9 Февруари, 2021 19:00 3 103 7

Афганистан: шокиращи случаи на насилие в затворите

  • афганистан-
  • ашраф гани-
  • талибани

В рамките на мирните преговори между талибаните и правителството в Кабул през миналата година беше постигната договореност за размяната на хиляди затворници

Афганистан: шокиращи случаи на насилие в затворите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нанасяне на побой, използване на електрошокове, лишаване от сън, сексуални издевателства: доклад на ООН описва шокиращи случаи на насилие в затворите в Афганистан. Сред тях особено се откроява една провинция.

Затворници в Афганистан, задържани по подозрение за терористична дейност, биват изтезавани, се казва в доклад на Обединените нации. Около една трета от хората в предварителните арести или излежаващи присъди в затворите са малтретирани, става ясно от съвместния документ на Мисията на ООН в Афганистан UNAMA и на Върховния комисариат на ООН за човешките права.

В доклада се посочват случаи на нанасяне на побой, малтретиране с електрошок, лишаване от сън и сексуални издевателства. Между януари 2019 и март 2020 година представителите на ООН са интервюирали общо 656 затворници в повече от 60 различни затвори в цялата страна. След изубхването на пандемията от Ковид-19 обаче разследването е било спряно.

Особено драстични са случаите на насилие в южната провинция Кандахар. Там почти 58 процента от всички затворници са свидетелствали за полицейски произвол.

Изтезанията нито са позволени, нито могат по някакъв начин да бъдат оправдани - както от гледна точка на афганистанското, така и на международното право, посочва по този повод Дебора Лайънс, която ръководи Мисията на ООН за Афганистан. За да не пострада доверието в правовата държавност се налага такива деяния да бъдат строго преследвани от закона, допълни тя при представянето на доклада миналата седмица.

Препълнени килии и електрошокове

Агенция Асошиейтед прес (AП) разпространи филмов материал, който свидетелства за издевателствата в един затвор в Кабул. Зад решетките на затвора се виждат препълнени килии, а един бивш затворник споделя преживяното: след задържането си е бил принуден да позира с оръжие пред камерата, за да бъде представен на обществеността като терорист. Какъвто обаче той никога не е бил, твърди източникът. Освен това мъжът е бил измъчван с електрошокове и с известния метод, симулиращ удавяне Water-Boarding. По този начин той е бил заставен да признае всичко, което са поискали от него.

Засега правителството на Афганистан не е взело отношение към доклада. Според шефа на полицията в Кандахар генерал Фарид Ахмад Машал, обаче би било много смущаващо, ако обвиненията в доклада са верни. Пред агенция АП той твърди, че в затворите в неговата провинция нищо подобно не се случвало. Там се спазвали всички предписания, уверява той.

Служителите на ООН не са имали достъп до затворите на талибаните. Доклад на UNAMA от 2019 година обаче съдържа информации и за насилие над затворници на талибаните.

В рамките на мирните преговори между талибаните и правителството в Кабул през миналата година беше постигната договореност за размяната на хиляди затворници. Според наличните информации са били освободени около 5000 талибани и близо хиляда афганистански служители по сигурността. Талибаните настояваха и за пускането на свобода на ръководителите на талибански формирования, включително на отговорни за извършени тежки атентати с много цивилни жертви.

Австралийски части са избивали целенасочено затворници

Но и чуждите военни части в Афганистан са уличени в нарушения на човешките права и извършването на военни престъпления. Така например през миналата година беше разкрито, че войници от австралийския контингент, разположен в страната, са избивали между 2009 и 2013 година целенасочено затворници. А въпреки острата съпротива от страна на американското правителство, Международният наказателен съд в Хага започна разследване срещу американските войски в Афганистан за военни престъпления.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    20 1 Отговор
    Е па нали са ученици на краварите да не би в Гуантанамо да е по-различно даже там са без присъди.
  • 2 324

    10 0 Отговор
    Глупости, навсякъде в затворите е така. Освен в Норвегия, но там не се говори за сексуално посегателства.
  • 3 Ех мъка мъка

    11 0 Отговор
    Пущуните избиха милиони души различни етноси те се загрижили за затворниците
  • 4 Сандо

    5 1 Отговор
    Явно е че затворите не са санаториуми,въпреки стремежа на Запада.
  • 5 Дневaлни имаш късмет

    3 0 Отговор
    Ти си падна на пyя в „Морски шах”😀
  • 6 Браво

    6 0 Отговор
    15 години след изобличенията, дойче зеле се сети. Браво, браво.
  • 7 Шамара

    3 0 Отговор
    И какво да ги правят тия терористи? Да ги галят с перце ли? Ако бе мирно седяло не би чудо видяло! Българска поговорка.