Last news in Fakti

25 Януари, 2021 20:30 4 021 62

Ваксинацията: защо България е последна в ЕС?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Със своите 353 ваксинирани на 100 000 население нали се сещате коя държава е на последно място в ЕС и дори след Сърбия

Ваксинацията: защо България е последна в ЕС? - 1
Снимка: БГНЕС

Изостава ли България с ваксинациите? Най-добрият отговор на този въпрос се крие в данните от съседните страни. И Сърбия, и Гърция, и Румъния явно се справят по-добре. Защо?

Похвално е упорството, с което управляващите в България и лицата, оторизирани да управляват пандемията от COVID-19, повтарят как ваксинацията върви по план. Единственият проблем бил, че има забавяне на доставките - препятствие, което стои и пред останалите държави, не само пред България.

Защо България е толкова бавна?

Всъщност, властта не лъже. Ваксинацията наистина върви по план - по техния Национален план, в който няма поставени срокове. Преди броени дни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни липсата на ваксини с аргумента, че доставките били неравномерни. Странно как тогава останалите държави изпълняват целите си съобразно сроковете в плана си, само България не успява. Към 24 януари данните показват, че за последното денонощие са били ваксинирани 18 души, с което общият брой на имунизираните е стигнал 26 119. От тях 4610 са получили по две дози.

Добре или зле се справят отговорниците за пандемията в България? Най-добрият отговор са данните за хода на ваксинацията в останалите европейски държави - и то не от Старата Европа, а от тези, които са най-близо до нас, съседите ни на Балканите. Така преценката доколко ефективна е българската организация се взема на база видими резултати.

Ваксинацията срещу Ковид-19 започна на 27 декември 2020 - както в България, така и в много европейски държави, в т.ч. и балканските. В Хърватия, чието население е около 4,08 милиона души, ваксинираните вече надхвърлят 50 000, като една десета от тях живеят в районите, които бяха разтърсени от силното земетресение в края на декември.

Когато на 8 януари Гърция обяви, че планира да увеличи броя на ваксинираните за ден от 5000 на 8000, в страната вече бяха имунизирани 35 000 души. Населението на Гърция е малко по-голямо от това на България - около 11 милиона души.

Само за един ден - на 5 януари, в Румъния бяха ваксинирани 11 912 човека. Румънските власти планират да ваксинират по 20 000 души на ден - като в първата фаза ваксинират медиците, но и работещите в социални домове, какъвто е и планът на България. Целта на Румъния е да приключи с този етап до края на януари. Впрочем, дори и в Литва, където населението е не повече от 2,8 милиона, ваксинираните към момента 66 144 са над два пъти повече от имунизираните в България.

За оптимизма и целите

Целта на Гърция е до края на януари да са имунизирани 85 000 души, а до края на март - 2 милиона. В България целите не са така оптимистични. Няма да сгрешим, ако кажем, че цели в действителност няма. Дори за крайния срок на процеса има разминавания в… оптимизма. На 22 януари здравният министър съобщи на депутатите, че до края на годината ще бъдат ваксинирани 2 милиона българи. Два дни по-късно, по БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че "оптимистичният вариант е да имаме около 1.5 - 2 милиона ваксинирани до края на август".

Миналата седмица проф. Костадин Ангелов обеща "скоро" да стане ясно къде и в кои кабинети ще се извършва имунизацията. За сравнение: в съседна Румъния вече знаят, че вторият етап на ваксинацията ще се осъществи в 930 центъра, като ще останат отворени и някои от онези 376, работещи в първа фаза.

Проблемът с неритмичните доставки на ваксините не засяга само България. Но неспособността за координирани действия, ясно разпределение на труд и отговорности и липсата на ефективен мениджмънт изглежда, че са български синдром.

"Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и призната от регулацията в Европа. Разбира се, в това число и руска, и китайска", съобщи проф. Кантарджиев. Досега това е направила само Унгария, която единствена в ЕС одобри руската ваксина "Спутник V", а предстои да разреши и китайската на Sinopharm. Сега разбираме, че България може да се окаже втората след Унгария. Но ако наистина българските власти смятат да го направят, какво пречи да се реализира и сега? Има становище на Европейската комисия, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън границите си, ако не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. В условията на пандемия да не се окажат и ваксините геополитика, като газа и петрола?

Едва 353 ваксинирани на 100 000

На срещата на Европейския съвет миналия петък, провела се онлайн, премиерът Бойко Борисов уверил, че в България ваксинацията върви по "най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза". Но статистиката може да разобличи всеки, бил той и Борисов. Ежедневно актуализираната база данни на Еuronews показва как върви ваксинацията в Европа. Със своите 353 ваксинирани на 100 000 население нали се сещате коя държава е на последно място в ЕС и дори след Сърбия...


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    53 3 Отговор
    Защото се КРАДАТ МНОГО ПАРИ

    Коментиран от #20

  • 2 Шпек

    48 3 Отговор
    Защото сме на първо място по смъртност в Европа.Такава класация трудно се изпуща.

    Коментиран от #4, #23

  • 3 недоверчив

    49 1 Отговор
    Защото много вярваме в управниците си.
  • 4 Criminal

    36 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек":

    Е нали трябва да ни затрият по някакъв начин, с лилавите и миграцията към ЕС бавно им се вижда............
  • 5 Гост

    35 2 Отговор
    Гледах някъде и нета таблица на държавите в Европа ако запазят това темпо кога ще приключат с ваксинирането общо взето повечето до 2023-2024година ще са готови България беше последна 2040 година не се ли промени нищо!!
  • 6 Обектива се смее

    27 0 Отговор
    Заглавие за снимката:ИЗБЕРИ ПРИ КОЙ ЩЕ ОТИДЕШ!!!
  • 7 Притежател

    43 2 Отговор
    Едно нещо да ни е в полза, че сме последни...
  • 8 Обектива се смее

    17 1 Отговор
    Заглавие за снимката:ИЗБЕРИ ПРИ КОЙ ЩЕ ОТИДЕШ!!!
  • 9 Ботокса е

    25 4 Отговор
    пътник след 04.04 2021!!!Той го знае и му дреме.

    Коментиран от #39

  • 10 Ахххаха

    29 2 Отговор
    Много приказки! Очаквах точните причини, но уви! Да кажем отново! Борисовото правителство не е поръчало нито една ваксина от Файзер! Разпределят ни от някакви потъчанинот ЕК. По същата схема на помощи получава ваксини даже Македония! Нашият тулуп поръча само Астра Зенека! Нека да каже кой му каза да поръча тази ваксина и какво ше получи в замяна!

    Коментиран от #18, #53

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 среднощен

    31 2 Отговор
    "..Със своите 353 ваксинирани на 100 000 население нали се сещате коя държава е на последно място в ЕС и дори след Сърбия..."; "Последните ще бъдат първи.."! Не мога да си обясня това постоянно "бързане" с ваксините...? Някак подозрително става всичко... Единствената логика е, че ваксините са в схемата за печалба застрашена от бързо приключване поради "последващи разкрития"...? Просто разсъждавам на глас...?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 xaxaxaxa

    10 11 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    "общият брой на имунизираните е стигнал 26 119. От тях 4610 са получили по две дози."
    "Израел постави рекорд, ваксинирайки 224 хиляди души за един ден"

    Евреите защото са толкова прости направиха от пустинята градина, а бантустанците от градина направиха пустиня.

    Коментиран от #19, #21, #62

  • 16 Карчо

    17 1 Отговор
    Тия двете ''фирми'' на снимката се знае,че работят заедно,но да застанат една до друга ми идва в повече.Едната скубе,докато си жив,а другата след това идва като лешояд.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Gogo

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ахххаха":

    Дано Господ е Българин и да ни запази от ваксинация.А дали това не е правилното решение ????
  • 19 МамаТиМръсна

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "xaxaxaxa":

    ТиСиОнияЧифутскияНали,като ТОЛКО милееш за тях оди там,та да те обичат палестинците,такква мазни сурати кат тебе много се котират при тех
  • 20 Ваксините

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    са малко, но още по-малко са желаещите да се ваксинират.

    Тогава къде е проблемът?!!

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 За да

    21 0 Отговор
    си отговорят на въпроса за скептицизма на българите , западните анализатори би трябвало да вникнат в психиката ни и да се заинтересуват от нашата история. Което те упорито не правят , тъй като им пречи високомерието им. Сега вместо по лесния , ще си научат урока по трудния начин. Краткия курс трае около 500 години. Успех !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Проблема

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ваксините":

    е че те ще вземат едни милиони сещаш ли се? Дали има или няма желаещи на тях все им е тая, важно е за чекмеджето да има и за всички тези клоуни, които подкрепят идеята за тези ваксини.
  • 25 Gogo

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "БГ гражданин":

    Ако 80 процента мислим това а то е така...защо не сме на улицата.....лошото е че злите хванаха за м...дите по 20 човека от държава и виж какво стана...
  • 26 Филип Георгиев

    10 1 Отговор
    НА ПОСЛЕДНО МЯСТО СМЕ БИЛИ ПО БРОЙ ВАКСИНИРАНИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В ЕВРОПА. ТОВА НЕ Е НОВИНА. ПО КАКВО НЕ СМЕ? ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМА ВАКСИНА ПРОТИВ ПРОСТОТИЯТА. А ЩОМ КАТО НЯМА, ЗАЕМАМЕ МЯСТОТО КОЕТО НИ СЕ ПОЛАГА.ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО.
  • 27 Ваксинатора

    11 6 Отговор
    Е как защо! Радев е виновен.Ние управляваме цялата държава и една джипка. А пък той отговаря само за жена си, дрона и Мата Хари! Поне за Навални да беше казал нещо.
  • 28 Защото

    18 0 Отговор
    Лицето Бойко Методиев е бърз само когато трябва да се откраднат/усвоят €€€ по "Европроекти". Когато става въпрос да се предпази народа хич не се бута да е сред първите в ЕС
  • 29 уаси Тито

    6 0 Отговор
    попът пак го е натопорчил
  • 30 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Там къде има много заеми,там вършее ,короната,,..За ,,,зануляване,,..Чефута си иска парите,,,...или да вземеш още.От него...Дано ,,КОВИДА,,да излезе истински!!!.
  • 31 Пацо

    14 0 Отговор
    Господ ни пази защото сме идиотите на Европа. Имаме късмет до сега иначе щяхме да сме измрели и да сме тотал щета.

    Коментиран от #38

  • 32 Санитар

    10 0 Отговор
    Дори не са и толкова а много по-малко.Това е бройката на хартия а реално са само около 300 в цяла България.При нас изявиха желание само няколко възрастни,но така и не се явиха.Не сме ги и търсили повече и нямаме зор да морим хората
  • 33 Де Факто

    2 6 Отговор
    Защото чакаме руските ваксини , кожените !
  • 34 ха ха хаааа

    0 5 Отговор
    Антиваксърите отговарят !!
  • 35 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Щото на германския и френския елит , българите са като досадни скакалци ,които може да им опасат реколтата...ААА,пък ,между друго ,по добре е да не идва ваксина.Дсй боже ,както вика Тиквата.!!!
  • 36 Кси

    6 1 Отговор
    В библията е казано: Последните ще бъдат първи
  • 37 Падарки неть

    7 1 Отговор
    Е какво искате,България да бъде първа ли,що ли ? Тридесет години, българите не можаха да разберат ,да осмислят и да проумеят,какво им се е случило, какво място са си отредили,какво е бъдещето им , къде им е мястото и какво ги чака на фронтовата територия. До такава степен простотия,заблуда,оглупеност и тъпота,че още дълго и упорито тъпо ще вярват в евродядо Коледа.
  • 38 Давални

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пацо":

    Пацо, за жалост сте прав ! Трагедия, голяма трагедия ,голям срам,тиня и простотия.
  • 39 Поткев

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ботокса е":

    И КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЛЕЗ 04. 04 С БОТОКСА ? ЩЕ СЕ ВДИГНЕТЕ МАСИ И ЩЕ МУ ПОИСКАТЕ ОБЯСНЕНИЕ ? НЯМА ДА СТАНЕ АБСОЛЮТНО НИЩО
  • 40 стоян георгиев

    1 11 Отговор
    ние се ваксинираме бавно оти сме много умни.тук пръщи от ум.всеки го е страх от течни чипове от бил геитс и т.н.та ще завършим ваксинацията малко преди танзания,последни за пореден път.стана ни национална черта ,но с този материял друго няма как да се случи!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ха ха ха

    11 1 Отговор
    Защото ЗНАЕМ истината и не се подлагаме на експерименти - ЗАТОВА!
  • 43 Родопа планина

    9 2 Отговор
    Не ни трябват фалшиви ваксини.От тях няма никаква полза само се печелят много пари .70% от хората не искат да се ваксинират.
  • 44 Здравния министър, един поп, и един

    6 0 Отговор
    Ром с лопата!! Да си направят обща снимка на тази липсва третия, Ром с лопата!!
  • 45 Joсо

    7 0 Отговор
    Масово хората в България бе искат да се ваксинират.
    Реакцията срещу тази статистика е комплексарщина
    Никой доставчик на ваксини не би брои за живи
  • 46 ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ ЦЕЛТА Е ДА СЕ ОБЕЗЛЮДИ

    9 0 Отговор
    България. ...никакви ваксини и лекарства не трябват. .трябва ни чиста храна. .но в магазините само химикали и генетически модифицирани храни с пестициди! !Да живеят моловете и сюпермаркетите. .селото да умира! !!
  • 47 Коментатор

    5 0 Отговор
    Резултатът е такъв, защото държавата няма никакъв капацитет да ръководи подобна кампания. Не че не иска, но просто не е в състояние. Едно е да се говори пред медиите, а друго да се създаде стройна организация за доставяне на ваксина и извършване на ваксинациите. Личните лекари няма как да се справят, дори и да имаше количества от ваксината...
  • 48 д р Щросмайер

    1 0 Отговор
    Аз искам да се ваксинирам. С атенюираната ваксина, а не с РНК. Дори ще си я платя. Но няма. Нямам право и да избера.
  • 49 Дойче

    6 1 Отговор
    веле е мръсна глобалистка подлога! Много се загрижи за българите! За това, че мизерстват и гладуват и са с най-ниския жизнен стандарт това няма никакво значение това, че не се спазва върховенството на закона, няма значение това, че ни пробутват стоки и храни второ качество, с които искат да ни изтровят няма значение! Това че ни пръскат от въздуха с химически отрови това за тях е в реда на нещата! Обаче видите ли много е важно да не изоставаме с ваксините! Много е важно да се подпомогне изтребването ни! Много ви благодарим за загрижеността дойче веле, обаче що не вземете да си е@ете п@тката лелина!?!
  • 50 Един

    3 0 Отговор
    капитализъм, "демокрация" , ... ГЕРБ : ако няма "сухо" - оставаш на сухо!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ДжафДжаф

    4 1 Отговор
    Кaтo минимум 1млн гacтaрбaйтeри- ceзoнни рaбoтници. Дeмeк тoвa ca хoрa, кoитo пocтoяннo циркулирaт мeжду Булгaриcтaн и зaпaднa Eврoпa. Oт тeзи нaд милиoн гacтaрбaйтeри, кaтo минимум 700-800хил. ca лeпнaли вируca oщe прeз прoлeттa и лятoтo. Eceнтa ce върнaхa и хoп бум нa зaрaзeнитe. Aкo прeдпoлoжим, чe вceки eдин oт тeзи 800хил гacтaрбaйтeри e лeпнaл вируca кaтo минимум нa 4-5 чoвeкa, тoвa прaви някъдe oкoлo 3,5млн булгaриcтaнци, кoитo тaкa или инaчe вeчe ca ce зaпoзнaли c вируca. При тoвa пoлoжeниe би билo рeзoннo дa ce зaпитaмe: Зa кaкъв чeмeр ca ни тия вaкcини, кoитo при тoвa ce oкaзвa, чe вcъщнocт нe ca никaкви вaкcини. Oщe 5-6 мeceцa и вcичкo щe минe и зaминe!
  • 53 Факт

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ахххаха":

    Мутрата избра за българите най евтината и най неефикасна ваксина Астра Зенека по препоръката на началника на НОЩ - оня с червените лампази, който се облизва да става президент тази година. Как не се засрамиха тези двамата! Хиляди хора умряха заради тяхната безотговорност, а те се гласят да са пак на софрата и през следващите 4 години!
  • 54 Герак Митко

    3 0 Отговор
    Има си традиции, които трябва да се спазват. При нас е традиция да сме последни. Гордейте се.
  • 55 111

    5 1 Отговор
    Глобалистката медия Дойче Веле е много загрижена да бъдем по-бързо отровени с ваксината.
  • 56 кочо

    2 0 Отговор
    някой ще обясни ли правилно ЗАЩО Е ТОВА БЪРЗАНЕ ЗА ВАКСИНИРАНЕ ЗАЩО НЕ ОБЯСНЯТ ЗАЩО СЕ ПОДПИСВА ЕДНОПОСОЧНО СПОРАЗОМНИЕ ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ ХОРАТА.ПРИ ГРИПНОТО ВАКСИНИРАНЕ ВАКСИНИРОНЕТО Е ЗА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ ПАК ДОБРОВОЛНО.ПРИ КРАДЕНЕТО НА ПАРИ НЯМА МОРАЛ.
  • 57 Инфодемично

    2 1 Отговор
    Ваксина се тества 10 години за ефективност, 15 години за безопасност.
    Фармафията от години пръска със самолетите на СЗО и пуща "ваксина" за съответния щам. Сега са решили да "минат на следващия етап" и да "ваксинират" пооголовно скот*населението. Не еднократно или за дълъг период от време както е било с класическите ваксини, а на често, скъпо, без оглед на "страничните ефекти", които могат да са смърт, стерилизация, всички симптоми на болестите срещу които "ваксинират".
    Как иначе ще знаят какъв щам и то от каква болест ще е активен след толкова години?

    Нека напомним, че "случайно" всичките в Италия, дето ги казваха, че са умрели от новата инфодемия, се оказаха "ваксинирани" срещу грип и малко взеха да умират като включиха и 5G кулите.

    Избора си е ваш: или викайте "теория на конспирациите" и чакайте добрите съвестни копроративни фармафиоти да ви оправят, или ... ползвайте въображението си и собствения си здрав разум.
  • 58 3333

    1 0 Отговор
    Ние вече свикнахме, ако не сме последни ще си мислим че нещо не е наред........
  • 59 Не върви ваксинацията в България???

    1 0 Отговор
    Здравния министър на снимка с един поп?? Да сложат и един гробар ром с една лопата!!, НЕ върви защото никой не вярва на Правителството, на Професорите от НОЩ и свободно маниполиращите поръчкови, физици, математици и стотици" Лози" Не вярва, защото хората се Обедиха, че най важното за Политиците е Корупцията, Краденето Ане Грижата за здравето!!! За това Не върви ваксинацията!!! Пълен Провал на Държавните Институции!!!
  • 60 Матей

    0 0 Отговор
    Оня вика ,че щял да вакцинира по сто хил. на ден ,а то било по 350 на сто хил.,навлизаме в сферата на математическите парадокси.От файзер и бионте заявяват ,че не могат да сколасат с поръчките,трябва да им се молим да се смилят.Дет се вика туй дето ми се молиш и аз го искам,ама тъй,за рекламен трик.ДЕФИЦИТ не е имало от бай тошово време и опашки,ще бъде чудо на чудесата.Но както казахме,това е плитък рекламен трик и не им се връзвайте на плампаниците.
  • 61 Ба4о

    1 0 Отговор
    Защо сме последни ли?Защото сме умни и не ни се умира!За разлика от управниците ни-болни тЪпири,мислещи само за себе си.
  • 62 Ей хобот

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "xaxaxaxa":

    ходи при пустиняците,дето правят рай,папур!