Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 15:36 8 075 26

Адв. Екимджиев пред ФАКТИ - за правото на живот и задължението на държавата да го подсигури

  • адв. екимджиев-
  • михаил екимджиев-
  • право на живот-
  • covid-19-
  • ваксини-
  • шахта-
  • столична община

"Корупцията убива, защото в резултат на корупция се стига до некачествено изградени пътища, които убиват, до свлачища около пътища, които убиват, до такива случаи като случая на 16-годишното момче в София", коментира той

Адв. Екимджиев пред ФАКТИ - за правото на живот и задължението на държавата да го подсигури - 1
Адв. Михаил Екимджиев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Както в Конституцията, така и в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, така и в Хартата на Основните права на Европейския съюз, правото на живот е в основата на ценностната пирамида. Всички тези основополагащи нормативни актове са пирамидално изградени и в основата на тази пирамида са наистина най-фундаменталните права, които съществуват още от Библията. Библията е първият кодекс – „не убивай“ т.н. Оттам тръгва правото на живот“.

Това каза адвокат Михаил Екимджиев пред ФАКТИ. Свързахме се с него, за да говорим за основното човешко право – правото на живот, и за начините, по които това право може и трябва да се осигури от държавата и нейните структури.

„В Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи правото на живот е в член втори. По подобен начин – в началото, и в Българската конституция глава втора визира основните права на гражданите, там се намира и правото на живот. Над него се надграждат забраната за нечовешко и унизително третиране, забраната на робството, а по-нататък следват по-периферните права – право на лична свобода и неприкосновеност, справедлив съдебен процес, свобода на изразяване и т.н.

Всички основополагащи вътрешни и международни нормативни актове залагат правото на живот в основата на своята ценностна пирамида. Говоря за ценностна пирамида, защото в края на краищата, правото брани ценности. Правата, включително правото на живот, са една обществена ценност, която трябва да бъде защитавана ефективно от всички демократични общества и от всички правови държави“, коментира адвокат Екимджиев.

Конкретните задължения на държавата за опазване на правото на живот, той определи като два вида – негативни и позитивни.

„На първо място са т. нар. негативни задължения. Това означава, че държавата не може да предприема целенасочени действия, пряко свързани с отнемането на човешки живот. В тази връзка преди около четвърт век в България беше отменено изрично смъртното наказание като противоречащо на това негативно задължение. Беше отнето правото на държавата чрез своите институции – дори в изпълнение на присъди, да отнема правото на живот.

Погрешно обаче някои юристи, включително конституционалисти, твърдят, че има абсолютна забрана за отнемане на човешки живот. Тоест, че нито държавата, нито частни субекти могат да отнемат живот. Това не е така, защото правото да отнемеш живот е изрично признато в извънредни ситуации. Например във време на война, когато е най-нормално хора да се убиват и войните затова се водят. Също и при неизбежна отбрана. Неизбежната отбрана – член 12 от Наказателния кодекс, допуска човек да убие, когато неговият живот или животът на друго лице е непосредствено застрашен. Това не само не е престъпление, но не е общественоопасно“, обясни адвокат Екимджиев.

Позитивното задължение на държавата за защитата на правото на живот, той определи като „далеч по-многопластово и разнолико“.

Държава най-общо трябва да предприеме всички разумни, мислими, предвидими, постижими – финансово, организационно и логистично, мерки, за да сведе до минимум риска от загуба на човешки живот. В различните сфери на обществения живот тези задължения намират различни проекции. Най-интензивна трябва да е държавната защита в тези сфери, които повишават риска и опасността за човешкия живот. Такива несъмнено са здравеопазването, автомобилният трафик и регулацията на движение, дейността на органи като армия, полиция, които употребяват оръжие.

Това позитивно задължение е всеобхватно. То включва както нормативните задължения – да бъде създадена ефикасна нормативна уредба с ясно разписани правни норми, които да минимизират риска от загуба на човешки живот, а когато се стигне до такава загуба, да е ясна наказателната и гражданската отговорност на лицата, чиито действия или бездействия са довели до смърт, така и институционалните практики, институционалната памет и култура, осигуряващи човешкия живот и в ситуации, които не се регламентират с конкретната правна норма.

Не винаги правната норма може да обхване всички мислими, немислими, предвидими, непредвидими събития от динамичния живот. Това са природни явления като наводнения, урагани, земетресения, свлачища и т.н. Трябва да има освен писана норма, също и неписани правила за гъвкавост и реагиране с оглед на ситуацията. Това е нещото, което се нарича професионализъм и институционален капацитет да се реагира в екстремни ситуации дори тогава, когато няма ясно разписан нормативен протокол за действие“, каза адвокат Екимджиев.

„Аз например съм обезпокоен от ситуацията с ваксинирането в България“, коментира той и добави: „Изправени сме пред втора за България вълна от Covid-19 и тя може да се окаже много по-смъртоносна от първата, която взе няколко хиляди жертви и едва не доведе до рухване на системата на здравеопазването. Въпреки това държавата според мен не прави всичко възможно повече българи да имат възможност и избор да се ваксинират, упражнявайки правото си на самозащита.

Аз не съм привърженик на задължителното ваксиниране. Нека това да си остане право на избор. Но на тези, които искат да се ваксинират, според мен държавата дължи по-експедитивно, по-ефикасно съдействие“.

На въпроса възможно ли е да съдим държавата заради бавните темпове на ваксиниране, той отговори: „Всичко зависи до каква ситуация ще се стигне. Ако се стигне отново до ситуация хора да умират пред болници, в линейки, по домовете си, защото някой не си е свършил своевременно работата, въпреки че е видял какво се случва в други европейски страни, да, може. Както може да бъде съдена държавата за това, че не предприе постижимите ограничителни мерки, за да бъде смекчена първата вълна“.

Говорейки за правото за живот, адвокат Екимджиев коментира и случая със смъртта на 16-годишното момче в София, което почина след токов удар. „Ето и тук ситуация, при която очевидно някой на институционално ниво не е положил дължимата грижа, дължимия контрол, за да се допусне изграждането на такива обекти, за да се допусне тяхното електрозахранване по този безумен начин. Всичко това вероятно месеци, години наред е на централен столичен булевард пред очите на общината, пред очите на служителите на ЧЕЗ. Сигурен съм, че има десетки разпоредби, които съдържат отговорност както на общината, така и на енергоразпределителното дружество. Понякога в практиката обаче възниква парадокса, че колкото повече са потенциално отговорните лица, толкова по-трудно е да се фокусира отговорността и да се каже коя конкретна институция е отговорна“, каза той.

„Получава се едно особено размиване на отговорността, въпреки фигурата на т. нар. солидарна отговорност. На пръв поглед би трябвало да е много по-лесно, когато няколко лица отговарят, да бъдат осъдени всички, да си вземеш парите от този, който е най-платежоспособен, а те да се оправят помежду си. Само че заради формализма и неефективността на съдебния процес, често пъти се оказва, че колкото повече ответници са потенциално отговорни, толкова по-трудно е човек наистина да спечели делото и да се получи справедливо обезщетение“, допълни той.

След споменаването на темата за съда, адвокат Екимджиев се върна към позитивното задължение на държавата към правото ни на живот.

„На първо място държавата трябва да приеме надеждна нормативна уредба – закони, подзаконови актове, гарантиращи правото на живот и минимизиращи риска от такъв тип злополуки.

На второ място – практиката. Специализираните органи трябва да наблюдават явления - например климатичните явления, създаващи риск от наводнения, свлачища, урагани, да предупреждават своевременно гражданите и да предписват конкретни мерки, които да бъдат взети. Например противоземетръсните мерки за качеството на строителството – това не е единствено, за да бъдат запазени къщите на хората, а преди всичко, за да бъде съхранен живота им.

Когато се мине през тези законови задължения и практики на специализираните институции, се стига до третото ниво на защита – надеждната съдебна система, която трябва да е независима от държавата и страните. Макар че формално е държавен орган, тя трябва да е институционално независима от изпълнителната власт и страните и да може да гарантира справедлив съдебен процес дори срещу публичните институции. Най-общо това е формулата на позитивното задължение на държавата – надеждна нормативна уредба, институционални практики и надежден подбор на хората, работещи в институциите и съд, който при нужда да може да прецени дали съществуващите норми са били достатъчно ефикасни и надеждни, дали конкретните действия на конкретните публични институции са били адекватни, навременни и са постигнали възможното в конкретната ситуация за защита на живота.

За разлика от нормите и практиките, които целят да минимизират риска от смърт и по този начин защитават правото на живот, съдът е на изхода на тази правозащитна система. Когато вече въпреки всичко се е стигнало до смърт, съдът трябва да прецени дали тази смърт е била обективно неизбежна или за нея в някаква степен са допринесли определени човешки действия или бездействия. Тоест дали наводнението можеше да бъде предвидено, дали свлачището можеше да бъде предвидено, дали ако е предвидено, можеше да бъдат взети някакви укрепителни мерки и т.н.“, обясни адвокат Екимджиев..

На въпроса дали у нас се справяме с осигуряването на правото живот чрез сегашните позитивни задължения на държавата, той отговори: „На формално юридическо ниво се справяме. Има разписани сравнително ясни норми за отговорност при смърт – и в Наказателния кодекс, и в различни закони и подзаконови актове са предвидени както наказателна, така и гражданска отговорност при смъртни случаи. Проблемът ни е на културно ниво, защото ние сме едно посттоталитарно общество.

По принцип тоталитарните държави не уважават особено много човешкият живот, честта и достойнството на хората. Оттук нататък стигаме в ситуация, в която нерядко човешкият живот не е особено ефективно защитаван и особено високо ценен. Това започва от чести случаи на неефикасно разследване на убийство особено ако те са извършени от полицейски служители – това е проблем, констатиран от Европейския съд по правата на човека нерядко. На второ място, пак ЕСПЧ е констатирал, че нерядко има неефективност при разследване на убийство и малтретиране на хора от етнически и сексуални малцинства в България. Горе-долу същото е и при гражданскоправната защита, свързана с обезщетенията, които се определят - много евтино струва човешкият живот в България. Дори тогава, когато става дума за смърт при пътнотранспортни произшествия, а не при умишлени действия за смърт, при природни катаклизми или медицински грешки, обезщетенията най-често са символични. Това е несправедливо спрямо близките на починалия и не е достатъчен стимул за отговорните институции и лица да предприемат по-надежди, по-системни, по-ефикасни мерки за защита на правото на живот“.

„Има едно клише, което, както повечето клишета, е доказало верността си – корупцията убива“, коментира още адвокат Екимджиев и допълни: „Корупцията убива, защото в резултат на корупция се стига до некачествено изградени пътища, които убиват, до свлачища около пътища, които убиват, до такива случаи като случая на 16-годишното момче в София. Най-вероятно това пиратско електрическо захранване и това бездействие на район „Триадица“ е и корупционно мотивирано. Колкото е по-високо нивото на корупция в една държава, толкова по-малко пари реално стигат до нейните инфраструктурни обекти, толкова в по-голяма степен се пренебрегват дължимите предпазни мерки, които трябва да гарантират тази безопасност. Оттам нататък това води до много по-висок процент на пътнотранспортни произшествия, на хора, загинали при нелепи инциденти, на хора, загинали при медицински грешки или заради неосигурено медицинско обслужване“, каза още адвокат Михаил Екимджиев.

В края на разговора за правото на живот той коментира и правата ни в условията на извънредна обстановка и пандемия. „В контекста на Covid-кризата стана много масово едно друго клише, което - за разлика от клишето с корупцията, не е вярно. Казват: „Изборът е свобода или сигурност“. Свобода като противопоставяне на противоепидемичните мерки. Изобщо не е този изборът. Въпросът е на малко разместване на приоритетите и балансите между основните права, каквито са преди всичко човешкия живот и здраве, и по-периферните права, каквито са правото на придвижване, правото на личен живот – да се срещаш, купонясваш и т.н. От гледна точка на международното право е напълно нормално в извънредна ситуация, каквато е пандемията, държавата да въведе някакви балансирани временни ограничения на по-периферните права именно за да бъде по-надеждно и ефективно защитено правото на живот и свързаното с него право на здравеопазване“.

Човек би могъл да бъде свободен да реализира останалите си права само ако основното право на живот е гарантирано“, каза той. „Точно затова започнах с пирамидалната структура на правата. Когато сложиш на везните правото на живот и правото да купонясваш, което е елемент на правото на личен живот, разбира се къде е по-голямата тежест и къде е по-интензивното задължение на държавата – дали да ти гарантира свободията или да ти гарантира живота“, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    41 2 Отговор
    Във Фрог побликуваха документите Фандъкова е знаела от три години за незаконните павилиони и е прибирала част от печалбата.

    Коментиран от #8, #13, #18, #26

  • 2 ТаУмВзе

    15 4 Отговор
    Все добри химерни пожелания и коментари. На практика, племето е изпляскало и не подлежи на контрол. Единственият контрол, който съществува на територията е Корупцията, родствените олигархични Връзки. Които естествено са наследени от тиняка на БКП, който вече има различни Партийки. Методът този път е много по свиреп. Животчето на робът, не струва Нищо.
  • 3 Нямам срам

    24 0 Отговор
    Кервана си върви кучетата си лаят ... от 32 години едно и също ...
  • 4 Българка

    29 2 Отговор
    В бойковата територия, наречена България , на върха на ценностната пирамида са пълни с пачки и златни кюлчета чекмеджета от корупция и рекет. Стойността на човешкия живот за мутрите е нищожен.
    Време е да си върнем държавата! Нека си изчистим пролетно боклука, за да живеем нормално и на чисто
    А Фандъкова да не се ослушва и прави опити да набеждава и прехвърля отговорности, а веднага да подава ОСТАВКА! И да бъде разследвана за целия период на кметуването си!

    Коментиран от #9, #12

  • 5 Държава няма

    21 2 Отговор
    Има политическа мафия ГЕРБ.

    Коментиран от #23

  • 6 Шпек

    22 3 Отговор
    Къде са качулатите полицаи от БОП да рабият общинските офиси ,да натръшкат и вържат със свински опашки всичко което мърда в тях и да изземат всички документи за последните години и да ги подкарат по ред.Няма да се оправим ли? Точно за 1 год.ще сме се изчистили от всякаква смрад вегетираща и паразитираща в общините на наш гръб и сметка.Съд—присъда и в Белене.
  • 7 ЛОКУМДЖИЯ

    6 10 Отговор
    БЛЯ, БЛЯ, БЛЯ, ТЕ В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ УМИРАТ ОТ БОЛЕСТИ, ОТ КОВИД19 В НАЙ РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ ИЗМРЯХА ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО У НАС! А ОТ ЗЛОПОЛУКИ, КАТАСТРОФИ, ОТ ПРЕСТЪПНОСТ, ОТ БЕДНОСТ, ОТ ТЪПОТИЯ? ТУК НАЙ-ВЕЧЕ СЕ МРЕ ОТ НЕЯ!
  • 8 Българка

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нали трябват отчисления за чекмеджето. Собственик на павилиона е общински съветник от ГЕРБ във Варна. Очаквам официално да го кажат по медиите
  • 9 Четник

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Г-жо,държавата като институция отдавна е отекла в канализацията.Не забравяйте ,че ние сме колониална държава и това,което се случва в нея не зависи нито от нас нито от марионетното ни правителство.
    Нищо няма да се промени,нищо.Не виждате ли ,че резервният проект Цветанов е с намазани ски и готов за скок.
  • 10 истина е

    14 2 Отговор
    Лошоо е ,че държаваа на никой не гарантира живота ,и за това младите
    бягат като чумави ,а ор-ките убиват пенсионери за два лева безнаказано
  • 11 ТМВ

    14 0 Отговор
    Почти шест години живях и работих в Германия в Берлин,Шпандау.
    Да в в законово отношение е уредена държава!
    И в този смисъл ей такива просташки типично по ганьовски абсурди не видях!!!!
    Не че всичко им е наред ама да им имаме кусурите!!
  • 12 ПЕНСИОНЕРКА

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    ЩЕ СИ Я ВРЪЩАМЕ, КОГА Е БИЛА НАША? БИЛА Е НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, НА СТАЛИН И БРЕЖНЕВ, СЕГА НА НАТО И ЕС! ЩЕ СИ Я ВРЪЩАШ, СЛАГАЙ СИ МАСКАТА И ГЛЕДАЙ ДА НЕ ЛЕПНЕШ К19, ЧЕ ОТ МАЛАШЕВЦИ ВРЪЩАНЕ НЯМА.
  • 13 Врачка

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Според други от СО,бизнесът на Фандъка е строго регламентиран и на нея се пада озеленяването на Сф.Парите за Всички тези засадени китки и фиданки и всякакви пълзящи растения влизат във Фандъковият бездънен джоб.Бившата сервитьорка и екскурзоводка от Боровец добре е намазала филията,много дебело.
  • 14 Мутропитекова

    7 2 Отговор
    Никога повече ГЕРБ и ДПС !!!
  • 15 ПЕНСИОНЕРКА

    9 3 Отговор
    ЩОМ НИ ДАВАТ 60 МИЛИАРДА ЗНАЧИ ТУК НЕ СЕ КРАДЕ, ИЛИ ПОНЕ СЕ КРАДЕ КОЛКОТО ПРИ ТЯХ! КОЙ Е ЛУД ДА ДАВА ЕЙ ТАКА ПАРИ НА НЯКОЙ КОЙТО НЯМА ДА МУ ГИ ВЪРНЕ? А КАК ЩЕ ИМ ГИ ВЪЛНЕМ ЛИ? КАТО ИМ КУПИМ АВТОМОБИЛИТЕ, САМОЛЕТИТЕ, ПОДВОДНИЦИТЕ, МАК, ДОНАЛСИТЕ, ТЕЛЕВИЗОРИТЕ, ПЕРАЛНИТЕ, ХЛАДИЛНИЦИТЕ И КВОТО СЕ СЕТИШ! НЕ ИМ ТРЯБВАМЕ БЕДНИ И КРАДЛИВИ КОКОШКАРИ, С 20 ГОДИШНИ ТАРАЛЯСНИЦИ!
  • 16 Кантонера седнал на релсите, чакал влака

    7 3 Отговор
    Да, го убие??? Дали е имал Проблеми??? НАЛАЗИЛИ СА ГО ЧСИ. , та, Колектори или НАП??? Никой не избира смъртта за няма нищо!!! Сега Журналистите щего изкарат Психо, или е Бил болен от Неизлечима болест, а най вероятно от КВ 19?????Има и Опция да не Говорят и пишат Нищо??? Да им Запушат Устата!!! Цензора!!
  • 17 Леличката

    4 4 Отговор
    Този ме убеди да не искам свободата си.
  • 18 Глупака

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    във всички големи градове за да поставиш барачка трябва да си платиш под тезгяха.Всички общинари са корумпирани с посредници който събират сухото.
  • 19 РАДИО ЕЛТО

    8 1 Отговор
    31 години вече у нас е капитало олигархия капитализъм управа кожадери
  • 20 СОФИЯ

    6 1 Отговор
    никога герб дпс повече
  • 21 гост

    5 1 Отговор
    Конкретно за павилионите.
    Въпреки че са незаконни, въпреки че са без контрол, са ги оставили да работят.
    Цитирам заглавие от вестник Работническо дело от преди 10 ноември

    Корупция облечена във власт.
    Положението май е същото и сега
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЗАКОННА МАФИЯ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Държава няма":

    СЕГА СТАНАХА КОАЛИЦИЯ СЪС ,,СДС,,, ОЩЕ ЕДНА.... МАФИЯ .... И СТАНАХА ДВЕ ВЪВ ЕДНО ПООООООО ГОЛЯМА ....МАФИЯ......--------- ЗАКОННА............
  • 24 Тиквеничета

    2 0 Отговор
    УУУУ ТОЯ МРЪНКЛЬО Е ОТ НАЙ-РАЗБИРАЩИТЕ, ДАЙТЕ МУ СОПАТА ЗА ДА ГО ВИДИМ ЩО ЗА ДЕМОКРАТ Е!
  • 25 ХаХа

    1 1 Отговор
    Бла, бла, бла. Перчене по медии с нищоговорене.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.