22 Януари, 2021 22:00 9 413 110

Македонците ни намразиха по-искрено от всякога. Но се появи надежда.

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • омраза-
  • македонци-
  • красимир каракачанов

За три дни Каракачанов постигна нещо, за което на Тито му бяха нужни 30 години - комшиите ни намразиха повече от всякога

Македонците ни намразиха по-искрено от всякога. Но се появи надежда. - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Балканската ни политика очевидно катастрофира. За три дни Каракачанов постигна онова, за което на Тито му бяха нужни трийсет години - комшиите ни намразиха по-искрено от всякога, а европейският натиск се засилва, така че накрая Скопие ще влезе в ЕС против нашата воля и ние пак ще бъдем обидени и самотни.

Но ето, че на този печален фон се появи надежда - Българската национална телевизия предложи размяна на програми с обществената телевизия на Северна Македония. Не знам дали това е самоинициатива на генералния директор г-н Кошлуков, не знам и дали националпопулистите няма скоро да му скръцнат със зъби, но инициативата заслужава да бъде приветствана.

Те да гледат "Под прикритие", а ние да гледаме "Преспав"

Посоката, която възприехме с тая злополучна историческа комисия, е очевидно сбъркана. Проблемът ни с македонците не са историческите факти, а изградените в хода на 20 век идентичности. Моите уважения към учените, които вадят архивни единици и свидетелства, но тези неща са важни за тяхната наука, не за настоящето. „Кражба на история“ е нелеп израз: историята се е случила и настоящата политическа воля на едни или други управници не може да я промени, както, впрочем, мислеха по времето на комунизма тук и оттатък, когато ЦК решаваше какви са били историческите факти. Който не познава историята, не е крадец, а невеж. А идентификацията е нещо съвсем друго - избираме си образци сред историческите, литературните, религиозните персонажи, а не ни ги налагат експерти.

Затова ми се струва, че именно живата съвременна култура е пътят към сближаване с нашите съседи - сближаване на идентичности, не на факти, спуснати от някакви експерти. Именно тук телевизията може да играе водеща роля. Основен жанр днес стана сериалът, а резултатът е, че зрителят буквално живее в кожата на някакви герои дни наред, пренася се в света им. Пошли или не, сериалите вършат важна интеркултурна работа, потапят в един друг свят по-дълбоко от филмите преди. Вземете нашия „Под прикритие“ - македонският зрител се пренася в една посткомунистическа бандитска действителност, хем позната, хем българска. Обратно, македонският сериал „Преспав“, който осмива балканските шашми на едно семейство, ще ни е смешен именно защото се случват познати до болка неща, макар и в малко по-различна среда. Каза го и белгийският балканист проф. Раймонд Детрез: подобни продукции ще ни позволят да преодолеем фиксацията към миналото, да видим настоящето на съседния народ, което националните идеологии са ни научили да подценяваме.

Въпросът е искаме ли наистина да се разбираме? Вземете натрапливото нежелание (под страх от националистически санкции) да се превежда от македонски, който често бива наричан "северо-македонски": то показва, че идеологията все още тържествува над здравия разум. Да кажа честно, аз не разбирам всичко, когато ми се говори на този език, особено ако е за по-сложни работи. По време на соца така не превеждаха от руски заради имперския възглед, че всеки българин, разбира се, знае руски. Но не знаеше. Преводът е елементарно уважение към събеседника, а в хода на медийни, образователни, културни обмени езиците естествено ще се сближат. Не е ли това една разумна цел? Но езикът тук е само един аспект на проблема: в подобна политика на обмен трябва да сме готови да предлагаме разбираеми, приемливи за другия културни продукти - докато обменът потече естествено и спонтанно в един общ ЕС.

Доколкото разбирам, идеята е да се започне балканско споделяне на телевизионна продукция, да се изгради един вид „балкански медиен хъб“ (дано е по-успешен от газовия). Още по-добре. Регионът, раздиран от националистически противоборства, които имат за единствена цел да легитимират едни съмнителни политически елити, е всъщност доста хомогенен в културно отношение, ако за малко оставим настрана историческите гордости и унижения - като музика, като кухня, като всекидневие.

Телевизионна дипломация

Възражението, което подобни идеи веднага срещат, е, че българо-македонският обмен ще тръгне по линията на най-ниското - игрите, фолклора, чалгата, простотиите. Аз пък мисля, че в това няма лошо. Елитите ни явно се провалиха в изграждането на мостове помежду ни. Осъждаха всеки опит за сближаване със съседите като национално предателство. Впрочем, не без подкрепата на „великите сили“, които в този регион решаваха да си мерят геополитиките. Високата култура у нас гледа на запад, гнуси се от комшиите, в които вижда огледало за собствената „изостаналост“. Къде бяха възвишените души, та да се мобилизират, когато София нанесе удар в гърба на братята си от Скопие? Понякога артисти се ангажират с балканската тема, осмивайки национализма, както беше със серия изложби на Института за съвременно изкуство - но нашата културна сцена прави така, че подобни инициативи си остават за ограничен кръг ценители.

Хайде тогава да опитаме по другия начин, да впрегнем в работа телевизионната дипломация, да заложим на онова, което ни обединява, па макар да е ниско, грубо, народно. Да не почваме с „История БГ“ или съответното предаване оттатък - постепенно ще дойде време и за тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    82 31 Отговор
    Абе хора, вие нормални ли сте?!За к'ва политика става въпрос с ТУЛУПИТЕ, 'дето ни управляват?!Не вижда те ли, че са или малоумни, или пияници.Всички обаче си приличат по едно:КРАДЦИ СА.

    Коментиран от #23, #105

  • 2 Лошо няма

    87 6 Отговор
    Македонците спокойно могат да правят като вятъра. Изборът е техен!
  • 3 И ние

    48 32 Отговор
    го намразихме. Неговият олигофрен Джамбазов полива хората с ледена вода от офиса на ВМРО.

    Коментиран от #30, #35

  • 4 DGD

    65 8 Отговор
    Ни ЕС ни у Илиянци на пазар за тия дpuшльовци.
  • 5 Каракучката

    39 31 Отговор
    ще бъде съден за ограбване на българският народ с 3 милиард за покупка на ненужни самолети в период на криза.
  • 6 ЖЖЖ

    30 55 Отговор
    Една полезна статия за изключително тъпи и прости членове на сегашната ВМРО, начело с простия човек от русенско. но понеже са много прости ,няма да я разберат. Тези същества във властта постигнаха наистина това, което нито великосръбските шовинисти ,нито гръцките, нито македоинските шовинисти не можаха да постигнат за дълги години. Наистина днес македонците имат основание и от сърце и душа най искренно и на воля да мразят и мразят ,по скоро презират българите. Тази омраза ще е за дълго и ще бъде трайна. Това постигна другара Каракачанов и онова момченце негов заместник дето не ходило войник и още една дузина подобни на тях . А ВМРО е терористична организация с тежко криминално минало и е необяснимо какво правият подобни симпатизанти на нея във властта .Имат наглостта да се наричат и патриоти даже. Всичките до един трябва да отидат в С македония днес и да дебатират с македонците на място за това коя е баба Вуна и кой ми открадна историята. Освен това провалиха и сложиха кръст на идеята за западни балкани. Изобщо юнаци, но много , много тъпи и прости. В края на краищата ,добре си изпълниха задачата ,ако са имали подобна мисия.Отношенията с ъс С.Македония за много дълго ще са белязани с омраза и презрение,дори толкова дълго,че когато тези същества изобщо изчезнат от света, омразата ще я има. Това направиха тези хора и следва да се прецени ,дали е от тъпоумие или просто обикновено национално предателство на интересите на България.

    Коментиран от #13, #33

  • 7 Дичев

    24 4 Отговор
    Е Леке. Марш в Диарбекир за него
  • 8 Намразиха нас?

    73 1 Отговор
    Или намразиха истината?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    33 9 Отговор
    Кaква ти "ОМРАЗА" ? Мaкeтaтa, в гoлямaтa cи чacт, изпитвaт живoтинcки cтрaх дa нe ги пoмиcли някoй тeхeн пoзнaт зa БУГAРAШИ...
    Cвидeтeл cъм нa тaкивa кoмични cцeнки, чe нe знaeш дa ce cмeeш ли или дa плaчeш....Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в CМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в CМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo.

    Коментиран от #64

  • 12 Шпек Салам Народен

    37 8 Отговор
    Дойче Веле-любимците на Факти... пфу!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 paco112

    35 6 Отговор

    До коментар #10 от "Не четеш":

    Абе олиго, много добре разбират в Европа, простоотварят пресата от каря а 19-ти началото на 20-ти век и всичко се изяснява. Тъпия си ти че продаваш великите бълагри дали живота си за Македния.

    Коментиран от #16

  • 15 Алфа Вълкът

    43 3 Отговор
    Няма ЕС за макетата, ако не ги щем! Не лъжете хората!
  • 16 Не четеш

    20 9 Отговор

    До коментар #14 от "paco112":

    Я се научи първо как се пише "българи" и тогава ела да ми се петелчиш насреща, момченце. Да не те опердаша набърже.
  • 17 Чук и Гек

    14 20 Отговор
    Каракочанов не се интересува какви пакости ще сътвори с македонците, а как с юнашко говорене да заблуди офце като вас и си докара % за изборите!
  • 18 Перо

    30 3 Отговор
    Измисленият “професор” е от тонажа за миналата година.Много рано си помисли,че Байдън е дошъл в БГ и селския хитрец ще е пръв,сред джендърските соросисти.Няма си понятие от измислената “държава” с неетническа нация!
  • 19 Не на червената чума

    19 6 Отговор
    Другаря професор пак се изказва неподготвен македонците отдавна са гледали Под прикритие а Босфор тв смех дават Преспав неадекватно племе са това комунистите
  • 20 Киро Питоня

    30 1 Отговор
    Какъв ''Преспав'' бе...искайте поредицата ''Македониj-majka na svetot'' на световнонеизвестния корифей на историческата наука Дардан Венетски. Да видите хумор на кое му се казва.....те ви един епизод, да си умрете от смях. Виктор Канзуров доказва, че Дардан е син на Зевс(според македонската митология) приятно гледане...

    Коментиран от #43

  • 21 !!!?

    12 32 Отговор
    Абе, в центъра на София стои най-голямият паметник на съветския окупатор, който е и най-голямият позор за България и най голямата фалшификация на българската История, а Андрешко упреква македонците, че му откраднали Историята. От една страна сам твърди, че македонците са българи, а същевременно ги обвинява, че са му откраднали Историята !!!?
  • 22 Македонец

    31 4 Отговор
    Най-тъпите и ограничени българи, това сме ние, хората населяващи поречието на Вардар и цялата околия! И понеже в мозъка сме скопени, наричаме столицата си Скопие! Там живеят най-ограничените българи!

    Коментиран от #27

  • 23 ТтТ

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Македонците да влезнат в ЕС, без да изпълнят нашите искания???
    Никого, това ще означава победа на руската
    геополетика!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Забрана

    20 3 Отговор
    На Дойче Веле със Закон!
    А Дичев е смешник!
  • 26 111

    15 0 Отговор
    ТАЗИ СТАТИЯ Е КЪСНО ПУБЛИКУВАНА ВЪВ "ФАКТИ"!
    В оригиналния (от преди 2-3 дни) вариант "професорът" беше написАл, че заглавието на македонският сериал е "ПРЕСЛАВ".
    Изглежда, че не е гледАл и една серия от него!
    Които не вЕрва – да провери в други сайтове!
  • 27 Киро Питоня

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "Македонец":

    Аааа..не мой така ве. Па тамо са най-умните бе. Я слушай що ке ти каже Дарданчо...слушай внимателно( Хомер -става дума за Омир, и той стана македон)

    Коментиран от #38

  • 28 Киро Питоня

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Македониус":

    Я, Македоникус Пишманикус се поЯви бе..па я си помислих, че албанците нещо та повредиа бре!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 11111

    4 11 Отговор
    И ВМРО както и БСП днес, не могат смислено да обяснят, кои са, за какво са,за кого са, каква им е идеологията ако имат изобщо такава,какви са целите им освен власт и т.н. Тия от БСП иди дойди нещо лицемерно и фарисейско ще измърморват по въпроса,но другарчетата от ВМРО за какво са днес. кои са те,какво искат, за какво са те, за какво се борят. Комити ли са , хайдути л и са , войводи ли са ,какви са и те не знаят ? Така се стига до извода,че по гнусно и малоумно е да си член на това измислено изкуствено и нищо и никакво,тотално сбъркано ВМРО ,отколкото дори да си член на БСП. И двете са наследници на престъпни терористични организации с тежко криминално минало и двете структури не могат да обяснят какви са и кои са ! Но това е България, - трагедия ,скандал след скандал и тотална омраза между хората ,разделение и простотия не само вътре но и вън от страната. Ето ви две структури днес борещи се за власт пред които разумът безпомощно се спира и не намира оправдание за тяхната полезност за всяко живо същество.
  • 33 Четник

    26 6 Отговор

    До коментар #6 от "ЖЖЖ":

    Много силна и патриотична реакция от страна на ВМРО.Ние трябва да поставим на мястото тези разгонени шовинисти Македонците.Каракачанов може да е всякакъв но излезе и тропна с юмрук по масата и защити Българските интереси ,които съвпадат и с тези на Българските граждани.Евала ,войводо.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шпек

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "И ние":

    DW има интерес да проповядва ненавист между България и Македония.Това е агенция на ЦРУ за пропаганда и идеологическа борба.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Наблюдател

    19 1 Отговор
    РСМ рано или късно ще влезе в Европейския съюз, от където НЯМА ИЗЛИЗАНЕ. Зоран Заев, или неговия заместник, ще стане безгласна буква и РСМ ще се управлява от Брюксел и от Американското посолство в Скопие. И тогава РСМ и РБ ще станат братски народи. Защо? И двете държави ще загубят своята независимост (РБ отдавна е сторила това). РСМ ще се скара със своя БРАТ - СЪРБИЯ. Понеже Сърбия ще иска да запази своята независимост и ще се "дърпа" да влезе в ЕС. Гражданите на РСМ ще започнат да се вайкат: "Олеле, защо ни трябваще ЕС! Както англичаните! Но англичаните са мощна държава и успяха да се "отскубнат". А РСМ ще затъне в "тинята". Народът на РСМ ще се "разбяга" по Европа. Албанците към славяноговорящите граждани на РСМ ще станат 1:1. С една дума - пуснете ги за да си строшат главите!
  • 38 Киро Питоня

    17 0 Отговор

    До коментар #27 от "Киро Питоня":

    И сега, искам да уточним за да не изпадате в заблуди и излишни терзания-в друга серия, Дардан доказва че бригите( т.е - бритите) след като са си сменили ''г'' с ''т'' са станали основатели на днешна Британия...железна македонска логика. Открил е дори доказателства че днешен Хондурас е основан от македоните, а индианците в Северна Америка са изгубили се воини от македонската фаланга ...така се изгубили, та чак пресекли Беринговия проток и от там се спуснали на юг чаак до Амазонка...Невероятен е Дардан, той ми е любимец, просто няма скука със него...
  • 39 Борис

    11 2 Отговор
    РБ е проспала 76 години! И сега се сети за историята. 76 години (а може би 90) Македонизмът съсдаде 2 милиона БЪЛГАРОМРАЗЦИ. И то 5 до 6 поколения ИСТИНСКИ БЪЛГАРОМРАЗЦИ. Сега, има няма, за половин до една година, искаме да им променим начина на мислене. Те инвестираха милиони долари и евро за да създадат фалшива история, изкуствен македонски идентитет и модифициран и отдалечен от българския език, а ние като наивници ги наричахме братя, дадохме им танкове, ваксини. В същто време в техните учебници по история пише, че българите са фашисти, татари, окупатори. Що се занимавате с такива хора? Пуснете ги да си строшат главите и европейците да им се смеят. Това, което не е по силите на РБ е по силите на всички държави от ЕС. Тези държави ще видят кой лъже.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 В.В.П.

    5 4 Отговор
    И без туй,Макетата мразят всичко.!!!.Каракачана ,на съдебна скамейка за пропиляни 3 млд..20 г .в пандиза,да му сцепят дебелия дирник.!!!.А пък за макето не мога да мисля за него ,имам си други дертове.Да се оправят!!.От мене имат ,Късмет в живота,,!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Киро Питоня

    14 0 Отговор

    До коментар #43 от "Алфа Вълкът":

    Това са двете Македонии...на реалистите (които са много малко все още) и на титовите комундери ...тоя дъртия е яко изплискал легена, а Виктор е достоен македонец, които е журналист и заради разбиранията си е подложен на гонения от македонските сърбомани...поинтересувай се за него...умен човек е. Все пак има и такива в Македонията. Знам че е малко тежко за гледане, най-вече за слушане, но от такива предавания ще си направим правилните изводи. Тоя Дардан се вихри от много години по Скопските телевизии..заедно с Васко Ефтов и Миленко Неделковски са готови за Хага , за разпалване на омраза м/ду народите. Ако имахме дипломати на място, нямаше да излязат от затворите.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ха ха ха

    8 0 Отговор
    Аз съм безразличен към тях откакто се помня... мислите ли, че ми пука какво чувстват?

    Къде има чувства, в омразата или в безразличието? 🤗
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ей , маседон

    2 2 Отговор
    Киро е ограничено момче .. Не разбира , що го майтапиш

    Коментиран от #68, #70

  • 51 Г-н Професоре ,

    6 0 Отговор
    Поне да бяхте се допитали до Византийците ...
  • 52 123

    3 7 Отговор
    Историята е наука която точно записва и описва минали събития и факти.Българите и Македонците живееят сега, както и Сърбите ,Румънците,Гърците и Турците.Поради това че всияки тези етноси са живяли в една страна, която с хилядолетията си е сменяла името стова на доминиращия за момента етнос ,не значи че трябва да се допускат същите исторически факти и грешки да влияят на живота на гражданите.Омразата няма да донесе нищо друго освен до войни, жестокости и разрушения за съседните народи.Много по добре е да имаш добър и икономически проспериращ съсед отколкото беден и нещастен, богатсвото и благосъстоянието на съсдените народи повишават същотото на другите съседи.Състезаваите се кой ще постои повече, кой ще произдеде повече и по качественни стоки илимашини,коли, кои ще живее по богато и мирно.А всичко това става с мир и много труд , не със кражби. Всеки има право да се определя какъвто иска да е , това не е повод да бъде убит понеже иска да е различен.
  • 53 Да им обявим война

    3 1 Отговор
    Сигурен съм, че и албанците ще се включат. За отрицателно време ще бъдат победени

    Коментиран от #54

  • 54 Албанците ще се включат към нас

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "Да им обявим война":

    Имах предвид
  • 55 В тоя сайт

    8 0 Отговор
    Само предатели, комунисти и руски агенти.
  • 56 Marinov

    0 16 Отговор
    Голяма час от Македонския Народ мразят България и Българите и тая Омраза с Договори и т.п. включително и Лицемерни Договорености между Властимащите НЯМА близките 50 - 100 години ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ! БЕЗСМИСЛЕНО и ЦИНИЧНО е да се НАЛАГАТ на Македонския Народ тези ИЗНУДВАНИЯ от Властимащите и ЕС ! Историята на тези БРАТСКИ Народи е ОКЪРВАВЕНА от ДИВОТИИТЕ на ВЛАСТИМАЩИТЕ им и Създадената Омраза между тях с Договори и т.п. НЯМА да се Преодолее, а с тях и сегашните ЛИЦЕМЕРИЯТА на ВЛАСТИМАЩИТЕ и СИЕ Само се Слага Сол в Болезнените и Дълбоки Рани!
  • 57 Предател

    17 1 Отговор
    проф. Ивайло Дичев ето такива като този,ако бяха живяли с Левски щяха да го предадат!
    Дали Гърците не си отстояваха интересите докрай и името на изкуствената им държава смениха!Динчев ли си проф. Ли си скри се!
  • 58 Мая

    11 1 Отговор
    Този професор ако е такъв,явно нещо се е объркал.Първо едва ли има място повече да ни мразят и второ сърбоманска държава няма да бъде допусната до ЕС.И трето ЕС се разпада и едва дали ще приемат някого.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Факт

    13 1 Отговор
    Сърбите за 50 години ,направиха това което турците не можаха за 500,трябва да им се признае. И да махнем ветото и да не го махнем те пак ще ни мразят и не навиждат.Говорил съм много и със сърби и с македонци,така са ги промили ,че трябва да се сменят 5-6поколения това да отмине. По скоро тези аз ги наричам българи(те си мислят че са сърби) ни приемат една идея по положително от северно македонците,говоря за хората от Димитровград до Ниш ,но се чувстват предани и захвърлени от България,и са прави. Хората над 55-60г. говорят перфектен български,но само ако искат и и ако ги предразположиш .Там преди 100г. тези хора са били подложени на зверства и унижения,един вид възродителен процес за смяна на идентичността ,езика и тн.,но за разлика от Турция,която подскочи когато бай Тошо започна възродителния процес, България нищо не предприе спрямо Сърбия,за да защити хората в тези вече изгубени територии .Затова ни мразят и ще ни мразят,може и да са прави. Това го пиша за тези които не разбират защо македонците и българите в Сърбия ни мразят, мразят ни защото ги оставихме в устата на вълка (Сърбия)и те ги пречупиха
  • 61 Фаро

    2 1 Отговор
    Македонците нека ни мразят а ние мразим най-много тиквата и хунтата
  • 62 гошо

    10 3 Отговор
    Един измислен професор българомразец в подобна компания като Дойчевеле.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 rule

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Прескочи до Сърбия и говори на български! На всякъде ще ти кажат: Наше момче! Македонче!":)
  • 65 Зайко Байко многознайко

    12 1 Отговор
    Иэтражувачите от МАНИ са открили че Българският еэик е диалект на македонскиот jaэик! А бре пусто дръво неокастрено! По времето на Оригиналният индо-европеец от Драгалевци им дадохме танкове, преди това първи ги приэнахме эа неэависими и те эа благодарност ни се#ат на главите с повод и беэ повод! Виэантийските политици ги натикаха в кучи г#э, пропуснаха обаче да премахнат тотално името Македония! Като толкова обичат удбашите да се кръстят, Южна Сърбия! Шиптърите ще ги оправят добре , още малко им остава и ще се дотътрят на прага на България да молят эа помощ.
  • 66 777

    2 10 Отговор
    Българите са изключително трудолюбив народ. Любовта към труда е възпята в поговорките:
    1. Ахмак лозе копае, юнак вино пие.
    2. Работата не е заек да избяга.
    3. От работа не се хубавее, а се гърбавее.
    4. Работата и в сутиен да ми я сложат, пак нема да я пипнем.
    5. По-добре на колене пред бара, отколкото прав пред струга.
  • 67 мако дако

    2 14 Отговор
    Македонците са свободни хора.Докато българите не можеха да припарят без открит лист дори до границата и българия е била оградена с бодлива тел, тези хора македонците са обикаляли света и свободно са пътували където поискат. македонците са република - народ победител във втората световна война срещу германските нацистки престъпници на които българите са били верен съюзник и като такива са окупирали македония със свой окупационен корпус.След войната българите са победени и не са признати за съвоюваща страна и до днес. Македонците имат своята история ,която българите нямат.Днес в македония българия фактически не присъства икономически политически и културно за разлика от гърци и сърби и албанци. Стандарта на живот на македонците е по висок от българския. България не е нито гърция нито сърбия,няма нито тяхната история, нито тяхната икономика , нито тяхното международно признание, нито тяхната свобода,сила и достойнство. Да не говорим,че не е турция или румъния с техния икономически просперитет и стандарт. С поведението си българия направи крупна политическа и стратегическа грешка като спъна македония за европейския съюз. За това македонците не само мразят, но и презират от сърце и душа българите и то с основание . България успя да предизвика омраза в съседите си благодарение на тъпата си малоумна и просташка политика спрямо македония. Срам и позор за циганизиращата се изчезваща бедна отъпена балканска държавица доминирана от вмро недоразумени

    Коментиран от #71, #72, #73, #74, #76

  • 68 Само питам бе

    10 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ей , маседон":

    Ти македонче от загубената фаланга на Сашето ли си??? ..само питам бе, ти па да са не обидиш нещо
  • 69 Дойче Лъже

    9 0 Отговор
    Ако не знаете, темите на проф. Ивайло Дичев по които пише се определят от грантовете които получава.

    Коментиран от #86

  • 70 Киро Питоня

    11 1 Отговор

    До коментар #50 от "Ей , маседон":

    Живела Македониja- от Крит до Финландиja, от Пакистан до Никарагуа!!!!!!!!!!! Ееех Лунооо, земьо маседонска, скоро и тебе шта освобОдиме...и това време ке доде, да ни напраат албанезите само повечко ракети..
  • 71 Античното Маке

    21 1 Отговор

    До коментар #67 от "мако дако":

    Сърбомане,занулили са ви паметта до край. Откъде ще знаете, че Пeтa Бългaрcкa aрмия, кoятo e диcлoцирaнa през ВСВ, във Вaрдaрcкa Мaкeдoния, e oт мecтни млaдeжи. Ocвeн тoвa, чacт oт oфицeрcкия кoрпуc cъщo e прoизхoждaл oт Мaкeдoния, пoнe 1/3 ca oт Мaкeдoния oт тeзи oфицeри, кoитo ca cлужили в дивизиитe и щaбa нa Пeтa aрмия във Вaрдaрcкa Мaкeдoния. Нямa oкупaция, пoрaди тoвa, чe нe e имaлo cъпрoтивa.
  • 72 Факт

    10 0 Отговор

    До коментар #67 от "мако дако":

    И къде им е по висок стандарта?Средна заплата 300-400лв?Че те и сърбите са много по зле от нас ?Що се напъвате за ЕС нали сте по добре сега?От съседите ни само Гърция имат по добър стандарт от нас и може би Румъния(по точно Букурещ) , Турция с тази инфлация се изравни с нас.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 123

    14 0 Отговор

    До коментар #67 от "мако дако":

    Македонците са били по свободни да пътуват от Българите, но Македонци в САЩ и Западна Германия не са пускани никак лесно и без виза-икономически имигранти не им трябват.По света пътуваш когато имаш много пари и много свободно време, от двете македонците и сега и тогава имат много свободно време но не и пари, та са си седели в дома.А тези които са отпътували извън Македония са отили да работят в Германия,Безработицата в Македония по Титово време е 23-27%.България е Съюзник на Германия през ВСВ и губи войната, но от Македониа а от СССР,САЩ и Англия.Колко е богата Македония минимална заплата 283 лв, а средния македонец получава 650 лв заплата,минималната заплата в България е 650 лв, средна месечна заплата в Българиа 1022лв.Изглежда циганите и татрите са по умни и богати от древните македонци.
  • 75 пеки таки

    4 13 Отговор
    Колкото уж български патриоти да твърдят,че българия не е била окупатор и ,че не е била съюзник с нацистката престъпна германия, няма как да стане,от истината не могат да избягат. Не само ,че българите са окупирали македония, не само ,че са преследвали съпротивителното движение срещу нацистките германски престъпници като техни верни съюзници и почитатели, но са изпълнявали екзекуции на партизани и техни семейства, вършели са зверства,преследвали са борци срещу окупатора и хитлер. Това е истината и няма друга ,няма измъкване от истината. Истината е и ,че народа на македония като част от кралство югославия а после и като република от СФРЮ е народ победител срещу нацистите и техните български съюзници.Само това е достатъчно за да презираш българите . Днешното поведение на българия да пречи на македноия за ЕС , също е повод за омраза и презрение. Македония се подкрепя от света ,от гърците , от всеки разумен човек за членство в ЕС, тя е и член на нато. Само от простите ВМРО , които са изключително тъпи и нямат нищо общо с онова ВМРО което е имало съвсем други задачи в друго време. Голяма грешка извърши властта в България днес , спрямо македония под влияние на днешното уж ВМРО. България срещу себе си ,за това може да се направи филм с много серии. Така е било винаги в историята след подарената и от Русия свобода. Всъщност голяма грешка е направила и Русия, не е трябвало да прави това,защото и днес българите са открито и срещу Русия.Те са в с

    Коментиран от #79, #84, #104, #108

  • 76 123

    12 0 Отговор

    До коментар #67 от "мако дако":

    Средната месечна заплата в Турция е 670 лв, в Румъния е 1107 лв, в Сърбия 876 лв. Та македония е най-бедната страна на Балканите, заедно с Албания която е по богата от Македония. Явно Албанците не са толкова мързеливи като македонците.
  • 77 Надежда всяка оставете

    1 7 Отговор
    Българите ще се мразят, докато се самоизядат.
  • 78 Дългият

    3 0 Отговор
    ДВ...всеки гледа от неговата си камбанария, ама пък Вие изобщо нямате думата по проблема...
  • 79 123

    17 1 Отговор

    До коментар #75 от "пеки таки":

    Вермахта разбива Югославската армияза няколко часа и окупира Югославия за 2 седмици.Защо не си погледнеш снимките от радосното посрещане на Германските ви освободители в Скопие през 1941, и подобното посрещане на Българките войски.60% от Българските войски в македония през 1941 до 1944 са били от местни македонци,полицията на много места е била 100% македонска, същото е и в държавната администрация 90% са били местни македонци.Съпротивително движение в Македония до края на 1943 има на книга. Ако отидеш сега на нападнеш полицеиския участък в Скопие, какво мислищ че ще ти се случи на теб и бандата ти? България е победена от СССР,САЩ и Англия, Македония не е победител а такъв народ който се качва наотзад на влака за безплатно пътуване.Защо победителя Македония иска да влезе в съюза на нацистките окупатори Германия и България, та чак и мразят България че ги спира?
  • 80 пенчо менчо

    2 11 Отговор
    Някой беше казал,че ДПС било проклятието за България. Не, не е ДПС. Проклятието за българия е това сбъркано изкуствено създадено недоразумение самонарекло се ВМРО. Това е проклятието и ще дойде ден когато ще се разбере. ДПС далеч, далеч води смислена, разумна и трезва политика и вътрешна и външна и от тях има полза за българия. Но от тези ВМРО ,никаква,само простотия на килограми във всичко и от тази простотия се ражда омраза, само омраза ,разделение, и кой ми открадна историята , коминтерна,македонците са българи,искаме да ни обичат и други диви и ретроградни безумия,които дори и 06 ДС не е могло да сътвори при режима на правешкия велик артист управлявал българия честито дълги години,до свалянето му от руснаците . Защото ако не бяха руснаците ,българите и това не можеха сами да направят. Жалко , но това са фактите и за това е добре българите да са по смирени и всеки да си знае мястото,но за това се иска да не си прост и тъп.последното е много трудно за Ганьо ганев.

    Коментиран от #85

  • 81 даки маки

    2 11 Отговор
    Големият въпрос е , за чии интереси работи ВМРО, за българските ли или за чужди. Отговора е прост. Сравнете какво щеше да спечели българия ако македония станеше член на ЕС и какво спечели сега. При първия вариант, ,удар по великосръбските и македонски шовинисти,добър съсед, икономическо сътрудничество, лека полека преотдоляване на минали вражди и крамоли, отпор на гръцки , сръбски и други интереси, съюзник, опора за културно и всякакво сътрудничество и пр. и пр. какво спечели сега българия. Да каже вожда на измисленото ВМРО,който непрекъснато бълва глупости по телевизията.По неговия и подобни нему акъл, българия спечели омраза, омраза и презрение, за дълго. Е кой от тези два варианта е в интерес на България. Отговорете си сами. За кого и на кого служи тогава ВМРО , кои са те ,какви са и защо под тяхно влияние уж патриотично а в същност предателско, какво се сътвори. Омраза и презрение. Това ли беше нужно на българия ?! Нека всеки си отговори сам. Друг е въпроса какви са македонците и пр. и пр. Става дума за държавни стратегически интереси ,не за русенски малоумия и игрички на войводи,комити, хайдути ,историци ,уж велики патриоти,ванчета ,националисти и обикновени сбъркани индивиди.

    Коментиран от #83

  • 82 Киро Питоня

    5 1 Отговор
    Ето го още един уникален македон, дето развива теотии от 1001 нощ. Полюбувайте им се на тия, до къде може да стигнат в антибългарското си плюене...Де го чукаш , де се пука. Сега пък искат да ни противопоставят на албанците. Наистина нямаме дипломация, в противен случай много македончета щяха да са клиенти на Хагския трибунал за разпалване на вражда м/ду народите..а пако маков , тако ваков, или каквито и да са там македонистчета щяха да са им компания за доста дълго време..

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Античното Маке

    14 2 Отговор

    До коментар #75 от "пеки таки":

    Е как така българските войски са окупирали Македония, с български офицери и войници от македонско служили в Пeтa Бългaрcкa aрмия. Все едно българската армия да окупира българите в Мизия-пълни глупости, да окупираш собствените си земи?
    В бългaрcкият aрхив имa дoкумeнтaлни кaдри зa пocрeщaнeтo нa бългaрcкитe вoйcки в Мaкeдoния, кoитo виe нямa дa дoпуcнeтe дa ce излъчaт днec в РCМ. Зaщoтo кoгaтo ce види - кaк нaceлeниeтo пocрeщa вoйcкитe и цaр Бoриc III, нямa дa мoгaт ви вървят измишльoтинитe зa някaквa cи бългaрcкa oкупaция.
  • 85 Я па тоя

    10 1 Отговор

    До коментар #80 от "пенчо менчо":

    Я драсни нещо и за омразата на гърците, или само българите са ви трън в очите?
  • 86 9812

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Дойче Лъже":

    Не само темите, а и това , което се опитва да внуши чрез писанията си! Това как ни били намразили жителите на РСМ много ми хареса!:) Както се изрази мин. председателя им:" Ние и сега сме част от Европа!" Па стойте си там! Некой да ви пречи!:) Я, мислам дека най-добро за них че е да се сближуват со Сърбия! Га Сърбия влезе, ке улезнат и те! Приятно улизане!:)
  • 87 КРАДЦИ

    2 3 Отговор
    ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН ТЪПАНЯРА ОТ БАНКЯ ЗАФОРМИЛ ЗАВЕРА С ПРЕСТЪПНИКА ЗАЕВ !
  • 88 ВМРО глупак

    3 6 Отговор
    Абе кой ми открадна историята бе, искам македонците да са българи и да ме обичат, да ми дадат земята си, д а кажат , че
    езика им е български, и историята да кажат ,че им е българска и всичко да кажат ,че им е българско ,искам да не ме наричат окупатор и татарин,искам да развяват българското знаме и да кажат ,че македонския е български, искам аз да казвам на македонците как да живеят и да им обяснявам какви са, искам с една дума македония да е българия и аз да съм на власт. Искам македонците да ме искат и да ме любят щото съм много убав и умен и съм български националист от ВМРО.

    Коментиран от #89

  • 89 Античното Маке

    9 1 Отговор

    До коментар #88 от "ВМРО глупак":

    Стига си пляскал глупости. Признахме ви измислената държава от 1990, македонския ви език от 1945, и просто искахме да ни оставите на мира и да живеем добросъседски. Но не, започнахте да се връщате назад и нагло да крадете и изопачавате българската ни история, да се кичите и градите идентичност на чужд гръб, да се гордеете и тупате в гърдите с присвоени заслуги.
    Айде в СМ има цензура и хората се държат настрани от историческите факти, но тук толкова много се изписа, а вие пак и пак продължавате с глупавия си инат и не искате да прогледнете.
    Какво ще стане например, ако вие изучавате във вашите учебници Цар Самуил като македонец с македонска държава, а в Английската Световна енциклопедия и Българската история го изучават като Български владетел на Българската държава.
    Даже не можете да си представите,колко смешно и жалко изглеждате отстрани...
  • 90 да античнато мк

    1 5 Отговор
    Е и какво като изучават Самуил като македонски цар? какво ще се случи. Много важно. Нали в английската енциклопедия пише друго. Не може да се говори така на друга суверенна държава ,че е измислена и подобни обиди.Нека си учат каквото си искат. Да си имат история каквато си искат.Срамът е за тях не за България. членството в ЕС означава,опит да се сложи край на раздорите,край на омразата,край на разделенито,означава сътрудничество и добри отношения,уважение между народите, не ровене в стари рани. Днес е друго време.Нека всеки да е такъв какъвто иска стига да живее в правова държава и законите да се спазват в интерес на доброто и благоденствието на хората. В СРМ има паметник на д-р Желев защото той даде основите и стратегията и признахме СРМ като суверенна държава. Вместо да продължим тази стратегия, ние какво направихме. какво пожънахме от тази глупава грешка. Принципите на ЕС са други и ние и СРМ може само да печелим от това. Вместо икономическо сътрудничество , и равнопоставеност в рамките на ЕС , ние рагоряхме напълно безсмислен спор на националистическа основа. Защо. Най лошото е да има омраза между двама братя, ,между два братски народа. Принципите и ценностите на ЕС работят за България и българския интерес. вместо това, сега ще с и говорим за Мара Бунева, за Гоце, за Ванче Миайлов, за Самуил за войнишките гробища ,за изгорени знамена, за пета българска армия , за излишни спорове които раждат омраза от двете страни. Защо,след като в рамките на Е

    Коментиран от #99, #102

  • 91 до античното мк

    1 5 Отговор
    Намерила с кого България да враждува. с православните си братя,че е най лесно. Празни спорове ,без полза за никого. Вместо България да покаже мъдрост ,показа глупост.

    Коментиран от #100

  • 92 Два шамара

    7 0 Отговор
    Единствената заслуга на Ивайло Дичев е,че е син на Стефан Дичев. Да стане баща му да му шибне два шамара да му хвръкнат цифките.
  • 93 Кси

    3 0 Отговор
    Охо, дойчето веле ли се изхвърля.Дойче веле, психологията учи, че щом някой те мрази, значи си го победил
  • 94 Небългарска статия

    7 1 Отговор
    Статия на простотията!Как е възможно уж професор да не е прочел какви са препоръките към СМ,исканията в преговорната рамка и защо се искат срокове.3 години договор не се изпълнява ,а се заобикаля и тупа топката.Този Дичев чел ли е учебниците,какъв етнос сме,кога е основана Македонската държава на Самуил,кога е създаден езика,че те са създатели на кирилицата,,че сме татари,турци ,номади ,скитници,окупатори,.фашисти,а те си били там преди 14 века. Много лесно го решил с един сериал български и тип топ,без никаква промяна.Културния обмен не решава историческия,ако няма политическа воля!Нека да има културен,но не точно БТВ 1,а културната редакция ,2 или 3.Ако не беше т.н.вето ,и то накрая,те изобщо нямаше да мръднат на мм.И сега си знаят тяхната,но междувременно започнаха да изискват промени в учебниците ,Заев нареди тези които са политизирани и не отговарят на днешното време да се приведат в съответствие.Така,че ако не беше упоритостта на външния министър,екипа,и на Каракачанов нищо нямаше да мръдне.Че Каракачанов е директен,с тях така трябва на този етап ,защото видяхме резултата с добромереността..Получиха изключително много помощ срещу което отговориха с нелоялност и задкулистни игри.Ако този измислен професор иска да си прави имидж на гърба на ВМРО е гротеска.Както забравиха античността за един ден,след толкова внаждане в съзнаието,сега трябва и бързо да открият и следващия етап!И ако такива уж професори лесно предават четата,българските интереси и исто
  • 95 аха

    1 1 Отговор
    И на снимка да видиш вмроист удари му плесница,няма да сбъркаш ! По начало са сбъркани индивиди и всичките до един уж специалисти по Македония. Нямат нищо общо с онова ВМРО , което е написало златни страници в българското освободително движение необходимо тогава за своето време. Все войводи, комити,хайдути,ербапи,многознайковци, уж патриоти ,революционери ,борци за народни правдини ,все голямата работа ,все дипломати и разбирачи по родолюбие,все примитиви. За това при следващи избори власт няма да видят.
  • 96 Роко

    1 0 Отговор
    Омразата винаги е много искрено и силно чувство, докато любовта ,обичта.......
  • 97 Офицерски плаж

    5 0 Отговор
    Македония? Къде е тази област? Гугъл мапс казва че е на 700 км от Варна!!!
  • 98 БЮРМ/FYROM

    6 0 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 99 Античното Маке

    6 0 Отговор

    До коментар #90 от "да античнато мк":

    А, така ли, защо като не е "много важно" гърците не позволиха да учат Александър Велики като македонски владетел? И те са провославни, и в ЕС.
    Историята е наука,така се е случило назад във времето и не може да се промени.Българите или който и да е, не може да каже какво да учат и какво не, ако не им харесва да го махнат, но е недупостимо така нагло да променят историята.
    Когато се преиначава или заличава историческата памет у млади и стари, махат се, забравят се имената на историческите личности, герои, които са ни давали национално самочувствие, България/държавата/ е чувство, България е съзнание, изтриваш го, и - край!
    Някога мислил ли си над това? И нали не си мислиш, че СМ води самостоятелно тази политика срещу България?
    А ЕС е съюз, като Съветския Съюз-тоталитарен, явно не си запознат с Лисабонския договор и законите в ЕС, но това е друга тема. България с Германия бе в пакт който се разпадна, бяхме в СИВ който се разпадна, Англия напусна ЕС, а на там вървят Полша и Унгария.Колко още ще искара? Историята е показала, че няма вечни съюзи. И точно тези Велики страни които сътвориха ЕС, преди разделиха един народ на две, днес мразещи се държави. И фактът, че не опитаха озобщо да поправят тази акт, говори достатъчно за целите и политиката на същите тези в ЕС Велики държави.
  • 100 Античното Маке

    7 0 Отговор

    До коментар #91 от "до античното мк":

    В момента България не враждува със С.Македония, а със Сърбия и Гърция. С.Македония се явява говорител, за това обира калая.Вземи прочети тая история поне от Априлското въстание до днес, че с тия кухи за ЕС фрази, за никъде не си.
  • 101 Политик ли.

    8 0 Отговор
    Г-н Дичев, хората уважават силните, а не подлогите. Гърците бяха силни в устояване на позициите и за това сега македонците ги уважават повече от нас. Ние 30 години ги галехме с надежда,че македонците ще ни харесат. Уви, те не заслужават уважение. Един ден те ще кажат, че те са създали ЕС и без тях не могат.
  • 102 Ей,байно

    8 0 Отговор

    До коментар #90 от "да античнато мк":

    От такава либерасти като теб, стигнахме до тук.Точно така плъзна педерастията,джендърството и всички останали простотии в днешно време,които водят до разпад на нормалните човешки отношения.Защото ги оставихме да правят,каквото искат,да сме либерални.Същото и с тези т.н.братя македонци.Какви братя са ми тези,бре?Трябвало да не сме ги спирали за ЕС.Ма те сега ни заливат с помия,а като са вътре,не ми се мисли...И тогава какво ще им кажем и какво ще правим?И защо все от нас трябва да мине,все ние да отстъпваме за всичко?
  • 103 Да си гледат работата

    7 0 Отговор
    Поне макетата си показаха истинското лице и ги видяхме колко сме им братя.И вече е ясно,че онази карикатура Желев направи тотална грешка да ги признава,че и първи да сме,тези сбъркани българомразци и сега си берем последствията.Като дойдат в ЕС,ще е още по зле.Никакви отстъпки за тези.До преди време имах някакви илюзии за тях,но вече твърдо НЕ.
  • 104 дончичо

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "пеки таки":

    за това получавате от същото, което меткате насам натам се връща при вас.За това млъкнете и не крякайте много много .Изпълнявайте това което искат от вас от клуба,налягайте си партекешите и може би ще ви пуснем в ЕУ
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 димитър гърдев

    1 4 Отговор
    всичко ще се оправи като им закараме каракачанов вързан в чувал
  • 107 Кой

    0 4 Отговор
    Македонците да мразят определени хора, българският народ не мрази никого, изнемогваме от тез толупи, ще ни скарат със всички са седи,
  • 108 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "пеки таки":

    Простотии на неграмотен македонист.Кога ,преди 1945 г. е имало македонска държава за да са победители във ВСВ. Даже и измисленото по-късно партизанско движение там,го пишат,че е сръбско,моравско. Българската войска там е имала охранителни функции в предоставените за администриране,окупирани територии на Царство България,от Сърбия и Гърция,по-късно узаконени с договор от Великите сили.
  • 109 Перо

    1 0 Отговор
    Каракачанов е много прав по македонския въпрос!!!
  • 110 ФАКТ :

    1 0 Отговор
    Определящите се като "македонци" знаят много добре, че са българи но тъй като са били превърнати в сръбски еничари мразят своя род, защото са го предали...
    Удивителното е, че в сравнение със сърбоманските келеши сред българите-мохамедани еничарите са значително по-малко !?