Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 10:00 7 495 198

Нелегитимен ли е Народният съд?

  • народен съд-
  • 9-ти септември-
  • комунизъм

Болезнена страница от българската история, която трябва да бъде анализирана обективно и безпристрастно 

Нелегитимен ли е Народният съд? - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът Бойко Борисов пусна пост в личната си страница във Фейсбук под заглавие „Вечна памет на жертвите на комунистическия режим“, посветен на Народния съд. Нека да видим дали този съд е бил нелегитимен.

Народният съд е създаден в съответствие с няколко решения на Великите сили от антихитлеристката коалиция по време на войната и специално по силата на чл. 5 на Парижкия мирен договор, задължаващ България да проведе такъв съд. В съответствие с тези решения правителството на ОФ приема „Наредба-закон за съдене от Народен съд на виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея”. Създаването му е потвърдено от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон и от декларация на Общото събрание на ООН от 11 декември 1946 г., както и от Женевската конвенция от 1949 г. в защита на жертвите от Втората световна война.

В международен план Народният съд е легитимен и никога никоя от Великите сили не го е обявявала за престъпен. Провеждането му става под надзора на междусъюзническата контролна комисия в София, която не е оспорила решенията му. Народният съд, който е произнесъл смъртни присъди, не е дело на „комунистическия режим“. Той е създаден от правителството на ОФ, в което компартията има само 4 министри от общо 16. Самият лидер на БЗНС Никола Петков е подкрепил създаването и решенията на Народния съд.

Ето защо, трудно може да се приеме и твърдението, че този съд не бил „съд” и че жертва на Народния съд е елитът на нацията. Вярно е, че редица от осъдените на смърт и разстреляни бивши държавници не са заслужавали такива тежки присъди. Но какъв елит са депутатите и членовете на правителствата, които приемат мракобесни и антисемитски закони, които вкарват България в съюз с нацистка Германия и обявяват война на САЩ и Великобритания, което довежда до бомбардировки над десетки български градове и села, до хиляди разрушени сгради и до смъртта на близо 1800 българи? Те са отговорни и за бруталната разправа с участниците в съпротивата срещу режима, която се наказва с нечувано беззаконие и жестокост. За отрязана партизанска глава се плащат по 50 000 лева, ятаци са избивани без съд и къщите им са опожарявани.

Пленените партизани са били разстрелвани на място. Но и изправените на съд противници на властта не са могли да разчитат на справедлив процес, защото тогавашният Закон за допълнение и изменение на ЗЗД, който между другото предвижда и смъртни присъди на малолетни, ги лишава от всякакви права. Да, осъден на смърт е известеният хирург проф. Александър Станишев, но към 9-ти септември 1944 г. той е министър на вътрешните работи и на него лично се докладва за избити партизани и ятаци и за одобрените и заплатени от министерството му възнаграждения на извършилите екзекуциите.

От Народния съд са произнесени присъди и над онези, които след Деветоюнския преврат организират и участват в избиването без съд и присъди не само на хиляди земеделци и комунисти, но и наистина на цвета на българската интелигенция. След атентата в черквата „Св. Неделя”, министърът на войната Иван Вълков издава заповед, в която пише: „Преди всичко трябва да се ликвидират най-способните и най-смелите носители на тези идеи - интелигенцията!“. Така и става, без съд и присъда и след мъчения са убити поетите Гео Милев, Сергей Румянцев, Христо Ясенов, Георги Шейтанов, журналистите Йосиф Хербст и Ана Маймункова са убити след мъчения и изгорени в пещите на полицията... На 17 февруари 1925 г. на улицата е застрелян депутатът Тодор Страшимиров, който се е осмелил да запита в Народното събрание министрите на проф. Цанков: „Вие избихте толкова интелигенти! Защо?”.

Съдебни процеси като Народния съд се провеждат в много държави след края на войната - във Франция, Италия, Холандия, Полша, Чехословакия, Румъния , Югославия, а осъдените на дълги години затвор и смърт са хиляди. Събитията около Народния съд са болезнена страница от българската история. Както и тези в периода от 1923 до 1944 г. И те трябва да бъдат анализирани обективно и безпристрастно.

Коментар на Антон Гицов за в. "Труд"


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 85 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    48 36 Отговор
    Нелегитимен, но наложителен.

    Коментиран от #26

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    58 7 Отговор
    ГЕ'П в действие ::: Областният управител на Варна Стоян Пасев се забърка в нов скандал след Гаражгейт.
    Държавен терен от 863 кв.м в Морската градина на Варна е бил продаден на дружеството "Пропъртис ПС" на Петя Славова през ноември м.г. Това показва съдържанието на договор, сключен между фирмата, която е еднолична собственост на Славова, и областния управител на Варненска област Стоян Пасев. Цената, на която е продаден имотът, е малко под 204 хил. лв, , а основанието - постройка 19кв.м.‼‼‼‼

    Коментиран от #197

  • 3 Пунта Мара

    93 12 Отговор
    Бойко се страхува от народен съд?
  • 4 Си ган

    60 42 Отговор
    А после всички партизани станаха първенци след като дойде новият режим, как става това?

    Коментиран от #16, #72

  • 5 Един

    87 5 Отговор
    Истината, има навика да излиза наяве, колкото и да я преиначават.

    Коментиран от #144

  • 6 Сандо

    74 10 Отговор
    Периодично елитите се нуждаят от пречистване и оттук небходимостта от Народен съд или нещо подобно.И това го твърди науката.С много голяма сила се отнася и за съвременна България.
  • 7 Разбира се

    43 67 Отговор
    че е не легитимен ! Крадци , мошеници и убийци "съдят" и убиват , отнемат всичко на "осъдените" и заживяват в техните домове !
  • 8 Иванчо

    42 68 Отговор
    Естествено, че е нелегален, дори престъпен! Избиването на цвета на една нация - интелигенти, интелектуалци, състоятелни и достойни хора, само защото са пречка за установяването за превземането по престъпен начин на властта от шепа простовати хора е престъпление срещу човечеството, което не трябва да бъде забравяно никога! Още по-недопустимо е потомците на тези ужийци днес да се появяват и с цялата си наглост да говорят глупости и да лицемерничат!
  • 9 САМО ПИТАМ

    83 23 Отговор
    А ОТРЯЗАНИТЕ ГЛАВИ ПРЕДИ 9ти , ЛЕГЕТИМНИ ЛИ СА БИЛИ ???????????

    Коментиран от #13

  • 10 Тъп

    38 53 Отговор
    Кажете тези глупости на дядо ми шивач, със заграбен бизнес и убит с взето решение за 15 минути

    Коментиран от #17, #103, #122

  • 11 аз съм Веска

    54 20 Отговор
    ПЪРВОСИГНАЛНО Е НЕЛЕГИТИМЕН. СТАНАЛО Е ТАКА , КАКТО СА НАДДЕЛЯЛИ СИЛИТЕ , ОПРЕДЕЛЯЩИ ПЪТЯ НА ЕДНА НАЦИЯ .
    ПЪТЯ Е БЕЛ РАЗЧИСТЕН , И 45 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ НАСТАВА МИР , СЪГЛАСИЕ И ... ЕДИНОГЛАСИЕ . БУРНО СТРОИТЕЛСТВО , НАУКА , И ПРОСВЕТА .ДЕМОКРАЦИЯТА СРИНА ЕДИНОГЛАСИЕТО . ТОВА ПОВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА .

    Коментиран от #170

  • 12 !!!?

    39 60 Отговор
    "Народният съд" е символ на геноцида над българите наложен от Кремъл и осъществен от продажната червена русофилска хунта, в резултат на който за кратък период са избити десетки хиляди българи, коего народа ни и по турско робство не е преживял !!!?

    Коментиран от #23

  • 13 Тъп

    32 53 Отговор

    До коментар #9 от "САМО ПИТАМ":

    Малко бяха на въоръжените убийци и помагачите им. Долни търтеи, защитени от СССР. Неграмотни, каквито сте и сега.

    Коментиран от #20, #37

  • 14 Софиянец

    42 47 Отговор
    Масовите убийства стават веднага след 9-и, над 40 хиляди избити. Съдът издава смъртни присъди и на вече убити?! Отделно по документи споразуменията са от средата на 45-а, а смъртните присъди са изпълнени 01.02.1945 г.
    Продължават шумкарските опити за реабилитиране на престъпния комунистически режим. Помним и не ще простим!

    Коментиран от #28, #51, #69, #149

  • 15 Малко са избити още е требвало

    9 29 Отговор
    Всъщност виждаме борби в управленското ядро и вътрешните борби са били за това кои да се докопа до властта и да граби според това какво е и ще бъде международното положение и едните наказват другите като ги елиминират
  • 16 Тото

    48 7 Отговор

    До коментар #4 от "Си ган":

    Както и всички "антикомунисти" ( откъде ли се появиха) след началото на промените. Историята се повтаря.
  • 17 МАМАТИМРЪСНА

    35 13 Отговор

    До коментар #10 от "Тъп":

    И на дето ти шивача шпионина дето шиеше гащи на фашистите!

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 мародер

    61 7 Отговор
    Я я я! Ти да видиш!? След 30 години демокрация и плюене по народният съд се оказва че той е не само легитимен, но и одобрен от "съюзниците"!
  • 20 ЯТАКА

    41 22 Отговор

    До коментар #13 от "Тъп":

    Малко избихме на народния съд, трябваше повече семката фашиска сега нямаше да надига глас.

    Коментиран от #173

  • 21 Професора

    18 10 Отговор
    Сега с Фадромата и оная скверна плоча пред НДК на РЦ и фашисти трябва да бъде загребана!
  • 22 Тъп

    6 22 Отговор

    До коментар #17 от "МАМАТИМРЪСНА":

    Льольо, научи се поне да пишеш.
  • 23 Тото

    45 22 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Наложен от победителите САЩ, Англия, Франция и СССР. Това са фактите отразени в статията.
  • 24 В бегето никои не вярва в полит строеве

    26 6 Отговор
    Всеки се е прикрил зад различна политическа идея с която смята че има шанс да се добере до властта като излъже народа с обещания при избори за да се добере до властта и да граби тва е схемата в бегето народа псета го яли така е от векове за векове дорде управляват българи нищо няма да се промени щото това е в гена
  • 25 Комуниста

    44 17 Отговор
    Фашистите преди 9ти Септември си мислеха, че ще убиват наволя без да им се търси сметка, да ама не.
  • 26 Легитимен

    44 15 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Легитимен, наложителен и положителен!

    НОВ НАРОДЕН СЪД НАД УБИЙЦИТЕ И РУШИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #30

  • 27 Посетител

    39 23 Отговор
    В статията много ясно и точно са обяснени обстоятелствата около създаването на Народния съд! Но, въпреки това, някои, чиито глави се намират там - дето слънце не огрява, си продължават със своето: нелегитимен, незаконен...
  • 28 Pompev 🇧🇬

    3 22 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    Тряя да гласувам за Бойко пак,заради това изказване,човека вече е демократ.А мисля и за Слави също
  • 29 Уди Кълвача

    34 10 Отговор
    С указ на царя фашист министрите на финасите са изплащали наградите за отрязаните партизнади глави. Интелигенция дето ходеха на свецки вечеринки с немски офицери.
  • 30 ✔️Pompev ®️

    3 9 Отговор

    До коментар #26 от "Легитимен":

    Еее ндей тай ве,ти така ше засегнеш миналите,дет са го провели предишния нар.съд
  • 31 Софиянец

    33 41 Отговор
    По документи съдът е създаден средата на 45-а а тогава нашия народен съд вече си е бил свършил работата - абсолютно нелигитимно. Но то с шумкар да спориш е изгубена кауза. Вижте им снимките през тези 45 години - само петолъчки и руски знамена, нашето го няма. Не случайно беше девизът за родину, за сталину. Комуниста родината му е в мацква.

    Коментиран от #35, #41

  • 32 asd

    18 27 Отговор
    Пак болшевишка пропаганда в тоя сайт. А Бойко кого заблуждава с подобни изказвания. Та нали и той е бил член на терористичната банда бкп.
  • 33 Радо

    34 11 Отговор
    Възможно е пак да има Народен Съд.
  • 34 БРАВО

    35 22 Отговор
    Браво на Антон Гицов за смелостта да изнесе истината за ЛЕГЕТИМНИЯ НАРОДЕН СЪД!

    Клеветниците срещу Народния съд са или фашистки издънки като племенника на убиеца на малолетните деца от с. Ястребино - Ал. Йорданов - възнаграден за неофашистките си възгледи с депутатско място в Брюксел, - или това са промити мозъци от антикомунистическата пропаганда на сегашния капитализъм, който вижда фашизма като своя алтернатива и спасение, или нещастни подмазвачи на статуквото, крадци и криминални престъпници.

    Коментиран от #47

  • 35 МАМАТИМРЪСНА

    24 8 Отговор

    До коментар #31 от "Софиянец":

    Нещо грешиш, фашиститере за които говорите седесарите майцепродавците са осъдени от народния съд.
  • 36 !!!?

    15 27 Отговор
    "Правителството на ОФ" !!! - този дори не се усеща, че самото "правителство" е нелегитимно !!!?

    Коментиран от #63, #119

  • 37 Наистина

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Тъп":

    си тъп! При това си безнадеждно тъп!
  • 38 No Exit

    30 31 Отговор
    Народният съд унищожи елита на България. Наложи диктатурата на селяндура-простак. Извършителите на това престъпление още са на власт. Те тази власт с кръв я взеха и без кръв няма да я дадат.
  • 39 Гост

    23 16 Отговор
    Убийствата няма как да бъдат оправдани. Можеха просто да ги есктрадират и обявят за персона нон града. Друг е въпроса, че за крадците и репресорите трябва да има съд. Просто да не се стига до крайности.
  • 40 Варвари и убийци

    23 30 Отговор
    Това са комунистите ТОЧКА!

    Коментиран от #115

  • 41 Русенец

    28 21 Отговор

    До коментар #31 от "Софиянец":

    Комунистите взеха властта с помощ от Сталин. Горяните замалко да ги свалят, но Сталин не остави нещата така. Народните възтания бяха против репресията над трудещите се селяни. Някои от тях членуваха в комунистическата партия и тя яхна вълната. Докато се усетят хората, БКП вече беше заела позиции в управлението.
  • 42 Джаро

    20 12 Отговор
    А сега проверете кои са участвали в този съд..Евреи . Тези дето спасяваме след това разчистват пътя към власта . Всички по читави партизани са също отстранение. И днес наследниците на евреите са в управлението с български имена. Има документи проверявайте...тъпаци пускат ви по улука и вие се хващате .

    Коментиран от #98, #120

  • 43 Другарят

    28 23 Отговор
    Ало дебилите! Който отрича народният съд,е или неграмотен десен талибан, или е улав и се опитва да реабилитира селският фашизъм!
  • 44 No Exit

    27 28 Отговор
    Комунистите съсипаха България. От една не много богата, но с европейски потенциал страна, тя стана безнадеждно сбърканата територия със затихващи функции в която се наложи да се родим и живеем. Същото се отнася за всяка страна където е имало Народен съд и диктатура на пролетариата - сравнете двете Кореи, двете Германии, двата Китая ( Хонконг или Тайван с Народната република ). Една античовешка провалила се утопия.

    Коментиран от #48, #138

  • 45 !!!?

    21 26 Отговор
    В България освен диктатура на пролетариата, друг Фашизъм не е имало. За справка: виж книгата "ФАШИЗМЪТ" на Д-р Желю Желев !!!?

    Коментиран от #49, #109

  • 46 123

    30 22 Отговор
    Статият лъже още с първото изречение.Парижкия мирен договор е подписан на 10 февруари 1947 година, Народния съд започва през декемдви 1944 г.В примирието също няма клауза за Народен Съд.Британския и Американски представители са протестирали срещу масовите убийства извършени от Народния Съд който е организиран от СССР БКП за унищожаване на политическите им противници и установяване на комунистиеска диктатура в България.
  • 47 No Exit

    16 18 Отговор

    До коментар #34 от "БРАВО":

    В България след Народния съд никога вече няма да има капитализъм, просто тежките комунисти станаха тежки олигарси.

    Коментиран от #67

  • 48 Гост

    19 13 Отговор

    До коментар #44 от "No Exit":

    Европейската ти потенциална страна, подвластна на чужд цар е била докарана до три национални катастрофи, преди комунистите да дойдат и за 30 години да построят всичко, което ползваш и до днес, а вождът ти дори не може да поддържа.
  • 49 Гост

    27 12 Отговор

    До коментар #45 от "!!!?":

    Хайде сега, прочети и разказът Хоро, от Антон Страшимиров, да видиш какво са правили царските служби с хората в България. По истински случай е.
  • 50 123;

    25 12 Отговор
    Споразумение между правителствата на Съединените американски щати, Обединеното кралство и Съюза на съветските социалистически републики, от една страна, и правителството на България, от друга страна за примирие.Правителството на България приема условията за примирие, представени от правителството на Съединените американски щати, Съюза на съветските социалистически републики и Обединеното кралство, действащо от името на всички ООН, воюващи с България.

    Съответно представителят на върховния главнокомандващ на съюзниците в Средиземно море генерал-лейтенант сър Джеймс Гамел и представителят на съветското върховно командване маршал на Съветския съюз Ф. И. Толбухин, надлежно упълномощени за това от правителствата на Съединените американски щати, Съюз на съветските социалистически републики и Обединеното кралство, действащи от името на всички ООН, воюващи с България, от една страна, и представители на правителството на България, г-н П. Стайнов, министър на външните работи, г-н D Терпешев, министър без портфейл, г-н Н. Петков, министър без портфейл и г-н П. Стоянов, министър на финансите, снабдени с дължими правомощия, от друга страна, са подписали следните условия:
  • 51 Не се излагай

    24 17 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    Вие с промитите бедни мозъчета не разбрахте ли, че Народния съд е договорен между съюзниците САЩ, Великобритания, СССР и Франция (със статут на велика сила благодарение на Сталин)?

    Осъдените на смърт в България са около 2500 души, като присъди са изпълнени на около 2000 души. По селата българите са си отмъщавали на фашистките убийци, така че убитите след 09.09.1944 г. са убийци на партизани и ятаци.
    Вие, с промитите мозъчета непрекъснато си измисляте нови по-големи числа на убитите убийци. Това означава само, че преди 09.09.1944 г. фашистите са избили най-малко толкова българи, колкото са били самите справедливо наказани убийци след 09.09.1944 г.

    Основателите на ООН са САЩ, СССР и Великобритания.
    Виновниците за разпалването на ВСВ в победената нацистка Германия и в държавите сателити на Хитлер, такива като България са наказани чрез Народни съдилища, като виновници за десетките милиони жертви на фашизма и нацизма в Европа.

    Хитлеристка Европа е втората обединена Европа, след обединената Европа на Наполеон. Обединена Европа с една цел - да граби от другите народи за славата и могъществото на своите побъркани водачи - Наполеон и Хитлер.

    Днес имаме трета обединена Европа, която се е запътила по стъпките на Наполеон и на Хитлер.
    Американците и англичаните ръчкат съчки в огъня и поливат с бензин за нова европейска война, на която да се погреят.
    Нов Народен съд е наложителен като предпазна мярка от нова война в Европа.
  • 52 123;

    20 10 Отговор
    ЧЛЕН ПЪРВИ.
    (А) България е прекратила военните действия със Съюза на съветските социалистически републики на 9 септември и е прекъснала отношенията си с Германия на 6 септември и с Унгария на 26 септември, военните действия са прекратени срещу всички останали страни на ООН.

    (Б) Правителството на България се задължава да обезоръжи германските въоръжени сили в България и да ги предаде като военнопленници. Правителството на България също така се ангажира
    да заточи граждани на Германия и нейните сателити.

    (В) Правителството на България се задължава да поддържа и предостави на разположение сухопътни, морски и въздушни сили, които могат да бъдат отдадени за служба под общото ръководство на Съюзното (съветско) върховно командване. Такива сили не трябва да се използват на съюзническа територия, освен с предварителното съгласие на съответното правителство.

    (D) След приключване на военните действия срещу Германия българските въоръжени сили трябва да бъдат мобилизирани и поставени на мирна основа под: надзор на Съюзническата контролна комисия.
  • 53 123;

    20 9 Отговор
    ЧЛЕН ВТОРИ.
    Българските въоръжени сили и длъжностни лица трябва да бъдат изтеглени в определения срок от територията на Гърция и Югославия в съответствие с предпоставката, приета от правителството на България на 11 октомври; българските власти трябва незабавно да предприемат стъпки за изтегляне от гръцка и югославска територия на българи, които са били граждани на България на 1 януари 1941 г., и за отмяна на законодателни и административни разпоредби, свързани с анексирането или включването в България на гръцка или югославска територия.
  • 54 !!!?

    19 22 Отговор
    Да му настръхне косата на човек - червената русофилска хунта по-турци от турците !!!?
  • 55 123;

    19 9 Отговор
    ЧЛЕН ТРЕТИ.
    Правителството на България ще предостави на съветските и другите съюзнически сили свобода на движение в българска територия във всяка посока, ако според мнението на Съюзното (съветско) върховно командване военната обстановка изисква от правителството на България да оказва всякакво съдействие за такива движения със собствени средства за комуникация и за своя сметка по суша, вода и във въздуха.

    ЧЛЕН ЧЕТВЪРТ.
    Правителството на България незабавно ще освободи всички съюзнически военнопленници и интернирани. В очакване на допълнителни инструкции правителството на България ще осигури за своя сметка всички съюзнически военнопленници, интернирани и разселени лица и бежанци, включително граждани на Гърция и Югославия, с подходящи храни, облекло, медицински услуги и санитарни и хигиенни изисквания, а също и със средства за транспорт за връщане на такива лица в собствената им страна.
  • 56 Това, коетое било ...

    9 5 Отговор
    ... назад не се връща ! Станалото се оциеняа пристрастно по мнението на едни, обективно по мненето на други. Правило е, че както и да се въртиш задничцата си знае мястото. След ВСВ има много съдилища и за времето си се е смятало,че са правилни. Тези които сега се изявяват, би следвало да върнат "времето" назад и да поправят стореното, като във фантастика, но не знаят какво БИ ПОСЕДВАЛО СЕГА.
  • 57 123;

    21 9 Отговор
    ЧЛЕН ПЕТ.
    Правителството на България незабавно ще освободи, независимо от гражданството или националността, всички лица, държани в затвор във връзка с тяхната дейност в полза на ООН или поради техните симпатии към каузата на ООН или по расови или религиозни причини, и ще отмени цялото дискриминационно законодателство и произтичащите от това увреждания.
  • 58 123;

    21 9 Отговор
    ЧЛЕН ШЕСТ.
    Правителството на България ще сътрудничи на същзниците при задържането и процеса на лица, обвинени във военни престъпления.
  • 59 123;

    21 9 Отговор
    ЧЛЕН СЕДМИ.
    Правителството на България се задължава незабавно да разпусне всички прохитлеристки или други фашистки политически, военни, паравоенни и други организации на българска територия, водещи враждебна към ООН пропаганда и да не толерира съществуването на такива организации в бъдеще.

    ЧЛЕН ОСМ.
    Публикуването, въвеждането и разпространението в България на периодична или непериодична литература, представянето на театрални представления или филми, работата на безжични станции, пощенски, телеграфни и телефонни услуги ще се осъществява в съгласие със Съюзното (съветско) върховно командване .
  • 60 123;

    19 9 Отговор
    ЧЛЕН ДЕВЕТ.
    Правителството на България ще възстанови цялото имущество на Организацията на обединените нации и техните граждани, включително гръцкото и югославското и ще направи такова обезщетение за загуби и щети, причинени от войната, на Обединените нации, включително Гърция и Югославия, както може да бъде определено по-късно .

    ЧЛЕН ДЕСЕТ.
    Правителството на България ще възстанови всички права и интереси на ООН и техните граждани в България.
  • 61 J Y Moineau

    6 16 Отговор
    Легитимен, нелегитимен....какво значение има? Това не променя факта, че е използван неправомерно. И ББ е избран легитимно, но не му пречи да загроби народа.
  • 62 ай бегайте

    10 9 Отговор
    Пуснал - какво е пуснал тоя прост тулуп и тиняк. Тоя не знае на кой свят - спи напреки на леглото, пък за пускане на постове да не говорим.
  • 63 Генерал 🇧🇬

    23 13 Отговор

    До коментар #36 от "!!!?":

    Няма никакво значение, дали правителството на ОФ е нелегитимно.
    Първоначално Народния съд се провежда в Царство България и е протекъл преди установяване на комунистически режим в царстването на НЦВ СИМЕОН II. Проведен е при възстановена Търновска конституция, суспендирана от НЦВ Борис III което си от всякъде - чиста държавна измяна и отпродължено от Регентския съвет при възцаряването на Симеон II , също назначен в нарушение на Търновската конституция, - а присъдите са утвърждавани от Съюзническата комисия - страната е победена, окупирана, с ограничен или никакъв суверенитет. Незаконни и други прочие действия, заради които може да се обяви режима на НРБ за престъпен- по процесите срещу опозицията и срещу опонентите на режима и после - датирайте след 1948 г .

    Коментиран от #83

  • 64 123;

    19 9 Отговор
    ЧЛЕН ЕДИНАДЕСЕТ.
    Правителството на България се задължава да върне в Съветския съюз, в Гърция и Югославия и в останалите ООН до датите, посочени от Съюзническата контролна комисия и в добро състояние на съхранение, всички ценности и материали, изнесени по време на войната от Германия или България от територията на ООН и принадлежащи на държавни, обществени или кооперативни организации, предприятия, институции или отделни граждани, като фабрично и работно оборудване, локомотиви, подвижен състав, трактори, моторни превозни средства, исторически паметници, музейни съкровища и всякакво друго имущество .

    ЧЛЕН ДВАНАДЕСЕТ.
    Правителството на България се задължава да предаде като плячка на Съюзното (съветско) Главно командване целия военен материал на Германия и нейните сателити, разположени на българска територия, включително кораби от флотите на Германия и нейните сателити, разположени в български води.

    Коментиран от #74

  • 65 123;

    17 9 Отговор
    ЧЛЕН ТРИНАДЕСЕТ.
    Правителството на България се задължава да не разрешава премахването или отчуждаването на каквато и да е форма на собственост (включително ценности и валута), принадлежаща на Германия или Унгария или на техните граждани или на лица, пребиваващи на тяхна територия или на територии, окупирани от тях, без разрешението на Съюзническата контролна комисия. Правителството на България ще пази такова имущество по начина, определен от Съюзническата контролна комисия.

    ЧЛЕН ЧЕТВЪРТАДЕСЕТ.
    Правителството на България се задължава да предаде на Съюзното (съветско) върховно командване всички кораби, принадлежащи на ООН, които се намират в българските пристанища, независимо от това, на чие разположение могат да бъдат тези кораби, за използване от Съюзното (съветско) върховно командване по време на войната срещу Германия или Унгария в общ интерес на съюзниците, плавателните съдове да бъдат върнати впоследствие на собствениците им.

    Правителството на България ще носи пълна материална отговорност за всяка повреда или унищожаване на горепосоченото имущество до момента на предаването му на Съюзното (съветско) върховно командване.
  • 66 123;

    18 9 Отговор
    ЧЛЕН ПЕТНАДЕСЕТ.
    Правителството на България трябва да извършва редовни плащания в българска валута и трябва да доставя стоки (горива, храни и т.н.), съоръжения и услуги, както може да се изисква от Съюзното (съветско) Главно командване за изпълнение на неговите функции.

    ЧЛЕН ШЕСТНАДЕСЕТ.
    Българските търговски кораби, независимо дали са в български или чужди води, подлежат на оперативен контрол от Съюзното (съветско) върховно командване за използване в общ интерес на съюзниците.

    ЧЛЕН СЕДМАХ СЕМНАДЕСЕТ.
    Правителството на България ще организира, в случай на необходимост, използването на българска територия на промишлени и транспортни предприятия, средства за комуникация, електроцентрали, комунални предприятия и инсталации, запаси от горива и други материали в съответствие с инструкциите, издадени по време на примирие от Съюзното (съветско) върховно командване.
  • 67 БРАВО

    21 9 Отговор

    До коментар #47 от "No Exit":

    Това е справедливо! Нов народен съд!!!
    Капитализмът ражда фашизъм, за да се самосъхрани. Избива народите чрез организирани войни и пандемии.
    Примери: ПСВ и пандемията от испански грип; ВСВ; ТСВ, която се води в момента и пандемията с корона вируса SARS COV-2.
    ЦЕЛТА НА КАПИТАЛИЗМА Е ВЕЧНО ДА СМУЧЕ КРЪВТА НА НАРОДИТЕ, ЗА ДА ДЕРИБЕЙСТВАТ СВРЪХБОГАТТИТЕ И ТЕХНИТЕ ПОСТАВЕНИЦИ ПОЛИТИЦИТЕ.
    Капитализмът е като непрекъснато надуван балон, който от време на време капиталистите-кукловоди го спихват, чрез изпускане на кръв от народите, за да не се пръсне балонът на капитала.

    Напоследък (от 1974 г. насам) са измислили начин да си увековечат господството - чрез сатанински капитализъм - ликвидация на народите до не повече от 500 милиона на планетата, тъй като свръх капиталистите фактически контролират и богатствата и народите, но не контролират природата. Целта им е да върнат стабилния и доказал се през хилядолетията робовладелски строй, в който се виждат в ролята на робовладелци и фараони.
    Така ще си запазят природата за себе си - това е целта и на ваксинациите и на приказките за тяхната зелена планета.
  • 68 123;

    17 10 Отговор
    ЧЛЕН ОСЕМНАДЕСЕТ.
    За целия период на примирието в България ще бъде създадена Съюзническа контролна комисия, която ще регулира и контролира изпълнението на условията за примирие под председателството на представителя на Съюзното (съветско) върховно командване и с участието на представители на САЩ и Обединеното кралство. През периода между влизането в сила на примирието и приключването на военните действия срещу Германия, Съюзническата контролна комисия ще бъде под общото ръководство на Съюзното (съветско) върховно командване.
  • 69 Генерал 🇧🇬

    20 17 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    Избитите от Народния съд са 2700, а не 40 000.
    По същото онова време такъв "Народният съд" има във Франция - осъдените за профашистка дейност са 90 000, в Белгия - 53 000, в Холандия - 45 000, в Чехословакия - 38 000, в Унгария - 26 000, в Дания - 15 000...и т.н.
    Само във Франция избитите са близо 9 000 бр.
    Там, кого трябва да обвинят за избитите?!!

    Коментиран от #78

  • 70 123;

    20 9 Отговор
    ЧЛЕН ДЕВНАДЕСЕТ.
    Настоящите условия ще влязат в сила при подписването им.

    Съставено в Москва в четири екземпляра, на английски, руски и български, като английският и руският текстове са автентични.

    28 октомври 1944 г.

    За правителствата на Съединените американски щати, Съюза на съветските социалистически републики и Обединеното кралство:

    Маршал Ф. И. ТОЛБУХИН, представител на съветското Главно командване.

    Генерал-лейтенант Джеймс Гамел, представител на върховния командващ съюзнически съюз за Средиземно море

    За правителството на България: П. СТАЙНОВ, Д. Терпешев Н. ПЕТКОВ и П. СТОЯНОВ.

    Протокол към Споразумението за примирие с България
  • 71 Azz

    18 4 Отговор
    За тиквата и шайката му точно такъв съд трябва! И присъдите да се изпълняват публично!
  • 72 един от многото

    19 9 Отговор

    До коментар #4 от "Си ган":

    Не е баш така и Радой Ралин го е казал много правилно: "Първите паднаха в кърви , последните , станаха първи"!
  • 73 123;

    19 8 Отговор
    По време на подписването на примирието с правителството на България, подписалите го съюзни правителства се съгласиха за следното:

    Едно.
    Във връзка с член IX се разбира, че българското правителство незабавно ще предостави определени храни за облекчаване на населението на гръцки и югославски територии, пострадали в резултат на българска агресия. Количеството на всеки продукт, който трябва да бъде доставен, ще бъде определено по споразумение между трите правителства и ще се разглежда като част от обезщетението от България за загубите и щетите, претърпени от Гърция и Югославия.

    Две.
    Терминът „военен материал“, използван в член XII, включва всички материали или оборудване, принадлежащи, използвани или предназначени за използване от вражески военни или паравоенни формирования или техни членове.

    Три.
    Използването от съюзническото (съветското) върховно командване на съюзнически кораби, предадени от правителството на България в съответствие с член XIV от примирието, и датата на връщането им на собствениците им ще бъдат предмет на обсъждане и уреждане между съответните съюзнически правителства и правителството на Съветския съюз.

    Четири.
    Разбираемо е, че при прилагането на член XV Съюзното (съветско) върховно командване също така ще осигури предоставянето на българска валута, доставки, услуги и т.н., за да отговори на нуждите на представителите на правителството на Обединеното кралство и Обединеното кралство Държави България.

    Съставено в Москва в т
  • 74 Престани бе

    13 19 Отговор

    До коментар #64 от "123;":

    троле, защо задръстваш форума, като няма какво да кажеш

    Коментиран от #76

  • 75 Станчо

    17 12 Отговор
    Напълно легитимен е бил . Но е бил доста и толерантен след като не е ликвидирал всичкиОтрепки до девето поколение хта сега дза няма техни наследнициОлигофрени в власта
  • 76 123;

    20 13 Отговор

    До коментар #74 от "Престани бе":

    За да не лъжат българите комунисти като тебе и близките им медиии

    Коментиран от #86

  • 77 Адвокат

    22 2 Отговор
    Нов Народен Съд да съди и осъди Боко Тиквата...
  • 78 123

    20 22 Отговор

    До коментар #69 от "Генерал 🇧🇬":

    27000 са само убитите в България до края на октомври 1944 от отрадите убийци съставени от БКП

    Коментиран от #84

  • 79 Васил Коларов

    8 9 Отговор
    Никола Петков е част от ОФ като лидер на БЗНС той един от инициаторите за създаване на лагерите той е част от деветосептемврийския преврат знаел е какво ще се случи знаел е че червената армия ще превземе България само че Георги Димитров е бил близък със Сталин и е завзел властта това са вътрешни разпри другари са убивали другари
  • 80 тъпа тема

    15 3 Отговор
    Когато си се провалил в настоящето и нямаш никаква визия за бъдещето,се обръщаш към миналото.Това в пълна степен важи за неуспелия комунист и провалил се премиер Бойко Методиев Борисов.А иначе за тоя прословут Народен съд мога да кажа,че нищо необичайно не се е случило.Каквото повикало,това се и обадило.Фашистите са разстрелвали публично партизаните по площадите,след което листът се обръща и партизаните им го връщат.Така е било навсякъде-Италия,Франция и т.н.
  • 81 Мечо Пух

    20 4 Отговор
    Само, че в учебниците не пише на какво основание е създаден народния съд и промиват съзнанието на децата и младото поколение, че някакви лумпени решили и сформирали такъв съд. По-лошото е, че тези неграмотници т.н. "демократи" същото тръбят от парламента и така се обработва населението. Да не говорим, че българи са загинали повече от бомбардировките на англоамериканците, на които издигаме паметници. Срам и позор за т.н. днешен псевдоелит, който се спотайва и не изразява позиция, за ситуацията, в която живеем, защото "преклонена глава сабя не я сече" - поговорка достатъчно добре обрисуваща ни що за нация сме.
  • 82 Софиянец

    12 17 Отговор
    В учебниците сельо скоро ще пише за червената хунта и нейните престъпления, което е истината откъдето и са го погледнеш!

    Коментиран от #93

  • 83 Прав си

    18 12 Отговор

    До коментар #63 от "Генерал 🇧🇬":

    С изключение на последното изречение. Народната власт след 1947 г. не е "престъпна", а законна ВЛАСТ НА НАРОДА, в изпълнение на разпоредбите на Конституцията на Народната република България от 1947 г., която е приета след всенароден референдум и която постановява, че цялата власт в НРБългария произтича от Народа и принадлежи на Народа!

    Кой е този идиот, който се опитва да осъди Българския Народ затова, че от 1948 г. до 1990 г. е имал своя законна и демократична (ДЕМОС=НАРОД) народна власт?!

    Законът на престъпната антинародна власт след 1990 г., който обявява една законна власт, в съответствие с Конституцията на НР България преди 1990 г., за престъпна власт, сам по себе си е престъпен закон и историята ще го осъди именно като такъв!

    Коментиран от #88

  • 84 Генерал 🇧🇬

    24 14 Отговор

    До коментар #78 от "123":

    Много съм се ровил, но никъде не съм намерил доказателства за избиването на толкова много хора. Наистина след 1944 е имало незаконни убийства-около 800-1000 души за цялата страна. Но те са били на лична основа- отмъщения върху хора изпълнявали и свързани с бившата фашистка власт.
    Като лични отмъщения същите убийства на помагачите на нацистите, са съществували и на Запад след ВСВ.
    Да питам и теб.
    Кой е виновен за осъдените и избитите по онова време, в другите държави из Западна Европа?

    Коментиран от #95

  • 85 фактите

    21 5 Отговор
    Лакмусът за състоянието на една държава е демографията.При тоя 45-годишен комунистически"геноцид"населението на България нараства с 3 милиона души от 6 милиона през 1944 г.до 9 милиона през 1989 г.Или среден прираст от 65000 души годишно..През 30-те години"демокрация"и европейски"ценности"9-те милиона пак станаха 6.Дори през петвековното турско робство това не се е случило.Тогава от 1.5 милиона при поробването ставаме 4 милиона при Освобождението.Или около 5000 души среден прираст за година.Това са фактите.Останалото е пропаганда.

    Коментиран от #121

  • 86 Престани бе

    9 12 Отговор

    До коментар #76 от "123;":

    какво да лъжат, темата е за народния съд, ти за какво спамиш?

    Коментиран от #104

  • 87 Хахаха

    12 8 Отговор
    НЕ Е ЛЕГИТИМЕН !!!
    Това го е обяснил Конституционният съд в нарочно решение !!!
    Решение 4/1998 година постановява, че Народният „не е съдът, съществуващ и действащ към онзи момент, като част от правосъдната система на държавата, а е един извънреден съд с определени по време правомощия.

    Коментиран от #90, #91

  • 88 Генерал 🇧🇬

    12 12 Отговор

    До коментар #83 от "Прав си":

    Писал съм "може да се обяви за престъпен", а не че е "престъпен".

    Коментиран от #89

  • 89 Така

    18 6 Отговор

    До коментар #88 от "Генерал 🇧🇬":

    Утре фашистките идиоти може да обявят Хитлер за светец...
  • 90 Я па тоя

    18 13 Отговор

    До коментар #87 от "Хахаха":

    ти па откри америка, естествено, че е НЕЛЕГИТИМЕН.
    България след всв е победена и окупирана без суверенитет страна, народния съд не е наша измишльотина, а е наложен от победителите-САЩ,АНГЛИЯ,СССР,ФРАНЦИЯ

    Коментиран от #100

  • 91 Хоо хоо хоо

    17 9 Отговор

    До коментар #87 от "Хахаха":

    Според Конституционния съд НАРОДНИЯТ СЪД "е един извънреден съд с определени по време правомощия."

    КОЕТО НЕ ГО ПРАВИ НЕЛЕГИТИМЕН, А ИЗВЪНРЕДЕН И С ОПРЕДЕЛЕНИ ПРАВОМОЩИЯ, ВЪЗ ОСНОВА НА КОИТО Е ДЕЙСТВАЛ И ИЗДАЛ СПРАВЕДЛИВИТЕ ПРИСЪДИ НАД ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ВЪВЛИЧАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВСВ, ЗА ПОГРОМА НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕЛА СТРАНАТА НА ФАШИЗМА И НАЦИЗМА В ЕВРОПА; ЗА ФАШИСТКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ; ЗА ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ИЗБИТИ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ОТ АНТИНАРОДНИЯ ФАШИСТКИ РЕЖИМ, УСТАНОВЕН С ФАШИСТКИЯ ПРЕВРАТ ОТ 09.06.1923 Г. И ПРОСЪЩЕСТВУВАЛ ДО 09.09.1944 Г.

    НИКЪДЕ НЯМА ИНДУЛГЕНЦИЯ ОТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА МОНАРХО-ФАШИСТКИЯ РЕЖИМ НА ЦАР БОРИС-3, ИЗБИВАЛ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД В УГОДА НА ЕДРАТА БУРЖОАЗИЯ И НЕЙНИТЕ ФАШИСТКИ ПОДЛОГИ.

    Коментиран от #117

  • 92 резервист

    9 12 Отговор
    Никой не заслужава да умре заради политическите си пристрастия! Какви точно са те е без значение. Време е да проявим сдържаност и обективизъм когато обсъждаме историята си, защото иначе омразата и насилието ще тържествуват. Който дойде на власт ще разчиства сметките си, защото имал да си връща.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Хмммм

    19 18 Отговор
    Пак шикалкавене!
    Цветът на нацията и българската интелигенция бяха унищожавани продължително и систематично в продължение на години.
    1. При атентата в църквата Света Неделя, извършен от комуностите и доскоро най-големият и най-смъртоносен атентат, бяха убити десетки български военни, постигнали много успехи и герои от няколко войни.
    2. С Народния бяха оправдани много политически убийства. Един списък на избитите показва, че това са все високообразовани и интелигентни хора.
    3. Голяма част от тези, които на бяха избити, измряха по-късно в затвотите и лагерите.
    4. Голяма част от интелигенциата напусна държавата.
    5. Много хора бяха униожени по-късно в лагерите на смъртта, изселени, интернирани и т.н.
    6. Начело в държавата бяха издигани неуки, но верни на Партията хора, които базмилостно унищожаваха и тъпчеха всички по-умни от тях. Някои завършиха Рабфак, който поне ги понаучи да четат и пишат, а по-умните бяха изпратени в СССР за да ги подковат идеологически и да ги впрегнат да защитават интересите на Кремъл у нас. Достъпът до определени училища и специалности беше ограничен само за близки до елита. Тези хора учеха и възпитаваха новите поколения и ако някой се е издигнал, то това е било въпреки тях.
    7. Достъпът до световната наука и култура беше спрян и заменен с такъв само до съветските такива.
    8. Хората на изкуството, културата, науката, лекарите, преподавателите, бяха обречени на мизерно съществуване. Един милиционер, шофьор, шлосер, плочкаджия, к

    Коментиран от #97

  • 95 123;

    14 19 Отговор

    До коментар #84 от "Генерал 🇧🇬":

    9 септември 1944БКП се превърна в един от основните двигатели на вълната на терор в България. Между 20 000 и 40 000 души бяха убити или безследно изчезнали само през първите четири месеца след комунистическия режим, който настъпи в България.В периода между 1944 и 1951 г. общо 6 762 души са осъдени на смърт от официалните френски съдилища. От тях 3910 са били съдени задочно. Въпреки това само 791нацистки сътрудници са били екзекутирани; повече са подложени на наказанието за национална деградация, което включва загубата на техните политически, граждански и професионални права. Осъдените станават граждани от втора класа и общо 49 723 души са наказани по този начин.

    Коментиран от #107, #108

  • 96 Без име

    16 17 Отговор
    Дядо ми е убит свещеник без съд и присъда през октомври 1944. След половин година издават идиотска присъда "За въвличане на България във войната като съюзник на Германия!!!!?????" Присъдата не е "в името на народа", а в "името на н.в. цар Симеон II". Хайде сега тълкувайте. Тъпата партизанщина е убивала наред, а после се търсят оправдания. Да не говорим, че дядо ми е спасил доста комунисти от бесилото, но убийците са били от друг град. На това му викат сега да няма "конфликт на интереси".

    Коментиран от #99

  • 97 Хмммм

    16 17 Отговор

    До коментар #94 от "Хмммм":

    Продължение:
    8. Хoрaтa нa изкуcтвoтo, културaтa, нaукaтa, лeкaритe, прeпoдaвaтeлитe, бяхa oбрeчeни нa мизeрнo cъщecтвувaнe. Eдин милициoнeр, шoфьoр, шлoceр, плoчкaджия, кeлнeр, взимaшe в пъти пoвeчe oт eдин хирург или прoфecoр. Рaбoтaтa нa пocлeднитe бeшe нeпрeкъcнaтo кoнтрoлирaнa и "нaпътcтвaнa" oт ДC, пaртийнитe и OФ ръкoвoдитeли, кoитo в пo-гoлямaтa cи чacт бяхa прocти пaртийни гaлoши.
    Плoдoвeтe ги бeрeм ceгa - културнитe ни дeйци - певци, музиканти, артисти, умирaт oт глaд и живeят c мизeрни пeнcии, държaвaтa бeшe рaзрушeнa и рaзгрaбeнa oт "oнaзи" интeлигeнция, чaлгaтa ни зaливa, мoдeли за децата ни ca мутри, биячи, миски и прocтитутки, кaчecтвoтo нaвcякъдe e ужacнo - и в oбрaзoвaниeтo, и в мeдицинaтa и в икoнoмикaтa и т.н., зaщoтo днec бeрeм плoдoвeтe нa "интeлигeнциятa", културaтa, oбрaзoвaниeтo и вcичкo oт oнoвa врeмe, което е създало тези, които днес управляват. Те са продукт на соца, а не са паднали от небето с последния дъжд.
  • 98 До Джаро

    11 5 Отговор

    До коментар #42 от "Джаро":

    Това, че евреи са участвали в Народния съд не е проблем за българския народ.
    Проблемът е, че едни от сегашните евреи в България, се обявяват срещу СПРАВЕДЛИВИЯ НАРОДЕН СЪД, защото вече са минали от другата страна на барикадата - станали са едри буржои - и настройват българи срещу българи. Обявяват се срещу Народния съд, заклеймяват го и плачат от умиление за убийците от нато в бивша Югославия, които също трябва да бъдат съдени за престъпленията - преднамерено избиване на цивилни граждани, включително на деца и жени, включително с бомби с обеднен уран, с който заразиха и западната част на България. Жертвите на бомбардировките с обеднен уран и днес продължават да умират и ще умират от ракови заболявания, вкл. и в България.
  • 99 Хмммм

    17 15 Отговор

    До коментар #96 от "Без име":

    Така е. Много хора са били избивани дори без съд и присъда само и само за да бъдат ограбени или заради лично отмъщение, а са им лепвали етикет "враг на народа".
  • 100 123

    15 18 Отговор

    До коментар #90 от "Я па тоя":

    Народния съд е наложен от БКП и поддържан от Руските окупационни войски, няма поддръжка за такъв от западните съюзници. Тези коти е трабвало да бъдат обвинение е трабвало да бъдат предадени на Западните Съюзниците за разследване и съд, а не съдени от комунистически Българо-руски съд.
  • 101 Незабравили

    9 18 Отговор
    Самото понятие Съд означава въздаване на справедливост от независими магистрати. Няма никакво значение от кого е иницииран този съд а какво е свършил. Не може пияницата Георги Димитров да нарежда от Москва да има за всички смъртни присъди и това е документирано. В една тоталитарна държава при това окупирана и управлявана от чужда държава няма справедлив съд. Народният съд не е съд а саморазправа с различно мислещите и неподчиняващи се на комунистите граждани на страната. Той е срам за България и комунистите и техните боядисали се наследници трябва да се скрият и да са благодарни че им се разминаха нечовешките престъпления.
  • 102 ДДТ

    4 13 Отговор
    Един комунист написа нещо за жертвите на комунистите.
  • 103 мародер

    12 11 Отговор

    До коментар #10 от "Тъп":

    За дедо ти шивач разбрахме, а баба ти плетачка ли е била? На колко игли е плела?На една? На две?? На три??? На пет?????
  • 104 123;

    15 17 Отговор

    До коментар #86 от "Престани бе":

    Темата е за Народния Съд и ти и другите комунисти се изкарвате че такъв народен съд е изискван от Съюзниците по мирния договор от Париж. За това ви написах договора за да видите къде се иска от България да провежда такъв съд и да екзекутира всички правителства на България до 1944 г.Точко се казва в член 5 България да сътрудрничи са предаването на съюзниците на военни престъпници, за разследване и съд.

    Коментиран от #110, #111

  • 105 кико

    9 9 Отговор
    Великите сили наложиха на България държавни граници, с които ни лишиха от излаз на три морета.Великите сили са ни задължили да създадем Народен съд. Пак Великите сили ни прицакват, както си решат-на Америка платихме самолетите, които арабите наричат"хартиен тигър", защото още е само на проект, а не производство.Те решиха да нямаме втора АЕЦ, защото имат нужда от нашата територия, а атомната централа ще им пречи! Великите сили чрез техните милиардери създадоха вируса, с който се плаши целия свят.И пак те-лъжат в неистова надпревара за третата вълна на заразата!Ами защо ние не се опълчим и да имаме свои решения и собствена дисциплина и отговорност, да не съсипваме икономика, образование, здравеопазване и най-вече психиката на хората.
  • 106 стоян георгиев

    16 14 Отговор
    съда като мярка не е проблем.проблема е как е извършен и кви са били критериите за виновност.няма как за 3000 убииства извършени на д комунисти ти да изтрепаш или да малтретираш целия национален елит,като почнеш от средните селяни и стигнеш до крупните бизнесмени и политици.народния съд реално оправдава избиването и малтретирането на милиони български граждани под предтекст че са фашисти.затова и внимателно трябва да се предцени вината на всеки осъден от съда .
  • 107 Генерал 🇧🇬

    22 14 Отговор

    До коментар #95 от "123;":

    Кажи ми от къде цитираш?
    Главният въпрос е: „Кой извършва тези убийства без съд и присъда?“, „Само комунистите ли избиват фашисти?“ Няма достатъчно обосновани факти и документи, които да посочват извършителите на тези противоправни действия. В архивите няма техните имена. Има само предположения. Има сведения за убийства на български офицери от германците от средата на арестуваните от Първи български окупационен корпус в Сърбия. В Австрия са убити от немците разбунтували се български офицери и войници от създания от Ал. Цанков Български доброволчески корпус служещ на Третия райх. Убити са и редица офицери, полицаи, административни служещи от югославските и гръцките партизани. Има и войнишки бунтове и убийства на офицери.
    Има и убийства за лично отмъщение, като се използва смяната на властта. Редица партизани и нелегални от БКП и БЗНС са превишили своите права.
    Но никъде в архивите историците антикомунисти не можаха да открият решения на ЦК на БКП и на Политбюро за убийства без съд и присъда.
    В архивите няма доказателства за тези „масови убийства“ и „масови гробове“. Няма как и да се скрият гробове на 30-40 000 души!

    Коментиран от #128

  • 108 Генерал 🇧🇬

    16 12 Отговор

    До коментар #95 от "123;":

    За Франция чети в нета за "Collaborationism". Там си пише:
    " In France, 10,500 collaborators are estimated to have been executed, some after legal proceedings, others extrajudicially."

    И отново, за пореден път питам:
    Кой е виновен за осъдените и избитите по онова време, в другите държави из Западна Европа?
  • 109 Емил Боев

    16 5 Отговор

    До коментар #45 от "!!!?":

    Я да вземеш да ми обясниш какво значи диктатура на пролетариата и кои хора влизат във този пролетариат .това банкерите ли са , капиталистите ли са министрите ли са или депутатите .Щото аз под пролетариат разбирам работниците ,селяните и въобще хората на наемният труд .Та да знаеш аз съм за такава диктатура на обикновените хора дето те определят своя собствен живот ,а не капиталистите ,банкерите и алчните за богатства и власт олигарси.

    Коментиран от #130

  • 110 Престани бе

    18 15 Отговор

    До коментар #104 от "123;":

    "Народният съд е образуван на основата на редица споразумения, които съюзниците във войната против нацистка Германия постигнаха и подписаха в периода 1943 – 1946 г. и беше изграден на същите принципи като Нюрнбергския и Токийския трибунали.
    Правораздавателната дейност на Народния съд в България получи изричното потвърждение от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон.
    Член 5 от Парижкия мирен договор задължи България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против човечеството.
    Създаването на Народния съд в България бе потвърдено от декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската конвенция от 1949 г. за защита на жертвите от войната.
    В българското законодателство Народният съд действаше на базата на "Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея" и се прие от Министерския съвет с Постановление № 6 от 30.09.1944 г. на основание чл. 47 от Търновската конституция. Одобрен е от регентите Венелин Ганев, Цвятко Бобошевски и Тодор Павлов с Указ № 22 от 04.10.1944 г. (Търновска Конституция, чл. 25) и е в сила от 06.10.1944 г. Одобрен е и от Народното събрание с решение от 27.12.1945 г.
  • 111 Престани бе

    18 14 Отговор

    До коментар #104 от "123;":

    Съюзната контролна комисия, в която влизаха представители на четирите Велики сили – СССР, САЩ, Великобритания и Франция, в София зорко следеше и наблюдаваше неговото създаване, организиране и правораздавателната му дейност. Всички издадени присъди, особено смъртните, се одобряваха и от тази комисия.
    Решението да се преследват и съдят всички фашистки престъпници, както и техните помагачи и сътрудници, се оформи от трите главни съюзника във Втората световна война – САЩ, СССР и Великобритания, на срещите на техните ръководители в Москва през 1943 г. Техеранската конференция от декември 1943 г., Ялтенската конференция през февруари 1945г. и решението на Четирите Велики сили в Лондон от август 1945г."

    Коментиран от #150

  • 112 Павел Пенев

    13 13 Отговор
    Браво г–н Гицов.Изнасяте факти,които са документирани и отдавна известни,но излишно сте ги свързали с поста на Борисов.Той не ги знае тези неща и няма нужния интелектуален потенциал да ги разбере. По скоро Вашият анализ трябва да служи на обикновените хора,които бяха жестоко манипулирани от новия ни фашизиран политически елит. Добре би било този материал да го изпратите в редакцията на ТВ Европа за да видим могат ли да го излъчат?
  • 113 Четете бре

    15 14 Отговор
    За неграмотните драскачи: Народен съд има и в Дания, Белгия, Холандия, Франция, Полша, Италия, Унгария, Румъния, Сърбия и т.н. Избити са десетки хиляди - къде със съд, къде без.
  • 114 Red

    10 13 Отговор
    Поздравления за автора на статията, Антон Гицов!!!!!
  • 115 Емил Боев

    14 7 Отговор

    До коментар #40 от "Варвари и убийци":

    Само че ти историята я нямаш за нищо .А от нея разбираме че във правителството на ОФ от 16 министри само 4 -ма са комунисти .А единият от раделите на народният съд е Никола Петков който е англофил и във червата и е лидер на десният БЗНС защитаващ кулаците и чорбаджиите по селата . Тук няма да ти говоря и за другите парти от ОФ като Социалдемократите и които също имат министри във правителството на ОФ . Те бяха също заклети англофили и американофили .И всичките тези неща ги има във държавна агенция архиви . която има офиси във всеки един град на България . и понеже не обичам да ползвам извадки от жълто паветни издания които си служат със полуистини и откровени лъжи ползвам само и единствено архивни документи за да опровергавам лъжите на някой хора дето си мислят че могат да лъжат безогледно във стил аз казвам истината .

    Коментиран от #132

  • 116 БРАВО

    7 7 Отговор
    Тази статийка единствено цели да ни скара преди изборите и нищо друго . Пука му на Баце за жетвите на комунизма!

    Коментиран от #127

  • 117 Емил Боев

    12 12 Отговор

    До коментар #91 от "Хоо хоо хоо":

    Освен това монархо фашистите ни набутаха два пъти във съюз със Германия от който загубихме две световни войни отнети над 60 хиляди кв км територии и репарации към Гърция, Сърбия ,Англия и Франция във размер на три милиарда златни Френски Франка които България изплащаше до 1974 година без лихвите .А за геноцида извършван от Френските и Англииските окупационни власти от 1918 -до 1921 година няма да говоря такъв обирджилък даже и турците не са извършвали за 500 години робство .
  • 118 ттт

    5 10 Отговор
    Учил съм история по времето на социализма. Но това, което научих скоро не са ни го казвали и тогава. Всички знаем, че англичани и американци са ни бомбардирали. Някои знаят дори, че тези бомбардировки са започнали преди България да им обяви война. Доскоро си мислех "зверство"! То въобще бомбардирането на цивилно население си е такова. Но това, което научих скоро ми даде да разбера, че властта на България преди Девети септември е виновна за тези бомбардировки, България си ги е изпросила!


    Как ли: Вярвам, знаете, че Германия е окупирала Югославия. Но Германските войски не са нахлули в Югославия през Австрия, не са и през Унгария (през тези две държави щеше да им е най-удобно). Не са нахлули дори през Румъния. Минали са през съюзническите си Унгария и Румъния, после са влезли в България и през България са атакували Югославия! След нахлуването на Вермахта в Югославия първите бомбардировки на територията на България се извършват от югославски подпомогнати от британски самолето, след окончателното окупиране на Югославия ни бомбардират само британци и американци (югославската авиация е унищожена от Вермахта).
  • 119 dsсса

    4 7 Отговор

    До коментар #36 от "!!!?":

    За която и държава да се върнеш назад във времето, ще установиш, че първото и правителство е нелегитимно! От там насетне няма значение, дали следващите са легитимни, те са избрани по правилата наложени от първото правителство. По твоята логика е нелегитимно и сегашното правителство, защото самото Седмо Велико Народно Събрание е постановено и избрано от един нелегитимен орган, какъвто беше Кръглата маса.
  • 120 Дефакто и ф

    6 5 Отговор

    До коментар #42 от "Джаро":

    Тук си прав. Евреи не е трябвало да участват като съдии в Народния съд, защото са били озлобени,без да е имало обоснована причина за това. Все пак българското царство не ги прати за сапун. Еврейското участие в Народния съд може да се оспорва като нелегитимно,защото все пак са били засегната страна и съдиите евреи не са съдили обективно и има случаи нарочно издадени смъртни присъди. Не е могло обаче да се предотврати участието на евреи в съда,защото дефакто и фактически по това време евреите са на власт и в СССР,и в САЩ.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Някои да

    7 1 Отговор
    За шивачите преди 09.09.1944г. не знам,нооо... частните шивачи при Тошо ги знам - не плащаха никакви данъци и си бяха чисти паrазити. А дядото та Тiкvата не е бил шивач,а като кметски наместник... чукач - задирярл булки на запасняци срещу брашно и хляб. Запасняците се върнали от Сърбия и верно го утепали,като куче. Ама как да ги съди ОФ властта като са били цяла група и три села са знаели какви ги е вършила старата Тiкvа. Така е... някои чукачи не са дочакали съд.
  • 125 ттт

    21 5 Отговор
    Заради "мирното и справедливо" управление на България пред Девети септември, след ВСВ на България са наложени репарации - да изплати на Сърбия 10 000 000 щатски долара, на Гърция 45 000 000 щатски долара. Репарациите трябвало да се изплатят с агнета по цените на борсата в Чикаго през 1938-ма година. (Лесно ще намерите репарациите в интернет!) През 1946-та година обаче, цените на агнетата на чикагската борса са вече четири пъти по-високи, отколкото през 1938-ма. След това се увеличават още, но на България и ги определят по цената от 1938-ма! Югославия ни опрощава репарациите, но с Гърция ние се разплащаме окончателно през 1965-та година. Който не е можел да си купи агнешко, да се сърди не на комунистите, а на онези преди тях!

    А къде е бил Съветският съюз, та да не ни защити? Защитил ни е и то как! Югославия е искала граница по талвега на река Струма, Гърция по билото на Средна гора, в краен случай по талвега на Марица. И Чърчил упорито се е борил за това, слава Богу, благодарение на СССР, България не е разккъсана на части!
  • 126 И през тези тридесет години се събра....

    12 1 Отговор
    Много Матреал за един хубав Народен съд!То крадците и виновниците си знаят тази истина и затова изнасят всичко извън България...Да има за внуци и пра-пра-пра внуци...Ама кой ти казва какво ще стане,КОЙ?
  • 127 БРАВО

    16 4 Отговор

    До коментар #116 от "БРАВО":

    Злоупотребил си с моя ник-нейм, като фашист с демокрация.

    Статията е забележителна и наложителна за самозабравилите се фашаги в България, за да не си мислят, че нормалните българи им вярват на лъжите за "избитият цвят на нацията" след 09.09.1944.

    Осъдените главорези, престъпници, убийци на българския народ от времето от 09.06.1923 г. до 09.09.1944 г. не са цвят на нацията, а срам за нацията.

    Присъдите са строги, но справедливи!
  • 128 Може

    13 14 Отговор

    До коментар #107 от "Генерал 🇧🇬":

    да прочетете телеграмите,разменяни м/у Трайчо Костов и Г.Димитров-последният и пишел само на руски език от Москва.Има ги в последния том на Стефан Цанев.От там тръгват 30 дни на "безотчетни" убийства...

    Коментиран от #129, #133

  • 129 Добре де

    10 1 Отговор

    До коментар #128 от "Може":

    Че какво от това? И александър йорданов изнесе една реч в Народното събрание на руски език. А Филип Боков му отговори на английски.
  • 130 БРАВО

    13 8 Отговор

    До коментар #109 от "Емил Боев":

    Диктатура на пролетариата над буржоазията. Това е пълният израз. Диктатурата на пролетариата, който е мнозинството от трудовия народ е в съюз с трудовите селяни и това се нарича ВЛАСТ НА НАРОДА, тоест ДЕМОКРАЦИЯ.
  • 131 В е л и к и я

    14 14 Отговор
    Проблемът на Народния съд е че след като изтребва държавните мъже които са действали и приемали закони като за във военно време , според мен това че са обявили война на САЩ и Великобритания е запазило България да не влезне реално във военни действия под натиск от Хитлер, дори Чърчил е умирал от яд че сме се свили тук си кротуваме и не даваме един войник жертва на фронта докато британците са давали хиляди . Малко бомбардировки и с това сме се разминали .А проблемът идва след 9 септември, тогава от партизаните първите паднаха в кърви а последните станаха първи , тоест страхливците и предателите .. Та така и до днес .
  • 132 Хмммм

    12 9 Отговор

    До коментар #115 от "Емил Боев":

    Отечественият фронт (съкратено ОФ, произнасяно о-фе) е политическа организация в България, съществувала от 1942 до 1990 година.

    Създаден в съответствие с политиката на Коминтерна за създаване на народни фронтове, през цялото си съществуване той остава под контрола на Българската комунистическа партия (БКП). От самото му създаване комунистите са мнозинство в ръководството му и подбират останалите участници в организацията. Непосредствено след Деветосептемврийския преврат от 1944 година ОФ играе важна роля като фасадно прикритие на завземането на властта от БКП. По това време ръководството на ОФ отхвърля определянето му като коалиция на партии, разглеждайки го като „народно движение“, доминирано от БКП.
  • 133 Генерал 🇧🇬

    21 14 Отговор

    До коментар #128 от "Може":

    Телеграмите разменяни на руски език между Георги Димитров, който е в Москва и Трайчо Костов, който е в София ги има в оригинал и превод в нета, в pdf-format. Не са нещо особено. И не доказват убийствата на 30-40 000 души.
    Вярно е, там се говори за чистка преди народните съдилища да тръгнат по законен път. Да, това е незаконно отмъщение. Но в Германия например, Нюрнбергският процес е съд само над върхушката, а по места е имало отделни процеси, и много нацисти са убити без съд и процес- десетки хиляди са. Във Франция, Белгия, Холандия също.
    За това когато питам-Кой е виновен за осъдените и избитите по онова време, в другите държави из Западна Европа?
    Никой не желае да отговори.

    Коментиран от #136

  • 134 Посетител

    14 9 Отговор
    В допълнение на коментарите на Генерал! Някой чувал ли е за осъдените за "хоризонтална колаборация"? И кои са били те? ПРОСТИТУТКИТЕ!!! Били са осъдени на каторга, остригани и жигосани по челата със свастики, та да се знае, че са спали с врага, с немците!!! От къде знам ли, от френски документални филми от онова време! Също, знаете ли къде са се провеждали заседанията на френския Народен съд? Аулата на Института по стоматология, защото била най-голямата зала с най-голяма аудитория.
  • 135 Учен

    15 14 Отговор
    Точна и смела статия пример за българските историци и архивари.
    След като се намери кой да каже ясно, че Народния съд е легитимен остава някой да прецизира броя на "десеткиге хиляди" осъдени и изпълнените смъртни присъди и да се докаже кои от екзекутираните и защо са цвета на нацията. Да се публикуват факти - списъците, мотивите на народните обвинители и присъдите.
    Информацията би била много полезна.
  • 136 стоян георгиев

    15 18 Отговор

    До коментар #133 от "Генерал 🇧🇬":

    генералче ,обясних ама се правиш на разсеян.та ще се наложи наново.комунистите дрогарю генерал репресират няколко милиона човека.прочете ли дрогар?няколко милиона човека използваики мотивите на въпросния съд за реванш с фашизма,къвто у нас никога не е имало?нали прочете дрогарю генерал у нас е нямало фашизъм!та нека почнем с трепането.избити са непосредствено след 9 ти септември хиляди .няма село или град в които да не са убити хора в този период.говоря за първите дни след идването на комунистите на власт.слагаш произволно пръст на картата и там има убити непосредствено след идването на червената армия.естествено после 45 години комунягите не извършихте нито едно читаво раследване ,а и до днес се съботира такова детаилно и научно.масови гробове се намериха на доста места ,а и мнозина деици на вмро или общественици така и днес не е ясно къде сте ги закопали.та да приемем безобидната цифра от 10000 убити непосредствено след 9 ти.после почва терор над средните селяни обявени за кулаци.побоища ограбване,палежи и убииства.после се подкарват едрите собственици на фабрики,банки,мелници...след тях идав ред на българите от македония,пак кланета изселване и убииства.следва разправата с интелигенцията,процеси срещу инжинери,лекари.обществени,после свещенниците и срещу тях същото после идва ред на врага с партиен билет и там същото,после малцинствените групи...абе дали пропуснах някого?и всичко тва за отмъщение на фашистите дето у нас ги е нямало дрогар!стотици хиля

    Коментиран от #142, #143

  • 137 стоян георгиев

    15 16 Отговор
    и всичко тва за отмъщение на фашистите дето у нас ги е нямало дрогар!стотици хиляди семеисва,милиони съдби.пълен крах на българина като морал,дух и идея.за да се стигне до тук.сега предполагам дрогарю си много доволен от наследството на комунизъма?
  • 138 Еврокомунист

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "No Exit":

    А защо не сравним Северен и Южен Виетнам? Аааа, забравих, южният отдавна го няма. И какво ми сравняваш Китай сТайван - все едно да сравняваш орел с бълхата под крилото му!
  • 139 кървав професор

    14 7 Отговор
    Александър Цанков
    от Уикипедия, свободната енциклопедия

    Александър Цанков
    български икономист, юрист и политик
    Aleksandar Tsankov.png
    Роден
    29 юни 1879 г.
    Оряхово, България
    Починал
    27 юли 1959 г. (80 г.)
    Белграно, Аржентина
    Националност Flag of Bulgaria.svg България
    Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
    Политика
    Образование Софийски университет
    Професия икономист
    Партия БРСДП (ш.с.) (1903 – 1907)
    Народен сговор (1921 – 1923)
    Демократически сговор (1923 – 1932)
    Народно социално движение (1932 – 1944)
    Народен представител в:
    XXI ОНС XXII ОНС XXIII ОНС XXIV ОНС XXV ОНС
    Председател на НС
    5 януари 1926 – 15 май 1930
    21-ви министър-председател на България
    9 юни 1923 – 4 януари 1926
    Семейство
    Съпруга Мария Цанкова
    Деца Милка и Славка
    Александър Цанков в Общомедия

    Александър Цолов Цанко̀в е професор в Софийския университет, академик, български икономист, юрист и политик, водач на партия Демократически сговор, а по-късно на Народно социално движение.

    Министър-председател на България в 41-вото (1923) и 42-рото (1923 – 1926) правителство. Председател на XXI (1926 – 1927) и XXII (1927 – 1930) Обикновено Народно събрание. Министър на народното просвещение (15 май 1930 – 29 юни 1931).

    В сформираното след Деветоюнския преврат 1923 г. правителство, Цанков покровителства извънзаконни и престъпни действия, обяснявани пропагандно със защита на българската държава от метежи, атентати, въоръжени че

    Коментиран от #140

  • 140 кървав професор

    16 10 Отговор

    До коментар #139 от "кървав професор":

    В сформираното след Деветоюнския преврат 1923 г. правителство, Цанков покровителства извънзаконни и престъпни действия, обяснявани пропагандно със защита на българската държава от метежи, атентати, въоръжени чети и подривна дейност на комунисти и земеделци. Управлението му организира отвличания, изтезания и многобройни убийства, което създава на Цанков прозвището „кръволок“ и „кървав професор“. Мнозина чуждестранни наблюдатели по това време определят властта на Цанков като „най-ужасното и безскрупулно правителство в Европа“
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Генерал 🇧🇬

    15 12 Отговор

    До коментар #136 от "стоян георгиев":

    Заповед на министъра на войната ген. Иван Вълков ( 1923 – 1929) , който е участвал в Деветоюнския преврат, и е в двете правителства на Александър Цанков :

    “Навсякъде, където избухват смутове, безмилостно да се унищожат всички затворници, техните съучастници и ония, които ги укриват. По същия начин трябва да се третират техните семейства и да се изгарят техните къщи. Ако в останалите или нелегалните се крият в сграда, тя да бъде запалена, а не да се превзема с пристъп- за да бъдат спестени загубите за властите.
    Военните части да се снабдят с помпи, за да заливат тези сгради с газ.
    Всички заловени да бъдат съдени и екзекутирани в срок от 24 часа. Въстаналите да бъдат екзекутирани пред очите на техните привърженици. Неподчинението към офицерите да бъде наказвано с незабавна екзекуция. На смърт да бъдат осъждани всички, които не изпълняват каквото и да е от тези разпореждания.”
    Това не е ли фашизъм?

    Коментиран от #145

  • 143 Генерал 🇧🇬

    15 13 Отговор

    До коментар #136 от "стоян георгиев":

    Неуко момче, Българският фашизъм, за разлика от италианския, се опира не на масово движение, а единствено на държавния репресивен апарат (полиция, войска).
    И да, абсолютно не е имало фашизъм в България. Като идеология фашизъм в България може да се каже, че не е имало, но практически фашизъм имаше в изобилие.
    Фактът, че заколват като прасе избрания на избори премиер, като покрай него бесят и разстрелват всеки, който се опълчи на превратаджиите, е само част от "демократичните"процеси в България между двете войни.
    Хайките в България, репресиращи комунисти, земеделци, а често и мирното население, използват държавната база за дейността си, и са покровителствани от полицията,и са спонсорирани от държавата, ама изобщо не приличат на хайките на фашистите в Италия.
    Избори в България от 23г до 34г е имало, макар и опозицията да е била клана и отстрелвана, и това е доказателство, че не е имало фашизъм и фашисти в България.
    За другите ти интерпретации и свободни съчинения изобщо не ми се говори.

    Коментиран от #146

  • 144 копи пейст

    15 17 Отговор

    До коментар #5 от "Един":

    А ето един разказ, който е твърде показателен:
    Ти фашист ли си, бай Димитре?
    Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:
    – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора!
    В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита:
    – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?
    – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист.
    Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист.
    Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно.
    А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“
    С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика такава ярост в състава на съда, че всички започнаха да жестикулират с

    Коментиран от #148

  • 145 кървав професор

    16 11 Отговор

    До коментар #142 от "Генерал 🇧🇬":

    От уикипедия:

    София, 1919 – 1924
    Първо издание на поемата „Септември“ от Гео Милев, НИМ

    След като се завръща в София, Гео Милев издава списание „Везни“ (1919 – 1922), което се оформя като трибуна на символизма и експресионизма в България.

    В започналото да излиза през януари 1924 г. списание „Пламък“ Гео Милев печата статии под надслов „Грозни прози“, поемата „Септември“, както и началото на поемата „Ад“. Заради поемата „Септември“ книжка 7 – 8 на списанието е конфискувана, а Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено. На 14 май 1925 г. заради поемата Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Той решава да обжалва постановената присъда пред Апелативния съд, но на 15 май е извикан за „малка справка“ от полицията и изчезва безследно.
    Смърт
    Изкуственото око на Гео Милев, намерено след убийството му, край Илиенски Форт, София. НИМ

    Останките на Милев са открити през 50-те години на 20 век в масов гроб край София (Илиенци) и са разпознати по изкуственото око, поставено по време на операциите в Германия. Белезите от насилие по останките и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г. сочат, че Гео Милев е удушен с тел.
  • 146 стоян георгиев

    14 17 Отговор

    До коментар #143 от "Генерал 🇧🇬":

    поне доидохме до изводите че фашизъм е нямало.има прогрес дрогарю генерал има!та сега за интерпретациите ми дрогар.цялата средна класа у нас е смазана.иззето е имуществото на селяните и не само на тях хора с по един камион са наричани фашисти и им е отнемано имуществото.масово се интернират хора .забранява се на децата им да учат във висши училища.забранявасе практиката на хиляди специалисти.затова се стигна до сегашното ниво дрогар.щото силните качествените бяха смазани за да се направи път еи на такива като теб неуки философи.нямало да коментира свободните ми съчинение. прочети ги от до и ако намериш поне едно дето не е вярно искам да ми напишеш кое е.щото както писах такива като теб докараха разрухата на този велик и древен народ.измъкваики го от неговата естествена среда и вкарваики го в матрицата на комунизма.знаеш ли дрогар колко са убитите по време на свалянето на стамболииски?ще ти кажа 30 човека.толкова са утрепаните само в едно градче или село след като идват комунистите.убитите при септемврииския метеж са около 800 човека като поне 30% са убити от метежниците.що си мислиш че генерал вълков е бил толкова жесток ,а?ами щото е знаел с кви хора си има работа.или си забравил атентата в света неделя .убитите са колкото всичките комуняги през периода 1926-1941.много лесно слагаш знак за равенство ,когато от една страна е унищожен елита на една страна заедно със средната му класа ,а от друга страна са загинали около 4000 човека предимно професионални ба

    Коментиран от #151

  • 147 стоян георгиев

    15 14 Отговор
    много лесно слагаш знак за равенство ,когато от една страна е унищожен елита на една страна заедно със средната му класа ,а от друга страна са загинали около 4000 човека предимно професионални бандити.да дрогар професионални бандити като георги димитров ,станке димитров или цвятко радонов ...тва са хора без един ден трудов стаж.само тероризъм и щуротии.та както ти казах не се дуи като петел на бунище ,а чети кво ти пиша и си записваи.

    Коментиран от #156

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 MOLI

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    АМА,НИКОГА,НИКОГА!!!
  • 150 123;

    12 13 Отговор

    До коментар #111 от "Престани бе":

    Другар договора за примирие е написан по тогоре точка поточка с изискванията.Нама искане за Народен съд и масови убийства, има само член за предаване на воени преступници на съюзниците за раследване и съд, а не на Българските комунисти да правят съдилищаи да избиват политическите си противници.

    Коментиран от #155

  • 151 Генерал 🇧🇬

    17 12 Отговор

    До коментар #146 от "стоян георгиев":

    Тъй,тъй, аз давам примери за фашизъм , а ти фашизъм не е имало! Но фашизоидни погроми и убийства, да. Особено пък след не добре и набързо организираното и лошо проведено въстание,когато ,под благия поглед на добрия цар Борис Обединител ,едни " добри родолюбци -патриоти" с "отвращение" избиха и изгориха други едни ,струва ми се истински родолюбци-патриоти.Доста много при това.За периода 41-ва - 44-та години просто са черешката на монархо-фашиската торта. И понеже в книгата на книгите е казано око за око и зъб за зъб нормално последва Народния съд.
    Поощряването на наемните убийци с пари за главорезите, забраната на партиите в България през 1934г е част от "демократичното" ни развитие, и също не може да се нарече монархо-фашизъм. Това е само установяване на еднолична власт от страна на монарха с помощта на армията и полицията, съпътствано с репресии над несъгласните, Законът за Защита на Нацията ( "борбата срещу евреите трябва да се води с твърда ръка и безпощадно" ), слагане на жълти звезди на дрехите на евреите и подготовката за депортирането им към германските пещи, контролирана преса, военен и политически съюз с Хитлер и Мусолини, побоища, горене на къщи, разстрелване на нелегални, концентрационни лагери, заточения, партизанска война, както и жандармеристи декориращи селските мегдани с отрязаните глави на тия дето не си знаят мястото.Да кажеш, че това не е фашизъм, си е чиста фалшификация!
    За другите ти интерпретации и свободни съчинения изобщо не ми с

    Коментиран от #153

  • 152 Баце

    1 0 Отговор
    За онзи не мога да кажа със сигурност защото нямаме достоверни факти, но да приемем 50:50, но за бъдещият за тези сегашните ще е не само легитимен, но и единственият справедлив такъв. Все пак всичко е пред очите ни.
  • 153 стоян георгиев

    12 18 Отговор

    До коментар #151 от "Генерал 🇧🇬":

    еи го пак лъжкото.ами подобни процеси има и в ссср бе дрогар.там имало ли е фашизъм по същото време?и аз ти давамн цифрите на големия фашизъм и то цифри от изследване на комунистическата партия.30 убити по време на преврата 1923г.800 убити при великото септеврииско въстание от които поне 30% са хора на властта убити от метежниците.след това още около 300 човека до 1941 година.може да провериш и колко са убитите от комунистите през този период,пак на база комунистическата историография.жертвите от страна на некомунистите са близки.демек няма масово избиване както твърдите вие.уж фашизъм ,а през половината период ,комунистическата партия участва на избори и излъчва депутати ,които без срам и свян прокламират изчезването на българия в ссср.после организират терористична деиност не срещу нациска германия ,което и до днес лъжкате еи такива като теб ,а в полза на ссср.докато германия и ссср са съюзници ,българските комуняги хвалите другаря хитлер и много искате българия в оста ама сега изведнъж тва се оказало фашиско!смях.дрогар отвори енциклопедията и виж кво е фашизъм,после виж кво е нацизъм и не се излагаи.да в българия има тоталитарно управление и лична власт на царя ,но това дрогар не е фашизъм.само да те светна и си го запиши фашизма не е антисемитска идеология,нацизма е .само че у нас поради ред причини няма изявена нациска идеология ,а само се приемат закони под натиска на хитлер в посока антисемитизма.само че дрогар именно лошия цар и лошите фашисти сп

    Коментиран от #160, #161, #162

  • 154 стоян георгиев

    13 16 Отговор
    само че дрогар именно лошия цар и лошите фашисти спират влаковете с българските евреи.та на база тази грандиозна лъжа и загуби както писах на около 4000 човека за 20 години след това комунистите репресираха милиони и избиха десетки хиляди.ограбените от тях нямат брои,както писах цели сектори в икономиката и обществото ни са съсипани с извинението че са фашисти.и накрая идва един наглец като теб и се опитва на черното да каже бяло!ако даваш пример с франция,където има подобен съд ,при много тежка окупация и извръщения от страна на нацисти и колаброционисти .във франция процесите са само срещу преките виновници,а не срещу цялото население.във франция никои не е обявил средните селяни за кулаци или тези в града с една пекарна за фашисти.и репресиите въпреки огромното страдание на френския народ по време на воината са къде къде по-малки и свършват след няколко години.тук с оправданието фашисти се малтретираха деца и внуци 40 години след падането 44 година.
  • 155 Престани бе

    16 12 Отговор

    До коментар #150 от "123;":

    Публикувано във факти.бг: има само член за предаване на воени преступници на съюзниците за раследване и съд
    ,,,,,,,,,,,,
    това е достатъчно, този договор за примирие е писан два месеца преди народния съд, който е съблюдаван от съюзната контролна комисия с представители на САЩ, Англия,СССР. и нашите победени са длъжни да го спазват.
  • 156 No Exit

    14 17 Отговор

    До коментар #147 от "стоян георгиев":

    С прост мъж комунист не се спори. Той ще те завлече долу в тинята и там, на свой терен, ще те залива с кал докато се откажеш. Комунистът мрази и завижда, но мрази и презира най-вече себе си. И тази омраза към себе се го е превърнала в изверг. Прост, нагъл, изверг с промит мозък. Не спори, то е като да слагаш кръст пред петолъчката на дявола. Комунистът човек няма да стане.

    Коментиран от #158, #159, #169

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 стоян георгиев

    12 15 Отговор

    До коментар #156 от "No Exit":

    така е ама не трябва да им се мълчи .те на тва разчитат .да повтарят лъжите си с надеждата да станат истина.и както виждаш 30 години след 1990 година продължават да зомбират огромна част от народа ни и кочината си остава същата!тоя нали го гледаш писал се е генерал турил е и знамето и пише глупости една след друга парадираики с огромното си познание!нека види реално къв е клоун , тия дето му клакьорстват също!
  • 159 антикомунист

    3 0 Отговор

    До коментар #156 от "No Exit":

    напълно верно е мое се сади по състоянието на модерна балгария 30 години вече нема кумонисти и балгария е цъфнала та заварзала от 2004 в нато и от 2007 в ЕУ
  • 160 Генерал 🇧🇬

    16 12 Отговор

    До коментар #153 от "стоян георгиев":

    "Идеологията на националсоциалзма (фашизма),особено след 1933 г. оказва влияние и върху редица български представители на хуманитарните и обществени науки. Постепенно расизмът, а с това и идеите на фашизма (нацизма), започва да прониква и в българската университетска наука — история, социология, право, /биология [С. Консулов. Човешкото в човека. — Природа и наука, 1942—1943, кн. 3.; С. Консулов. Що е нация? — Просвета, 1938, кн 6.; Л. Владикин „Обща теория за дъражавата“,1943; А. Сталийски. Фашизмът като социално-политическа проява. 1922, кн. 1; Фашисткото учение за държавата, С., 1929; Н. Илиев. Мусолини и неговото дело, С., 1926; П. Джидров. Демокрация и фашизъм. С., 1933; Д . Алексиев. Фашизмът като факт и система. — Демократически преглед, 1926, кн. 9— 10; И . Маджаров. Новият наказателен закон в Италия. — Юридически преглед, 1928, кн. 1; А. Недялков. Мусолинизмът и общественото мнение в Европа. — Обществено развитие, I, кн. 5; А. Цанков. Демократизъм и либерализъм, С., 1938; Я. Янев. Политически човек, С., 1936; Пътят на нацията. С ., 1939; Л. Владикин. За правото на нацията, С., 1943 и др.]. През този период са публикувани преводи на книги и статии от Хитлер, Мусолини, Розенберг и др. Например такава е тази на Б. Мусолини „Учението на фашизма”, допълнена с „История на фашисткото движение” от Дж. Волпе [1934 г.] и др.

    Коментиран от #163, #164

  • 161 Генерал 🇧🇬

    16 12 Отговор

    До коментар #153 от "стоян георгиев":

    Издават се вестници и списания с фашистко (националсоциалистическо) съдържание: „Прелом“, „Български фашизъм“, „Възраждане“, „Фашистка трибуна“, „Фашистка борба“, „Родолю бец“, „Удар“, „Тревога“, “Атака”, библиотека „Нова Европа“ под ред. на Л . Владикин, сп. „Биология и социология“ под ред. на Л . Русев и др.

    През този период се създават множеството фашистки и националсоциалистически партии и организации, които в различна степен възпроизвеждат идеологията на национализъм, расизъм и антисемитизъм, характерен за съответните партии в Италия и Германия – Български народен съюз „Кубрат“ [БНСК, 1922 – 1944]; Съюз на войниците [1923 – 1924]; Съюз на Българска народна защита [СБРЗ, 1923 – 1936]; Съюз на българите фашисти [СБФ, 1926 – 1932]; Политически кръг „Звено“ [1927 – 1949]; Национална задруга – фашисти [1930 – 1934]; Съюз на българските национални легиони [СБНЛ, 1932 – 1944]; Националистическа българска работническа партия [НСБРП, 1932 – 1934]; Народно социално движение [НСД, 1932 – 1944]; Съюз на ратниците за напредъка на българщината [СРНБ, 1936-1944]. Проф. Ал. Цанков създава „Народно социално движение“, ориентирало по-късно симпатиите си към установилия се през 1933 г. националсоциализъм в Германия.” [Константинов 2001: 196; Димитров 1947; Кокс 1946; Колев 1976; Поппетров 2008; Поппетров 2009; Величкова 2002 и др.].

    Коментиран от #165

  • 162 Генерал 🇧🇬

    17 13 Отговор

    До коментар #153 от "стоян георгиев":

    Н. Поппетров характеризира СБНЛ, оглавявана от ген. Луков, по следният начин: „Още при първите си стъпки легионерската организация изразява своя антикомунизъм, отричане на либерализма, масонството, интернационализма и пацифизма. Пак още при най-ранните си изяви показва симпатии към италианския фашизъм и към националсоциализма, от които заимства различни идейни постановки, символи, лозунги и терминология. На Третия си конгрес (1933 г.) организацията показва ориентация към еднопартийния политически модел. […] Проявява изразени симпатии към новия ред (националсоциализма) и силен антисемитизъм, постепенно навлиза в целенасочена опозиция на режима, участва в различни комбинации за компрометиране на безпартийния режим. В нея влиза група висши запасни офицери, споделящи идеите на радикалната десница и на тоталитаризма…”. [Поппетров 2009, 381 – 2]. Във вестника на легионерите “Народен водач” на 15 август 1941 г. е публикувана статията “Двата врага”, в която се казва: ”Два врага има човечеството, чието разгромяване провидението отреди за непобедимата армия на национал-социалистическа Германия: световната плутокрация и международното еврейство…Разгромяването на тези два врага ще гибелта и на всичките им роби – масонство, комунизъмъ и т.н.”.
    Даа, изобщо не е имало фашизъм!

    Коментиран от #166

  • 163 стоян георгиев

    12 16 Отговор

    До коментар #160 от "Генерал 🇧🇬":

    само като прочетох нацизма в скоби фашизма и ми става ясно откъде си го изкопал.фашизма дрогар и нацизма са различни идеологии.нали ти писах че при фашизма няма антисемитизъм,поне докато дучето не става зависим от хитлер.та няма как 1933 година нацизма и фашизма да са синоними както си ги цитирал.тва едно.второто което е по-важно.тва дето си публикувал не значи нищо по отношение на ситуацията в българия.щото има много общественици повлияни в този период от комунизма,други от англииската или американската демокрации.и кво като е имало?

    Коментиран от #168

  • 164 Exit No

    15 13 Отговор

    До коментар #160 от "Генерал 🇧🇬":

    C прocт мъж фашист нe ce cпoри. Тoй щe тe зaвлeчe дoлу в тинятa и тaм, нa cвoй тeрeн, щe тe зaливa c кaл дoкaтo ce oткaжeш. Фашистът мрaзи и зaвиждa, нo мрaзи и прeзирa нaй-вeчe ceбe cи. И тaзи oмрaзa към ceбe ce гo e прeвърнaлa в извeрг. Прocт, нaгъл, извeрг c прoмит мoзък. Нe cпoри, тo e кaтo дa cлaгaш кръcт прeд пречупен кръст нa дявoлa. Фашистът чoвeк нямa дa cтaнe.

    Коментиран от #167

  • 165 стоян георгиев

    12 17 Отговор

    До коментар #161 от "Генерал 🇧🇬":

    и кво като е имало подобни организации?те нито са част от управлението на страната нито са с някакви властови позиции.може ли да ги сравниш с сс да речем или сд?егати смешките бе дрогар!тва ли е доказателството за фашизъм или нацизъм ,че имало организции потдържащи нацизма.ами значи през този период у нас е било комунизъм щото комунистическата партия е била 100 пъти по мощна и по добре финансирана от всичките изброени от теб фашиски или нациски организации?

    Коментиран от #171, #176

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 стоян георгиев

    12 14 Отговор

    До коментар #164 от "Exit No":

    ти предполагам си второто аз на генерала или старшината !хахахаха!
  • 168 Генерал 🇧🇬

    17 12 Отговор

    До коментар #163 от "стоян георгиев":

    Така е,в историята на българския фашизъм, по нацистки образец властта в България приема антисемитски закони.

    Коментиран от #174

  • 169 Генерал 🇧🇬

    14 11 Отговор

    До коментар #156 от "No Exit":

    Ти предполагам си второто аз на стоенчо или георгинчо !хахахаха!
  • 170 Истината

    11 12 Отговор

    До коментар #11 от "аз съм Веска":

    Алоууу Вескиее демокрацията е по харна от Комунизъма но нашата демокрация стана МУТРОКРАЦИЯ щото ДС не позволи да има ДЕМОКРАЦИЯ. ПИТАЙТЕ БОЙКО......
  • 171 Генерал 🇧🇬

    16 13 Отговор

    До коментар #165 от "стоян георгиев":

    Постоянно давам фактологически примери, а ти ми излизаш с някакви общи неверни приказки.
    Нужно ли е да продължавам?

    Коментиран от #172

  • 172 стоян георгиев

    13 17 Отговор

    До коментар #171 от "Генерал 🇧🇬":

    за кое ми даваш примери ?за това че фашизма е нацизъм или че в българия е имало фашизъм щото някои друг комунист го е казал?на всеки твои пост съм отговорил конкретно.след което ти не си възразил ,а излизаш с нова лъжа.да приравниш немския или италианския модел на управление с българския е напълно неадекватно.няма цели сегменти на фашиската или нациската идеология в нашето управление.няма ги мащабите на култа към личноста,няма ги органите на политическата власт квито има в италия или германия.тва че цитираш някои друг лъжец дето не прави разлика между нацизъм и фашизъм не е доказателство за нищо дрогар.
  • 173 567

    7 9 Отговор

    До коментар #20 от "ЯТАКА":

    Кога и да те обесят все ще е късно
  • 174 стоян георгиев

    13 16 Отговор

    До коментар #168 от "Генерал 🇧🇬":

    в българия се приемат антисемитски закони безспорно,но нямаме останалите компоненти на нацизма дрогар.партията държава я няма.у нас царя управлява безпартиино,а цензурата хич е няма .поети и писатели противници на режима дето имат трибуна бол.няма я и репресията към инакомислещите в тези размери както е в италия или германия.както писах са убити въпреки целия реф много малко хора ,предимно професионални терористи.евреите ни в краина сметка са спасени ,а репресиите срещу тях са бутафорни.нито са ограбени както става в в германия или унгария нито са избити.вкарани са в трудови лагери с лек режим и реално запазени.българската евреиска диаспора е единствената в европа която се увеличава по време на воината.въпреки това после цели съсловия са обявени за фашисти.оказва се че ние на глава от населението имаме много повече фашисти от самата италия или германия.тва също съм го упоменал конкретно в предните си постове.с обвинение във фашизъм има процеси срещу,лекари,адвокати,учени,журналисти.клеимото фашист тегне и върху децата им десетки години след 1944 година.та както писах дрогар аз съм конкретен ,но от теб освен лъжи друго не чета.
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Ятак

    15 11 Отговор

    До коментар #165 от "стоян георгиев":

    Фашисте,много скромно го даваш,бе! Как да не е имало фашизъм преди 1944. ЗА Белия терор слушал ли си?
    И КОЙ "елит" докара България до две национални катастрофи, загуби на територии, и население и стотици хиляди жертви?!
    “Елит”, които взеха властта с кървав преврат на 09.06.1923?
    “Елит”, които избиха селското въстание през септември 1923?!
    - 1923 г. – без съд и присъда са убити над 5000 комунисти и земеделци.
    - 1924-1925 – около 10 000 души са осъдени на различни срокове затвор.
    - По нареждане лично на Иван Велков в софийските казарми са разстреляни и удушени над 500 души.
    - 1941 г. - 474 души са осъдени на различни срокове затвор.
    - 1941-1944 г. в България са арестувани 64354 души. На 12461 е поискано смъртно наказание, а 7324 са осъдени на строг тъмничен затвор. Само военните съдии са осъдили на смърт 1570 войници и офицери, а на строг тъмничен затвор – 1133.
    Убити са 9140 партизани с награда на глава за палачите.
    Убити ятаци и близки на партизаните 10 930.
    31 250 интернирани.
    Колко удобно е за днешната политика- не е имало фашизъм и така избитите от комунистите излизат като невинни жертви!!

    Коментиран от #177, #182

  • 177 Кървав професор

    13 10 Отговор

    До коментар #176 от "Ятак":

    ТРИ национални катастрофи не две.
    1междусъюзническата война
    2първата световна
    и
    3втората световна.Единствената причина да не са три е ,че комунистите настояват ,че ни е измъкнал СССР през втората световна ама не е съвсем така.
    До момента на народния съд от предишния елит има вече два извършени преврата тоя който споменахте 1923 и
    Деветнадесетомайски преврат от 1934 с който окончателно се затвърдява и утвърдява българският фашистки режим.
    Самото правителство до народния съд е нелегитимно.
  • 178 Пунта Мара

    12 9 Отговор
    След военния преврат от 1934г. нито имаме легитимно Народно събрание,нито пък легитимни правителства - всичко е имитация,Пунта мара,вятър и мъгла за пред света. Симеончо си произведе личен режим и крепителите на режима му бяха реакционери,някои кървави ,други не толкова. Заради Хитлер толерираха шовинистични,фашистки и нацистки органицации - тоест това беше лицемерен пунктаж и на фашизма и на нацизма.
  • 179 Хорхе

    14 9 Отговор
    Как да не е имало фашизъм България преди 44-та?
    В документалното си изследване на германския, италианския и испанския фашизъм, д-р Желю Желев дефинира пет общи черти, без които е немислима конкретната фашистка държава, именно:
    - “насилствено установяване на еднопартийна система или ‘единовластие’ на фашизма чрез унищожаване на другите партии;
    - срастване на фашистката партия с държавата;
    - унификация на целия обществен живот;
    - авторитарен начин на мислене с култ към националния водач;
    - концентрационни лагери”.
    Налице ли са тези признаци, тези общи характерни черти на фашистката държава в българската политическа реалност отпреди септември 1944 г.? Да!

    Фашизмът насилствено унищожава другите партии
    Първата характерна черта, без която е немислима конкретната фашистка държава е:
    1. Насилственото установяване на еднопартийна система или ‘единовластие’ на фашизма чрез унищожаване на другите партии като главна обща характерна черта на фашистката държава, съдържа иманентно два признака: установяване чрез насилие и еднопартийност или единовластие.

    Коментиран от #183

  • 180 Хорхе

    14 9 Отговор
    1.1.Установяване чрез насилие.
    В Италия фашизмът идва на власт легално. Мусолини получава мандат от крал Виктор Емануил ІІІ да състави правителство след прословутия поход към Рим в края на 1922 г. Политическите партии продължават своето съществуване още четири години. Но през 1926 г. се приемат т. нар. извънредни фашистки закони и политическите партии принудително са поставени извън закона.

    В Германия фашизмът, по-точно неговата национал-социалистическа форма, също идва на власт легално, чрез избори. Но непосредствено след поемането на властта нацистите насилствено ликвидират всички партийни образования. Поводът е подпалването на Райхстага. Веднага са пуснати в ход шпиц-командите на SA. За няколко седмици са разгромени физически централите на опозиционните партии, арестувани са хиляди ръководители на политически партии, депутати от опозицията, партийни активисти.

    В Испания насилственото ликвидиране на политическите партии се осъществява в хода на гражданската война (1936-1939 г.). На 9 февруари 1939 г. Франко издава Закон за отговорността за политическа дейност. В чл. 2 на закона изрично е разписана забраната на 24 политически партии, профсъюзни и масови организации.
  • 181 Хорхе

    14 10 Отговор
    Независимо от начина, по който фашизмът идва на власт в класическите фашистки държави, ликвидирането на конституционното управление и установяването на еднопартийна система се извършва насилствено, било в хода на завземането на властта, било след непродължителен период от време.

    Що се отнася до България, почти всички западни академични изследвания застъпват гледището за насилствено установяване на родеещ се с фашизма репресивен режим. Ликвидирането на конституционното управление се осъществява по италиански образец, постепенно. Чак след 19 май 1934 г. дейността на политическите партии е забранена, а конституцията е суспендирана и формално.

    Коментиран от #185

  • 182 стоян георгиев

    9 13 Отговор

    До коментар #176 от "Ятак":

    само че цифрите дето си писал са доста далеч от истината дрогар.много далеч.сега от генерал стана ятак гледам.все същата работа!тук не си на партиино събрание.убитите общо от 1923 до 1944 година комунисти и свързани с тях са около 4000 човека.нали прочете.справка големия комунистически сборник издаден 1981 година.убитите от комунистите през същия период са подобна цифра дрогар.загиналите симпатизанти на власта,офицери сержанти,кметове...са поне 2000 човека.основната част от убитите комунисти са професионални престъпници.прочете ли дрогарю ятак.професионални!демек тва са работили.хора специалисти в убииства и тероризъм.повечето са без друг трудов стаж.нищо в цифрите дето си дал не е вярно.нали прочете убитите партизани са в пъти по-малко,убитите воиници също абе всичко е в пъти надолу.нали разбра не става въпрос за грешка от двама или трима ,а в пъти .
  • 183 стоян георгиев

    9 12 Отговор

    До коментар #179 от "Хорхе":

    и кое го има от това бе дрогар?освен това леко си пропуснал някои много важни компоненти дето у нас пък хич ги няма,като да речем елитни партиини воении формирования сраснали се с държавата.в българия няма еднопартиина система.българия не се ръководи от фюрер или дуче ,а се ръководи от правителство.явно си забравил или не си чел,но решенията в страната се вземат при царския режим от министър председателя и ресорните министри.я провери как е в германия или италия дрогар.тва по първата ти лъжа.повтаряна от теб заради кода даден от комунягитре преди теб.срастване на фашиската партия с държавата.и тва го няма у нас.управляващите са от различни партии при царския режим.има даже и социалисти .унификация на целия обществен живот.също я няма .писатели като вапцаров да речем си пишат квото искат,създават се комунистически кръжоци без проблемно до нападението над ссср,а и след това има независима преса.национален култ нямаме .царя е почитан по същия начин както е почитан баща му или да речем англииския крал по същото време.тва с концлагерите е на-смешното дрогар.в българия познавах преди 1990 поне 4-5 концлагериста.те изкараха живота си тая лъжа за концлагерите .по-скоро е трябвало да ги нарекат санаториумите на цар борис.във въпросните лагери режима е като на почивка.няма ни един умрял комунист в български концлагер.нали прочете дрогар ни един,а които е искал е бягал и е ставал партизанин щото охраната и режима са били като на почивна база!сега искам да напишеш ко
  • 184 стоян георгиев

    9 12 Отговор
    сега искам да напишеш кое дето съм писал не е вярно и да го обсъдим.ако ли не сменяи ника и почваи отново.повтаряи лъжите с нов патриотичен ник и си готов!
  • 185 стоян георгиев

    9 12 Отговор

    До коментар #181 от "Хорхе":

    дрогар,при едноличния режим на цар борис има авторитарен елемент.демек страната се управлява извън принципите на демокрацията и се налагат закони и властови решения предизвикани от едноличното мнение на царя.само че тва дрогар не е фашизъм.сега в момента русия е подобна страна,но тя не е фашиска.фашизма е с определена идеология и структура на държавата която у нас я няма,подобно е и при нацизма,но не е същото.нали прочете дрогар не е същото.нацизма има в идеологията си сериозен антисемитски елемент,а при италианците евретие са активни учстници във фашиските структури поне до 1939 година.дори и след това не са малтретирани както става в германия.та знам ви болката не щете да се обяви че у нас е имало наченки на десен комунизъм наречен нацизъм.само че дрогар вече е 2021 година и не става със старите лъжи .разбираш ли?има много инфо достъпно за всеки.не е като 1985 година да те усведомяват клоуни като цитираните от теб и да викаш ибре дебре колко сме големи!та както писах у нас фашизъм е нямало.българския цар дори да е приел някакъв външен стандарт ,тои не го е приел от италия ,а от германия ,която не е била фашиска!разбра ли бе красавчик?освен това въпросното обвинение за фашизъм служи за предтекст за малтретиране на милиони българи нямащи нищо общо с фашизма.както писах в друг пост в българия след процесите срещу фашистите се оказва че има повече такива на глава от населението отколкото в италия!дали ме разбра генерал ли си ,ятак ли си ,испанец ли си?

    Коментиран от #186, #189, #190, #191

  • 186 Георги Стоянов

    11 11 Отговор

    До коментар #185 от "стоян георгиев":

    Ти си болен бе,хората са ти извадили ясна и желязна фактологическа достоверност за фашизма през ония години в БГ, а ти си мислиш ,че си прав с твоето си мнение. Ми хубууу, вервай си.
    На всичкото отгоре,почти нищо не ти се разбира.

    Коментиран от #187

  • 187 стоян георгиев

    9 12 Отговор

    До коментар #186 от "Георги Стоянов":

    само искам да ми напишеш кое дето съм дал не е вярно.може да не пишеш със 100 ника .един е достатъчен!
  • 188 Георги Стоянов

    11 10 Отговор
    Ми всичко, защото нищо не си доказал

    Коментиран от #195

  • 189 Хорхе

    13 10 Отговор

    До коментар #185 от "стоян георгиев":

    Знам,че ви е мъчно, но трябва да се съобразите и какво казват западните историци за фашизма в България.
    "Според проф. Нисан Орен след края на Първата световна война се създава обстановка, при която се появява възможност обществото да се трансформира в рамките на съществуващата буржоазна политическа система. При това, става въпрос не “за проста правителствена промяна, а за началото на дълбока трансформация”. Но подобна трансформация неизбежно е в ущърб на властващите класи. Последните не могат с парламентарни средства да предотвратят нежелано за тях развитие и прибягват до неконституционни, насилствени средства: кървавият Деветоюнски преврат (1923 г.) и последвалите в продължение на повече от две години "масови репресии срещу силите на народничеството и комунизма".
  • 190 Хорхе

    13 10 Отговор

    До коментар #185 от "стоян георгиев":

    В хода на последвалия терор са избити над 16,000 земеделци и комунисти, сочи проф. Джон Бел (7). Тези данни американският историк заимства от показанията на Емил Вандервелде – белгийският представител в международната комисия за разследване политическите репресии в България. Освен министър-председателя Ал. Стамболийски, жертви на терора са ръководни дейци на левите партии, част от цвета на българската интелигенция като Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Николай Петрини, Сергей Румянцев. Физически са елиминирани и авторитетни политици, които биха могли да представляват пречка срещу продължаващите репресии и настъплението на такава идеология и практика, която по-късно ще се самоидентифицира като фашизъм. Нека посочим имената на лидера на ВМРО Т. Александров, лидера на Народнолибералната партия д-р Н. Генадиев, както и десетки други политици, народни представители, генерали...
  • 191 Хорхе

    13 10 Отговор

    До коментар #185 от "стоян георгиев":

    В западната обществена наука констатациите на Н. Орен и Дж. Бел не са изключение. Сходни оценки срещаме в изследванията и на други автори. Проф. Х. Дж. Гордън-Скилинг датира “нарушаването на парламентаризма” още през 20-те години на ХХ век, докато през втората половина на 30-те години “конституционната демокрация окончателно отстъпва пред диктатурата на цар Борис” (8).

    Подобна е констатацията и на “Политически речник”, издаван под редакцията на историка Уолтър Лакьор: през по-голямата част от междувоенния период в България господстват "репресивни диктаторски режими", с изключение на "полудемократичния антракт" през периода 1931-1934 г. (9). В същия дух е и оценката на Арнълд Зърхър. Той характеризира правителствата на личния режим на цар Борис ІІІ като някаква форма на диктатура или както ги определя авторът “етатистки”, опитващи се да разширят “тоталитарния контрол”, но без да се радват на широка социална подкрепа (10).* Изводът на А. Полонски е за един автократичен и репресивен режим, свързан с нацизма: “Докато не рухна в резултат на поражението на нацизма, режимът си остана автократичен и репресивен, глух към исканията на народа” .
  • 192 Хорхе

    13 10 Отговор
    Проф. Нисан Орен – вещ познавач на най-новата българска история – е по-обстоятелствен. Той сочи, че след 19 май 1934 г. насилствено е наложена забрана на свободата на печата, на политическите събрания, на свободните профсъюзи, на общинското самоуправление, Народното събрание е разпуснато, а Търновската конституция – суспендирана.

    “По такъв начин, на политическия живот в страната е нанесен смъртоносен удар и политическите партии не успяват след това да възстановят своята дейност” (12).

    Проф. Стюърд-Хюз е още по-категоричен: на 9 юни 1923 г. в България е извършен преход от парламентарна демокрация към "корумпирана диктатура" (13). Обсъждайки характера на режимите в някои европейски страни авторът подчертава, че дори да запазват до известна степен формата на буржоазен парламентаризъм, те "подготвят фашистките умонастроения в Централна и Източна Европа чрез практиката на поощряване или търпимост спрямо полицейския произвол, системното насилие над народа, антисемитизма, преследването на националните малцинства и мълчаливия съюз с богатите класи във военните авантюри".
  • 193 Хорхе

    13 10 Отговор
    Най-категорична е оценката на проф. Д. Коул, който, обсъждайки политическото развитие в България след края на Първата световна война, нарича преврата на Ал. Цанков само “военен”, но дефинира изрично като “фашистка” личната власт, установена от цар Борис след 1935 г.

    Очевидно, в западната историография и обществена наука съществува единомислие относно насилственото налагане на авторитарен режим в България, съществените характеристики на който варират – според оценките на различните автори – от автократичен, етатистки, подготвящ фашистките умонастроения, до корумпирана диктатура с тоталитарен характер, заимстваща много от практиките на фашизма. В България, както се отбеляза, това се осъществява постепенно, дори за по-продължителен период, отколкото в Италия. Налице е и “полудемократичен антракт” през периода 1931-1934 г. Независимо от спецификата на българските условия, полицейщината, преследването на демократичните сили и системното насилие неизменно присъстват в политическия живот на страната след 9 юни 1923 г., те са същностна характеристика на властта, осъществявана на практика от "репресивни диктаторски режими", докато с военния преврат на 19 май 1934 г. окончателно се забранява дейността на всички политически партии. Завършва преходът към насилственото установяване на едноличния режим на цар Борис ІІІ, към налагането на тоталитарен контрол над всички сфери на обществения живот.

    Коментиран от #194

  • 194 стоян георгиев

    9 10 Отговор

    До коментар #193 от "Хорхе":

    много хубаво.супер!всичко дето си постнал е точно това което казвам аз.в българия се изгражда авторитарен режим на царя,но тои не е фашиски.друг е въпроса че цитираните от теб личности не са запознати.убитите от режима на цанков просъществувал огромните две години са около 1500 човека като близо 30% са симпатизанти на власта.както писах убитите земедлци са около 30 човека ,убитите комунисти и техни симпатизанти около 1000.та браво имаш развитие.я сега отвори същите дето си ги цитирал и нека да прочетем кво пишат те за процесите настъпили при комунистическия реванш след 1944 година.кво пишат за инсценираните антифашиски процеси срещу кулаци,лекари,общественици...даваи дрогар!!!!като си казал а кажи и б!ще ти плескам шамари с твоите ръчички.

    Коментиран от #196

  • 195 стоян георгиев

    9 11 Отговор

    До коментар #188 от "Георги Стоянов":

    даваи с твърденията си.не ми говори като на комунистически митинг дрогар!кое не съм доказал?кое е лъжа в писаното от мен.конкретно!написал съм 100 поста със 1000 твърдения.четеш и пишеш еи тва е лъжа!
  • 196 Хорхе

    15 9 Отговор

    До коментар #194 от "стоян георгиев":

    Публикувано във факти.бг: много хубаво.супер!всичко дето си постнал е точно това което казвам аз.в българия се изгражда авторитарен режим на царя,но тои не е фашиски.
    ///////////////////
    Явно ти куцат и знанията, и логиката и разбиранията.
    Давай,продължавай да ринеш и хвърляш на гърба си.
    Едва ли някога ще прогледнеш.Лека вечер!

    Коментиран от #198

  • 197 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    ами тя Славова-Баракова отдавна си е де факто в Морската градина. Още от 98ма година. Делфинариума е неин, чрез целия Лазур купен от нея. Магазини, ателиета, базар Левски са нейни.
  • 198 стоян георгиев

    9 15 Отговор

    До коментар #196 от "Хорхе":

    та дрогарю генерал или ятак или хорхе,така ще при всяка наша среща дрогари.уви сега не е 1981 а 2021 ако нещо сте пропуснали.и казах има ли неясно питаите и записваите образовам комуняги безплатно!приемете го като закъсняло ограмотяване!