22 Януари, 2021 17:02 7 679 107

Изпитвам парещ срам заради родината ми

  • алексей навални-
  • новичок-
  • русия-
  • владимир путин

Тази власт в Русия, с която прекарах половината от живота си, с всяко свое действие ме кара да се срамувам

Изпитвам парещ срам заради родината ми - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Тази власт прави всичко възможно, за да ме кара да се срамувам от родината ми. От мое име тя върши най-противни безобразия, пише в емоционално есе рускинята Полина Аронсон, която живее в Германия.

На немски се казва Fremdschämen - да се срамуваш заради друг.

„Защо го взимаш толкова навътре? Че да не си го ти отровила? И за Путин никога не си гласувала“ - повтарят ми моите германски приятели. Но аз въпреки това се чувствам неловко и задъхано започвам да се обяснявам, като използвам прекалено много отбранителни думички. И те ми съчувстват, но въпреки това ме гледат като човек, който прекалено дълго не може да преживее любовен разрив или смъртта на любимото коте.

„Ах, Полинче“, казва ми една приятелка, съдийка в берлински съд, „всичко това е ужасно, но ти пък какво си виновна?“ Вижте само: една истинска съдийка ме обявява за невинна. Невинна, но въпреки това ме е срам.

Защо ме е срам

Човек лесно може да сбърка срама с вината, но двете не са непременно взаимосвързани. На телевизионния екран често виждаме хора, които определено са виновни, но не се срамуват. „Вината е чувство, което възниква заради нещо, което си сторил. Срамът възниква заради това, което си“, пише социологът Томас Шеф.

Тази власт в Русия, с която прекарах половината от живота си, с всяко свое действие ме кара да се срамувам. Да се срамувам от това, че съм гражданка на Руската федерация, че имам сметка в „Сбербанк“, че летя със самолетите на „Аерофлот“. От мое име те анексират територии на други държави, от мое име докарват журналисти до самоубийство, от мое име синтезират отрова в колби, за да намажат с нея нечии боксерки или да я изсипят в чая на някой човек. Всичко това лично аз съм го допуснала - дори само защото не съм се съпротивлявала достатъчно. Всичко, всичко: всеки арест, всяко убийство, всяка съдебна присъда.

Аз. Същата тази, която всеки ден сяда със своята дъщеря шестокласничка, за да ѝ помага за домашното по руски. В учебниците по руски, които им раздадоха в германската гимназия, щастливата Русия на бъдещето вече е факт: таткото таксиметров шофьор, майката продавачка и двете дъщерички ученички седят в московската си кухня и пийват чай от красиви чашки. Чудесна вечер в едно чудесно семейство, никой заникъде не бърза. „Гледай“, казвам на дъщеря си, „това са петербургски чашки, прабаба ти Фрида имаше такива. И ние пиехме чай от тях, но само в празнични дни“. За моите деца Русия е тъкмо празник. Сняг до пояс, три пъти на ден пелмени, делфинариумът, Рицарската зала. Преди обяд обяснявам на дъщеря си спреженията на личните местоимения и ѝ чета диалози на руски за чужденци. А вечер се налага да ѝ обяснявам защо запратих възглавницата срещу стената, докато гледах новините. Fremdschämen - да се срамуваш заради друг.

Понякога си мисля, че у мен самата има нещо сбъркано. Може би имам някакви възпалени отношения с руската държава? Може би аз и други като мен трябва да минем психотерапевтичен курс, за да се излекуваме от болезнената си идентификация с Кремъл? В такива моменти започва да ме е срам заради собствения ми срам.

Срам ме е и поради собственото ми безсилие. И обратното: безсилна съм, защото ме е срам. Днес всеки сътрудник в някоя избирателна секция без проблем може да подправи подписа ми - и докато това продължава, нито един психотерапевт не може да ми помогне да се избавя от чувството на парещ, лепкав срам заради моята родина, нито един съдия не може да ми издаде индулгенция за чиста съвест.

Срамът, моята сила

Социологът Норберт Елиас пише, че колкото по-цивилизовано е едно общество, толкова по-малко поводи имат отделните индивиди да изпитват срам, в това число и срам заради другите. А мен убийствено ме е срам заради ставащото в Русия.

„Това чувство възниква спонтанно и служи като ключ за разбиране на случващото се. То те принуждава да застанеш очи в очи с онова, което иначе смяташ за разбиращо се от само себе си“, пише социоложката Арли Хохшилд. Тоест, чувството за срам непрекъснато напомня на човека кой е той в действителност и същевременно за кого се смята. То ни връща към самите себе си.

И така: ако основната функция на чувството за срам е сигнална, то на мен това чувство ми сигнализира, че все още мога да разграничавам добро и зло. Моята способност да се срамувам заради други е единствената останала ми сила на 21-вата година от управлението на Путин. Срамувам се заради всички онези, на които им е все едно. Това е моята гражданска позиция, това е моето Аз. Fremdschämen, да се срамуваш заради друг - това е моят лозунг, моята политическа програма. И вече не ме е срам от собствения ми срам.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    156 20 Отговор
    Аронсон, "сестро", твоята родина е Изсраел, понеже си еврейка. Как пък не те възмущава управлението на Меркел, а нямаш нищо против пълненето на Европа с черни "маслини"....

    Коментиран от #70, #102, #107

  • 2 Бесен Язовец

    119 20 Отговор
    Хайдее шекелчета почнаха и есета да дращят! Соросоидна пропаганда от слугинажа в изгнание.

    Коментиран от #49

  • 3 Зайко Байко многознайко

    95 13 Отговор
    Бий эа да те уважават иначе става както у нас в България!
  • 4 Майна

    126 21 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИ И БЕЗРОДНИЦИ ВИНАГИ Е ИМАЛО! ТАЗИ Е ЕДНА ОТ ТЯХ...

    Коментиран от #104

  • 5 Шлюх Аронсон

    71 12 Отговор
    Взимам евтино и съм много продуктивна!
  • 6 Срам от

    32 5 Отговор
    Гордост от. Няма измерителни единица в дискретна стойност. Морална категория, разтеглива. Отнася се за всеки индивид, но само за него.
  • 7 hh88

    84 9 Отговор
    Па мнооого срамежливи били тези рускините бе!
    Държавата, която е анексирала най-много територии е Израел. Нещо за нея?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аз40🏴‍☠️

    74 8 Отговор
    Дойчевеле са си самите те чист срам. Просто трябва да прокарват нон-стоп антируска пропаганда, та видиш ли да не вземат случайно да "кривнат" немците да си партнират с руснаците. Тук това е главното на тази медия и у нас. Слуачайно да не им "кривне" бизнеса в България. Удобно-неудобно това е!
  • 10 324

    73 7 Отговор
    Стигаааа!!! Кой се интересува от плювални. Един продажник който за пари ще продаде родината си. Пропагандата по времето на соца ряпа да яде.
  • 11 Съвестта ти

    69 6 Отговор
    Полинче, защо толкова се вживяваш? Къткай си еврата германски и доларчетата от "точната и удобна" публикация и остави на мира хората с рублите да си се оправят сами!
  • 12 Бай онзи

    48 4 Отговор
    Немските ти приятели?! Руснак с немци приятели че чак и децата в руско училище 🧐
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аре

    52 4 Отговор
    От туй дочовото веле едно свястно нещо не съм прочел.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тиквоча

    56 6 Отговор
    Изпитвай срам от държавата ,в която живееш1Държава виновна за милиони убити хора по време на двете войни!

    Коментиран от #36

  • 17 Матей

    50 6 Отговор
    Д.веле както винаги манипулативно.Ккава рускиня е тая Арон-сон,духовната и родина не е ли Юдея,и си позволява да клепа с кал страната ,която я е отгледала.Много им бърка в болното здраве Путин,не могат да дишат заради него,ако беше като Саакашвили или Елцин,щяха да го вдигнат на пиедестал.Ама той нищо не им дава,нищичко,аванта йок,разгони олигархата и Русия се изправи ,сега и Навални,неудачния агент-провокатор се провали,нови причини за недоволство.Все пак Русия не е длъжна да храни запада и да му отстъпва на щенията за суровини,територии,човешки капитал и всичко ,за което се сетите.

    Коментиран от #29

  • 18 Атака Чебурашки!

    9 33 Отговор
    Разпънете бедната женица😂
  • 19 дедо Герчо

    29 4 Отговор
    АРБАЙТ МАХТ ФРАЙ И НЕМА ДА ИМАШ ВРЕМЕ ЗА СРАМ....ХЪХЪХЪ....

    Коментиран от #32

  • 20 Бесен Язовец

    20 8 Отговор
    От друго и пари от трипера дето е пипнала от Гюнтер комшията. Това е Полина - Трипера родом от остров Йортам област Коми!

    Коментиран от #30, #105

  • 21 НямакъщавБарцел

    26 12 Отговор
    Най-хубавото е че сега плюеш родината си изпълнена с гордост.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сандо

    16 20 Отговор
    Във всяко стадо има мърша.Тая мърша е избягала и сега плюе отрова.А би трябвало да е щастлива,че се е отървала и да е забравила тежкото си минало.По-добре да хвали настоящето си,ако има за какво.

    Коментиран от #27

  • 24 Не на червената чума

    18 31 Отговор
    Всички руснаци се срамуват от Путина само бегето се гордее със сесесерето

    Коментиран от #34

  • 25 Вълко Червенков

    15 35 Отговор
    Количествените натрупвания преминават в качествени изменения.Жужето е пътник,след него всичко ще се сгромоляса.Рускенефа ще свърши като СССР.Неизбежно е.

    Коментиран от #38

  • 26 цру

    17 13 Отговор
    Дойче зеле---ааа вкиснало диариаааааааааааа, дедо Шорош плаща - зелева чорбааааааааа
  • 27 Аман

    15 11 Отговор

    До коментар #23 от "Сандо":

    Путин и Людмила и те избягаха от ГДР-то обратно в Русия. С една пералня натоварена. Ама голем, бат ти Путя с връзчици и пишици президент стана. Туй си знаете, комунета.

    Коментиран от #31

  • 28 Българина

    12 10 Отговор
    Не ЧЕТА "ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ".
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Брендилия

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Ооопс сопри се бе. Фиу, коментарът ти си е як оотговаря 100℅ на Ник-а. Много добър си станал
  • 31 Де Факто

    11 7 Отговор

    До коментар #27 от "Аман":

    А наш'то ЧЕРВЕНО КОМУНЕ ТИКВАТА-Буда, той к'во?
    От слуга на ДС и ИЗНУДВАЧ от СИК стана главен ТУЛУП.
  • 32 🐷 Боко ТИКВАТА

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "дедо Герчо":

    И аз т'ва им викам на ТУЛУПИТЕ.🤣🤣🤣
  • 33 Брей че

    26 3 Отговор
    Аронсон,Норберт Елиас,Арли Хохшилд..... Малий! Какви 101%-ови руснаци! И коооолко загрижени! Авеее.... поне си сменете имената.Нали имате право до 7 пъти да ги сменявате. Брей,че нагли гьонсурати.

    Коментиран от #37

  • 34 Де Факто

    22 2 Отговор

    До коментар #24 от "Не на червената чума":

    ЕГАТИ И СВЕТЪТ – В АМЕРИКА КОМУНИСТИ, В РУСИЯ КАПИТАЛИСТИ! САМО У НАС Е ПЪЛНО С ИДИОТИ!🤣🤣🤣

    Коментиран от #55

  • 35 старото Хасан

    8 14 Отговор
    Мен пък ме е срам,че за бетонните червени тикви
    тук все още няма бронебойни патрони открити за тях.
    Няма открити.
  • 36 Pokoloko

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Тиквоча":

    няма да е лощо и малко разумен премислен страх, така да се каже"едно наум", все пак доста от избитите бяха шекелчета, това забравено ли е
  • 37 Българи

    12 3 Отговор

    До коментар #33 от "Брей че":

    Асан, Мемет, Амет, Сали, Али, Реджеп......малиииии, 'се българи.🤣
  • 38 Само

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Вълко Червенков":

    където и твоите соросоидни приятелчета ще си отидат без дори да се помолят, а РФ ще си отидат като мъченици! Цитат!

    Коментиран от #56

  • 39 СОРОСоид

    10 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Излезе първата българска детска "гей" книжка........ГОРЕЩО я ПРЕПОРЪЧВАМ на ДЕЦАТА на ВСИЧКИ евроГЕЙски ДРУГАРИ.
    За да влезнат в правия на демократите път.
  • 40 no name no face no number

    12 6 Отговор
    Не съм ви чел отходната публикацив, но се срамувайте от Германия.Русия си е добре, но след няколко години ще ви е трудно да кажете от къде сте мдаа
  • 41 ужас

    21 5 Отговор
    Престанете да ни правите на шарани. Като се срамуваш, срамувай се. 75% от руснаците гласуват за него и са горди, че имат такъв президент. А този навални ще получи по пълна програма, защото в последната половин година прекрачи много червени линии, които Путин не прощава. Като политик ще бъде изтрит, както се изтрива файл в компютър. С 1 пръст само. Прошката е изключена.

    Коментиран от #43

  • 42 6333

    7 12 Отговор
    а мен ме е срам от този комунистически сайт

    Коментиран от #51, #54

  • 43 Димитри

    5 8 Отговор

    До коментар #41 от "ужас":

    Путин е на 70 години. Колко още ще го има според теб? А после какво следва за Русия? Като гледам не е оставил наследници, а само богаташи мафиоти около него.

    Коментиран от #52

  • 44 якуВа

    5 4 Отговор
    направо скъсаха локума!
    аби що ги пускате тез поврътни?
    явно сте закъсали с пуйки !!!
    т.е. миси!!
  • 45 Ей какви глупости

    12 2 Отговор
    А че в Германия се извращават и откриват третия пол, барабар ссъс съответните тоалетни не я е срам, или, че коледните базари не се казват вече коледни пак не е срамно, да не споменаваме за насилените от мигранти, опипвани по гарите и площадите жени в Германия не е срамно и че няма нито защита за тях нито оправия, не е срамно трагично е това, което става с добрата Стара Европа и извратено
  • 46 Коментатор

    3 15 Отговор
    Нашите русофили станаха по-големи руснаци от руснаците и вкупом си скубят косите, че рускиня се срамува от това, което става в радината и. Русофилчета лицемерни, като получавате ордени от чужди президенти и като майка си и баща си сте готови да предадете за рубли, които ви се дават да славославите друга държава и да прокарвате чуждо влияние в родитата си, чувствате ли се предатели и изменници?...

    Коментиран от #48, #58

  • 47 Behemoth

    3 10 Отговор
    Русия е страна в която низостта и величието си дават среща за да се получи епохален сблъсък с мащабите на свръхнова...чудовищни умове срещу чудовища ....и народа от скотове ХАХАХА...
  • 48 Ей го и тоя умник

    10 3 Отговор

    До коментар #46 от "Коментатор":

    Ами като гледаме в САЩ какво става за какво скубане пишеш, не се ли усещаш, че ставаш смешенКой на кой иска да подражава е личен избор, но извращенията на запад преминават всякакви закони, божии, биологични, това до къде води пише в историята , а и в най старата книга на света

    Коментиран от #53

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 DW попитайте в България кой и за какво

    7 0 Отговор
    Гое Срам??? И Имали такива, които са Оперерани от Срам!!! Проучете как стои въпроса у нас!!! Не ни занимавай те непрекъснато с Чужди проблеми, ПОКАЖЕТЕ, как е при нас!!!
  • 51 Демокрация

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "6333":

    братчед!
  • 52 ужас

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Димитри":

    Много се лъжеш, ако смяташ, че не си е подготвил наследник. И кои са мафиотите около него. Назови ги.
  • 53 Коментатор

    4 9 Отговор

    До коментар #48 от "Ей го и тоя умник":

    Щом имаш Русия за пример, живей си с тоз идеал. Щом смяташ, че е нормално да се тровят хора, да вкарват в затвора политически противници, да анексират чужди територии, президентът да е вечен като Брежнев - нямаш проблем. Но Русия не е за завиждане, ако беше щеше да е най-проспериращата държава в света и нямаше тук да е пърно с изслелници руснаци, които и хабер си нямаш какво говорят за скъпата си родина...

    Коментиран от #60, #64

  • 54 no name no face no number

    7 4 Отговор

    До коментар #42 от "6333":

    Кой те кара да го посещаваш? Ходи в някой демократичен. Тук се борим за нормални ценности, наричай ги както ти е кеф. Комунизмът е супер те са едно и също нещо с демокрацията.Разликата е , че комунизма го строяхме, пък сега демокрацията я градим.Резултата накрая ще е същият помни ми думата
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Вълко Червенков

    3 8 Отговор

    До коментар #38 от "Само":

    И защо реши така,охлюв?А,защото Плешивото Кремълско Запъртъче спомена това.Първо,тези комунета са лицемерни фарисеи и езичници
    и Господ едва ли ще им обърне внимание.И второ,няма да имат време за молитви.Подводниците клас "Охайо" с МБР "Трайдент",са много по-близо отколкото,кухите русофилистици си мислите.Жужето е наясно с това.И точно това му беше оправданието,защо не атакува Натовските гемии,които обстрелваха Сирия преди време,както се беше поизхвърлил.На въпрос на руски журналисти:"защо не го е направил",той отговори:"защото сега нямаше да сте живи".
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Антитрол

    11 3 Отговор

    До коментар #46 от "Коментатор":

    Каква рускиня е това:

    - това са петербургски чашки, прабаба ти Фрида имаше такива.

    Даже и прабаба им не е била рускиня а тая Аронсон - все еврейчета пък еврейчетата за пари и майките си ще продадат.

    Иначе не се срамува че е отишла в родината на нацистите избили 6 милиона от нейните сънародници в лагерите на смъртта пък се срамува от Русия които са ги спасили останалите и съдействат да им направят държава.

    Коментиран от #61

  • 59 един от другите

    5 8 Отговор
    Такива като отровителя Путин,убиеца Сталин са
    позора на нашата цивилизация.С нищо не са различни
    от Хитлер.Дори по-лоши.Много цивилизаци преди нашата
    са се самоунищожили от такива като тях.

    Коментиран от #63, #66

  • 60 Антитрол

    6 5 Отговор

    До коментар #53 от "Коментатор":

    Що бе по-нормално ли е политическите противници да ги разстрелват на демонстрации.

    Ааа сетих се те ги обявиха за терористи - сигурно Путин трябва да обяви Нахални първо за терорист и после да го разсрелят и тогава всичко ще е нормално - демокрация.

    Защо все двойни стандарти а соросоидчета
  • 61 Коментатор

    3 8 Отговор

    До коментар #58 от "Антитрол":

    Изключително впечатляващо е, че комунистчетата и подобните им се пишат за върли антифашисти, а сега бълват откровено антисемитски изказвания, досуш като в нацистка Германия. Та се питам има ли разлика между фашизъм и комунизъм и докога червените мумии ще тровят обществото с лицемерието си...

    Коментиран от #67

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Антитрол

    7 4 Отговор

    До коментар #59 от "един от другите":

    Хайде стига с тези отрови - та кого е "отровил" Путин - май никой ама това не пречи да ревете с недоказани обвинения. Той и Садам "със сигурност" имаше химически оръжия.

    Но единствено американците използваха бомби с обеднен уран срещу мирно населения в Европа - обаче те не избиват никого според соросчетата. Е да ама във войните им избиват повече народ отколкото Сталин или Хитлер - хитлеристите са палели живи хората а американците какво правят във Виетнам с напалма - документи много но соросоидната пропаганда мълчи.

    Коментиран от #65, #98

  • 64 Е щом си вярвате

    5 2 Отговор

    До коментар #53 от "Коментатор":

    Ще отговоря само едно, Путин върна подарения Крим с референдум, за тровенето няма смисъл да спорим, те с подобни лъжи разсипа ха цели държави като Либия, после казаха сори не е имало тровене, а всяка нация има какво да даде на света и за какво да и се подражава, така мисля аз, разбира се не на всяка цена и не само в една посока, то вече е намерено ноу хауто в това отношение Винаги с Германия, никога против Русия:)
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Айде и друг участник

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "един от другите":

    Счупил тъпомера:) Само, че 9 май официален празник в Израел от 2018, защото червената армия на Сталин спаси евреите и не само и Нетаняху до Путин на безсмъртния полк същата година, а зъбите на Хитлер в Москва:)

    Коментиран от #99

  • 67 Антитрол

    7 2 Отговор

    До коментар #61 от "Коментатор":

    Абе соросоидче нещо антисемитско да съм написал. Можеш ли да четеш или това не е условие за да станеш соросоиден трол.

    Казвам ти че тази не е рускиня а еврейка и е отишла да живее при тези които избиваха предците им и плюе тези които съдействаха да им направят държава.

    А теб да те попитам какво общо има съвременна Русия с комунизма (една от опорките ви). И защо толкова като мразите комунистите допускате те да ни управляват (герб) и защо ли некомунистическия запад е назначил навсякъде където е възможно бивши комунисти да управляват (Меркел е бивша комсомолка).

    Зато така бе

    Коментиран от #73, #75

  • 68 МИХАЙЛОВ

    8 1 Отговор
    ...ДОЙЧОВОТО ВЕЛЕ
    САМО ФОРМАЛНО Е НЕМСКО...
    ...А РЕАЛНО Е СОБСТВЕНОСТ
    САМО НА ЦРУ НА САЩ
    И СЕ РЪКОВОДИ
    И ФИНАНСИРА ОТ ЦРУ НА САЩ...
    ...И СЛУЖИ САМО НА ЦРУ НА САЩ
    КАТО ПРОПАГАНДНА ЦЕНТРАЛА
    ЗА ЛЪЖИ, КЛЕВЕТИ,
    МАНИПУЛАЦИИ, НАБЕЖДАВАНЕ,
    ИНТРИГИ И ОБРУГАВАНЕ
    НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ И НАРОДИ
    КОИТО НЕ ИСКАТ ЗА СА КОЛОНИИ
    И РОБИ,
    ЕНИЧАРИ,
    ВАСАЛИ, ПРИСЛУЖНИЦИ,
    ПОМИЯРИ И ПОДЛОГИ НА САЩ...
    . .И ЗА ВЪЗХВАЛЯВАНЕ
    И ПРОПАГАНДА
    НА САЩ - ИНСКАТА "ДЕМОКРАЦИЯ"
    И САЩ - ИНСКИТЕ "ЦЕННОСТИ"
    И САЩ-ИНСКИТЕ
    МИРОЛЮБИВИ И МИРООПАЗВАЩИ
    И ДЕМОКРАТИЗИРАЩИ АГРЕСИИ...
    ...КАТО ТЕЗИ В ЛИБИЯ, СЪРБИЯ,
    ИРАК, СИРИЯ, ВИЕТНАМ,
    ЧИЛИ, ПАНАМА....
    ...И Т.Н. СПИСЪКА Е ДЪЛЪГ...
  • 69 Антитрол

    4 4 Отговор

    До коментар #65 от "Коментатор":

    Е така е като се казва истината и става неудобно за соросоидните тролчета - не може истината а само соросоидната пропаганда.
  • 70 лъжецоубиец

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    А на монголоидния славянин Пухлер, Калмикия ли му е родината. Нищо не става от червената кочина. След другия калмик- сифилистик Улянов - Ленин, тая част от света е проклета и отрязана от всякъде. Обградиха се сприятели, които при първа възможност ще им прегризат гърленцето. Общо взето - нещастници. Знаят го и си го признават.

    Коментиран от #74

  • 71 БКПатки

    4 6 Отговор
    Да не си се раждала в тая презряна дупка. Петър Велики трябваше да ги остави да си гният в землянките. Ама и той се срамуваше от миризливите си сънародници и се опита да ги направи европейци. Ама не се получи. Да си стоят в Азия.
  • 72 Тартарон

    5 5 Отговор
    ма приберисе в СССР и му кажи на оня пигмей с ботокса по муцуната и паркинсона да си ходи. Да вземе един ПМ и да се гръмне. Ще направи услуга на всички нещастни жители на вонящата империя.
  • 73 Коментатор

    2 6 Отговор

    До коментар #67 от "Антитрол":

    Откъде знаеш, че е еврейка. А и да е еврейка, защо го изтъкваш и с каква цел? Самата тя пише за Русия като за своя родина и вероятно е с руско гражданство. Какво значение има точната и националност в контекста, на това което е написала. Но това, че веднага и не само ти написахте, че е еврейка и предателка, защото изразява мнение, каквото има право да направи, показва изроденото ви мислене и готовността ви да заклеймявате всеки нормален човек и да го обявите за престъпник, само защото е написал нещо, коета счита за вярно и го споделя с болка за страната си. Но нашите русофилчета не могат току-така да оставят някой да пише нещо накриво за скъпата им Русия...и по комунистически маниер веднага се вземат мерки...

    Коментиран от #77, #97, #100

  • 74 Антитрол

    7 2 Отговор

    До коментар #70 от "лъжецоубиец":

    Ленин също не е руснак а евреин използван от Кайзера на Германия да свали руския цар и да изкара Русия от войната. Комунизмът също не е руски патент - той си е германски - припомни си кои са Маркс и Енгелс.

    Уви и тук опорките не вървят и пак питам какво общо има съвременна Русия с комунизма или просто поредната опорка която няма нищо общо с реалността.
  • 75 Йорданчо

    7 6 Отговор

    До коментар #67 от "Антитрол":

    Каквож знаеш за комунизма бре безполов недорасляк. Прабаба ти май я е настигнал на полето и "освободил" някой вмирисан на водка руски солдатин около 09.09. И понеже сега те е срам да си признаеш, че имаш презряна руска кръв във вените пишеш глупости. Ако бяха много цвете червените боклуци сега щяха да са като САЩ или Германия, или който си избереш от ЕС. Нали ги освобождаваха пък си останаха в 19-ти век. Още им кънти, в клепналите от ушанките уши, залпът на Аврора. Дигай си дърмите и заминавай в мирпизливото червено блато. И си стой там, докато научиш що за партия е ГЕРБ.

    Коментиран от #78, #80

  • 76 Кумчо Вълчо

    2 1 Отговор
    Нас какво ни интересува какво мисли една руска патка за родината си
  • 77 Антитрол

    5 2 Отговор

    До коментар #73 от "Коментатор":

    А ти от къде знаеш че изобщо съществува такава жена и че това не е измислица на дойчовците за поредната пропаганда.

    Не вярвам нормален човек който милее за родината си да плюе по нея с неистини:
    - "анексиране на територии" - не е вярно имаше референдум
    - "Днес всеки сътрудник в някоя избирателна секция без проблем може да подправи подписа ми" - чиста лъжа, в избирателните секции има монтирани камери.
    - "синтезират отрова в колби, за да намажат с нея нечии боксерки или да я изсипят в чая на някой човек" - най малкото недоказана пропаганда да не кажа че е чиста лъжа. Ще ти сипят в чая БОВ и ти ще оживееш - ти вярваш ли го.

    Да живее пропагандата - Гьобелс ряпа да яде. Лошото е че пропагандата е най-голяма преди война.
  • 78 Ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Йорданчо":

    Айде и тоя счупи тъпомера:))), партия Герб и лично лидера и ходи на крака да се моли на Путин да не ни заобиколи потока и е тази, която завърши потока, за което браво:))), а от кой е научил мурафети те лидера и знаеш, който е пазил:))), русофилите в герб и в нета ги има, умник:))
  • 79 Коментатор

    2 2 Отговор
    До ФАКТИ: Защо е изтрит коментарът ми, в който казвам, че коментирящият тук Антитрол си е чист трол. А неговият коментар, в който ме нарича соросоид, не е изтрит?? Аз отричам да имам нещо общо със Сорос и настоявам, че Антитрол манипулира читателите и без всякакви доказателства и без основание твърди, че съм соросоид. Уважаеми ФАКТИ бъдете обективни и трийте наред коментари, но не избирателно, моля ;)

    Коментиран от #82

  • 80 Антитрол

    4 1 Отговор

    До коментар #75 от "Йорданчо":

    Ами любимата ви ГЕРБ е партия съставена от "бивши" комунисти и ченгета от ДС а вие ужким много мразите комунистите но ги виждате единствено в капиталистическа Русия.

    Май ви интересуват опорките а не къде реално са комунистите.
  • 81 Верно ли

    6 2 Отговор
    Дойче зелевска сълзлива история в първо лице. Много ги обичат такива разказчета за долната им пропаганда.
  • 82 Антитрол

    5 3 Отговор

    До коментар #79 от "Коментатор":

    Е ти нямаш нищо общо със Сорос но си разпространител на пропагандата му чрез неистини, манипулации и откровенни лъжи.

    Манипулацията на читателите е ваш патент а аз казвам единствено фактите - може да са нелицеприятни за вас но са факти.
  • 83 РУСОФИЛ

    6 2 Отговор
    Като те е срам от РОДИНАТА, вземи 75% Калиева селитра, 10% сяра, и 15% дървени въглища от леска. Смели всичко това на фин парах и с тоя прах си напълни ушите. И после запали цигара.
    Резултата ще е един боклук по-малко.
  • 84 СССРБарета

    7 3 Отговор
    Айдееее и тоя сайт се превърна в соросоидна помия! Всеки ден дойче веле едни и същи глупости!
  • 85 СССРБарета

    4 4 Отговор
    А къде са статиите на RT Russia today??? Няма такива! Продажници от Факти!
  • 86 Коментатор

    3 10 Отговор
    Искрено се забавлявах тук. Приятна вечер на всички! И високи творчески успехи на всички тролчета-русофили или само русофили. Винаги с особен интерес чета коментарите ви и се наслаждавам на забележителните ви високоинтелектуално-патриотично-цинични съждения, пропити с житейска мъдрост, русофилистичен заряд и ограничени до това колко велика е Русия и колко соросоидна е Европа. Неуморните ви усилия не остават незабелязани и неоценени. Тук-там се намират коментиращи да ви опонират в хора от взаимно пригласящи словославяния на великата Рус, но повярвайте - това е само за да ви дразнят. Никаква илюзия не съществува, че може да се получи смислена дискусия или да се научи нещо ново. Но удоволствието все пак си остава...Приятна вечер на всички, още веднъж!

    Коментиран от #92

  • 87 Антитрол

    11 4 Отговор
    Соросоидната пропаганда разчита на няколко постулата:

    Комунистите са лоши но които се кланя на САЩ не комунист а евроатлантик няма значение какъв е бил преди това - може да е бил в ЦК на БКП.

    Трябва всички прегрешения на комунистите да се свържат с Русия нищо че там е капитализъм и нямат нищо общо с комунизма.

    Путин е диктатор и комунист защото не се кланя на САЩ е Елцин е демократ нищо че потуши пуча с танкове и създаде олигарсите които ограбиха Русия - сега са на запад.

    Русия е лоша нищо че САЩ последните 30 години съсипаха много държави чрез войни по измислени обвинения и създадоха терористични организации като Ал Кайда.

    Общо казано който се кланя на САЩ е добър а който не се кланя е лош - та соросоидите дали го вярват самите те или им е платено да го кажат.
  • 88 RUSSIAN SEX machine

    2 2 Отговор
    Който нож 🔪 вади,от 🗡️ нож умира !...
  • 89 WAGNER

    1 0 Отговор
    Преди да скочиш в дълбокото !...
  • 90 ХУЛИвуд

    6 1 Отговор
    Все виновна е Русия !
    Вдигат голяма олелия !
    Но накрая ще са в л...а до шия !
  • 91 ЕЕЕ

    7 2 Отговор
    Автор Дойче Веле? Спираме да четем и местим :)
  • 92 Зограф

    5 0 Отговор

    До коментар #86 от "Коментатор":

    Смешник-прочети няколко пъти коментара на №87 или за теб лъжи и простащина, повтаряна безброй пъти е истина. Не виждаш ли твоите кукловоди , дърпащи конците на подобните като теб, се давят от злоба и страх пред Русия...
  • 93 Депардийо

    4 0 Отговор
    Авторката на статията въобще не е в ЧАС. Тя не знае защо Путин е на власт 21 години и ще остане на власт още десетина години! Ако тя вникне в същината на този въпрос нямаше да напише тази сълзлива статия. Русия е НЕЗАВИСИМА държава с НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЯДРЕН ПОТЕНЦИАЛ. Каква е Германия? Все още се води победена държава с окупационна американска армия. Ако се изгради в Русия англо-саксонска "демокрация" с НЕЗАВИСИМОСТТА й Е СВЪРШЕНО. За нула време богатствата на Русия ще бъдат колонизирани и край с РУСИЯ. А русофобите все още бъркат Руската Федерация със СССР. И всички тези отравания са ПРОВОКИРАНИ не от КРЕМЪЛ, а от вън, с цел да компрометират "здравата власт". Влас, която държи в ръцете на руския народ най-голямата по територия държава с най-големите природни ресурси!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 НШН

    3 1 Отговор
    Статия в стил ранен Гьобелс . И понеже стана въпрос за Гьобелс да изразя своите предположения защо руснаците нямат повод да се срамуват . В края на ВСВ най- великият пилот на Германия, живата легенда Ханс Улрих Рудел лежи в болница . При него идва на посещение самият Гьобелс . Все пак да отворим една скоба за това кой е Рудел . С това име са свързани най-тежките руски военни загуби които са могли да бъдат причинени от пилот на самолет. Освен огромното количество свалени руски самолети , унищожени танкове , и бомбандирани военни колони , Рудел успява да извърши точно бомбометание в барутните погреби на руският линеен кораб Марат . Ужасяващият преграден огън на 380 мм оръдия на този кораб е спирал германците в подстъпите на Ленинград , Взривната гъба се е виждала на далеч подобно на ядрен взрив , в същата секунда загиват около 600 руски моряци . Рудел става жива легенда . Войната е в своя край , ролите се разменят , руснаците са пред Берлин . Гьобелс пита своя велик пилот - Вие сте воювали в Ленинград , нанесли сте повече поражения от всеки друг , и въпреки това Ленинград не падна , какво трябва да направим и ние за да направим Берлин като Ленинград , и той да не бъде превзет. Рудел му отговаря - При руснаците всеки един воюваше срещу нас , цялото население от най-малкият до най-големият , за това и не успяхме , ако искаме да спечелим войната , трябва да направим като тях . Един малък епизод на темата дали ДойчеЗеле ще успее да внуши на

    Коментиран от #96, #103

  • 96 НШН

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "НШН":

    Дали ДойчеВеле ще успее да внуши на руснаците чувство на срам.
  • 97 пояснения

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "Коментатор":

    Обикновено евреите са известни с това , че те не гледат на територията която населяват като на своя родина , и не страдат от патриотични чувства , идеята да се пребивава там , е лично облагодетелстване , и изпълнение пряката заповед на главният евреин . Може би това не важи само за територията на Израел която се счита за обетованата земя.
  • 98 един от другите

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "Антитрол":

    Прочел си 2 книги История на КПСС И армейския
    устав.Виетнам беше борба Между доброто и злото
    А злото е бившият СССР,доброто световната
    демокрация
  • 99 един от другите

    5 2 Отговор

    До коментар #66 от "Айде и друг участник":

    Сталин е избил 2пъти повече руснаци отХитлер,
    а 9 май е празник на престъпния марксизъм.
  • 100 Като чакали

    4 1 Отговор

    До коментар #73 от "Коментатор":

    За съжаление евреите населяващи Русия ръководиха Болшевишката революция - от 90 до 94% от всички възможни съветски органи за управление са доминирани от евреи. Има и доста литовци,латиши,поляци,финландци,немци. В дореволюционна царска Русия живеят 5 милиона евреи - най-голямото количество в тогавашния свят. Повече и от САЩ, и от тогавашна Европа. Отделно няколко хиляди евреи-революционери дофтасват от САЩ. Лео Троцки лично е донесъл наколко десетки милиона долара за революцията. 74 години по-късно се видя резултата от еврейското социално инженерство - тотален разпад. Днес в Русия подавляващата част от либерастната опозиция се състои от наследници на едновремешните ленинско-троцкистки болшевики,които Сталин или итреби или напъди да работят физически труд по лагерите. Физическият труд е най-голямото божие наказание за евреина и затова днес вият като чакали.
  • 101 Тошко

    2 1 Отговор
    Снимката: Престъпник пали свещ!
  • 102 СКОРПИОН

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    ТИКВОЧ, "РЕАЛИСТ", - Родината на всеки е там, където се е родил! Независимо от произхода си и къде живее в даден момент! Черните маслини за които говориш, са емигранти и там, къдета отиват не е родината им! Родината на Аронос е Русия, в която е родена, и в която днес, все още продължава да властва задкулисно ПРОСТАШКИЯ КОМУНИЗЪМ ! "НЪЛ ТЪЙ - " Реалист " !
  • 103 Д О НШН

    0 0 Отговор

    До коментар #95 от "НШН":

    Д, О, НШН, Д , Т , и Б... Какво си седнал да преписваш цели цитати от историческата хроника. Ако си решил да развиваш литературна тема, то тогава направия я, в часа по литература. Направи преразказа си със свои думи и мисли. В училище, там поне ще ти пишат отценка... С това което ни цитираш от источника който си чел, какво се опитваш да ни внушиш, какво изобщо искаш да ни кажеш?
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 4745

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Бре, аркадаш сопри се!:) Коми няма излаз на море, камо ли острови!:) Комяните са едни от най-миролюбивите хора на тоя Свят! Ако, не вярваш прескочи до Сивтивкар! Ще ти хареса! А, и комяните не може да ги сбъркаш с руснаците! Те, са угрофини!
  • 106 Племето

    2 0 Отговор
    Племето на Аронсон докара болшевизма в Русия.
  • 107 Жорж

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Тази еврейка как така угодно не се възмути от Палестинския Геноцид. И как така съдийката от статията не осъди Палестинския Геноцид. Расисти, религиозни фанатици и лицемери с кофа на фадрома да ги ринеш.