Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 20:20 8 940 38

Генералът, който предаде тайните на Чаушеску на САЩ

  • румъния-
  • николае чаушеску-
  • секуритате-
  • йон михай пачепа

Йон Михай Пачепа е починал зад Океана на 92-годишна възраст от COVID-19

Генералът, който предаде тайните на Чаушеску на САЩ - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той беше един от известните "предатели" през Студената война. За главата му Чаушеску даваше 2 милиона долара.

Досега на няколко пъти той е бил обявяван за мъртъв, но сега е факт: Йон Михай Пачепа е починал в САЩ на 92-годишна възраст от Ковид-19. Пачепа е бивш генерал от зловещите тайни служби на Румъния "Секуритате".

Новината за смъртта му съобщи изданието The Epoch Times, издавано от американския юрист Роналд Ричлак. Двамата с Пачепа са приятели и съавтори на редица публикации и няколко книги за шпионаж. Ричлак е научил за смъртта на Пачепа от неговата съпруга, информират няколко немскоезични издания.

Един от най-известните бегълци

"Ковид-19 свърши това, което не успяха преди това 2 милиона долара награда за главата му и две групи наемни убийци, изпратени от Румъния да го ликвидират," написа по този повод Ричлак.

Йон Михай Пачепа е една от най-известните шпионски фигури от времето на Студената война. Румънецът е най-високопоставеният офицер от тайните служби от Източния блок, който успява да избяга на Запад. Преди това се превръща в "дясната ръка на Чаушеску“, както го нарича Ричлак, след като в началото на 1970-те години е назначен за личен съветник по сигурността на румънския диктатор. Но нито президентът, нито "Секуритате" са подозирали, че човекът, чиято задача е била да следи, изнудва и арестува потенциални бегълци от Източния блок, ще предаде системата и ще дезертира на Запад, разказва MDR.

Изданието описва и начина, по който Пачепа успява да избяга: при едно служебно пътуване до Бон през юли 1978 година, след което той е трябвало да занесе лично послание на Чаушеску от канцлера Хелмут Шмит. Вместо това Пачепа отива в американското посолство в столицата на ФРГ и моли за политическо убежище. След като сключва сделка с ЦРУ, на 28 юли 1978 година той е прехвърлен в САЩ. Пачепа разполага с безценна вътрешна информация за "Секуритате", за нейните прийоми, разработки и обвързаности със съветската КГБ.

Чаушеску дава 2 милиона долара за главата на Пачепа

След бягството си в Румъния той е обявен за родоотстъпник и враг на народа. Архивни документи свидетелстват за това, че Чаушеску лично е настоявал "предателят незабавно да бъде върнат в Румъния". През септември 1978 Пачепа е осъден задочно на смърт, а комунистическият режим обявява награда за главата му на стойност 2 милиона долара. Всички опити за покушение срещу него, включително с наемни убийци, обаче се провалят.

В САЩ беглецът шпионин първоначално е посрещнат скептично. През 1987 г. Пачепа издава книгата си "Червени хоризонти" - шпионски трилър, описващ как функционира режимът на Чаушеску. Историкът Мадалин Ходор казва, че книгата рисува образа на един параноичен диктатор, който жестоко потиска собствения си народ, докато самият той тъне в охолство. Книгата е издадена само на Запад, но много румънци слушат тайно по радио "Свободна Европа" поредица от предавания, посветени на труда на Пачепа. В една от главите на книгата авторът се спира на разгулния живот на сина на румънския диктатор, който си бил поръчал да му докарат от чужбина стриди, върху които накрая Чаушеску-младши уринирал.

Някои от разказаните от Пачепа истории звучат толкова невероятно, че мнозина ги смятат за плод на неговата фантазия или за теория на конспирацията, пише германският "Тагесцайтунг" . Така например бившият топ шпионин твърди, че бил предал тайни документи от Ватикана на германския драматург Ролф Хохут, превърнали се в основа на известната му пиеса "Наместникът". Документите били копирани от внедрен от Пачепа агент във Ватикана с цел папа Пий XII. да бъде разкрит като симпатизант на нацистите.

Палач или герой?

В родината си Пачепа остава доста спорна личност, включително след краха на комунизма през 1989 година. За някои историци той е надежден източник, други обаче го смятат за "корумпиран генерал, направил кариера чрез подкупване на високопоставени партийни функционери преди да дезертира", пише MDR. Много наблюдатели го обвиняват за това, че дълги години е служел вярно на един брутален таен апарат, извършил ужасни престъпления. "От палач герой не се става, нито пък от предател - идол", написа румънският ежедневник "Либертатя" по повод новината за кончината на Пачепа.

Десег години след революцията от 1989 година Върховният съд в Букурещ отмени смъртната присъда на бившият генерал от "Секуритате", а през 2004 година му беше върнато и конфискуваното имущество и богатството. В родината си обаче той така и не се завърна, а продължи да пише за престъпленията на бившия комунистически режим, в които самият той е участвал. И за които той така и никога не се извини.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жорж

    102 21 Отговор
    Гаден предател.

    Коментиран от #15, #20, #29

  • 2 Предатели

    105 18 Отговор
    Специално място в казана му е отредено за него и Гоебачов.
    Ще се пържат в собствен сос.
  • 3 Вярно е

    96 6 Отговор
    Никой не обича предателите, другото написано са хуморески, избягал със съдействието на ЦРУ, ама те не му вярвали, дрън дрън
  • 4 Мисир Толупски

    21 0 Отговор
    Да препозиционирам ли?
  • 5 ми ,

    13 34 Отговор
    Даа жив и здрав . ПаЧепа го земе некой русофилистик ..
  • 6 РУСОФИЛ

    106 12 Отговор
    Е такива, охранени и алчни koпелета предадоха системата. Сега са първи антикомунисти, първи лизачи на сороски задници, първи глобалисти....
    Те, а не комунистите са на власт от 31 години. Те, а не ОНИЯ, които стройка пътищща, училища и болнициса тия, които ви откраднаха пенсиите!
    И когато оправдавате неуспехите си с комунистите, визирайте тия предатели, дето са като тоя, като Луканов и пр. а не истинските комунисти!

    Коментиран от #32

  • 7 За предателите куршум

    42 5 Отговор
    а тоя предател е умрял мъчително от ковида!
  • 8 Дърт пее..раст...

    59 7 Отговор
    За предателите,Няма цветя.!!.Гробът е безименен..
  • 9 Шпек

    25 12 Отговор
    Тролската агенцийка DW и техните подлоги от Факти БГ днес са се развихрили да създават лъжливи новини,коя от коя по неадекватни.

    Коментиран от #11

  • 10 Анонимен

    19 2 Отговор
    Предатвлство или бягство... От тоеа, как синът му пикае.
    Вържу стридите,докарани специално за лигльото.От толкова злини избягък,ама на тая крехка възраст на короната не устоял. Два милиона долара - 1978 - ма. Да не повярва човей.
  • 11 Майстор Цветко

    9 21 Отговор

    До коментар #9 от "Шпек":

    И крив шпек не става от тебе . Факти са си кървавочервени .. блин

    Коментиран от #25

  • 12 Дън Бай

    8 3 Отговор
    Всичко е казано от тези преди мен. Да, така е!
  • 13 Карабинер

    47 8 Отговор
    Малко се е мъчил и е живял прекалено много.
    Бих желал, докатое умирал, да е изстрадал предателството си!
    И не само той! Всички тия, които за шекели предадоха нашата младост, обрекохан а глад и умижения нашите родители и нас.. Тия, които откраднаха 2/3 от животът на моите набори и опростачиха, наркоманизираха и изджендърих децата ни!
    Черно проклятие за тия предатели на които тогавашната система гласува доверие, а те пожелаха да са богове и се продадоха на САЩ !
    Няма да има давност за тия престъпления и ако е ркъл Бог, ще им се потърси отговорност! Нека после пак да плачат, как Народният Съд е избил "интелигенцията" !
  • 14 Бъсеску

    31 6 Отговор
    Такива е чест да ги убиеш и то безплано, дори е гордост!
  • 15 Иванчо

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жорж":

    DW, пропускате нещо! Че и нормалният човек е информиран, и може да има собствено мнение- право на мислене!

    Коментиран от #16

  • 16 Иванчо

    29 8 Отговор

    До коментар #15 от "Иванчо":

    Чаушеско имаше проекти! А наш Боко има заеми! И си плаща спокойствието със заеми! Чаушеску го разстреляха, защото не искаше заеми от Меж.Валутна Мафия! А тя сега се нарича! МВФ! Само 9огледнете Кристиян Лагард в в лицето, и ще си отговорите!

    Коментиран от #19, #23

  • 17 гербокрад

    18 2 Отговор
    В Бългaрия ce oкaзвa, чe бeззaкoниeтo e прeвърнaтo в държaвнa пoлитикa
    ''Зaкoннитe ги cкъcвaт oт прoвeрки, нeзaкoнният в Бългaрия винaги минaвa'', кoмeнтирa coциaлиcтът
  • 18 цвцв

    10 8 Отговор
    Цeцкa Цaчeвa
    Миниcтърът нa прaвocъдиeтo Цeцкa Цaчeвa кoмeнтирa в Туитър Иcтaнбулcкaтa кoнвeнция
    Иcтaнбулcкaтa кoнвeнция пoкaзвa, чe Турция e нaдрacнaлa нрaвитe в Ocмaнcкaтa импeрия, a ниe мoжe би нe."
  • 19 Иванушка

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Иванчо":

    И що сравняваш Боци с Чаушеску ??!

    Коментиран от #22

  • 20 ТтТ

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Жорж":

    Предател на комунисти, означава герои!!! Няма да кажа по мръсни думи за тях, защото “демократите” ще ми изтрият мнението!!!
  • 21 РОКО

    5 16 Отговор
    вие малоумни ли сте човека не е искал да се забърква повече в тази инквизиция и е избягъл но е останъл жив ///вижте този който много обича да коментира другите първо да се огледа много добре в огледалото че чак да се види кой е и какво го тормози и ако след това има да казва нещо за другия да го каже от сърце
  • 22 ТтТ

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Иванушка":

    Защото му е толкова пъшката !!!
  • 23 Бриго Бичкията

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "Иванчо":

    Ти ходил ли си в Румъния в онова време?, че и по скоро та да можеш да направиш сравнение между времената на Чаушеско и сегашните.
  • 24 другата страна

    15 4 Отговор
    Пропагандата на дойче зеле що не вземе някой път да ни разкаже за съдбата на опозиционните социалистически и комнистически лидери в Италия, Гърция, Франция, Испания. Писна ми да чета пропаганда как на Изток всичко е било леш, а на Запад цъфтят. Свобода не е имало от никоя страна на желязната завеса!
  • 25 Цайстор Мветко

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Майстор Цветко":

    То па от теб щото става прав макарон
  • 26 Зайко Байко многознайко

    20 3 Отговор
    Румънците страдаха много повече от нас по времето на соца! Бил съм там 1977,1979, 1983,1989 малко преди тяхната Революция. След това съм бил преэ 1997, 1998 и 1999. На румънците се смеем , но те са правова държава, мултимилионерът Георге (Джиджи) Бекали лежа в эатвора, министри, кметове и т.н. също у нас вкараха един двама эа кадем и ги пуснаха след месец. Съжалявам че трябва да наричам Родината си , територия, накои полэват по силни негативни определения. Това се случва благодарение на всички бивши и сегашни управляващи!
  • 27 Сметка

    20 0 Отговор
    За няколко (наистина тежки) години, Румъния изплати всичките си заеми. За времето след Тодор Живков, заемите на България се умножиха ×10, основно по времето на турско-щатските слуги от Герб. Дори една магистрала нямат завършена. Че продадоха Южен поток на Турция да не говорим.
    .
  • 28 1234

    18 0 Отговор
    А нашият предател предал списък с агентите ни, е почетен председател и си има партия и пристанище... И тец....
  • 29 Стефан

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жорж":

    Жорж, а Ким Филби и той ли е гаден предател.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Факт

    4 1 Отговор
    Предателят си остава предател!
  • 32 НЕ СИ БИЛ

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "РУСОФИЛ":

    Паяк, не се напъвай да ни учиш кой е предал варварската комунистическа система! Като всички комунистически диктатори, така и Чаушеско си е изверг. Не говори за система която не си изпитал на гърба си. Защото не си бил роден, защото си бил още в тестисите на дядо си. Картинката в България не беше по-различна - преди 9-ти, загинаха истинските комунисти, и след 9-ти останаха бояджиите на власт, не 31г. които сега сънуваш , а цели 45г.! Тук не става въпрос за неуспехите на комунизма, те са многобройни. Тук визираме престъпно-репресивното управление, изразено в български имена, а именно - Лев Главинчев; Мирчо Спасов; Газдов; циганина-маша Шахо и още много други мъчители-маши които изпълняваха заповедите на управляващите. Те не са великите строители на училища, а на 86-те лагери на смъртта...! Паяк, не се напъвай много да ни обесняваш, че ще си напълниш гащите с жълто.
  • 33 Мохамед

    3 2 Отговор
    Нагласите в Румъния в момента са такива, че ако Чаушеско беше жив, за него биха гласували над 50% от населението – това е изследване направено миналата година.

    Чаушеско изплаща външния дълг на Румъния, и когато това е сторено идва"революцията", и го убиват по бързата процедура, за да не стане истината явна; а за да не стане, веднага започват лъжите и измамите за охолния му живот, на фона на бедстващото население.
    Пропаганда на Западните терористи, за които това е начина на живот – кръв, власт и злато(ЗАПАДА)

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Ангел

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мохамед":

    Абе селски КАКВИ ИСТИНИ , какви пет лева, знаеш ли ония виц - кое е най бързото животно - това което може да мине през Румъния и да не изядат, и още един - Елена Чаушеску е била шеф на румънската академия на науките, но един нов портиер не я познавал и не я пускал , обадил се на един учен и онзи му казал попитай я за формулата на водата, не я знае отвърнал портиера - ТЯ Е ПУСКАЙ Я.
  • 35 Вируслав

    2 0 Отговор
    Аз само да вметна, че на 92 най-вероятно се умира от "изтощени акумулатори", пък дал Господ ковид всекиму на 91! Колкото и грозно да звучи - факт.
  • 36 ПО ДОБРЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Мохамед":

    Не ми говори за този комунист простак, извършил ужасни престъпления върху своя румънски народ. Не ми говори за неграмотната му селендурка Елена Чаушеско. Не говори изобщо за неща, които не разбираш и не знаеш. Ти, вече изучи основите на българския комунизъм и неговите дела. Започнал си да изучаваш и румънския комунизъм? Показваш " знания "! По-добре не ни учи, ние искаме да си останем неграмотни. Знаем малко за комунизма в другите държави, но познаваме отлично нашия, който сме изпитали на собствен гръб, и това ни стига. Нали знаеш за притчата: "Мохамед, който повикал планината, но тя не помръднала и той разумно отишъл при нея!" Ти, обаче, "Мохамед", направи чудо със своя умствен багаж : повика планината, и тя не само помръдна, но се появи пред теб. Чудо, чудо, "УМЕН" си!
  • 37 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    ДА СИ ГО НАПРАВЯТ НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ РУМЪНЦИТЕ .МИНАВАЛА СЪМ ПРЕЗ РУМЪНИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ЧАУШЕСКУ .БЕШЕ ЖАЛКА КАРТИНКА ДА НАБЛЮДАВАШ КАК ТОКУ ЩО ПРОХОДИЛИ ДЕЦА СА ПОСТАВЕНИ ДО ПЪТНОТО ПЛАТНО ДА ПРОСЯТ ЗА ГЛАДНИТЕ СИ СЕМЕЙСТВА .НЕ СЪМ ОТ ПЛАЧЛВИТЕ , НО ПРИ ТАЗИ ГЛЕДКА , СЪЛЗИТЕ СЕ ТЪРКУЛВАХА САМОВОЛНО ...
  • 38 КГБ

    1 0 Отговор
    DW като са толкова отворковци за Румъния,да напишат за офицера,които разстреля Чаушеско.Къде се е преселил и на коя друга служба,освен Секуритате е служил.