Last news in Fakti

23 Януари, 2021 21:00 4 066 71

Байдън и Навални вместо Тръмп и Путин: накъде ще завие България?

  • герб-
  • бойко борисов-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • белене-
  • руски служби

Управляващите в България се бяха приспособили към режима на Путин и неговия най-важен адвокат на Запад - Доналд Тръмп. Байдън и Навални обаче са съвсем различни фигури, които изправят ГЕРБ и Борисов пред сложен избор.

Байдън и Навални вместо Тръмп и Путин: накъде ще завие България? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската политика обикновено се нагажда спрямо световния вятър. През 2016-а година се случи Брекзит и Тръмп стана президент на САЩ. В България веднага възникнаха "Тръмп общества", в които "патриоти", путинисти и обикновени опортюнисти влязоха в свещен, макар и краткотраен съюз. Бойко Борисов - ветеран сърфист на обществените нагласи - успя да се качи и на тази вълна, като започна да управлява с "Обединени патриоти" и се заигра с разни институти за консервативно-тръмпистко дясно.

Днес точно тази политика изпитва нещо като махмурлук - събуждане, след което ефектът от предишното опиянение се свежда основно до главоболие. Разбира се, не струва много да се поразгонят патриотите от властта - те така или иначе бяха смокинов лист за прикриване на други властови структури. Може да се смени и табелата на "Тръмп обществото" и на десните институти: колко му е да станат байдъново-демократични.

Новият вятър задуха с встъпването в длъжност на новия президент на САЩ и завръщането, последвано от ареста на Алексей Навални в Русия. Второто събитие оголи съвсем авторитарните зъби на режима на Путин и доразкри неговата корумпирана природа. За да са нещата съвсем ясни, Навални донесе в родината си двучасов филм - вече гледан от милиони - за летния дворец на Путин. Историята досущ прилича на сагата "Росенец": властта заграбва за лично ползване анклав от страната, прави го недостъпен и си построява там помпозен палат и други екстри. Идеята е позната, но размерът в Русия е огромен - пропорционален на ресурсите и егото на съответните управляващи.

С влизането на Байдън в Белия дом Владимир Путин загуби най-важния си адвокат на Запад - Доналд Тръмп. Този адвокат беше в състояние да извинява или поне да замазва поредицата скандали на Москва - от анексирането на Крим и войната в Украйна, през Скрипал до Навални.

Байдън и Навални са фигури, които карат българската политика да изпитва нужда от големи дози зелев сок или шкембе чорба. Конкретните причини за тежкото ѝ главоболие са следните:

Руско-турският поток: България с нетипична бързина и ефективност даде милиарди (три) и построи тръбопровод, който е от ключов интерес за Русия и Сърбия, но който ще носи (ако изобщо го направи) евентуални печалби за България едва след повече от десетилетие. Неслучайно Борисов не отиде на официалното откриване на "потока" с президента Вучич - и това беше особено показателно за неудобството, което премиерът изпитва. Неудобство, надделяло даже над склонността му да реже ленти. За компенсация на Вучич му беше изпратена поразителна картина в стил соцреализъм - школата, която отразява най-добре сложната душевност на сегашните управляващи. Но по-важно е какво ще се случи с руско-турския поток при президента Байдън и след казуса Навални: едва ли перспективите пред него са розови. Рискът България да се окаже с три милиарда чиста загуба вместо с минимална или никаква печалба не е незначителен.

Дейността на руските служби у нас: България уж се бори срещу руското влияние, но по казуса "Скрипал" зае всъщност руската позиция и то при положение, че подобно отравяне вече се беше случило у нас - по отношение на Гебрев. И до ден-днешен по този казус няма особено развитие и впечатлението е, че държавата повече гони Гебрев, вместо да търси отровителите му. Показни процеси срещу "руски шпиони" и "русофилите" Николай Малинов и съратниците му, както и искането на забрана за политическа партия "Възраждане" не са компенсация за стратегически грешни решения в газопренасянето или толерирането на действия на чужди служби на наша територия.

Богатството на владетелите и подставените им лица: Навални демонстрира ясно как Путин е натрупал чудовищно богатство. Множество близки и приятели на Владимир Владимирович от детството до времената му на чекист в един момент приказно забогатяват - най-вече чрез държавата. Разбира се, много от тях са фиктивни собственици и стопани на имущество и ценности за някой друг. Този друг е човекът, който "разпределя порциите". Навални става причина Западът да не може да затвори очите си за този корупционен модел с подставени лица по отношение на Русия. Въпросът е ще може ли Западът да си затвори очите за този модел по отношение на България. Вярно е, че у нас мащабите са по-малки - имение край морето, пристанище, студен резерв, къща в чужбина и т.н. Но пък за България вече има изключително остра резолюция на Европейския парламент, в която са изредени достатъчно обосновани съмнения за злоупотреба с власт за лична изгода.

АЕЦ "Белене": След "Турски поток" Борисов разбра, че още едно грандиозно заиграване с Русия ще е просто невъзможно. Затова АЕЦ "Белене" беше трансформирана в седми блок на Козлодуй. Отново с руски реактори и технология, но поне евентуалните разходи ще са по-малки и може да мине по-незабелязано. На този завой гумите на властта вече свирят.

Регионален бабаит: Точно преди Тръмп да падне от власт, България реши да заеме позата на регионален бабаит и да накара Северна Македония да "не ни краде историята" и да ни обича братски. Насила хубост не става обаче. И след като българската дипломация цамбурна и поплува малко "гемиджийски" и в стил "вампор" из басейна на международните отношения, стана ясно, че никой в Европа и отвъд океана "не ни разбира". Така както не са разбирали и поведението на Бай Ганьо в банята. Едно е известно - при Байдън регионалните бабаити няма да са популярни и още по-малко ще ги разбират.

Разправата с опозицията: Путин репресира опозицията си - тя като цяло е или в затвора, или е замлъкнала, или е в чужбина. Има и загинали - самият Навални едва оцеля. Този модел на използване на инструментите на властта като бухалки срещу опонентите е познат и у нас, макар и в не толкова драматични мащаби. Множество неудобни хора в България са гонени от всички служби на държавата - от прокуратурата до пожарната. Доналд Тръмп беше склонен да си затваря очите за подобни безобразия в чужбина. Без него следовниците на путиновия модел за разправа с неудобните би трябвало да имат едно наум.

Медиите: В путинова Русия медиите са контролирани и опозицията е принудена да използва само социалните мрежи и телевизии с абонамент. У нас нещата не са чак такива, но огромната част от централните медии са необяснимо и силно проправителствени. Толерантността на Байдън, а и на партньорите от ЕС към медийни манипулации и безобразия след ерата Тръмп ще намалее. България вече е класифицирана като страна с проблематична медийна среда - и по този въпрос сегашният курс не може лесно да бъде удържан.

В обобщение, ГЕРБ и Борисов са изправени пред избор. Те могат да продължат да играят двойнствена игра между ЕС и Русия, за да прокарват определени руски проекти в европейското пространство. Могат да продължат да се правят и на регионален бабаит, копиращ руския модел във вътрешен и външен план. Но при президентството на Байдън и след инцидентите с Навални това става много рискова стратегия. В домашен план натискът за промяна не е толкова силен, защото Радев, Нинова и БСП не са се отърсили от възхищението си по Путин и национал-популизма. Нинова например е все още консервативен социалист или може би социал-консерватор. Липсата на позиция от тяхна страна по казуса Навални е тежка политическа грешка и морално-укоримо действие. И като цяло това е демонстрация, че те страдат от същия махмурлук, както и управляващите.

На предстоящите парламентарни избори през април ще се решават два типа въпроси. Първият е кой, как и доколко ще вземе горепосочените завои. Вторият обаче е по-важен: може ли България да се отърси от полу-путиниския си модел и да стане нормална конституционна демокрация, в която уважението към разделението на властите и правата на човека не е мода, дошла със западния вятър.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    22 0 Отговор
    НАДОЛУ....ХЪХЪХЪ....

    Коментиран от #43, #64

  • 2 Бат Бойко нощния бандит

    31 8 Отговор
    Накъде завие Руски поток натам и аз.

    Коментиран от #10

  • 3 Диверсант

    34 4 Отговор
    Ами четете коментарите и вижте накъде трябва да е завоят
  • 4 Лелее

    63 6 Отговор
    Той завоят е ясен , но после ще има : “Кой ни
    с .. в гащите ?”
    Щото Мумията дори не знае къде се намираме на картата !

    Коментиран от #13, #20

  • 5 Байдън и Тръмп е

    60 6 Отговор
    Ясно, но сравняване на Нефелни с Путин е някакво извращение. От две майки деца. Няма допирателна, както при американските изпращялки.

    Коментиран от #40, #42

  • 6 Сандо

    43 5 Отговор
    Вместо Лъжливото овчарче ДВ да ни сочи кой е новия и правилен господар,да ни ориентира какви ще ги върши приемника на добрата танте,че ни е писнало от нейния галеник.
  • 7 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    63 6 Отговор
    Сороснята тотално изперка да не вземе да назначи Навални за президент на Руската Федерация хаха хахаха почнаха да си споделят мечтите публично хахах, а варианта Байдън и Навални изчезват сметалили са го?
  • 8 Бай

    8 3 Отговор
    Бабдън изгони мутрите(по цялото земнокълбо.. НЯКОЙ ДА НЕ го приеме лично) , кактонна времето твоите предшественици ги презираха и ненавиждаха
  • 9 DW-Швайна

    46 10 Отговор
    Ако Хитлер беше спечелил сега Германия щеше да е госпидар на света, ноо уви станахме слуги на Сорос и побликуваме врели не кипели!

    Коментиран от #41, #65

  • 10 ей ей

    38 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бат Бойко нощния бандит":

    ей крадльо къде е обещания от теб азерски газ ?
  • 11 РАДИО ЕЛТО

    34 3 Отговор
    не на мафията герб долу БОЙКО
  • 12 България

    27 3 Отговор
    досущ като македония се мисли за център на света, смешно е!
  • 13 rule

    31 5 Отговор

    До коментар #4 от "Лелее":

    Мисля че съвсем скоро САЩ ще имат за първи път жена президент! Цветът в случая няма значение!:) Очакват ни войни! Дано само да не е една! Последната!

    Коментиран от #52, #67

  • 14 Като знаем

    14 1 Отговор
    Капитанчето с ква ориентация е завоя ще е пак у лево .Кво да го праиш- душата, като иска требе и се даде, пък и сърце юнашко не трае.
  • 15 Ако Борисов

    32 3 Отговор
    Наистина е платил строежа на тръбата от Турция до Сърбия и ако България няма да получава газ от тази тръба...тогава защо не е сезирана прокуратурата и ЕС.
  • 16 Монгола

    37 4 Отговор
    Само да питам президента Алексей Навални ще живее ли в Двореца? 😜😜😜😜😄😄😄😁😁😁😁И президента Навални подарява Сибир на Германия 😜😜😜😜😄😄😁😁

    Коментиран от #18

  • 17 Чичо

    32 1 Отговор
    В Русия Царят се сменя само след голям глад, няма индикации за това в момента
  • 18 Ам те швабите

    35 2 Отговор

    До коментар #16 от "Монгола":

    Бяха тръгнали да си взимат подаръка, но оставиха само фосили по пътя към Сибир, като въобще не го приближиха.
  • 19 ха ха ха

    45 2 Отговор
    Намекът, че дрисални може да управлява русия е нелеп 😂🤣🤣

    България винаги с Русия!
  • 20 Хахаха

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лелее":

    Браво пич😂😂😂
  • 21 I'm not a robot

    24 3 Отговор
    ЗА НАС НЯМА ЗНАЧЕНИЕ,ОТКАК СЪЩЕСТВУВАМЕ ВИНАГИ СМЕ БИЛИ В ПОЗА ПАРТЕР.
  • 22 На втория ден

    15 0 Отговор
    завои не се правят. Глупава хипотеза.
  • 23 хи хи хи

    32 2 Отговор
    Това не е сериозно, единия спечели изборите с измама, а другия го докарва до 0.5% на избори... и двамата са смях в залата!
  • 24 пожелание

    33 0 Отговор
    Ако Джо осигури на боко килия в Синг-Синг , ще бъде уважаван от българите !
  • 25 Как накъде

    1 13 Отговор
    Каквото каже тиквуняка е закон. Ако ми каже да се метна от някоя сграда аз ще се метна.
  • 26 Зависи

    13 5 Отговор
    Дали Байдън ще махне тиквата или не
  • 27 Бай Шиле

    24 1 Отговор
    Сега пък някакъв Смилов се появи.Явно DW добре плащат.
  • 28 Зиги

    35 1 Отговор
    Че кой ще даде на Навални власт...с Путин , без Путин , има си хора , които бдят Русия да не попадне в ръцете на американски продажници .
  • 29 смех

    31 1 Отговор
    Абе за Байдън не знам,ама червейчето Навални къде се вписва в тая схема.На него ще му опъват хастара в пандиза.
  • 30 Друг гост

    31 1 Отговор
    Как може да се пускат такива глупави статии. Пълно куку.
  • 31 Бай Шиле

    5 4 Отговор
    Факти,трийте коментарите срещу DW!
  • 32 ДядоСтою

    30 2 Отговор
    НИЕ ЧЕ ЩЕ ЯДЕМ ЖАБЕТАТА Е ЯСНО АМА ХУБАВОТО Е ЧЕ В КОЯТО ИМПЕРИЯ СМЕ БИЛИ СЕ Е ОТИШЛА В КЕРЕЧА РЕД Е НА САЩ ДА ВЪРВИ ПО ДЯВОЛИТЕ

    Коментиран от #33

  • 33 МЪРШООО

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "ДядоСтою":

    И АЗ ТАКА МИСЛЯ
  • 34 МЕНТЕГЕНЕРАЛ

    17 0 Отговор
    ОТЗАД МЕРМЕРСКИ ПРЕЖИВЯВА ЗВЕЗДНИЯ СИ МИГ ДА ПРЕВЕЖДА НА ВЕЛИКАТА МУТРА ЕДНОКНИЖНИК И ГЛАВЕН ЛЕНТОРЕЗ НА ПЛАНЕТАТА !
  • 35 ужас

    35 4 Отговор
    DW, добре си ги наредила нещата, но си пропуснала най важното. 80% от българите сме русофили и никакви Джо, никакви Байданови не могат да променят това.

    Коментиран от #53

  • 36 МЕРМЕРОВ

    19 1 Отговор
    ВИЖТЕ КАКВА ПРИМКА НА ШИЯТА Е ДА СИ УЧЕН -- СЕДИШ ОТЗАД И ПРЕВЕЖДАШ НА ЕДНА МУТРА КОЯТО БЪКЕЛ ЕЗИК НЕ ЗНАЕ
  • 37 The Pest

    5 21 Отговор
    Отлична статия , показваща много точно положението в България на фона на международната политика

    Коментиран от #60, #69

  • 38 010101

    19 1 Отговор
    Започнах да чета, на второто изречение погледнах дали автора не е оня с очилата. Било Дойче шнеле/зеле. X
  • 39 А режима на Тиквата?

    15 1 Отговор
    Него кой ще го анализира,критикува?Навални в затвора,да чука камъни и да си мисли редно ли е да се руши държавност. До него рапонът от Банкя.
  • 40 Ха ха

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Байдън и Тръмп е":

    Напълно си прав.Егати тюрлю гювеча :Навални,Путин,Тръмп (защитника на Путин).Въобще дай да кажем,че и Бацо подкрепя Навални крадеца.Както и Цецо със седесарите барабар и още двама.Слабо,постно .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ха ха

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Байдън и Тръмп е":

    Да допълня.А за БЮРМаджиите въобще не би трябвало да отваря уста това авторче.Европа ще ни разбере много скоро.Достатъчно е Тиквата, Шкембето и Катето Захариева да си заминат на село,ако не искат в пандиза.
  • 43 ТтТ

    1 13 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    Руснаците с тая политика могат да създадат вятар с уснодухане!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тия от Д.Зеле са джендъри

    15 1 Отговор
    А Вия със СП-2 на къде завивате? Пред Вас стои същия въпрос. Значи за Вас може а за нас неможе.Моля отговорете.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 duhcho

    13 1 Отговор
    Ако името на медията изобщо имаше някакво значение, тази статия трябваше да е в раздел жълтини. Не че ви интересува, но лично аз няма да ви чета повече. От едно известно време рязко се разграничихте от фактите сами по себе си, по светлия пример на други медии в България.
  • 51 Анонимен

    3 6 Отговор
    Питайте Борисов, накъде мисли да завие. Освен при кученцето. Знаем ли. Нека каже той. Да попита работодателите си. Трябва да сме към ЕС, ЕНП, но това го желая аз, а в българия дали и те са на същото мнение. Бойко на всички фронтове. Нищо чудно да завие към турция, не ми се ще, но в живота няма не искам, няма недей. Кво кажат големите му шефове. Той е един изпълнител. За когото и да се гласува. Всичко се знае предварително. Не аз, а умните. Дори ходят заради децата до урните и шарят, късат...
  • 52 Ако мислеше

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "rule":

    нямаше да пишеш глупости.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 DW Байдан, Тръмп, Навални???? Какъв

    13 0 Отговор
    Е този Навални!!! Къде го подреждате до президенти, какъв фактор е един бъдещ Затворник??? Излагане се с несирозни приказки!!
  • 55 Хахаха

    10 0 Отговор
    Берлинският пациент интересен е само на първосигналните. Вижте и осномната неговата публика.
  • 56 един от многото

    3 0 Отговор
    Право в тръните!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 БПФ

    10 0 Отговор
    Подзаглавието ме шокира и чак тогава видях логото на отвратителното подобие на медия дойче веле.

    Значи в Русия имало "авторитарен режим на Путин" - въпреки че там изборите са абсолютно прозрачни и дори ЦРУ признават че над 65% процента от руснаците подкрепят категорично Вовата... а в САЩ имало "демократично" управление, въпреки че в Белият дом се вмъкна узурпатор след чудовищни изборни фалшификации, а честни американци бяха застрелвани като кучета, защото защитаваха гражданските си права?
    Някакви доказателства, че тоя дворец е на Путин, освен твърденията на престъпникът навални? Някакви доказателства за "руска връзка" на Тръмп, въпреки, че дори специалният прокурор, турен от "демократите" не откри такива?

    Ако медийните лъжи и манипулаторството и наглостта на т.нар. "журналисти" (всъщност платени клакьори) бяха престъпления - тия от дойче веле щяха да бъдат не разстреляни дори, а живи изгаряни на клади !!!
  • 59 конферансие

    8 0 Отговор
    боко е цирков пудел с двама треньори/сащ и русия/.които от време на време се сменят при номерата на пудела
  • 60 горски

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "The Pest":

    В статията се изброяват важни факти,но се пропуска най важния момент...
    -как смяната под натиск на откровенно просташката и крадлива политика ще се замени с рози и святост....при положение ,че натискащите са коварни долни лисици ...
    Единствената корекция би бил просветен и отговорен народ,излъчващ умни политици....просто си фантазирам,не ми укорявайте...
  • 61 Перо

    6 0 Отговор
    Соросисткото Дойче Зеле да коментира повече най-корумпирания мутренски режим в кочината Пт ЕС,а не отделни криминални престъпници,пробващи се да минат като политически в Русия. Там номерата не минават!
  • 62 Перо

    5 0 Отговор
    Соросисткото Дойче Зеле да коментира повече най-корумпирания мутренски режим в кочината БГ от ЕС,а не отделни криминални престъпници,пробващи се да минат като политически в Русия. Там номерата не минават!
  • 63 Матей

    5 0 Отговор
    Дойчо веле,извърта всячески плочата,нали казах ,че провокациите около афериста Навални ще се използват пълноценно и всестранно.Които реват за него--добре, а които не реват--защо,длъжни били да реват,подозират ги в симпатии към Путин,недемократичност,изобщо смъртни грехове.Според западните лъжедемократи всички са длъжни да бъдат антирусисти и крайни либерали,джендъристи и регресисти.БСП и Радев си премълчават по казуса,ама не ,длъжни били да заемат позиция,без такива дипломатичности.И това заради един треторазряден аферист и политически Остап Бендер,тоя кой го е финансирал и защо,как тъй изникна от нищото,как ли е почнал да развива мащабна дейност без една рубла в джоба си?
  • 64 Антимафия

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    Най-важното за мен е ,
    накъде ще завие Хунтата и членовете и, в България
    със лидера на резилите , Бойко Борисов???
    На Тръмп и Байдън, да им се радват Паси и компания?
    Определено Джо Байдън не обича , държавите- диктатури !
    Било то, от" политически тип", или" милитаризирани диктатури"?
    Бойко Борисов ,шофьора със селския си манталитет,
    и потупване с "мафиотски ник" по рамото ,
    не е актуален като , приятел от близкото обкръжение на Байдън?
    Тук са нужни , лицата от Еврейското лоби в България????
    "Приматите в икономиката" Делян Пеевски и Ахмед Доган ,
    не са също на дневен ред?
    Може Байдън , да ги удари, яко ако иска?
    Със Иван Гешев, сагата е лесна , Мосад отдавна са го сложили ,
    да затопли място на подходящия бъдещ ,главен Прокурор?
    Джо Байдън ,няма зявисимости ,като Тръмп ,
    със лични кредити от милярди долари!
    Което му позволява да управлява ,
    по прозрачно и професионално световната политика .
    Освен това ,този Президент ,
    е отрасъл в политиката на САЩ и Сената и!
    Знае правилата наизуст ,един вид Американския " Андрей Громико" ,
    който беше един от Руснаците ,които писаха Устава на ООН!
    От Американска страна, беше и Джо Байдън, по това мреме?
    Това говори всичко!
  • 65 Сега сме Байдън

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "DW-Швайна":

    Няма нищо, което да трае, вечно!

    И Борисов, има още 2 месеца да краде и после ,
    ще го гоним , по целия свят ,
    както Брендо ,Галеви , и Ружа "уанкойна".

    Затова, арестувайте го сега, да не берем дертове,
    както с горе посочените бандити?

    Време е в България, да се намери един трезвен Прокурор ,
    да започне разследване без намесата на "Иван Гешевци" ,
    само по, и чрез закона????
  • 66 гост

    3 0 Отговор
    Нещо за уволнения прокурор в Украйна?Корумпето Байдън да не се прави на умряла лисица!
  • 67 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "rule":

    Глупости.... Тръмп ще е 17 президент на САЩ.... Куфарчето с копчето отпътува за Флорида... Всичко е в ръцете на армията... Тръмп тепърва почна... Нищо не е свършило... Аз казвам от мин год че ще се появи Кенеди младши.. Той е жив... Даяна,
    Майкъл
    Джексън,
    Елвис
    Пресели ... Всички те са със Тръмп... Дяволите са разобличени... Само гледайте кво ще става..
  • 68 Един

    0 0 Отговор
    Накъде? към дъното на блатото!
  • 69 Сигурно

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "The Pest":

    е много трудно да се напишат толкова много глупости на едно място.
  • 70 Бай Ставри

    1 0 Отговор
    Баце е кат ветропоказател,пръднат му на к*ра,а той го приема кат попътен вятър.
  • 71 Минувач

    0 0 Отговор
    ".... накъде ще завие България?" Това е Проблема на българските пишман политици, а последиците остават естествено за България! Всеки път като се сменят "началниците" все "завива" нанякъде! След което.... "а на ляво, а на дясно и накрая в лайното прясно"!