26 Януари, 2021 16:00 10 198 60

Шефът на МАНИ: Никакво сътрудничество с БАН, докато не признае...

  • северна македония-
  • бан-
  • мани

Преспанското споразумение и Договорът за приятелство и добросъседство с България са „недостойни“ за гражданите на Северна Македония, заявява Люпчо Коцарев

Шефът на МАНИ: Никакво сътрудничество с БАН, докато не признае... - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В интервю за скопското издание „Слободен печат“ председателят на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) Люпчо Коцарев заяви, че Българската академия на науките (БАН) вече не си сътрудничи с македонската академия по въпроси на идентичността, езика и историята. Според академика това се дължи на възгледите, изразени по този въпрос от страна на МАНИ, предава Агенция "Фокус".

„МАНИ и БАН имаха реално сътрудничество в много научни области, но въпросите за македонския език и идентичност, изглежда, според мен бяха заметени под килима, въпреки че нито македонският език, нито македонската идентичност бяха оспорени и ние имахме достойно сътрудничество с БАН. Мисля, че единствената причина за прекратяване на сътрудничеството са възгледите на МАНИ по отношение на македонската идентичност, език и история“, заключи академикът.

Съгласно думите на Коцарев, МАНИ ще си сътрудничи с онези институции и академии, които, както той казва, уважават научния факт, че „македонците са специален народ с вековна традиция, който говори, твори, радва се и скърби на македонски език, в продължение на векове, в и извън територията на страната ни".

„Възгледите на нашия съсед са ясни. На 9 октомври 2019 г. българското правителство официално прие документ, определящ рамковата позиция на Република България по отношение на процеса на стабилизиране и асоцииране на Македония и Албания. Позицията е непроменена и недвусмислена, което се потвърждава от следния цитат (взет от уебсайта на правителството на Република България):

„Трябва да е ясно, че езиковата норма, обявена за конституционен език в Република Северна Македония, е свързана с еволюцията на българския език и неговите диалекти в бившата югославска република след тяхната кодификация през 1944 г. Нито един документ/изявление в процеса на присъединяване не може да се разглежда като признание от българската страна за съществуването на т.нар македонски език, отделен от българския“.

Има ли нужда от други коментари? Част от суверенитета на всяка държава включва изключителното право на държавата да регулира своите вътрешни работи: религия, език, националност и съответно образователната система. Суверенитетът на която и да е държава, включително Македония, включва правото на самоопределение по въпроси на идентичността, езика и религията, което означава, от друга страна, че идентичността, езикът и историята изобщо не са (и не трябва да бъдат) тема за политически преговори“, категоричен е Коцарев.

Люпчо Коцарев представи няколко провокативни тези относно Преспанското споразумение и Договора за приятелство и добросъседство с България, като заяви, че са „недостойни“ за гражданите на Северна Македония.

Съгласно думите на Коцарев, Северна Македония е „център за регионална дестабилизация“ в резултат на геополитическите игри на великите сили, които я превръщат в поле на своеобразен експеримент. Ако към това се добави и вътрешнополитическата суматоха, тогава, заключава Коцарев, корабът, наречен Македония, потъва бавно, но сигурно.

„Значението на Преспанското споразумение, според някои автори, има няколко измерения.

Първо, за САЩ основната цел на Преспанското споразумение беше да демонстрира агресивна дипломация спрямо Русия (която е поела водещата роля в Близкия изток) и Китай (който е навлязъл икономически в региона), като същевременно игнорира ефектите, независимо дали умишлено или не, относно политиката за разширяване на ЕС.
Второ, „решението“ на спора за името е мотивирано от геополитическа „спешност“, т.е. от необходимостта от укрепване на НАТО на Балканите в контекста на евентуална нова Студена война и трябваше да послужи като увертюра за разглеждане на много по-важен геополитически проблем - отношенията Белград-Прищина.

Трето, очевидното пренебрегване на негативните ефекти от Преспанското споразумение върху македонското общество предполага, че Западът (особено САЩ) е готов да жертва маловажна пионка като Македония, за по-голям геополитически интерес, дори ако това означава да се разпадне страната.

За съжаление Македония, през последните няколко години, постепенно, но окончателно, през 2020 г., се превърна в център на регионална дестабилизация. Това се е случи до голяма степен поради вътрешнополитически сътресения, липса на върховенство на закона, некомпетентност и арогантност на вътрешните политически елити, изразена корупция, престъпност и алчност, но също така отчасти поради подобни явления и поведение в някои страни от ЕС. Резултатите от дестабилизацията вече са видими в Македония всеки ден, например, меко казано, в дивотиите, които се случват в много институции и на много нива...

След всичко, което Македония направи, от независимостта до днес, нека си спомним, бяхме първите в региона по много въпроси, горчивият вкус остава, че Македония се възприема само като геополитическа лаборатория, в която големи международни „играчи" тестват своите „рецепти" за стабилизация, съжителство, и институционална трансформация,“ заявява Коцарев.

„В доминиращия дипломатически дискурс на нашите политици стабилността и просперитетът на Македония се разглеждат в контекста на членството в ЕС. За съжаление доминиращият стереотип е, че този процес стабилизира и мотивира демократичната, икономическата, социалната и защитната трансформация на Македония. От друга страна, през последните десетилетия регионът, не само Македония, включително страните, които вече са в ЕС, въпреки политиката на разширяване, постигна малък, почти незначителен напредък в ключовите области на ЕС. Може би няколко десетилетия е малък период, но впечатлението на мнозина, включително и на мен, е, че корабът, наречен Македония, с всяка изминала година бавно, но сигурно потъва все повече и повече. Ако в процеса на интеграция с ЕС, Македония се сблъсква с изисквания и/или реформи, които не се изпълняват от много други страни от ЕС, ако някои от напредналите западни демокрации са загубили авторитет да кажат какви са демократичните ценности, когато самите те не ги уважават, ако Македония е изправена, меко казано, пред безсмислено и абсурдно изнудване, какво остава за нас?“, пита академикът.

По отношение на договора с България, Коцарев коментира: „Без да навлизам в текста на споразуменията, в (не) научните аргументи на предлаганите решения, ще говоря за това другаде, това, което искам да кажа тук, е, че и двете споразумения са недостойни за гражданите на Македония“.

Според много изследвания моралните избори са възможни, „но хората са склонни да подкрепят професионални" и (не) етични „кодекси на абстрактната държавна машина", продължава председателят на МАНИ.

„Какви са нашите морални избори? За моралния избор на всеки индивид, гражданин, академик, оставям на него да реши? Моралният избор на МАНИ е предаден в много документи. Това са например Меморандумът за държавността и идентичността на македонския народ и позициите на Македонската академия на науките и изкуствата по отношение на реформите в образованието. Моралният избор на държавата Македония е ясен. За това съм говорил много пъти: за държавата Македония македонците са специален народ с вековна традиция, който говори, твори, радва се и скърби на македонски език, от векове, вътре и извън територията на нашата страна. Такъв избор няма да означава несправедливост към държавата Македония или да нанесе каквито и да е щети, а напротив, това ще означава по-голямо уважение от другите страни. За нас, македонците, такъв подход ще означава само мир и достойнство.

Ще направя подробен анализ на разпоредбите на двете споразумения, със специално позоваване на присъщата връзка на споразуменията с България и Гърция, които вече създават синергия, която не е била предвидена или е била пренебрегвана по време на подписването на двете споразумения. Тук искам само да отбележа, че професор Виктор Фридман говори за тази връзка още през 2019 г. Неговите мисли, през 2021 г., ще бъдат публикувани от известното английско издателство Routledge, в книгата, озаглавена „Македония и политиката за идентичност след Преспанското споразумение“, в която ще бъде публикувана работата му „Наполовина пълна чаша или чаша пълна с отрова? Преспанското споразумение и съвременният македонски език". Според Фридман, „ако формулировката се тълкува по този начин или ако Северна Македония бъде принудена от ЕС да приеме българските твърдения за съществуването на македонски диалекти, тогава Преспанското споразумение ще бъде по-скоро отровна чаша," завършва председателят на МАНИ.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нямам срам

    9 36 Отговор
    МАНИ тоя БАН

    Коментиран от #32

  • 2 бай онзи

    46 2 Отговор
    мани бегай :)
  • 3 ТаУмВзе

    53 18 Отговор
    Мани мани! Та кога официално клякаме и на маке? Защото е повече от ясно, че нашите продажници няма да устискат.

    Коментиран от #17

  • 4 МАНИ

    36 14 Отговор
    МАНИте го Тиквата!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Много редове.

    39 6 Отговор
    Големи глупости.
    По-добре публикувайте нещо за Мегзззз,Малката перука или некой друг ИЗКЛЕСЯК,ще е МНООООГО по-интересно
  • 7 Българка

    61 2 Отговор
    Мани ги тия от МАНИ. Спрете да ни занимавате с РСМ!!! Има достатъчно наболели и важни български теми! Не отклюнявайте фокуса от важните теми на дневен ред!

    Коментиран от #50

  • 8 ПЕС пушистый

    74 4 Отговор
    Когато фактите говорят се казва че и боговете мълчат но само само заблудените македонци могат да крещят Македонизъм не е нация а доктрина. Подобна на Израел тя обаче се различава от пълната липса на исторически корени. В езиково отношение македонския език е изкуствено създаден, но за разлика от иврит, който има исторически аналози, тук иде реч за западен диалект на българският език. Колкото и да се опитваха да го сърбизират, то всякакви опити са обречени на неуспех, защото единият е синтетичен а другият е аналитичен. И след като неуспяха да ги направят сърби, то те им дадоха име на нова нация на име македонци. И се започна голямото лъгане в тази територия, за да се намерят някакви основания за правото да се наричат така. Сериозните учени отдавна се подсмихват над техните фантазии, та дори и Блаже Коневски, който завършва Софийския университет със специалност право под името Благой Йорданов Конев, като стипендиант на българската държава като "бедно" българче от Македония. Но след идването на комунизма за сръбски пари написва " македонски език" без свян и срам става председател на македонската академия на науките. Той е говорил само на сръбски език и така е общувал с всеки, който искал да има каквито и да е сношения с него. Пълен сърбоман и завършен боклук.. В Париж е разобличен от съпругата на Венко Марковски- Филимена, която на прекрасен френски език, за разлика от този на Блаже, го разобличава по време на негова лекция и той след края и идва да и се моли

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А Джурасик парк

    50 5 Отговор

    До коментар #5 от "Македониус":

    В столицата на умствено скопените от Скопие, дето вдигахте паметници, на чужди герои, сега кво ще ги правите? Сега тук съм на паркинга в Швеция! Отивам да сритам един от РСМ, с български паспорт! На всеки твой коментар, ще ходя да го показвам на вашите и ще ядат по един български кьотек!
  • 11 Всички знаят

    31 2 Отговор
    Айде стига с тия вече!
  • 12 Густо, майна!

    17 1 Отговор
    Ем после да не реват...
  • 13 От паркинга

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Македониус":

    Абе вашите много страхливи бе! Жал ми стана чак като го подкарах! Тебе татарин ли те е правил че си толкова сербез?
  • 14 Северни македонци

    30 1 Отговор
    Същите сте, като помаците в България или торбешите в РСМ
  • 15 Разум

    42 1 Отговор

    До коментар #5 от "Македониус":

    Ах колко е гадно да си FAKE ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ. FAKE - националност, FAKE език ,FAKE държава , FAKE история , FAKE знаме . Мам ка му защо е толкова трудно да признаете историята.
  • 16 Тито мразеше сърбите

    27 2 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕС пушистый":

    Той най- много има дял в създаването на "макетата"! Той е знаел че Югославия ще се разпадне, и за да не е толкова голяма, прекръства българите в макета, от местността на югозападна България!
  • 17 Мимч

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Не пророкувай такива мисли.До сега стискаме и трябва до края да остискаме и на европа, на амери и макета...

    Коментиран от #20

  • 18 само питам

    10 1 Отговор
    защо по Договора за победените на ВСВ имаме да плащаме на гърчулята и югославия???
    и опращаването на 20 млн злато от ТИТО е причината за която обвиняват ГД ?
  • 19 ПЕНКО

    41 1 Отговор
    НИКОГА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ОБРЕМЕНЯВА РСМАКЕ С ЖЕЛАНИЕ ЗА ОБЩУВАНЕ -- НЯМАМЕ НЕОБХОДИМОСТ ОТ ТАКОВА !!!!! ЩЕ ЗАЩИТАВАМЕ БЪЛГАРИТЕ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ОТ СЪРБИМАКЕТАТА ,НО САМО ТОЛКОВА - МАНИ СИ Е ЗА ТЯХ - БАН СИ Е ЗА НАС - НЕ Е НУЖНО ОБЩУВАНЕ - ДА СИ СЕ ОПРАВЯТ БЕЗ НАС - НЯМА ЕС ЗА ТЯХ !!!
  • 20 ТаУмВзе

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мимч":

    Фантазията е хубава човешка черта!
  • 21 Д Баучер

    42 3 Отговор
    Отровната чаша, се нарича Македонизъм с автори сърбите Новакович и Грашанин. Съвременният "елит" в СРМ е тясно свързан със Сърбия, те са "академици" по фалшива история и език. Всички македонски комити са българи по етнос не сърби или гърци. Не го казвам аз а най-уважаваният журналист лингвист и дипломат на Великобритания Джеймс Баучер - "Таймс".. Днес в учебниците на РСМ всички български исторически личности са подменени, като македонски такива. Е няма как да стане. Няма по-голямо престъпление, от това, починал човек да преименуваш като му слагаш ските и така да "пързаляш' новите поколения. Б-я е права РСМ е крива.

    Коментиран от #38

  • 22 Кси

    40 2 Отговор
    Никой нищо не ви изнудва, ИСТИНАТА ще признаете, такава, каквато е, много приказки, много нещо, за да продължавате с войнстващ сърбомански македонизъм, който е в противоречие с европейските ценности

    Коментиран от #24

  • 23 Behemoth

    13 1 Отговор
    Мани бегай ХАХАХА...
  • 24 ТаУмВзе

    11 14 Отговор

    До коментар #22 от "Кси":

    Точно поради еврогейските ценности ще загубим спорчето с маке!
  • 25 Крайчо

    18 2 Отговор
    Тоя повече ми прилича на ромей не на македонец

    Коментиран от #26

  • 26 Шопо

    17 1 Отговор

    До коментар #25 от "Крайчо":

    По-скоро - на българин регенерат от Столипиново!
  • 27 Бончо

    25 5 Отговор
    И кой подписа калпав договор за добросъседство с уколничави клаузи?
    И кой даваше зор другите балкани да влязът в ЕС като се знаут тези проблеми та да се прави на велик.Сега онези само използват и знаят че ще успеят.Българите ще са пак глупаците щото трудно запаметяват или са слуги на чужди интереси не на своите.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шопо

    12 0 Отговор
    Боли ме Моамар Кадафи за това що е рекло мани-мани
  • 30 xaxaxa

    16 0 Отговор
    МАНИ МАНИ БЕГИ МАНИ
  • 31 Ганьо

    22 0 Отговор
    Щом споразуменията са не достойни за макетата и ние считаме че те са недостойни за ЕС.
  • 32 Йохан Малала

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нямам срам":

    "БАН" ли е , тоя" МАНИ," или е като Българския "БАН "?
    Оставил България от 1944година ,
    без истинска история?
    Съченили, Комунистически Руски" приказки,
    от хиляда и една нощ!"

    Знаят ли децата и възрастните в България,
    че Българите са се били,
    още в "Илиадата" пред Троя,
    и колко много неща , още не знаят???!

    Знаят ли че " Идването на Българите 681",
    година от Крим е пълен фалш?

    Българите сме били , на това място ,
    наречено Балкански полуостров,
    поне 1000 години преди войните в Троя?

    Оказва се, че Троя е нашета Родина !

    Старото Име , на Бяло море ,Тракийско море?

    Коментиран от #45, #47

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Некой си

    19 0 Отговор
    Абе тия българомакедонци се имат за център на вселената май от тях е пръкнало човечеството.Тае срамна нация не требва въобще да ги караме да си признават че са Българи само ще срамуваме от тия помираи.
  • 35 Marinov

    13 3 Отговор
    Голяма час от Македонския Народ мразят България и Българите и тая Омраза с Договори и т.п. включително и Лицемерни Договорености между Властимащите НЯМА близките 50 - 100 години ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ! БЕЗСМИСЛЕНО и ЦИНИЧНО е да се НАЛАГАТ на Македонския Народ тези ИЗНУДВАНИЯ от Властимащите и ЕС ! Историята на тези БРАТСКИ Народи е ОКЪРВАВЕНА от ДИВОТИИТЕ на ВЛАСТИМАЩИТЕ им и Създадената Омраза между тях с Договори и т.п. НЯМА да се Преодолее, а с тях и сегашните ЛИЦЕМЕРИЯТА на ВЛАСТИМАЩИТЕ и СИЕ Само се Слага Сол в Болезнените и Дълбоки Рани!
  • 36 Служител на МВР

    23 0 Отговор
    Маймуните от Р.С. Македония да си знаят мястото под слънцето. Р. България е страна с 1300 год. история, а не като Македонската измислена нация на няма и 60-70 години. Да си налягат парцалите, защото ще патят много. Както Гърците отстояваха техните интереси, така и ние българите ще ги отстояваме до край. Това жителите на Р. С. Македония трябва да разберът един път за винаги.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Крадци

    14 1 Отговор

    До коментар #21 от "Д Баучер":

    Меко казано е нахалство да работиш с оргинали на документи ,които фалшифицираш , да знаеш историческата истина и тръбиш по цял свят, че откраднатото си е твое от векове. Държат се нахално ,безобразно нахално със самочувствие......и нямат знамение дори да променят и буковска дори.
    По лошото, е че на САЩ и ЕС не им пука каква е истината и ще .упражнят неимоверно натиск, на който няма да може да устоим
  • 39 Стария

    11 0 Отговор
    Защо след като Гърция ги накара да се разграничат географски от тяхната територия нашите дипломати не ги накараха да се разграничат и от нашата територия например"северозападна Македония" и защо ги чакаме тия празноглави макета да си разиграват конете по Европа. Юздите и у десно да си чакат времето

    Коментиран от #41

  • 40 Чичко Сталин

    14 0 Отговор

    До коментар #33 от "синделски":

    А какво щеше да стане ако беше сътворил Добруджанска, Шопска, Помашка.....т.н нации . Къде щяха да са българите?

    Коментиран от #51

  • 41 Мариан

    9 2 Отговор

    До коментар #39 от "Стария":

    И да искат да се признае македонско малцинство. Бясните от БСП и ДСБ( Елена йончева Радан Кънев) довлякоха и за Омо"Илинден да се упражняват в ЕС. Когато свой те предаде е много тежко.
    Явно много изгаснаха и няма нищо свято
  • 42 Рори

    4 4 Отговор
    Както писа един български професор : Каракачанов за три дни постигна, това за което на Тито му трябваха 30 години :македонците да ни намразят истински . Полза за България -нула, полза за българите в Македония също нула. Най-доволни са в Скопие и Белград.Двата близки народа нямат основание да се мразят . Обаче нашето и скопското ВМРО са притеснени от сближаването им , едно сближаване би навредило на бизнеса им : насаждане на разделение, омраза и разпалване на истерии срещу съседите. Пречи и на усвояването на динари и рубли и продажбата на паспорти .

    Коментиран от #48

  • 43 бузю

    5 0 Отговор
    интересно ми е как австрийците могат да имат за официален език немския и да са си отделна държава . макетата да си пишат там българския ида се приключва

    Коментиран от #46

  • 44 Veselin

    5 1 Отговор
    От 70години ВИ нарекоха(с принуда от измислените болшевики),че сте македонци. НО вашите деди са си чисти Българи, много жалко , че младото поколение и "УЧЕНИ" и населението Ви е в пълна заблуда .ЧЕТЕТЕ ОТ СВЕДЕНИЯТА В ЧУЖБИНА като не вярваре на БАН.....
  • 45 Баба Яга

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Йохан Малала":

    Българите не знаят и,че гърците са данайци- семитско племе от Дановото коляно.Асимилират местните тракийски племена,като присвояват културата и боговете им.Гръцката азбука е финикийска.
  • 46 Баба Яга

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "бузю":

    Австро-Унгария е била империя.Нашата и македонската истории да писани от чужденци за обслужване на политическите интереси на големите дър
    жави.
  • 47 Да отбележа че

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Йохан Малала":

    Абе не е баш така, ама...истината е че сме потомци на мирмидонците,взели участие в Троянската война..интересен е самия произход на названието ''мирмидонци'', което произлиза от гръцкото ''мирмики- мравки''..т.е ''народ, многоброен като мравките на Земята''.Всъщност, са били най-многобройното тракийско племе... и сега един въпрос към знаещите- Кой герой от ''Илиада'', респ-Троянската война е техен предводител. Ха сега да ви видим ?

    Коментиран от #49, #52, #54, #57

  • 48 Времето е критерий за истината

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Рори":

    Каракачанов отвори очите на заблудените българи, които все още си мислят, че в македонската комична държавица управляват свестни хора. Там УДБА и сърбоманите не са изпускали властта, затова и не трябва нищо да се прави, Просто да се затвори границата. 8-ми коридор (излаз на Адриатика) трябва да минава през Косово. Ако сърбите мъркат, да им се припомни за газопровода и Западните покрайнини! Точка!
  • 49 Знаем, знаем!

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Да отбележа че":

    Как кой? Прадядото на Зоран Заев, разбира се!
  • 50 Болярин

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Как дойдоха на бял свят тия ... ? Те са единственото племе сътворено от четирима бащи - българин, сърбин, грък и албанец - самоназвали се македонци, нещо като "миш-маш" !!!
  • 51 Барборино

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Чичко Сталин":

    А ти какъв си - българска майка ли те е раждала?!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Да еааа!

    3 0 Отговор
    Този достоен Люпчо би ли обяснил: достоен ли е грабежа, прокуждането и избиването на българите от Македония С ЦЕЛ ДА СЕ ЗАГРАБЯТ ТЕХНИТЕ ИМОТИ? Ако баща му и дядо му са такива "достойни" граждани, той също е толкова достоен. Само че в Европа, съгласно европейското (не Титово) право, такива типове като този Люпчо се наричат престъпници и подлежат на съд и затвор. Когато РСМ се изчисти от тези Титови продукти, едва тогава може да седне на масата за преговори.
  • 54 Баба Яга

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Да отбележа че":

    Ахил.
  • 55 2392

    2 0 Отговор
    Какъв академик си ти, ЛюБчо, като не можеш да си напишеш името правилно?
  • 56 антидот

    1 1 Отговор
    Македонизма е болест, за която обаче има лек книгата на Професор Б. Димитров "Десетте лъжи на македонизма е истински антидот. Любчо да я прочете, ще се почувства по - добре.
  • 57 Йохан Малала

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Да отбележа че":

    "Тази," Илияда от Омир се "пропуква", от доста източници и има
    сигурно, още умишлено скрити факти , толкова скрити , че
    тръпки ме побиват!
  • 58 црана трава

    1 1 Отговор
    РСМ признае ли ,че македонския език е диалект на българския означава ,че са признали всичко ! Това няма как да стане ,поне за сега ?! Дори самите македонци силно да искат това,пак няма да стане ! Със или без подобни глупашки признания, Македония един ден ,ако ЕС не се е разпаднал все още, ще влезе в т.н. ЕС и тогава жална им съдба ! Комисарите ще ги научат какво значи да си регион и да се подчиняваш на германци и французи. Лапнаха въдичката с нато ще лапнат и тази с ЕС . Така ти ще загубят свободата си и ще заприличат на България и по зле дори от България- Друг ще ги рани и друг ще ги брани ,само ако и както той реши. Ако искат това, нека признаят ,че езика им е диалект на българския. Трябва да са много тъпи,но не са !
  • 59 654

    0 1 Отговор
    Самият Димитър Благоев сам заявява, че не е българин а македонец ! Дядото ,социалистът Д.Благоев. Срам го било човека !

    Коментиран от #60

  • 60 Тоо

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "654":

    От комунист-интернационалист, всичко може да чуеш в името на революцията прокарвана в Б-я със съветски пари и не само в Б-я навсякъде по света. Лозунгът им беше "Пролетарии, от всички страни съединявайте се"