15 Февруари, 2021 20:30 5 808 80

Паралелният свят на Борисов

  • бойко борисов-
  • герб

Зрителите биха могли да останат с впечатлението, че икономиката ни е в цветущо състояние, че България се справя прекрасно с ваксинирането и че наистина първи ще излезем от пандемията

Паралелният свят на Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Джипът на премиера Борисов явно е нещо като портал, а миналите през него виждат света по друг начин. Само че паралелният свят на Борисов не е истинският, твърди Георги А. Ангелов и дава примери.

Премиерът Бойко Борисов все по-рядко дава интервюта, а заставането му пред телевизионните камери е процес на едностранно предаване на информация. Например: влиза Борисов в залата, в която дава брифинги щабът за борба срещу коронавируса, сяда, казва си приказката и излиза. Така хем налага дневен ред, подавайки на медиите информацията, която той иска, хем няма опасност някой от журналистите в залата да попита нещо неприятно. В залата в Министерски съвет, където се провеждат брифингите, все пак има някаква опасност. Докато при обичайния информационен жанр на премиера - на живо във Фейсбук от джипката, рискове няма.

Всичко е прекрасно?

Миналия четвъртък Борисов направи няколко такива включвания, докато инспектираше ремонта на вълнообразния участък на магистрала “Тракия” край Чирпан. Ето един цитат от този ден: "На строителите кажи да са живи и здрави, има подсигурени пари, не само за тях, за всички дейности в държавата. Така че българите да бъдат спокойни. (...) Можем да бъдем оптимисти. Неслучайно днешните прогнози са вече завишени за България - близо 3% за тази година и до 5% за следващата (ръст на БВП, б.а.). Но аз съм убеден, че както говорихме - маса народ изкара Ковид-а. Първи ще излезем от пандемията. Ваксинираме усилено. Работниците работят. Получават възнаграждения, хранят семейства и ако се направи сметка, в последните години в пъти са се повишили доходите. Минимум с 10% на година."

Зрителите на това включване биха могли да останат с впечатлението, че икономиката ни е в цветущо състояние, че България се справя прекрасно с ваксинирането и че наистина първи ще излезем от пандемията. Но ако човек седне и провери фактите, ще открие нещо друго.

Ваксинираните в България са около 1%, което не би могло да се нарече усилено ваксиниране. Освен това страната е твърдо на последно място в ЕС по брой на имунизациите. Що се отнася до икономическите показатели, в прогнозата на ЕК ръстът на БВП в България бе завишен за 2021 година от 2,6% на 2,7%. За 2022 година се очаква ръст от 4,9%. За сравнение: в ЕС има само четири държави, при които се очаква по-нисък ръст на БВП за 2021 година. Така излиза, че да си последен в ЕС по ваксинации и да си сред последните пет държави по ръст на БВП е за Борисов голям успех.

По време на същата обиколка премиерът заяви още, че България ще получи от ЕС 29 млрд. евро за справяне с щетите и последствията от пандемията. „Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд. лева са грантове“, каза Борисов. “За първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от кризата, причинена от пандемията”, твърди и правителственият пресцентър.

Всъщност сумата от 29 млрд. евро е предвидената за България част от бюджета на ЕС, наречен Многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г., плюс помощта за последствията от пандемията. 12,3 млрд. евро от тази сума са директно за овладяване на последствията от пандемията. Останалите 16,7 млрд. евро са разпределени по различни оперативни програми и няма как да бъдат директно насочвани за справяне с последствията от пандемията. Още повече, че в следващия оперативен период голяма част от парите са за т.нар. Зелена сделка, проектите по която се нуждаят от одобрение от ЕС.

Освен това за парите от ЕС вече важи условието за спазване на върховенството на закона. Все още не е ясно как ще работи този механизъм, но се предвижда при липса на върховенство на закона да се връщат средства.

Да обобщим: България няма да получи със сигурност 29 млрд. евро - това е потенциалната сума, която България може да получи от ЕС между 2021 и 2027 година, при спазване на много условия и при добри проекти.

Три хипотези

“През джипа светът се вижда по друг начин", каза преди две седмици Николай Нанков, който е чест спътник в премиерския джип. В този смисъл изникват няколко хипотези:

- Борисов лъже умишлено и създава паралелен свят, в който той е един успешен лидер, водещ мъдро държавата в условията на криза.

- Борисов наистина вярва това, което казва, защото джипката е нещо като портал и миналите през него виждат света по друг начин.

- Борисов има само бегла представа за темите, по които говори, поради което изопачаването на истината не е умишлено.

Вероятно и в трите хипотези има зрънце истина. Но което и да е вярно, едно е ясно: паралелният свят на Борисов не е истинският.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 91 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илия

    24 160 Отговор
    Само ГЕРБ и СДС могат да спасят изстрадалото ни отечество!
    Гласувайте за тях и за приятелите от НФСБ и Воля - новата патриотична надежда. На 4-ти мощна победа над радикалната левица!

    Коментиран от #2, #3, #8, #23, #51, #64, #74

  • 2 илия

    18 140 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    България никога повече няма да бъде социалистическа!
    На 4-ти април двете коалиции ГЕРБ-СДС и НФСБ-Воля ще спечелят народния вот и ще се състави правителство на спасението!
  • 3 Гост

    121 12 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    Кога успя да прегрееш така у тоя студ бе, юнак!?
  • 4 Бойчо

    37 8 Отговор
    Това е моя свят.

    Коментиран от #13

  • 5 И пак ще спечели изборите

    13 64 Отговор
    Прости Роми за 50 лева, и пенсионери за 50 лева на месец (повечето здрави роми с ТЕЛК) и печели! А останалите партии като гъби , никнат и растат им зъби, всички искат, всички молят и за кокала се борят! Бойко не става, ама другите па "ХИЧ"!

    Коментиран от #36

  • 6 Пловдив

    110 12 Отговор
    Борисов е доказан шизофреник! Трябва веднага, да го вкарат в психиатрия, така ще отърве пандиза!
  • 7 РЪМПЕЗИ

    100 11 Отговор
    БОРИСОВ СТРАДА ОТ НЕИЗЛЕЧИМА БОЛЕСТ...ЧУДНО МИ Е КАК СЪЩЕСТВАТА ПОКРАЙ НЕГО НЕ ВДЯВАТ...ТЕ СА ПО ВИНОВНИ ОТ НЕГО...СТРАДА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ...
  • 8 Кирия

    60 11 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    Колко нафта пиеш бе другарю?

    Коментиран от #12

  • 9 Де Факто

    71 10 Отговор
    Справка в "Авиоотряд-28" показва, че за миналата година САМО горивото на хеликоптера с който ТИКВАТА се РЕКЛАМИРА НИ СТРУВА ПО ОКОЛО 10 000лв. на месец, отделно поддръжката и заплатите на пилотите.
    ЧЕСТИТО ГАНЬОВЦИ.🤣🤣🤣

    Коментиран от #11, #19

  • 10 Севинч

    34 6 Отговор
    само да питам ,строителите на магистралата защо ги давате за пример на БВП ?
    Те наистина са подсигурени с пари и живеят добре ,за да строят магистралата ,но това какво общо ( пряко) засяга БВП .
    Ефекта за БВП ще е виден след време ,с подобряване качеството на транспорта . А пътните строители получават достойни заплати !
  • 11 Дрът коЗел

    10 32 Отговор

    До коментар #9 от "Де Факто":

    ми да ,по ваше време не се плащаше на пилотите ,а им даваха безплатни почивки на Хисаря и Бяла ...пфу

    Коментиран от #22

  • 12 Карлуково

    25 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кирия":

    Абе засега само му спрехме белото.
    Спрял е да пие нафта.Така казва, де.🤣
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 От Врат

    44 7 Отговор
    Потресаващ отвратителен простак
  • 15 ТаУмВзе

    33 6 Отговор
    Шизофреника има много светчета. Но нарцисиста е велик във всички от тях. Аре козирувай на задния изход на зайчаркина бе.
  • 16 розово

    6 37 Отговор
    Представям си Нинова като стане премиер заобиколена от журналисти когато прави компот или прическа или в бутиков магазин.......

    Коментиран от #21

  • 17 ПКП

    45 5 Отговор
    Бай Суджук е обул жълто - кафявите гащи и се появява изневиделица ВДЪН ГОРИ ТИЛИЛЕЙСКИ придружаван от мисирка-ПКП, лъже и маже на порази!!! За 12 години "построеното" от Шайката ПъКъПъ - дъждът го отнесе за 2 дни!!! Скоро Бай Суджук ще се включва от ПАНДЕЛАТА с раирана пижама!!!

    Коментиран от #20

  • 18 Коко

    8 8 Отговор
    Къде си бе Последният софиянец?
  • 19 радио ГаГаузия

    6 11 Отговор

    До коментар #9 от "Де Факто":

    Справка в психото показва ,че си им редовен клиент !

    Коментиран от #25, #27

  • 20 радио ГаГаузия

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "ПКП":

    радио ЕРЕКТО ,пиши ми на лични ,кога ще де ...😉
  • 21 700 дена протести

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "розово":

    представяй си ,не ни пречиш
  • 22 Хисаря

    3 13 Отговор

    До коментар #11 от "Дрът коЗел":

    Да бе.Прав си.По онова време тук в Хисаря БЕШЕ ТЪПКАНО С НЯКАКВИ СКЪСАНЯЦИ.....БЯХА ПИЛОТИ.....ХАХАХА🤣
    Ей, големи ПРОШЛЯЦИ БЯХА...ХАХАХА🤣🤣🤣

    Коментиран от #26

  • 23 Гъзобрък

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    Изглежда, Баце го е вдянал на Илия, чак до шия!
  • 24 Дрът коЗел

    3 14 Отговор
    Вой на недоправени путлергеносен
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дрът коЗел

    4 11 Отговор

    До коментар #22 от "Хисаря":

    То в Хисаря само прошляци и пиени козари сте

    Коментиран от #31, #61

  • 27 🐷 Боко ТИКВАТА

    20 7 Отговор

    До коментар #19 от "радио ГаГаузия":

    Клиент съм Аз...НА КМЕТА НА Симитли...хихихи🤣

    Коментиран от #32

  • 28 Свето от Жипката

    10 5 Отговор
    се виде най-добре
  • 29 радио ГаГаузия

    10 4 Отговор
    справка в бързи кредити показва ,че не си много бърз в изплащането
  • 30 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    35 5 Отговор
    НЕ Е ПАРАЛЕЛЕН А НЕЗАКОНЕН СВЯТ!!!ЖЕНИТЕ МУ СА НЕЗАКОННИ,ДЕЦАТА МУ СА НЕЗАКОННИ,КЪЩИТЕ МУ СА НЕЗАКОННИ,ПАЧКИТЕ В ЧЕКМЕДЖЕТО МУ СА НЕЗАКОННИ,САМИЯ ТОЙ Е НЕЗАКОНЕН СИН НА БАЙ ТОШО И ТН....!!!И КАРА ДЖИПКАТА НЕЗАКОННО БЕЗ ДА ИМА ПРАВО,И БЕНЗИНА ГО ПЛАЩАМЕ НИЕ!!!
  • 31 Хисаря

    3 10 Отговор

    До коментар #26 от "Дрът коЗел":

    Точно.И влачим МИРИЗЛИВИ, КАТО ТЕБ КОЗЛИ...хахаха🤣🤣🤣
  • 32 Дрът коЗел

    1 13 Отговор

    До коментар #27 от "🐷 Боко ТИКВАТА":

    клиент си на Кредисимо 😀😀😀😀 лош клиент .....

    Коментиран от #38

  • 33 Дрът коЗел

    3 6 Отговор
    хаха помашката мъка нараства ,това ескалира бързо .
    Нямам добро усещане за това .....😀😀😀😀
  • 34 Айхман

    30 6 Отговор
    Въпреки статията,въпреки всичко,все още има лумпени които вярват безрезервно на Борисов,за съжаление.

    Коментиран от #35, #58

  • 35 поп Литекс

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Айхман":

    на пиян пловдивски циганин да чакаш да та оправи ,тряа много да си закъсалА

    Коментиран от #52, #66

  • 36 555

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "И пак ще спечели изборите":

    Стига с тези пенсионери? Това да не са неграмотниците от последните 30 г|не става въпрос за циганите|, та все пенсионерите са ви в устата. Пенсионерите особено по младите 62 ~68 години са достатъчно интелигентни, за да преценят какво става с България ако този малоумник остане на власт. Говори за пенсионираните полицаи и военни това също са паралелни светове.

    Коментиран от #39, #50

  • 37 700 дена протести

    12 0 Отговор
    .....как един не помете след него си .....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дрът коЗел

    3 17 Отговор

    До коментар #36 от "555":

    Бокича вече ги е спечелил задочно изборите ,колкот и да ви е мъка ,ами интересно кво ще муате през мандата ....
    Ще готвите и плетете ...😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #46

  • 40 Дрът коЗел

    2 8 Отговор

    До коментар #38 от "🐷 Боко ТИКВАТА":

    хаха ,още подгрявай ,ти момче / момиче / нещо, си като Раховец реотан ,бавно и сигурно към незнаен завършек....
  • 41 700 дена протести

    1 8 Отговор
    здравната рубрика ще разцъфти следващите четири години ,също и новата - червен пенционерски фронт 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 42 къде е ключа

    5 4 Отговор
    за бараката: комунист/селектиран/, става капиталист и демократ! е,как да вървим напред? 30г преход не е ли достатъчно време да се проумее,че нова къща със стари ку..и не става, иначе ще викаме :да живее бкп!/бсп,сдс,дпс,ндсв,герб,вмро и т.н. ГЛАСУВАЙТЕ !
  • 43 Дрът коЗел

    2 4 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 44 Чики-Рики

    15 1 Отговор
    Бойко Методиев Борисов-Много думи ,нищо казано! Най-големият ,, лаладжия,, в България!
  • 45 д р Фройд

    13 1 Отговор
    Авторе,защо просто не пишете,че лицето е некритично няма инсайт за душевна болест,със изгубена връзка с реалността,абе със две думи луд за връзване за 2 часа и медикация с Халоперидол,Хлоразин,Диазепам иАкинетон за да не се одърви?
  • 46 555

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Дрът коЗел":

    Каквото плюскат твоите баба и дядо! Те да не би да имат по 2 стомаха? Калинка на държавна хранилка, затова те е страх, че лоената топка ще падне от власт.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Behemoth

    13 1 Отговор
    То ако беше сам в тая паралелна вселена май.ната му ама половината население е с него на черешата ....а половината от другата половина се колебай дали да почни да се катери...
  • 49 Активист на БКП

    14 1 Отговор
    Той е невменяем,но къде са роднините, съпартийците ?! Горкият човечец,много е болен!
  • 50 Пенсионер 200

    11 2 Отговор

    До коментар #36 от "555":

    Пенсионерите ще изпратят Боко в един справедлив свят. Каквото повикало такова се обадило....,
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Дрът коЗел

    3 10 Отговор
    голям удар по "достойнството " на дъртите червени коври
  • 55 БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ

    3 13 Отговор
    ДРЕМЕ МУ НА БАЦЕТО...ДА ВИ ТРЕСНЕ НА ИЗБОРИТЕ.....ДРУГОТО Е ЯСНО...НА 04.04....ББ4
  • 56 БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ

    4 13 Отговор
    БОРИСОВ СТРОИ И ОТКРИВА....ВСЕКИ ОБЕКТ Е УДАР ПО БСП.....ТАКА ЛИ Е ДРУГАРИ.....
  • 57 sbs

    2 5 Отговор
    ЗАЩО ПИСАЛИЯТ СТАТИЯТА НЕ СИ ПИШЕ ИМЕТО А СЕ КРИЕ КАТО БИТ ПЕЕЕ----РАС ПОД ИМЕТО ---Deutsche Welle-АКО СМЯТАШ ЧЕ СА ТИ НАРУШЕНИ ПРАВАТА -ЗАВЕДИ ДЕЛО -КАТО ЛЕЛЯ ТИ КУ----РИ ЛИ БЕШЕ КАКВО БЕШЕ -ТАМ-ТИ СИ ЗНАЕШ
  • 58 До горния

    2 20 Отговор

    До коментар #34 от "Айхман":

    Така е защото огромната част от народа живее по добре отколкото преди 10 години. Хората съдят по джоба си. Затова и “ масовите “ протести не доведоха до нищо.Българинът здраво е стъпил на земята и гледа реално на нещата. Лантаджии много и никой нищо конкретно. Табота има колкото искаш. Само да ти се работи. Е има и много корупция. Но при БСП, ДПС, Царя, СДС имаше повече. Тези ако работят/делят/ 50/50% то предишните бяха 80/20. Затова нямаше и нищо останало след тях. Затова нямаше и еврофондове.
  • 59 www

    5 0 Отговор
    Разбира се, че е умишлено, но на нас тези не ни минават. ;))
  • 60 БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ

    3 15 Отговор
    ДАВАЙ БАЦЕ, МАЧКАЙ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ГНЯС...НАРОДА Е С ТЕБ....ТИ СИ ВОЖДА НА ПЛЕМЕТО БЪЛГАРСКО

    Коментиран от #63

  • 61 *&*

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Дрът коЗел":

    А у вас сте все тулупи с големи глави като тикви.
  • 62 Криеш името си страхливец

    1 6 Отговор
    Вероятно не подкрепям Борисов и ГЕРБ като живеещ в България! Но със сигурност не подкрепям българи като Георги Ангелов пишещи, насаждащи мнението си и печелещи за Дойче веле, Свободна Европа, ББС Лондон и др. лешояди! Какво е написал е незначително и подвеждащо!
  • 63 ха ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #60 от "БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ":

    Сиуксите сте племе, вие си избирате вождове. В цивилизацията е различно.
  • 64 Добре

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    Илия ще гласувам за БСП
  • 65 7777

    11 1 Отговор
    Джипката е с розови стъкла!
  • 66 Айхман

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "поп Литекс":

    Ти ли си пияния оправяч?
  • 67 ТОЛУПА

    12 1 Отговор
    "По друми и срутища пътувам и само протестиращи сънувам.КАЗАХ ви не ви обичам,затова по баира тичам.Четвърти мандат със страх чакам,защото всички викат,че съм ОАКАН.Ах,как ще ги стрижа тез овце,докато небесния ме прибере".
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 До горния

    15 1 Отговор
    -ти си тролче платено.Аз не искам премиер крадец на коли.Аз не искам премиер бившСИКАДЖИЯ.Аз не искам премиер ,участник при смяната на имената в Каолиново.Аз не искам премиер -агентБуда.Аз не искам премиер с офшортка.Аз не искам премиер псуващ президента.назидаващ и рекетиращ бизнеси.Аз не искам премиер забъркан в схеми и Барселонагейт.България не му частна собственост.Вън!
  • 70 Васил

    6 0 Отговор
    Нашият диктатор живее в някаква матрица че даже и Братя Уаошовски биха му завидели.
  • 71 Nostradamus

    9 0 Отговор
    БорисоФ Лъже, дори когато Лъже. Той e пaтoлoгичeн Лъжeц, Крaдeц и Прecтъпник. Тoвa e бoлecтнo cъcтoяниe.Тoй дoри вeчe Нe мoжe дa рaзличи Иcтинaтa oт Лъжaтa ! Тoй e eдинcтвeният в cвeтa Ocъдeн зa Лъжa прeмиeр! Cрaм зa Бългaрия, Cрaм зa EC, Cрaм зa Cвeтa !!!
  • 72 Съвет

    5 0 Отговор
    Имате остра нужда от леение при д-р Цветеслава Гълъбова.
  • 73 Минувач

    4 0 Отговор
    Лъжливото овчарче на ЕС и докато продължават да му дават пари от там ще продължи да лъже и окото му няма да мигне ! Лъжата за този е заложена очевидно не генетично ниво! Отвори ли уста дори за добър ден, трябва веднага да се погледне къде е Слънцето!
  • 74 Прогнозата

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    ще ви трябва една глутница от сини кучета.
  • 75 Матей

    2 0 Отговор
    Посочват се някои макро-икономически показатели и както се вижда ,ББ ги изопачава,гледайки все през розови очила.Но в реалния живот,в бита е съвсем друго,микро-икономиката на всяко семейство най-често се оказва жестоко ощетена.И не е само проблема в ковид-кризата,по начало герберите са с грабителска и измамническа натура.За никакъв план маршал не се сещат,уж много пари им отпуснали от ЕС,те се радват като малки деца как сладко-сладко ще ги разграбят.
  • 76 ЛЪЖЕЦ

    2 0 Отговор
    КОЛКОТО И ДА ЛЪЖЕ МУТРАТА ОТ БАНКЯ ..... НИКОЙ НЕ МУ ВЯРВА , ДОРИ И КРАДЦИТЕ ДЕТО ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО , ДОРИ И ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ ЛЪЖЕ !
  • 77 ЛЪЖИ ГЕРБ

    1 1 Отговор
    ТОЗИ ЛОКОМОТИВ НА ФОТОТО Е РЕЦИКЛИРАН А НЕ КАКТО ББ ИЗЛЪГА ЧЕ Е НОВ !
  • 78 Fantomas

    0 0 Отговор
    Бойко е еманация на българската реалност , подплатена с байганьовска простащина !
  • 79 ЧЕКМЕДЖЕ

    0 1 Отговор
    Много е трудно за всеки нормално мислещ човек , да приеме , че ББ е най-доброто за РОДИНАТА ни , а и даже най-елитния български екземпляр !
  • 80 Майк Алън Патън

    0 1 Отговор
    Бил ли е комунист ? Бил ли е мутра ? Бил ли е ортак и приятел на подземните босове ? Защо това се забравя ? Защо се правим , че все едно не е било ? Какво очаквате от човек с такова минало ! От човек с толкова пребоядисвания ? От човек с приспособенческа към условията идеология , която му е изгодна ?