Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 15:59 3 429 46

Обществото ни е в ценностна криза, а ние обсъждаме сина на президента

  • побой-
  • президент-
  • румен радев-
  • коронавирус

Ако искаме поколенията, които ще ни наследят, да бъдат по-добри от нас, трябва да поемем отговорността си

Обществото ни е в ценностна криза, а ние обсъждаме сина на президента - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не съм сред привържениците на президента Румен Радев, но не мога да се съглася с начина, по който в медиите и социалните мрежи се обсъжда поведението на непълнолетния му син от преди няколко дена. Представата, че родителите на един 17-годишен тийнейджър могат ефективно да контролират поведението му, е откровено лицемерна и тя загърбва факта, че в България расте поредно поколение млади хора, чието възпитание - или липса на такова - е резултат от ценностната криза на цялото общество.

Първо, ние като общество допуснахме кризата на семейството да достигне нива, на които възпитанието на децата в определени ценности е трудно и често невъзможно. Погледнете до каква степен на ерозия е достигнала безотговорността и нихилизмът на нарастващ брой хора, непритежаващи знание и чувство за дълг като родители. Здравите, добрите, възпитаните деца растат в семейства на двама родители, които се обичат един друг и носят съвместна отговорност за изграждането на децата си като личности. Не съм черноглед, но каква част от българските семейства днес отговарят на това определение?

Второ, в продължение на десетилетия, българското училище на практика не преподава ценности. Ако някои от учителите го правят, за тях е трудно да се преборят с инерцията на поредни поколения деца и млади хора, за които материалните ценности на всяка цена и обществената култура, възпитаваща всепозволеност, са се превърнали в начин на мислене и мироглед. Морал, отговорност, грижа за слабите, благородство - кой и къде преподава тези ценности на младите хора днес?

Трето, в медиите и в публичната среда доминират ценности и модели на успех чрез груба сила, нарушаване на закона, утвърждаване на модела на "вълка единак" и "всички правят така". Може би преувеличавам, може би все пак има едно мълчаливо мнозинство от хора и техните деца, които са етични, отговорни, целеустремени... Но не те са във фокуса на обществения пример и препоръчителните модели на обществено поведение, които шестват в общественото пространство.

Когато държим отговорни една майка и един баща - независимо дали са на върха на държавата или в ролята на редови граждани - трябва да си дадем сметка какво те могат или биха могли да направят, за да не допускат отклоняващо се поведение на децата си. Всеки носи своята лична отговорност. Но обществото не може анонимно да се скрие зад гърба на тези родители, които понякога не успяват да се справят.

Ако искаме поколенията, които ще ни наследят, да бъдат по-добри от нас, трябва да поемем отговорността си като родители, като граждани, като държава, като общество. Не можеш равнодушно да наблюдаваш ценностния разпад на своето общество в продължение на десетилетия и след това изведнъж да се разгневиш - "абе синът ти защо прави така..." Прави, защото го е видял от някъде. И му е харесало. И никой не го е спрял навреме.

*Коментарът е от Facebook-профила на политолога Огнян Минчев, заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Русев

    25 40 Отговор
    АКО СТЕ ПРИСТРАСТНИ НЕ ГО ОБСЪЖДАЙТЕ ЩОМ ТОЛКОВА БОЛИ, НО МОРАЛ НЯМА В ТАЯ РУСКА ПАРТИЯ!

    Коментиран от #28

  • 2 ГрабителскаЕдноличнаРазбойническаБанда

    54 8 Отговор
    Кел файда като един Неграмотник може да управлява "Цяла" (не половин) държава цяла декада!

    Коментиран от #4

  • 3 Естествено че

    23 52 Отговор
    Ще обсъждаме малкия невъзспитан клепар ,къвто клепаря такова и клепарчето.!

    Коментиран от #20

  • 4 За бесепету

    3 26 Отговор

    До коментар #2 от "ГрабителскаЕдноличнаРазбойническаБанда":

    Говориш нали.?
  • 5 Последния Софиянец

    37 26 Отговор
    Браво на момчето на Радев.Човек веднъж е млад.Заведенията трябва да работят.Аз на неговите години не излизах от дискотеките.

    Коментиран от #7, #14, #38

  • 6 дърта комуняга

    24 52 Отговор
    да изоставиш сина си заради неква, любовница, да я уредиш с 2 заплати, безплатно жилише, служебна кола и пр. екстри, само заради едното е...не, а сина ти да стане хулиганин, агресивен, употреба на алкохол, цигари, опияти и пр. това няма оправдание........

    Коментиран от #19, #24, #25

  • 7 Хе хе

    19 12 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Личи ти.! В смисъл откъм липса на IQ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гадно

    30 5 Отговор
    Какво направи тази подлога за да не се случи това? Къде беше когато любимите му седерасти, либерасти и тем подобни и особено гербавия еднокнижник насаждаха сегашните ценности, че да си ПРОСТ е предимство .

    Коментиран от #16

  • 10 Е те тука си

    10 26 Отговор
    напълно прав! То оня нищоправец/освен опити за преврат,и дестабилизация на страната/ Мунчо Хвърковати,не заслужава какъвто,и да е коментар!! Вие се фанахте с малък Мунчо...нищо.жество като оня на когото вика тате.
  • 11 Българка

    38 6 Отговор
    Авторът е абсолютно прав! Поколения израстнаха и растат в духовна криза, където колкото си по-голям бабаит и простак, значи си по-вървежен. Това ни го демонстрира непрекъснато министър председателя с просташко поведение. Значи щом той с невъзпитано поведение, с ненаказани обиди и цинизми е успешен, защо подрастващите да слушат "лекциите" на родителите си, които едва свързват двата края? Добавям и пачките, кюлчетата и липсата на разследване и съдебен процес! Какъв е примерът? Колкото си по-голям простак и крадец, може да правиш безнаказано всичко!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 така така

    10 17 Отговор
    Обществото ни е в ценностна криза, а пингвина е следствието от това.. естествено че ще го обсъждаме. него и малкия му гамен.
  • 14 Стига лъгал

    12 10 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    ти още от малък си беше по тоалетните,на кръчмите,да радваш дъртите клиенти..та така миячо,на чинии...мечтаещ,за кръчме!!!
  • 15 Гумен Радев

    8 16 Отговор
    ОСТАВКА!
  • 16 Бае тодър

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "гадно":

    Братчет, още по времето на правешкия касет, ни управлява ха прости хора, затова от 44,насам нямаме ценостна система, и сега вече всички изпросъеха, не е виновен Минчев, че ти си прост Т.. Л.

    Коментиран от #22

  • 17 мислещ

    10 4 Отговор
    Значи вече "Духовна криза" е да отидеш на купон, обаче не е никаква криза да си талибан-фашист и да считаш всяка форма на удоволствие за неморална, защото...грип!

    Ето това е истинската криза и много рядко някой с трибуна я казва.
  • 18 Огнян Минчев ти Плюеш парфюм, меко

    13 6 Отговор
    Елегантно плюене по президента и Семейството му!! Много си фин, като Слон в Стъкрарски магазин!! Никой не Разбра, че го Плюеш!!?? ПЛОНДЕР!

    Коментиран от #21

  • 19 Росица

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "дърта комуняга":

    А да оставиш момчето си да умре , а ти да си на почивка с любовницата - какво е ?
    Питам за един петел.
  • 20 Asar

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Естествено че":

    Не коментирай когато си неграмотен.С няма във възпитан,разбра ли?

    Коментиран от #34, #39

  • 21 мислещ

    13 4 Отговор

    До коментар #18 от "Огнян Минчев ти Плюеш парфюм, меко":

    О, разбира се, и още как, твърде очевадно е. Поредният фашист, който нарича ходенето на купон (Най-естественото и НЕОБХОДИМО младежко поведение) "упадък".

    В същото време гробаджиите гулюют свободно из ресторантите - ето това вече е истински упадък. Не защото са по ресторантите, а защото са същите, които забраняват на нормалните хора да идат там.
  • 22 ЧервенКаскет

    6 10 Отговор

    До коментар #16 от "Бае тодър":

    самоче тогава изцепките на синчетата на партийните велможи се прикриваха и никой несмееше да ги критикува, затова остана тая нагласа, закона да важи само за малкия човек, а за патрициите всичко е позволено, фатмака живее в ерата на бай тошу .......

    Коментиран от #32

  • 23 Огнян Минчев ти Плюеш парфюм, меко

    12 0 Отговор
    Елегантно плюене по президента и Семейството му!! Много си фин, като Слон в Стъкрарски магазин!! Никой не Разбра, че го Плюеш!!?? ПЛОНДЕР!
  • 24 млад комунист

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "дърта комуняга":

    Ти верно си дърта комуняга, непоръбена.
    Какво ше кажеш по въпроса, да убиеш детето си в пияно състояние с моторна шейна ?
    Много са ви двойни стандартите!
    п.п.
    Ако малкия келеш е нарупил закона, да си плати като следва! Какво значение има на кого е син?Ако бе син на киро стругаря, дали щяха да го разнасят из новините 10 дена?
  • 25 Нито е първи, нито ще е последен

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "дърта комуняга":

    Това се случва в немалък брой семейства. В крайна сметка съдът решава при кого от родителите да остане детето. Ако бившата му жена е имала проблеми с възпитанието, гордостта и не и е позволила да се обърне към бащата. Отглеждането на децата е право, но преди всичко е ОТГОВОРНОСТ. А защо се замете под килима случая с пияния Московски, който УБИ сина си и дори нене осъден?!
  • 26 само питам

    10 2 Отговор
    Щом баце е прост а стана министър председател , защо децата да учат тогава ?
    Какъв е проблема следващия Министър председател да е шивач , чистач , ватман , дюнержия.....

    Коментиран от #30

  • 27 Крушата не

    5 9 Отговор
    пада по-далеч от фатмака! Как не е имал някоя написана реч малък Мунчо,да я издекламира като големия???Бащата срина реномето,на президенството,вие за малкото ни..щож.ество сте се загрижили??!!

    Коментиран от #33

  • 28 Хаджи Хаджи Българин

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Станимир Русев":

    Да ти припомня ли, че имаше Детска Педагогическа Стая към народната милиция! И именно, те се занимаваха с подобни случаи! Нас, като деца, в училище ни възпитават, когато срещем възрастен човек, на улицата или в жилищният блок, да го поздравяваме, и ако има нужда от помощ, да му помогнем! Учителят беше , като свещен човек! А сега? И ако сгафехме в училище, първо ни " съветваха" в училище, а след това в къщи! Ходехме на училищни бригади, за да помагаме в прибирането на селскопанската реколта! Имаше в изобилие за всички! Аз съм на 52г! И половината ми живот, премина в едната система, а другата, до сега! В дивият Запад! Такава, че писарче малко, заради цитрусовите плодове и СЛОБОДИЯТА, бяха изтъргувани, тези ценности на един многовековен народ! Историята познава смяна, на системно мислене! От Траките, до сега! Чети и се информирай, не тролвай !
  • 29 Левоне За какво тиражираш лъжи и

    6 0 Отговор
    И измислици!! ИЛОНКА БЕШЕ Банкянска снаха, мъж Алкохолик, син че отраснал с недостатъчно възпитание, от страна на алкохолика баща. Тъща и Санитарка, Банчани обичат да разказват това което е било както и да съчиняват!! Ти какво направи за възпитанието на сина на съпругата ти??
  • 30 По тая логика

    4 11 Отговор

    До коментар #26 от "само питам":

    и шафиор на самолет може??!! Да ама НЕ,Баце ти е учил,и заслужил уважението освен,на Българите/не червените/ и на много други държавни глави,и празни кратуни! Поддържа баланса,и то в наша полза...Оня що? Натресе се в една държава,и беше изхвърлен позорно от там!!

    Коментиран от #31

  • 31 мислещ

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "По тая логика":

    Те и бидона го уважават много. Нищо, че има множество видеоклипове, където са запечатани безспорно педофилските му наклонности.
  • 32 Синя ризка

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "ЧервенКаскет":

    Ти живя ли по онова време, та знаеш кого как са крили?
    Айде да ви кажа една смучка от тонова време, пък вие решете кой е крит и как.
    През далечната 1983-та година, при пиянско сбиване в заведение беше убит един младеж. По-възрасният му противник извадил нож и го нанизал в сърцето. Младежа си бе лекенце и то закачаливо. Убиеца също не по-долу, но при това, ЗАБЕЛЕЖИ - син на активен борец, командир на партизански отряд, личен приятел на Добри Джуров, с огромни връзки полит-бюро и прочее екстри.
    Убиецът след съдебно дело, продължило 2 "ДВЕ" седмици бе осъден на смърт. Присъдата бе издадена някъде към края на октомври. А бе изпълнена месец по-късно.
    Ако това се бе случило днес, делото щеше да трае поне 200 години, НПО-та, Америка за България, Хелзингски комитети и прочее, щяха да немат адвокати и на края, убиецът щеше да получи Мъж на Годината и Нобел за мир.
    Толкова за тия неща.
    п.п.
    Иди си изстискай пъпките и не вярван на това, което ти казва дядо ти. Сигурно е имал несподелена любов с руски войник и за това сега ги говори такива!

    Коментиран от #36, #37

  • 33 Мауро

    10 3 Отговор

    До коментар #27 от "Крушата не":

    То един министър уби сина си от простотия , вие сте седнали за купон да говорите.
    Какво му направиха на министъра ? Нали държавата щеше да го съди ?

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ами тоя

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "Мауро":

    нищоправеца що не вземе пример от министъра??!!?! Ако това предлагаш съгласен съм!
  • 36 Кузя

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "Синя ризка":

    Това за сина на активен борец, приятел на добри Джуров го разпправяи на други, само си ето на Пеко таков търка наровете за малко за валутна измама, други и не помирисаха затвор, за Владко да кажеш нещо, А....
  • 37 Цървул червен

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "Синя ризка":

    оди лъжи некой други,в партийния клуб,на бкп/бсп!! Колко осъдиха внука,на Тошо свинаря правешки,за онова момиче което изнасили,и изхвърли през терасата...
  • 38 АУУУУУ

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Чакай малко, нали беше казал че по твое време се наричали ТАНЦУВАЛНИ ВЕЧЕРИНКИ 🧐🧐🧐

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бауууу

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "АУУУУУ":

    Маани го тоя бре! Тоя до оня ден танцуваше,на коленца,на оня Мямякян,и се хвалеше с това...Преди него бил държанка,на Мунчо/негови думи/оня го бил крил в безплатната квартира...Та кой му плати,за него циври!
  • 41 калчев

    7 1 Отговор
    ако искаме да върнем ценностната система,трябва да я потърсим във времето назад преди 30год,тогава я загубихме,а тогавашните и сегашни родители не направиха почти нищо да обясняват на подрастващите,какво става в България.за т.н. извратен преход,и сега което виждаме е следствие от безхаберието и слабоумието на родителите! " полититиците" са същия сурогат!
  • 42 българка

    6 0 Отговор
    Уж oбщecтвoтo винoвнo, a пък в крaйнa cмeткa Прeзидeнтa винoвeн кaтo рoдитeл, уж тaкa, aмa oнaкa - мнoгo зaвoaлирaн и бих кaзaлa мръceн нaчин дa нaпaдaш Прeзидeнтa.
    Вcъщнocт винaтa e нa вcички упрaвлявaли Бългaрия прeз пocлeднитe 31 гoдини - прoдaдoхa държaвaтa и нaрoдa нa т.н. зaпaдни цивилизaции c упaдъчнa цeннocтнa cиcтeмa - пaри, нacилиe, рaзгул! И пaк щe нaпoмня зa "Дoктринaтa Дълec" - тoчнo тoвa e цeлтa и вeчe e пocтигнaтa! ТРЯБВА ДА СЕ СЪБУДИМ ОТ ЛЕТАРГИЯТА!
  • 43 Деградацията

    2 4 Отговор
    на русофилистиците става все по голяма което води до съсипване на българското общество
  • 44 оня с коня

    5 1 Отговор
    Ако тоя политолог бъде запитан "Вмирисва ли се рибата откъм главата",той със сигурност ще отговори "Дааа"!...Ако път тогава го запитаме ЗАЩО трябва към Статията си в която има доста Правдиви неща ДА ПРИШИВА Инцидента със сина на Президента,отговорът му ще е "Ееее,това е Друга работа".А цялата статия на Практика е написана ЕДИНСТВЕНО за да подкрепи Заглавието,т.е. Всички изречения/не съм ги броил/ обслужват Единствено Първото/Заглавието/!А тия Лафове от типа на "Не съм привърженик на Президента,ама не мога да се съглася с начина..." са същите като на съответните Тролове- "Досега гласувах за ГЕРБ щото им вярвах,ама те ме Разочароваха тотално и Няма вече тъй да правя":)Има обаче една Интересна подробност:Пише най-отдолу че Коментарът е във Фейсбук.КАК ТАКА обаче от Гъмжилото Коментари Там ТОЧНО ТОЯ е намерил място във "Факти"?И да кажат "Факти" :Тава Случайно ли е,или провеждат Целенасочена Про-Радевска Политика ЦЕЛЕНАСОЧЕНО и НЕПОКОЛЕБИМО?
  • 45 Мила

    7 1 Отговор
    Почна вече да ми писва да се дъвче някакъв младежки купон вече няколко дни! Какво като там е присъствал синът на президента?! За убийства, кражби, наркопласьори се споменава бегло, с няколко думи. А за нещо толкова естествено като това млади хора да празнуват рожден ден, направиха национално събитие! Смешници! Каквото и да правите няма да свалите имиджа на президента!
  • 46 Мутричка

    4 1 Отговор
    Президентът е прав !90-те години бях в силова групировка която тероризираше обикновенните хора. Някои от тях сега са "бели якички" а други
    бяхме изхвърлени от системата. Управляват ни
    Мутри, които се домогнаха до властта.
    Заставам зад г-н Радев,който е честен човек.