Last news in Fakti

23 Януари, 2021 18:00 4 382 65

Лицемерието на Борисов и Радев

  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • лицемерие-
  • мълчание-
  • алексей навални-
  • кремъл

Единият лицемерно мълчи, другият лицемерно говори

Лицемерието на Борисов и Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като поизчака да се изкажат световните политически лидери и се скри зад колективните органи на ЕС, българският премиер зае позиция от Фейсбук страницата си за ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Бойко Борисов изрази загриженост за неговата сигурност и права, както и за свободния глас на опозицията, без, разбира се, да се намесва в неприкосновените вътрешни работи на Руската федерация и на нейната съвсем независима съдебна система.

За страна, която е рекордьор по изгонени руски дипломати, напоследък тази служебна, скрита в масовката сдържана позиция към Путиновия режим само на пръв поглед е странна. За никого у нас и в ЕС не е тайна, че докато показва фалшиви мускули, България яде и солта, и тоягите на Русия под формата на газови тръби, ядрени реактори и бизнес поздрави с Новичок. Така че няма как Борисов да изкара един фалцет от първите редици сред онези, които остро заклеймяват Кремъл и зоват за нови санкции. А и България, сведена при неговото управление до фасадна демокрация и полуправова държава, няма морален авторитет за нещо повече от снишено участие в общия хор.

Приклекнал на международната сцена, той все пак може в домашни условия да се пъчи като исполин. Особено при наличието на удобната боксова круша Румен Радев, който с мълчанието си за съдбата на Навални прави все по-основателни подозренията, че е или заблуден русофил, или е зависим от Кремъл. Въпреки, че не представлява управлението на страната, от високата си камбанария президентът може да поизправи снишената ни позиция пред света, както и да докаже, че не е демократ само за домашна употреба. Пък и един истински русофил не би застанал зад мракобесния путинов режим, задушаващ всяка политическа алтернатива, а зад онези руснаци, които се борят за свобода и справедливост в собствената си страна.

Борисов нанесе кроше на Радев, призовавайки го да прекрати оглушителното си мълчание за Навални, а Радев като неопитен, но докачлив играч, веднага обърна и другата буза, за да падне в нокдаун. Президентът правдиво разобличава загрижеността на премиера като "театрална поза". С основание му напомня за битите протестиращи и журналисти у нас, за отравянето на Емилиян Гебрев, за заканите срещу Елена Йончева и за пращането в ръцете на Ердоган на хора, търсещи у нас убежище. Но цялата защитна конструкция на президента е дълбоко погрешна - при тая демокрация у нас къде си тръгнал да "освобождаваш" други народи? Да, премиерът лицемери - той не може и да направи друго с планините кал зад гърба си. Но мълчанието на президента и без разобличението на премиера си остава мълчание - също толкова лицемерно. С което Румен Радев пада до морално-политическото ниво на Бойко Борисов.

Човешките права и демокрацията не са затворени в държавни граници. Разликата между Гебрев и Навални като жертви на Новичок е само в гражданството, между арестуваните опозиционери в Русия и Турция - също. А и износът на демокрация, освен че е московско пропагандистко клише, няма нищо общо в случая с Навални и неговите бити и арестувани последователи - става дума за международна подкрепа на хора, които се борят за демокрацията в собствената си страна.

Когато един държавник има двоен аршин за демокрацията - пламенно защитава протестите у нас срещу управлението на Борисов и мълчи със страшна сила за произвола над инакомислещите в путинова Русия, той едва ли е демократ. Съмнително е дори доколко изобщо може да е лидер, щом накърнената чест първосигнално изпреварва трезвото покаяние за собствените грешки. Да, не е Борисов човекът, който има морални основания да отправя упреци към Радев за мълчанието му. Но такива има всеки български демократ и точно това не може или не иска да види президентът. Ако Бойко Борисов е отдавна бита карта за демокрацията, да не се окаже, че Румен Радев е фалшива карта.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kkk

    112 13 Отговор
    Поредната помия на дойче зеле

    Коментиран от #20, #49

  • 2 Овчарник

    108 18 Отговор
    Радев и Борисов.....Орел и лайно....

    Коментиран от #60

  • 3 Тези двамата

    12 36 Отговор
    Като са се обличали са си объркали вратовръзките.
  • 4 Сандо

    77 9 Отговор
    Българската секция на ДВ ударно си заработва отровните евроцентове.Веднъж предател-цял живот предател,а най-гнусни са пишещите.
  • 5 Бай Трай

    86 16 Отговор
    Факти бг не слагайте редом Президента до онзи човек. И стига с тъпи статии. Благодаря
  • 6 Пламен

    14 57 Отговор
    И двамата са руски мекерета
  • 7 ***********

    15 53 Отговор
    И двамата са едни дол дренки! Нищо не става от тях алчни за пари и власт!
  • 8 В България не ни интересуват

    57 11 Отговор
    Руските вътрешни работи , това най малкото е нахалство от DW да прокарват някакви интереси нетипични и неразбираеми за българите.
  • 9 3,14К

    67 9 Отговор
    За DW няма дъно. И в Северна Корея няма такава долнопробна пропаганда.
  • 10 Дойче веле...

    44 11 Отговор
    Те щото немците са много свестни и им предадоха Навални... президента е прав да ме лицемерничи.
  • 11 Чочо

    7 44 Отговор
    И двамата в затвора
  • 12 ГОРСКИ

    29 5 Отговор
    Кой е по алчен за власт,вие кажете?????
  • 13 324

    49 10 Отговор
    А Орбан нещо, а? Няма информация! А в Полша протести в защита на плювални? Там соросоидите ги натикаха в миша дупка.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 На тоя в дясно

    42 11 Отговор
    Прякура му е министър председател. Борсук.
  • 16 дoйче мoйчe

    58 16 Отговор
    Я нeдейте да сравнявате Радев с това пcиxопатично нищoжecтвo ...
  • 17 Чочо

    10 38 Отговор
    Двама предатели,руски мекерета.За това сме най бедните в Европа.
  • 18 КОНТРАТА

    35 4 Отговор
    Лицемерите от ДВ обслужват единствено соросиднатагей секта!
  • 19 Професора

    44 4 Отговор
    Лицемерите от DW не защитиха в позиция нито един път Едуард Сноудън и Асандж.
  • 20 българин

    10 28 Отговор

    До коментар #1 от "kkk":

    КОЙ е очаквал нещо друго от нашенските путинчета, вярно, червената помия залива непрекъснато хората на територията на червената мафия.
  • 21 Анонимен

    5 6 Отговор
    И 2 кгб
  • 22 Рап

    10 26 Отговор
    Тук не става въпрос за сравнения,тук става въпрос за позиция на "държавник"! Радев наистина я яма,а Борисов макар и лицемерно го изпревари! Плюя на тези държавници!
  • 23 Анонимен

    21 6 Отговор
    Разликата е очевадна- къде е Ямбол, къде е Истамбол
  • 24 гост

    22 6 Отговор
    Кой още чете и вярва тоя парцал DW. Мисирки.
  • 25 Гост

    14 4 Отговор
    Весо мисирката дали брои сега центовете ...
  • 26 НЕ МОЖЕ

    28 5 Отговор
    ВЪЗПИТАНИЕТО, НАЙ-НИСКОТО ПОЛИТИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ ИЗИСКВА НИКОЯ ДЪРЖАВА ДА НЕ СЕ МЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНАТА ПОЛИТИКА НА ДРУГА СУВЕРЕНА ДЪРЖАВА, ПРИ ТОВА ЯДРЕНА. Ако някой ден кремълските ракетни комплекси изстрлят по България няколко ядрени ракети, ние ще си го заслужаваме НАПЪЛНО ! Защото сме позволили тая безбожна, нагла, долна, глобалистична, соросоидна ПАПЛАЧ да управлява България ! Защото сме позволихме един долен гнусен евевин - Паси и долен пловдивски циганин - Костов да унищожат МНОГОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ. България създадена през 1878г, беше унищожена 1997г.
  • 27 Един от народа

    9 9 Отговор
    Като знам, че и двамата са кадри на БКП, ми се губи ентусиазмът и този път.
  • 28 тоя с магарето

    18 7 Отговор
    Мишока Стойнев от DW защо не напише нещо за Северен поток ....
  • 29 Павел пенев

    11 8 Отговор
    Същата квалификация/ Всички които говорят против Русия,са заблудени демократи или зависими от Брюксел и САЩ.
  • 30 пройчо

    14 3 Отговор
    Тюрлю гювеч.
  • 31 Абе ЕС

    15 4 Отговор
    Подкрепете и Божков бе. И той има партия и той е опозиционер.
  • 32 Анонимен

    14 6 Отговор
    Колко ли е разстоянито от Мариинската падина до Еверест/ Премир-Президент/
  • 33 Тези пък

    15 7 Отговор
    ДВ си остава боклук на квадрат!Единия бил лицемерен ,другия сърдит,на всяка манджа мирудия,статия изсмукана от пръстите , пълна боза!.Радев никога не е заставал срещу тези които го предложиха,той си работеше видимо,подпомагаше където може.Но не е приемливо да арестуват човек на летището ,известен опозиционер,който често сам си провокираше някои сценки.Че Борисов попитал Радев за позиция е нормално,защото Радев е президент,но вместо отговор праща в девета глуха към платените протести на тълпата обслужваща олигарсите ,на която беше и подстрекател,примитивно без никаква политическа култура ,противно на ранга който заема.Шушлека отдавна ясен колко ,антипатично поведение и злобни изцепки.Какви " хиляди" ,какви лъжи,едва събираха десетки да вандалстват и разни автобусни боклуци на копейкин и компания,яйца,домати от хора които не предлагат нищо ,само искания и гадости пи сценарий!Няма реципричност!
  • 34 независим българин

    11 7 Отговор
    Дойче зеле нещо да не ни подготвя за смяна на губернатора?! Единия не им харесва че мълчи, не могат да предвидят ходовете му и да му дъпат конците, а другия стана много неудобен и алчен. Така ли бе соросоиди?! Айде мерси, ние сами ще си избрем следващите управляващи и сами ще си изберем Радев и Йотова за втори мандат.
  • 35 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    Овче зеле и други шегички!

  • 36 яяя

    15 1 Отговор
    Веселинчо да ти го ОБЯСНИМ бавно от мислиш трудно :) Тя демокрацията умря след разтрела на протестиращи в Щатите сега колкото и да обяснявате че бият и арестуват протестиращи на фона на убитите бледнее Нищо че целия запад в хор гракна че било тероризъм .В Париж биха протестиращи 2 месеца и какво и Берлин бият :) За разлика в Щатите :) там няма време да ги бавят :)
  • 37 антибсп

    7 7 Отговор
    Кой ли ще е новия президент?

    Коментиран от #39

  • 38 Пичо

    15 7 Отговор
    Клоаката Дойче веле. Някой очаквал ли е друго? Меркел ни на тресе банкянското прасе.

    Коментиран от #47

  • 39 Радев

    11 7 Отговор

    До коментар #37 от "антибсп":

    Така е герберунгел. Запиши си го.
  • 40 Shponka

    8 10 Отговор
    Никакво, ама никакво сравнение не може да става, между Бойко Борисов Румен Радев, по отношение на това, кой има по голям принос за добруването на Българите. Единия извел страната до не виждан до сега икономически просперитет и за първи път напълнил хладилниците ни, а другия пилял в големи мащаби парите на народа и работил целенасочено за обедняването на страната ни!
  • 41 !!!?

    8 15 Отговор
    Браво на автора на статията и DW ! Радев освен Интригант е и Лицемер ! Борисов поне не претендира да е светец и без грехове, но Радев е този който парадира да е най-безупречният, непорочен и целомъдрен от всички, което е по-страшно, защото това му поведение показва колко скрит, потаен и лукав характер има !!!?
  • 42 Матей

    5 10 Отговор
    Бойко съвсем предвидимо се изрепчи срещу режима в Русия,той е изразител на ония нищожни проценти от населението ,които са крайно-дясни ,нео-демократи и фашизирани елементи.А Радев си мълчи,не се осмелява да каже ,че изразява тежненията на ония 80%,които са русофили и левичарски настроени,голяма част крайно бедни и виждащи единствено спасение от Русия,като че сме под турско иго.
  • 43 !!!?

    8 9 Отговор
    DW пита "дипломатично" дали Радев не кремълка марионетка !!!?
  • 44 ммм

    5 9 Отговор
    И двамата са един дол дренки.
  • 45 Дойче, като сте така курназ,

    7 2 Отговор
    що не пуснете материал за дворците на нашата дълбока държава, имате ресурс? Иначе възхищението от Навални само на думи.
  • 46 КРАДЦИ

    13 5 Отговор
    ЛЕЕЕКИЧКО ИСКАТЕ ДА ОКЕПАЗИТЕ ПРЕЗИДЕНТА ПОКРАЙ ТЪПАКА , АМА НЕЩО МНОГО ДЪЛГО И НЕЧЕТИМО ГО КАРАТЕ -- НЕ СТАВАААА
  • 47 толуп

    11 6 Отговор

    До коментар #38 от "Пичо":

    НАВАЛНИ Е БОКЛУК И НЕ Е ЛОШО ПУТИН ДА ГО ГИЛОТИНИРА ЛИЧНО ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО ! А ПРАСЕТО ПОРАСНА И ВИЖТЕ КАКЪВ НЕРЕЗ СТАНА !
  • 48 Не разбрах какво е лицемерното на Радев

    5 4 Отговор
    Лойко е ясен, за него няма никакъв спор.
    Президентът е абсолютно прав, не гледа в собствената си кошара, а си вре носа в чуждите.
  • 49 Вива Радев

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "kkk":

    Целта със това" драскане" е да се повдиге рейтинга ,
    на друга Партия за изборите!
    Но така поднесена, статията на читателя ,
    само може да потопи,
    вече мижавия рейтинг, на Бойко Борисов!
  • 50 Анонимен

    4 4 Отговор
    Нинова е за червената вратовръзка на бате бойко. Те още си носят червените цървули във враченските села.
  • 51 Мнение

    4 7 Отговор
    Радев е върховен главнокомандуващ и ПРЕЗИДЕНТ! Не може да си позволи, а и не трябва, да плещи като мокра пола у задник, както прави ОНОВА нещо!!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 стоян георгиев

    3 4 Отговор
    радев фатмака е креатура на руските служби .тва бе ясно от самото начало както и от всичките му внушения.освен това е глупав та глупав ,а и неопитен.борисов също е руска подлога и целия цирк че осъжда задържането на навални си е само цирк!само до преди месец у нас се размотаваха руски строители които си разцъкваха милиарди изгладувани левчета за строителството на проект които ще рекетира европа .лошото е че и двамата срещат широко удобрение сред българските соцносталгци в антибългарската им деиност!
  • 54 Кумчо Вълчо

    1 3 Отговор
    Айде айде , колкото мозък има кравата толкова и краварите.
  • 55 Кумчо Вълчо

    2 1 Отговор
    Жалко , продажниците като Веселин Стойнев станаха повече от честните и почтени българи.
  • 56 Гост

    0 2 Отговор
    Двамата са различни коренно по характер. Би следвало + и - да се привличат, но може би след завесата. Бойко има пожарникар в село Славяново. Особен по характер пожарникаря. Също. Те са с високо вдигната глава. Бойко е от Банкя и два остри камъка брашно не мелят. Бойко е по характер на методи. Краса прилича на методи. Бог да го прости и на господин Радев баща му. Светла им памет. Квото кажат началниците. Ние сме на гости на 04.04.2021. На сватба сме канени. Ромска. Кючек ша има.
  • 57 D W не ни интересува Навални, колкото

    1 4 Отговор
    Да го Бутате на пред, Предател сие винаги Предател, плащате не плащате, бъщещ затворник! Не ни занимавай те непрекъснато с него Държавата и Народа си имат много собствени проблеми. за което имате Заслуга и вие и Фондациите ви.
  • 58 psf

    5 1 Отговор
    Не е справедливо да се очерня президент Росен Плевналиев, този лъчезарен, усмихнат и добронамерен държавен глава, а да се толерира Румен Радев, този нещастен, презрителен и отмъстителен човек, който не се свенеше да ни натрапва тия си качества и в най празничните дни на годината!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 тоя пък

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Овчарник":

    Прав си че Борисов и Радев са ОРЕЛ и лайно!
  • 61 КВО СТАВА

    3 1 Отговор
    ПУТИН ИМАЛ ДВОРЕЦ , АМА ДОГАН СЪЩО ИМА САРАЙ И ТО НЕЗАКОНЕН А ПЪК Е КЮНЕЦ !
  • 62 дончичо

    0 4 Отговор
    Вескоо,Веско -мамина умница,една градина с боб не си засял тръгнал си да ръсиш акъл на човека който управлява държава заела 1/5-та от света.
  • 63 Черен Петър

    1 2 Отговор
    Умоляват се читателите да игнорират всякакви писания на дойче зеле! Четенето на тези помии уврежда вашето ментално здраве!
  • 64 Реалист

    2 0 Отговор
    По- голям лицемер от Радев НЯМА! Също така наглец и гьонсурат!
  • 65 антимарксист

    1 0 Отговор
    Фатмак ти и Десито(ако не те отсвири като баджанака)
    ще сте добре в Москва.Путин добре плаща на шпионите
    в оставка.Ами ние останалите Българи л....а ли ще ядеме?