Last news in Fakti

24 Януари, 2021 21:00 8 244 245

Политическите убийства в България: "А те като избиваха нашите?"

  • жертви-
  • политически убийства-
  • комунизъм-
  • ссср-
  • жертви на нацизма-
  • тоталитаризъм

Десетки хиляди са избитите по политически причини в България преди и след 9 септември 1944 г. Но продължаваме да спорим дали те са жертви или терористи. Делим ги на "наши" и "ваши". Време е това да спре.

Политическите убийства в България: "А те като избиваха нашите?" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“А те като избиваха нашите?” – Така преди години възмутено се обърна журналистка към своя колежка на 1 февруари, деня за почит на жертвите на комунизма, докато активисти на ГЕРБ раздаваха информационни дипляни в кулоарите на Народното събрание. По същото време от парламентарната трибуна партиите четяха декларации, преминаващи в лични нападки и обиди.

Така по всяка вероятност ще се развият събитията и тази година - от ГЕРБ ще прочетат декларация в памет на жертвите на комунистическия режим, и ще призоват БСП, наследничката на БКП, да се извини... След това от БСП ще протестират, защото “Партията е водила въоръжената борба срещу фашизма и монархофашизма в България".

Жертвите са десетки хиляди

Повече от 75 години след тези събития България продължава да дели жертвите на тоталитаризма на “наши" и "ваши”, а БСП и присъдружните ѝ организации продължават да честват 9 септември като ден на жертвите на фашизма, а не като черна дата в историята, на която България губи независимостта си.

Избитите по политически причини преди и след 9 септември в България са десетки хиляди. Но споровете в обществото продължават за това кои от тях са жертви, кои са били терористи и заслужават участта си. И двете страни имат валидни аргументи, но използват и откровени лъжи, останали от идеологията на БКП. Така БСП удобно забравят, че партизанските групи и атентаторите са инструктирани, спонсорирани и управлявани от Коминтерна и СССР. Антикомунистите, чиято роля е поета от ГЕРБ, удобно не обръщат внимание на жертвите в периода 1923-1944 г., когато освен терористите са избити и хиляди невинни.

Това поведение, тази реалност, в която удобно се използват позитивите на историята за сметка на политическия опонент, но не и негативите, показва дълбокото разделение на обществото. В същото време това говори и за обществена колективна травма, която, вместо да бъде осъзната и преодоляна, се задълбочава – най-вече с цел за извличане на политически дивиденти.

Колективна травма

Българската травма може и да не е толкова голяма, както в някои други общества, но отговаря на анамнезата на проблема и неговото преодоляване, които са изследвани от психолозите. В статия на Гилад Хиршбергер в авторитетното научно списание Frontiers in Psychology колективната травма се описва като “катаклизъм, който разрушава основната тъкан на обществото. Освен ужасната загуба на живот, колективната травма е и криза на социалното конструиране на смисъла”.

Процесът по преодоляването започва с колективната травма, трансформира се в колективна памет и завършва със система от значения, която позволява на групите да предефинират кои са и къде отиват. “За извършителите споменът за травмата представлява заплаха за колективната идентичност, която може да бъде адресирана към отричане на историята, свеждане до минимум на вината за престъпленията, трансформиране на спомена за събитието, затваряне на вратата към историята или отказ от поемане на отговорност”, пише Хиршбергер. Звучи познато, нали?

Хиршбергер смята, че, както за жертвите, така и за извършителите, извличането на смисъла или значението от травмата е непрекъснат процес на дебат за паметта в рамките на дадена групи или между различни групи, който процес обещава да осигури основа за междугрупово разбиране.

България не е сама в това си лутане, но изостава в осъзнаването си от останалата част на ЕС. Още през 2009 г. Европейският парламент обяви 23 август за Европейски ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма като „общоевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, които да бъдат почетени безпристрастно и с достойнство“. Датата не е случайно избрана, тъй като на този ден през 1939 г. Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп. Това слага началото на разделението на Европа, което още не е завършило.

Едно добро начало на този процес, през който обществото трябва да премине, за да продължи напред, е създаване на Музей на жертвите на тоталитаризма. Унгария може да не е добър пример за демократичност в наши дни, но едно посещение в “Къщата на терора” би трябвало да доведе всеки посетител до отвращение от всякакъв вид тоталитаризъм. Експозицията превежда посетителите през епохите на фашизма и комунизма и връзките на властта в Унгария с Третия Райх и СССР.

За да преодолеем разделението

Разглеждането на жертвите на двата режима като жертви на една и съща идеология в европейски контекст би трябвало да доведе до разбирането на тоталитаризма и той да бъде отречен. В края на този процес трябва да може да се говори безпристрастно и с достойнство за жертвите, за да се сложи край на възхваляването на терористите, взривили църквата "Света Неделя", като герои, както и на представянето на хилядите избити след това без съд и присъда като терористи. Да сложи край на представянето на жертвите на Народния съд и на десетките хиляди минали през лагерите на като фашисти и престъпници и т.н.

Трябва да преминем през този процес, за да можем да продължим напред като едно демократично общество, отхвърлящо тоталитаризма, който през последните десетилетия отново надига глава по целия свят. Иначе сме осъдени на разделение, на наши и ваши, като фенове на два футболни отбора. От което ще спечелят само напиращите за власт тоталитаристи – без значение леви или десни.

Автор: Георги А. Ангелов


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да питам

    19 2 Отговор
    Що нема коментари ?

    Коментиран от #4, #10, #180

  • 2 ФАКТ

    31 52 Отговор
    Така наречените българи се мразят един друг,защото са смесица от различни племена.Различна кръв тече в тях.Няма как да са единни.Никога !

    Коментиран от #153, #183

  • 3 Джи

    18 4 Отговор
    Безсмислено е

    Коментиран от #184

  • 4 333

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "да питам":

    Щот се иска мислене.

    Коментиран от #9

  • 5 пак да питам

    17 3 Отговор
    Кога мина първи февруари ?
  • 6 Овчарник

    74 7 Отговор
    Сега убитите са милиони....Хора с ампуиран дух напуснали държавата от глад.Няма протеза за ампутиран дух и вяра науката още не е измислила...

    Коментиран от #32

  • 7 Гуру

    42 52 Отговор
    Преди малко четох коментар тук че бг демокрацията е продължила 30-40 преди 44 г... .според мен с малки прекъсвания възхода на българия е в периода е 1900-1940... след тази дата до ден днешен всичко е корупция, нулеви нива на демокрация, кражби на държавни пари, непрозрачни усвоявания...

    Коментиран от #54, #163, #185

  • 8 Седесарят..

    65 19 Отговор
    Всичко тръгва от проклетия германец . Фердинанд ..И сина му..Та до днес.Вс е наред.Нищо ново.
  • 9 Джи

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "333":

    🍀 и мисли повече!
  • 10 нашия

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "да питам":

    защото ако кажеш че е имало хора с различни интереси и всеки ги е защитавал като е намерил за добе-което фактите говорят-едните ще те обявят за комунист а другите за фашист и с тия етикети тръгваш да се разправяши фактите остава на заден план

    Коментиран от #27

  • 11 Лост

    31 2 Отговор
    А Борисов има от нашите и от вашите според случая.
  • 12 Седесарят.

    68 7 Отговор
    На КОБУРГА, внука,дойде в България и назначи един бандит на голям чин в МВР..И го направи генерал ,същия бандит с досие от ЕС.

    Коментиран от #19, #61

  • 13 Българина

    61 8 Отговор
    И сега терора, репресиите и тормоза продължават.
    ТУЛУПА по "Панорама" каза, че са отнели бизнеса на Божков в полза на държавата!!!!!!!
    Абе нещо да не сме объркали годината?!
    Да не би да сме 44-та?!
    Някой нещо да каже за демокрацията и свободата.

    Коментиран от #51

  • 14 пройчо

    21 1 Отговор
    Словесен онанизъм.
  • 15 Бай Шиле

    52 12 Отговор
    Похвален опит да се поставят на една плоскост Хитлер и Сталин,но несполучлив.Европейските лидери от това време също са имали договори с Хитлер.Значи да се помирим но да запазим омраза към Русия.

    Коментиран от #17, #49

  • 16 Небюлите ми го баят

    8 9 Отговор
    Минало ,заминало ,който живее в миналото ,умира в настоящето !
    Били АЙлиш
    ( къв е тоя ...)

    Коментиран от #117

  • 17 Бай Коч

    3 18 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Шиле":

    Не ми дреме за Росия ,за Нигерия ,за Канада ,азжувеяв ПортАртър !
  • 18 Сандо

    57 8 Отговор
    А жертвите на капитализма кога?Ако си мислите,че жертви са само физически убитите,жестоко се лъжете!Може ли изобщо някой да пресметне колко скоропостижно напуснаха грешната земя от крайна бедност,наркомания,пиянство,самоубийства,битки между престъпници,необслужвани кредити и т.нат. и т. нат. - все придобивки от натрапения ни "капитализъм с човешко лице".И лошото е,че става все по-лошо,ама вий си живейте с надежда и джвакайте демократичните дъвки.
  • 19 Сделано в СССР

    14 45 Отговор

    До коментар #12 от "Седесарят.":

    Не дойде ! Докараха гу руските чекисти, за да спрат европейския път на развитие и откъсване от зависимостта си от руските окупатори. Пожарникаря до ден днешен им плаща милиарди данък русия !

    Коментиран от #24, #60

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Stormtrooper

    43 4 Отговор
    А тези, които ги умориха от глад и мизерия, към каква класация са. Ако не друг, историята ще осъди тези душмани мръ$ни.Българите, изчезват, наи-болни и бедни в Европа, а поробителя ще обяснява за финансова "дисциплина" Толкова нагъл човек не се е раждал не в България, а в света Самото му присъствие по телевизията е върховна наглост..
  • 22 СССР ☭

    49 10 Отговор
    На тази скверна плоча предНДК седят имена като това на Прутчик Йорданов разпоредиш разтрела на 18 души от село Ястребино от които 6 деца. На тази скверна плоча висят име ама фишски сподвижници и шпиони!

    Коментиран от #46

  • 23 Хисторик

    39 5 Отговор
    От ДВ защо не напишат за убийствата от 1923 - 1927г извършени в Княжество България от техните слуги в Княжеството?
  • 24 Какъв

    21 6 Отговор

    До коментар #19 от "Сделано в СССР":

    европейски път на развитие, бе?
    Че те сега демократичните европейци, канадци и американци те цакат много повече, бе.
  • 25 Комуниста

    36 8 Отговор
    Платихте си майцепродавци извдници след 1944 г. Фашистите от Германия да не се обаждат защото дължат милиарди на Княжествотото, НРБ, РБ затова, че вкараха българите в две световни вонйни които ги загубихме!

    Коментиран от #77

  • 26 Монгола

    35 6 Отговор
    Наковали имената на всички RC периода 1944-1989 г и ги изкарали репресирани хахаха кой ви вярва изобщо крадливи седерасти.

    Коментиран от #29, #31

  • 27 Вашия

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "нашия":

    Имаш - шеес, шеееес , шееееес ...👍☝️
  • 28 Yamaha

    31 2 Отговор
    DW е един хумористично НПО със сайт който разпространява сатира!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 СССР ☭

    21 5 Отговор
    Ама фашистите реванш ли търсите?
  • 31 Беж ве

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Монгола":

    Монгала ръждавий ..

    Коментиран от #34

  • 32 мдаааа

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Овчарник":

    За хора с ампутиран мозАк , няма спасение тоже ..
  • 33 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

    12 22 Отговор
    Близачите на руски дирници пак изпълзяха :)))
  • 34 Монгола

    32 7 Отговор

    До коментар #31 от "Беж ве":

    Защо обявихте всички престъпници от времето на социализма за геройски убити? Йорданов поручика е пряк роднина на Ал Йо мерзавеца! Всички шпиони които помагаха на фашистите 1939-1944 г беше логично да бъдат съдени. Запада задължава НРБ да проведе народен съд подобен на този в Нюрнберг след 1945г.

    Коментиран от #59, #89, #121

  • 35 стоян георгиев

    18 30 Отговор
    убииствата и репресиите през комунизма нямат нищо общо с тези преди това.убитите и репресираните са в десетки пъти повече през комунизма .репресиите през комунизма съсипват цели прослоики и цели региони на страната.достатъчно е да идете в селата и да видите за какъв погром става въпрос.населението насила е откъснато от земята ,бита и морала си и е закарано като добичета в градовете да бачка в смрадта на нискокачествените новосъздадени тогава заводи с една единствена цел да се промени българската демография и у нас вместо селяни да има работници.резултата е ясен.за поколение и половина създадоха от многодетния,религиозен и изключително трудолюбив и жизнен българин,комунистическия импотентен мрънкялник.резултатите ги виждаме и сега!

    Коментиран от #39, #43

  • 36 чучка оценител

    21 2 Отговор
    На соросоидите от дойче зеле статиите не ги чета, само цъкам една звезда

    Коментиран от #41

  • 37 Софиянец

    6 4 Отговор
    Никога няма да забравим, няма да простим!

    Коментиран от #44

  • 38 трола стоян георгиев

    9 3 Отговор
    от 8 години пиша коментари в сайта.бизнесмен съм ама не ме питайте кога имам време за работя!

    Коментиран от #42, #56

  • 39 Егор

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Вие цял ден защитавате Русия, а сега пишете обратно!! Не разбирам за или против комунистите сте!!??

    Коментиран от #50, #120

  • 40 Тръмп

    18 1 Отговор
    България умира бързо защото няма кой да прави деца освен циганите и турците,а българите през това време само се делят на такива-онакива без грам визия за бъдещето!!!:):):)Спорете импотентни глупаци, докато не изчезнете!!!:):):)
  • 41 Чукча писател ...

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "чучка оценител":

    .. си ти :)))
  • 42 Кармен Електра

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "трола стоян георгиев":

    Значи казвате, че е въздухар ясно, значи правилно съм го преценила и аз мисля като вас .

    Коментиран от #123

  • 43 трола стоян георгиев

    13 4 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Цитат от трола: "за поколение и половина създадоха... импотентен мрънкялник.резултатите ги виждаме и сега!"
    Прав си, стар трол, всеки ден мрънкаш в сайта!

    Коментиран от #122

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Лавренти Берия

    10 8 Отговор
    Истинските комунисти никога не прощават, те помнят и отмъщават не дават прошка прошката я дава Господ комунистите търсят правда!
  • 46 Копейкин

    4 12 Отговор

    До коментар #22 от "СССР ☭":

    Ватник, научи първо български език! От рода на правешкото говедо Яшар ли си ?
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 14 Отговор

    До коментар #44 от "На кой бе?!":

    ...., а да не забравяме , че през ВСВ "братушките" са съюзници най- напред с Германците, а след това пък с Американците и Англичаните когато ни бомбардират.

    Коментиран от #70, #128

  • 48 Marinov

    14 6 Отговор
    Това за "Избитите по политически причини ... след 9 септември в България са десетки хиляди." е ОГРОМНА и ЮНАШКА МАНИПОЛАЦИЯ и ЛЪЖА??? Цитират се точни данни както за Осъдените със Изпълнени Смъртни присади Извън Народния Съд, така и за "Изчезнали" през този период а те са само ДЕСЕТКИ??? СЪЗНАТЕЛНО се СКРИВАТУКРИВАТ Истините за да се МАНИПОЛИРА Обществото???

    Коментиран от #53

  • 49 точно

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Шиле":

    Е това е смисъла, да приравним комунизма с фашизма. Но без да споменаваме ролята на запада за навдигането на фашизма. Той така, от нищото се е появил и изведнъж Хитлер изкарал от задния джоб сумати войски в нарушение на договорките от ПСВ. А подаруните територии са му ги дали щото още не са знаели заошите му намерения. И малка порция глупости в стил на 9ти септември сме си били загубили независимостта! Ако големите се бяхя разбрали да сме в другия латер, данеби да щяхме да сме независими!
  • 50 В.В.П.

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Егор":

    Не,,Неее,,Бай Стоян е руски специалист.Нещо катоДВ,обаче,в България..Няколко Стоянчовци са..
  • 51 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българина":

    За демлкрацията и свободата : Под чуждо владичество е имало, за разлика от сега. С наредби и разпоредби взеха хляба на хората. Тенденциозен геноцид още преди ковид. Ако беше жив Левски, щеше да се бори да ни поробят, та да живнеме малко и да не изчезнем изведнъж.
  • 52 Asar

    7 1 Отговор
    Спомнете си девицата от Ястреби и тогава пишете.Не ви ли е срам.
  • 53 точно

    13 2 Отговор

    До коментар #48 от "Marinov":

    България е имала окупационни войски в съседните държави и офицери са осъдени за военни престъпления. Тези присъди влшзат в бройката. Но ако ни бяха изтъртували да сме в друтия лагер, смъртните присъди щяха да са демократични ;)
  • 54 Турбо

    26 8 Отговор

    До коментар #7 от "Гуру":

    Напиши ми 10 структуроопределящи предприятия към септември 1944г? Някой щаяк, сапун в русе, чепшк в габрово и още какво? Най-бурното икономическо развитие в българия е периода 44-89години открити са 2400 завода, не цехчета за дограма! За апогея на селското и горското стопанство да де говорим, българия шма ятомка централа и 2 космонавти, доставя оборудване и хлани в орбита. Та бурните 1900-1940 си ги заврш...

    Коментиран от #62, #94

  • 55 123

    14 9 Отговор
    Няма страна в света в която въоръжени грабежи извършвани върху граждани,имуществото и бзинеса им да не се преследва и наказва,а при съпротива с оръжие и да бъдат атакувани и избити.Както и навсякъде тероризма и въоръжени банди които имат цел за въоръжен държавен преврат, смяна на дръжавното устройство
    стакова на кеото на въоръжените бандити им е удобно,убийства на служители на държавната администрация и полицията се преследва и наказа дали със доживотен затвор, смъртна присъда или бивати убити в престрелка.Тези са представителите на комунистите- антифашисти.В България реално има такива между 1941 и 1944 само 2400 партизани-комунисти, от юни до 9/9/1944 стават 9000- а след това комунистите нарастват в геометрична прогресия със всичките Бай Ганьовци които търсят лесен живот и келепир, за сметка на всички други. В България фашистко правителство няма, има монархия през 1041 до 1944 която е поставена геополитически и военно, между чука и наковалнята, и избира да стой в положение при което чука да не се стовари директно върху България и наковалнята.България е също страната която не изпраща войски на Източния Фронт, благодарение на театъра със огромното комунистическо партизанско движение, което правителството на България не изкоренява а грижливо поддържа със кръвопускащи наказателни акции от време на време, за да име лост за противодействие на исканията на Хителр. България е страната със най-малко разрушения и човешки жертви, и загуби през ВСВ, за то

    Коментиран от #84, #129

  • 56 Многониковия трол ТЪПУТУ

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "трола стоян георгиев":

    Аз почнах работа в БЛИЦ , минах през един тирпаркинг в Анадола , а сега съм - ТЪПУТУ ..Във ФКФакти
  • 57 Фактите

    23 4 Отговор
    Гражданската война в България започва през 1915 г. Тогава прогермански и русофобски политици вкарват страната в Първата световна война и с дадените жертви унищожават генетичния ресурс на нацията- близо 200 хиляди млади мъже. Следва ужасяващо падение- извикани са германски воиски които разстрелват воиниците гнили 4 години в окопите и решили да потърсят отговорност за настъпилата национална катастрофа. После преврат, убийство на министър председателя, въстания, атентати, бял и червен терор. До 1940 г. когато всичко кошмарно се повтаря- прогермански и русофобски политици вкарват страната във Втората световна война, надвисва нова, този път окончателна катастрофа. Оцеляването на страната е с цената на оставане в съветския лагер. Самоубийствената гражданска война продължава с репресиите след 9 септември, разпалва се наново след 1990 г. и ще приключи с изчезването на нацията ни.
  • 58 Сатъра на Хана

    9 5 Отговор
    Дойче Веле що не пише че Тодор Яшаров Живков Сакскобургота
    е незаконен син на Фердинанд и копанарката Маруца Яшарова ?
    ......
    избутан нагоре от превратаджията и масон Кимон Георгиев. А Георги Димитров беше отровен от личния си секретар Георги Илиев Андрейчин, известен като Джордж Балканец - Дядото на политолога Андрей Райчев - агент на ЦРУ.
  • 59 В.В.П.

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "Монгола":

    Така е ,монгол,Великите сили ,задължават България,да накаже виновни и подбудители ,и съюзници..За да се установят отношения и дипломатични връзки.Подобно е и В Италия , Франция,Полша,Чехия,.Ние най меко сме съдили..Така го пише в Уики.
  • 60 т-п трол соросоиден

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Сделано в СССР":

    Тиквата на кой плати милиардите за несъществуващи самолети Ф16 предварително 100% плащане и доставка след 5 години?! Пак ли на Путин ги плати?! Или от бай дончо си купи за нясолсо години поста губернатор?! Дано тиквата прогони семето ти от България!
  • 61 Сатъра на Хана

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Седесарят.":

    ДЖОКЕР :
    ......
    Симеон е племенник на Тодор Яшаров Живков Сакскобургота .
    ....
  • 62 Чукча писател ...

    7 5 Отговор

    До коментар #54 от "Турбо":

    Хайде сеха изброй страните от Европа, които не са окупирани от СССР, които за същия период не са постигнали в пъти по високо развитие, при накои десетки пъти ?

    Коментиран от #66, #80, #158

  • 63 123

    9 13 Отговор
    1 февруари е годишнината от „Народния съд“ от 1945 г., осъждащ на смърт тримата регенти на страната (които са ръководели държавата от името на момчеto цар Симеон II), осем царски съветници, 22 министри на кабинета, 67 членове на парламента и 47 генерали и други висши военни офицери.Като цяло Народните съдилища и убийстватa от комунистически банди между 9.9.1944 и 1945г преди да бъде обявен официален съдебен процес, броят на убитите българи от комунистите е над 60 000 човека.

    Коментиран от #65, #67, #68, #82, #86, #106

  • 64 Кси

    8 12 Отговор
    Жертвите на комунистите в лагерите не са никакви фашисти, затриха цвета на нацията, за да установят тоталитарното управление с репресии, без право на мнение различно от зададената партийна линия

    Коментиран от #71, #75

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Седесарят..

    12 0 Отговор

    До коментар #63 от "123":

    И един от убитите е ,,на Борисов ,дядо му,обаче момчето на 18 г станало член на БКП..Заложило на верен кон..И т.н.
  • 69 123

    7 7 Отговор

    До коментар #65 от "Сатъра на Хана":

    Ами те мутрите и бейовете са синовете и дъщерите на същите партизани-комунисти от преди 1944, и келипирджиийте бай ганьовци станали комунисти.Мързела и жаждата за лесен живот без труд не е изчезнала в България.

    Коментиран от #162

  • 70 т-п трол соросоиден

    11 1 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Съюз няма между Хитлер и Сталин, има договор за ненападение и подялба на Полша. И този договор е много след договорите с които Антантата му дават Судетите и още не помня колко територии. За нарушенията на параметрите на немското въоръжение, за които Антантата зная но си траят, кво да кажем? Повярвали са че са за фойерверки, а трол соросоиден?!

    Коментиран от #126

  • 71 Де Факто

    11 2 Отговор

    До коментар #64 от "Кси":

    А сега да не би да имаш право на мнение, бе ГЕРБав евроГЕЙски ТУЛУП?! Нищо не се е променило.Преди не можеше да се каже добра дума за запада, а сега е забранено да се говори, каквото и да било в полза на Русия.ТУЛУП.

    Коментиран от #76

  • 72 Чукча писател ...

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "Еврейн":

    :)))) ЕвреЙн трябва да е нещо ка шЙбек с чЙрвен гЙз
  • 73 Чикиоров

    1 3 Отговор

    До коментар #65 от "Сатъра на Хана":

    Комплекси можеш да избиеш ... Или няколко чакий ..

    Коментиран от #78

  • 74 Сатъра на Хана

    8 5 Отговор
    До 9-ти Септември 1944 Германските Фашисти окрадоха всичките Хромови Руди от България - затова сега България няма Хромови Руди
    ...............................
    ................................... ........................ След 10-ти НОЕМВРИ 1989 ГЕРМАНСКИТЕ ФАШИСТИ КРАДАТ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДНИ РУДИ - Кражбата е за 1.2 МИЛИАРДА ЕВРО / ГОДИНА
  • 75 Седесарят..

    7 2 Отговор

    До коментар #64 от "Кси":

    Оняя,цвят на нацията,да не е бил като сега,75,г по късно..Сега, цвета е от комисионери и майкопродавци..крадци и мошенници..Я пак помисли.!!
  • 76 Абе , ТЪПУТУ

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "Де Факто":

    И тук си разкрит , ни са обяснявай ..
  • 77 Дсса

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "Комуниста":

    Цялата икономика на фашистка България през ВСВ работи за Германия. Жито, храни, дрехи заминават на Източния фронт. Германия претърпява пълна и безусловна капитулация и никога не ни ги плаща.

    Коментиран от #79, #85

  • 78 Баба

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "Чикиоров":

    Лъскай "бастуна", докато си мислиш за кмета на Симитли, и неговия балък от село Банкя...хахаха.
  • 79 Българина

    6 1 Отговор

    До коментар #77 от "Дсса":

    А след това ХРАНТУТИМ 6-ти КРАВАРСКИ ФЛОТ, като плащаме репарации на византийците.
  • 80 т-п трол соросоиден

    7 5 Отговор

    До коментар #62 от "Чукча писател ...":

    Солко западни страни произвеждат лазерни изночници и персонални компютри към 89-та година?! НУЛА, кръгла НУЛА като теб! В целия свят са 3 дъжавите: България, Япония и САЩ.
  • 81 Сатъра на Хана

    5 2 Отговор
    БИСМАРК - КОНЕКРАДЦИ ОТ ДОЛНИЯ ДУНАВ
    ......
    ХИТЛЕР – ВТОРИЧНА АРИЙСКА РАСА
    .......
    МЕРКЕЛ - ОБРЕМЕНЕНА ОТ КОМУНИЗМА ДЪРЖАВА
    ....
    .................. ИЗВОДА ? САМО КОГАТО ПРА-ДЯДО НИ ЮВИГИ ХАН АТИЛА ГИ Е ШИБАЛ , НЕМЦИТЕ СА НИ СМЯТАЛИ ЗА ХОРА :)))

    Коментиран от #87

  • 82 танас

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "123":

    18 000
  • 83 благо

    6 0 Отговор
    Е тоя парцал DW ли ще ни цитирате?!?
  • 84 т-п трол фащистки

    13 5 Отговор

    До коментар #55 от "123":

    Я кажи Вапцаров, Гео Милев и още десетки поети и писатели, за нападения и атентати ли са осъдени на смърт и разтреляни?! Не трол неграмотен, разтреляни са от фашистите защото са критикували управлението им! Дипломата си за средно да я навреш в онова място, в което си вреш и другите неща!

    Коментиран от #96

  • 85 123

    6 2 Отговор

    До коментар #77 от "Дсса":

    Ако прочетеш добре икономическото състояние преди 1939, ясно ти казват че български стоки не се допускат от Англия и Франция на световните пазари, само Германия подава ръка на България и изкупува продукцията и.Всички Български стоки са заплащани от германските фирми.
  • 86 т-п трол фашистки

    4 4 Отговор

    До коментар #63 от "123":

    Реално са изпълнени около 1500 присъди, но като те гледам, повече няма да има такива грешки.

    Коментиран от #119

  • 87 Де Факто

    4 1 Отговор

    До коментар #81 от "Сатъра на Хана":

    Това за конекрадците мисля, че е приказка на "приятеля" Чърчил!!!! Бисмарк е от малкото западняци(да не кажа единствен), от които България е видяла добро.

    Коментиран от #99

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Домакин

    0 8 Отговор

    До коментар #34 от "Монгола":

    Убиецът на ястребинчетата няма никаква връзка с Ал. Йорданов!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Отечествен Фронт

    0 0 Отговор
    Къв е тоя боклучарски сайт дето не ти качва кометарите?
  • 94 яяяя

    7 8 Отговор

    До коментар #54 от "Турбо":

    Четеш си само своето май.
    Само за самолетостроене е имало три производства София-Божурище,Ловеч и Казанлък.Какво става стях а?
    В споменатото от теб Русе са се произвеждали турбини за морско и речно плаване.И не само.Какво става става и с това а?И определено трябва да си много ограничен в каквото и да е знание за да кажеш за Габрово ,че имало там един чепик.Колко университети и с чии пари са посроени?На каква висоте е била литературата можеш да забележиш по това ,като видиш имената на големите ни писатели до кога е можело да творят за художниците също.На какво ниво са били българските дипломати преди да ги избият или оставят да изгният по затвори или без пукнат лев в домовете си?Каква е била правосъдната система преди да стане един цирк за избиване на хора?Колко стабилна е била банковата система преди да се изнесе златният ни резерв в СССР за съхранение и в последствие при първия фалит на държата и твоите 10 000 завода е продадено за да покрие поне част от дълга ни към СССР?На колко хора замеделци им е отнет поминъка насила и са заставени да работят залудо в името на няква утопия?Колко жени ,след като им дават равни права с мъжете ги карат да копаят в мини да струговат и всякакъв тежки физичвски труд който е бил поемн от мъже преди?А тези жени нямали ли са семейства,деца да гледат и възпитават?Да учат децата си на прежда на песен на предания и традиции.Къде евсичко това?Къде е семейсвото на българина?В кръчмата пие и слуша или сръбско или турско или гръцк
  • 95 Отечествен Фронт

    1 2 Отговор
    Къв е тоя боклучарски сайт дето не ти качва кометарите?
  • 96 123

    7 5 Отговор

    До коментар #84 от "т-п трол фащистки":

    Никола Йонков Вапцаров 7 декември 1909 - 23 юли 1942 е български поет, комунист и революционер. Работейки през по-голямата част от живота си като машинист, той пише само в свободното си време. Въпреки факта, че е публикувал само една книга с поезия, той се смята за един от най-важните български поети.През 1940 г. той участва в така наречената „акция на Соболев“, събирайки подписи за пакт за приятелство между България и СССР. Незаконната дейност му докарва арест и интерниране в село Годеч. След освобождаването си през септември 1940 г. Вапцаров се включва в Централния военен комитет на БКП. Неговата задача е да организира доставката на оръжие и фалшиви документи за въоръжените банди на комунистическата партия. Той е арестуван през март 1942 г. На 23 юли 1942 г. е осъден на смърт и е застрелян същата вечер заедно с други 11 мъже.
  • 97 Отечествен Фронт

    3 2 Отговор
    Боклучарски сайт цензуриран цял ден качват мизерията дето бълва DW!
  • 98 яяяя

    2 0 Отговор
    В кръчмата пие и слуша или сръбско или турско или гръцко!Във фалиралия завод за производство на нищо!
  • 99 Сатъра на Хана

    6 1 Отговор

    До коментар #87 от "Де Факто":

    Английския Крал , и Германския ВИЛХЕМ 2-ри са САКСКОБУРГОТИ и ПЪРВИ БРАТОВЧЕДИ
    .....
    все ИЗРОДИ :))
    “На Балканите трябва да гори огън, за да може Германия да топли ръцете си“

    „Конекрадците от Долния Дунав не струват кръвта дори и само на един померански гренадир.“

    „Ние, господа, не сме се събрали тук да се съвещаваме за щастието на българите, а за да осигурим мира в Европа” – към дипломатите на Берлинския конгрес

    Коментиран от #105

  • 100 Лице то

    5 0 Отговор
    афтор не е разбрало основно положение, че за да простиш трябва да разбереш другата страна, а за да я разбереш -трябва да изпиташ същото. Така, че както за нашите така и за вашите подходът е един.
    Що се касае до осъждане на тоталитаризма един истински демократ трябва демократично да приема мнението на привържениците на една или друга форма на управление на обществото, а не упорито да вие глава с десетилетия и да дрънка едно и също, защото въпросът му няма да се уреди. Никога!
  • 101 за финал

    11 3 Отговор
    Препоръчвам на всеки, който не е кон с капаци, да гледа по ТВ Евроком едни серии "България, която ние съградихме", посветени на икономическото и техническото развитие след 1944. В тях се споменават и достатъчно данни за картинката преди 44-та. Разбирам че на някои хора случилото се не им харесва, но комунистите не са само онези от ОФ, а и много кадърни и прозорливи хора, благодарение на които се постига това развитие.

    Коментиран от #103

  • 102 123

    5 4 Отговор
    Нападението на църквата "Св. Неделя" е терористична атака върху църквата "Св. Неделя" в София, България. То е извършено на 16 април 1925 г., когато група от Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата по време на поклонението на погребението на генерал Константин Георгиев, убит от Българската Комунистическа Партия на 14 април 1925. 200 души, главно от политическия и военен елит на България, са убити при нападението и около 500 са ранени.На 15 май 1925 г. в хода на правителствените репресии след нападението на църквата „Света Неделя“ Гео Милев, член на БКП, е откаран в полицейски участък за „кратък разпит“, от който той така и не се е върнал.

    Коментиран от #104

  • 103 за финал

    2 1 Отговор

    До коментар #101 от "за финал":

    П.п. Документалните филми не са за неуспяли комунета, по настоящем озверели от глад соросоиди, търсещи виновник за несгодите си, вместо да признаят своята некадърност!
  • 104 т-п трол соросоиден

    3 8 Отговор

    До коментар #102 от "123":

    Кажи ми разтрела на Гео Милев, на Вапцаров и още десетки поети и писатели какво е, фашистче!? Следващия път всички смъртни присъди ще се изрълняват!!! Запомни го!

    Коментиран от #110, #111

  • 105 за по точно

    4 0 Отговор

    До коментар #99 от "Сатъра на Хана":

    И руския им е братчед!
  • 106 Я па тоя

    8 2 Отговор

    До коментар #63 от "123":

    Броят на убитите българи от комунистите не е 60 000 човека, а 6 000 000, също като евреите. Виртуално.

    Коментиран от #113

  • 107 123

    6 2 Отговор
    Правителството на Хитлер се справи с безработицата, потапяйки се в дефицитни разходи. Той финансира големи проекти за благоустройство като автобани, железопътен транспорт, жилища и други.Планът проработва. В рамките на четири години, точно както Хитлер обещанва, безработицата на практика не съществуваше. Казано е, че ако Хитлер е спря през 1936 или 1937 г., днес той може да бъде запомнен като един от най-почитаните лидери на 20-ти век.
  • 108 Дойче Лъже

    13 3 Отговор
    Малиийй, и след 85 години германското Дойче не може да преглътне здравите шутове на Сталин. Още се тресат и им държи влага.
  • 109 123

    2 1 Отговор
    Това, което пречи на Хитлер не е само липсата на природни ресурси в страната му, но и фактът, че много страни доставчици не искат приемао в собствената им валута; в някои други международни, конвертируеми валути като швейцарски франкове или щатски долари; или твърда валута и злато.Нацистка Германия беше основният търговски партньор на Турция през 30-те години. Повече от 50% от износа на Турция е бил, а вносът е бил от нацистка Германия в годините преди Втората световна война.
    Турция подписва турско-германския пакт за ненападение с нацистка Германия на 18 юни 1941 г.Турция продаде хромитовата руда, стратегически метал, на нацистка Германия по време на Втората световна война.
    Турция обявява война на нацистка Германия едва на 23 февруари 1945 г.В края на 20-те години търговията между Германия и Турция, Гърция, България, Румъния и Югославия нараства. Тези страни продават своите селскостопански продукти и суровини на Германия и купуват произведени продукти от Германия.
    Великобритания и Франция придобиват повечето от селскостопанските продукти и суровини, от които се нуждят от многобройнините си колонии и продаваха по-голямата част от произведените от тях продукти на своите си колонии.
    След началото на Голямата депресия цените на селскостопанските продукти и суровини спаднат с над 50% в световен мащаб. Това оставя Турция, Гърция, България, Румъния и Югославия със значително намален доход от износ, което от своя страна затрудниява плащането на вносни стоки.Ге
  • 110 123

    4 3 Отговор

    До коментар #104 от "т-п трол соросоиден":

    Прочети в пост 96 за Вапцаров- и 102 за Милев и причините да бъдат убити. И двете са в последствие на предшестващи със убийствата и насилственна подривна дейност срещу държавата от БКП .
  • 111 123

    8 4 Отговор

    До коментар #104 от "т-п трол соросоиден":

    Гео Милев не е разстрелян а е удушен с парче тел без присъда след атената извършен от БКП в църквата света неделя в която са убити 200 и ранени 500 човека.Вапцаров е осъден и застрелян.Нито един от двамата не е познат като голям поет или писател преди 1945 година.Вапцаров има издаена само една книга Моторни песни през 1940 г, Гео Милев пише във вестник но няма издаени книги преди 1945г.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 123

    4 6 Отговор

    До коментар #106 от "Я па тоя":

    Броя на убитите Българи от 1944 до 1989 е около 400 000, няма човек няма проблем,няма гроб и документ за смърта няма убит човек.По разпоредба на БКП и извършени от ДС убийства.Броя на дискриминираните от наследниците на комунистите Българи след 1989г са 2 200 000 човека, които не живеят в България.

    Коментиран от #118, #133

  • 114 Гербобедавинаги

    3 2 Отговор
    Тези комунисти Вапцаров и Милев кой им рови кокалите от дупките ?
  • 115 МВнР

    0 2 Отговор
    О ,мон дьо !
  • 116 Национал Джибрографик

    3 4 Отговор
    Скучна статистика за 1988 година, през която са регистрирани повече от 52 000 криминални престъпления – кражби, грабежи, изнасилвания на самотни хора, убийства и др. Друг документ от март 1989 година доказва, че само през този месец са извършени 20 умишлени убийства, 10 изнасилвания, 11 грабежи, 295 кражби на лично имущество. Според статистиката има месеци, в които убийствата са били по над 30 на месец, а годишно става дума за около 240 убийства. Обществото обаче е нямало никаква представа за тази черна статистика на комунизъма .

    Коментиран от #131

  • 117 КОЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Небюлите ми го баят":

    Народ, който не помни историята си, е обречен да я повтори
  • 118 Я па тоя

    5 1 Отговор

    До коментар #113 от "123":

    400 000 са много малко, със сигурност са над 4 000 000. Не моа а го докажа, но ти каам, че така..
  • 119 123

    6 4 Отговор

    До коментар #86 от "т-п трол фашистки":

    Народният съд специален незаконен съд на комунистическата партия на България, създаден извън държавната конституционната правна рамка. Съдът е създаден след Комунистическия преврат в България през 1944 година.Съдебните присъди започнват на 1 февруари 1945 г., осъждайки се на смърт, без право на обжалване, 3 регенти, 8 царски съветници, 22 министри в кабинета, 67 народни представители от 24-то Обикновено народно събрание на България и 47 генерали и висши офицери от армията. Като цяло този незаконен Съдът е разгледал 135 дела с 11 122 обвиняеми. Общо са осъдени 9 155 души. От тях 2730 на смърт и 1305 на доживотни присъди.

    Коментиран от #140, #141, #143

  • 120 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Егор":

    аз защитавам руския народ,но мразя комунизма и това в което превърна моят народ.има обаче платени путинови тролове тук които пишат умишлено с моя ник понякoга за да ме компрометират предвид че няма как да ми опонират.възможно е да си чел техни коментари.аз пиша без главни букви и с характерен словоред ,които те не могат да имитират за моя радост и тяхно съжаление.тва което пиша много дразни путиноидните драскачи тук щото са ниско образовани и напълно неадекватни извън спуснатите им дежурни лъжи които повтарят сменяики имената си за да изглеждат много!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "трола стоян георгиев":

    дрогарю пробваи да ми опонираш като мъж ,не като комуняга!пробваи да изкажеш мнение ,а не пиши щуротии за мен без да ме познаваш!аман от тролове без свое мнение.типично като нощни шкафчета.

    Коментиран от #169

  • 123 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "Кармен Електра":

    така е кармен .аз съм въздухар ,които пише неща дето цялата група титани на мисълта от феисбук групите за лизане на части от тялото на путин не може да ми опонира по същество.здоволяват се с жалките лични нападки и обиди ,а и чат пат ми правят синктактичен разбор.та кармен един въздухар прави група от десетина трола сами да си говорят.ти си доказателството !хахахахаха!
  • 124 123

    8 4 Отговор
    2730 eброят на смъртните присъди и 30 000 включващи всички убити без съд от партизаните веднага след присъединяването на България към съюзниците през септември 1944 г до 1 Февруари 1945
    Тази дата е емблематична както за произволния, така и за систематичния характер на комунистическия терор и влиза в историята като най-големият военен трибунал след Втората световна война. За сравнение, Нюрнберг е съдил 19 лица, като е осъдил 12 от тях на смърт
  • 125 Червени тикви

    3 2 Отговор
    Хей го тролче, хей ги две,
    Те ни лъжат най - добре.
    Едното плюе всеки ден,
    а пък двете цял фонтан.
  • 126 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #70 от "т-п трол соросоиден":

    лъжецо ,договора между хитлер и сталин е не само за подялбата на полша ,а за цяла източна европа,когато хитлер напада на запад,същото прави сталин на изток по предварителна договорка.завладяват се балтииските страни част от финландия,част от румъния,половината полша.става въпрос за огромни територии и население.освен това ссср подпомага немското настъпление срещу франция и воината на хитлер срещу англия със суровини и то без хитлер да плати за тях и рубла.немците обещават не руснаците че ще им направят кораби което така и не става ама съветските влакове с пшиница летят въпреки съветския недоимък.заради последния такъв се забавя и самото нападение над ссср с десетина минути.просто немците са изчакали последния влак да премине митницата.та другари четенето е трудна работа ама трябва да се пробва,все пак сега няма цензура и щуротиите за давене на комунисти в шлепове по дунав са си щуротии.лошото е че лъсва цялата дълго повтаряна комунистическа лъжа и вие вместо да се обидите че толкова години са ви водели за носта ,сега като матросов се опитвате отново да я прикривате.за съжаление ще е неуспешно,а и много жалко!

    Коментиран от #130

  • 127 123

    3 4 Отговор
    След като Германия нападна Русия през юни 1941 г. БКП започна поредица от палежи срещу Българското правителство. Много бързо комунистическите бандити насочват вниманието си към държавните служители и поредица от български политици и прогермански симпатизанти са екзекутирани.Докато съпротивата беше слаба във военно отношение, те правеха което можеха да направят добре в цяла България редица нелегални радиостанции и вестници излъчваха антифашистка и антинацистка пропаганда, ентусиазирайки хората да се вдигнат срещу правителството и окупаторите.Те унищожаваха архивите в селата които правителството държеше за своите граждани, преминавайки от град в град, и ограбвайки месните мандри,ферми и собственници на магазини преди да се оттеглят в планините. Партизанската армия от над две хиляди партизани от селата,провеждаха освобождителни акции като нападаха български хранителни магазини и германски складове и заграбваха за себе си и семействата си храни и дрехи.Въпреки че България ангажира над 100 000 войници и полицаи в антипартизанската кампания, държавните действията срещу комунистическите банди бяха с много нисък резултат.
  • 128 Само питам

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И кога са съюзници д Германия?Май след като договори подписват с Хитлер Полша,Англия,Франция.Я не лъжи троле .
  • 129 Само питам

    8 3 Отговор

    До коментар #55 от "123":

    Колко бяха дисидентите преди 10/11/89?Колко станаха на 10/11/89? Колко са борилите се срещу комунизма към днешна дата?Има ли гербераст( или седесар) който да не е членувал в БКП и да не бил репресиран от комунистите? Тулупа,Лилиту,Цецка ,Цецоу,Ал Йо,Хубавото Наде и т.н.

    Коментиран от #134

  • 130 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #126 от "стоян георгиев":

    Троле,я кажи коя половина от Полша заграбва Сталин.А когато Полша завладява Чехия ,заедно с Хитлер през 1938г.затова си трайкаш,нали троле.

    Коментиран от #191

  • 131 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #116 от "Национал Джибрографик":

    Ковид-а утрепа и Милен Цветков,и семейството от Нови Искър ,и Мишо Бирата,и децата на откачилата майка и т.н.Да живее Боко и демонокрацията.
  • 132 Мисля че

    2 2 Отговор
    Кой какво и кого е убивал преди и след 9. 9. 1944г. не ма брига , щото и преди и след 1944г. българската нация е растяла , вървяла е напред , и е нямало опасност за нейното териториално физическо и оцеляване , имала е армия , имала е и деца . Значи истинските убийци са сега , и сред нас поне от 30 години.
  • 133 ТИ ДА ВИДИШ

    8 3 Отговор

    До коментар #113 от "123":

    На 1 февруари убийците почитат „жертвите“ на комунизма!
    Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд” са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
    „Жертви“ на комунизма: 2730!
    Убити от „жертвите” на комунизма: 26070
    Разликата: 23340 само убити от „жертвите”, за другото прочете по-долу!
    Кога се почитат жертвите на „жертвите” ?
    Убити от „жертвите” на комунизма в цифри:
    – 1923 г. – без съд и присъда са убити над 5000 комунисти и земеделци.
    – 1924-1925 . – около 10 000 души са осъдени на различни срокове затвор.
    – По нареждане лично на Иван Велков в софийските казарми са разстреляни и удушени над 500 души. За страната този брой е многократно по-голям.
    – 1941 г. – 474 души са осъдени на различни срокове затвор.
    – 1941-1944 г. в България са арестувани 64354 души. На 12461 е поискано смъртно наказание, а 7324 са осъдени на строг тъмничен затвор. Само военните съдии са осъдили на смърт 1570 войници и офицери, а на строг тъмничен затвор – 1133.
    Убити са 9140 партизани с награда по 50 000 лв. на глава за палачите.
    Убити ятаци и близки на партизаните 10 930.
    31 250 интернирани.
    2139 изгорени къщи на партизани и ятаци. Тяхната стойност възлиза на 195 454 225 лева по тогавашния курс.
    За борба срещу антифашисткото движение са изразходвани 197 586 286 лева, като от тях 63 милиона са дадени за награда за убити партизани и ятаци.
    10 милиона лева са дадени за организиране на контрачети ср

    Коментиран от #135, #137, #138, #193

  • 134 123

    5 9 Отговор

    До коментар #129 от "Само питам":

    Живите реални дициденти доживели до 1988г са под 30-40 човека,тези убити по комунистите и са под земята за 45 години са около 400 хиляди.Сега живите от тогава етнически Българи дисиденти са много малко ако въобще има останли,освен Българо-турските дисиденти които са били на остров Белене които не са убити и се намират в Турция сега.Тези дисиденти от 1989 и СДС са агенти на Държавна Сигурност задено със Желю Желев, и другите комунисти агенти основатели на опозиционните партии през 1989.В България демократи и анти-комунисти от 1944 до 2021 не са били на власт и управлявали.Тези анти комунисти живи до до 1989 когато прелагат да се влезнат в СДС партите и да се включат в парламентарната борба с комунистите,са изгонени от ръководството на СДС.

    Коментиран от #139

  • 135 123

    3 3 Отговор

    До коментар #133 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    14 април - Българският крал Борис III остава жив опит за покушение от въоръжени комунисти, докато преминава през прохода Арабаконак.
    16 април - Нападение на църквата "Св. Неделя": Църква в София е повредена от експлозия кояте е дело на български комунисти по време на погребението на генерал Константин Георгиев. Убити с а двеста души.
  • 136 Мдааааааа ....ТИ ДА ВИДИШ

    4 4 Отговор
    "ИКОНОМИЧЕСКОТО ЧУДО НРБ (от 44 г. до 89 г.) в Цифри и Факти!
    През 1988г. БЪЛГАРИЯ Е на 25-ТО МЯСТО ПО БВП на глава от населението В СВЕТА: .....А 2013г. е на 78 място!!!!! По данни МВФ(IWF)

    Коментиран от #152

  • 137 123

    6 3 Отговор

    До коментар #133 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    Септемврийското въстание е въоръжено въстание, организирано през септември 1923 г. от Българската комунистическа партия (БКП) под натиска на Коминтерна и опит за сваляне на новото правителство на България на Александър Цанков, дошло на власт с преврата от 9 юни. Освен основно комунисти въстанието е подкрепено и от аграристи и анархисти. Целта на въстанието е „установяването на правителство на работниците и селяните“ в България.Освен комунистическата си база, въстанието е подкрепено и от аграристи и анархисти. Целта на въстанието е „установяването на правителство на работниците и селяните“ в България.
    особено големи зверства около град Фердинанд. Убити са активни комунисти и земеделци, включително някои, които не са участвали в Септемврийското въстание. Според книгата публикувана за ограниченото използване на номенклатурата от БКП през 1972 г., озаглавена "Звезди през вековете", общият брой на жертвите от Септевмврийското възстание е 841 човека.
  • 138 123

    5 4 Отговор

    До коментар #133 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    През периода от 1941 до 1944г изпълнените смъртни присъди за всички видове престъпления са 326 на брой.
  • 139 ТИ ДА ВИДИШ

    10 2 Отговор

    До коментар #134 от "123":

    Ами то преди 1989 дисиденти нямаше...всички беха партийци(комунисти)!!!
    Дисиденти се родиха след 1989 и всичките в СДС, даже и един комсомолец с плакат от тапет...А днес в ГЕРП са дисидент до дисидента, като в ГЕРП 2/3 са бивши комунисти, повече са от колкото в БСП...А един пък, борец против комунизма, напуска МВР за да си остане комунист и до ден днешен не си е върнал билета!!!!

    Коментиран от #142

  • 140 ТИ ДА ВИДИШ мизерията до 1944

    7 2 Отговор

    До коментар #119 от "123":

    „....А ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г. жизненото равнище на народа в България през 1939 г. един от тези депутати, подкрепящи режима, Серафим Георгиев: „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна… Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…, че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелоста на българския живот” (3).
    Важно е отново да подчертая, че това са оценки, направени от министър и народен представител, свързани с властта, които по-късно са осъдени от Народния съд, и тези оценки са произнесени от трибуната на Народното събрание, като са толкова оч

    Коментиран от #146

  • 141 ТИ ДА ВИДИШ

    7 3 Отговор

    До коментар #119 от "123":

    България де факто е победена страна в края на Втората световна война.Благодарение на БКП и съпротивата леко се оттърваме.Това не следва да се забравя!
    Във всички победени страни колабарационистите са преследвани ,съдени и осъдени.По изричното искане на съюзниците.Съд за сътрудничеството с нацизма е имало и в страни които не са били част от нациската коалиция.

    ++++


    Народният Съд е международна институция.
    Наблюдаващи страни за България са САЩ, Великобритания и Франция. Решението за провеждане на такъв съд се приема на 28.10.1944 год. и е едно от условията за примирието между България от една страна, а от друга САЩ, Великобритания и Съветския Съюз. Указът за създаването на Народният Съд е подписан от Никола Петков, който две години по-късно сам увисва на въжето. Изрично изискване на САЩ и Великобритания е да бъде "жестоко наказан" прогерманският ни елит. Правораздавателната дейност на Народния Съд в България получава ИЗРИЧНОТО потвърждение от споразумението на четирите Велики Сили от 08.08.1945 год. в Лондон. Съюзната контролна комисия в София зорко следи и наблюдава създаването, организирането и правораздавателната му дейност.

    Коментиран от #144

  • 142 123

    10 2 Отговор

    До коментар #139 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    Напълно вярно в ГЕРБ както и в другите Български партии няма и един дисидент от преди 1988, всички стават дисиденти през 1989. Както и всички стават комунисти на 9.9.1944.,те така и истинските партизани са само 2400.Лапачите и нагаждачите са безбройни, и никога не са там когатоможе ч да ги убият я да ги набият, но на трапезата след това ме можеш да ги изброиш, че и какви заслуги имали.
  • 143 ТИ ДА ВИДИШ

    8 2 Отговор

    До коментар #119 от "123":

    Народен съд е създаден по решение на Конференцията в Техеран за наказване на виновниците за подпалването на Втората световна войн А сега и малко факти:"На около 100 хилади фанцузи са отнети гражданските и политическите права и те са изключени от живота на освободена Франция заради сътрудничество с фашистите. Народни съдилища вав Франция са разгледали 124 751 дела (осъдени на смърт са 7037). Осъдени в други западно европейски страни са: в Белгия над 35 хил. души; в Дания над 15 000 души; в Норвегия над 46 000 души, в Холандия над 38 000 души, в България подсъдимите са 11 112 души, от тях осъдени на смърт 2730 души. Показателно е наказването на фашагите във Франция от привържениците на генерал де Гол (само през юли септември 1944 година без съд са екзекутирани приблизително 20 000 )..

    Коментиран от #145

  • 144 123

    3 2 Отговор

    До коментар #141 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    Клаузите на договора с България -САЩ,АНглия и СССР 10 Февруари 1947г. няма изисквания от САЩ и Великобритания за Народен Съд в България.
    1. България да предприеме всички необходими стъпки, за да осигури задържането и предаване за разследване на:
    а) Лица, обвинени в извършване, нареждане или подбуждане към военни престъпления и престъпления срещу мира или човечеството;
    (б) Граждани на всяка съюзническа или асоциирана сила, обвинени в нарушение на националното им законодателство чрез предателство или сътрудничество с врага по време войната.
    2. По искане на съответното правителство на ООН, България
    също така ще предостави като свидетели лица под негова юрисдикция,
    за чиито съденето на лицата, посочени в параграф 1, са необходими доказателства от този член.
    3. Всяко разногласие относно прилагането на разпоредбите на параграфи 1 и 2 от настоящия член да се изпраща до всяко правителство и до ръководителите на дипломатическите мисии в София на Съветския съюз Съюз, Обединеното кралство и Съединените американски щати, който ще
    постигнете съгласие по отношение на трудността.
  • 145 123

    2 0 Отговор

    До коментар #143 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    Решения на Техернаската Конференция;
    Основният резултат от конференцията в Техеран беше ангажиментът на западните съюзници да открият втори фронт срещу нацистка Германия, включително инвазия във Франция.
    Иран и Турция бяха обсъдени подробно, като Рузвелт, Чърчил и Сталин се съгласиха да подкрепят правителството на Иран и Съветския съюз обещаха подкрепа на Турция, ако влязат във войната ан страна на съюзниците,
    След конференцията югославските партизани получиха пълна съюзническа подкрепа ,а съюзническата подкрепа на югославските четници беше спряна, тъй като се смяташе, че си сътрудничат с окупаторите германци, вместо да се борят с тях.
    Нахлуването във Франция на 6 юни 1944 г. става приблизително както е планирано.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 123

    5 1 Отговор
    Германските сили влязоха в България на 1–2 март 1941 г. в резултат на
    влизането на България в Оста и Българската комунистическа партия (БКП) обяви това за „фатален ход“ и призова за съюз със СССР.Преди нахлуването на Германия в СССР в България не е имало въоръжена съпротива. В началото на Втората световна война Коминтерна подкрепя политиката на ненамеса, аргументирайки, че войната е империалистическа война между различни национални управляващи класи, но когато самият Съветски съюз е нападнат на 22 юни 1941 г., Коминтерна променя позицията си . Съпротивителното движение е създадено през август 1941 г. от Българската комунистическа партия, за да се противопостави на пронацисткото правителство.
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 123

    4 0 Отговор
    Германското нападение над Съветския съюз на 22 юни 1941 г. предизвика гнева на комунистите и русофилите в България. Същия ден БКП разпространява брошура сред хората, призовавайки ги „да възпрепятстват с всички средства използването на българска земя и войници за престъпните цели на германския фашизъм“. Два дни по-късно, на 24 юни, БКП призовава за въоръжена съпротива срещу вермахта и правителството на Богдан Филов.БКП създава бойни групи те извършват действия като палежи, взивяване на оръжиейни складове,обири на складове за дрехи, храни и горива, прекъсване на комуникационните връзки в страната,ограбване или взивяване на фабрики и транспортни линии. Бойните групи убиваха видни български политици, армейски и полицейски лидери и офицери от Вермахта.Дейността на комунистическите бойните групи влошава имиджа на поддръжниците на Хитлер в България, но голям брой от членовете им са заловени или убити в престрелки с полицията.
  • 151 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Интересно все пак, защо западните демокрации се спират на 23 август, а не на 29 септември 1938 година.???
    Нали на Мюнхенският сговор тогава те развързват ръцете на Хитлер и Мусолини да потопят Европа в кръв и страдание ???
    Какъвто ще да е пактът Молотов-Рибентроп, СССР всячески се е стремял да избегне въоръжен конфликт. Сталин две седмици не е можал да дойде на себе си - не можел да повярва, че Хитлер ще нахлуе вероломно в страната му !?
    После за мен е непонятно друго ! Защо западните държави отдават значение на битката / борбата/ против фашизма като цяло, а у нас се марширува "Луков марш" ???

    Коментиран от #154

  • 152 123

    2 1 Отговор

    До коментар #136 от "Мдааааааа ....ТИ ДА ВИДИШ":

    Сложи си точния диоптър очила за разчитането на класацията на България през 1988...... Класацията на ГЕРБ я разчиташ много правилно 78 място но е за 2019 година не за 2013 година. А като прибавиш още 27 точки към 25 място ще покажеш и точно 52 място както е класирана България от МВФ през 1988 година.
  • 153 Въх

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ФАКТ":

    Отиди в Индия , да видиш колко племена и езици има ! Отиди в Америка , Австралия , Канада или Нова Зенландия ! Там са сбирщина от цял свят , но хората са си тип топ . Не че си нямат проблеми , но доводът ти не струва
  • 154 123

    4 2 Отговор

    До коментар #151 от "Шаран БГ":

    На 23 август 1939 г. Хитлер и Сталин подписват пакт за ненападение, наречен Договор Молотов-Рибентроп. Тайните протоколи от договора определят териториалните сфери на влияние, които Германия и Русия ще имат след успешна инвазия в Полша. Според споразумението Русия ще има контрол над Латвия, Естония и Финландия, докато Германия ще получи контрол над Литва и Данциг. Полша ще бъде разделена на три основни области. Районът Warthland, граничещ с Германия, ще бъде присъединен направо към Германския райх и всички негермански жители, изгонени на изток. Повече от 77 000 квадратни мили от източните полски земи, с население над тринадесет милиона, ще станат руска територия. Централната област ще се превърне в германски протекторат, наречен General Gouvernement, управляван от германска гражданска власт. Съвецкия Съюз не си спазва договора и заграбва и Литва.През 1940 година мнозинството от войските на Германия са намират във Франция и подготват за нападението срещу Англия, на източната гранница Германиа тогава има само 10 дивизии.В това време СССР до есента на 1940 струпва на западната си гранница 210 бойни дивизии, като нови войски пристигат всяка седмица.Германското разузнаване докладва на Хитлер струпване Съветски на ударни сили на гранницата с Германия, който на 18 декември 1940 взема решение да изпревари руския удар и заповядва преместване на цялата Германска армия от Франция на източната гранница със СССР. За това са и ограмните загуби на Съветските войс

    Коментиран от #155

  • 155 Някой

    3 3 Отговор

    До коментар #154 от "123":

    Милият Хитлер , така изведнъж се събудил докладвали му за руска заплаха и той веднага насочил армията към СССР. А ти имаш ли представа колко преди това Германия е имала готов одобрен план за нападение над СССР начертан от Паулус . Единствената причина за нападение над СССР е тази ,че обединена Германия е разполагала по това време с 5 пъти по малко суровини от съюзниците , още един дребен детайл СССР и Англия подписват договор за руски доставки на суровини за Англия , тоест СССР тъче на два стана и само си чака изхода от войната , но уви.

    Коментиран от #157

  • 156 Стоянов

    9 3 Отговор
    9 септември 1944 година, ден на победата над монархофашизма
  • 157 123

    1 0 Отговор

    До коментар #155 от "Някой":

    германското върховно командване започва планирането на инвазия в Съветския съюз през юли 1940 г. (под кодовото име Операция Ото), което Адолф Хитлер разрешава на 18 декември 1940 г.

    Коментиран от #187

  • 158 Турбо

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Чукча писател ...":

    Чукча, явно имаш ингернет, явно пробиваш дупка във времеви пространствения континиум, но опитите да стравниш САЩ 2020 с България 1980 води до изкривяване! Пробвай с картинки в от търсачката и сравни Apple-1 и ппавец 8, после дрънкай
  • 159 123

    1 0 Отговор
    На 22 юни 1941 г. Германската Армия на Изток се състои от 3 050 000 германци, 67 000 в (северна Норвегия); 500 000 финландци, 150 000 румънци Общо Германски войници на източната гранница са : 3 767 000 на изток (80% от германската армия) ,СССР има разположени на първа линия на западната си гранница 2 680 000 войника от общо 5 500 000 в западните Руски военни окръзи;и 12 000 000 мобилизирани военни резерви
  • 160 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    А че влизайки тук червената армия запазва териториалната цялост на страната ни ме е важно май и на къде се насочва проверете към коя граница и кой е струпал там войски Колкото до пакта, с Германия се опитват да играят и Англичани и Французи и не само, защото 38 и подаряват Чехия, а Ссср ъв въпросната част на Полша пази живеещи там Беларуси молдовци, които са част от ссср, така, че не четете както дявола евангелието, всички знаем кои са сьюзниците и кой печели войната, то затова зъбите на Хитлер са в Москва, той стига все пак дотам:)), не както е планирано бързо и с блицкриг и не като победител разбира се:)
  • 161 123

    2 0 Отговор
    Борис 3 се опитва безуспешно да избегне военните конфронтации за България. Германия използва териториални придобивки като стимул за присъединяването на България към нейния съюз. Германия притиска Румъния да отстъпи на България южната част на Добруджа, територията между Дунава и Черно море. Когато германските сили са мобилизирани и ступани в Румъния за нахлуване в Гърция, Борис вижда, че няма избор. Или България се присъедини към германския съюз, или я следва с нашествие и окупация. Борис подписва пакта за съюз през март 1941 г.
  • 162 Май си

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "123":

    Тъп,тъп та вдлъбнат!
  • 163 Нещастни ми

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гуру":

    Гурчо, в периода 1900-1940 България преживявя национални катастрофи, губи половината си територии, излаз на бяло море, стотици хиляди избити по фронтовете, стотици хиляди изселници от Тракия и Македония, вземи и прочети какви са претенциите на Гърци и Сърби към България в края на Втората световна война, виж желанието на Турция да се включи и тя във войната и до какво би довело това ( по спомените на Чърчил)!!! От тези национални трагедии още не можем да се отърсим, още ближем рани както сега случая със РСМакедония!!! И това ако е възход!!! Ако бяхме на правилната страна нямаше и да ни продадат на комунистическия режим на Сталин !!! Така че стига, баста - ппеди активни борци, днес активни борци за ..... Време е за помирение както това направиха испанците !!!! Време е да помислим как заедно да градим, а не да се гледаме изпод вежди!

    Коментиран от #172

  • 164 Сорос не лъже

    2 1 Отговор
    Ха, някой прочете ли го това, от коментар 133:
    "ЖЕРТВИ" НА КОМУНИЗМА И ЖЕРТВИ НА "ЖЕРТВИТЕ" - проста аритметика за начинаещи!
    Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд” са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
    "Жертви" на комунизма: 2730!
    Убити от „жертвите” на комунизма: 26070
    Разликата: 23340 само убити от „жертвите”, за другото прочете по-долу!
    Кога се почитат жертвите на „жертвите” ?
    Убити от „жертвите” на комунизма в цифри:
    - 1923 г. – без съд и присъда са убити над 5000 комунисти и земеделци.
    - 1924-1925 . – около 10 000 души са осъдени на различни срокове затвор.
    - По нареждане лично на Иван Велков в софийските казарми са разстреляни и удушени над 500 души. За страната този брой е многократно по-голям.
    - 1941 г. – 474 души са осъдени на различни срокове затвор.
  • 165 Сорос не лъже

    2 3 Отговор
    - 1941-1944 г. в България са арестувани 64354 души. На 12461 е поискано смъртно наказание, а 7324 са осъдени на строг тъмничен затвор. Само военните съдии са осъдили на смърт 1570 войници и офицери, а на строг тъмничен затвор – 1133.
    Убити са 9140 партизани с награда по 50 000 лв. на глава за палачите.
    Убити ятаци и близки на партизаните 10 930.
    31 250 интернирани.
    2139 изгорени къщи на партизани и ятаци. Тяхната стойност възлиза на 195 454 225 лева по тогавашния курс.
    За борба срещу антифашисткото движение са изразходвани 197 586 286 лева, като от тях 63 милиона са дадени за награда за убити партизани и ятаци.
    10 милиона лева са дадени за организиране на контрачети срещу партизаните.
    15 милиона лева са дадени за награда на сътрудници на полицията. В посочените разходи не влизат средствата за жандармерията, агентите, доносниците и др. те са милиарди.
    Кога се чества паметта на жертвите на "жертвите" на комунизма!?!?

    Коментиран от #168, #170

  • 166 123

    2 2 Отговор
    През Август 1944 Съветският съюз заплашва с война, ако България не се обяви за неутрална.В България има германски войски по това време и докато българското правителство и изпълниява съветското искане и става неутрална страна на 27 август 1944 , Съветският съюз обявява война на България на 5 септември 1944 и нахлува в България на 8 Септември 44.

    Коментиран от #171

  • 167 Комунивирис

    3 3 Отговор
    При социализма ни беше хубаво, след като избихме цвета на нацията с и без Народе съд, вкарахме ги в концлагери и ги избивахме и там методично с изтезания, ние с робския труд на бригадири и трудови войски изградихме България от 100% комунисти. В МВР не можеш да работиш ако не си комунист. Ето сега това ни е оръжието срещу Бойко. Тъй като е мерзко да си комунист, ние и него го кичиме с тази мерзост. Така народът покрай нас ще мрази и него
  • 168 123

    4 2 Отговор

    До коментар #165 от "Сорос не лъже":

    Жертвите,кланетата, изгорените къщи които изброяваш са верни но се отнасят за окупираните от България земи.Тези жертви са повечето в Северна Гърция,и по-малко в Македония, Южна и Източна Сърбия. като най-малко са убитите партизани са точно в България.
  • 169 трола стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "стоян георгиев":

    Винаги посочвам по същество несъстоятелността на глупостите и лъжите, които дрънкаш! Минария ден ми твърдеше, че в България имало нац.социализъм, а не фашизъм, аз ти посочих признаци на нац.социализма., които рипсват у нас. Опитваш се да лъжеш чи запада затварал АЕЦ-и, наврях ти в лъжливата мутра данни колко нови реактора се строят или са планирани. Е, има и безгранични глупости, като твърдението ти, че глобалното затопляне ще премахне нуждата от отоплетие в Германия и Северен Поток няма да се осъществи, а руснаците ще фалират. Подобни бълнувания показват единствено че си отчаян и безнадежден случай и нямам какво друго да направя, освен да те правя за смях.

    Коментиран от #192

  • 170 До лъжеца Сорос

    1 0 Отговор

    До коментар #165 от "Сорос не лъже":

    И сега кажи нещо за убити от партизаните " народни врагове", за саботажи за милиони през време на война, на осъдени за дезертьорство от армията и терористични акции . Има ли преди 9.IX.1944 г. статистика или услужливо мълчите.

    Коментиран от #173

  • 171 Ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #166 от "123":

    Абе недей се излага, че превъртя тъпомера няколко пъти вече, как е посрещната червената армия има достатъчно материал и България обявява война на Германия, иначе на турската граница съседите вече чакат, да не говорим за другите териториални претенции на други съседи, които Сталин парира, казах ти вече не чети като дявола евангелието:)

    Коментиран от #174, #175

  • 172 Петър

    2 0 Отговор

    До коментар #163 от "Нещастни ми":

    Много си прав и те подкрепям. Наистина трябва да се помирим, иначе нама управия.
    Но как да стане, като постоянно медиите бълват политически пристрастия, насочена омраза и пропаганда? А младите хора несъзнателно попиват и започват да враждуват.
  • 173 Сорос не лъже

    4 2 Отговор

    До коментар #170 от "До лъжеца Сорос":

    Май не се усещате, че в България се почитат жетрвите от комунизма, а жетрвите на монархо фашизма, не. Все едно е нямало такива.
    Става въпрос за двоен стандарт.
  • 174 123

    2 2 Отговор

    До коментар #171 от "Ха ха ха":

    Това че историята си която си чел е написна от комунисти, не означава че фактите поддържат тезата на комунистите. Провери напълно и се отдалечи от всякаква комунистическа или друга идеология.И ще се увериш че на 27 Август 1944 година България се обявява за неутрална стрнана както е съветското искане, след което и е обявена война на 5 септемви 1944 когато германските войски са напуснали България. И ако прочетеш още повече ще видиш че Комунистическата Партия на България са петата колона на Русия в България, и агенти работещи за доброто на Русия не на България,както е и сега.
  • 175 123

    2 2 Отговор

    До коментар #171 от "Ха ха ха":

    Кой ти казва за териториалните претенции на съседните на България страни,които Сталин парирал нека Българското правителство да покаже договора за прекратяване на войната за да видиш че такива претенции няма.Само със комунистически лъжи и пропаганда не се живее, комунистите и сега си живееят добре, но не и тези които им вярват на лъжите.А договора го има, само че не му е тука мястото да го напиша.

    Коментиран от #176

  • 176 Генерал 🇧🇬

    5 0 Отговор

    До коментар #175 от "123":

    Прочети протоколите на Мирният договор 1947 г. в Париж. Всеизвестно е, че България не претърпя поредна национална катастрофа благодарение на Сталин.
    Тогава за поредното ни разпокъсване настояваха победителите - САЩ, Великобритания и другите. Това искаха Гърция и Югославия. Цялостта на България беше защитена от Съветския съюз.
    Освен това, прочетох по-горе някои твои коментари- невярни и пълни с глупости.
    Явно и ти си от интернет разбирачите, които не са прочели и една книга.

    Коментиран от #177, #178

  • 177 123

    3 2 Отговор

    До коментар #176 от "Генерал 🇧🇬":

    Господин/Другарю Генерал,протоколите и самия договор за сключването на мирния договор между съюзниците и България е пред мен подписан на е пред мен на 10 Февруари 1947 в Париж от Българска страна подписали К.Георгиев/А.Обов/Т.костов.Няма нужда от Български комунистически лъжи и инсинуации.На лъжите си вярват само комунистите и който се и излъгал от тях българин. Не забравяйте че има и други народи участвали в тази война. Има и чужди посолства в България, преди войната и след войната и че всичко е описано много точно без опашатите лъжи на Българските комунисти.

    Коментиран от #182

  • 178 123

    2 0 Отговор

    До коментар #176 от "Генерал 🇧🇬":

    И понеже претендираш че знае договора и обвиняваш лъжи и пропаганда на което вие сте майстои,изрбой имента на всички страни подписали Мирния договор с България,имената на подписалите договра за всяка страна, и на коя дата влиза в сила този мирен договор?
  • 179 мародер

    0 0 Отговор
    Гошка, да беше прочел бе пиленце това което си написал преди да го публикуваш! Ми това сие пълна бутафория на мислене! Наши и Ваши!? Такъв е живота! Такива ще сме винаги до като има класово разделение! Бедния ще завижда на богатия за богатсвото а богатия на бедния за спокойствието.

    Коментиран от #181

  • 180 Горянин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "да питам":

    Да убиеш човек , е противозаконно ,
    винаги и е наказуемо ,независимо ,
    дали са" ваши" или "наши"???
    Не знам какво ще стане ,
    ако излезем 50 човека,
    в Стара Планина въоръжени!
    И нападнем през ноща,
    една Мандра и един Колбасарски цех???
    Напълним по една раница и това ,
    което не можем да вземем,
    даго залеем с нафта?
    И да му драснем, една клечка кибрит?
    Да питаме Иван Гешев,
    бе трябвало да може да ни отговори?
    Какво ще ни отговорите, г-н Прокурор Гешев ?????????????????
    Да излизаме ли в гората,
    или да чакаме ,"9 ти септември",
    да дойде отново?
  • 181 Че Гевара

    1 0 Отговор

    До коментар #179 от "мародер":

    Ако седиш и гледаш, без да действаш,
    разделението ще е огромно ,
    без да се усетиш,
    може да те разделят, на две части?
    Пази поне това, на което имаш право,
    а то е доста" милиарди"?
  • 182 Генерал 🇧🇬

    6 1 Отговор

    До коментар #177 от "123":

    1. Намери и се запознай с:
    "България на Мирната конференция Париж - 1946" на Славчо Васев, Крум Христов.
    Там са цитирани речите на делегатите от държавите преди подписването на Парижки договор 1947.
    2. Намери и се запознай с:
    "Народният съд - повеля на времето, тържество на истината" на Тотю Бакалов.
    Това е документалистика за "Народния съд" и подобните съдилища в Европа след ВСВ.
    3. Моля те, спри да пишеш коментари, без да си сигурен, че са верни. Имаме достатъчно медии като Дойче веле, които ни заливат с дезинформация и плоска пропаганда.

    Коментиран от #198

  • 183 Горянин

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ФАКТ":

    На баба ти "метлата",
    То брат, брата убива, ти говориш за племена?
    Първите, седем години,
    са най-важните в живота на човека?
    Липсва ценностна система в обществото?
    Какъвто Премиера, такъв и народа?
  • 184 Че Гевара

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Джи":

    Въпрос, на нагласа и виждане!
  • 185 Че Гевара

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гуру":

    Така е, ама иди и го кажи,

    на сина на секретаря на комунист. партия , или на ятака ,

    който отиде в шумата на ,

    08.09.1944 година?

    И стана "Че Гевара" за една нощ ,

    като уби воденичаря ,

    и му отрадна брашното ,

    че би умрял от глад?

    После този Че Гевара , ще те управлява 65 години?????

    Няма как да се получи ,нали???
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #157 от "123":

    Да това е последният им план преди Барбароса

    Коментиран от #199

  • 188 Първият

    3 0 Отговор
    Първият разединител на българския народ е Стефан Стамболов. Той пръв посегна да избива и репресира българи и то героите от Сръбско-българскити война ,както и герои като Капитан Петко войвода,Петко Каравелов...
  • 189 !!!?

    2 2 Отговор
    Разделителната линия в българското общество, не е между комунисти и по-комунисти, нито по признак фашисти и по-фашисти, а на българи и русофили-фундаменталисти !!!?

    Коментиран от #190

  • 190 !!!?

    1 1 Отговор

    До коментар #189 от "!!!?":

    Обърках се, исках да кажа
    Рaздeлитeлнaтa линия в бългaрcкoтo oбщecтвo, нe e мeжду кoмуниcти и пo-кoмуниcти, нитo пo признaк фaшиcти и пo-фaшиcти, a нa бългaри и руcoфоби-фундaмeнтaлиcти !!!?
  • 191 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #130 от "Ха ха":

    полша заграбила чехословакия.хахахаха хохохоххохох!чехословакия другар я разделят три държави и полша взема оогромната част с големината на две български общини с преобладаващо полско население.то е същото като да окупираше една 40 милионнн страна.нали така дрогар?то и ладата е кола погледнато технически досъщ като мерцедеса!хахахахаха!та евалата знаеш как поляците са окупирали чехословакия смях!ти дрогар да не си клоун в някои цирк бе?гледаи ,гледаи кви смешки пишеш!евалата!
  • 192 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #169 от "трола стоян георгиев":

    в българия дрогар е нямало фашизъм ,тва съм писал.никога при това.ако можеш да го обориш заповядаи!за аец си писал с някои друг не е било с мен.що се отнася до фалита на руснаците.тои е факт.нали прочете дрогар!!!русия е фалирала още преди 4 ри години!сега изпомпва последните рублички на населението и следва характерния за русия гладомор.тва прочете ли го дрогар?еи тва е истината.що се отнася до потребление на газ от европа.има си статистики и анализи ,които твърдят че последните години потреблението на газ за европа е стационарно с тенденция да спада предвид глобалното затопляне.тва не са само мои твърдения ,а на европеиските газови експери дрогар.та пак те питам да не си от цирка с цел да развеселяваш?и що дрогар като толкоа много ме оборваш си сменяш ника при всеки сблъсак с мен?.сега ще е същото обещавам ти го!ще ти остане да хеитиш и да обиждаш!смях!
  • 193 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #133 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    статистиката ти не е вярна дрогар.много са надолу цифрите.и то през комунизма всичките убити противници на режима са намерени поименно и вкарани в статистика.убитите при метежа 1923 година са 841 човека ти си писал 5000.де ти истината де ти лъжата.явно си вкарал и удавените в шлеповете по дунав.упс нямало е удавени в шлеповете по дунав.смях.убитите паризани заедно с осъдените на смърт са 3000 човека.тук си дал по-близка цифра само три пъти по-висока от истинската!при събитията 1925 година всичките загинали пак поименно от комунистическата статистика са 503 човека.та общо за периода 1923-1945 са убити общо под 4500 човека.огромната част от тях са си били за трепане предвид че са били професионални терористи и бандити.тва са работили.след идването на комунягите на власт се избива огромно количество хора.по различни данни цифрата е между 30000 и 200000 човека.освен това са репресирани цели съсловия малтретирани ограбени и лишени от имущество и поминък.невиждани репресии има сред средни и заможни селяни,сред вишисти ,сред бизнесмени и политици,сред военни и герои от воините сред свещенници и хора на образованието и науката,сред писатели и поети...репресирани са милиони дрогар.репресиите се наследяват и върху децата на репресираните.та си е чист расизъм дрогар !после се репресират хора по етнически признак.около 200000 българи насила са писани македонци,после 500 хиляди мюсулмани бяха репресирани и със сменени имена включително се смениха имената и на починалит
  • 194 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    в българия няма русофоби дрогар.има българи дето нещат да са путинови подлоги като тия дето се перчат като русофили.русофилството е като еничарството и затова има съпротива срещу него!всъщност съвременното русофилство не е в посока на руския народ ,а на путин и трябва да се нарича не русофилство ,а путинофилия!путинофилите нито познавате руската история нито ви е еня за руския народ.вас ви интерасува путин и диктатурата му.само че основната част от вас сте лицемерни.на всеки пламенен путиноид като му кажа в очите що не ходи в русия и що не ползва руски продукти ми се усмихва мазно и млъква!еи тва сте путиновите фенове дето искате да минете за русофили.я проверете дрогари русофили,кво правят хората на путин с децата на генерал гурко или наследниците на граф игнатиев!ако не знаете кои са въпросните питаите ще ви кажа патриотчета!
  • 195 Номер

    2 0 Отговор
    На стената репресираните в градинката пред НДК под номер 13 450 фигурира полковник Васил Симеонов Монев.Този кръволок през 1923г.,тогава капитан, е избил в община Чипровци/ Мартиново,Чипровци,Железна,Превала/ над 50 души в това число и игумена на Чипровския манастир йеромонах Йосиф Преображенски. В Железна убива Миладин Кунчев като разбива стомна с вода в главата му. В Сливница,Драгоман,Цариброд,Пирот през Втората световна война,вече като полковник е избил към 100 души българи в старите и новите земи. В Гърция е изгорил две български села заради това,че са участвали в т.н. Драмско въстание през 1941г.Самопризнанията му го изобличават като масов убиец и са документирани и публикувани в книгата "Сливница" на издателство "Албатрос" издадена през 2008г.

    Коментиран от #196

  • 196 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #195 от "Номер":

    тва са поредните хуморески.след като те хванат и ето нов ник с нови лъжи.по време на драмското въстание в гърция дрогар няма запалени от българската армия български села.всичките убити по време на въстанието са описани поименно в книгата драмското въстание.няма данни за избити българи в западните покраинини от българската власт,особено пък 100 човека.българската армия атакува в тази зона комунистически партизани тормозещи местното население и желаещи раиона да бъде отцепен от българия,което и става.следствие на това в титова югославия се извършва истински геноцид над местните българи.кви хора сте комунягите бе другар?да защитаваш убииците на българи?комунистите предават коменданта на драма на гръцките паризани които го изтезават и убиват щото е защиавал местното българско население.впоследствие цялостното българско анселение е подложено на геноцид и прогонване.та тва че е строшил главата на някои желаещ именно това не е пресъпление бе другар!

    Коментиран от #197

  • 197 Хем хем

    2 0 Отговор

    До коментар #196 от "стоян георгиев":

    Ако знаеше малко повече за българските села около Драма нямаше да плещиш глупости. И защо мислиш,че селата в Царибродско,Пиротско и част от Трънско в Сърбия са били сръбски? В Сливница и сега има паметник на избитите от него българи. Тоя кръволок Монев е избивал с удоволствие българи защото е наполовината грък - майка му е гъркиня Зойро от Варна. Турили сме на мемориал грък кроволок на българи. Хем си шемет,хем на всяко гърне мерудия.

    Коментиран от #200

  • 198 123

    2 1 Отговор

    До коментар #182 от "Генерал 🇧🇬":

    Другарю партиен секретар, това което чета аз са документалните записки за изказванията и исканията на участниците във конференцжията за мир,предварителните текстове по договора и самия договор подписан от Българските представители. А мирните преговори започава в края на 1945 година.Точно е записано как Другаря Молотов поставя искане да вземе от България каквото си харесат а също и извезмат и пренсът в СССР всяка компания и собственност на германски граждани в България всичко това с добродушната помощ от английските представители.А басните на българските комунистически политкомисари си ги задръж за себе си.Както казах всички участници,изказванията им и исканиата им са документирано много точно и ясно.Исканията на СССР са колко най много пари,заводи,влаковеи вагони, морорни превозни средстава, животни, храни,злато могат да вземат от всяка завладяна страна от тях и колко пари от другите страни които не са под Съветски контрол включително България.
  • 199 123

    2 1 Отговор

    До коментар #187 от "Някой":

    Това е първия план направен за нападение над СССР.Въпреки привидно сърдечните отношения на на СССР и Германия, всяка страна беше силно подозрителна към намеренията на другата. Например съветската инвазия в Буковина през юни 1940 г. и окупацията на Литва надхвърля сферата на влияние на СССР, както е договорено с Германия.След като Германия влезе в Пакта на Оста с Япония и Италия, тя започва преговори за потенциално влизане на СССР в пакта.След двудневни преговори в Берлин от 12 до 14 ноември 1940 г.Германия представя писменото предложение за съветско влизане в Оста. На 25 ноември 1940 г. Съветският съюз предлага писмено контрапредложение за присъединяване към Оста, ако Германия се съгласи да се въздържа от намеса в сферата на влияние на Съветския съюз, но Германия не реагира.Тъй като интересите на двете страни започнват да се сблъскват помежду си в Източна Европа,конфликтът изглеждаше по-вероятен въпреки че те подписаха споразумение за границите и търговията, засягащо няколко отворени въпроса през януари 1941 г. Според историка Робърт Сървис Йосиф Сталин е убеден, че общата военна сила на СССР е такъва, че той няма от какво да се страхува и очаква лесна победа срещу Германия; освен това Сталин вярва, че тъй като германците все още се бият с британците на запад,Хитлер едва ли ще открие война от два фронта и впоследствие забавя реконструкцията на отбранителните укрепления в граничните региони. Когато германски войници преплуват река Буг, за да предупредят Че

    Коментиран от #201

  • 200 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #197 от "Хем хем":

    рода ми е от тези села дрогарю,дядо ми е участвал в събитията на драмското въстание,а и много съм чел.даи данни за кои села става дума.както и за избитите българи там.тва с драмско.що се отася до пиротксо,да дрогар,там са живяли българи които българската армия е защитавала от югославските паризани ,а не ги е трепала.след идването на паризаните и следствие сръбския геноцид вече почти няма българи там.та пробваи с нов ник може да мине някоя лъжа!
  • 201 Търкалета

    1 0 Отговор

    До коментар #199 от "123":

    Глупости на търкалета. Хитлер през 1940г. е превзел Европа и целият и промишлен и ресурсен потенциал без Британия вече се използва от Германия.Само Чехия е произвеждала 1/3 от въоръженията на Германия. След като Германия прегазва като луда крава-теле Франция, Сталин е в паника защото е осъзнал,че по същество е сам и дори подведен от своите. Интербригадисти през 1937-38г. ,некомпетентно или поради троцкистки убеждения подвеждат Сталин,че масирано използване на танкове не е целесъобразно защото води до големи загуби.Сталин е поразен като от гръм от ефективното използване на танковете от геррманците. Пардоксалното е,че теорията за дълбоката операция е измислена от ген. Триандафилов,тренирана и показана пред военни аташета в началото на 30-те години в СССР. Немците гледат,обучават се на танково дело в съветските танкови центрове до 1932г. и впоследствие надминават учителите си.Дотогавашните танкови бригади и корпуси са разформирани и придадени по батальонно на всяка стрелкова дивизия,тоест танковите войски на СССР дефакто са разтурени. Юли-август 1940г. започват на пожар да ги формират наново,но не достига време физически да ги съберат,камо ли за сглобяват щабовете и войските. Червената армия,въпреки чистките продължава да бъка от троцкистки откачалки и Сталин си е давал сметка за това - сам 2 години по-късно ген. Власов ще премине на страната на немците.
  • 202 123

    3 0 Отговор
    В Съветския съюз, разговаряйки с генералите си през декември 1940 г., Сталин споменава Хитлер и атака срещу Съветския съюз в Майн Кампф и убеждението на Хитлер, че на Червената армия ще са необходими четири години, за да се подготви. Сталин заяви „трябва да сме готови много по-рано" и „ще се опитаме да забавим войната с още две години".Още през август 1940 г. британското разузнаване е получило сведения за германските планове за атака на Съветите само седмица след като Хитлер неофициално одобрява плановете за Барбароса и предупреждават Съветския съюз за това.Но недоверието на Сталин към британците го накара да игнорира техните предупреждения с убеждението, че те са трик, предназначен да вкара Съветския съюз във войната на тяхна страна.В началото на 1941 г. разузнавателните служби на СССР и американското разузнаване дават редовни и многократни предупреждения за предстояща германска атака на Сталин.Съветският шпионин Ричард Зорге също е дал на Сталин точната германска дата за нападениет на СССР.Сталин призна възможността за атака като цяло и затова направи значителна подготовка, но решава да не рискува да провокира Хитлер.
  • 203 123

    2 1 Отговор
    През юли 1940 г. Генералният щаб на Червената армия разработва военни планове, които определят Вермахта като най-опасната заплаха за Съветския съюз и че в случай на война с Германия основната атака на Вермахта ще дойде през региона на север от Припятските блата в Белорусия, което по-късно се оказва вярно.В началото на 1941 г. Сталин одобрява Държавния план за отбрана 1941, който заедно с Мобилизационния план 1941 за разполагане на 186 дивизии като първи стратегически ешелон в четирите военни окръга в западния Съветски съюз, който на гарнницата с териториите на Оста; и разполагането на още 51 дивизии по реките Двина и Днепър като втори стратегически ешелон под контрола на Ставка, който в случай на германско нападение имат задачата да започнат съветска контраатака заедно с останалите сили от първия ешелон.
  • 204 123

    2 1 Отговор
    В началото на нападението на Германия над СССР мобилизираната Съветска военна сила е 5,5 милиона войника.Съветският съюз разполага с около 23 000 танка, от които 11 000 танка са били в западните военни окръзи очакващи германските сили. По-късно Хитлер заявява на някои от своите генерали: "Ако знаех за силата на руските танкови сили през 1941 г., нямаше да атакувам" Съветските военновъздушни сили притежават численото предимство с общо 19 533 самолета, което ги прави най-голямата военновъздушна сила в света през лятото на 1941 г.14 171 оръдия и 9 100 бойни самолети на СССР са били разположени в петте западни военни окръга на 22 юни 1941 .Виктор Суворов публикува статия в списание, а по-късно и книгата „Ледоразбивач“, в която твърди, че Сталин е виждал в избухването на войната в Западна Европа като възможност за разпространение на комунистическите революции из целия континент и че съветските военни сили през юли 1941 са били разположени на западната гранница на СССР в подготовка за предстоящата атака срещу Германия която германското нашествие изпреварва

    Коментиран от #205, #206, #208

  • 205 ВСВотСАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #204 от "123":

    Пич,много си зле!
    ВСВ започва 1938, когато Хитлер присъединява Австрия към Германия и нахлува в Чехословакия и през същата година в Мюнхен Англия, Франция, Германия и Италия подписват договора за присъединяване на Судетската област към Германия въпреки всички международни норми.
    Ти кво очакваш, Сталин да стои със скръстени ръце ли? Естествено, че ще се подготвя за война.
    Изобщо, защо задръстваш форума с глупости на килограм?

    Коментиран от #209, #210

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Тоя ли

    2 1 Отговор
    Ти Виктор Суворов ли ще ми цитираш като авторитет? Че това номенклатурче има служба 1 година като лейтенант командир на танков взвод и 2 години в разузнавателен отдел на военен окръг. Ти имаш ли представа какво би могъл да прави дриshльо лейтенант в разузнавателен отдел на военен окръг,където служат подполковници и полковници? Носил е вода и кафета и чай,подострял е цветните моливи за картите и в най-добрия случай е оцвитявал със синьо и червено начертаното на картите. И след шпионската школа къде отива? На топло и безопасно местенце в Швейцария с дипломатически имунитет. И с какво звание бяга тоя глеzльо? Капитан или старши-лейтенант. Какво би могъл да разбира от оперативно изкуство и стратегия поsеrко командвал само танков взвод? То и в България ги имахме такива номенклатурчета дето цялата им служба преминаваше на жълтите павета.
  • 208 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #204 от "123":

    само да допълня в тва дето си писал,че мобилизационните възможности на съветска армия са били около 20 милиона човека ,които са и постигнати още към края на 1941 година и са потдържани въпреки огромните загуби на червената армия.освен това руснаците разчитат на огромна логистична подкрепа на сащ и великобритания,както и натова че западните съюзници ангажират поне 40% от немската армия.плановете на сталин за нападение са известни на немците още преди пакта помежду им.затова и хитлер не предприема осъществяване на плана на ромел.ромел иска масиран удар в северна африка и завладяване на египет и стигане до иран както и вкарване на турция в силите на оста или превземането и.само че тва сериозно би оголило немския тил към ссср и затова хитлер не го приема и влиза с малки сили в африка ,разчитаики основно на италианците там.геополитически сталин и хитлер се стремят към обща граница ,което е показвало намеренията на единия към другия.нито хитлер нито сталин изграждат отбранителни съоръжения на границата помежду им,а и двете армии тренират основно атака.затова и разгрома на съветските предни части е толкова бърз и тотален.
  • 209 123

    2 2 Отговор

    До коментар #205 от "ВСВотСАЩ":

    Според всички Български комунисти, СССР и Русия са света вода не напита най-благодродните,най-богатите, най-добре живеещи в света, най-красивите,най-умните, най- мирните, най -културните хора въобще от всичко те са най хубавото на света.Само че Българските комунисти лада не искат да се возят а искат мерцедес и в Русия не искат да отидат да живеет а искат в Англия ,Германия или САЩ, защо така? За война не се готвела, никой не струпва 5,5 милиона воиници на западната си гранница без да има нямерние да води война или да притиска съседа си.В колко страни СССР подпали гражданска война,къде хората нямат какво да ядът но руско оръжие имат,за да правят народни и социалистически републики.

    Коментиран от #212

  • 210 123

    2 1 Отговор

    До коментар #205 от "ВСВотСАЩ":

    Хитлер със скръстени ръце ли да седи когато Сталин струпва милиони войници на границата с Германия?
  • 211 На ангрО

    2 0 Отговор
    То така на ангрО е много лесно,само чее... като се брои цалата Червена армия трябва да се брои и цялата намска армия и съюзниците и - Италия,Румъния,Унгария,Норвегия,Финландия,Словакия,Френският легион,испанската Синя дивизия,хърватите,албанските SS дивизии... Праз м.юни 1941г. числеността само на Вермахта е 7 234 000. От тях 3млн. 830 000 според западни източници или 4млн. и 50 000 плюс 850 000 съюзници, според съветски източници са съсредоточени в първи стратегически ешелон за агресия.На 22 юни в първи стратегически ешелон,те. на дълбочина до 400 км Червената армия има 2,7мл.н по съветски източници или 2,9 млн. по западни източници плюс 620 000 резерв на Главното командване извън тази зона. Останалите до 5-5,5 млн. са в Далечния изток -1,8 млн.,Средна Азия и в учебни центрове. В танкове и самолети Червената армия има двойно и повече превъзходство като бройка и несравнимо качествено отстъпление спрямо немската техника. В артилерия и минахвъргачки силите са съпоствими с леко превъзходство за Червената армия. Руските танкове в болшинството си са леки,танкети без радоистанции и некачествена оптика. Дори на Т-34 през 1941г. руснаците имат радиостанции само на машините на командирите на батальони. При немците на всеки танк има радиостанция.
  • 212 ВСВотСАЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #209 от "123":

    Аматьоре, напиши в търсачката (ако дам линк ще ме изтрият):
    Stalin 'planned to send a million troops to stop Hitler if Britain and France agreed pact'
    ...и ще разбереш, защо Сталин е трупал военщина на границата. Информацията е на "The Telegraph", не е руска, ако не знаеш английски ползвай гугъл преводач. Същите исторически факти могат да се прочетат и другаде, например - в мемоарите на Чърчил. Но явно и тях не си чул, ни чел.

    Коментиран от #216, #217

  • 213 Съпоставяне

    1 0 Отговор
    До 1943г. въобще не може да се говори,че Т-34 превъзхожда решително основния немски танк Раnzer IV. Оръдията им са съответно 76,2 мм и 75 мм, картечници по 2 бр.,тегло 29 на 25 тона,скрост 55 на 42 км/ч. Предимства на Т-34 са дизеловият двигател по-широките вериги и скосената броня. Предимства на немския танк са по-точното оръдие,по-добрата оптика,по-добрите картечници и най-вече наличието на радиостанция във всеки танк. Чак през 1943г. Т-34 става относително по-добър когато му монтират 85 мм оръдие и поставят радиостанция на всеки танк. До края немските танкове си остават с по-добра оптика. При немците взводният командир си управлява огъня и маньовъра по радиостанция,докато руснаците се управляват със флагчета,което си е чиста Пунта Мара.

    Коментиран от #215

  • 214 Не е необходимо

    2 0 Отговор
    да се коментира мнението на плазмодиите, пишещи за немско зеле. Зле прикрита пропаганда, с българско име на не знам си кой на края.
  • 215 ГХЧ

    1 0 Отговор

    До коментар #213 от "Съпоставяне":

    И най -важното е , че германската военна машина отдавна е пусната и работи , натрупали са опит , изчистили са проблемите . Казват , че около две години във война ,са нужни на една армия за да придобие нужните качества . Германските генерали са в златна възраст 45-60 години , повечето са ветерани от ПСВ. Докато при руснаците , в голямата си част опитният командващ състав е смачкан , не смее да поема инициатива , просто се седи "На смерть" , докато германците намират начини бързо да се придвижват по пътните артерии , форсират бързо водни препятствия , и цъфват там където не ги очакват , за да затворят чувала . Най -голямото постижение на руснаците от първите месеци на войната , и това да успеят да евакуират в дълбокият тил голяма част от населението , фабриките , и заводите , тези заводи ще заработят военна продукция , без да могат да бъдат бомбандирани , и с тази продукция ще бъде спечелена войната , иначе как щяха руснаците да спечелят без 105 000 танка и други , но платиха и ужасна цена за това спечелено време.
  • 216 123

    1 1 Отговор

    До коментар #212 от "ВСВотСАЩ":

    Според информацията която даваш но без посоченит документи и участниците а записите на преговорите а само по написано във вестник излиза че Сталин е подготвал Червената Армия от 15 Август 1939 година е планирал нападение над Германия две години преди войната да избухне.
  • 217 123

    1 1 Отговор

    До коментар #212 от "ВСВотСАЩ":

    Предложението на Сталин да изпрати милионна армия идва една седмица преди подписването на договора Молотов-Рибентроп
    и нападението на СССР в гръб на Полската Армия и окупурането на на половин Полша от СССР,през септември 1939.Много благородна комунистическа страна е СССР, поляците до гоб ще им са благодарни, за удара в гърба им.

    Коментиран от #218, #239, #240

  • 218 ВСВотСАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #217 от "123":

    Палячо, омръзна ми постоянно да те ограмотявам, за това ще ти давам насоки, за да почнеш да учиш като четеш.
    Виж какво е "Рижкия договор" и „Линията Кързън", след като почетеш, ще разбереш, защо Сталин след като навлиза през 1939 в Полша, спира точно по „Линията Кързън".

    И ползвай английската Уикипедия, българската е скопена.Успех!

    Коментиран от #219

  • 219 123

    2 2 Отговор

    До коментар #218 от "ВСВотСАЩ":

    Прочети договора Рибентроп-Молотов, и не ме изпращай във 1919 който няма нищо общо със вероломното Руско нападение в гръб на Полша през 1939г.Полша се възстановява като страна през 1918г. След един час може и да ме пратиш да чета за договора в Чанкале.

    Коментиран от #222

  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 123

    1 1 Отговор
    (6) който се стреми да унищожи икономиката или снабдяването на страната или да внесе объркване в обществото или пречи на държавната власт или който крие, уврежда или унищожава материали или машинно оборудване, се наказва с затвор. „(1) Който у дома или в чужбина разпространява слухове или одобрява по какъвто и да е начин някое от горепосочените действия; (2) който се стреми да отслаби бойния дух на българската армия или да я отклони от нейните задачи; (3) който помага на организации или подкрепя реакцията от името на организации, споменати в първи подраздел на това постановление.
    Лицата, осъдени по този закон, се лишават от своите политически и граждански права и подлежат на частична или пълна конфискация на собствеността. "
  • 222 ВСВотСАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #219 от "123":

    Дилетанте, омръзна ми постоянно да те ограмотявам, за това ще ти давам насоки, за да почнеш да учиш като четеш.
    Виж какво е "Рижкия договор" и „Линията Кързън", след като почетеш, ще разбереш защо Сталин след като навлиза през 1939 в Полша, спира точно по „Линията Кързън".

    И ползвай английската Уикипедия, българската е скопена.Успех!

    Коментиран от #224

  • 223 123

    1 1 Отговор
    Комунистите са решени да премахнат всяка потенциална демократична опозиция и вчерашните решения допълнително проправиха пътя към тях. 5 април 1945-Както предсказах на 25 март, 16:00 1945 Народните съдилища бързо раздават смъртни присъди и приключват делата. Крайно време е.Трябва да се каже че тези съдилища направиха кръвна баня в България, което не е преувеличено. Разбира се, народните съдилища не носят отговорноста за убийствата извършени от милицията без съдебна присъда запшочнали от 9 септември. Тезиубийства се оценяват консервативно на най-малко 30 000 убити българи. Но убийствата извършени от Народната Милиция и убийствата вот името на Народните съдилища се загнездват в съзнанието на на повечето българи, които не са привърженици на левите партии, доминиращи днес в Отечествения фронт. С всички хора осъдени на смърт и убити от Народната Милция БКП унищожи политическия,военнен и ръководен елит на страна, за да циментира заграбването на власта в България и превръщането и в страна с комунистически режим под ръководстввото на Руската Окупационна Армия в България.
  • 224 123

    1 1 Отговор

    До коментар #222 от "ВСВотСАЩ":

    Линията Кързон и договора от Рига 1921 определящ гранницата между Полша и СССР след войната между тях.Няма нищо общо със нападението в гръб на 17 септември 1939 на Полша, окупиране на половината и територия, орабването на тази територия и избиването на пленените полски войници и офицери от СССР.

    Коментиран от #228

  • 225 123

    1 1 Отговор
    Може би най-разкриващият коментар за отношението на Отечествения фронт към демократичните процеси и решимостта на комунистическата партия да използва ФФ като средство за придобиване на постоянна власт в България е декретният закон, обявен вчера в навечерието на откриването днес на Националния конгрес на ФФ . Нарича се „декретен закон за защита на народа“.
  • 226 123

    1 1 Отговор
    (3) който вдъхновява Фашистката идеология, опита държавен преврат, бунт, бунт, терористични актове или подобни престъпления от обща опасност; (4) който напусне резиденцията си и се присъедини към въоръжена група за подпомагане на престъпления (престъпленията са дефинирани в 3 по-горе, въпреки че точно това направиха реакционните сили свалили правителството на 9 септември 1944);
  • 227 123

    1 1 Отговор
    (5) който причини смърт на военно лице, военен служител, милиционер или лице, мобилизирано в българската армия или милиция, или лица на съюзническа или приятелска държава; (6) който се стреми да унищожи икономиката или снабдяването на страната или да внесе объркване в общността или пречи на публичната власт или който крие, уврежда или унищожава материали или машинно оборудване се наказва със затвор
  • 228 ВСВотСАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #224 от "123":

    Явно си нямаш и грам понятие за какво става въпрос.
    Все едно през ВСВ да обявиш за окупатор България на собствените си български земи, с българско население, в Македонско и Беломорска Тракия?!!
    Уникално дилетанство.

    Коментиран от #229, #230

  • 229 123

    1 1 Отговор

    До коментар #228 от "ВСВотСАЩ":

    Я попитай някой момък в Турция да ти каже до къде стигат турските земи и гранници. В Рига са сключили договора определящ гранницата между Полша и Русия след войнат между двете. А това че Лорд Кързон им е препоръчал много преди това къде да бъде гранницата, е нямала никако значение за полаците и за руснаците ,никой от тях не е уважил това искане.

    Коментиран от #231

  • 230 123

    1 1 Отговор

    До коментар #228 от "ВСВотСАЩ":

    Преди да кажеш колко съм дилетант, провери къде е била Полската гранница през 1569 година и ще видиш че тази територия и много повече е била Полска.Преди Полша да бъде направена на 3 парчета от Русия, Германия И АвстроУнгария.

    Коментиран от #232

  • 231 ВСВотСАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #229 от "123":

    Мдаааа, ясно, аз се осланям на договори, а ти започваш да бягаш по тъча, като ме пращаш да питам еди кой си.
    Така не се учи история, невежеството ти е в кърпа вързано.
    Лек ден!

    Коментиран от #233

  • 232 ВСВотСАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #230 от "123":

    Ооо да, и България преди векове е била на три морета...
    Дилетанте...

    Коментиран от #234

  • 233 123

    1 1 Отговор

    До коментар #231 от "ВСВотСАЩ":

    Като се осланяш на Договора от Рига вземи и го прочети накрая. В този договор никъде не пише след като са си определили границите през 1921 Полша и Русия.Къде в договора от Рига пише че Русия трябва да нападне Полша в гръб когато воюва на западната си гранница с Германия? А границата на Полша трабва да е още 40% по голяма на изток, североизток и югоизток.За Полша Русия е империлистическа държава-агресор.

    Коментиран от #235

  • 234 123

    4 0 Отговор

    До коментар #232 от "ВСВотСАЩ":

    Какво ти каза турчина ,къде е гранницата на България? И въобще има ли такава страна или има санджак Булгар стан.
  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Хиената

    1 0 Отговор
    От 1918г. до 1921г. Полша провокира 6/шест/ въоръжени стълконовения и войни и границите и далеч не отговарят на определините от Версайския догово от 1919г. Полша заграбва земи от Германия с 3 въоръжени метежа и завзема чисто немски земи в Силезия и Померания. Спорен е и т.н
    "Полски коридор" чрез него Полша получава излаз на Балтийско море.Преди войната съотношението между поряци и немци е 50:50. Само за 1-2 години след войната повечето немци са прогонени и остават малко под 20% немци. Чисто немският град Данциг е даден от Антантата за попечителство от Полша.Има и "Линия Фош",която определя границата с Литва,но
    Полша я нарушава и се получава парадокс - столицата на Литва
    Вилнюс е окупирана от Полша.Полша завзема земи от Белорусия и Украйна в брутално нарушение на определената от Антантата "Линия Кързон" - тая линия въобще не е пожелателна,защото именно Антантата възтановява Полша и определя границите и,които граници Полша нарушава във всички посоки.След съветско-полската война поляците унищожамат 80 000 съветски военнопленници.Върху пленниците полската кавалерия се е тренирала в сеч и затова цял съветски корпус през 1920г. бяга от полска на немска територия в Източна прусия сама и само да се отърве от сечта. В интересна истината немците задържат въоръжението,но връщат всичките съветски военни. Полша не успява да прилапа спорната с Чехословакия Тешинска област,нооо...когато Германия окупира Чехословокия хиената веднага откъсва и тая мръвка.Точ
  • 237 Хиената 2

    0 0 Отговор
    От 1918г. до 1921г. Полша провокира 6/шест/ въоръжени стълконовения и войни и границите и далеч не отговарят на определините от Версайския догово от 1919г. Полша заграбва земи от Германия с 3 въоръжени метежа и завзема чисто немски земи в Силезия и Померания. Спорен е и т.н
    "Полски коридор" чрез него Полша получава излаз на Балтийско море.Преди войната съотношението между поряци и немци е 50:50. Само за 1-2 години след войната повечето немци са прогонени и остават малко под 20% немци. Чисто немският град Данциг е даден от Антантата за попечителство от Полша.Има и "Линия Фош",която определя границата с Литва,но
    Полша я нарушава и се получава парадокс - столицата на Литва
    Вилнюс е окупирана от Полша.Полша завзема земи от Белорусия и Украйна в брутално нарушение на определената от Антантата "Линия Кързон" - тая линия въобще не е пожелателна,защото именно Антантата възтановява Полша и определя границите и,които граници Полша нарушава във всички посоки.След съветско-полската война поляците унищожамат 80 000 съветски военнопленници.Върху пленниците полската кавалерия се е тренирала в сеч и затова цял съветски корпус през 1920г. бяга от полска на немска територия в Източна прусия сама и само да се отърве от сечта. В интересна истината немците задържат въоръжението,но връщат всичките съветски военни. Полша не успява да прилапа спорната с Чехословакия Тешинска област,нооо...когато Германия окупира Чехословокия хиената веднага откъсва и тая мръвка.Точ
  • 238 Хиената 2

    2 0 Отговор
    Точно затова Британия не си е давала много зор да спасява Полша се води т.н. "Странна война" през 1939-40г. Франция и Британия нямат сурат да защитават Полша защото Данциг си е често немски град и Хитлер е искал и той "коридор" от Германия до Данциг - жп линия и шосе. През 1938-39г. поляците въобще не си дават сметка на кой свят се намират. Спрямо евреите те поляците са същите нацисти като немците и вършат пограми както през войната ,така и след войната срещу евреите. Същото етническо прочистване прилагат и след Втората световна война когато шоват и шоват нови немски територии.
  • 239 резултат

    2 0 Отговор

    До коментар #217 от "123":

    Значи ти оставяш без коментар започнатата от германците агресия , за разширяване своето жизнено пространство , като основна първопричина , започнала много преди това . Изкарваш Полша , като невинна жертва , въпреки че Полша има много подлият навик да напада и откъсва парчета , НО САМО КОГАТО РУСНАЦИТЕ СА ЗАЕТИ ДА ВОЮВАТ ПО ДРУГИ ФРОНТОВЕ , тогава Полша напада без предупреждение , не случайно е наречена хиената на Европа , и никъде не ги обичат, Чехия е пример за това , и германското изселване в Силезия и Померания. И в крайна сметка , какво помага на Полша това , дали Хитлер с неговите газови камери ще я завладее на 100% , просто жертвите им щяха да са петорни , и как мислиш , че Сталин ще остави на Хитлер безвъзмездно да се разшири в неговите бивши територии ? Тук става въпрос , като в древната притча - Търсиш сламката в чуждо око , а не виждаш гредата в своето.
  • 240 до къде

    2 0 Отговор

    До коментар #217 от "123":

    Поляците наистина трябва до гроб да са благодарни на руснаците , щото благодарение на тях , още съществуват като държава , и не се превърнаха в дим от комина на немски концлагер , освен това руските победи превърнаха Полша в страна победител от ВСВ , което ги ги награди със германските територии Силезия и Померания , да ги бяха върнали обратно на руснаците , като не искат да имат нещо общо с тях . За полските изстъпления над германското население там , може да се сравни само със средновековните масови кланета . Влизат въоръжени поляци в жилищен дом и разстрелват масово всичко що мърда , малките деца изхвърлят през прозорците вън на снега .
  • 241 123

    1 0 Отговор
    Причината за започването на войната срещу Полша е както е описал човека под теб, от Март 1939 до края на Август 1939 поляците избиват 85000 жители от западните провинции откъснати от Германия ,населени предимно с греманци и дадени им през ПСВ.Хителр е правил многократно дипломатически опити , с Полша,ООН,Англия и Франция да спре кланетата на етнически германци в Полша.Мирни действия не помагат, на 1 Септември ВЕРМАХТ запова офанзива срещу Полша.На 3 септември сутрината германския Посланник в Лондон отива в М.Вън .работи в Лондон. И предлага незабавано примирие,спиране на военните действия и изтегляне на Германските войски от Полша със условие етническите германци в Полша да не бъдат дискриминирани, преслведани и убивани. Да бъдат върнати на Германия източните провиниции дадени на Полша през 1919 в замяна на югоизточни германски територии, и гарантирането на Германия от Полша магистрален достъп до Кьонигсбърг/сега Калининград.3 часа по късно Англия обявява война на Германия. На 17 Септември 1939 СССР напада в гръб Полша без да е предизвикан.

    Коментиран от #243

  • 242 123

    2 1 Отговор
    1772 Русия,Германия и Австрия сключват договор да си поделят Полша която е имала гражданска война и е много слаба.Армите на трите страни навлизат в Полша ,като Русия окупира 93 000,Германия 36 300,Австрия 89 900 кв км-общо 211 200 кв км,през 1793 Германия и Русия окупират още 307 300 кв км Полска територия, а през 1795г трите държави окупират 215 000 кв км след бунт срещу втората подялба на територията на Полша. И Полша изчезва от картата на света като самостоятелна държава до края на ПСВ.Политиката на жизнено пространство е ориентирана към Украйна и Русия не към Полша.Самите Поляци не са искали да бъдат освободени от Руски Войски. Дори сформираната в 1942 г Полска Комунистическа партия не исака Русия докато Полските комунисти в Русия не установяват контрол върху тази партия, след това Полща не е освободена а отново окупирана както и България от СССР. Само там където няма Руски окупационни войски като Югославия няма инсталирана комунистическа диктатура по Рсуки образец.
  • 243 Всички посоки

    1 0 Отговор

    До коментар #241 от "123":

    Никого СССР не е нападал в гръб. Просто Сталин си е върнал земите ,които Полша неправомерно окупира през 1919-20г. в разрез с мирния договор от Версай и определената от Антантата "Линия Кързон". Към 17.08.1939г. Полша се е разпаднала и който държавен шляхт може, се спасява през Румъния. Немци през 1939г. в Полша не са избивани,но евреи са репресирани. Репресирани и доброзорно изселвани са немците през 1918-19-20г. от Силезия,Померания и Източна Прусия. Дележът на Полша си има предистория. През 1610-12г. полско-литовско-шведска коалиция нахлува в Русия и две години държи Москва окупирана,като свалят последния руски цар от династията на Рюриковичите. От 1772г. започва да идва възмездието и то пак е провокирано от поляците. Поляците репресират православните и протестантите в Полша и това принуждава Русия и Прусия да сключат съюз за защита на правата им. Към тоя съюз се присъединявят Англия и Дания и тогава започва усмиряването на шляхтичните откачалки. Чълчил това за Хиената-Полша не си го е изсмукал от пръстите - това поведение системно и се е проявявала във всички посоки.

    Коментиран от #244

  • 244 123

    1 1 Отговор

    До коментар #243 от "Всички посоки":

    В Полша са извършвани масови убийства на етнически Германци преди започване и след заповчането на Германската офанзива на 1 септември 1939, до до януари 1940 са идентифицирани 58000 убити етничхески германци от Полша, само в Посен/Бромберг на 4 септември 1939 са избити 5000 германци от поляците.Полската Армия се регрупира в Лвов, когато е нападната от Съветска Русия която изпълнява задълженията си по договора Молотов Рибентроп, за раздяла на Полша с Германия.Хиената на европа е името им дадено от Чърчил на Полша.Но как бе възприел виждането на някои Турци че няма такава страна като България а свещенна турска област която трябва да си бъде върната обратно от Турция?
  • 245 !!!?

    2 1 Отговор
    Комунистите не разбраха ли, че са терористи, а терористи навсякъде са си терористи...както е казал вожда Г. Димитров !!!?