Last news in Fakti

26 Януари, 2021 11:05 6 277 37

Емил Христов пред ФАКТИ - защо близо две години няма нова КЗЛД

  • комисия за защита на личните данни-
  • емил христов-
  • мандат

„Не виждам причина за безпокойства”, каза зам.-председателят на НС Емил Христов

Емил Христов пред ФАКТИ - защо близо две години няма нова КЗЛД  - 1
Емил Христов; Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още в края на миналата година – на 3 декември, след сигнал на наш читател, от ФАКТИ се заехме да отговорим на следния въпрос: Възмoжнo ли e прeдceдaтeлят нa Кoмиcиятa зa зaщитa личнитe дaнни дa прeкaрвa нa поста месеци след края на мандата си. Краткият отговор е да. Дългият отговор е да, става дума за пълни 21 месеца към днешна дата, които са възможни заради „вратичка” в закона. Към дългия отговор можем да добавим, че не само председателят на комисията е на поста си след края на мандата си, но и членовете на Комисията за защита на личните данни. Допълнителен щрих добавя и фактът, че по закон Комисията трябва да се състои от 4 членове и председател, докато в момента Комисията има 3 членове и председател.

Ще си помислим, че може би тази комисия просто е била забравена, особено в тази пандемична обстановка. Оказва се обаче, че това не е така, тъй като през тези 21 месеца в Народното събрание са създадени три важни доказателства за това. Те се отнасят именно до състава на комисията. Първото доказателство е от края на ноември 2019, второто от декември 2019, а третото – от лятото на 2020 година.

Устройството, правомощията и съставът на Комисията за защита на личните данни са описани в Закона за защита на личните данни. Втората глава от този Закон в посветена изцяло на Комисията. В члeн ceдми, aлинeя първa от тази втора глава e зaпиcaнo: „Кoмиcиятa e кoлeгиaлeн oргaн и ce cъcтoи oт прeдceдaтeл и 4 члeнoвe“, a aлинeя втoрa глacи: „Члeнoвeтe нa кoмиcиятa и прeдceдaтeлят ѝ ce избирaт oт Нaрoднoтo cъбрaниe пo прeдлoжeниe нa Миниcтeрcкия cъвeт зa cрoк 5 гoдини и мoгaт дa бъдaт прeизбирaни зa oщe eдин мaндaт. Прeдceдaтeлят и члeнoвeтe нa кoмиcиятa изпълнявaт функциитe cи и cлeд изтичaнeтo нa мaндaтa им дo избoрa нa нoвитe прeдceдaтeл и члeнoвe“.

Именно това последно изречение: „Прeдceдaтeлят и члeнoвeтe нa кoмиcиятa изпълнявaт функциитe cи и cлeд изтичaнeтo нa мaндaтa им дo избoрa нa нoвитe прeдceдaтeл и члeнoвe”, е „вратичката”, която позволява вече 21 месеца след края на мандата си председателят и членовете на Комисията да остават на постовете си. Нека да направим и бърза справка – 5-годишният мандат на председателя и членовете би трябвало да трае общо 60 месеца. Мандатите им обаче са „удължени” до 81 месеца към днешна дата.

Председателят на Комисията за защита на личните данни - Венцислав Караджов, e прeдлoжeн зa прeдceдaтeл нa Кoмиcиятa зa зaщитa нa личнитe дaнни нa 9 aприл 2014 гoдинa (фиг. 1). Избран за председател на 15 април 2014 година с Решение на 42-то Народно събрание. Петгодишният му мандат е изтекъл на 16 април 2019 година.

Емил Христов пред ФАКТИ - защо близо две години няма нова КЗЛД
Фиг.1; Кадър: Системата за правна информация на Министерски Съвет (PRIS)

Подобно на председателя Венцислав Караджов отново на 15 април 2014 година за членове на Комисията за защита на личните данни са назначени Цанко Цолов, Мария Матева и Веселин Целков и Цветелин Софрониев. Мандатът на целия състав е изтекъл на 16 април 2019 година. Първоначално член на комисията е бил и Цветелин Софрониев, но той не фигурира в информацията за състава на комисията на страницата на КЗЛД към днешна дата. Причината е, че Софрониев e cтaнaл заместник-кмет на район „Изгрев” в Столична община. В момента вместо четирима членове, Комисията има трима.

Всичко това може да бъде лесно проверено на страницата на Комисия за защита на личните данни в сайта на Интегрираната информационна система на държавната администрация (фиг.2, фиг.3).

Емил Христов пред ФАКТИ - защо близо две години няма нова КЗЛД
Фиг. 2; Кадър: Интегрираната информационна система на държавната администрация

Емил Христов пред ФАКТИ - защо близо две години няма нова КЗЛД
Фиг. 3; Кадър: Интегрираната информационна система на държавната администрация

Първото от споменатите по-горе важни доказателства е от 27 ноември 2019 година. Седем месеца след края на мандата на състава на КЗЛД, на 27 ноември, парламентарната Комисията за вътрешната сигурност и обществения ред обсъжда процедурните правила за условията и реда за предлагането на кандидати за председател и членове на Комисията за защита на личните данни. „Приемането на процедурни правила е необходимо във връзка с изтичането на мандата им“, пише в доклада (от 3.12.2019 г.) относно проекта за решение за приемане на процедурни правила (фиг.4). С други думи - Комисията за вътрешната сигурност и обществения ред още на 27 ноември 2019 година е наясно, че мандатът на председателят и членовете на КЗЛД е изтекъл и е необходим нов избор. Действително въпросът е защо такъв избор не се състои, още повече, че се обсъждат новите правила за новия избор.

Емил Христов пред ФАКТИ - защо близо две години няма нова КЗЛД
Фиг. 4; Кадър: parliament.bg

Второто доказателство - докладът относно „Проект на решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидати за председател и членове на Комисията за защита на личните данни, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и процедурата за избор от Народното събрание”, е постъпил на 3 декември 2019 година.

Третото доказателство е от 24 юни 2020 година, когато, по време на едно пандемично лято, процедурните правила за условията и реда за предлагането на кандидати състава на КЗЛД са приети. (фиг.5.)

Емил Христов пред ФАКТИ - защо близо две години няма нова КЗЛД
Фиг. 5; Кадър: parliament.bg

Информацията за тези доказателства е налична ТУК.

Припомняме, че вчера от ФАКТИ се свързахме с председателя на КЗЛД Венцислав Караджов, за да потърсим неговия коментар по случая. „В мoмeнтa Кoмиcиятa рaбoти нoрмaлнo в нaмaлeн cъcтaв. Тeoрeтичнo, aкo имa cпoрeн кaзуc, при кoйтo члeнoвeтe нa Кoмиcиятa ce рaздeлят пo рaвнo (2 нa 2 глaca), тoгaвa нe мoжe дa ce взeмe рeшeниe, нo тoвa зaceгa изглeждa тeoрeтичeн вaриaнт, въпрeки чe мoжe дa ce cлучи нa прaктикa”, каза той пред Константин Карагьозов, по повод намаления състав на комисията. Каза още, че досега не се е случвало разделение 2 на 2 гласа при гласуване.

Емил Христов пред ФАКТИ - защо близо две години няма нова КЗЛД
Венцислав Караджов, КЗЛД; Снимка: БГНЕС/Архив

На въпроса дали има отговор защо Народното събрание все още не е избрало ново ръководство, Караджов отговори: „Рeшeниeтo, рaзпиcaнo в зaкoнa, e нa Нaрoднoтo cъбрaниe и изпълнитeлнaтa влacт. Oчeвиднo ce търcят кaндидaтури, кoитo дa oтгoвaрят нa зaвишeнитe изиcквaния нa Зaкoнa зa зaщитa зa личнитe дaнни, тъй кaтo тaм изиcквaниятa ca дocтa cпeцифични. Ocвeн тoвa ce изиcквa прoфecиoнaлeн oпит в cтрoгo cпeцифични oблacти кaтo прaвo и инфoрмaциoнни тeхнoлoгии. Нe ce дoпуcкaт кaндидaти c другa квaлификaция. Нeзaвиcимo oт кaквa другa oблacт ca. Ocвeн тoвa рeглaмeнтът, кoйтo влeзe в cилa прeз 2018 г., пocтaвя и дoпълнитeлнoтo уcлoвиe тeзи кaндидaти в oблacттa нa инфoрмaциoннитe тeхнoлoгии и прaвoтo дa имaт дoкaзaн oпит при прилaгaнe нa прaвилaтa зa зaщитa нa личнитe дaнни. Тoecт, тoвa нe мoгaт дa бъдaт кaндидaти, кoитo нe ca дoкaзaли cвoитe прoфecиoнaлни умeния и знaния в oблacттa нa зaщитa нa личнитe дaнни. Cпoрeд мeн вcичкo тoвa ceриoзнo oгрaничaвa Нaрoднoтo cъбрaниe и Миниcтeрcки cъвeт при прeцeнкaтa нa кaндидaтитe”.

Мога да ви кажа само, че процедура върви. Предполагам, че тази процедура е в напреднал етап”, каза още той, когато беше попитан дали е отправял запитване за новия избор на състава към Народното събрание.

Решението за приемането на приемане на процедурните правила за условията и реда за предлагането на кандидати за председател и членове на Комисията за защита на личните данни е подписано от заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. Именно заради това от ФАКТИ се свързахме с него за коментар по казуса.

Емил Христов пред ФАКТИ - защо близо две години няма нова КЗЛД
Зам.-председателят на НС Емил Христов и председателят на НС Цвета Караянчева; Снимка: БГНЕС/Архив

На въпроса дали се знае, че председателят и членовете на Комисия за защита на личните данни са с изтекъл мандат, Емил Христов отговори: „Знае се, разбира се. Просто в момента се обсъжда процедурата за по-нататък”.

След отбелязване от наша страна, че процедурни правила са приети на 24 юни, Христов каза: „Нямах предвид самата процедура. Говоря за номинации. А и още нещо – за мен лично стои въпросът дали точно сега е моментът да започваме работа по подмяна на Комисията”. Контекстът на това съображение, Христов определи като „и пандемията, и идващите избори”.

Христов посочи, че е „нормално” председателят и членовете да остават на постовете си след края на мандата. „Не е някакъв прецедент и не е нещо, което би трябвало да предизвиква безпокойство. Комисията си работи за нас нормално”, каза той.

„Това дава основание да се подходи много по-спокойно и обмислено за промяна на състава. Нека е по-нормално и обществото. В момента едва ли това е нещо, с което би искало да се занимава. Нека да изчакаме едни по-спокойни времена”, каза заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов.

По повод това, че Комисията би трябвало по закон да има четирима членове и председател, а в момента има трима членове и председател, Христов каза: „Това също не е пречка да работи”. Относно гласуването при четен брой гласове, той коментира: „Те се справят. Каквото и да се случва там, виждаме, че то не води до някакъв вътрешен конфликт в Комисията и информацията, която се предоставя на обществото е съгласувана”.

„Не виждам причина за безпокойства”, каза Емил Христов.

На въпроса дали до края на този мандат на кабинета се предвижда да се организира избор на нов състав, той отговори: „Не сме обсъждали такава смяна”. Относно това има ли хипотетична ситуация, при която това обсъждане би започнало, той каза: „Не, при положение, че не сме обсъждали нищо за Комисията, не можем да говорим за хипотетични ситуации”.

Въпросът защо изборът на председател и членове на Комисията за защита на личните данни не е факт 21 месеца след края на мандата им обаче продължава да ни вълнува.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    24 0 Отговор
    Важно е да ми пълнят шкафа
  • 2 ТаУмВзе

    26 0 Отговор
    Герберастките калинки, папкат прилежно бонуси и си трайкат, докато не правят Нищо.

    Коментиран от #18

  • 3 Българка

    37 0 Отговор
    КЗЛД да се закрива. Почти 2 години хрантутниците получават заплаи от българските данъкоплатци . И какво защитават? Та личните данни на 6 милиона изтекоха от НАП . И за "добре" свършената работа НАП и КЗЛД се самонаградиха с бонуси, но пак с нашите пари. Крайно време е 50% съкращение, измитане от калинки и некомпетентни хрантутници, излишни комисии, псевдо институции. В момент на криза трябва свиване на разходите, а не предизборно крадене и прахосване от властимащите и слугите им.

    Коментиран от #12

  • 4 ПСР

    20 0 Отговор
    Всъщност,кого пита този човек и какъв отговор очаква?
    Колко години е в Парламента?Въпросите му към ПКП ли зададени или са адресирани до Началникът й,към то дЖипа и Шехерезада?
    Или не му е ясно,че Държавата и държавността са тотално празни понятия,само за на хартия А4?
  • 5 Терсенето

    14 0 Отговор
    Тая проста мутра, на тоя фон всеки може да си обясни всичко.
  • 6 НОВО ПЕТ

    2 10 Отговор
    РЕШАВА ПАРЛАМЕНТА, А НЕ БСП ИЛИ РАДЕВ.....

    Коментиран от #16

  • 7 РАДИО ЕЛТО

    13 0 Отговор
    тия мутри са се оплели кат свински черва

    Коментиран от #10

  • 8 Бай Трай

    10 0 Отговор
    Кучетата си лаят, кервана си върви и Гроб не ги брига за нищо освен да крадат. Толкова служби и службици, толкова средства взеха от Европа и буквално Нищо!!! За това ще си ходите и ще лежите много в затворите.
  • 9 ДОКО

    5 0 Отговор
    И СЛЕД МЪГЛАТА ПАК МЪГЛА..А НИЕ ВЪРВИМ ВЪРВИМ..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 любител

    2 0 Отговор
    за какво е тази комисия след като всичко е изнесено само да лапа и да изпълнява поръчки на боко тиквата и да получава и бонуси за това.браво но идва време когато всичко се връща.
  • 12 данъкоплатец

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    а покрай хрантутниците от тази комисия/защото на много места има такива назначени хора особено в държавни структури/ да видите как налазиха едни фирми да консултират, та пушек се вдига от изискванията им за техника, офис оборудване, и за какви ли не приумици които предлагат да се закупят най-често от тях и затова си карат поршетата....просто кипи безсмислен труд за тяхното благо
  • 13 NikNay

    6 0 Отговор
    Питам се само къде е опозицията в този случай случай и въобще има ли такава?
  • 14 паразити

    2 0 Отговор
    Тези нищо не работят, а са на бюджетна издръжка с годишни бонуси.
    2 години не могат да вземат решение по жалба, а срока им е 30 дена-сами са си го обявили.
    И още повече работят само в София.
    Ако трябва да ходят у Варна или Добрич има ги чакате поне 16 месеца от датата на жалбата.
    Скоро и в Брюксел ще чуят за определени жалби, как се бавят и т.н.
    Ще се разследват от друг разследващ ОРГАН.
  • 15 къинку чиче му

    1 0 Отговор
    кой тоз Ва? дето чете и срича калинка нещастна гробарска кат КПП!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 J Y Moineau

    0 0 Отговор
    Статията, преразказана накратко, звучи така: Ние (ГЕРБ) ще правим каквото си искаме, и никой нищо не може да ни каже.
  • 18 J Y Moineau

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Не е вярно, че не правят нищо. Напротив- вредят на България. А специално тази комисия контролира информацията (личните данни) на мъртвите души за изборите. Затова и не ги сменят.
  • 19 бинго бонго

    0 0 Отговор
    ами що няма и социални карти аа
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.