Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 17:00 3 608 15

Енергийни експерти посъветваха политиците: Действайте час по-скоро

  • аец-
  • атомна енергетика-
  • теменужка петкова-
  • станислав георгиев-
  • антон иванов-
  • булатом-
  • аец белене-
  • аец козлодуй-
  • марица изток

Ще имаме остра нужда от собствени генериращи мощности

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българските политици трябва час по-скоро да реализират проект за нови ядрени мощности. Това, че държавата не иска да се ангажира с помощ или подкрепа, би трябвало да се преоцени. Такъв призив отправиха енергийни експерти пред ФАКТИ към българските власти.

Към момента има повече въпросителни, отколкото отговори какво ще е енергийното бъдеще на страната ни. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че изпълнението на целите, които си поставя Европейският съюз за въглеродна неутралност, е невъзможно без развитието на ядрената енергетика. Министърът каза, че няма техническа пречка оборудването за АЕЦ „Белене“ да бъде използвано в АЕЦ „Козлодуй“, и по думите ѝ се търсят варианти да се гарантира енергийна сигурност на България. Но до момента българската власт не се ангажира да даде някакви гаранции на бъдещия инвеститор и все още няма никаква яснота по какъв начин България ще си гарантира базови мощности в годините напред. ФАКТИ потърси мнението на двама енергийни експерти:

Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Българския атомен форум (БУЛАТОМ):

За политическото решение Решението за АЕЦ „Козлодуй” в момента е политическо, както и решението за АЕЦ „Белене”. Политическото решение е такова и ние като експерти не можем да го изменяме. Ще стане това, което решат политиците. В момента решението на политиците го знаете – оборудването от „Белене” да отиде в „Козлодуй”. Добре, ако това е решението, нашият съвет като експерти е час по-скоро това решение да се реализира. Защото предишните три решения, които бяха за строителство на нова атомна централа, се провалиха.

За нуждата от базови мощности Нашето мнение от „Булатом” е, че на България са нужни и двата блока в Белене и двата блока в Козлодуй. По простата причина, че през 2035 година трябва да затворим 4000 мегавата от ТЕЦ „Марица-изток”, с нещо трябва да ги заменим. И двете централи са нужни на България, ако ние искаме да имаме собствена енергетика. Ако нямаме достатъчно базови мощности, ще трябва да внасяме. Няма по-евтина енергия от това, което произвежда АЕЦ „Козлодуй” в момента.

За липсата на време Европа иска да се прекрати експлоатацията на термичните централи и с нещо трябва да ги заменим, ако искаме да си произвеждаме енергията сами. Ние нямаме време, ако искаме да реализираме тази идея, за която говорим. Поради това час по-скоро трябва да се реализира политическото решение. Ние сме готови да помагаме и за единия, и за другия проект. Само че решението не е наше, винаги е било на политиците, особено за ядрената енергетика – и по време на социализма, и в преходния период, и сега пак. Гилдията е готова да поддържа и единия, и другия проект. Но час по-скоро трябва да се вземе решение, то да не се променя и да тръгне да се изпълнява.

За руското участие Няма как без участието на Русия в лицето на „Росатом” да се реализира седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй” с оборудването на Белене (ако се избере този вариант), защото руснаците са тези, които могат да поемат някакви гаранции, и които могат да кажат как да стане инсталирането на оборудването. Ние слагаме тигана, а рибата още е в океана. Ние не знаем по каква схема, по какво финансиране. Добре, отиваме при руснаците и българската страна им предлага нещо – какво им предлага? Не е ясно какво им предлага. Кой ще е собственикът, откъде ще дойде финансирането, кои ще са останалите партньори? Българската страна трябва да го реши, и то бързо.

Антон Иванов, член на Управителния съвет на Българския енергиен и минен форум:

За ролята на държавата Напълно възможно е оборудването от АЕЦ „Белене” да бъде реализирано на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене” ще е голяма загуба, това е факт. Това, че държавата не иска да се ангажира с помощ или подкрепа, мисля, че би трябвало да се преоцени, за да може да се реализира един такъв проект. Не е реалистично един такъв проект да върви, без да има подкрепа от държавата. Никой не иска да се ангажира с реализация на проект без някакъв тип държавна подкрепа. И тогава вече трябва да се постави в Народното събрание въпросът каква подкрепа би могла да даде и в кой случай държавата. Моята преценка е, че АЕЦ „Белене” няма перспективи да се реализира. Реална перспектива има за реализиране на един блок на АЕЦ „Козлодуй” с оборудването на „Белене” – дали ще получи политическа подкрепа зависи от следващия парламент. Ролята на руската компания „Росатом” е много важна. И тук не става въпрос за одобрение, те са проектант на ядрения остров и те би трябвало да бъдат привлечени като участник и доставчик на проекта, независимо на коя площадка ще се случи. Трябва да се привлекат тези хора, които познават оборудването и могат естествено да предложат най-добри услуги за неговата реализация.

Остра нужда от мощности Според мен е добре да започне изграждането на ядрена мощност. Ако в скоро време се вземе решение да се започне, то ядрена мощност ще имаме чак към 2030 г. За съжаление енергийните блокове в Маришкия басейн ще бъдат значително ограничени като бройка работещи блокове, така че ние ще имаме остра нужда от собствени генериращи мощности. По-добре е ние да произвеждаме електрическа енергия, стига разбира се проектът да се реализира по начин, по който да не товари бюджета. Да разчитаме на внос от чужбина във всички случаи означава да се разчита на по-скъпата част от производството, което става в други страни.

Безвъглеродно бъдеще (Попитан дали атомната енергия е ключът към безвъглеродно бъдеще в световен мащаб, или напротив – идва нейният край) Няма един ключ. Ще трябва да се задоволим с много ключове, трябва да се включат няколко вида възобновяеми източници, но базовата ядрена мощност е необходима, за да се гарантира сигурността на системите. Ядрените мощности ще продължават да играят роля и в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззззззззз

    19 4 Отговор
    От гербавите подлоги не зависи нищо. Те изпълняват заповеди от Брюксел и Вашингтон.
  • 2 Pepars

    22 2 Отговор
    Няма пари 4,6 милиарда подариха Автомагистрали за Хемус дето не се знае до къде е и 3 милиарда подариха за фърчила за АЕЦ не останаха.

    Коментиран от #14

  • 3 честен ционист

    11 8 Отговор
    И да действате и да не действате, Козлодуй скоро ще е просто една площадка за съхранение на ядрени отпадъци на Европа. Турсйата АЕЦ ще дава ток на целия полуостров, а Ганьо ще плаща като поп.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 онзи

    12 3 Отговор
    Ердоган може да напълни сметките на управляващите да не се строи АЕЦ.
  • 6 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    И аз си говоря сам, от много отдавна.
  • 7 Фактъ

    13 0 Отговор
    Хунтата герб съсипа държавата .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Борисов

    6 2 Отговор
    като Костов иска в последния момент да ни заробва пак с американски фирми и ам.ядрено гориво.Колко трябва да си нагъл и продажен.Направи подарък на руснаците газопровод за 3млрд.без отклонения за нас.Сега подаръци за американците и бърза ли бърза с заробващи договори.Ако бяхме анклав на Турция излиза,че щяхме да сме по-добре по стандарт.САМО ПРОДАЖНИ ПРЕМИЕРИ ,РОДООТСТЪПНИЦИ и негодници.
  • 10 Бамбука

    2 0 Отговор
    Десет години гьол и сега хайде да действаме. Абе това да е да пълниш една чекмедже с кинти, което става за нула време ?
  • 11 Кси

    3 1 Отговор
    Трябва да се строи ЕЕЦ-Белене и 8-ми блок на Козлодуй, всички това правят, даже Полша 80% ще строи ядрени мощности, вместо тец-въглища, ние се ослушваме, то закъснелитр не бързат
  • 12 Човек

    4 0 Отговор
    Политическо решение...
    Все си мислех, че решенията трябва да са умни, целесъобразни, удачни.... сега разбрах защо сме зле при вземането на решения. Решенията не са целесъобразни, а са политически
  • 13 Чичо Джо

    2 0 Отговор
    ще пречим да строите, за да можем да ви даваме указания от къде и колко да купувате
  • 14 дядоЯго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Pepars":

    Неразбирам защо не се прави единственото правилно нещо? Да листват акции на борсата ! А... Има проблем . Болшевишкото законодателство в България ни гарантира единствено бедност !
  • 15 Опппа

    0 0 Отговор
    Още не взели власт и вече фалит ще правят, колко хора остават на улицата без работа без пари. Ето новият Костов. Честито