Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 17:00 9 660 53

Децата на политиците: историята със сина на Радев

  • радев-
  • румен радев-
  • деца-
  • синът на радев-
  • бойко борисов-
  • политика

В България всичко е позволено и всичко може да влезе в политическа употреба - даже и децата. Показа го случката с непълнолетния син на президента Румен Радев.

Децата на политиците: историята със сина на Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Синовете не отговарят за бащите си, но бащите отговарят за синовете си. Политиците винаги искат да контролират, а хората винаги искат да нахлуят отвъд границата на личното. Тези постулати са ни известни, а една случка от последните дни показа, че в предизборното съперничество всичко е позволено и всичко влиза в политическа употреба - даже и децата. Става дума за сюжета с непълнолетния син на президента Румен Радев, участвал заедно с 13 други младежи в купон, при който бил нарушен общественият ред и се наложила намесата на полицията.

"Оставете децата на мира"

Управляващите съдействаха новината за назования поименно 17-годишен тийнейджър бързо да излезе в определена медия, след което услужливо я потвърди и здравният министър Костадин Ангелов. Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пък съобщи, че младежите са разпитани и случаят ще бъде докладван на прокуратурата. В същото време реакцията на президента Румен Радев беше доста противоречива, след като от “Дондуков” 2 най-напред излязоха с прессъобщение, в което отрекоха и задържането, и участието на президентския син в празненството.

Премиерът Бойко Борисов, пред чийто дом в Банкя през уикенда се изсипаха група протестиращи, влезе в любимата си роля на мъдър наставник. “Оставете децата на мира и не ги замесвайте в мръсната предизборна кампания. Има граници, които не трябва да се преминават. Днес за пореден път „пазителите на демокрацията“ тормозят най-нагло децата ми, и то в техния дом. Нито те, нито синът на президента заслужават подобен тормоз“, заяви Борисов. Това много напомня за насоките, чути в един разговор с глас като на Борисов: “От тебе трябва да прозвучи, че въпреки вчерашния му (на президента, б.а.) тон и глупости, аз отново съм бил държавнически. (...) Отново съм бил по-мъдрият”. Вчерашната премиерска “мъдрост” президентът определи като “театър за наивници”, но също посочи, че не приема “да се намесват семействата и да бъдат преследвани в тази битка, която се води”.

Но какво всъщност искаме да знаем за публичните личности? Искреният отговор гласи: всичко. Как изглежда съпругата или съпругът, какви са децата, какъв е цветът на диваните и на плочките в банята, има ли срамни семейни тайни. В малка държава като България на известните личности им е трудно да опазят личното си пространство - освен ако нямат възможности за контрол, сплашване или плащане на медии. Медиите пък нямат публично обявени принципи на редакционна политика, така че тяхното любопитство винаги е обезпечено с алиби - “обществото иска да знае”.

В случая със сина на президента мненията се разделиха на две. От едната страна застанаха хора, които призоваваха да не се злоупотребява с непълнолетен. От другата страна обвиниха президента, че бил лош баща, че не можел едно дете да възпита, а тръгнал да оправя държавата. Само че ако децата са атестатът, значи като успешен родител Корнелия Нинова ще е и успешен управник - нейният син Рафаел е завършил Американския колеж в София, дипломирал се е в престижния американски университет “Бъркли” и е магистър от Станфорд. С други думи: за сина ѝ четем само хвалебствия. Но и президентът се радва на такива за дъщеря си, за която само ден преди случката със сина му се появиха похвални публикации как се доказва в НАТФИЗ.

И макар да поставят граница пред личната си неприкосновеност, политиците не се свенят да използват деца за рейтинг. Борисов например обича да публикува във Фейсбук трогателни снимки с внуците си. Политик в домашна семейна среда - това винаги се продава, внушавайки добродетели като стабилност, подкрепа, грижа, закрила. Да си спомним обаче и за една (вече бивша) съпруга на президент - Юлияна Плевнелиева, която отказа семейството ѝ да бъде употребено за рейтингови нужди.

Няколко примера

Понякога децата на политици шокират с признания като това на сина на Валери Симеонов, който преди три години обясни в ефира на bTV, че е бил наркозависим. Подобно признание направи през 2013 и дъщерята на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио - Киара разказа за своята пристрастеност точно преди баща ѝ да встъпи в първия си кметски мандат. Но ако откровението на Даниел Симеонов бе отминато в пълно мълчание и без какъвто и да е публичен коментар от баща му, Киара участваше в кампаниите на Де Блазио и за първия, и за втория му мандат.

Мълчание и замитане под килима - така реагират по правило известните в България, когато неуместното поведение на децата им доведе до неприятни заглавия. Типично по български стремежът е проблемите да си останат скрити, нищо да не излиза от вкъщи. В САЩ е друго, както показва още един пример: когато през 2001 година 19-годишната тогава дъщеря на президента Джордж Буш беше арестувана за употреба на алкохол, родителите ѝ не отрекоха. Джена беше изправена пред съда и наказана с общественополезен труд, а днес няма и помен от младежките ѝ прегрешения. Ако президентът Радев беше реагирал веднага след новината за сина си с изявление във Фейсбук, мнозина щяха да го разберат и да му засвидетелстват емпатия. С тийнейджърите винаги е трудно. Но той избра да покаже лице на политик.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Страхливец, който е зарязал децата си

    47 63 Отговор
    Стига, вече. Синът му е невъзпитан. А той се скри като мишка.

    Коментиран от #3, #7, #42

  • 2 Последния Софиянец

    42 12 Отговор
    Троловете реват за внуците на Бойко и сина на Радев,а за бедното момче дето ринало сняг за 10 лв и го ударил ток на улицата никой не плаче.

    Коментиран от #8

  • 3 Уууууууууу

    38 21 Отговор

    До коментар #1 от "Страхливец, който е зарязал децата си":

    ТИ ПЪК ,КОЙ СИ ЧЕ ДА ОПРЕДЕЛЯШ ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕТЕТО НА КОГОТО И ДА БИЛО.ГЛЕДАЙ СИ В ТВОЯТА ПАНИЦА АКО НЯМАШ ДЕЦА.
  • 4 гост

    44 38 Отговор
    Проблема не е какво е направил разюздения син - проблема е как го е възпитал баща му и как най-нагло излъга след случката вместо да накаже сина си - с което му даде още по лош пример ...
  • 5 Факт

    44 23 Отговор
    Всички медии в България, подчинени на Пеевски и правителството ( а те са над 80 процента) в един глас плюят по президента и семейството му ! Единствените две партии, които открито се противопоставят на президента са ДПС и ГЕРБ. Само те искат оставката му. Направете си сами изводите.... И въпреки всичката кал, рейтинга на президента си е двойно по висок от този на премиера....
  • 6 JEFF

    38 5 Отговор
    Всеки да гледа своите деца и да не съди другите. Никой не знае какво да очаква дори от най-кротките деца.
  • 7 Даа

    32 27 Отговор

    До коментар #1 от "Страхливец, който е зарязал децата си":

    Президентът не се е скрил като мишка, а излезе и каза, че това е ТЕАТЪР ЗА НАИВНИЦИТЕ...

    Коментиран от #10, #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Еми тъй е и ще е

    21 31 Отговор
    с номенклатурчици като този президент както и при и с предишните.Може да е бил добър пилот,но съветниците и т.нар. пиари го "повишиха" в поредния номенклатурен кадър!

    Коментиран от #26

  • 10 Червен имбецил

    29 29 Отговор

    До коментар #7 от "Даа":

    Този смешко се покри като п***ка и трябваше леля Пена от пресцентъра да дава обяснения... чак сега ушко реши да се покаже, че вече няма накъде...

    Коментиран от #22, #51

  • 11 Факт

    41 23 Отговор
    Единственият, който ОТКАЗА да стане част от СТАТУКВОТО е президент Радев, затова е всичката мръсотия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Знаещ

    31 16 Отговор
    Г-жо Милчева, кога Радев е отрекъл участие на синът му в купона?!
    Отрече:
    1. Арестуването на сина му;
    2. Отказ на родител да го прибере(с това призна, че е бил там);
    3. Купона да е бил в заведение.

    На купона са били 10 тинейджъри и 4-ма възрастни.
    В заповедта на министъра е разрешено 15 човека на едно място!
    Статията ви е пълна с фактологични грешки и внушения!
    Цялата ви работа е "Чукча не читател, чукча писател"!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АЙ СТИГА БЕ

    13 17 Отговор
    КАТО Е НЕПЪЛНОЛЕТЕН НЕ ТРЯБВА ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЯНИЯТА СИ ЛИ?!
  • 18 безпартиен

    17 3 Отговор
    Що да не носят?Как можеше 45 години деца и внуци да носят а сега не??Ще кажете че времето е друго.Не е друго-същото е!Но хората са други.
  • 19 Родител

    30 18 Отговор
    Борисов ечели Нобелова награда за лицемерие И Оскар за актьорско майсторство.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Скри

    21 22 Отговор
    Скрил се е, казаха, че синът му не е бил там. Недостойно поведение за баща. Колкото и да го защитавате, той е грозно жалък. Сигурно и синът му се срамува от него

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Баче Кико

    13 13 Отговор

    До коментар #10 от "Червен имбецил":

    Скрил се е като п**ка викаш ма не разбрах - като кърджалийска или като банкянската, дето не е идвал в София от една година?
  • 23 Властта развращава

    16 15 Отговор

    До коментар #21 от "Скри":

    И тоз започна да прилича полека лека на "Чехлю"!
  • 24 ОСТАВКА

    21 13 Отговор

    До коментар #21 от "Скри":

    А един цял народ се срамува от министър председателя си а оня се прави че не вижда и не чува.
  • 25 Мамино детенце

    15 6 Отговор
    Не знам дали още се изучава това произведение,ама като гледам файда няма!
  • 26 Шматка

    24 9 Отговор

    До коментар #9 от "Еми тъй е и ще е":

    Добре де - ако Радев е номенклатурчик, то тогава Борисов какъв е- хем има повече стаж в БКП, хем и баща му, и майка му, и дядо му са комунисти!?

    Коментиран от #28

  • 27 Божкеее,

    12 16 Отговор
    Таквиз синковци с татенцата си са ни ясни още от времето на БКП!

    Коментиран от #36

  • 28 Как какъв?

    6 12 Отговор

    До коментар #26 от "Шматка":

    Мутра!
  • 29 112

    3 14 Отговор
    Кой първи. Пик със снимки и в афера, с мегз и нора. Кулажи ли са, истина ли е. Много помия и това дете, защото и деца четат, гледат.. Пик и афера клюклю и пик не носили отговоност, получили.. Махни статията. Мегз е болна жена и ако не е кулаж, се иьлагате Борисов. При свършен факт и да се извиняват след дъжд качулка ефект няма. Проблемни хора влизате в политиката и някой си гербисате заекваш на 4 жени издига в герб София. Всички сте хулигани. Цветанов най ми допада като мъж. Може чуждо да ebes no beges. Оот едната крайност залитнахте в другата, от ссср в сащ хохочовека. Нали ни казват софиянци.. По време на соца командировки само за кекс, стари млади..
  • 30 ехо

    26 16 Отговор
    Българи в ред ли сте??? 14 деца отишли на пицария. Това е събитието което мисирките по поръчка на лъжеца от Банкя, който е и крадец, раздухаха, за да ударят по президента. Кое дете не си е позволявало малко повече свобода??? Кой е бил най послушния на света??? Не се връзвайте на крадеца с магнолията.

    Коментиран от #35, #37

  • 31 антифатмаков

    17 14 Отговор
    на Фатми момчето ще положи ли обществено полезен труд, да ама не, тъпия фатмак лъга маза, нкрая се скара на журналята и ги натири да разследват правителството за злоупотреби, типично по комунистически, другите са виновни, синчето андел .....
  • 32 Бивш канадец

    15 10 Отговор
    Някой помни ли как преди две години щатската полиция в Калифорния спипа щерката на Борисов са шофира с 400 км/час? При това с Bugati Chiron за $3 млн при условие, че не работи никъде? И как е платила глобата от $45000?
    Е да, но тогава нямаше такова раздухване по медиите, както сега!
    Да, който е виновен - да си плаща гяволъка, така трябва - та ако ще да си часа на Господ. Но аршинът трябва да е еднакъв за всички!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 СВД

    13 6 Отговор
    Само за сравнение - ако снимате деца на пришълци през границата и ги покажете в медиите, ще имате проблеми с БХК и правосъдието! Това обаче не може да стане, защото от пресцентъра на МВР и гранична полиция ще ви напомнят, че децата не са престъпници и не е редно да бъдат снимани и показвани! Въррастните - само в гръб! Пик - на съд! Агенцията за защита на малките да се самосезира!
  • 35 Верно ли?

    10 9 Отговор

    До коментар #30 от "ехо":

    Пицариите са затворени бре,само за дома!Кво е туй събиране нелегално кат шумкарите едно време!Хич не се учудвам,че 1944-та са ви избрали (Великите сили) шумкари да ви управляват следващите 100 години!

    Коментиран от #41

  • 36 Шопо

    18 11 Отговор

    До коментар #27 от "Божкеее,":

    Така е. И един такъв синковец на полковник-комунист от МВР с триста зора влязъл в пожарникарската школа в Симеоново (за друго не ставал), и станал член на БКП само на 18 години! И е толкова умен и начетен, че на 61 години е прочел само заглавието на Винету и устава на БКП!

    Коментиран от #38

  • 37 Сори

    10 6 Отговор

    До коментар #30 от "ехо":

    Ама тва е слободия,не свобода!А при свободата,слободията се наказва!В случая с глоба и общественополезен труд както е в свободните държави!
  • 38 Божкеее,

    14 5 Отговор

    До коментар #36 от "Шопо":

    Именно,шумкарите вече 77 години ви управляват!

    Коментиран от #43

  • 39 Толкова

    12 11 Отговор
    празни приказки,за синковеца,на нищото!!! Сигурно и него го вози със охрана,и държавните Мерцедеси нищоправещия предател...
  • 40 Sss

    14 8 Отговор
    Даа, медиите на Пеевски и правителството атакуват президента и семейството му от самото начало..... Първо беше атакуван баща му ( Бог да го прости ), после съпругата му ( тя се принуди да заживее извън страната за да спрат скалъпените истории). Сега се захванаха със сина му, поредната скалъпена история. Жалко, че има наивници, които вярват на този мръсен театър...
  • 41 ехо 2

    10 10 Отговор

    До коментар #35 от "Верно ли?":

    Жалко е че има такива като теб. Пак прочети внимателно какво съм написал/а и преди да хеитиш помисли. Ако не си платен гербераст, ще разбереш че всичко е постановка от село Банкя, за да ударят президента, който им бърка схемите. 14 деца изхитрували и се събрали на рожден ден. Това е голямата новина. Това е голямата им вина. Да не говорим за тъпите мерки на един лъжец и крадец дето сам ги налага и сам ги отменя. Христос е казал който е безгрешен той да хвърли камъка. Ти в ред ли си???

    Коментиран от #45

  • 42 ХПХ

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Страхливец, който е зарязал децата си":

    Гледай себе си първо.
  • 43 Не точно

    6 4 Отговор

    До коментар #38 от "Божкеее,":

    Шумкарите ги изтрепаха руските подлоги,които са на власт,и сега. В цяла България имаше около триста айдука криещи се из горите...
  • 44 Румбата🤥

    12 10 Отговор
    Избра да излъже и сега му порасна носът с 15см.Освен уши,сега има и дълъг носТ.Но какво е лъжата за един комунист-стандарт.
  • 45 Ехо33

    12 12 Отговор

    До коментар #41 от "ехо 2":

    Какво може да"бърка" едно случайно попаднало,на този пост човече? Ако е бил и такъв авиатор какъвто"Резидент" е??!!!??

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ехо 333

    7 6 Отговор

    До коментар #45 от "Ехо33":

    Като им казва открито да спрат да крадат и лъжат им бърка в гагите. Те са свикнали да крадат и лъжат и по платените медии с платени мисирки да ги дават само като режат ленти и само да ги възхваляват. А че от всяка обществена поръчка пълнят чекмеджетата не искат никой да ги пита и да им го казва. Крадат от всички включително и от теб.
  • 48 Анонимен

    3 1 Отговор
    Румбата лъже, а бойКо много повече и удря без спирачки виж пик, афера, голите снимки с нора и мегз. Дори е можело да замълчи. След работа всеки има право квото си пожелае. Като не ходиш си педи, като ходиш те снимат, рисуват фалшификати.. Гнусно е да си политик. Обиждат ги На ПКП, снимките може и да са инцинировка на бб за заблуда уговорка. Няма смисъл да ни залъгват. Но имат милиони и не мислят за никого
  • 49 Рап

    3 6 Отговор
    Внимателно прочетах всичките коментарии и стигнах до убеждението,че всички си противоречите ! Значи за синът на Радев ,голите снимки в Пик,за любовниците и т.н.всичко се приема,като мръсна нечестна борба между политиците,а за шкафчетата вярвате? Ми и това беше чиста проба кьор фишек,ама хората вярват."
  • 50 аман от тролове

    5 1 Отговор
    Оууу, и зелето се изОкало по темата. Жалки ставате вече.
    А на тези младежи, които явно налазват темите за президента по поръчка, ще ви кажа нещо - знам, че сте млади и заработвате лесни стотинки, но този ежедневен негативизъм, който бълвате по цял ден няма да доведе до нищо хубаво в живота ви (вашият собствен живот, не нечий друг). Намерете си друго занимание, работете нещо друго, създавайте нещо с ръцете си и ще видите, че светът е по-хубав.
  • 51 Elcin

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Червен имбецил":

    Много си елементарен , не знам колко цента заработи , но се скрий!!!
  • 52 Дълбоко виждащ

    1 0 Отговор
    Тази ви сентенцияция ,не е точна.....има исторически доказателства...от избиването на младенците,от цар Ирод,до погубването на царската фамилия в Русия.....
  • 53 кочО

    2 0 Отговор
    какъвто бащата такъв и синът.