Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 19:00 4 825 15

Банките в Европа използват пандемията, за да си изчистят къщата

  • европа-
  • икономика-
  • банки-
  • пари-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • криза-
  • кредити

Банките са едно от слабите икономически звена на Европа

Банките в Европа използват пандемията, за да си изчистят къщата - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейските банки използват пандемията, за да направят промени, които инвеститорите искат от години: съкращават работни места, затварят клонове и по-бързо преминават към обслужване на клиентите онлайн, пише The Wall Street Journal, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Вторият по големина германски кредитор Commerzbank заяви в четвъртък, че ще намали една трета от персонала си в Германия, както и почти половината от физическото си присъствие в офиси след натиск от страна на американския си акционер Cerberus Capital Management. Сливания на банки в Италия и Испания се очаква да доведат до затваряне на хиляди припокриващи се клонове. Консултантската компания Kearney прогнозира, че една четвърт от 165 хил. банкови клона в Европа ще изчезнат след три години.

Банките са едно от слабите икономически звена на Европа, които бавно се променят. За разлика от американските финансови институции европейските банки се опитват да спечелят достатъчно пари, за да подкрепят растежа на кредитирането. Те влязоха в кризата COVID-19 с все още много лоши заеми от периода на кризата с държавния дълг, започнала преди повече от десетилетие. Пандемията обаче се яви като катализатор за промените. Европейската централна банка разчита на банките да направят необходимите реформи, като се разчисти пътя за сливания, които могат да спестят разходи.

"Пандемията донякъде е катализатор за банките да започнат да се справят със слабостите си по по-радикален начин“, заяви наскоро Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет в ЕЦБ. Разходите на европейските банки са високи в сравнение с приходите, които генерират. Една от проблемните области са именно банковите клонове. Миналата година петте най-големи банки в Испания затвориха 8% от клоновете си и обещаха да закрият още. Въпреки съкращенията в продължение на години Испания е сред държавите с най-много клонове на търговски банки на глава от населението в еврозоната - 49 на всеки 100 000 души през 2019 г. по данни на Международния валутен фонд. За сравнение този брой е 30 в САЩ.

Испанската CaixaBank, която купува по-малката Bankia, заяви, че ще спести 770 милиона евро годишно, голяма част от които анализаторите очакват да дойдат от затварянето на половината от своите 6300 клона. Надеждата е, че пандемията е научила клиентите как да използват банкови услуги без да ходят до клоновете, които са скъпи за поддръжка. Посещенията на клонове намаляват с 30% за ирландската AIB Group PLC по време на пандемията. А в момента се оказа, че хората над 65 години са най-бързо разрастващата се група, използваща цифровите канали на банката. Засега инвеститорите остават скептични дали промените са достатъчни. Акциите на европейските банки поевтиняват от години. Най-големите европейски банки, въпреки че имат баланси близки до тези на американските си колеги, се търгуват на по-ниска пазарна стойност.

В Commerzbank годините на бавен напредък по намаляване на разходите провокираха втория по големина акционер Cerberus миналото лято да поиска по-рязък обрат, след което изпълнителният директор и председателят на банката подадоха оставка. „Ако искаме да направим банката устойчива на бъдещето, трябва да извършим задълбочено преструктуриране и то възможно най-бързо“, заяви в четвъртък Манфред Ноф, изпълнителен директор на Commerzbank. Рязкото съкращаване на персонал беше подкрепено от германското правителство, което е най-големият акционер в банката.

В Италия Intesa Sanpaolo се раздели с 10 хил. работни места и стотици клонове, след като миналата година се сля с по-малък конкурент. Изпълнителният директор Карло Месина каза, че свиването на разходите на годишна база нараства с 37% до 700 млн. евро. Въпреки това най-голямата италианска банка по активи има над 4000 клона, наравно с JPMorgan Chase & Co. и Bank of America, въпреки че работи на по-малък пазар. Intesa планира да запази поне 3000 клона и да ги превърне в консултантски центрове за продажба на инвестиции и застраховки.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    39 0 Отговор
    А защо не си намалят милионните бонуси??????
  • 2 Шайка

    19 0 Отговор
    Банките е България ни ... ма каталог със съдии изпълнители и наемат частни фирми като продават дълга към тях. И като те треснат и Банката и Чси и последния с по 100 процента лихва. И си умрял. Интересна статия.
  • 3 Шпек

    19 1 Отговор
    КОВИД затвори всички по къщите а банките са топло и уютно място да подремнеш за час—два на канапето.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Лейка

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шпек":

    Като ти фкарат шпека и нямаш и лев за храна. Худаво се живее така нали?
  • 5 Шпек ли си или Суджук ???

    8 18 Отговор

    До коментар #3 от "Шпек":

    Кой е затворен в вкъщи бе приятелю, какви ги плещиш ??? На който не му се работи наистина си стои в вкъщи, а който иска да работи си работи и прави парички ало мързелите недейте използва пандемията да се оправдавате отивайте и работете.

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 6 Даааа

    7 11 Отговор

    До коментар #5 от "Шпек ли си или Суджук ???":

    Бе... Ще работят?! Да не са луди?! Другищо си по цял ден да висят по форумите и да плюват по Бойко и компания.... А иначе чакат на помощи... На това му се мързели..
  • 7 Брей

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Шпек ли си или Суджук ???":

    Работа ли предлагаш ? Къде е тази работа ?
  • 8 Пацо

    17 0 Отговор
    Измислени банки,измислени пари без покритие никакво,печатници които не спират да работят и да бълват банкноти до безкрай. Измислена икономическа и финансова система която бодро крачи към бездната. Криптовалути! Всичко отива натам или към апокалипсис.
  • 9 дойче блумБЪРГ

    4 0 Отговор
    Пак на еврейски медии давате трибуна! За убиване сте и то по много мъчителен начин!
  • 10 Шпек

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шпек ли си или Суджук ???":

    Нашият семеен бизнес е месарският.Бачкаме,не сме затворили цеха.Но други го направиха или принудиха .Не се изказвай неподготвен докато чакаш клиенти.
  • 11 Точно това

    4 0 Отговор
    е Новата реалност.Свиване,свиване,докато всичко бъде погълнато от две банки.С масово и все по бързо приемане в ЕС на куцо и сакато( и ние сме от тях) , крайната цел унищожаване на националните централни банки(( у нас БНБ) със въвежадне на еврото.Първоначално като филиал на ЕЦБ, а след това изобщо пълно закриване.Остава ЕЦБ,която ше контролира и разпрдделя порциите Евро за всяка колония.ЕЦБ е под контрол и пълна зависимост от Светона банка и МВФ.Финалния етап е въвеждане на безналичните пари.С този трик,много от Големите" ще си нулират трилионни дългове.Схемата действа,още с масовото зарибяване с Джиесем телефоните.Превръщаш го в наркотик,без който не могат да съществуват, след това спокойно,ще приемат цифровите нули и единици, за платежно средство.Отначало имаше протест и със дебитните пластики.За 20 г, са тотално наложени.Било адски удобно! И сиренцето в капана е на удобно място.Но отсега това " удобство" ти изсмуква такси при теглене, превод,плащания.Такси поддържане.Но най страшното: Не можеш свободно да разполагаш с наличността си.Тя- банката ти казва до 400 лева за денонощие.До 3990 от каса.Но пак им плащаш седем лева,защото Той ти дава твойте пари.? Да не говорим,че ссички доставчици на услуги,ел.енергия, Топлофикация,вода, данъци, запори от колектори,ЧСИ, ще отиват директно по сметките им.Без твое съгласие....И ще дойде ден,когато живите ще завиждат на мъртвите!
  • 12 не може да бъде

    1 0 Отговор
    в руските сайтове има информация,кои са най-добрите банки ,в които може да си вложиш ,парите и руснаците го казват открито -това са двулитровите банки/на руски банка,означава буркан-за тези които не знаят/.А по отношение на банките Марк Твен е изказал едно специално мнение -"Да ограбиш банка е голямо престъпление ,но още по-голямо престъпление е да притежаваш банка!"
  • 13 Един

    0 0 Отговор
    А защо ли? Защото си осигуриха МНОГООООООО КРЕДИТИРАНИ с ГОЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕМИ КРЕДИТИ и за ДЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ и затова ще си гледат кефа!
  • 14 Откакто

    1 0 Отговор
    създадоха колекторските фирми правят това ежегодно, след което се награждават за отлично "управление и мениджмънт" ...
  • 15 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    МНОГО ИНТЕРЕСЕН Е КОРЕНЪТ НА ДУМАТА БАНКЯЛИЯ .И ТАМ СА ВЛОЖИЛИ ОТ ЖИВОТА НА Н.Ц.В.!