съвет. За да използва средствата, предвидени по този инструмент, всяка държава членка на ЕС трябва да приеме свой национален план за възстановяване. Тези планове трябва да бъдат одобрени от съответните национални парламенти, а крайният срок да бъдат подадени пред Европейската комисия е 30 април. От ЕК изискват в плановете с проектите да залегнат и реформи, а окончателното одобрение от страна на Брюксел се очаква до 2 месеца след представянето им. След това държавите може да получат първите 10% от средствата от Механизма за възстановяване и устойчивост. Това означава, че още през лятото правителството, което ще има България след парламентарните избори, ще разполага със значителни суми от поне 500 милиона евро.

От ноември 2020 българският Национален план за възстановяване е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации на Министерски съвет, където всеки може да се запознае и с документа, и с постъпилите по него до момента около 50 становища на различни асоциации, браншови съюзи, неправителствени организации - и нито една партия. Опозиционните политически сили критикуваха плана още при представянето му, а в началото на декември БСП обеща "до няколко седмици" да представи свои конкретни предложения пред медиите.

Нивото на публичен дебат по темата не прескочи отвъд критиките - към конструктивна дискусия, така че за обществото да станат видими не само недостатъците му, но и капацитетът на критикуващите. Изненадващо, предвид факта, че от ефективното усвояване на тези средства зависи не просто възстановяването, а рестартът на държавата. Този план ще се изпълнява от поне две правителства и от неговите цели, приоритети, проекти и реформи зависи качеството на живот на останалите в България нейни граждани, нивото на неравенство, продължителността на живот… И на този фон сапуненият сюжет кой е снимал нощното шкафче на премиера е пикантен, но твърде, твърде незначителен.

"А Вашият план какъв е?"

Едва ли има по-значима за българските граждани тема от Националния план за възстановяване. Това е шанс за България, най-големият нетен получател на европейски средства, най-сетне да направи смислен преход към модерност, просперитет, качество на живот. В ръцете на ГЕРБ и кръговете на Бойко Борисов ли ще бъде оставен този план "Маршал" за България? Безотговорно е от страна на политическите сили, които ще се явят на 4 април с претенции да управляват след ГЕРБ, да не направят този план тема на кампанията си.

Затова въпросът към всички тях би следвало да е: "А Вие какъв план и какви реформи предлагате?".

Искате санирането да продължи? Но е крайно време сградите в България да имат енергийни и технически паспорти, за да се знае най-сетне кои от тях имат нужда от мерки за енергийна ефективност, кои - от конструктивно укрепване и кои - да бъдат премахнати. Такава е една от многото конкретни препоръки, които дават към неконкретния Национален план от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

Администрацията на президента пък е предложила пет проекта, сред които Национален център за наводнения, контрол и управление, разширение на мощностите на ПАВЕЦ, система за спешна медицинска помощ по въздуха и дори Регионална генетично-диагностична мрежа "за осигуряване на националната биосигурност". Трудно е да се каже какво ще се получи накрая предвид липсата на ясна стратегия в плана и на смислен дебат плюс куп лансирани проекти.

Гърция обяви, че половината от средствата по Механизма за възстановяване ще бъдат инвестирани в проекти за възобновяема енергия, инфраструктура за електрически автомобили и 5G мрежи. В България две общини вече забраниха развитието на 5G мрежи, а за премиера прогресът се измерва в километри асфалт. Вашият план какъв е?

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Царь Батюшка

    141 18 Отговор
    Пари ще има до 4/4 , после ще ядете пасти.

    Коментиран от #26

  • 2 Бат Бойко нощния бандит

    203 30 Отговор
    Ще си купя по голямо шкафче.
  • 3 Банкерът

    155 8 Отговор
    Браво ! Трябва да се харчат парите и да правят оборот иначе мухлясват. Направо давайте на калпак по 1 М лева и да си ги харчим да направим обороти на заспалия бизнес.

    Коментиран от #42

  • 4 вариант бг

    61 8 Отговор
    Харч, е не- ще си ги скътаме.
  • 5 БАЦО

    57 64 Отговор
    Айде , и да ми целувате ръка след 04.04. !
  • 6 истина е

    116 12 Отговор
    А колко ще има да връща ,и господ не знае !!
  • 7 Бойко

    159 15 Отговор
    Голямо крадене ще падне това е истината хич не ме интересува как живеете всичко е Пунта Мара.
  • 8 Мръсен капиталист

    47 25 Отговор
    Ооооооо ще лапаме яко.
  • 9 Кирка в главата

    85 26 Отговор
    Това е истината,че ми станете само на Гербаджиичета и всякакви там Боклуци!!!!
  • 10 Анонимен

    147 32 Отговор
    Не трябва да допускаме Бойко, да продължи с кражбите.
  • 11 Намаляване

    112 10 Отговор
    На депутатите и чиновниците наполовина. Това е решение.

    Коментиран от #59

  • 12 вили

    108 21 Отговор
    пари след 4 април няма защото всичко е опоскано до шушка ще видите
  • 13 Опа еххх

    27 59 Отговор
    Мая ще изпразни шкафчето и ще го раздаде на гладните българи
  • 14 123

    78 17 Отговор
    Чел съм само една книга и затова си търся по ГОЛЯМ шкаф. А на вас ще оставя да връщате изгодните заеми.
  • 15 баба мара

    108 26 Отговор
    Кой гласува за шайката ръка да му изхъхне бял ден да не види змий да го изядат

    Коментиран от #34

  • 16 заката

    92 12 Отговор
    В МОМЕНТА ЧЕТА РОМАНА ШАЙКА НА АНТОН ТОДОРОВ ЕПА ТУК ВСИЧКО Е ВЯРНО ЗА ШАЙКАТА

    Коментиран от #55

  • 17 Бойко

    72 7 Отговор
    В статията не пише, при какви УСЛОВИЯ тези пари са сигурни!?!? Никой не дава ей така!?!?
  • 18 Матей

    78 18 Отговор
    Голямо гру-ха-не ще падне,сега бойко ще направи и невъзможното за да открадне изборите,очаквайте чудеса от май-мун-джу-лу.ци.Божков каза:половината избиратели са дисквалифицирани като неблагонадеждни,визирайки емигрантите.Какво се получава,че половината българи са навън,5 милиона тук и поне толкова отвъд граница.И ковид истерията ще използват ,и нагласени машини-ротативки,и старите изпитани методи.
  • 19 любител

    91 18 Отговор
    българи внимавайте по време на изборите за тези пари около 30 милиарда боко тиквата е способен да убие и майка си.

    Коментиран от #20

  • 20 оня с коня

    27 58 Отговор

    До коментар #19 от "любител":

    Тия Пари НЕ СА за русофилите като тебе,така че не си хаби Съветите към Българите.Като почнат да влизат Рубли от русия в БГ,тогава ще даваш наставления.
  • 21 Софиянец

    68 10 Отговор
    Затова Герб искат избори през септември за да се нагушат
  • 22 Читател

    51 4 Отговор
    Безплатен обяд нямааааа...

    Коментиран от #30

  • 23 ТРОШАЧА

    53 5 Отговор
    За някои ще има богато но за повечето обаче не... Както винаги!!!
  • 24 пагане

    18 8 Отговор
    Ще ядем пари!
  • 25 Българин

    23 38 Отговор
    Кумонягите нали заради тези пари се борят ама ще хванат де елата ланга

    Коментиран от #27

  • 26 Финансист

    78 9 Отговор

    До коментар #1 от "Царь Батюшка":

    Точно за това премиерът обикаля като гламав по села и по паланки да си прави предизборната кампания.

    Коментиран от #29

  • 27 Реплика

    24 20 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    И на теб ли ти пробутват по някое евро от шкафчето.
  • 28 Пипи Дългото чорапче

    36 9 Отговор
    Край от днес ставам първа Пипилота На бат Бойко напред с Бойко да вървим към светли бъднини работя на процент плюс твърда заплата
  • 29 Баро

    25 16 Отговор

    До коментар #26 от "Финансист":

    Къде е лъжа Къде е измама ама хората на село си мислят Добре че е Бойко да ни дава тука Дарина на асфалт за да вземем някой лев че Иначе мамата си е изцяло
  • 30 кой Така ти каза

    12 7 Отговор

    До коментар #22 от "Читател":

    в България има много трева
  • 31 Тази Европа няма ли да направи...

    52 11 Отговор
    Ревизия на нашите крадци и бандити как присвояват парите на държавата за да си купуват разни дворци,яхти и кюлчета в швейцарски мафиозки сметки.Тази европрокурорка не трябва ли да отвори в България специален съд за геноцид на управляващите срещу Българският народ?Поне да кажат ,че имаме право да си почистим с подръчни средства ,кирки и лопати нашите авгиеви обори....
  • 32 Шаран БГ

    43 5 Отговор
    Какво"харчене" ВИ е патило, господа демократи ?
    Задава се най-голямото "усвояване на парични средства" !!!
    Простете, но грешите в определенията !!!
  • 33 Магелан

    41 8 Отговор
    Нищо ново под слънцето.Баце ще язеде ронловия асфалт от калпавите му магистрали само и само да се добере до тези пари?И ще започне едно такова крадене че на нещастния беден българин му е бедна фантазията за какво става въпрос?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    39 11 Отговор
    Ще построят стадиони в села с по 10 жители, по 50 лв. на пенсионерите за велик ден и за нова година и ще рапортуват че парите са усвоени.
  • 36 МАЛКА пенсИЯ

    16 15 Отговор
    Съгласен,че не трябва,да продължава,така.Нека и другарите,се наредят,на софрата,ИЗПОСТАЛЯХА,ЗАВАЛИЙТЕ.И още нещо,изключая,платените тролове и други,болшинството от населението,ЩЕ ГО ЗАКЪСА,ЯКО.
  • 37 Sadiata

    26 5 Отговор
    Боже боже народа пърди от глад .тези пишат за голямо харчене
  • 38 Тези под възглавницата

    10 1 Отговор
    Ще се харчат разбира се, труд и работна сила.....!
  • 39 ХУИЧО

    25 6 Отговор
    ТИКВУН НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТ КОЛКО СЕ ПРАВИ ТОИ ЩЕ ОПАПКА ВСИЧКО
  • 40 Готин

    15 6 Отговор
    Хайде да е хаирлия! Да ни е честита новата хиперинфлация! Банките от кога чакат да се спомине тази дефлация и тези нулеви лихви. Сега ,,гольо,, ще взима големи пари да си купува хляб.
  • 41 Истина

    17 6 Отговор
    АМА ИСТИНА БИЛО РОМАНА "ШАЙКА" НА АНТОН ТОДОРОВ. ВСИЧКО, АМА ВСИЧКО Е ВЯРНО ЗА ШАЙКАТА БОЙКОВА. ДАЛИ НЕ Е ПРОРОК ТОЗИ ЧОВЕК!!!
  • 42 гост

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Банкерът":

    така и се прави но не е на калпак а на каскет
  • 43 Е а излъжете ме ако можете

    19 2 Отговор
    Спомням си Мултигруп колко богата фирма беше...пари,хотели,сол,захар,акции,картини и бубини ...малки мангизи и кинти...и като изчезна Илия се оказа че е имал да връща 200 милиона $....
  • 44 Всички

    11 5 Отговор
    Дето харчат народни пари народът ще ги лови и ще ги праща в Сибир по бели гащи
  • 45 Най добре

    8 1 Отговор
    Да се раздадат на всеки по едно милионче за харчене и пак ще им останат много
  • 46 Дедовия

    10 3 Отговор
    Да не забравяме нещо много важно .Тая ръка където дава след това взима два пъти.ха ха ха
  • 47 Емилия Милчева DW Има рехалилитаторка

    4 3 Отговор
    С такова име Едвали дае Прописала!!! Лобиски предложения от Страна на авторката, нищо друго!
  • 48 СусБе

    1 6 Отговор
    Кой ми се отърти най-добре за него ще гласувам... със онова...
  • 49 али

    5 2 Отговор
    пир по време на 4ума
  • 50 Настопроценти

    9 5 Отговор
    Парите на българите ще бъдат похарчени за ремонти на ремонтите в прогресия. Накрая българите няма да имат пари да си купят най-необходимото им. Баце с джипа и с чекмеджето ще ги опоска до шушка.
  • 51 Въй

    4 2 Отговор
    Шофийьорлък на самальот.
  • 52 Кирил

    11 2 Отговор
    От тия евро фондове нищо не стига до хората,всичко отива за данък русия.За тази година,3.5 милиарда.
    В Румъния доходите са вече двойни на българските.Румънците не плащат данък русия.
  • 53 Ние ще се

    4 3 Отговор
    Облажим а за вас незнам ще лапати мухите😁
  • 54 ДОКО

    3 2 Отговор
    КАКТО КАЗАХ ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЩЕ СИ ИМА ПО ЕДНО ЧЕКМЕДЖЕ ПЪЛНО С КИНТИ..И ЩЕ МУ СЕ РАДВА СЕКИ ДЕН..ГЪДИ ГЪДИ..ДАНО ПОВЕЧЕ ДА СЕ НАВЪДИ..
  • 55 Бойкот на предателите.

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "заката":

    Антон Тодоров може и да пише може и да говори по Тел Европа, той си е човек на службите и Боко, бойкот на предателя,името му ме кара да се отвращавам от тел Европа.
  • 56 Бойко член на БКП завинаги

    10 4 Отговор
    Кой построи новият руски проект,заобикалящ Украйна и молдова, кой заложи газопреносната ни мрежа да се тегли 3 милиарда заеми с 4.5% лихва год. Кой сега ще плаща неустойки и лихви,ако САЩ наложат санкции на Турски поток(Балкански), то се знае кой комунистчето на което комунистите не давали да излиза в чужбина,за това станал мутра комунист, различен от комунистите.

    Коментиран от #63

  • 57 Котарак

    7 4 Отговор
    Не дай Боже, тиквата да ни управлява "майсторски" още 4 години! Отидохме, та се не видехме.
  • 58 КОЛИТО

    5 5 Отговор
    ЗАТОВА АНТИГЕРБАДЖИИТЕ СА СИ ОТВОРИЛИ ГОЛЕМИТЕ УСТИ-ЗА ДА КРАДАТ!РАДЕВ СЪЩО С НЕГОВАТА КОМИЧНА УСТА НА ПТИЦЕЧОВКА,И ТОЙ НА ХРАНИЛКАТА,НАЛИ ТАКА Е СВИКНАЛ,А И БАКАЛКАТА -ДЕСА,ТАКА МУ Е ПОРЪЧАЛА-ДА СЕ РЕДИ НАЙ-НАПРЕД НА ОПАШКАТА,СЕЛСКИ МАНТАЛИТЕТ
  • 59 Филип Георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Намаляване":

    И МИЛИЦИОНЕРИТЕ
  • 60 Бай Ставри

    4 2 Отговор
    Ще има пари,ама само на приказки.Дядо Торбалан ще ги открадне и ще ги сложи нали знаете къде?Точно така,при другите в шкафчето.Още няколко милиарда ще цапцароса,пък народа и изборите мое да го веят.Обаче софийския е близо,чакам го този юнак.Много го обичаме и много ще му се радваме.Кат е почнал да раздава,да даде и на нас...

    Коментиран от #64

  • 61 Изненадан

    4 3 Отговор
    А стига бе!?И от куде пари?Нали Борисов беше фалирал държавата бе другаре?

    Коментиран от #62

  • 62 Гойко Митич

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Изненадан":

    Като е фалирал държавата,да не е фалирал и Евросъюза.От къде-не можеш ли да четеш?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 руски тролове

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Бай Ставри":

    Бай Ставри, убитак, като дойде кака ти Кури и леля ти Мая, дали няма да ги сложат в техните шкафчета????
    Знаеш ли в шкафчето на Р.Овч и на Пикаещия във фонтаните колко пачки има?
    Айде предположи?