Last news in Fakti

20 Януари, 2021 14:00 5 614 41

Куюмджиев пред ФАКТИ: Борисов си прави ПР с АЕЦ „Белене” преди изборите

  • атомна енергетика-
  • аец белене-
  • белене-
  • аец-
  • явор куюмджиев-
  • бойко борисов-
  • избори-
  • козлодуй

Има нежелание и неумение от страна на българската власт да осъществи АЕЦ „Белене”

Куюмджиев пред ФАКТИ: Борисов си прави ПР с АЕЦ „Белене” преди изборите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойко Борисов си прави ПР с АЕЦ „Белене” преди изборите, защото му е пределно ясно, че българите в голямото си мнозинство искат нова атомна централа. Но по някаква причина не иска да развие проекта. Това каза в интервю за ФАКТИ Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов, след която беше обявено, че платеното оборудване от „Белене” може да се използва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Според Явор Куюмджиев има нежелание и „неумение” от страна на българската власт да осъществи проекта АЕЦ „Белене”.

Г-н Куюмджиев, защо според Вас проектът за АЕЦ „Белене” все още не се е реализирал? Има ли външна намеса, или просто нежелание от българските политици да се осъществи този стратегически проект?

Според мен става въпрос за нежелание и неумение, защото ако искаха да го направят, имат всички предпоставки да се случи. Проектът е реализиран на около 30%, може би и повече с наличието на оборудване и документация. Единственото, което трябваше да се направи, е една организация да се намерят пари. За мен липсва политическа воля с абсурдното решение АЕЦ „Белене” да се осъществи само с частни пари. Това е нещо, което никъде по света го няма. Във всички атомни централи има участие на държавата – дали под формата на капитал, дали под формата на държавни гаранции. Дори във Великобритания, която е „майката” на либералния пазар и се прилагат най-строгите правила на пазара, новата атомна централа „Хинкли Пойнт”, която се строи, е с държавни гаранции.

Защо българската държава не иска да се ангажира?

Това е проблемът, за мен е непонятно. Аз винаги съм казвал, че би трябвало държавата да използва този уникален пазарен шанс и за печелене на пари в бъдеще, и да влезе като собственик на минимум 51%.

Т.е. според Вас България има нужда от АЕЦ „Белене” и ядрени мощности?

Бъдещето на българската енергетика е комбинация между ядрена енергия и възобновяеми източници. Всички виждаме какво се случва с въглищните централи, с цената на емисията или с цената на т.нар. ретрофити, да бъдат модернизирани до степен, че да не изпускат никакви вредни газове. Така или иначе тези централи ще бъдат затворени, а те произвеждат близо 50% от електроенергията в България. Ако не направим нещо по въпроса, половината от електроенергията, която в момента се произвежда, няма да я има. С навлизането и на електромобилите ще имаме огромна нужда от електроенергия. Има прогнози, че след 2030 г. 30% от автомобилите в Европа ще бъдат електромобили.

Във време, в което Европа и светът се стремят към безвъглеродно бъдеще, атомните централи ли са единственото дългосрочно решение, или може да се разчита и на възобновяеми източници?

Комбинация и от двете. Може би наистина бъдещето е във възобновяемите източници, но те имат някакви физически ограничения. В крайна сметка през нощта няма светлина, която да ги захранва. В България 99% от водния потенциал е реализиран, а вятърът е с ниска ефективност. Дори заради германските вятърни централи в Северно море преди години възникна за пръв път понятието „негативна цена на електроенергията”. За да има стабилна мрежа и стабилна доставка на електроенергия, трябва да има базова енергия, която само атомните централи могат да произведат на този етап. Приказките за децентрализирани и „умни мрежи” са много хубави, но това е нещо, което е безкрайно скъпо и много далеч в бъдещето. Докато се случи, на нас ни трябва нещо. Ние трябва да работим във всички посоки. Нямаме избор, ако искаме да се развиваме като държава и да не внасяме ток. Вносът в днешно време не е нещо толкова страшно, както е било преди 40 години с твърдата валута, но все пак е по-хубаво за икономическото развитие да имаме собствено производство.

Има ли риск България да остане без мощности?

На АЕЦ „Козлодуй” удължиха срока с десет години на двата блока, вероятно ще ги удължат с още 10. Тогава някъде е финалът. Там се произвеждат още 30% от електроенергията, т.е. ние през следващите 20 години сме застрашени да загубим близо 80% от мощностите за производство на електроенергия. Ако не направим нещо, това ще се случи неминуемо. В енергетиката всичко се знае за години напред какво ще се случи. Трябва съответната държава да се подготви за тези събития. Ясно е, че АЕЦ „Козлодуй” няма да работи повече от 20 години от ден-днешен. Ясно е, че въглищните централи ще затворят. Ако не вземем решение какво ще правим после, след 10-15 години ще бъде много късно.

Доколкото разбирам от думите Ви, в момента България няма ясна стратегия какво ще се прави след този срок?

Написана е някаква стратегия, но се говорят общи приказки, не се правят конкретни действия. С писането на стратегически документи не става, трябват ясни и конкретни действия. Трябва да се вземе реално политическо решение – „да, ние като държава ще строим „Белене”. И то „Белене”, а не „Козлодуй” 7 и 8, защото „Белене” е с поне пет години напред в развитието си като проект. Трябва да се вземе това решение. Да, може би тежко решение, много хора ще се възмущават и ще правят протести. Протести имаше и в Чехия, но АЕЦ „Темелин” в момента добавя около 2% към чешкия брутен вътрешен продукт. Трябва според мен да се вземе ясно политическо решение и да се направи едно независимо предприятие, в което да се вкарат активите. Държавата през последните години изхарчи десетина милиарда за самолети, магистрали и увеличение на пенсиите, и не е никакъв проблем да се извадят 2-3 милиарда, да се дадат на тази компания, да се поканят експерти (ако щете с различни политически окраски) и да се построи.

Вчера премиерът Борисов проведе среща с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов, след която стана ясно, че платеното оборудване от „Белене” може да бъде използвано за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Може ли да се случи това в действителност?

Това е ПР, защото наближават избори и трябва да се говори за атомната енергия, тъй като все пак на г-н Борисов му е пределно ясно, че българите в голямото си мнозинство искат нова атомна централа. По някаква причина не иска да развие проекта „Белене”. В крайна сметка и американците нямат нищо против „Белене”, тъй като тяхна голяма компания ще участва в доставката на турбините. След като Американската експортна банка дава гаранции на „Дженерал Илектрик”, че ще ги финансира за доставката на тяхното оборудване, това означава, че американското правителство е дало своето разрешение. Няма пречка. Първо, АЕЦ „Белене” има всички разрешителни, включително и стрес-тестове, проведени след инцидента в АЕЦ „Фукушима”. Второ, има всички проекти, работни и детайлни, включително разрешение за строеж от Агенцията за ядрено регулиране и МРРБ. Трето, притежава самото оборудване.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    53 7 Отговор
    Тиквата може с комплект гаечни ключове и кардиооперация да направи !
  • 2 НАТО ВЕЦ

    52 4 Отговор
    Га ББ ви каже "добро утро", вижте де е слънцето.

    Коментиран от #8

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    55 7 Отговор
    Сред ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ : трети лъч на метрото - ремонт след 5 месеца , пътя за Рилската обител- ремонт след 10дни .....
  • 4 Българка

    57 6 Отговор
    Борисов отдавна трябваше да е подал оставка, да бъде разследван и сега вместо да си прави ПР и предизборна пропаганда за ГЕРБ против законите и с държавни /наши пари, трябваше да е в арест/затвор. Това би се случило на всеки премиер дори при 10-20 пъти по-малко престъпления/ издънки, но мв нормална държава. България е под робство на мутрите/мафията. До кога ще търпим?
    Народе?........
  • 5 Какъв

    40 2 Отговор
    PR ? И гаргите по дърветата не му вярват !

    Коментиран от #10

  • 6 Стига сте крали от Белене!

    17 35 Отговор
    Извъртяха се няколко правителства и крадоха от Белене, всеки който се появеше на власт си назначаване хора да получават пари от неработещата централа! ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ БОРИСОВ ЗАСЛУЖАВА 4 МАНДАТ, И ТЕЗИ КОИТО ВИКАТ, ЧЕ Е МАФИОТ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ ПО ГОЛЕМИ ОТ НЕГО МАФИОТИ , КРАНЧЕТО ЗА КРАДЕНЕ ИМ Е СПРЯНО И ЗАТОВА Е НЕУДОБЕН!

    Коментиран от #15

  • 7 Не всички знаят

    34 5 Отговор
    Няма как да стане с наличния боклук от Белене да се направи нов блок в Козлодуй и то с американци! Мутрата прави фела...о на новия президент, нищо повече!
  • 8 А българин,

    5 24 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    каквото пипне си оставя ръцете, наследство от руското ни робство, така работят и Русия!

    Коментиран от #13

  • 9 Българин

    37 4 Отговор
    Мани бе! Тиквата си мисли че народа прост. Наизустил там думи от ядрената физика дето въобще и хабер си нямам какво значат и ни кара да мислим че е умен. Абеей алоооу
  • 10 горски

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "Какъв":

    Гаргите са умни животни,най много един път да ги излъжеш...
    за разлика от овцете,които само блеят и тръгват след всяка по "умна"овца към пропаста....
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 25 Отговор
    АЕЦ БЕЛЕНЕ Изследвания и становище на Българската академия на науките, Изд-во на БАН, 31. VIII. 1990 г.
    Този доклад на БАН казва точно обратното - ОПАСНА И БЕЗСМИСЛЕНА централа. Чудно какво се е променило в Белене за 30 години?
  • 12 Любопитко

    36 0 Отговор
    Искам само да отбележа - Борисов казва МОЖЕ да имаме нещо след 10 години. ТОЙ не е казал ЩЕ има! Т.е. ако има желание да се прави нещо. А такова няма. Нека си кажем истината - най - много се обещава и ЛЪЖЕ преди избори!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й‼":

    В ЗТМ Радомир , изпратените японци бяха "КОНЕ С КАПАЦИ", обаче с огромни дневни хонорари....
  • 15 ежко

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "Стига сте крали от Белене!":

    Борисов не може да вземе нищо от Белене.Там тортата е разпределена.Затова спря проекта и отваря други -дето може да се лапа.Ако Боко можеше да лапа -не Белене, а 5 беленета щяха да се построят.
    Така,че не четвърти ,ама десети мандат да е -Боко нама да направи нито Белене, нито Козлудуй ако "шефовете" не му наредят......

    Коментиран от #22

  • 16 Аз40🏴‍☠️

    23 0 Отговор
    Егати и ПР-а на Боко, побърка ни от смях! Оставка, затвор и глад за тулупа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Комунивирис

    7 5 Отговор
    Дошъл Брежнев да открива завода в Радомир. Тодор Живков наредил работниците да демонстрират благополучие. Минал Брежнев гледа бай Ставри закусва с черен хайвер. Закусвате ли, помайтапил се Брежнев, закусваме,помайтапил се Ставри. Отминал височайшият, а партийният секретар попитал Ставри от къде намери тоя скъп черен хайвер. Остави се, цяла нощ човърках очичките на цацата за пустия му хайвер.
  • 20 Васил

    13 3 Отговор
    Къв АЕЦ какви пет лева това са предизборни кьорфишеци откъде ще извади 10 милиарда като всеки месец взима заеми. Дали ще е в Белене или в Козлудуй цената е една няма кой да му се върже вече.
  • 21 ПЕНКО

    16 1 Отговор
    БОБЧО-ТРОПЧО-АМЕРИКАНИКУС БОРИСИКУС --- ИСКА ДА СЪСИПЕ ТРУДА НА ТЕЗИ , КОИТО РАБОТИХА И СЕ ЖЕРТВАХА ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ" -"БЪЛГАРИ ЮНАЦИ " !!! ДНЕС ТАВТОТО Б.Б-СЕ Е НАДУ ПИЛО НА БАЙ-ГДЪН / НА БАЛГАРСКИ : ГОЛЯМ ДЯДО ПИЩОВО-РЕВОЛВЕР !!!! А КАК ДА ПРЕВЕДЕМ НА БГ - БАЙДЪН ???!! МАЖЕ БИ "НИЕ СМЕ НА ДЪНОТО " ЕВРЕУСИ ЦИОНИСТОС АМЕРИКАНУСИ -ЗАРАДИ ВАС --- ГНУСНИ СЕМИТИ !?!? ХОЛОКОСТ -ХОЛОКОСТ !!!
  • 22 Стига сте крали от Белене!

    5 13 Отговор

    До коментар #15 от "ежко":

    Така ли ти наредиха от БСП да говориш?! Тортата ти,, БЕЛЕНЕ "е изядена най-вече от тях!

    Коментиран от #27

  • 23 Стойко

    20 2 Отговор
    Яворе прав си! Буда си прави пиар с всичко но след изборите ще си прави при бай Ставри! Има ли тук някой Гербераст да се срещне с мен? Има ли пак питам?

    Коментиран от #24

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стойко":

    господин стойко герберастите са СТРАХЛИВЦИ и смели само анонимни и по форумите
  • 25 от тиквата

    11 0 Отговор
    нищо не става....Айдее..,мъннн....
  • 26 hvdhhh

    6 1 Отговор
    Ще е ТУРСКИ ТОК. 10 години. Незнам кой ще гласува в района Белене за ГЕРБ. След това ще видим. Да живе новата ТУРСКА АЕЦ. Да хвърлим на инвеститорите парите на вятъра чудесни инвестиции. Кой ще копува скъпия български ток ??? Кой ще гарантира цената на тока след влизане на турски ток на пазара ??? Да живе Румънската АЕЦ. И пак да си правим сметка за колко време ще сложим два реактора в АЕЦ Белене И за колко ще ги сложим в АЕЦ Козлодуй.

    Коментиран от #29

  • 27 ежко

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Стига сте крали от Белене!":

    Оооо това бебе "Белене" съм го люлял вече...."Риск инженеринг" на Манчев се беще уредил да бъде Главен Архитект на проекта по времето на Румен Овчаров.По това време Манчев влизаше в Министерството на енергетиката като у дома си, а фирмата му "Риск инженеринг" се явяваше една голяма касичка за преразпределение на пари -на министри,на политици ,на ......Идеята е била руснаците да построят Белене , а част от цената да остане при Манчев за преразпределяне.Имаще и договори подписани -кой какъв ще го играе.И изведнъж идва Боко на власт и...не може да се включи адекватно -баницата разпределена, всичко е на хартия и тъй като не го допуснаха -спря проекта.Ама козата иска пръч - и затова мислиха ,мислиха и измислиха -ще правят нов проект -7 блок на Козлодуй, с американците -задължително!Дали сам се е сетил или САЩ са го побутнали, не е ясно.Ясно е обаче,че както го е намислил или няма да стане или ще се плаща двойно и тройно....Ама на Боко за тази част не му дреме.Никога не му е дремело!
  • 28 Ха ха

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бико":

    Боко е ял филии с мас ,крал коли,поливал с маркуч за да спести за асфалт и за да спинка с пищов до чекмеджето.Ама за АЕЦ трябва и акъл,а при Боко липсва.

    Коментиран от #33

  • 29 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "hvdhhh":

    Много си объркан нещо.Изясни си написаното поне за теб.
  • 30 Матей

    9 0 Отговор
    На бойче изобщо не може да се вярва,като каже добър ден,огледай се къде е слънцето.Никаква АЕЦ няма да строи,защото по принцип ГЕРБ или руши или прави калпави ,негодни строежи с цел 50% кражба на парите.Енергетика не ги интересува ,пък и нямат толкова мозък,карат по инерция,пък докъдето стигнат.
  • 31 АНОНИМЕН

    1 5 Отговор
    Със същия псевдоним са коментарите ми №30,32 и 39 под тази статия във ФАКТИ! Днешна е!
    До 10 години България ще има седми блок в АЕЦ „Козлодуй“
    Писаното от мен е само част от картинката!
  • 32 Комунивирис

    1 3 Отговор
    Ако Бойко е крал с два пръста,то комунистите преди него са ринели с лопата за въглища. Ако някой намери вестник от март 2009 г.последни дни на Станишев и со, то самите комунисти правят инспекция на 700 млн. лв. отпуснати за подновяване на проекта "Белене" и отчитат, че парите ги няма и нищо не е направено. ГЕРБ ги няма като креслива опозиция, парите къде са.Чекмеджета,чекмеджета за всичките БСПта.Проверете.
  • 33 АНОНИМЕН

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ха ха":

    Безспорно е, че Бойко не е атомен експерт! Големия проблем е, че "калинка" Нушка също не е! За директора на АЕЦ-а Наско Михов като го гледам и слушам какви ги пляска пред ТВ камерите мога да заявя най-отговорно : той разбира от атомна енергетика колкото баба ми беше инженер-космонавт! Толкова е зле, че слуша съветите на Херо Мустафа, която е също технически инвалид и си позволява да говори за атомна енергетика! Толкова е ниско паднало нивото на американските атомни лобисти тук в България, че ако не беше страшно щеше да е голям смях!
  • 34 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    Пишете на гуглето : ИCТOРИЯ НA ПРOEКТA AEЦ "БEЛEНE
    Има я с почти пълни подробности на 3е-nеws.nеt
    Четете и търсете името на онзи началник-отдел, който подписа анекса с АСЕ ноември 2008г. през главата на ресорния министър и министър-председател Станишев!
  • 35 Нео

    5 1 Отговор
    Ако Борисoff искаше да строи Белене, нямаше да го спре! Сега каквото и да каже, на всички е ясно, че лъже. Ще има да купуваме по-скъп ток от съседите заради него, че и хоро ще играем.
  • 36 гуем риск

    2 0 Отговор
    производителя и Конструктора имат гаранционен срок за монтаж!
    кой ще строои АЕЦ с бракувани реактори ??
    явно текве и калинки!!!

    Коментиран от #41

  • 37 Жак

    1 1 Отговор
    За какво Белене пишете когато в АЕЦ Козлодуй има готова инфраструктура за двата реактора
  • 38 Българин

    3 0 Отговор
    Турско енергийно робство върху българите. По поръчка на Белия дом . За това работи щатско-турската власт на Гешев-Борисов. 🤔
  • 39 БГ МАФИЯ В МС

    2 0 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЛЪЖЕ. ТОЙ СПРЯ ЮЖЕН ПОТОК, АЕЦ БЕЛЕНЕ И БУРГАС АЛЕКСАНДРОПОЛИС. ТОЙ Е РЪКОВОДИТЕЛЯ ПОДЛАГАЩ БЪЛГАРИТЕ НА ГЕНОЦИД СПОРЕД ПЛАН РАН ЪТ. ПРЕВЪРНА НИ В БАНАНОВА КОЛОНИЯ.
  • 40 Каун на Грипен

    0 1 Отговор
    Бойко Борисов си прави PR с атомни реактори, Корнелия Нинова си прави PR с вятърничави мелници, пРезидента си прави PR с безмислени консултации и екзотични инсинуации, Румен Петков си прави PR с мочане е шадравани.Всеки с PRа си.
  • 41 Комунивирис

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "гуем риск":

    А кой спазари за милиарди бракувани реактори от Русия, кой. БСП управляващи, чийто министри са са прости като Румен Петков и алчни като Румен Овчаров и нагли като Румен Гечев. А Румен Радев е обединител на всички тези качества на адашите си.