Last news in Fakti

27 Януари, 2021 17:30 2 664 19

Борис Ячев, НФСБ пред ФАКТИ - защо "Обединени патриоти" искат регулация на нелегалните линейки

  • борис ячев-
  • закон за автомобилните превози-
  • законопроект-
  • линейки-
  • линейки-копърки-
  • нелегални линейки

"Проблемите са свързани преди всичко с качеството на услугата, която се предлага", каза Ячев

Борис Ячев, НФСБ пред ФАКТИ - защо "Обединени патриоти" искат регулация на нелегалните линейки - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози внесоха на 14 януари депутати от парламентарната група на „Обединените патриоти“. Вносители на законопроекта са Валери Симеонов, Деан Станчев, Борис Ячев, Росен Иванов и Георги Александров.

В законопроекта се предвижда да се създаде регистър на частните линейки у нас, които работят извън системата на спешнатa помощ и да подлежат на регулация. Предлага се частните линейки, които влизат в регистъра, да бъдат включени там само ако отговарят на определени условия за качество, а гражданите да могат да изберат коя частна линейка да използват, след справка във въпросния регистър.

„В Бългaрия вce oщe нямa Нaрeдбa, рeгулирaщa прeвoзa нa бoлни и рaнeни лицa, извън oбхвaтa нa cпeшнaтa пoмoщ. В мoмeнтa e рeгулирaнa caмo cпeшнaтa пoмoщ“, посочват вносителите в мотивите за измененията в Закона за автомобилните превози. „На практика в дадения мoмeнт e рeгулирaнa caмo cпeшнaтa пoмoщ, кaтo вcички ocтaнaли „линeйки“, извън системата на спешна помощ, нямaт прaвo дa извършвaт спешна помощ, нo извършват медицински транспорт без никаква регулация. Същевременно българските граждани в критична за здравето си ситуация, могат да станат жертви на предлаганата „услуга“, мотивират се още народните представители.

Припомняме, че от ФАКТИ сме разказвали за проблема с „линейките-копърки“, за които наш читател сигнализира. „Лъжат хората с цени и качество на услугата“, каза в края на ноември 2020 година нашият читател.

За да говорим за предложенията, направени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за автомобилните по отношение на „линейките-копърки“ от ФАКТИ се свързахме с народния представител от ПГ „Обединени патриоти“, заместник-председател парламентарната група и заместник-председател на НФСБ Борис Ячев. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Ячев, откъде дойде инициативата за този законопроект?

- Идеята дойде основно от публикации в медиите. Мисля, че имаше такава и във Вашата медия. Имаше и репортажи в национални телевизия, свързани с проблемите на хората тогава, когато използват нерегламентирани линейки. Оказа се, че проблемът е доста голям. Проведохме една среща в Министерството на транспорта с представители на бранша и се оказа, че този вид дейност се дели на три сектора. Първият е държавният сектор, който е регулиран. Вторият е частният сектор, който се опитва да работи по правилата и някакви регулации, които не са официално вкарани в закон. Третият сектор е на абсолютно нелегален бизнес, т. нар. сенчест бизнес, който не спазва никакви правила, не фигурира в никакви регистри и никой не знае колко са тези фирми, тези линейки, в кои градове са, по какви тарифи работят. Този сенчест сектор от този вид услуги причинява и най-големи проблеми на хората.

- Какви са тези проблеми, какво представляват?

- Проблемите са свързани преди всичко с качеството на услугата, която се предлага. Голяма част от тези транспортни средства, които се предлагат като линейки, не отговарят на технически условия, не са оборудвани с необходимите животоподдържащи системи, към които да бъде включен пациентът по време на транспортирането от вкъщи до лечебното заведение и обратно. В болшинството от случаите тези автомобили, които са от сивия сектор, от сенчестия сектор, не се придружават от медицински лица. Това е просто една по-голяма кола, в голяма част от случаите в недобро състояние, неподдържана, в която се осигурява само шофьор. Тоест нещо като такси, което обаче има претенцията да е линейка.

- В тези линейки в „сенчестия сектор“ извършват ли се някакви медицински интервенции?

- Слава Богу, не се извършват интервенции, защото хора, които са без медицинска подготовка, могат да влошат състоянието на хората, а не да поддържат жизнeте функции до транспортиране в лечебното заведение. Пак казвам – в повечето случаи това са едни остарели транспортни средства с шофьор. Нещо като такси.

- Каква регулация на тези линейки предлагате в Законопроекта?

- Ние взехме предвид различните ситуации - включително тези, които бяха публикувани в медиите. Например този млад човек на 33 години, който почина. Има и случай, в които възрастна жена - пациент с тежко състояние, е закарана до лечебно заведение и при отказ да плати 750 лева, просто е разтоварена, вдигната обратно в линейката и оставена на друго място, извън лечебното заведение.

Истината е, че има над 100 сайта в интернет, които предлагат такива услуги. Факт е, че в София са между 55 и 70, само в рамките на София-град. За съжаление се получава и ситуация, в която автомобили, които са закупени от Центровете за спешна медицинска помощ – остарели са, подлежат на промяна, от тях е свалено цялото оборудване и са продадени просто като автомобили за превоз, но не за медицински превоз, се изкупувани от частни лица, някои от тях от ромски произход, изкупувани са без въобще да бъдат премахнати надписите „Спешна помощ“, „Бърза помощ“. Тоест декорирани са по същия начин, както официалните държавни линейки на Центровете за спешна медицинска помощ.

- Важно е да кажем, че спешна медицинска помощ по закон е позволено да се извършва само от държавната спешна помощ.

- Да, точно затова се опитваме да вкараме някаква регулация. Това, което предлагаме са промени, заложени в Закона за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози. Регулацията е свързана преди всичко с това, което трябва да има съответната фирма, за да извършва превози на лица с намалена подвижност, болни или ранени лица, лица с увреждания. Превозите ще могат да се извършват от физически или юридически лица, които са регистрирани по Търговския закон или юридически лица, които са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и осъществяват дейност в обществена полза и са вписани в регистъра.

За да бъдат вписани в регистъра, те трябва да отговарят на няколко условия. Най-важните от тях са да притежават поне едно специално превозно средство с българска регистрация – между другото в София има бусове, внесени от чужбина, маскирани като линейки с надписи на немски, на австрийски, в зависимост от къде са закупени, които са и с чуждестранна регистрация. Най-важните условия са още това да имат диспечерски пункт, който да отговаря на определени изисквания, да има технически център, който да отговаря за поддръжката на съответния автомобил, да имат водачи, които да отговарят на определени изисквания, които са определени с наредба на Министерството на транспорта, да имат ръководител медицинска дейност, да имат задължително медицински екипи - казах и по-рано, че в повечето случаи това са едни бусове с шофьори, докато тези медицински екипи също ще отговарят за изисквания, определени от наредба, да имат внедрена система за управление на безопасността на движение по пътищата, която да бъде следена с GPS по какви маршрути се движи, да имат и внедрена система за управление на здравето и безопасността при работа, която е също по определена наредба.

Тези изисквания веднага бързам да кажа, че не се отнасят за държавните общински лечебни заведения, за лечебните заведения за болнична помощ, за онкологичните центрове – тоест за всички онези заведения, регистрирани по Закона за лечебните заведения и за Българския червен кръст, към които са официалните центрове, които могат да извършват спешна медицинска помощ. Регулацията е насочена към частния сектор.

Ние не искаме да ограничим частния сектор, частните услуги, които се предлагат за помощ при транспортиране на болни или неподвижни лица, нуждаещи се от медицинска помощ. Не искаме по никакъв начин да пречим на този сектор. Напротив, искаме да въведем регулация и официалните фирми, които работят прозрачно, открито, работят с необходимото оборудване, с модерни линейки също имат интерес да бъде въведена регулация. Тук е както при такситата – знаете за „такситата-копърки“. Затова и линейките в сенчестия сектор ги наричат „линейки-копърки“.

Наясно съм, че както при всички други опити за промени и регулация в даден бранш, за премахване на сенчестия бизнес и нелоялната конкуренция, и тук ще има съпротива. Много ми е интересно кой ще излезе от тези нелегални „линейки-копърки“, с какви очи и с какви претенции ще излeзе да протестира, че са му нарушени някакви права. И в медиите бяха публикувани и излъчени снимки на ужасни условия, при които се транспортират болни хора и хора, които се нуждаят от медицинска помощ, ужасни условия, при които тези транспортни средства тип линейка се паркират в извънработно време в стопански дворове, в обори, в задни дворове и т.н. без никаква хигиена и поддръжка. Дори да има съпротива, тя ще бъде от бизнес, който е изцяло сенчест.

- Tози регистър към „Автомобилна администрация“, който предлагате да се създаде, ще бъде регистър на частните линейки, които отговарят на изискванията и ще бъде публичен, нали така?

- Да, хората ще могат да избират измежду тях. Ние не фаворитизираме отделни фирми, ние фаворизираме светлия сектор, светлата част на този бизнес, които и да са фирмите, колкото и да са те. Аз съм сигурен, че когато има регулация, една част от фирмите, които в момента извършват този тип полулегална или да го кажа – напълно нелегална услуга, ще се опитат да отговорят на тези условия и да влязат в този регистър.

Освен Министерството на транспорта и Държавна автомобилна инспекция, този бизнес ще се наблюдава и от страна на Министерството на здравеопазването, тъй като по отношение на оборудването, на стандарта, на който трябва да отговарят медицинските средства в самата линейка, там ще трябва да се произнесат специализираните органи от Министерството на здравеопазването. Този бранш ще бъде под контрола на две министерства.

- Какви са реакциите към този момент от Вашите колеги народни представители, очаквате ли да минат тези промени?

- Законопроектът е разпределен в 4 комисии. Утре има заседания на две комисии – на водещата Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения и на Комисията по здравеопазването. Има подкрепящо становище на този етап от Министерството на транспорта. Очакваме да видим и каква ще е позицията на Министерството на здравеопазването, тъй като тя е изисквана като становище. С колегите, които сме разговаряли за подкрепа, те я заявяват, защото както всяка една парламентарна група, така и всеки народен представител като отговорен човек би желал да отговори на обществените очаквания, а обществените очаквания за именно за регулация и „изсветляване“ на този вид бизнес. Самият Законопроект е внесен от името на „Обединени патриоти“ и е подписан както от членове на НФСБ, така и от колеги от ВМРО.

- Депутатите от „Обединени патриоти“ защо смятате, че трябва да бъдат наложени тези промени?

- Те са закъснели даже. Закъснели са, защото това е проблем, който се точи от години.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Само снимката на опасно низостен полуиндивид е достатъчна. WC!

    Коментиран от #3

  • 2 Преди

    15 0 Отговор
    избори мислили какво да измислят , та за линейните им дошло на акъла ! Яяяя , марш !
  • 3 Види

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    ми се и махмурлия !

    Коментиран от #7

  • 4 ПСР

    19 0 Отговор
    Уау,след продажбите на куп военни имоти,след покупките на военни кораби,след видната липса на спасителна/санитарна авиация...нещо се присетихме,предизборно за линейките и мъките на българите,да се докопат до такива,изобщо.Всъщност прочетох,че "Обеднелите Мафиоти",май внасят 10% изсичане на гори из прекрасната ни Родина?!
  • 5 Потрес

    17 1 Отговор
    Каква мисъл, какво чудо... тези са супер квалифицирани и компетентни! Мисля, че единственото нещо, което трябва да направят е да подадат моментална оставка! Вредни сте за България!
  • 6 Последния Софиянец

    12 2 Отговор
    Незабавна оставка на Валери Симеонов за гаврата с децата пред Партийния дом!
  • 7 ТаУмВзе

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Види":

    Опитай да ги наблюдаваш, Без звук по тв или друго. Които и да са. Очите им, мимика им и така натам. Всичко над 5 мин наблюдение е Подвиг!

    Коментиран от #8

  • 8 Ще опитам

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Вероятно и минута ще е много и истинска саможертва !
  • 9 случаен

    11 0 Отговор
    а ти защо изпрати и двамата ти сина студенти в Холандия, нели си патриот, не можа ли поне един от тях да оставиш да учи в България

    Коментиран от #11

  • 10 РАДИО ЕЛТО

    5 1 Отговор
    господине а защо господин ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ сочи неприличен жест към ХОРАТА това ли е примера ви
  • 11 ТаУмВзе

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "случаен":

    Бил си Нидерландия, бившата Холандия. Знаеш Защо синчетата са Там!
  • 12 случаен

    5 0 Отговор
    я кажи Ячев, докато беше учител по литература, как ги изпитваше ученичките, и какво искаше от тях
  • 13 2323

    10 0 Отговор
    Нормалната Спешна помощ ако си вършеше работата, едва ли някой щеше да плаща за частна линейка. От там трябва да се тръгне и пак някакви корупционни интереси, някой е платил да се промени закона, за да остане само той.
  • 14 Сатъра на Хана

    6 1 Отговор
    Чрез подкрепата си за ГРОБ/ДуПиСе тъпите туркомани така се делигитимираха че трябва да се молят да не висят по стълбовете на Цариградското на стоманен кабел , каквато участ чака Далавери Сюлейманов и Шкембе Каракачанов ..... Алчността ги погуби
  • 15 Sluchaen

    3 1 Отговор
    Тези боклуци начело с шефа им голям боклук: вън от политиката
  • 16 факт

    2 1 Отговор
    ТИЯ СА БОКЛУЦИ!
  • 17 КРАДАЧИ

    2 1 Отговор
    Проф. Касчиев: Опитват да прикрият провалите И КРАЖБИТЕ в енергетиката
  • 18 NikNay

    1 0 Отговор
    Този Янчев е голям мозък щом измислим австрийски език. . . . . А бе ясни са ни на всички какъв капацитет са управляващите!
  • 19 Констатация

    1 0 Отговор
    От МИЛИЦИОНЕР-СОЦИАЛИЗМА на мaнгo Тато (известен и като Тодор Живков - Янко) от преди 1990, днес сме в МУТРО-МИЛИЦИОНЕР-КОМУНИЗМА на БКП-клана на Тато: ГЕРБ-ШАЙКАТА с ДС-патриотарстващата ТКЗС-казармена СГАН!