Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 21:00 2 392 38

Кое е по-плашещо за българина: коронавирусът или застрашената демокрация?

  • българия-
  • парламентарни избори-
  • коронавирус-
  • избори-
  • демокрация-
  • герб

COVID-19 променя всичко, до което се докосне. Така ще е и с предизборната кампания в България.

Кое е по-плашещо за българина: коронавирусът или застрашената демокрация? - 1
Снимка: БГНЕС

Новата вълна на инфекции с коронавирус най-вероятно ще съвпадне с началото на предизборната кампания. А тя, подобно на всичко останало, до което се докосна COVID-19, ще е различна. От Националния предизборен щаб вече прогнозираха, че след три седмици е вероятно да се стигне до нов пик на разпространението на вируса. А главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев очаква през целия февруари да има покачване на заболеваемостта.

Коронавирус и демокрация

Но какво означават предизборна кампания и избори в условия на пандемия в България? В публикуван на 4 февруари доклад, Международният институт за демокрация и подкрепа при избори (IDEA), в който членуват държави от всички континенти, прави преглед на състоянието на демокрацията и човешките права преди и по време на пандемията. Изследването констатира, че през последните години демокрацията в Европа е претърпяла ерозия и отстъпление, като поименно са посочени три държави, където този процес е най-силен - Унгария, Полша и Сърбия. Подчертава се, че пандемията е задълбочила тези процеси. А в раздела за Европа се констатира още: нарушения на изборния цикъл; ограничаване на гражданските свободи; използване на приложения за проследяване на контакти; увеличаване на неравенството между половете и на домашното насилие; рискове за уязвимите групи; увеличаване ролята на правителствата; протестни вълни; случаи на корупция и сериозни предизвикателства в отношенията между местна и изпълнителна власт - като цяло отстъпление от демократичните стандарти.

Част от тези констатации са валидни и за България. Въпросът кое е по-плашещо за гражданите - коронавирусът или застрашената демокрация, ще получи отговор по време на кампанията, чийто официален старт е на 5 март. А в България е в сила извънредна епидемична обстановка до 30 април.

Очи в очи на предизборните срещи

В действителност предизборната кампания е в ръцете на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Съгласно приетите в края на януари промени в Закона за действията и мерките при извънредно положение, здравният министър и главният държавен инспектор ще определят противоепидемичните мерки, свързани с изборния процес. Но ако проф. Ангелов оглави листа на ГЕРБ - например във Велико Търново, както се твърди, определянето на мерките пада на гърба на Ангел Кунчев и вероятно някой заместник на Ангелов. Колко ще е ефективна тази организация - скоро ще се разбере.

Засега е ясно само, че предизборните мероприятия ще се провеждат така, както повеляват последните ограничения - с не повече от 15 човека на едно място. Представете си екипа на един кандидат-депутат, поне четирима-петима души заедно с него - значи се допускат още най-много десетина граждани. Вариант би бил да се използват заведенията, които от 1 март са отворени и разрешеният капацитет е 50% запълняемост. Но за предизборни мероприятия в заведения е необходим твърде голям ресурс, с който много от политическите сили не разполагат. А и тези с големите партийни субсидии едва ли ще заложат на това - в пандемична ситуация, когато толкова хора са без работа и когато толкова бизнеси фалират. Би било безочливо и непристойно.

Пътят към залите бе отрязан, след като парламентът отхвърли предложението на ДПС те да се използват при режима за концерти и театри - т.е. при 30% запълняемост на местата. Така че край на концертите и събиранията по площади, стадиони, зали, кампания "от врата на врата". Следователно ще намалеят и количествата раздавани флаери, листовки, тениски, шапки, запалки, сапунчета и други материали от асортимента на изборния маркетинг. Времената на щедрите кампании, заради които на пълна пара работеха много бизнеси, изглежда са отминали.

Най-сетне предизборни дебати?

Този път медиите и социалните мрежи ще са по-значими от всякога. Но управляващите пренебрегнаха препоръката на вицепрезидента Илияна Йотова от януари да се преразгледат правилата за участие в обществените медии, тъй като на практика спират по-малките партии от сериозно участие в БНР и БНТ. Така на старта на кампанията парламентарно представените политически сили имат гарантирано предимство. А управляващите са двойно по-облагодетелствани, тъй като зачестяващите предизборни обиколки на премиера и министрите ще са просто… работа. Тях извънредната епидемична обстановка не ги спира.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обеща "всеки ден предизборни дебати и диспути", както и "Панорама" и "Референдум", посветени на кампанията - тъкмо защото няма да има митинги заради пандемията. Засега нито една от двете най-големи медии - телевизиите bTV и Nova, не е обявила дали ще има предизборни дебати. Големият въпрос е кои партии ще попаднат в тях - извън тези с гарантираното по закон участие. В условия на страх и безпокойство сред хората компроматите ще имат по-голямо поразяващо въздействие. А над цялата жлъч и глъч ще се носи шумът от мотора на премиерския джип.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    42 2 Отговор
    В България, колкото има демокрация, толкова има и корона вирус.
  • 2 Най-страшно за мен като българин е

    42 4 Отговор
    Че заличават нашата държава, убиват ни, всичко се краде, иззема и приватизира за да пълнят джобовете. Фащ искат да ни няма на картата и като народ и като нация и като територия.

    Коментиран от #23

  • 3 Диверсант

    10 15 Отговор
    Невежеството и глупостта са най плашешти за българина, но той си ги носи в гена така че няма страшно
  • 4 ГЕРБ провал завинаги

    38 2 Отговор
    Идеално му идва на Боко, но сметката му е крива! Въпреки лъжливите, платени проучвания, Диктатора е "довиждане" !
  • 5 нашия

    20 0 Отговор
    тук дилема няма !!!!или и ние да кажем нещо по въороса-естествено че коронката е грозна смешка
  • 6 ПЛАНдемията

    29 0 Отговор
    пландемията и инфодемията е новата форма на тоталитарна диктатура и настъпване на НСР,войната никога не спирала,само променя формата,желаят да заличат народа и нацията ни,но ние няма да се дадем,СЪПРОТИВАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА
  • 7 Хайл DW

    21 1 Отговор
    На Българинът му е все тая защото живее в демократична диктатура.Конституционните му права са нулеви а короната е тежък грип.Едни имат късмет а други нямат.На всички им е жал за Навални но Путин им е на сърцето.

    Коментиран от #12

  • 8 no name no face no number

    6 2 Отговор
    липсата на социализъм, а комунизма беше близо почти го бехме построили :)
  • 9 Де Факто

    15 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯТА ФАЛИРА.
    Да живее "демокрацията".
  • 10 Последния Софиянец

    27 1 Отговор
    Пред кварталната лаборатория днес пак гъмжеше от лилави без да са видимо болни.Мъже ,жени,деца,старци.Цели фамилии.Утре чакайте огромни цифри ,,заразени,,.
  • 11 Гост

    12 1 Отговор
    Най-страшна е реториката на подобни въпроси, други общества пазят карантина при остро заразни болести. Като съсипаха болниците и изгониха маса лекари в чужбина, какво се очаква? Да има ресурси у нас ли?
  • 12 Българина

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хайл DW":

    Прав си, само, 'дето за НАХАЛНИ не ми пука.

    Коментиран от #19

  • 13 123

    23 3 Отговор
    Плашещо е застрашената демокрация. ковида е един грип.
  • 14 Да питам

    20 1 Отговор
    Абе к'во стана със СПИН-а?
    Изчезна ли, че нещо не се чува?!
  • 15 ГОРСКИ

    24 1 Отговор
    Естествено че застрашената демокрация, от герб се сраснаха със властта и законите ги правят за себе си !!!!!!!
  • 16 Иван Грозни

    15 2 Отговор
    КОВИД-ГЕРБ-ДЕМОКРАЦИЯ
  • 17 най-плашещото

    20 3 Отговор
    е германско-турската ос, на която тиквата се е присъединила, без да пита никого и без да отчита горчивото минало.
  • 18 АнтиДиктатуров

    4 18 Отговор
    Фатмаков е заплаха за Демокрацията !!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ковид или демокрация?

    6 0 Отговор
    Ами то е едно и също..
  • 21 Стефан Петров

    22 1 Отговор
    Демокрацията в България не може да е застрашена, защото такава няма у нас., особено след т.н. "демократични" промени. Очертава се печалната равносметка, че по времето на т.н. "тоталитаризъм" у нас е имало повече демокрация от сега. Жалко, но е факт.
  • 22 Дедо Пенс

    9 6 Отговор
    Че кога в България е имало демокрация?!!! Социализмът никога не си е отивал,само къде сега сме по-бедни...

    Коментиран от #24, #28

  • 23 коко

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Най-страшно за мен като българин е":

    какъв фащ те гони бе дръвник я не ни прави на улави!Путин е виновен,и боко!
  • 24 коректор

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо Пенс":

    Малка поправка,дедо,не социализмът, а сицилизмът.

    Коментиран от #27

  • 25 ПЛАКАТНА ДЕМОКРАЦИЯ

    2 3 Отговор
    Демокрация у нас има и самото писане за това е доказателство. До сега винаги е имало избори и тези които сме си избрали ни управляват.
  • 26 Ха-ха-ха-ха ха-ха-ха-ха

    3 0 Отговор
    Де е тази демокрация?
  • 27 Дедо Пенс

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "коректор":

    Ти си улав ,бе шамшал!
  • 28 Тираджия

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо Пенс":

    Айде бе, сега си по беден ,? Я кажи с какво си бил по богат при Тато?
  • 29 Дълговете Тираджия, това е бедността за

    2 1 Отговор
    50год Напред!!
  • 30 учуден

    1 0 Отговор
    коронавирус и демокрация-и двете са чужди за българина
  • 31 ОцелялОтСДС-Чумата

    5 0 Отговор
    Най-плашещо е, ако допуснем да се върнат БСП , ГРОБ и СДС- Чумите на власт.
  • 32 ,DW като се появи те, не четеме повече,

    3 0 Отговор
    Започвате с Демокрацията и КВ19 няколко реда и до края пишете Русия Кремъл, Путин, Навални, никой не го чете след първите няколко реда!!!
  • 33 КРАДЦИ

    7 0 Отговор
    НИТО ИМА ВАКСИНИ , НИТО ДЕМОКРАЦИЯ -- ДРУГАРИ КРАДЦИ ГЕРБАВИ ! ЧУМАТА ДА ВИ ТРЪШНЕ !
  • 34 АЙДУЦИИИ

    5 0 Отговор
    ИЗБОРИ ДО ДУПКА МОШЕНИЦИИИИ !
  • 35 Уйке

    3 1 Отговор
    Корона вирусът ще мине и замине, като всеки друг, но ако народът не се вземе в ръце, то вируса ГЕРБ, ще унищожи и нацията, и държавата! Ще останат само циганите и европейците ще си правят екзотични сафарита на територията на бившата РБ!!!
  • 36 Един

    1 0 Отговор
    Демокрацията не е застрашена! Няма такава!
  • 37 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Не съм го чел горното. Заглавието ми стига....
    Защо ли я употребявате тази дума -"демокрация" ??Смешници !! Клоуни на държавна ясла !!
    Българинът го плаши най-вече това, че му отнемате и чистия въздух !! Кога ще започне продажбата на свеж планински въздух в бутилки - може и сгъстен - под налягане........И то е пара !!
    Природата на българина се унищожава ! До морската вода вече е трудно да се добере човек - всичко се застроява и плажовете приватизират !! Гората се сече безмилостно! И резултати вече има. Много от язовирите са празни ! Какво да привлече дъждовните облаци, какво да задържи водата. Когато се появи валеж, следват порои , наводнения, свлачища, срутвания. Пука ми за "демонстрацията" Ви , щом нямам вода за пиене, щом къщата ми е наводнена или засипана с камъни и пръст , щом нямам въздух за дишане .........!
  • 38 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Такова нещо като Демкорация в България няма, съответно няма и как да я застрашиш!!