10 Февруари, 2021 21:28 2 708 27

Конфликтите между опозиционните сили са в полза на ГЕРБ, БСП и ДПС

  • опозиция-
  • демократична българия-
  • изправи се.бг-
  • отровното трио-
  • има такъв народ

Всичките тези махленски брожения и подигравки по детински са крайно несериозни, вредни и работят силно в полза на добре познатото статуквено трио - ГЕРБ, БСП, ДПС, защото в очите на гражданите алтернативата им не изглежда по-добра

Конфликтите между опозиционните сили са в полза на ГЕРБ, БСП и ДПС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откакто на практика протестите позатихнаха и лека-полека всички партии и не партии започнаха във всяко свое изречение да говорят за предстоящите избори, изключително лошо впечатление правят дразгите, медийните престрелки и подхвърляния между опозиционно настроени формации и граждани. "Отровното трио" са обвинявани, че са се коалирали с платформата на Мая Манолова, а "Демократична България" са обвинявани в това, че не са достатъчно сговорчиви и не подават ръка за предизборни обединения. Наричат ги с ирония "чистофайници", "политически девственици" и куп други заядливи определения. Слави Трифонов пък е критикуван поради липсата на информация за политическите му идеи, което по принцип е основателно, но щеше да има тежест, ако беше единствен.

Всичките тези махленски брожения и подигравки по детински са крайно несериозни, вредни и работят силно в полза на добре познатото статуквено трио - ГЕРБ, БСП, ДПС, защото в очите на гражданите алтернативата им не изглежда по-добра.

Друг голям проблем е, че всички партии с претенции за борба с настоящата върхушка и наложените от нея порочни практики все още нямат ясна предизборна програма. А практически едва тогава може да има някакъв разговор между партиите с перспектива да са в следващия парламент. "Тестът", който поставят като някакво условие от "Отровно трио", е несериозен заради простия факт, че ГЕРБ е само част от проблема, а не целият проблем. Някак си не говори добре да не правиш знак за равенство между ГЕРБ, БСП и ДПС, макар и първите да са наистина най-потресаващите некадърници, били на власт някога у нас. Дори и бащите им от БКП не са били толкова зле.

Относно призивите за обединение на извънпарламентарната позиция е задължително да се каже, че особено в "Демократична България" изключително много се съобразяват с настроенията на симпатизантите си. Те не могат да си правят каквото си поискат, в това число и да влизат в разни обединения, защото съществуването им ще се обезсмисли без одобрението на симпатизантите им, които ги подкрепят на принципна основа. Нещо, което в ГЕРБ и ДПС например, категорично не съществува. Там преимуществено става въпрос за изгода - в едната партия, а в другата - за принуда, липса на възможност за избиране.

Някои биха казали, че деленето на леви, десни, центристи, добри и лоши, е причината за дългия престой на ГЕРБ и Борисов във властта, но по-скоро е точно обратното. Деилогизацията след идването на Симеон Сакскобурготски е основната причина за изпростяването в контекста на политическа грамотност и в същия ред на мисли за триумфа на клиентелизма у нас, започнал при царя и достигнал кулминацията си при Борисов, защото в него бяха включени всякакви полуграмотни народняци и регионални бабаити.

Друга мантра, която се налага напоследък, е, че без БСП няма да може да се направят реформите. Това вероятно е така, само че няма нужда от толкова много вербално изтъкване в посока изсветляване на имиджа на БКП наследницата. Или ще подкрепят реформите, или няма да ги подкрепят. Макар че, отсега е ясно, че най-важната реформа, а именно лустрацията, няма никакъв шанс да бъде подкрепена от БСП. Тоест, "пазенето" на БСП, е лишено от логика. Тук е моментът и да се попита защо някои хора налагат усещането си, че този парламент е все едно последен и едва ли не - ако сега не се случат определени неща, няма да се случат никога. Изборите, които идват, са безспорно много важни и ще бъдат показател за узряването ни като народ, но произведеният парламент няма да е последен (или поне такава е надеждата на демократична общност) и не би имало нищо страшно, ако съвсем скоро след изборите на 4 април се проведат нови такива. От избори на избори до изчистване на политическите тумори.

И нещо ключово. Важни ще са поведението и действията на политическите субекти, когато попаднат в парламента, а не в предизборната обстановка. Парламентът е мястото, където могат да се водят разговори за единодействия и впоследствие евентуално да се осъществяват. Преди избори заявките нямат никаква реална стойност и в този ред на мисли декларациите, тестовете и ултиматумите са някаква незрялост или умишлено поведение за предстоящо "измиване на ръцете".

Каквото и да става сега, какъвто и парламент да се произведе след 4 април, искрените реформатори в него трябва още в първия ден да внесат законопроект за лустрацията в много по-големи мащаби от плануваните през 90-те години и, разбира се, законопроект за радикална съдебна реформа. Това са първите задължителни две стъпки, с които измъкването от посткомунистическото блато ще стане възможно.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Каоямапуте

    4 20 Отговор
    Обичам Бойко!!!
  • 3 Гост

    3 8 Отговор
    Моля, моля БСП и ДПС, АБВ не са опозиция.
  • 4 Рошко

    8 3 Отговор
    Аз за мафия не гласувам, а тука всичко е мафия
  • 5 Последния Софиянец

    9 2 Отговор
    Ако Отровното трио дойде на Протеста трудно ще ги защитим.Техните застъпници сме малцинство.Наскоро хора от шествието на протеста подгониха Бабикян по Пиротска и трябваше жандармерията да се намеси.Не е хубаво това.

    Коментиран от #17

  • 6 КРОКОДИЛА

    6 11 Отговор
    КРАЙ С БЕСЕПЕТО КРАЙ .
  • 7 истина е

    13 2 Отговор
    90% от депутатите ни са за уби-ване !
  • 8 не се радвайте

    12 5 Отговор
    звездата на Божков ще изгрее с нови записи , а една тиква ще изгние :)))))
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 приземяване

    10 4 Отговор
    Горните 3 партии в заглавието са сложени под един знаменател /НЕ СЛУЧАЙНО/,и на трите генезиса е един и същ. Когато коментирате,моля имайте го в предвид!Със здраве!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 element 05

    17 4 Отговор
    герп ще бъде пометен и изхвърлен от историята. Бойко ще яга с чекмеджетата накъдето му видят очите. Очаквайте голяма изненада на изборите . През 2005 се прогнозираше така:
    БСП - 38% стана 30,95%
    НДСВ - 20% стана 20%
    ОДС - 10% стана 7,68%
    Атака - 4% стана 8,14%
    Сега това което стана с бсп тогава ще стане с герп- надолу и все надолу ..... Долу герп!!!
  • 13 !!!?

    3 15 Отговор
    С "мутри вън" Фигуранта активира мутрите да влязат в Парламента !!!?

    Коментиран от #15

  • 14 Афторе....ОБЪРКАЛ СИ РЕЙСА ПИЧ

    8 7 Отговор
    А вие от към кой бряг на реката сте!!!!!
    Стига играйте като ПАТЕРИЧКАТА
    Му...
    Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП...
    Не се ли обедините около най голямата опозиционна партия в случая БСП (добра или лоша), която е единствена партия способна да гътне TYЛУПА и ДОГАНЯ, ще му хапнете отново маркуча...
    Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
    Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год.
    Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП И ДОГАНЯ... в случая това е БСП... иначе Тиквун ще е вечен!!!
    Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!

    Коментиран от #18, #27

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 пройчо

    5 1 Отговор
    Тоя закон за лустрацията,еднократно ли ще действа,или ще се рециклира с всяко следващо поколение?..."и така..до края на света!.." :))
  • 17 Така е...

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Не е хубаво ,че жандармите са се намесили.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не ми се участва в битката между

    4 5 Отговор
    ГЕРБ широки и БСП тесни комунисти !!!
    Другите са просто статисти !
  • 20 ТИ ДА ВИДИШ

    6 3 Отговор
    Ами то и от самолет с просто око се вижда, че колкото и да плювате единствената опозиця на мутрите е БСП....другото е дребна гарнитура и трябва да избират да се присъединят или към мутрите на ГЕРП и ДПС или към БСП за да се свали тая ШАЙКА!!!!
  • 21 Hoho Boho

    6 1 Отговор
    ИЗПРАВЕТЕ СЕ!
    МУТРИ, ВЪН!

    ВСИЧКИ СРЕЩУ МАФИЯТА!

    Коментиран от #26

  • 22 РАДИО ЕЛТО

    5 2 Отговор
    герб са хунта БОЙКО МУТРА
  • 23 Да разпилеем комунягите от ГРОБ !

    2 2 Отговор
    Всички те са членове на БКП ! А най големия
    КОМУНИСТ е другарят Бойко Методиев Борисов!
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ТОЗИ ФАКТ !!!
  • 24 ПОМПЕЙ

    1 3 Отговор
    Изхвърлете гербавите от властта !
    Гласувайте за Българско лято !
  • 25 Патрис Лумумба

    1 2 Отговор
    Вън комунягите от ГРОБ ! Вън !
    Те са за народа трън !
  • 26 чичо

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Hoho Boho":

    Та кой беше мафията?Радев и БСП,може би.Иначе звучи много тъпо-мафията вика всички срещу мафията.
  • 27 чичо

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Афторе....ОБЪРКАЛ СИ РЕЙСА ПИЧ":

    Пак питам,каква е „ползата от файдата",да смениш един лош с много по-лош.?Не виждам нищо умно в това.