Last news in Fakti

20 Януари, 2021 20:30 5 308 51

Бакалски сметки: Никога с ГЕРБ и ДПС. А с БСП?

  • бсп-
  • герб-
  • отровно трио-
  • има такъв народ

Основата на съвместните действия трябва да бъде отказ от колаборационизъм от всякакъв вид с ГЕРБ и ДПС

Бакалски сметки: Никога с ГЕРБ и ДПС. А с БСП? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ясно е, че ДБ и "Отровното трио" тестват възможни конфигурации. Но огромната част от хората, които протестираха срещу модела ГЕРБ-ДПС са стъписани и възмутени дори само от споменаването на БСП в тези политически пъзели.

Коментар на Петър Чолаков

Социологическите изследвания показват, че сформирането на правителство от следващото 45-то Народно събрание ще бъде мъчна задача. Дали пътят на настоящата извънпарламентарна опозиция към реализирането на политическите ѝ цели обаче преминава през сътрудничество с БСП? А може би с „демократично настроени” кадри на ГЕРБ и ДПС? Кога политическият прагматизъм се изражда в безпринципност?

В момента, единствено „Изправи се.БГ” и „Отровното трио” имат подписано споразумение за парламентарните избори. Ако оставим това настрани, опозиционните формации, намиращи се извън парламента, имат принципно съгласие само за това да си партнират за гарантирането на честността на вота. От БСП последваха инициативата и обявиха, че за нейната реализация канят „Има такъв народ“ (ИТН) и Мая Манолова за паралелно преброяване на резултатите, като остават отворени и за работа с други формации. Трифонов обаче отхвърли предложението на Нинова.

Кой с кого ще си партнира?

На фона на очертаващия се „пъстър” парламент изкушението пред сегашните опозиционери е дали да възприемат стратегията на ветрилото – т.е. да си партнират с всички, които се отзоват на призивите им.

И адвокат Хаджигенов („Отровното трио”), и ген. Атанасов (ДБ) споменават, че в един следващ парламент биха си сътрудничели с БСП, като подчертават, че няма да се коалират. Засега от Столетницата обаче не са върнали „жеста”.

Г-н Хаджигенов, позовавайки се на императивите на политическата алгебра, дори посочва, че в името на провеждането на съдебна реформа, особено на промяна на конституцията, ще са нужни и гласовете на… ДПС. Освен това намеква, че не биха отказали едно рамо и от някои депутати на ГЕРБ, подчертавайки, че не всички в ГЕРБ, „за разлики от тези в Министерски съвет”, непременно са лоши, покварени. Христо Иванов каза днес пред бТВ, че ДБ няма да влиза в коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС; същевременно и той поясни, че в името на демокрацията и върховенството на закона ДБ ще работи за постигането на "широки мнозинства" в следващия парламент.

Ясно е, че лидерите на ДБ и „Отровното трио” споменават въпросните „хипотетични” политически конфигурации, за да ги тестват. Огромната част от хората, които протестираха срещу модела ГЕРБ-ДПС, а някои дори буквално пострадаха, тъй като бяха бити от полицията, обаче със сигурност са стъписани и възмутени дори само от споменаването на тези политически „пъзели”. Има ли изненада?

Съгласен съм, че на редовите членове на ГЕРБ и ДПС не трябва да се гледа като на прокажени или като на представители на някакъв „сатанински култ”. Ала не е ли твърде наивно да очакваме, че функционерите на тези партии, техните настоящи и бъдещи депутати – които, с оглед на лидерския характер на тези пирамидални структури, неминуемо са лансирани от вождовете на базата на лоялността им към въпросния порочен модел – изведнъж ще прогледнат и посипят главите си с пепел?

Никога вече с ГЕРБ и ДПС?

Дали някои от тях ще напуснат общия хор и ще подкрепят, например, задълбочена реформа на ВСС и редукция на правомощията на главния прокурор? Откъде, как, по кой начин ще настъпи пробивът отвътре в ценностната матрица, която „подари” на България господата Цацаров и Гешев, сараите на Доган, талантливият г-н Пеевски, шкафчето с кюлчетата и т.н.?

Защо за сетен път се слага каруцата пред коня? Защо вместо да предприемат по-сериозни стъпки за съвместни действия, представителите на извънпарламентарната опозиция, като че са по-словоохотливи за едно евентуално партньорство с БСП?

Основата на съвместните действия трябва да бъде отказ от колаборационизъм от всякакъв вид с ГЕРБ и ДПС. Дори това да означава, че някои от идеите на опозицията не се реализират. В политиката, бакалските сметки, алгебрата без принципи рано или късно водят до небитието.

Г-н Хаджигенов посочва напълно основателно, че подобни „клетви” („никога с Борисов” и пр.) и преди са били нарушавани. Срамният плонж на „Реформаторите” и „Патриотите” е пред очите ни. Посоченото обаче не означава, че ангажиментът „Без ГЕРБ, без ДПС!” е безсмислен. Видя се: тези, които хитруваха, които се изметнаха от поетата пред избирателите дума и си послужиха с трикове, платиха жестока електорална цена. След като ги наказаха заради непоследователността им и ги изпратиха на резервната скамейка, сега може би избирателите са готови да дадат шанс на някои от отломките от Реформаторите.

Коалиция с БСП не би била оправдана

Трябва да е ясно също, че никаква коалиция с БСП – наследницата на бившата комунистическа партия, допуснала тежки политически грешки (в частност, доказала се като ловък бизнес партньор на ДПС; справка: „Тройната коалиция”, кабинетът „Орешарски” и т.н.) – не може да стои на дневен ред за формациите, които искат да променят статуквото.

Същевременно, твърдите действия на г-жа Нинова спрямо политици и течения в партията, за които се смята, че са лобирали за изграждане на мостове между нея и ГЕРБ (като Г. Гергов, например) на теория дават шанс за някакви съвместни действия с ДБ, ИТН, „Изправи се. БГ”, „Отровното трио” и др. – ако тези формации, разбира се, заявят ясно, че няма да се „прегърнат” с партията на Борисов.

Доколко обаче може изобщо да се разчита на БСП като партньор? При гласуването на г-н Цацаров за шеф на КПКОНПИ, например, парламентарната група на социалистите се разцепи. Не е достатъчно г-жа Нинова категорично да заяви, че под никаква форма не би работила с ДПС. Остава отворен въпросът доколко тя, като лидер, владее партията си и е в състояние при нужда да наложи волята си.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко

    54 9 Отговор
    Явно ще се търси компромис между чалгата и мутрите !
  • 2 Накрая

    43 34 Отговор
    Радев ще ги нарита всичките палячовци и ще стане като Путин.

    Коментиран от #22

  • 3 Де Факто

    50 7 Отговор
    Материала е на "Дойче ЗЕЛЕ".
    Няма да го чета.

    Коментиран от #23, #37, #41

  • 4 Глас Български отвъден

    37 7 Отговор
    Бе ние измрехме бе,кого ще управлявате?!
  • 5 Последния Софиянец

    30 21 Отговор
    Поздрави от Орлов мост!Не ни е страх от студа.
  • 6 Арман Бабикян

    8 12 Отговор
    е добре познат в амплоато си на политически ПР-съветник. Имиджмейкърът работи за редица партийни централи от 2009 година насам – включително защитавайки формациите на Ахмед Доган и Иван Костов, както и тези на Румен Радев и Мая Манолова.Професионалната му кариера стартира с коалиция „Напред“ на бизнесмена Христо Ковачки. Малко по-късно формацията се преформатира в коалиция „България на гражданите и регионите
  • 7 КОСТОВ

    20 5 Отговор
    Лилавите поми..ри са срам за дясното.Да се обадят и на Бат Сали и Йоло Денев.
  • 8 Винаги съм гласувал за ДСБ

    45 20 Отговор
    И в момента нямам нищо против ДБ и БСП да съставят следващото правителство. ГЕРБ трябва да бъде унищожен. Вън Простаците от Парламента

    Коментиран от #11, #14, #15

  • 9 САМО

    29 8 Отговор
    ПИТАМ. КОЛКО РАЙОНИ КМЕТА У
    СОФЕТО ВЗЕХТЕ СИНИТЕ СЪС
    ГЛАСОВЕТЕ НА БСП??. ТОГАВА МОЖЕ
    СЕГА КОГАТО ТРЯБВА ДА СИ ОТИДАТ
    МУТРИТЕ НЕ МОЖЕ. ИЗДУХАЙТЕ ГИ
    И ПОСЛЕ КОТ ЩЕТЕ ПРАВЕТЕ.
  • 10 Стъписаните

    36 9 Отговор
    Хора( по точно хорица, човеченца с малко "Ч"), дават ли си сметка, че никога нищо общо с БСП ( колкото и на мен да ми е неприятна тази ... партия) означава - ВЕЧНА доганистика с бойковистика ( демек Винету и Настрадин ходжа) вза клетата ни държавица! Така че, оставете всякакви предубеждения, поставете си една обща ЦЕЛ, а именно демонтаж на сегашната корупционна власт, лустрация в МВР, промяна на съдебната власт, премахване "божествения" статут на главния прокурор, въвеждане машинното гласуване ( и т.н. ) и след като се прекърши гръбнака на тази хидра НОВИ избори!!!!
  • 11 Електра

    17 26 Отговор

    До коментар #8 от "Винаги съм гласувал за ДСБ":

    Ха ха ха преди видяхме комунисти как крадат с монархисти, що да невидим и крадливи приватизатори цоцаалисти как крадат със тъмносини фашисти реститути. Тях кражбата винаги ги е обединявала...

    Коментиран от #12, #33

  • 12 Катюша

    17 6 Отговор

    До коментар #11 от "Електра":

    Електра, защо забрави и Члмите, кой ще им раздава порциите на тия крадци, в новата тройна коалиция.
  • 13 НАРОДЪТ

    34 16 Отговор
    Ще гласуваме за БСП.Не, че ги обичаме, ама страшно много мразим КРАДЛИВИТЕ ГЕРБави ТУЛУПИ.Ще гласуваме ПРОТИВ ДПС, ГЕРБавите ТУЛУПИ, и ЧАЛГАРЯ от Учиндол.

    Коментиран от #19

  • 14 Еразъм

    36 13 Отговор

    До коментар #8 от "Винаги съм гласувал за ДСБ":

    Присъединявам се към мнението ви, точно така съм и аз. Само бих искал да добавя, че БСП на Нинова и БСП на Станишев, Миков и сие са мнооого различни неща. Не може да й се отрече на Нинова, че за много неща (Истанбулската конвенция, икономическото и политическото положение в България) се държа като зрял и отговорен политик, а не като дребен търгаш и далавераджия.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 32 Отговор
    Герб ще спечели отново защото нема конкуренция.
  • 17 Ристя на Маджо

    8 21 Отговор

    До коментар #14 от "Еразъм":

    съгласни сме, но ако Импекса оближе сладоледа на мене и Гнома.
  • 18 мангър

    11 29 Отговор
    Бойко,колкото и да не ти се иска, готви се за четвърти мандат.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТЕЗИ

    21 8 Отговор
    ТАКИВА ИДИ..ТИ ЩЕ БЕТОНИРАТ ГЕРБ ПОНЕ ЗА ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ.
  • 21 ААААХААА... КОМУНЯГИТЕ СА КАТО...

    8 20 Отговор
    "МАКЕДОНЦИТЕ",... КРАДАТ ОТ..СЕБЕ СИ!✊😂 ... ТОВА Е ПОРЕДНАТА ОПОРНА ТОЧКА: "МОДЕЛА...ГЕРБ-ДПС"?!?!✊😂
    А НАЙ-ЗАБАВНОТО ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ Е,... ЧЕ ГЕРБ...НИКОГА НЕ СА УПРАВЛЯВАЛИ СЪС...ДОНОСНИЦИТЕ ОТ Д (п)С,....ЗА РАЗЛИКА ОТ....АЙДУЦИТЕ ОТ БСП!✊😂 И ТО...В...ЦЕЛИ 6 ПРАВИТЕЛСТВА (20год.)НА БКП/БСП-ДС-ДПС И.... ДОКАРАЛИ БЪЛГАРИЯ ДО 6 НАЦИОНАЛНИ КАТА'СТРОФИ И 3...ФАЛИТА..!!!✊😂🇻🇳
    ...ТА ЗС ...КОЙ..."МОДЕЛ",... ГОВОРИТЕ...ТОВАРИЩИ?!?✊😂🇻🇳🇸🇮
  • 22 ми ,

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Накрая":

    Не може да стане толкова нисък !
  • 23 По принцип

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Де Факто":

    И кого го интересува ?
  • 24 !!!?

    11 7 Отговор
    Какъв "модел" ГЕРБ - ДПС, като това е модела ДПС-БСП...ама комсомолците на червената русофилска Мафия са били на 10 - 15 години когато тяхните предшественици се прегръщаха и бъркаха по дупките !!!?
  • 25 ГЛАСЪТ

    15 9 Отговор
    Ако всички излезете да гласувате ДПС няма да влязат! Ако излезете да гласувате Герб и БСП ще влязат с малко ! И трябва да сте луди да гласувате за тези,които сега са вътре ! Какво Ви донесоха последните 10 години,какво Ви донесоха последните 30 ! Мислете добре,и гласувайте мъдро ! Не се продавайте за 50 лв. ! Не продавайте бъдещето на децата си ! СТАНЕТЕ И ТЕ ЩЕ ПАДНАТ ! Заедно можем всичко ! Да живее България !
  • 26 Без име

    4 11 Отговор
    Какво ще стане ако народа даде едно лична власт на ДПС?
  • 27 Казуар

    11 8 Отговор
    ГЕРБ са втори ешелон комунисти.
  • 28 666

    12 2 Отговор
    Тия смешници са големи оптимисти че някой ще гласува за отрепки като тях. 👿👿👿👿👿👿
  • 29 Последния Софиянец

    10 19 Отговор
    Разбира се,че ГЕРБ ще е първа политическа сила.Никога БСП не трябва да се допускат до властта.Този път може да направят долара 5000 лева.Нали експерта им е пак другаря Гечев.
  • 30 Hoho Boho

    15 7 Отговор
    ВСИЧКИ СРЕЩУ ГРОБ!
    и нямат шансове
  • 31 Джил

    14 7 Отговор
    Широка коалиция срещу ГЕРБ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А вие от кой бряг сте.....

    13 8 Отговор

    До коментар #11 от "Електра":

    А вие от към кой бряг на реката сте!!!!!
    Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП...
    Не се ли обедините около най голямата опозиционна партия в случая БСП (добра или лоша), която е единствена партия способна да гътне TYЛУПА, ще му хапнете маркуча...
    Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
    Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год.
    Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП...в случая това е БСП...иначе Тиквун ще е вечен!!!
    Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 А има и умни хора....

    14 6 Отговор
    ЦИТАТ от в. СЕГА:
    „На България е нужен ОФ срещу ГЕРБ.....
    Трябва да е ясно на всички - Борисов е тотална щета.
    Ножът е опрял до кокал!
    Затова българското общество следва да подходи към предстоящите парламентарни избори с една единствена мисъл – как този човек да бъде свален от власт.....
    Едно ключово преосмисляне следва да се случи в главата му. Трябва да разбере, че в името на събарянето на Борисов е добре да се гласува за тази сила, която има най-голям шанс да го събори – за да не се пилеят гласовете „анти”. Ако тази сила е БСП – БСП. Ако е Трифонов - за него. И за ясно изразени опозиционни формации като „Демократична България” (ДБ) и „Изправи се.БГ” може, разбира се – но никога за тия, които са в орбитата на ГЕРБ. Тепърва предизборно ДПС, т.нар. „патриоти” и „Воля” ще творят какви ли не мурафети, за да се дистанцират рекламно от софрата, която делят с Борисов. Независимо от миналите им грешки, предателства и т.н. българите трябва да гласуват в полза на тези партии и коалиции, които наистина са алтернатива на Борисов.“
  • 36 5555

    8 6 Отговор
    Корнелия = Ким Чен
  • 37 Хан Сол

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Де Факто":

    Аз пък го изчетох и стигнах до извода че всички са "маскари" както казва един мъдър човек. И какво му е на ДВ да не са казали лъжи? Истина че дрънчи че всички искат да намажат от пицата защото политиката е най-сладката работа и далавера
  • 38 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ

    8 7 Отговор
    ЗАЩОТО БСП Е ...........ЕДИНСТВЕНАТО ОПОЗИЦИЯ В ТОЯ ПАРЛАМЕНТ .....!!!!!
  • 39 Наблюдател

    5 2 Отговор
    Отровното трио и ДБ не са едно и също с Протеста ! Те само използваха народното недоволство срещу Синята мафия и яхнаха протеста за пред медиите. 😜 Но самите те са тясно обвързани със синята мафия и режима Гешев-Борисов.
  • 40 123

    8 1 Отговор
    Поредната подвеждаща статия на Дойче Веле.
  • 41 Копейкин

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Де Факто":

    Молодец ! Истински чукча !
  • 42 Shponka

    4 3 Отговор
    Чи то, Бойко Борисов е по добър и от Тръмп, и от Байдън взети заедно!
  • 43 Shponka

    3 8 Отговор
    Абе каква БСП бе, нали след изборите пак ще трябва да ядем и да пием? Само Бойко може да ни нахрани, без да ни брои залъците. Не си ли спомняте какъв глад беше, при всяко управление на БСП? Те ако дойдат на власт сега, ще им е за последно. И както не са управлявали от 11 години насам, ще гледат да се нагушат и за години напред!
  • 44 Чичо

    2 2 Отговор
    Гепи е новото Бсп. Никога няма да гласувам за някой който ще направи коалиция с бацо. Другото ме ме вълнува
  • 45 Зара

    3 3 Отговор
    Стига глупости!Омръзнахте ни с пещерния си антикомунизъм и с мантрите за правоверните от СДС.Нямате усет за реалноста.Не ни интересуват партийните пристрастия на бетонни глави!ГЕРБ доубиват страната у трябва да бъдат измерени.Начинът е един-единен фронт срещу тях И стига първосигнално реакции на думата"фронт".зТрябва да си пълен глупак за да не видиш,че така са се вкоренили във всички власти и структури на държавата,че ако няма обединение в името на съществуване на държава България,ще има ББ 4 -и алтернативата е напускане на страната с еднопосочен билет!

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Така

    4 3 Отговор
    Тук пишат тотално объркани политически хора с психически отклонения. Мутрите са в БСП.Тя ги отгледа и създаде.Олигардите също.ДБ е партия на Прокопиев и Божков, който естествено искат да махнат единствения гл.прокурор който ги подгони яко и не само тях..Сега нещастници върнете на власт БСП и сложете ДБ и чалгата пак там и ще Ви гледам сейра
  • 47 Тоя оък

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Зара":

    Глупак
  • 48 Айде

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Зара":

    Те там само тебе чакат
  • 49 Един

    2 0 Отговор
    Петре, да ти кажа: на 4 очи ще се разберат кой какво взема и дава! После ще ни играят цирк до края на мандата за да прикрият скандалните договорки! А ти ще пишеш ли ще пишеш статийки - нали трябва да си пазиш мястото!
  • 50 Уйке

    5 4 Отговор
    Скромното ми мнение е, че преди изборите всички опозиционни партии трябва да бъдат по-с държани в заклинания та си! В момента най-важно е да бъде прекратено крадливото управление на ГЕРБ ОП! След изборите да седнат и по примера на германските партии да предложат програмите си и с компромиси да се стигне до съставяне на правителство без корпоративните ГЕРБ И ДПС! Тези дразги, високомерие и бакалски сметки, ще доведат единствено до отслабване на резултати на опозицията!
  • 51 Истината

    2 1 Отговор
    Само с БСП!