Last news in Fakti

25 Януари, 2021 10:00 10 535 136

Стига сте си мерили жертвите

  • елена гунчева-
  • жертви

Коментар на адв. Елена Гунчева

Стига сте си мерили жертвите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лицемерието ме отвращава. А липсата на човещина - още повече. И ми е много интересно, когато психодесни и гербоидни /впрочем всички заедно вкупом виновни за катастрофата последните тридесет години/, се възмущават от лошите комунисти и ни плашат с тях. И аз, като един съвременник на комунистите, да кажа нещо:

Започвам с това, че и тогава, макар и ученичка, не си мълчах, което за малко да доведе до намаляне на поведението ми заради критики към партията-майка. В комсомола не ме приеха и ако не беше дошла 1989 г., щях да си имам проблеми. Дотук с обясненията, че съм ги харесвала.

НО! На първо място, комунизъм нямаше, имаше социализъм - развит, неразвит, зрял и т.н. Имаше сигурност. Образование и то съвсем безплатно за всички и на много добро ниво. Имаше работа за всички и нямаше гладуващи и бедни. Познавам много от сегашните психодесни, които с пяна на уста плюят комунистите, а тогава им се мазнеха и се опитваха да се включат и те в БКП, но дори комунистите се гнусяха от тях.

След натрапената ни демокрация, ми направи впечатление, че тези, които най-много се натискаха да влизат в БКП и най-високо хвалеха партията-майка, рЕзко се превърнаха в борци срещу комунизма. Една моя близка роднина, която беше първа приятелка с най-видните комунисти в Пловдив и ги използваше всеки път, когато се опитваха да я уволняват заради интриги и несправяне с работата, изведнъж се включи при легионерите /БДФ/и се изкара жертва на комунистите. Както се казва - гледам и не вярвам на очите си. Също такава жертва на комунистите се оказа и Спас Гърневски. Който от поет на партията-майка, мина в Демократическата партия и я разцепи в Пловдив, а жена му с женицата на Костов си спретнаха една фондацийка, в която бизнесът зорноволно даряваше. Жертви, бре, жертви.....

Възможно е и сигурно е имало жертви. От всеки режим. Но хайде да не си ги мерите. Защото наред с лагерите в Белене, трябва да споменем и убитите ястребинчета, застреляният поет Вапцаров, удушеният с тел Гео Милев, отрязаните партизански глави и Закона за защита на държавата, позволил да се убиват българи по съкратената процедура.

Психодесните за съжаление не са патриоти, а същите нагаждачи, които се опитваха да се присламчат към комунистите, а след това - към всяка власт, която им носи изгода. А в ГЕРБ минаха най-големите отпадъци от БКП, начело с топ-боклука Онуй. Което, да напомня на върлите му фенове, отказа да си хвърли партийната книжка от БКП и напусна МВР, за да остане верен на партията-майка. Докато не видя, че властта е другаде, разбира се!

На всички тежат грехове. Наред с предателите и убийците, има и невинни жертви. Но няма как някой да ме накара да почитам убийците на деца и поети. Няма как някой да ме накара да оправдая рязането на глави и показването им по площадите! Няма как да да отрека ролята на Русия в Освобождението на България, защото, колкото и да плюете, американски подлоги, ако не беше Русия /тук се абстрахирам, че и тя е имала политически интереси, но все пак се е била и заради нас и руснаци са пролели кръвта си за нашата свобода/, щяхме още да сме турски вилает.

Така, че, хайде спрете с тази дива омраза заради политически причини. И не ни натрапвайте това, което ви спускат като опорки от Вашингтон, че вече започва да ни писва. Ние си знаем историята. И виждаме как винаги боклукът изплува най-отгоре.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 245 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добро

    21 165 Отговор
    Изваяно носленце.Браво на хирурга.

    Коментиран от #8, #71, #90, #112

  • 2 РАДИО ЕЛТО

    166 23 Отговор
    герб и БОЙКО са лицемери а БОЙКО е егоист нагъл студенокръвно безсчуствен а капиталисти олигарсите са кожодери

    Коментиран от #14

  • 3 Българка

    253 32 Отговор
    Както винаги коментарът на Гунчева е в десятката. Идва пролет- да си изчистим изплувалия боклук!
    Народе?...04.04.2021!....

    Коментиран от #74

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бокотиквомразец

    198 28 Отговор
    Браво,както винаги уникална Елена!!!!
  • 6 Поздравления

    174 25 Отговор
    за принципната гражданска позиция!
  • 7 Рошко

    147 15 Отговор
    Адвокатке започвам да се влюбвам в тебе, ама това тяхното лицемерие и липса на човещина се лекува само с крумови закони,

    Коментиран от #98

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мирко

    152 25 Отговор
    От бащата на мой приятел знам, че брат му е лежал в Белене. Тоест чичото на моя приятел. Лежал е за хулигански прояви. Та краткият е казал че от целият затвор само 5 човека са били по политически причини. Да само 5. Останалите са били криминални. След 90- та демократите ги пуснаха. Доказани престъпници. Това е факт, другото за островния затвор е художествена измислица.

    Коментиран от #17, #19, #30, #51

  • 10 Петьо Петров

    147 18 Отговор
    Адмирации! Право куме в очи. Не разни измислени специалисти всичколози да се опитват да променят историята!
  • 11 РАДИО ЕЛТО

    128 15 Отговор
    така е присоца имаше сигурност работа здравеопазване безплатно ХОРАТА ходеха на почивка по два три пъти в годината нямаше бедни нямаше гладни като дойде СДС скачахме от радост да ама не
    пътят към ада е осеян с обри намерения
    ИВАН КОСТОВ съсипа икономика индустрия приватизация за 1 лев помниме лицемерно лукавата усмивчица на СИМЕОН ДЯНКОВ и постната пица
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    87 10 Отговор
    Гунчева, ако престанат служителите на НПО-мрежата и разни политици с това постоянно втасване по темата – всичко ще си изчезне натурално. Обаче нямат интерес, заради програмите по грантовете. Когато държат хората, които сме долу за тях, разделени на тези 2 лагера (да ги наречем така), ще има винаги гламави да гласуват ту за едните, ту за другите, и разнородните им фракции. Тоест всички ние искайки промяна към нещо по-добро, с надеждата да се случи, се вписваме в тази схема. Уцелването на някой нормален в политиката е почти невъзможно поради възпитанието от люлка до гроб в нашите семейства (въпреки, че ни боли да си го признаем), което прави всеки алчен, завистлив, и такива като се впият до позиция, където може да точи веднага се възползва, всеки. На принципа на грантовите служители. Гениална е схемата, за жалост.
  • 13 Тредстоун

    21 141 Отговор
    Много противно и слаботоково е това същество , прилича на дърта свекърва която кълне постоянно и гледа през шпионката. Мисля че е с обременена психика и е типичен представител на платен драскач без грам лично мнение , по простичко - трюфел

    Коментиран от #37

  • 14 Перо

    71 8 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ЕЛТО":

    Олигарсите за безчувствени кожодери,защото са държавни милионери,които не знаят как се правят парите,а им падат от небето,чрез обществени поръчки,приватизации с измислени оценки и куп анекси към договора,концесии,заменки,еврофондове,къщи за тъсти,корупция и т.н.,всевъзможни машинации за кражби от държавата.При нас капиталистите не са капиталисти-индустриалци,банкери,едри фермери и т.н.,а обикновени престъпници в престъпна среда и система,направена за източване на бюджета.
  • 15 какво чудно

    40 7 Отговор
    Илия Троянов пише как ДС прави партия на Илия Минев, и казват, че и те ще се запишат. Бащата на Цветанов е от ДС, може и той да е. СДС милото дясно, Луджев е син на директор на затворът в Бургас, 1950г., когато се ражда. Но нито дума, ни от БСП, ни от честен десен. ..... Тодор Живков: "Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип. Сега годишно държавата отпуска за здравеопазване 1,2 милиарда лева, което е равно на по 140 лева на човек. Ние изчислихме, че ако здравеопазването премине на акционерен принцип може да стигнем до 1,7 милиарда лева. Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо над 140-те лева. Широко са отворени вратите за всички. Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд." Курс инфлация и покупателна способност: (нрб лев 1=5 сегашни, 1,7 милиарда по 5, е 8,5 милиарда сега за здравеопазване. 2018г.:Разходите за здравеопазване достигат 5,2 млрд. лева)" Един другар ... ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане.

    Коментиран от #113

  • 16 Балканджи Йово

    53 5 Отговор
    Така си беше!
  • 17 РАДИО ЕЛТО

    51 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мирко":

    господин МИРКО амнистията на криминалните го направи ПЕТЪР СТОЯНОВ уж ПРЕЗИДЕНТ те си направихасдс либерали той и НЕРИ ТЕРЗИЕВА АСЕН АГОВ са почитатели на ДЖО БАЙДЪН слугата на СОРОС а смъртните присъди ги отмени ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ натиснаха го ЛУКАНОВ и Е С

    Коментиран от #96

  • 18 ДуранкеВ

    25 3 Отговор
    МОЖЕ ДА ИМА ЛЯВ РУСОФОБ НО НЕ И ХЕЙТЪР. ХЕЙТЪРЪТ И ТРОЛЪТ ВИНАГИ Е "ЕРОДИТ" ПО ВСИЧКО ОТ ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ, И Е ДЕСЕН, И Е РУСОФОБ. никой не може да покаже друг вид трол, никой никога. бкп ПЛАЩАТ ЗА РУСОФОБИЯ И ДЯСНО, НАПРАВИХА КАПИТАЛИЗЪМ, БОГАТИ СА, МАХНАХА СИСТЕМАТА. четете георги ндреев - "българия или мафията" ... "никаква отсрочка" - иван костов..


    Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество. Целта на културната революция е именно това: сваляне от власт на комунистическата номенклатура, превърнала се в нова буржоазия.
  • 19 Прро

    12 16 Отговор

    До коментар #9 от "Мирко":

    И тези 5 човека,сигурно са били бивши комунисти и партизани,обвинени като врагове с партиен билет,в борбата за власт.
  • 20 ПРИЯТЕЛ

    14 65 Отговор
    Другарко Гунчева, ще е добре да се съберете с Вашите съмишленици и да Ви се даде една област да си живеете по начина, по който си искате. Тогава и адвокатската Ви тарифа ще бъде народна, нали така... А сега извадете ръцете си от джобовете ... на хората.

    Коментиран от #93, #106

  • 21 123

    16 56 Отговор
    Любовта на авторката и на комунистите които поддържа е на първо място заедно с лоялноста си към Русия,не към България.Репресиите и на Българската държава след 1920 г е срещу подривна военнизирана анти Българска и анти държавна групировка наричана БКП финансирана и въоръжавана от СССР, която има за цел чрез терор,убойства и палежи да премахне държавната система и ред и превърне България в република на СССР.Което и става върхи щиковете на руските войници които освобождават Бълагрия от всичките и активи и златно през през 1944, и отглеждането на руски войски с неочакваните им реквизиции на собственноста на Български граждани.Убитите партизани са нищо друго освен комунисти,а най малко партизани са убити в Българиа защото е имало само 2400 до месец юни 1944.В България няма дясно нито психо дясно,има различни клонове на БКП с различни имен.България от 1944 до сега е колония на Русия и комунистите българи слуги на Русия и сега продължават да работят срещу страната в която самите живеят, по голям мазохизъм от това няма.......Уважение към Русия за особождението на България е едно нещо, робската душа и продажничестввото е друго нещо.
  • 22 читател

    22 53 Отговор
    Малката явно е от червено потекло и е живяла в техния си социализъм за отбрани люде. СоциализЪмът, в който ние от по-старото поколение живяхме, не беше розов -беше пълен със забрани и ограничения, не можехме да ходим свободно по света, нямаше голям избор на стоки, не можехме свободно да споделяме мисли и мнения по политически въпроси, не можехме да живеем и си купим имот в желано от нас място /прословутото жителство/, не можехме да учим в избран от нас унивеситет, а само в този посочен за нашия район по местожителство, т.е. закрепостени отвсякъде!. Този живот ли искат младите сега????

    Коментиран от #35, #92, #115

  • 23 какво чудно

    9 8 Отговор
    четете:
    Трагедия и подвиг Всеволода Кочетова - газета Правда (кпсс са създали солженицин и подобни, с цел да премахнат социализмът, още през 1960те, с помощ от западът) Унгарската и пражката революции, бяха започнати от комунисти неевреи срещу болшевици евреи. 10 ноември и другите преврати по него време, бяха пълна победа на евреите в ком партиите, в съглашение с евреите от атлантическата империя. Опиянени от парите и жадни за пари и сила власт. 'La Morale Dell'Immorale' НО КОГАТО ЕДНАТА ВЕЗНА ОЛЕКВА, ДРУГАТА НАТЕЖАВА - ФАШИЗМЪТ. Георги Марков в годината преди да замине 1970та, осмисля, че само Ралин не е корумпиран от западът.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 българка

    37 8 Отговор
    Напълно съм съгласна - неоспорими факти! Време разделно - изхвърляне на боклука и да се третира по начин, който не замърсява околната среда!
  • 26 Мата Хари

    29 10 Отговор
    Гунчева, нищо ново не казваш. Това тук го пишем вече 20 години и всеки го знае. Е и? Бившите комундета,доностници и техните отрочета пак са си на власт вече 30 години. Не разрешиха лустрация тия от Германия дето издигнаха Борисов за да ги манипулират. Направи една Партия " Форум" и ния ще съставим Правителство от нови и можещи хора. Другото е лаф да става.

    Коментиран от #88

  • 27 браво

    27 7 Отговор
    В десятката.
  • 28 болшевики

    12 42 Отговор
    И тая като всички останали комунисти: ама аз не бях комуниста, то не е имало комунизъм, ама вие бяхте комунисти, ама Ястребинчетата, ама Гео Милев, ама Вапцаров. Ама Русия и СССР е едно и също :)

    Ало, сменете плочата. Терористи сте, точка!
  • 29 какво чудно

    18 6 Отговор
    Само евреите от БКП и децата им поддържат психодясното, антикомунизмът и русофобията. Да, русофобията в нашата страна е и туркофилия османофилия. СОРОС ИМ ПОМАГА. Водачът на преврата от 10 ноември - Андрей Луканов - руски евреин по майка. Янко Янков пише: „Наскоро след това в предаване по радиото посланикът на САЩ Сол Полански заяви, че „единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Андрей Луканов”. Лилия Герасимова, вдовица на убития през 1996 г. бивш премиер Андрей Луканов, разказва, че на среща в Париж тогавашният държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър казал на съпруга й и на Желю Желев, че трябва да ръководят България.

    "Бях свидетел на среща в Париж, Джеймс Бейкър им каза на двамата: вие двамата трябва сега да поемете България", разказва Герасимова в интервю за БГНЕС. Янко Янков пише: „Наскоро след това в предаване по радиото посланикът на САЩ Сол Полански заяви, че „единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Андрей Луканов”. Унгарската и пражката революции, бяха започнати от комунисти неевреи срещу болшевици евреи. 10 ноември и другите преврати по него време, бяха пълна победа на евреите в ком партиите, в съглашение с евреите от атлантическата империя. Опиянени от парите и жадни за пари и сила власт. 'La Morale Dell'Immorale'
  • 30 123

    9 16 Отговор

    До коментар #9 от "Мирко":

    Политическите затворници в България преди 1989 в затворите и лагерите са много малко на брой,поради това че тези които са арестувани по политически причини са убивани от комунистите малко след арестуването им.Тези които имат щастието да останат живи са в затвора но са изключително малко през 80 години поради убийствата,за това са и 5 човека политически или по-малко от 5 в затвора,както са ти казали.Етнически Българи политически затворници може би има наколко човека сега все още живи,Българотурци политически затворници има вероятно малко повече от 10-20 останли живи и са в Турция,не в България.
  • 31 какво чудно

    4 0 Отговор
    Политическият затворник Янко Янков, който днес е преподавател по право, е описал срещата на тогавашния държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър „с лидерите на българската опозиция”. Както той, така и друг мой приятел и участник в събитието – Петър Гогов, лично са ми разказвали как е протекло то. Сбирката започва в 18,30 часа на 10 февруари 1990 г. в една от залите на хотел „Шератън”.
    „Точно пет минути преди това Дъглас Смит, Маршал Харис и аз се запътихме към ресторанта”, разказва Янков, „но бяхме пресрещнати от заместник-председателя на СДС Петър Берон, който ме извика встрани и в силно възбудено състояние ми каза, че аз не съм член на опозицията и поради това нямам право да присъствам на срещата. Аз му се изсмях и му казах, че организатори на срещата са американците, а не уж опозиционните слуги на комунистите, а той просто започна да говори на изключително висок глас, така, че всички в коридора да го чуят, като казваше, че аз съм „позорът на опозицията”. Дъглас Смит вече беше влязъл в залата, но Маршал Харис, който през цялото това време стоеше недалеч от мен, се доближи и сякаш нищо не е станало просто ми каза: “Янко, хайде да влизаме!”...
    Почти веднага след ритуалните приветствия, поднесени от Жельо Желев, Петър Берон, Петко Симеонов, Милан Дренчев и Петър Дертлиев, за изказване „по същество” думата бе дадена на Петър Гогов…
    Още в самото начало Петър Гогов започна изказването си, като удари по масата с юмрука на дясната си ръка и почти веднага след то
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ДОКО

    26 5 Отговор
    БРАВО ЗА СТАТИЯТА И АНАЛИЗА..БРАВО ТОВА Е ИСТИНАТА ДАНО БЪЛГАРСКОТО ЗАМАЕНО ГОВЕДО Я РАЗБЕРЕ..
  • 34 Дуранкев

    9 5 Отговор
    Почти през цялата социалистическа епоха фаворит по продажби на българския пазар е “Москвич”, който през 70-те години е пласиран в около 28 000–30 000 броя годишно (15 000 от които монтирани у нас), но през втората половина на същото десетилетие призовото място, макар и за кратко, е заето от “Лада”, от която в този период вече се произвеждат стотици хиляди бройки, а у нас се продават около 32 000–33 000 автомобила годишно (от изнесените числа ясно личи, че тези две марки фактически представляват общо 2/3 от годишните продажби на местния пазар). Тоест тогава са купувани по 100 000 леки коли годишно, нови. Сега също са с дизайн на около 15 години, и като технически прогрес, НО ТОГАВА СА БИЛИ НОВИ, а в САЩ по него време работниците също са карали 15 годишни коли стари, дървени комбита и пикапи от 50те.
    Ладите-фиатите-жигула в Италия са карани само от доктори и бизнесмените.
    Общо леките коли са се увеличили с 57 хиляди през 2019 г., в днешна България. Новите леки коли са 15 хиляди годишно, не от работниците.
  • 35 Перо

    32 2 Отговор

    До коментар #22 от "читател":

    Сега можеш да ядеш банани,колкото искаш и да пътуваш и учиш,където поискаш,но не знам как ще стане без пари,умения и с промито сиво вещество,не разработено през соца.
  • 36 Дуранкев

    9 2 Отговор
    В сравнение с България, Турция, Германия и Гърция изкарват 4 пъти повече на декар, средно от площ в тези страни, в евро. Албания изкарва 8 пъти повече. Румъния два пъти, Полша също. Холандия 22 пъти повече. Русия изкарва по-малко, но те са на север, ние 57 долара на декар, те малко над 43 долара. Изобщо едрото земеделие е неефективно, но Русия и България има по-големи добиви от селско стопанство през социализмът. Горните цифри са добавена стойност от селско стопанство разделено на обработваемата площ. Китай 14 пъти повече. Те имат 34 пъти повече обработваема земя, а изкарват 500 пъти повече добавен стойност. Русия 48 долара от декар, Канада 65 долара от декар, САЩ 117 долара от декар, Русия 1990 г. е 54 долара на декар. Канада 1997г. е 27 долара на декар. 2012 г. за Русия е 54 долара. САЩ 1997 година е 64 долара на декар. Като цяло, САЩ изкарват 3 пъти повече от Русия добавена стойност от селско стопанство, изобщо, а Канада има два пъти по-малко от Русия.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Другия с коня

    16 41 Отговор
    Пълна Каша е в главата ти,Елена Гунчева...Има вариант да е случайно,но едва ли...Като Адвокат би трябвало да си по- интелигентна,отколкото изглеждаш....С риск да е досадно, но един обществен Строй се определя,когато отговориш на въпроса - Кой притежава Средствата за Производство и какви са Законите в Държавата регламентиращи тази Собственост.....При Комунизмо - Социализма Средствата за Производство са Държавна собственост и Законите Забраняват на Индивида да ги Притежава,купува,продава...Забранява се Всякаква Собственост освен Минимално пространство за живеене - къща или апартамент.....Тогава какво не му е било Комунистическото на Социализма....Идеята на Комунизма е да няма Експлоатация на Човек от Човека...Обаче Човека го Експлоатира Държавата. Който притежава Средствата за Производство - той Експлоатира....Безумия,Утопии,Идиотщини Безсмислици измислени от Шизофрениците Маркс и Енгелс....Вземи се Образовай,Гунчева и не пиши по въпроси,които не Осъзнаваш,че ставаш освен Глупава,но и Смешна....

    Коментиран от #42, #67, #91

  • 39 Дуранкев

    8 0 Отговор
    “Москвич”, който през 70-те години е пласиран в около 28 000–30 000 броя годишно (15 000 от които монтирани у нас), но през втората половина на същото десетилетие призовото място, макар и за кратко, е заето от “Лада”, от която в този период вече се произвеждат стотици хиляди бройки, а у нас се продават около 32 000–33 000 автомобила годишно (от изнесените числа ясно личи, че тези две марки фактически представляват общо 2/3 от годишните продажби на местния пазар). Тоест тогава са купувани по 100 000 леки коли годишно, нови. Сега също са с дизайн на около 15 години, и като технически прогрес, НО ТОГАВА СА БИЛИ НОВИ, а в САЩ по него време работниците също са карали 15 годишни коли стари, дървени комбита и пикапи от 50те. Ладите-фиатите-жигула в Италия са карани само от доктори и бизнесмените. Общо леките коли са се увеличили с 57 хиляди през 2019 г., в днешна България. Новите леки коли са 15 хиляди годишно, не от работниците. По всички храни сме били с по-добра консумация и производство, дори на банани, и 10 пъти на повече шоколад, портокали и лимони, кока-кола. И ЦВЕТНИ ТЕЛЕВИЗОРИ.
  • 40 Знайко

    8 13 Отговор
    Васил Левски: " "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Внимавайте в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не, тя с това започва. ... " Никой не може да те освободи насила, ако съзнанието ти е робско и лакейско си оставаш роб завинаги. Поинтересувай се от цялата история на света и Европа и особено от периода от Френската революция та до Първата и Втората световна войни. И ако не си кон с капаци може и да погледнеш, че нито една империя в цялата световна история никой не е освободила. Империите са правили точно обратноно на освобождение. Александър II 1878 г. е император на Руската империя. Руснаците са го нарекли освободител, защото е "отменил" крепостничествоно. Авсрия също го е направила. По онова време това е било световен процес. В Европа тогава са отменяли крепостничеството, а в Америките робството. За твое сведение Елена Гунчева през 1877-78 г. ни е "освободила" Руската империя, а не руснаците. Това е било само началото. Прочети за Райхщадско споразумение. Така ни е освободила Руската империя, че на Берлинския конгрес Великите сили: Руската империя, Франция, Великобритания, Германия разделят България на 3. България, която е била под руско управление. Румелия, която е била под османско управление. И Македония, която си е останала част от Османската империя. В арм
  • 41 малко история

    22 3 Отговор
    cъдбaтa нa държaвaтa e зaлoжeнa oщe 1989г ,кoгaтo групa бкп нoмeнклaтурни кaдри и дc гeнeрaли трaнcфoрмирaхa пoлитичecкaтa влacт в икoнoмичecкa,зaбрaвяйки в aлчнocтa cи дa миcлят зa държaвaтa.вcичкo кoeтo ни ce cлучвa ceгa e cлeдcтвиe нa тoвa.зa примeр нa нoрмaлeн прeхoд вижтe румънцитe.приключихa c чaушecку,нямaхa мутри,рeкeт,и други прocтoтии!
  • 42 БЪЛГАРИЯ

    17 4 Отговор

    До коментар #38 от "Другия с коня":

    шията на БОЙКО не е от туршия вие герб сте в паника
    да попитам защо БОЙКО се гневи когато му казват ИСТИНАТА В ОЧИ А вие герб и мвр защо респективно заплашвахте БАБА СТОЙНА която каза ИСТИНИ

    Коментиран от #45

  • 43 3994

    10 22 Отговор
    Нека да уточним.
    Вапцаров е терорист. Участвал е в терористична група имаща за цел взривяване на влакове, мостове ...
    Партизаните са терористи - въоръжават се и избиват предимно мирни граждани.
    След 9 Септември 1944 са избивани мирни граждани! Не хора взели оръжие, а мирни, невинни хора. Това е съществената разлика между жертвите преди 9.9.44 и жертвите след тази най-черна дата в историята ни.

    Коментиран от #135

  • 44 Знайко

    9 15 Отговор
    В армията на Руската империя, 1877-78 г., когато ни е "освободила" е имало войници от много народи. Украинци, казаци, финландци, молдовци ... разбира се имало и много руснаци. Така че не само руснаци са дали живота си за да ни "освободят". Прочети за това, как са хората правили на войници тогава, пък и днес е същото. Било е насила, а не по желание. Умрели са защото са изпълнявали заповеди на генерали и са "служили" на император.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Жалка Работа

    10 11 Отговор
    "На първо място, комунизъм нямаше, имаше социализъм..." ??!

    Верно е че имаше някаква имитация на неестествен и принудителен социализъм без човешко лице, който си беше чиста форма на МИЛИЦИОНЕРОСОЦИАЛИЗЪМ и че комунизъм нямаше, но пък цялата държава и всички нейни структури бяха изцяло подчинени на решенията и ръководната и репресивна роля на режима на КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ , поставила си за цел и първостепенна задача изграждането на въображаемо и имагинерно комунистическо общество, затова и цялата ДЪРЖАВА се наричаше и бе известна навсякъде по света като КОМУНИСТИЧЕСКА , но която се срути с гръм и трясък заради липсата на реална връзка с утопията и фантазиите на комунистите с реалностите от живота и че проспериращ и хуманен комунизъм въпреки експериментите не бе създаден никъде по света...!!!

    Коментиран от #65, #66

  • 47 hhrhr

    7 8 Отговор
    тая коя е да раздава акъл,че не се сещам
  • 48 БРАВО ГОСПОЖО ГУНЕВА

    7 2 Отговор
    КАЗАИМГО И НАНИ С ДВЕСТА АЗ СЪМ БИВШ МИЛИЦИОНЕР КАТО ГЛЕДАМ СМЕ ПОЧТИ ВРУСНИЦИ МНОГО МЕ Е яд на ОНОВА влакно АЛ. ЙОР. АКО ГО СРЕЩНА ЩЕ ГО РАЗЦЕЛУВАМ ЗАРАДИ ТЕЗИ ДЕЦА С МНОГО ОБИЧ
  • 49 какво чудно

    9 4 Отговор
    Всеки можеше да си купи апартамент на свободният пазар през социализмът, и тв, и южни плодове, коли, апартаменти, къщи. Но струваха с 30-40% повече. И сега в скандинавия и другаде - чакат за безплтни неща, или евтини от държавата. Всеки можеше да тегли 30 000 лева, и да си изплаща кола и апартамент, срещу 30 лева месечно, при семеен доход 500 лева. Можеше да си построи къща или купи за 20 000 лева, кооперация, и едно Алеко за 10 000 лева на свободният пазар. НХК продаваше евтини горива, които спестяваха 1000 лева годишно на домакинство, и стоките с 20% по евтини, заради това. Тоест реалната печалба от НХК за нселението е била 5 милиарда годишно, колкото тогава 300 000 апартамента - сега равно на 30 милиарда сегашни лева.
  • 50 Behemoth

    12 1 Отговор
    Това са нормални неща след освобождението тия дето са били ибрикчии на турците стават поборници на държавна служба а истинските патриоти доживели свободата умират в мизерия или затвори хахаха...умирам да съм горд българин хахах...
  • 51 Знайко

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "Мирко":

    Ето така се фалшифицира историята. Първо в началото на смутния преход се изгарят всички досиета на политическите затворници и документи от архивите на лагерите, затворите, "съдилищата", милициите .... После разни рубладжии мазилки ни убеждават в такива лъжи. Че политическите затворници били само 5 човека. През 1944-45 г. е било голяма какапница над 30 000 човека са били избити или безследно изчезнали. Но са запазени документи и спомени на хора от "Народния съд". Над 200 човека са били само убитите от "Народния съд" . Това са регентите на невръстният цар, министри, депутати ... Лично съм гледал документални филми по БНТ през 1990-те години с бивши лагерници от комунистическите лагери в БЕЛЯНЕ, Ловеч ... И в тези десетки филми и интервюта видял поне 30-40 оцелели политически затворници на комунистическия режим. Но много техни другари не са оцелели да разказват. То само групичката около убития комунист бунтовник Горуня са повече от 5 човека. Ами комуниста Трайчо Костов? И него ли не са го убили "другарите му" комунисти по заповед на Сталин? Ами горяните? Моят прадядо са го пратили в Беляне в края на 1960-те, по политически причини. Не е бил съгласен с власта. Починал е няколко години след като са го пуснали поради съсипано здраве. Месеци след като съм се родил. Но го разбрах едва след като падна комунизма, защото роднините ми са го крили от мен. Тъй като бях дете и съм щял да пострадам. Ако се разбере, че прадядо ми е бил враг на тогавашната комунистическа в

    Коментиран от #95

  • 52 Дуранкев

    15 4 Отговор
    Сега 5% ходят всяка година на море и планина, през социализмът 50%, тогава децата 99%. Сега само 8% имат спестени пари, 75% от тях имат до 1000 лева, средно 130 лева. През социализмът 99% имаха спестявания, средно по 2000 лева, а 30% над 8000 лева. Сега левът купува 5 пъти по-малко, и дори го няма. Сега не намирам шпек като тогава за 40 лева килото, а тогава беше 7 лева. И луканка няма. Сега всичко е боклук "храна", и дори за това ще емигрират, туристите ще спрат, богатите сами ще си правят саламите, сиренето, луканката...
  • 53 БЪЛГАРИЯ

    8 3 Отговор

    До коментар #45 от "Другия с коня":

    а кой създаде бг мафията мутрите рекета защо убиха ГЕОРГИСТОЕВ БОБИ ЦАНКОВ МАФИЯТА ПРЕМАХВА ЛИКВИДИРВА НЕУДОБЛИТЕ А бойко не е ли сикаджия не е ли бил малко в затвора да не би маргини галеви стъки каратисти идруги да са ЦВЕТЯ

    Коментиран от #55

  • 54 Дуранкев

    7 4 Отговор
    Вceки мoжeшe дa cи купи aпaртaмeнт нa cвoбoдният пaзaр прeз coциaлизмът, и тв, и южни плoдoвe, кoли, aпaртaмeнти, къщи. Нo cтрувaхa c 30-40% пoвeчe. “Москвич”, който през 70-те години е пласиран в около 28 000–30 000 броя годишно (15 000 от които монтирани у нас), но през втората половина на същото десетилетие призовото място, макар и за кратко, е заето от “Лада”, от която в този период вече се произвеждат стотици хиляди бройки, а у нас се продават около 32 000–33 000 автомобила годишно (от изнесените числа ясно личи, че тези две марки фактически представляват общо 2/3 от годишните продажби на местния пазар). Тоест тогава са купувани по 100 000 леки коли годишно, нови. Сега също са с дизайн на около 15 години, и като технически прогрес, НО ТОГАВА СА БИЛИ НОВИ, а в САЩ по него време работниците също са карали 15 годишни коли стари, дървени комбита и пикапи от 50те. Ладите-фиатите-жигула в Италия са карани само от доктори и бизнесмените. Общо леките коли са се увеличили с 57 хиляди през 2019 г., в днешна България. Новите леки коли са 15 хиляди годишно, не от работниците. По всички храни сме били с по-добра консумация и производство, дори на банани, и 10 пъти на повече шоколад, портокали и лимони, кока-кола. И ЦВЕТНИ ТЕЛЕВИЗОРИ.

    Коментиран от #76

  • 55 КРАДЦИ

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "БЪЛГАРИЯ":

    БОБИ ЦАНКОВ ГО УБИХА ЗАЩОТО СИ БЕШЕ МУТРА И КРАДЕШЕ НАРЕД !ПИСАТЕЛЯ СТОЕВ - СЪЩО !
  • 56 Бай Курти

    12 14 Отговор
    Поредната словесна диария от въпросната другарка.Още малко ще се окаже ,че е репресирана на времето от другарите.Смях.

    Коментиран от #64

  • 57 какво чудно

    10 2 Отговор
    Бяха богати хората, затова имаше дефицит. ИМАТ ПАРИ!!! Само богатите чакат за стока. В капитализмът БЕДНИТЕ НЕ ЧАКАТ, сега няма вода и я поскъпват. Я мечтай за парно сега Я??!! 20 пъти по-малко нови автомобила купуват сега, и то не работници. А старите ги купуват от наследства продадени или ангария в чужбина.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ПЕРХИДРОЛКАТА

    5 16 Отговор
    А ТАЯ ДЖОФРА КАКВА Е. КАТО ГЛЕДАМ НЕ Е УМНА.
  • 60 РАДИО ЕЛТО

    11 3 Отговор
    герб мафия мутри

    Коментиран от #62

  • 61 да питам

    5 12 Отговор
    Е , що накрая не завърши с едно - Слава на СССР !!?
  • 62 ГРАД ЛОМ

    2 4 Отговор

    До коментар #60 от "РАДИО ЕЛТО":

    Беж ве ..

    Коментиран от #80

  • 63 яко ни лъжат

    4 9 Отговор
    ОКО ЗА ОКО, ЗЪБ ЗА ЗЪБ. ТАКА ПИШЕ В БИБЛИЯТА. ТАЯ КИФЛА КАКВО ИСКА, ДА ЗАБРАВИМ ЗА ИЗБИТИТЕ НИ ДЯДОВЦИ ОТ ФАШИСТИТЕ, ЗА ИЗБИТИТЕ ДЕЦА В ЯСТРЕБИНО ОТ ФАШИСТИТЕ???? ПРЕЗ ФАШИЗМА МАСОВО СА ИЗБИВАЛИ ПРОГРЕСИВНИТЕ. АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ, ГЕО МИЛЕВ, АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ, НИКОЛА ВАПЦАРОВ, НАД 60 000 БЪЛГАРИ СА ИЗБИТИ ОТ ФАШИСТИТЕ. ЗАСЕГНАТИ СА НАД,60 000 СЕМЕЙСТВА. ТОВА ОЗНАЧАВА ,ЧЕ НАД 600 000 БЪЛГАРИ СА ЗАСЕГНАТИ ОТ БЕЗЧИНСТВАТА НА ФАШИСТИТЕ. ПРЕЗ 1918 ДО 1926 ГОДИНА СА ИЗБИТИ НАД 45 000 СЕЛЯНИ ПАК ОТ ЗАРАЖДАЩИТЕ СЕ ФАШИСТКИ ОРГАНИЗАЦИИ. КАТО ПРИБАВИМ И ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ ЗАРАДИ НЕМЕЦА ФЕРДИНАНТ И НЕГОВИЯ РОД БОРИС 3 И СИМЕОН. ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ КРЪВОЛОЦИТЕ Е НАД 1 800 000 БЪЛГАРИ. БОГАТИТЕ КОИТО ПОСЛЕ СА ПОЛУЧИЛИ РЕВАНШ СА 5% ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ. НАД 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПОСТРАДАЛИ ОТ ФЕРДИНАНТ И ФАШИСТИТЕ СРЕЩУ 10% ПОСТРАДАЛИ ОТ АНТИФАШИСТИТЕ. КИФЛО МНОГО ЯКО ЛЪЖЕШ.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ботев

    11 3 Отговор

    До коментар #46 от "Жалка Работа":

    Кога човек ще осъзнае, че всяка обществена промяна е заблуда. Находчивите (спестявам определението НАГЛИТЕ) пропълзяват до парите и стават ЕЛИТ! Докато останалата част се озове в подчинено (робско) поведение...Сега по-различно ли е? Мислите, че ще бъде по-различно в бъдеще...
  • 66 Само за сведение

    14 3 Отговор

    До коментар #46 от "Жалка Работа":

    При всичките си недостатъци, соцът създаде социална държава. Нещо, което беше премахнато веднага след '89-та. И не вярвам някога пак да бъдем социална държава - това не влиза в плановете на тези, които дърпат конците на света!
  • 67 Третия с магарето

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Другия с коня":

    Не защитавам диктаторския социализъм, но важното е не чия е собствеността, а кой се разпорежда с нея! Знаеш ли кой се разпорежда в България? По - кротко там!
  • 68 БХОРТЕИ

    12 5 Отговор
    Перфектен коментар но за тези които могат да го разберат.Браво Гунчева макар че писанията нищо не променят.
  • 69 шумци

    6 3 Отговор
    Много са малко комунистите, които ще излезнат и ще кажат "аз съм комунист". Тази не е от тях. Не е срамно!
  • 70 забележка

    7 5 Отговор
    Госпожо, белким сте адвокат, а не знаете, че се пише и казва намаляване, а не "намаляне на поведението". Може би това е вашия роден диалект, но не е книжовно.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 проста селянка

    7 9 Отговор
    Не си комунистка, ама не даваш да премахнем комунистическите паметници от централната част на града.
  • 73 БирникЪ

    9 0 Отговор
    "Политиката е като един голям водовъртеж. Сериозните и улегнали хора пасат на дъното, а на повърхността изплуват лай.ната"
    Уинстън Чърчил
  • 74 писач

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    На нея десятката и е отдолу.Така като я гледам едва ли помни нещо от социализъма.А го венцеслави повече от покойния проф. Вучков,мир на праха му!
  • 75 Иван

    9 7 Отговор
    На тази пострадала от комунизма Гунева като й намалили поведението в училище да кажа , че по това време в нашето училище арестуваха няколко ученика,че се събрали и умували как да взривят стената на язовира на ТКЗС-то ,съдиха ги и един от тях Събчо лежа 14 години в затвора. Та хайде да го дава по-кротко тази адвокатка,моля...:)

    Коментиран от #78, #79

  • 76 НЕ ЛЪЖИ

    9 12 Отговор

    До коментар #54 от "Дуранкев":

    НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ И ЗАБЛУЖДАВАШ..!!! При соца един апартамент се равняваше на на около 80 средни заплати, НО нямаше свобода и не всеки можеше на момента да си го купи, а имаше жителство, чакаше се ред за да купиш жилище, записваш се, проверяваха те "махленски" комисии, класираха те по категории и по партийност, по най различни системи, с лихвоточки и т.н. Само за номенклатурата и "активните борци" бяха свободните и най избраните избраните жилищни райони и блокове. Нямаше право на свободна продажба и масово явление беше в един апартамент да живеят по 2-3 поколения – баба и дядо, син и дъщеря, внуци или семейства да се фиктивно развежда за да имат право да купят втори апартамент!
    За колите пак същото- имаше ред и се чакаше с години, а вносът на коли на практика беше забранен от живковия режим още от 70-те години – с 200% мито върху цената на вносната западна кола като нова...!!
    И така нататък с всичко останало- ЦВЕТНИ ТЕЛЕВИЗОРИ и Хладилници
    се записваше и се чакаше на смени с нощи за да ги купиш... и не само че нямаше южни плодове, но в края на 80-те Живков вече внасяше с парите от заеми от чужбина основни хранителни продукти, като боб, лук, картофи, защото след многото лозунги и реформи в селското стопанство, СОЦА го закъса много здраво...

    Коментиран от #122

  • 77 Си ган

    8 7 Отговор
    Аз си спомням как чакахме 10 години да ни пуснат телефон..е не го дочакахме щото строя си замина...
  • 78 писач

    4 4 Отговор

    До коментар #75 от "Иван":

    Малка корекция,тази е гунчева.Баща и се е казвал гунчев, не гуньо,по модерно е някак си.......
  • 79 писач

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Иван":

    Бай Иване,че толкова ли е дърта,бе?
  • 80 РАДИО ЕЛТО

    7 2 Отговор

    До коментар #62 от "ГРАД ЛОМ":

    ало хумата квартал младеново вие не плащате вода ток здравни осигуровки а ве лекуваме безплатно а вие кючек играете паразитирате ей ром ти си като ГИЛБЪРТ КОЙТО ОБИЖДАШЕ НАС В НЕТА ПАРАЗИТ А КОЙ ВИ ДАВА СОЦИАЛНИ НЯМАТЕ ДЕН ТРУДОВ СТАЖ

    Коментиран от #83

  • 81 333

    15 5 Отговор
    Тая жена все повече почвам да я уважавам.
    Психодесните както казват, че комунистите са прикривали истината, така и са склонни да говорят небивалици за България преди 44-та.
    На мен възгледите ми са десни, но като чуя да се обвиняват комунистите и че всички са комунисти 30 години след падането на стената ми идва да псувам.
    Управляващите са грозни опортюнисти, които искат "Солунската митница" и да си оправят живота. Интересно, че когато Алеко е писал за "Солунската митница" не е имало комунисти, но проблемите са били сходни. Кандидатите за управляващи са същите, но ще избера да гласувам за някой с надеждата, че поне ще свърши нещо смислено, няма да се интересува единствено от шкафчето. Преди тиквите сякаш имахме повече надежда, като влезнахме в ЕС. Но както се казва
    We shall never surrender!

    Коментиран от #85

  • 82 Владимир Кънчев

    9 5 Отговор
    Уважаема колежке Гунчева,
    В публикувания текст има сто процентови истини. Всяка от тях е била предмет на дълги мои размисли.Моите заключения не се различават от Вашите! Но и един въпрос към Вас - малко като провокация - аз съм си дърта драка! Защо по омразното на герберастите време нямаше организирана престъпност? Отговорът за мен е бил ежедневие! Като стане някоя беля - няма събота,няма неделя,няма делник или празник - докато не се разбере кой е "сбъркал" - всички на работа, денонощно! За неразкрита кражба - сътжняваха ни живота! Имаше план по разкриваемост! Колко пъти съм писал обяснения и нещо, което сега звучи като виц - самокритика! Да,да - сам се критикуваш и предлагаш на началниците си мерки чрез които да се поправиш! Такива мити работи. Но и днес когато на път за София мина през Ястребино - сърцето ми иска да спре. Езин от моите кумири - окръжен прокурор на Варна - Хари Софиянов ме учеше - Владо,няма бивши фашисти, внимавай! Прав е бил - мир на прахът му! Сега нещо за следващите месеци - поради лични причини, официално напуснах сайта "Афера" кадето ми бе изключително приятно да чета Ваши работи. Ако някоя сутрин заварите пред офиса си дърта, мустаката и очилата, грозна но упорита Варненска драка - това ще бъда аз!

    Коментиран от #84

  • 83 ангелинчо

    5 3 Отговор

    До коментар #80 от "РАДИО ЕЛТО":

    да живее лом квартал Младеново,майка Индия,един път така се напих там, че едва си додох!
  • 84 боже

    9 1 Отговор

    До коментар #82 от "Владимир Кънчев":

    ДС беше организираната претъпност
  • 85 смех

    6 7 Отговор

    До коментар #81 от "333":

    Съветофилите вече не искате да ви наричаме "комунисти" :))
  • 86 Гост

    14 5 Отговор
    Личности, които създаде социализма - Гена Димитрова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Катя Попова, Георги Иванов и Александър Александров, ансамбли за народни танци, покорили света, космическите гласове, десетки артисти и филми, Лили Иванова, Емил Димитров, Щурците и още десетки изпълнители и групи, десетки олимпияски и световни шампиони, Христо Стоичков и т.н.
    Кои "личности" създаде 30 годишния "преход" - безкнижника и всички политици, все "пребоядисани" комунисти или комсомолци, Азис и останалите чалгаджии, Евгени Минчев, Ни Ло и други "известни" плеймейтки и жендъри, най-успелия ни спортист - Кубрат Пулев....
    Едно време децата искаха да станат космонавти, летци, инженери, а момичетата - учителки, лекарки и т.н.
    Днес момчетата искат да станат рапъри, да приличат на мутри или гъймери, други подражават на Азис. Момичетата - плеймейтки и жени/гаджета на футболисти или гангстери! Различни времена, различни "ценности"...

    Коментиран от #87

  • 87 РАДИО ЕЛТО

    4 1 Отговор

    До коментар #86 от "Гост":

    така е господине
  • 88 Готин

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мата Хари":

    Да направи партия!? С кого бе?
    С ,,хора от народа,, ли? Знам какъв е ефекта. Нулев! Всеки се е натискал и не му се ,,рискува,,. Опити са правени. С ,,овце,, партия не става. Стойте си в овчарника и не мрънкайте, че ви доят. Такива сте си. ,,Не съм от тях, как Сийке!,,
  • 89 Хмммм

    12 3 Отговор
    НЕкои сАображения:
    - никой не твърди, че в България е имало комунизъм. Твърди се, че управляващите са се наричали сами себе си комунисти и че партята им е ла със същото име - БКП. Така, че а не подменяме темата.
    - Да, имало е убити деца и отрязани партизански глави, както и убивани без съд и присъда, както и лагери на смъртта след 1944. Тогава, не трябва ли всички да отидат на бунището на историята, а не едните да се заклеймяват, а на вторите да им се разрешава да управляват дори сега?
    - относно Освобождението - да Русия ни освободи, но това беше платена услуга, за която сме се издължили и да се говори за братство, помощ и т.н. е неуместно, Освен това от огроманата тогава Османска империя, заемаща цяла Северна Африка, Близкия Изток и целите Балкани се освободиха много други народи и без Русия и днес не са турски вилаети.
    - Днешна България е жертва на ВСИЧКИ големи политически сили, включително и на Русия, така, че да се величаят едни и обвиняват други е израз на историческа неосводоменост.
    - Да, по време на социализЪма имаше сигурност и други добри неща и точно затова тук се обвиняват бивши комунисти и служители на тайните служби, които не проведоха нужните реформи за да коригирт проблемите, а просто разрушиха държавата и разграбиха всичко.
    - колкото до самият социализъм, то той не можеше да съществува в този си вид заради вградени пороци. Както не е оцелял никъде. Да се живее на кредит е хубаво, стига да има кой да ти плаща.
  • 90 Ха ха

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Добро":

    А прочети ли статията?Защо ли питам.Винету ти е достатъчен.
  • 91 Ало,коняра

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Другия с коня":

    Образовай се ти.Пишеш с главни букви наляво и надясно,имитирайки крясъци и подскоци.Личи си,че просто си жалък трол.

    Коментиран от #101

  • 92 Чукча писател

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "читател":

    Стига лъга,троле.Ако се учеше добре кандидатстваш където искаш.Но измислените отличници с купени дипломи по села и паланки не стъпваха и на малкия пръст и на тройкаджиите от математическата гимназия или на СПТУ по електротехника .Затова и сега врякат как били недооценени.
  • 93 Ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "ПРИЯТЕЛ":

    С ръце в джобовете е винаги другарят Тиквун.Съветът ти важи с пълна сила,но за него.
  • 94 Наблюдател

    1 3 Отговор
    Правилно!
  • 95 Ха ха

    6 5 Отговор

    До коментар #51 от "Знайко":

    Със сигурност след 10/11 всеки рецидивист от Белене се изкара политически.Явно и твоят случай е такъв,пазили са те да не станеш разбойник.Но всуе.Ти боготвориш Боко и мечтаеш да крадеш като него.
  • 96 Желю Желев

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "РАДИО ЕЛТО":

    Аз пуснах от затвора 10 000 криминални, при всичката безработица, те директно попълниха редиците на групировките. Добре известно е, че първоначалното натрупване на капитал е от спекула и престъпления. Както го е написал Реймънд Чандлър- Не съществуват честно спечелени сто милиона долара! От това тесто се пръкнаха и всичките днешни олигарси и милионери. А на българския народ, да мизерства цял живот!
  • 97 Баро

    6 11 Отговор
    какви ястребинчета какъв Митко Палаузов Това са престъпници обиращи мандрите на хората и убиващи хора които са работили имат пари защото са работили Малко са ги трепали щом са успяли да оцелеят след девети септември каква гадна партизанка си ти скрит лимон

    Коментиран от #102

  • 98 Баро

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Политиката и любовта са две различни неща и крумовата епоха е отминала отдавна а по другата тема Вземи и чукни една среща
  • 99 ствратен

    5 3 Отговор
    пълна кукувица
  • 100 Червени боклуци.

    10 4 Отговор
    Заради 50 години "комунизъм",сме 200 години назад. Трябваше, като в Румъния да бъдат застреляни двама-трима комуняги...
  • 101 Другия с коня

    6 5 Отговор

    До коментар #91 от "Ало,коняра":

    Слагам главни букви на важни думи,за да ви се набият в Червените Канчета....Все някой трябва да я свърши и тази работа,а без подскоци няма да стане....Другия вариант е Лустрация и да се приключи един път и Завинаги с комунистическите Идеи и Идеолози,което явно няма да се случи в България....за съжаление....
  • 102 Димитър

    1 4 Отговор

    До коментар #97 от "Баро":

    Баро, бароо ти май си гола вода и кал в ушитееее.
  • 103 Бойко член на БКП завинаги

    2 2 Отговор
    Госпожа Гунчева,ще разпитваме що за адвокат е,много ми прилича на Дани Каназирева,по манталитет и внедряване в политиката,другата пловдивска демократка е Мария Капон, тя е враг на десните,на тези десни,които и пречат и те е припознават,както Каназирева,сега адвокат Гунчева,има безпринципна позиция, която е насочена към така наречените (психо десни)с една единствена цел,ДС и комунистическия мутант Герб да се задържи на власт,Гунчева ви дразни егото,като ви кара да се отвращавате от всичко, което тя не харесва или за което и плащат,в момента в който е впишат на избираемо място в Герб,тя ще бъде върл анти комунист и евроатлантик.Какви са Герб и Бсп ,Психо патриотите, ДПС, Слави и Манолова,ще ги познаете по коментара за построеният Газопровод с българските 3 милиарда лева с 4.5%лихва,от руски фирми с руски работници,и заетост на всички тръби до момента на 90 и 100 %До 2030 и 2039 година,от Газпром-Русия,нека тя да обясни трябвали за това че Русия, царска Русия ни е освободила, сега да правим подарък на Путинова Русия.
  • 104 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    4 0 Отговор
    Здравейте, госпожо Гунчева! Подарявам Ви една моя дума, можете да я използвате, ако я харесате - ГЕРБоклуци...
  • 105 АВТОРКАТА

    3 5 Отговор
    ИДИ СИ В БСП ДА ГИ РАЗПРАВЯШ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ НА БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ,ДА СЕ ПРОСЪЛЗЯВАТ, АМА АКО НЕ БЕШЕ ХВАЛЕНИЯ ОТ ТЕБЕ КОМУНИЗЪМ, СЕГА ЩЯХА ДА СА С 1200 ЕВРО ПЕНСИЯ КАТО В ГЪРЦИЯ!

    Коментиран от #107

  • 106 Ццц

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "ПРИЯТЕЛ":

    А ти защо си мислиш че България е твоя.
  • 107 ДАААА

    2 1 Отговор

    До коментар #105 от "АВТОРКАТА":

    Ако не беше социализма Гърция сега щеше да е на нашето ниво даже и по зле.
  • 108 Болестта ГЕРБ

    4 2 Отговор
    ГЕРБ е съкращение на болестта ГастроЕзофагеална Рефлуксна Болест. От това е болна България вече 11 години! Повдига й се от ГЕРБ и има киселини. Да й дадем Талцид на 4 април! ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ!
  • 109 Браво на Вас, госпожо Гунчева,

    6 3 Отговор
    Най-после някой да им го каже на фалшивите "демократи" право в очите какво представляват и да им свали маските, зад които се крият! Снайперистки удар точно между очите! Така трябва! Само истината казана в очите им - от нея ще ги боли най-много!

    Коментиран от #110

  • 110 123

    2 2 Отговор

    До коментар #109 от "Браво на Вас, госпожо Гунчева,":

    Гунчева което казва е частична истина обслужваща определена група и предизборна пропаганда за друга част от бандитите на БКП. В България демократи няма и не е имало от 1944г, няма социалисти, няма фашисти,няма нацисти.В България управляват различните разклонения на БКП, сменили имената си но не и хайдушките си нрави.В България няма демокрация от 1944,няма върховенство на закона, няма разделение на власти, няма уважение и спазване на човешките права.Борисов сравнен с другите комунисти е по демократичен от тях, и по работлив, не всичко което е направил и иска да прави е лощо,както го описват тука.В България хората и властващите живеят в някакъв илюзорен свят, в който сами си съчиняват лъжи за собственна полза и ги разпостраняват,колкото по голяма и ексцентрична лъжата толкова Българите повече вярват. Пишат си лъжите сами тука и си им вярват и си слагат плюсове един на друг, за да се поддържат по начина по който мрежата на ДС работи.Но не сте центъра на вселената,нито живеете сами,всичко се знае точно и ясно, и другаде такива комунистически номера не вървят.Погледнете към света,и тогава погледнете към себе си критично.Президента има точна критика но няма нито идеи нито визия за решаването им, а и няма никаква власт, ако имаше изпълнителна власт сега той нямаше да има висок рейтинг.Борисов може много да направи,но няма помощ а само унищожителни критики, дори и когато прави нещо добро пак не е добро, а той е в такова положение че на всеки човек трябва да се

    Коментиран от #114

  • 111 123

    3 4 Отговор
    Бoриcoв мoжe мнoгo дa нaпрaви,нo нямa пoмoщ a caмo унищoжитeлни критики, дoри и кoгaтo прaви нeщo дoбрo пaк нe e дoбрo, a тoй e в тaкoвa пoлoжeниe чe нa вceки чoвeк трябвa дa ce пoклaня.Кoгaтo Гунчeвa cтaнe Миниcтър Прeдceдaтeл тoгaвa мoжe дa дaвa oцeнки нa Бoриcoв.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 туй то

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "какво чудно":

    Да де , но контролните функции на държавата се състоят в това , да не се разделим всички ние на два лагера - Лагера на вълците , и лагера на "мършите" - Точно както е в момента.

    Коментиран от #117

  • 114 Някой

    4 1 Отговор

    До коментар #110 от "123":

    Аве апап , то голяма демокрация е имало и преди 1944г , ако решат щи запалят къщата ,ща удошат с тел , ща режат три дена с ножове , и това са служители на властта, дето трябва да ти осигурят справедлив процес , и да се чуе твоята дума. И след 1989 г. Голяма демокрация , ако решат ща гръмнат, ща отвлекат, ща пребият , щи счупят коленете ,щи отвлекат децата за да ги дрогират и направят проститутки . Къде я видяхте тази демокрация .Аз най-спокоен и незаплашен съм се чувствал до 1989г. , ако и дядо ми да е бил каран насила да влиза в ТКЗС.Само сравнявам .

    Коментиран от #116

  • 115 Аре

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "читател":

    Ама трябваше да напишеш, че нямаше банани и портокали което е най-важното.
  • 116 123

    1 2 Отговор

    До коментар #114 от "Някой":

    Между 1941 и 1944 къщи на хора запалени от държавната власт освен заслоните из горите в България няма, са сметка на това в така наречените Български земи в Северна Гърция. Има къщи запалени, глави рязани и много други жестокости и издевателства, както и в Македония и Сърбия.Тези които са застреляни от правителството през 1923-25 година не са хора които са били арестувани в къщите си и застрелани без със и присъда а в престрелки с Българската полиция и Армията, когато се комунистите се опитват да направят държавен преврат. Човека удушен с тел е Гео Милев и това е с отговор след атентата на комунистите в Църквата Сета Неделя при която комунистите убиват 200 човека. Та тези убитите които партизаните комунисти представят за мирни хора като поети,певци и артисти са били убийци и престъпници преследвани от закона за терор,убийста,палежи и грабежи.
  • 117 123

    1 1 Отговор

    До коментар #113 от "туй то":

    Контролните функции на държавата са да осигури равни закони,равни права,равенство пред закона, равенство за получаване на помощи от държавата,равен старт и помощ за всички бизнесмени и фермери, равни условия за участие в държавните търгове базирани на компутерен търг и победителя избиран от компютъра не от чиновника.Работещи бързо и ефективно държавни Агенции, а такова нещо не съшествува в България и не е съществувало, колкото и някой да иска да каже че точно таке е било през комунизма и тогава е било рай. През социализма е мизерия но е била мизерия за мнозинството от народа всички с еднакви до еднакви заплати, тези с връзки и подкупи са с предимство получават, апартамент,кола, цветен телвизор, телефон по бързо от другит които чакат по 10-20 години докато ги получат.А другарите комунисти получават всичко веднага,сега както и техните заплати са 2-3 пъти по виски от на другите граждани.

    Коментиран от #125

  • 118 123

    0 0 Отговор
    16-годишният Хамдаст от Афганистан описа как след преминаването
    си в България от Турция в началото на ноември са заловени и третирани от Българската Полиция; Група от 5 Български Полицай ни залови и ни накараха да застанем на редица. Принудиха ни да си свалим панталоните до коленете и ни претърсиха, за да видият дали имаме пари. Взеха ми 200 евро които имах, взеха ми също храната и мобилния ми телефон.Бях си купил нови ботуши един от полицаите ги хареса и ги взе също.Чантата ми с която пътувах беше пълна беше взета и ми я върнаха но ми беше върната празна . Един полицаи ме удари по лицето с клон на дърво, защото протестирах . След това дойдоха полицейски камиони натовариха ни на тях и ни закараха до турската граница цлед което Българските полицай с ритници по нас ни накараха да преминем в Турция.
  • 119 123

    0 0 Отговор
    17-годишният Сехр от Афганистан описа малтретирането му по време на 30-дневното му задържане в Бусманци в края на октомври:
    Пазачите ме биха седем пъти в Бусманци удариха ме с дървени тояги аз не бях направил нищо за да има причина за побоя. Удряха ме по краката и по гърба.Пазачите биеха всички афганистанци в Бусманци ...
  • 120 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    еи тази дрогарка е примера за съвременния посткомунист.пише дежурните купешки лъжи гарнирани с малко клюки и готово.мантрите първо че тя не си мълчала и затова и намалили поведението и не я взели в комсомала са пълна тъпня.в комсомола те приемаха дори да не искаш ,а поведението го намаляха за причини далеч от тези на малчанието.сега за гърневски и костови.дрогарко те въпросните бяха точно като теб комунистически креатури назначени за демократи.кво да направят?тва им бе капацитета.затова и се получи сегашната демокрация щото е правена от комунисти.досъщ като панелен блок,другото обаче е по-опасно ,щото се споделя от много други съвременни дрогарки и дрогари.тва за хубостите на комунизма които бил всъщност социализъм!хахахахах,ххохоххо!и било безплатно и добре в образованието.интересно как е било безплатно като е струвало пари и как е било добро като не произвеждаше специалисти и учеше на мързел и шуробаджанащина?и накрая да не се броят жертвите на комунизма,щото преди това некомунистите убивали деца!и защо бе дрогарке да не се броят както убитите от комунистите така и от тези преди тях?та тук пишат бая тролове като тази дрогарка ,дето не харесвали комунизма ама да си кажели и почват с мизерните лъжи в комунистическа полза!интересно кво биха писали ако харесваха комунизма?що се отнася до русия ,нека напомня на дрогарката че ни освободи русия на александър втори,а не русия на путин,тва са две много различни държави.съветвам я да проовери ккво е направила с о
  • 121 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    съветвам я да проовери кво е направила с офицерите дето ни освободиха както и с политиците и децата им путиновата служба.нека дрогарката провери кво става с децата на генерал гурко или граф игнатиев в самата съветска русия и после да цвили !
  • 122 Глей ти

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "НЕ ЛЪЖИ":

    Малко се пооля. Особено за боба и лука.
  • 123 незнайко

    1 0 Отговор
    БРАВО , СТРАХОТНА СТАТИЯ - ПОКЛОН ПРЕД ТАЗИ ДАМА . За протокола, колко американци са се били за БЪЛГАРИЯ - НУЛА !!!

    Коментиран от #124

  • 124 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "незнайко":

    Те просто ни ЗАВЛАДЯХА С ЛЪСКАВИ ИГРАЧКИ !!!
  • 125 глупости

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "123":

    Мизерия ли е това 1989г. да те завари с 98 000 стари лева равностойни на 5 големи апартамента , две жилища построени обзаведени , и автомобил на 4 години . Родителите ти да са ходили по всички екскурзии в Източна Европа , Ленинград - Ермитажа , Будапеща , Стара Прага . Мизерия ли е било да се изхранваш с домашни луканки , свински бутове , калкани лефери , по едно време обядвах само със сушен ватос . Имаш си на представа какво е мизерия , отивам с един германец преди няколко години на гости , и ми слага да ям макарони с някакви малки гнусни кремвиршчета , ето това е мизерия драги.

    Коментиран от #126

  • 126 123

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "глупости":

    А може ли да изсясниш как и от къде си могъл да притежаваш 94000 лева при заплата 180-240 лева? За да ги имаш тези 94000лв от законни заплати в Българиа през 80 години на 20ти век трябва да си работил 33-45 години да си пасъл на полето за да ги спестиш.Ял си бутовете на село при роднините си, защото в магазите няма всекиденвно прясно месо и салами, някои видове салами липсват напълно, а в последните години на социализма не само месо няма но и млеко и хляб няма.Има снимките на хората от 2 часа сутринта чакащи на опашка пред магазините за да си купят хляб млеко и ако може някакво месо.А екскурзиите до другите социалистически пак са с разрешителна изходна виза от ДС,за което трябва членство в БКП,или връзки и познати за да може да отидеш на екскурзия, та значи си бил член на БКП или роднина на такъв.

    Коментиран от #128

  • 127 Горе долу

    1 0 Отговор
    Много е лесно да ти обясня . Майка ми беше работник мебелист и заплатата и беше 280лв. Баща ми беше работник бригадир в специфична строителна професия 420лв. От часпром сме ги докарвали до 1000лв на месец. Това е от бачкане , не сме залягали да четем априлски тезиси . Колкото до месата и луканките , много варианти , отиваш при бай Злати на село , тогава масово се гледаха животни , щото се толерираше от държавата купуваш две прасета , бензиновите горелки , и вечерта си на масата . Или в близкият месарски магазин поръчваш за четвъртък 80 килограма чисто месо , и си го плащаш и прибираш . За рибите беше без пари , щото още нямаше промишлен риболов , който изби всичко живо с тралене , рибарите ни носеха риба в къщи без пари , пък баща ми им правеше разни дребни услуги в работилницата .

    Коментиран от #129

  • 128 Горе долу

    0 0 Отговор

    До коментар #126 от "123":

    Времената с опашките за , се случиха , когато започваха промените , и започнаха да крият стоките под рафта , да чакат спекулативното покачване на цените , но държавата вече беше слаба , и нямаше как да се търси отговорност . Щи кажа само , че лятото като ученик , тогава ни караха да работим 20 дни за държавата в супермаркет съм зареждал с алкохол един 5 мертов рафт на 6-7 нива , по специално с коняк Слънчев Бряг , това ми беше работата . Идваше пълен камион с каси коняк ,с една кука ги извлачвах до склада , от там до рафта , запълвах рафта до горе , магазина отваряше , все едно нахлуваха хуни , за един час стилажа се изпразваше , аз мъкнех с куката по 5-6 каси , чакаха ме до вратата и ме разтоварваха в движение , имаше страшно много хора , и те купуваха . До обяд камиона свършваше , чакаше се нов , наставаше дефицит на коняк , на другият ден всичко се повтаря .
  • 129 123

    0 0 Отговор

    До коментар #127 от "Горе долу":

    А сега как е, щом тогава сте били работливи и имали дърводелска ръботилница сега трябва да сте още по добре с много повече клиенти? Сега предполгам няма проблем да си поръчате 200 кг или 500 кг чисто месо от близкия магазин или да си купите какъвто вид луканки искате без да се налага да ходите да търсите на село. А щандовете са заредени непрекъснато с всакъкъв вид алкохол от всички страни включително и бренди Сл. Бряг и не свършва за един ден,понеже тогава е имало доставка на само един вид алкохол в магазина.

    Коментиран от #130

  • 130 отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #129 от "123":

    Виж баце , не се оплаквам , аз съм слязъл на 14 години в основите на къща с кирка и лопата , и планове обяснявани ми от татко. Месо ям всеки ден даже на закуска , ако това е важно . Щи обяснявам , но няма да разбереш. Някога когато баща ми се скараше със своя шеф , и партийният секретар относно технологиите и начините на изпълнение на даден строителен обект , него го понижаваха от 7ми разряд в 5-ти намаляха му заплатата слагаха нов бригадир , и когато се случваха неприятните неща предречени от професионалиста , го връщаха обратно с извинения , и естествено да поправи той нещата . И сега след години излиза престаряла женица , казва помня баща ти преди 50 години свърши той това , има нужда от лек ремонт , на теб ти става драго. При баща ми пращаха разни айдуци на превъзпитание чрез труд , не се задържаха много , не поемаха , и както казваше тогава баща ми - Нищо не става от тях. Да но стана , мнозина от тях са сега крупни бизнесмени , и възложители на обекти , и ти казват как и по какъв начин да се прави , и не зачитат дори мнение , ако се скараш няма да те свалят в разряд , просто те гонят от лозето , парите и властта са в тях , и не ги интересува , че всичко след тях се срива , че не създават кадри , какво ще оставим на децата си апап???

    Коментиран от #131, #132

  • 131 123

    0 0 Отговор

    До коментар #130 от "отговор":

    E проблема си е във вас, казаваш на времето баща ви го понижавали във разряд значи е бил работник със повече образование или опит. За строителството по принцип не се изискват 10 години образование и стажуване за да ти разрешът да работиш в тази област.Само строителните инжинери се нуждаят от 4-6 години образование в Университета. Но това кеото реално съм срешанал и видал е че има много Български работници които имат дипломи и много могат да говорят но когато им поставиш реална работна цел те не знат как дори да започнат, и ако могат започнат много рядко са тези които завършват започнатото и то направено качественно. по принцип хората изпратени да работят при баща ти не са отишли там по собственно желание нито са имали някакви строителни наклонности, за кеото но можеш да ги виниш.А по принцип ако имаш възражение, най споокойно им го написваш и даваш на ръка, няма за какво да се караш,нито обекта е твой, пари за него не даваш и не носиш отговорност.При свободна пазарна икономика има една особенност, такива които не работат, бързо, добре и качественно ,скоро си губят или работата или фирмата. Примера е с България, нищо не се прави качественно,струва няколко пъти повече от Западна Европа,няма качественно образователни професионални стандарти, в страна в която диплома за висше образование се взема с подкупи не може да очакваш че ще имаш качественни управляващи,инжинери или доктори. Всичко е плод на държавната система за управление разработена от ДС и Комуни
  • 132 123

    0 0 Отговор

    До коментар #130 от "отговор":

    Вcичкo e плoд нa държaвнaтa cиcтeмa зa упрaвлeниe рaзрaбoтeнa oт ДC и Кoмуниcтитe,тeзи ca кoитo ви упрaвлявaт oт 1944 дo ceгa.Тa Бългaрия зa тoвa e нa пocлeднo мяcтo в EC и нa изчeзвaнe, тoвa иcкaт дa cтaнe упрaвлявaщитe в Бългaрия,тoвa cтaвa.Закона на конкуренцията е че неконкурентно способните изчезват завинаги. В България реформи не се правят,всичко е със краткосрочна цел за много бързо забогатяване. Но както виждаш България намалява всяка годинина със 60 000 човека което е близо до 1% от населението,което напуска.Както казах никой не купува повече от един път стока с лощо качество, и никой който си е взел дипломата с труд а не със подкупи и връзки е способен и няма да стой да живее в страна с ниско качественна страна.А каква е страната това е зависи от гражданите и най вече от хората които си избират да ги управляват.А тези хоракоито управляват са реално произведени от същата тази държава, и държано социалните условия създадени от тази държава.A виe дa cтe жив и здрaв и дa рaбoтитe кaктo бaщa ви ви e учил.

    Коментиран от #133

  • 133 закрих темата

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "123":

    Както и предполагах , няма да разбереш/
  • 134 ИНТРИГАНТКАТА

    2 1 Отговор
    ОЩЕ ЕДНА ЧЕРВЕНА ХМЕРА СЕ ИЗПЮЩЯ.
  • 135 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "3994":

    Ало професора по тероризъм,Вапцаров е терорист? Прилича ми на това,че протестиращите в Капитолия са терористи,а протестиращите в Русия са демократи?Като си толкова отворен,изкоментирай паметника в гара Буново,в чест на хората взривили вагона за майки с деца? Май са баш терористи,ама вие "демократите" къде бяхте да спрете тази гавра?
  • 136 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    "За къде с тази фамилия Гунчев,гражданино следовател" Фразата е от великия филм "Двойникът".Та и ти,къде си тръгнала с такава фамилия,бе Ленче? К,во ми фалиш социализъмът? Не ни пускаха да пътуваме по света.А сега: вчера например,връщам се от Париж и Лондон с престой на Малдивите.И на една мулатка таман я питам...събужда ме звънеца на входната врата на панелката.Инкасаторката от "Софийска вода" дошла за изравнителната сметка.Предложих и банан,не ще,иска 158 лева.