Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 20:33 8 159 185

Защо ще пращат децата на военно обучение, България да не би да се готви за война?

  • война-
  • казарма-
  • калашников

Мухлясал патриотизъм отпреди векове, който създава врагове, а не приятели

Защо ще пращат децата на военно обучение, България да не би да се готви за война? - 1
Снимка: Б ГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За какво им е на българските ученици да изучават армейската храброст и да ходят на военни обучения? Днешните деца трябва да знаят как се пише компютърна програма, а не как се разглобява автомат Калашников.

Коментар от Александър Андреев:

Министерството на образованието обяви нова програма за насърчаване на патриотизма в българските училища, за която са предвидени 500 000 лева, съобщи в. „Сега", позовавайки се на сайта на МОН. На пръв поглед: 500 000 лева не са кой знае какви пари, а пък за патриотизма в България напоследък и без това се говори или добро, или нищо - като за покойник. Така че защо да не се подпомогне малко доброто говорене?

Тъмната страна на патриотизма

Точно тук е проблемът. МОН всъщност би трябвало да отпусне не 500 000, а 5 милиона лева, за да се говори за патриотизма в училищата - но не като за покойник. За патриотизма в българските училища е важно да се говори в цялата противоречивост на този модерен феномен. Да се говори както за потенциала му да сплотява хората, така и за тъмните му страни: за кръвопролитията, извършени в името на родината, за репресиите срещу инакомислещи, за изстъпленията на националистите, за ксенофобията като обратната, тъмна страна на патриотизма.

Вместо това образователните специалисти от министерството се отпускат в обятията на добре познатата инерция и смятат да насърчават изучаването на българската армейска храброст и участието на учениците между 8 и 10 клас във военно обучение. А за какво точно им е това военно обучение? С кого възнамерява да воюва заобиколената от съюзници и членуваща в НАТО България, та ще са ѝ нужни 17-18-годишни дарители на пушечно месо? Днешните ученици трябва да знаят как се пише компютърна програма, а не как се разглобява автомат „Калашников". Пък онези от тях, които решат да станат професионални военни и така да участват в общата система за сигурност на НАТО - нека да изучат професията в съответните специализирани училища или просто да се запишат във войската.

На днешните ученици армейската храброст няма особено да им помогне в онзи свят, в който искат да живеят: омиротворен, отворен и високо технологичен, свят на знанието, а не на насилието. Да, чудесно е да се съхраняват и поддържат паметниците на хора, загинали във войните. Защото те напомнят за стотиците хиляди убити, грабнали пушки в името на често пъти измамни политически каузи. Паметниците трябва да се поддържат не за да ни подсещат какви злодеи са турците или сърбите, а за да знаят новите поколения, че няма нищо по-лошо от войната.

Мухлясал патриотизъм отпреди векове

В днешното българско общество липсват много жизнено важни елементи, но недостиг на патриотизъм няма. Има недостиг на здравеопазване, на познание, на битова култура, на политическа и гражданска почтеност. Патриотизмът обаче е в изобилие. За жалост, изобилен е тъкмо онзи патриотизъм, който сега МОН иска допълнително да насърчи: едностранчивият, неосведомен, фиксиран единствено върху славната българска история, върху българската храброст и безчетните ѝ врагове. Патриотизъм без външна гледна точка и без коректив.

Мухлясал патриотизъм отпреди векове, който създава врагове, а не приятели. Патриотизъм, който рови окопи, а не прокарва мостове. Това ли заслужават днешните български деца?


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как защо

    59 79 Отговор
    Ами за да се усвоят едни средства от бюджета.

    Коментиран от #103

  • 2 Кси

    206 34 Отговор
    Трябваше да се възстанови военното обучение, създава умения, не е излишно, който иска мир трябва да се готви за война

    Коментиран от #8, #52, #130

  • 3 Трьстика

    184 19 Отговор
    Аз за НАТО клетва не съм дал!!

    Коментиран от #81, #106

  • 4 Кой68

    75 30 Отговор
    Готвят ни за пушечно месо ...
    Средствата са предлог и причина ....

    Коментиран от #125

  • 5 Последния Софиянец

    149 15 Отговор
    Едно време имахме часове по военно обучение в училище.Разглобявахме и сглобявахме автомат Калашников за норматив.И стреляхме на стрелбище.Даже и момичетата.

    Коментиран от #12, #15, #18, #31, #126, #166

  • 6 Кси

    156 10 Отговор
    Вместо пропиляване на часове с разни презентации по повод джендър идеологии и конвенции, да се създават умения

    Коментиран от #115

  • 7 херодот

    134 6 Отговор
    За Българските деца смеете да питате , а за еврейските деца несмеете да питате !
  • 8 Остаряло остаряло остаряло

    38 112 Отговор

    До коментар #2 от "Кси":

    Който иска мир, трябва да се готви и да иска мир. Заради това готвене за война България търпи национална катастрофа след национална катастрофа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нормален

    93 14 Отговор
    За да има дисциплина и разум сред обществото, в противен случай вижаме резултати, които не се никак полезни за всички ни!!!

    Коментиран от #105

  • 11 не на войната

    26 85 Отговор
    Онзи дебе лак Каракачанов иска да прати млади момчета да се избиват с техни братя в Македония ама няма да стане.
  • 12 Е и?

    20 80 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    С какво ти помага сега това в живота? Можеше да те научат на нещо полезно

    Коментиран от #21, #36, #123, #149

  • 13 Цилта е като омотат хептен нещата

    32 39 Отговор
    Управленската шайка да има кого да прати да умира на фронта под предлог защита на родина и отечество и дълг към родината😂😂😂😂което е пълен фарс щото в мирно време ти се чудиш как да оцелееш благодарение на таз родина а във военно ше отиваш да умираш пак зарад статуквото😂😂😂за да може шиши доган тиквоч маргини паши плевнювци радевци да се крият у бункери на кожени дивани и да си правят далаверите свързани с войната а ваште деца да измират е ше има некое медалче грамота ама ше са в дупката вече а управленската хунта ше яде и ше пие дорде вие пращате децата си да пазят имането на олигарси мутри милиционери дс ...които и чужд да доиде да управлява тука ще бъде народа много по добре осезаемо но това не отърва на управленската шаика всичко е пропаганда от 1876г насам руснаците са окупатори и се интересуват само от територията ни народа псета го яли и е без зена

    Коментиран от #66

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кси

    84 10 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Дааа, и за стрелба се ползваха полигони на военните училища, идваха да показват демонстрации ръкопашен бой, също медицинска първа помощ се знаеше, сега учениците като плазмодии ще ми стоят

    Коментиран от #164

  • 16 ранен кон

    67 5 Отговор
    философа конфуций го е казал:държава се крепи на три неща-продоволствие,армия и доверието на народа във власта! за съжаление в България към момента отговаряме само на изискването- продоволствие!

    Коментиран от #26

  • 17 НАТО за скрап

    59 11 Отговор
    Трябват военни лагери за обучение на недоволни от НАТО и Европа.
  • 18 Последната софиянка

    13 54 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    А вместо това можеше да те научат как да смениш изгоряла крушка, а не да викам комшията когато те няма или когато разглобявате и сглобявате автомати в градинката пред входа

    Коментиран от #47

  • 19 Истината

    82 12 Отговор
    DW да се занимава с проблемите на Германия. Не виждам нищо лошо днешните младежи да бъдат запознати с военното обучение.
    Никой не се готви за война. Нека да бъдат по-просветени за да
    могат един ден всеки да направи своя избор!
  • 20 Де Факто

    15 48 Отговор
    Трябва да се научиме да стреляме, та като ни нападнат руснаците, да ги изтрепаме....хахахахаха🤣🤣🤣

    Коментиран от #23, #56

  • 21 Кси

    58 12 Отговор

    До коментар #12 от "Е и?":

    Помага в живота, придобиваш адекватни реакции, например дете с висока температура получава гърч, бабата тича на улицата да търси помощ, попада на човек преминал военно обучение, ти как би реагирал..., да ти кажа ли ...вадиш езика, и живее, ...ако си льохман, щом питаш е и,...катастрофа, случайно си там, какво проверяваш...знаеш ли,...има ли дишане с огледалце, запотява се, ...ако си в гората има нараняване и кръвозагуба...как реагираш...да продължавам ли

    Коментиран от #32, #41

  • 22 Правилно

    14 62 Отговор
    Мухлясал патриотизъм отпреди векове.

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пич

    39 4 Отговор
    ако си махнеш розовите очила и се поогледаш малко, вече може да е късно...ще си минал под дъгата....изобщо и най-малка представа нямаш за света в който живееш...
  • 25 boro330

    63 8 Отговор
    АБЕ, АЛЕКСАНДЪР ДЖЕНДЪР-АНДРЕЕВ, ТИ ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ ВЪЗПИТАВАТ ДЕЦАТА В СЪРБИЯ, КОСОВО, ГЪРЦИЯ, ТУРЦИЯ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ИЗРАЕЛ. ЕДНО ВРЕМЕ НА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ИМ КАЗВАХА ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ. ВСЪЩНОСТ И ПРЕДИ И СЕГА СТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.
  • 26 孔孔子

    56 3 Отговор

    До коментар #16 от "ранен кон":

    Конфуций ( 孔子) е отживелица.Сега са на мода западните ценности, за родител 1, и родител 2.
    Вижте част от "отживялото" учение на Конфуций.

    Конфуций определя 5 вида отношения между хората:

    между баща и син;
    между мъж и жена;
    между братя;
    между различни семейства;
    между владетеля и поданиците
    ....................
    Никъде "изостаналия" мъдрец не пише за ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДЖЕНДЪРИТЕ.

    Коментиран от #27

  • 27 ретро завинаги

    18 0 Отговор

    До коментар #26 от "孔孔子":

    модите винаги се връщат към миналото
  • 28 Де Факто

    55 3 Отговор

    До коментар #23 от "Кси":

    Приятелче, когато служех в ГВ 11 ГО 8 ГЗ, на НИКОЙ И ПРЕЗ УМ НЕ МУ МИНАВАШЕ ДА ПРЕМИНЕ НЕЗАКОННО ГРАНИЦАТА, НЕЗАВИСИМО В КАКВА ПОСОКА.
    Ясен ли съм, или да?!

    Коментиран от #83

  • 29 Гост

    61 9 Отговор

    До коментар #22 от "Правилно":

    Не не мухлясал . Сегашните младежи са , лигьовци ,без косми , мажат се с кремове . И други такива . Това е полезно . В 10 клас две седмици на лагер , начално военно обучение . Научихме доста неща. Курсове за първа медицинска помощ , боравене с оръжие. Няма момчета или момичета всички на равно.Така се става мъж . А не сегашните джендъри.

    Коментиран от #40, #44

  • 30 Джоко

    54 7 Отговор
    Американците за война ли се готвят, а руснаците? А защо едните готвят кадети, а другите пионерчета? Нашите деца и внузи не могат да запалят огън, да преварят вода или да се нахранят сред природата ако няма МакДонълдс или Кф- си! Живеят като мърцина- пущечно месо ня чипс, кола и интернет. Нямат представа за пряката връзка между кокошката и яйцето и всичко е даденост на всяко 20- то число по сметка и нови гигабайти!
  • 31 Инфо

    45 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    И не само. Явно пишещите са извън тази възрастова група, преминала т.нар. НВО. Та тъй, незапознати младежи – освен стрелбата, се изучаваше оказване на спешна медицинска помощ(от счупване на кост, до удавяне или обгазяване при пожар. Сега вие миличките, знаете само да снимате със скъпите си телефончета. На "Софиянката" само да ѝ обясня, че в горния курс се изучаваше отделно предмет Електротехника, та който не е бягал от часовете , може не само крушка да смени. За обща култура и "Устройство на автомобила" учехме.
  • 32 Продължавай продължавай

    10 41 Отговор

    До коментар #21 от "Кси":

    Ама до сега не си ми дала пример за нещо което военното обучение ти е помогнало. За да знам, да извадя език на дете или възрастен не е необходимо военно обучение. За поведение при катастрофа всеки изкарал свидетелство за управление на МПС кара курс към БЧК. Та продължавай с примерите, още чакам да ми кажеш с какво в живота ще ми помогне това, че на военното обучение което съм карал съм се научил да разглобявам автомат, да заравям противотанкови мини, да мятам гранати и да стрелям. Хайде, чакам

    Коментиран от #45, #58

  • 33 Трагично

    9 31 Отговор
    знам бе, папл.чта най-нагло и под принуда си присвои и узурпира 12 месеца от живота ми, за да ме занимава с пълни глупости. на който му харесва да си играе на войничета, има военни училища, да заминава, там може да избива комплекси колкото си иска. били ,,патриоти,, ришли, ама като го фрасна с пачка с цветни хартийки през мутрата бързо бързо ще си промени мнението , нескопосани лицемери
  • 34 Ганчо

    25 2 Отговор
    Каква война, какви 5лв. Виж само военния министър и ..... Всеки враг ще се откаже.
  • 35 Стефан Петров

    23 12 Отговор
    Разбира се, че се готвим / по точно ни готвят/ за война и то срещу Русия. Предвидените за закупуване евросамолети бяха изтребители, т.е. за пазене на небето ни, а закупените от САЩ са изтребители-бомбардировачи- нападателни самолети. Сетете се кого ще бомбардираме. Споразумението със САЩ за изграждане на център на НАТО във Варна е в същата насока.

    Коментиран от #84

  • 36 Хоху

    33 5 Отговор

    До коментар #12 от "Е и?":

    Гради характер и чувство за отговорност. И доблест и чест и т.н За жалост сега звучат толкова клиширано..

    Коментиран от #43

  • 37 шопендар

    22 5 Отговор
    така де за какво им е,нали от /тиливизора/непрекъснато ни заливат с американски опознавателни филми,за тюлени,спец части,и други главорези,които убиват за зкуска.а децата ни ходят по улиците въоръжени,и се бият до кръв,и нападат беззащитни хора.няколко часа военно обучение ще ги научи какво е да държиш оръжие в ръце,и какви поразии можеш да направиш с него ако не се владееш
  • 38 dddd

    30 1 Отговор
    И Сороса е мухлясал отвсякъде, ама превежда навреме траншовете....
  • 39 Иван Грозни

    29 5 Отговор
    Изучаването на военното дело не бива да се превръща в самоцел, като изблик на патриотизъм. Еднакво добре трябва да се владеят компютрите, роботите и оръжието като технически средства. Трябва да сме реалисти. Живеем в капиталистическо общество в което границата между свободата и слободията/беззаконието/е незабележима. Когато се наложи човек трябва да защити личното си достойнство по адекватен начин. Кой в днешно време дава 100% гаранции за траен мир/да не говорим за тероризма/?. Хубаво е да се живее в мир и разбирателство, но за всеки слючай пазете барута сух - както е казал маршал Жуков/ признат дори и от американците за военачалник №1 в световен мащаб/.
  • 40 Прав си само за едно

    28 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Аз наистина на военното което карахме заедно с едно училище от Карлово станах мъж. Ама не благодарение на капитана който беше командир на лагера, нито на фазаните, а благодарение на Камелия, ученичка от карловското училище.

    Коментиран от #50, #156

  • 41 Пфхахах

    8 22 Отговор

    До коментар #21 от "Кси":

    Това са знания от раздел ,,Медицина,, за какво ми е военно обучение, след като учебник по медицина ще ми свърши доста повече работа

    Коментиран от #55

  • 42 123

    24 3 Отговор
    Какво да очакваш от мухлясалото Дойче Веле.
  • 43 Това се гради не за две седмици

    8 7 Отговор

    До коментар #36 от "Хоху":

    На военното. Това се гради с години и основите се полагат още в семейството. Ти ако искаш остави военните да изградят тези неща в твоите деца.
  • 44 Мухахахах

    4 24 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    И момичета и момчета се мъже ставаха викаш , епа много джендърски сте постъпвали , за това ли момите от едно време им растат мустаци ?
  • 45 Те и

    25 0 Отговор

    До коментар #32 от "Продължавай продължавай":

    Сирийците и либийците така си мислеха допреди 10 години.

    Коментиран от #48

  • 46 Троцки

    34 6 Отговор
    Почитаният днес в САЩ Лео Троцки преди 100 години е казал:" Ти може да не мислиш за Войната,но тя мисли за теб". Войната няма да ни се размине. Дали ще е междурасова,междуетническа,гражданска или комбинация от поне две съставки...,няма значение. Военното обучения беше комплексно - защита от оръжия за масово поразяване,първа медицинска помощ,начални познания по окопаване,отбрана и настъпление. Като дойдат след някоя година цветнокожите ще се окаже,че днешните джендърчета ще ги отблъскват с кибер атаки от умните си телефончета....,а и със знаманата на дъгата,пардон с дръжките им.
  • 47 Дано само за

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Последната софиянка":

    Да ти СМЕНИ крушката го викаш комшията!Но за да не те изненада послед.софи винаги гледай кога свършват ПРОТЕСТИТЕ😁😇
  • 48 Е и?

    5 15 Отговор

    До коментар #45 от "Те и":

    Не знам сирийците и либийците дали са преминали начално военно обучение, но не виждам това с какво би им помогнало

    Коментиран от #51

  • 49 Кирчо

    7 11 Отговор
    Въобще, изкукуригалите нафталинени гноми си дъвчат едни и същи реплики по едни и същи теми с години, а това ми е предостатъчно, за да знам в мозъците им, каква ментална разруха вършее
  • 50 ИЗПРАЗНИЛИ

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Прав си само за едно":

    „КАЛАШНИКА”😁в МИШЕНАТА😀

    Коментиран от #70

  • 51 Ами питай ги

    13 2 Отговор

    До коментар #48 от "Е и?":

    И се моли да не ти се налага , че никак не е майтап като драскането по форуми.
  • 52 кнаус 485

    10 18 Отговор

    До коментар #2 от "Кси":

    съгласен съм ,че НВО създаваше някакви умения и евентуално навици в ред и дисциплина, но времето ,манталитета и самосъзнанието бяха различни от това ,което е сега - та ефекта ще е почти никакъв.....а от цялата статия ме впечатли само: "Мухлясал патриотизъм отпреди векове, който създава врагове, а не приятели"-който разбира ще разбере ....
  • 53 Qwert

    10 15 Отговор
    Като си знам наборите, всички ще минат ТЕЛК и ще са изключени от военна служба. Всички големи патриоти и дъртофелници си викайте ура с тъпите калашници и си мрете за “родината”
  • 54 Хахаха

    40 6 Отговор
    Зойче зеле що не пита Израел или съседна Швейцария.
    Между другото ... Швейцария не е водила война от 700 години, но е най-милитаризираната страна в света. Войниците при уволнението си от задължителната казарма, се прибират с автомата и патрони на корем.
    Швейцария на глава от населението има повече оръжие от САЩ.

    Коментиран от #122, #151

  • 55 Кси

    5 5 Отговор

    До коментар #41 от "Пфхахах":

    Абе, то всички ли да учат медицина

    Коментиран от #59

  • 56 Де юре

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "Де Факто":

    Ни руснаците ще ни нападнат , нито ние ще стреляме.

    Коментиран от #72

  • 57 Ааа да не забравяме НАЙ_важната простоти

    11 1 Отговор
    ХОДЕНЕ В ЗАПАС😁😁😁😁АЗ съм набор 1967 и е ясно че след две години и три месеца задръжка не са ме викали!Но по старите набори има какво да кажат!!!

    Коментиран от #73

  • 58 Кди

    14 3 Отговор

    До коментар #32 от "Продължавай продължавай":

    Формира отговорност, характер, първа мед.помощ също, ще се досети всеки за езика, ама друг път, умения за боравене с оръжие и предпазване, по-добре всеки да има представа, отколкото да се наложи, да си шаран ли предпочиташ, или на късмет разчиташ, той късмета отива при подготвените

    Коментиран от #60, #67

  • 59 Ами всички ли да учат

    5 7 Отговор

    До коментар #55 от "Кси":

    Военно дело? Освен това оказването на първа помощ си е част от медицината
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 А питам

    31 1 Отговор
    А защо от Американския колеж пращат учениците на гей парада?
    България да не би да се готви за гей революция?
  • 62 Бегай !

    28 5 Отговор
    По-голяма простотия не бях чел ! Явно авторчето е мека китка.Да си припомни думите на българомразеца Чърчил,че Британия няма вечни приятели и врагове,а вечни интереси ! Глупак !
  • 63 провинциалист от провинция Тракия

    24 3 Отговор
    Автора, нафта ли си пил, бре?...
  • 64 Анджелина Жамбасова

    5 14 Отговор
    Ако военното обучение помагаше за нещо, то и аз щях да отида войник, а не да се скатавам
  • 65 дедо иван

    33 6 Отговор
    По-добре младежите да се научат да държат калашник, вместо да носят рокли и обувки с токчета. Мъжете м казармата, а джендърите на прайда. Модерните времена свършиха и терористи ни нападат. Трябва да сме силни, за да оцелеем . Когато бях м казармата БА беше 200 000, а сега няма и 20 000, не е смешно, а трагично.

    Коментиран от #68, #85

  • 66 Мега си просд

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Цилта е като омотат хептен нещата":

    Ганьо...

    Коментиран от #163

  • 67 Формира дръжки

    5 23 Отговор

    До коментар #58 от "Кди":

    Да сглобяваш и разглобяваш автомат не формира абсолютно нищо. Стрелянето по мишена също. Сръчност можеш да придобиеш по хиляди други начини.

    Коментиран от #71

  • 68 Стига с лъжите бре дядо

    6 12 Отговор

    До коментар #65 от "дедо иван":

    БА в мирно време никога не е надхвърляла 110х. щика

    Коментиран от #78

  • 69 111

    8 0 Отговор
    Е тогава нека да се учат да разглобяват М16
  • 70 Е как

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "ИЗПРАЗНИЛИ":

    Два пълнителя на автоматична
  • 71 провинциалист от провинция Тракия

    14 0 Отговор

    До коментар #67 от "Формира дръжки":

    А дръжките формират китки. Меки.
  • 72 Де Факто

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Де юре":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 73 Границата

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ааа да не забравяме НАЙ_важната простоти":

    Еееее, служил си повече от мен!!!Сигурно си бил "мартенец" в Те Пе-то! Там, за да бачкат имаха такива задръжки.После никой не ги викаше "запас".🤣
  • 74 Кси

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Ако си мислиш, че характера":

    Дано ти да имаш, че да разбереш какво ми говориш
  • 75 Не е белот

    24 4 Отговор
    Във всичките ни комшии имаше и продължава да има кървави стълкновения, и мекдудържавни и вътрешни, граждански - в Кипър,с кюрдите,военни преврати,Босна,Хърватска,Косово,шиптърите в Македония,утрепването на Чаушеску. Защо нашите евроджендърчета и соросоидчета си мислят с пилешките си мозъци,че до безкрай ще минаваме метър. Бе това не е белот веее...
  • 76 Хахаха

    26 4 Отговор
    Идва края на джендър идеологията, както през 2015 мултикулти идеологията погина след масовото клане над беззащитни бели от въоръжени мюслита, отгледани в ЕС.
    В Западна Европа хората открито отхвърлят джендъризма, като поредната човеконенавистна идеология, наред с национал-социализма, социализма, комунизма, фашизма и исямския тероризъм ...
    Дори Байдън почна да се дърпа от Сорос ... а толкова надежди му възлагаха ....
    Непърва в ЕС ще има връщане към вярата и традиционната религия.
    Не че няма да има джендъри, но няма да имат солективни права, както сега, за сметка на нормалните хора

    Коментиран от #120

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Кашика

    17 4 Отговор

    До коментар #68 от "Стига с лъжите бре дядо":

    Приятелче, това е от "Уикипедиа".

    През 1989 г., когато Студената война е към своя край, армията наброява най-малко 152 000 редовни войници. ВВС на България са получили общо над 220 изтребителя МиГ-21 между 1960 и 1989, 44 хеликоптера Ми-24 и други модерни (за онова време) самолети като МиГ-23, МиГ-25 и МиГ-29. Доставките на бронетанково въоръжение също са в големи количества – над 1500 танка Т-55, близо 300 танка Т-72, около 200 Т-62, над 1000 МТ-ЛБ, около 800 БТР-60 и други.

    Коментиран от #185

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Сталин

    27 6 Отговор
    Автора на статията пише глупости. Провокация. Военното обучение е необходимо за всички. Скоро ще видите. А точно програми за компютри нито ще пропишете, нито е необходимо! Дойче веле е либераски сайт пълен антисмисъл!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Хитлер

    12 2 Отговор
    Бях прав, разбрахте, ама късно, ся дъгата да се вее и салам алейкум........алейкум на салама на фрау Меркел...,....евала, машала, аферим...........
  • 83 Стефан

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Де Факто":

    КЪДЕ ПО ТОЧНО, ЗАЩОТО И АЗ.
  • 84 гост

    14 3 Отговор

    До коментар #35 от "Стефан Петров":

    Брат ми, с три изтребителя кого ще нападаш,пишеш си там нещо .Знаеш ли с колко изтребителя разполага Русия? С около 3000 , като чисто новите са над 1000 ,отделно хеликоптери,военни траспорти и др.И според теб с пет изтребителя Ф 16 ще ги нападаме.Малко по-сериозно,че ставате за смях.

    Коментиран от #86, #158

  • 85 Признай си

    4 3 Отговор

    До коментар #65 от "дедо иван":

    200 000 ! Служил си по Аспарухово време-))
  • 86 Алис48

    20 1 Отговор

    До коментар #84 от "гост":

    Ако си запознат с нашата история ще разбереш - НИЕ РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА НАПАДНЕМ, в1рно че имат отвратително отношение към България след ВСВ, но те са ни освободили от турско робство, само за това и само за това НЕ, НЕ И ПАК НЕ, преди няколко години имаше учение на НАТО в Румъния, нашите войници отказаха да стрелят срещу чучела защото бяха облечени в руска униформа.

    Коментиран от #87, #91

  • 87 Кси

    17 3 Отговор

    До коментар #86 от "Алис48":

    Абе, каква Русия, проблеми може да възникнат с мигранти и малцинства на социално-битово ниво, даваме ли си сметка
  • 88 Шамара

    24 6 Отговор
    Трябва и още как, и казарма трябва! Трябват мъже наБългария, а не лигльовци и джендъри!
  • 89 Орсун

    15 3 Отговор
    Може ли да ползваме като полигон Народното събрание.Едно от ученията например е като влизат сутрин депЮтатите да се гърми по тях.Оцелелите се докопват до банките и я има кворум я не.Може и пейнтбол с бойни патрони по коридорите.Ми няма ли да е яко.
  • 90 реално

    3 6 Отговор
    то и някои от политиците ни скубят веждите и се мажа с кремове срещу косми валери симеонов и джамбазки например тя хкакво ще ги правим как ще ги превъзпитаваме и те ли трябва да ходят на военно обучение
  • 91 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "Алис48":

    Не ми го обяснявай на мен, а на оня на когото аз отговарям .
  • 92 Светослав

    24 6 Отговор
    Мъж, който не е ходил казарма не е мъж! Нали, трябва да е готов за глава на семейсво😉
  • 93 Биби Кинг

    17 3 Отговор
    Едно време момчетата си играехме с пласмасови "сабии", "мазове",с дренките си и с момичетата на"чичо доктор"! Кога отраснехме мечтаехме да бегаме на запат,ама първо да изкараме казармата! Па сега ка си мислеме, биле сме луди! По убаво да си туриш пиарсинга и да дръпнеш линиа, отколко да штурмуваш баирите до де некой ти бара гажето! Сегашните се раждат и прежевяват до майка си до де е жива, после се пенционират без да са виждали калашник на живо! Преди да ни поробиат поганците па тай сме биле расправиат.

    Коментиран от #95

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 На Политиците им трябва, пушечно месо!!

    8 8 Отговор
    Да отиват те войници и децата им да учат Военно обучениеГръмнели нещо, Политици и семействата им са се Изнесли при Парите си!! Олигарси, Новобогаташи всичко ЩЕЕ избягало от Държавата!! Имаше ДОСО, после стана ОСО, да пазим на Голямите Крадци парите и имотите!!
  • 98 + слава + на Исус+

    6 9 Отговор
    И срещу кой ще ги изпратите тия деца? Срещу македончетата,сръбчетата? Рептилите в Ню Йорк голяма сила енергия усвояват когато има братоубийствени войни.
  • 99 тежко ви слуги на лукавия

    7 1 Отговор
    В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.
    2 То в начало беше у Бога.
    3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.
    4 В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.
    5 И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не обхвана.
  • 100 101

    19 4 Отговор
    Няма да стана войници с няколко часа военно обучение. Но поне ще оставят телефоните и цигарите за няколко часа. Дано децата днес, никога да не разберат колко безсмислено живеят и как пропускат една цяла вселена от приключения и емоция. Те не са виновни, просто са родени в такова време. :)
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Българин

    28 4 Отговор
    Турция е нагазила Либия ,Ирак , Сирия . Вече се облизва за Гърция и България . А сороснята ни баламосва ,че бъдещите българи ги чакал мирен свят !
  • 103 Извършителят

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Как защо":

    Г-н Александър Андреев иска да се усвоят 5 млн. лева за джендър уроци. Това е целта на пасквилчето.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Бае тодър

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Трьстика":

    Ми те в кеча, даваха ли клетва😂😂😂😂😂
  • 107 ира

    12 3 Отговор
    Мухлясала дидактика лъха от статията. Нахално поучаване. Автора ни размахва съсухрен пръст, и ни показва правия път. Българските младежи е хубаво да са ниско платени, безработни, да киснат в кварталното кафене, и да имат битов алкохолизъм. Автора ви пуска до компютъра да си поиграете. Или на плаж . Все пак сме част от "голямото семейство", и нямаме врагове. Нито нужда от сигурност...
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Баце

    16 3 Отговор
    "Децата трябва за могат да напишат компютърна програма...."
    Кои са тия деца бе, дойчезеле? Тия, бацките ли или малките кифленца с телефончета?! Тия деца ли, дето слушат криско, дриско, азис и пр. ? Тия с беемвенцата и епилираните краченца?!
    Тия ли ? Щото други няма да намерите по тия ширини.
    Изобщо, защо евреите от дойчезеле така много са се загрижили, да не би някое БГ-момче да поеме по правият път?!
  • 110 Малки войни е имало и ще има

    19 3 Отговор
    Има една притча: да направим от мечовете плугове и да забравим войната. Но има и друга притча: тези, които превърнаха мечовете в плугове сега робуват на тези, които запазиха мечовете си. Т.е. за голямо съжаление малки войни винаги е имало и ще има. И България трябва да е готова с всички налични ресурси да се пази. И колкото по-добре е обучено нейното население да пази държавата си, толкова по-трудно някой ще се реши да води война с България. А докато няма война може да си работим мирните ни професии. Но трябва да сме готови, като свирне тръбата.
  • 111 Който иска да става военен да Отива!!

    19 1 Отговор
    Швейцарците всяка година ходят на преподготовка, военна и оръжието и облеклото им е по домовете!! Преди банките, шоколади те и часовниците швейцарците са припечелвали като наемни войници по света, не случайно те пазят Ватикана,!!! Те пазят и собствената си страна, в която Законите се спазват от всички и важът за Всички!!!! Решават по Кантони проблемите си на Референдуми!! А не от корумпирани ЛОБИСТИ в Парламента и министерства!! Имат и Правосъдие и Полиция!!?? Място за сравнение няма!! Обикновения Българин не желае да стават децата му курбан на Пасита, Цв. ЦВ., КАРАКАЧАНОВ, И ВСИЧКИ КРАДЦИ НА ДЪРЖАВА И НАРОД ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30ГОД!!

    Коментиран от #132

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 ГЕРБОКРАД

    10 0 Отговор
    НЕ САМО ЩЕ ПРАЩАТ , НО И ЩЕ ПЛАЩАТ ЗА ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ СЛЕД КАТО В БЛАГОЕВГРАД Е ОДОБРЕН ПРОЕКТ ЗА РЕМОНТ НА КЛЕТКАТА НА ЛЪВА В ЗОО.ГРАДИНАТА НА СТОЙНОСТ 500 000 ЛЕВА ..... ПОВТАРЯМ 500 000 ЛЕВА
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Киро

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кси":

    Правилно , приятели не се създават с дупета ...
  • 116 Бачо Киро

    5 2 Отговор
    Поредния джендър се изказа...
  • 117 Йтръ

    6 3 Отговор
    За да станат мъже
  • 118 Гост

    8 3 Отговор
    Дойче веле пак на върха на елхата, раздава мнения за другите на ляво и на дясно. Защо ни ги натрапвайте, Факти?
  • 119 Продажник

    15 3 Отговор
    Андреев, като след 10-20 години се обособят турски анклави в Делиормана и около Кърджали, райони, в които сигурен съм, не си пребивавал в последно време, като надупят турските аскери момите, сигурен съм, че ти ще отидеш да им обясниш как добре правиш презентации на Powerpoint!

    Коментиран от #131, #165

  • 120 Бълхахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #76 от "Хахаха":

    Каква вяра и религия бе ? Искаш да върнеш епохата на невежеството ? Не благодаря и напротив ! Разумните нямат намерение да се връщат там особено в Европа нещо си се объркал , да нямаш халюцинации ? Никой не ти пречи да си вярваш и да се молиш хленчейки, слабите и уплашените така правят гледай си там ,,вяра и религия,, и не я пробутвай на трезвомислещите
  • 121 Аре

    9 3 Отговор
    Че как защо бе дойчо, нал ша са бием с рашата. Едно време ва трепаха кат мишоци и не ви увряха кратуните. Като хиени сте се натрупали около границите на Русия.
  • 122 дончичо

    7 2 Отговор

    До коментар #54 от "Хахаха":

    А...дойдохме си на думата!!! Разбрахте ли сега защо в Швейцария много неща се решават с Р Е Ф Е Р Е Н Д У М И ???
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Филип Ейджи

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    И предадохте родина и прогонихте рода си в чужбина!?
  • 127 аз съм Веска

    5 2 Отговор
    ВИНАГИ МОЖЕ ДА ИМА ДВЕ МНЕНИЯ- В ЗАЩИТА ,И ПРОТИВ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ .
    НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА Е ОТРЕДЕНО ДА СТАНАТ ПЛАНЕТАРНИ АПОСТОЛИ ЗА МИР .В ТОЗИ СМИСЪЛ, НЕ ИМ ТРЯБВА ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ .АКО ГО ИЗУЧАВАТ , НЕКА ДА Е ЗА ОБЩА КУЛТУРА .
    ВИЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ , ДА НЕ ЗНАЯТ ЩО Е ПУШКА , ЩО Е ГРАНАТА .ДА НЕ ЗНАЯТ ЩО Е ПР. ПЕХОТНА МИНА , И ДА НЕ СЕ ПАЗЯТ .АБСУРД. АПОСТОЛИТЕ ТРЯБВА ДА СА НАЙ - ИНФОРМИРАНИ , И ДА РАЗКАЗВАТ ,КАКВО ПРИЧИНЯВАТ ТЕЗИ ВОЕННИ ИЗДЕЛИЯ .
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Кси

    12 1 Отговор
    Дойчето веле като питаха Израел и Швейцария, имащи военно обучение, те така ли казаха, че се готвят за война, а деБилт, от там ли е произтича предполижението?
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Шаран БГ

    6 2 Отговор
    Трябва да имаме войници...........в Афганистан, Косово, Ирак, Камбоджа и на други места, където каже многоуважаемият г-н Столтенберг.
    Демокрацията на САЩ трябва да се пази................................
  • 134 Шкембьо

    1 1 Отговор
    За да ми расте шкембака!

    Коментиран от #146

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Матей

    10 2 Отговор
    Дойче веле отново да се изходи по въпроса.Отдавна трябваше да се възстанови НВО--Начално военно обучение и наборната служба.Младежите трябвало все да дремят пред компютрите,видите ли,докато се скапят,така се налага джендъризма по-лесно.
  • 138 Имало свобода на словото?

    8 0 Отговор
    Тука трият всичко което е истина...Само това което искат да чуват,това оставят....
  • 139 Къде е свободното слово?

    5 0 Отговор
    Тука трият всичко което е истина...Само това което искат да чуват,това оставят....
  • 140 Диктатурата е тука...

    6 0 Отговор
    Тука трият всичко което е истина...Само това което искат да чуват,това оставят....
  • 141 Народе спиш ли?

    7 0 Отговор
    Тука трият всичко което е истина...Само това което искат да чуват,това оставят....
  • 142 Отново под робство..

    8 0 Отговор
    Тука трият всичко което е истина...Само това което искат да чуват,това оставят....
  • 143 ЖАЛКО

    12 3 Отговор
    КЪМ глупавите противници на военното обучение - Да не дава Бог, родината ни да бъде окупирана от друг народ-народи, за което не липсват мераклии! Разбира се, българите сме миролюбив народ! Хайде, какво пък, колко ще ни струва да кажем, още едно петвековно иго?! Нищо и никаква работа - нали, противници на военното обучение? Посрещаме неканените гостите с цветя, както се казва, миролюбиво с гащи до колене и наведени в поклон, за да поднесем цветята! Вие, приятели на "гостите" и противници на обучението - ще трябва да бъдете в първите редици на посрещачите. "УМНИЦИ",България не се готви за война. Българския народ трябва да бъде обучен във военното дело, за да може да се брани, а не да бъде с две леви ръце, с които да може само да поднася цветя и да сваля панталоните си. Светът, от както се помни, е бил винаги враждебен - погледнете военната история на човечеството! Винаги един народ се стреми да пороби друг. С мухлясяли мозъци са тези / тук използвам вашата дума "мухлясали", / които не са родолюбци и които все още нищо не са разбрали, и дали някога ще разберат?! Жалко е, че между нас има хора да мислят с такива мозъци! ЖАЛКО ЗА РОДИНАТА!
  • 144 кан Кубрат

    13 1 Отговор
    Ами Българина е войн по кръв и гени Не може да бъде джендър
  • 145 asdf

    9 2 Отговор
    За да няма задължителна военна служба. И защото някой трябва да прояви интерес към професионалната армия. Либерастките опорки не пазят държавни граници!
  • 146 Не ...

    8 1 Отговор

    До коментар #134 от "Шкембьо":

    За да не носят модерни розови гащи.
  • 147 Мирослав

    15 2 Отговор
    Изключително тъпа и неадекватна статия от явно неграмотен журналист в тази област. Израел,Швейцария,Япония,Ю. Корея не могат да пишат програми,защото за едни от най-милитаризираните страни в света. Да,журналистче правилно прочете,официално Швейцария е най-милитаризираната държава в света,но се иска и акъл само с лизане не ставаа!
  • 148 ДрБр

    12 3 Отговор
    Ама защо са им тези глупости? Днешната младеж трябва да знае как да се епилира, къде се слага татуировка и как безболезнено да си пробие пъпа или устните. Трябва да може да прави разлика между педал и джендър. С патриотизъм ще ми се занимават, айде БЕ!
  • 149 Аха

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Е и?":

    Нещо полезно ?! Например как се слага а.н..ен разширител ?!
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Бачо Киро

    9 1 Отговор

    До коментар #54 от "Хахаха":

    Ако искаш мир, готви се за война. Абсолютно всички швейцарци в годна възраст държат бойното си армейско оръжие в къщи след службата. Подобно на гръцката гвардия по крайните местности, но на много по-високо ниво (Швейцария, не Гърция). След мисля 60 или 65 връщат оръжието. Реално страната е инвестирала в автомати и патрони, което нито е много, нито нищо. Остава въпросът защо не се гърмят по улиците като американците, но на него мисля, че всеки може да си отговори сам.
  • 152 КРАДАЧИ

    3 1 Отговор
    НE CAМO ЩE ПРAЩAТ , НO И ЩE ПЛAЩAТ ЗA ВOEННO OБУЧEНИE CЛEД КAТO В БЛAГOEВГРAД E OДOБРEН ПРOEКТ ЗA РEМOНТ НA КЛEТКAТA НA ЛЪВA В ЗOO.ГРAДИНAТA НA CТOЙНOCТ 500 000 ЛEВA ..... ПOВТAРЯМ 500 000 ЛEВA
  • 153 Наблюдател

    7 3 Отговор
    Типично джендърска статия с 1 единствена цел маниполиране на обществото ! На някои в този случай Германия очевидно превръщането на България в лесна плячка за който си я пожелае много му отърва! Този пишман автор на DW с поръчкова амнезия "скромно забравя" че България има обща граница с Турция, която неперестава перидодически да напомня c мераците си за въстановяване на Османската империя ! Скоро показа техен политик половин България като част от Турция!! В DW видно така разбират съюзническите отношения в НАТО!
  • 154 Роко

    6 2 Отговор
    Тази статия доказва много неща типична либерална пропаганда и диктатура която се налага от ЕС и САЩ не може да наричаш патриотизма мухлясъл това е национално предателство
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Хасан-избирателя

    2 3 Отговор
    Ще се купят 5000 бр.портрета на Тумбака.Във всяко училище по един брой.
  • 158 Ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #84 от "гост":

    През 2-та световна разликата между нашите самолети и американските по брой е била в същото съотношение.Но НИЕ сме им обявили война .Защо мислиш,че някой Плювню днес няма да подскокне и на Русия?
  • 159 Уйке

    6 3 Отговор
    Децата трябва да се учат да израстват с любов в ума и сърцата си към Родината, това е най-важно, а да държат пушки лесно ще се научат! Преди много години бях в Швейцария и там ми обясниха организацията на
    тяхната военна служба-45 дневно единично обучение и след това двуседмичен сбор по предаварителен график всяка година. Всеки мъж се води на военен отчет до 50 год., като притежава и одговаря за комплект военно снаряжение включващо и автоматична пушка с 60 патрона. Най-високото офицерско звание е полковник, а генерал се произвежда главнокомандващия само по време на война!
  • 160 БЪЛГАРИ

    9 2 Отговор
    РАЗБЕРЕТЕ всички - Днес българския народ не може да бъде надупен народ с чело опряно в земята. Народ със славна история! Народ, на който във вените му тече кръвта на великия Хан Аспарух - основателя на българската държава! Ние сме негови потомци, потомци на царе и смели войни които са оставяли телата си на бойното поле в защита на майка България. От вътрешни противоречия, разколи, братоубийственни вражди, и предателства, днес ние сме малка държава, и ако не можем да я опазим, ще бъде срам и позор за тези велики българи които ни я завещаха! Време е вече да се обединим, за да останем силни, а не народ на колене с опряно в земята чело, ако не искаме да се изгубим във времето и пространството! Разберете всички - Военното обучение е жизненно необходимо за нас българите за да можем да сме дисциплинирани и гордо да се наричаме БЪЛГАРИ!

    Коментиран от #162

  • 161 Ше ви пращат децата да умират

    1 4 Отговор
    Като надушат политиците доган шиши тиквата и тея в сянка че има далавера и ше ви облъчват на тема род и родина и защита на отечеството че е ваш дълг и ше ви пращат децата и мъжете ви да умират в името на саш и нато щот саш и нато ше дават кинти че вие отивате да умирате а политиците нехаят за вас и ше приберат кинтите а вие ше гниете у дупката за чужди далавери и интереси
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Ти пръв ходи да се жертваш

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от "Мега си просд":

    За интересите на доган шиши тиквата маргини паши очи и наследниците им и ше защитаваш статуквото което в мирно време презираш а във военно ше умираш за него под предлог защита на родината и дълг😂😂😂😂😂запомнете всеки които доиде да управлява чужденец бегето ще е по добре за народа но тогава няма да има управленска върхушка която да граби и да живее на ваш гръб като ви лъготи че вечно е криза пари няма преход било ала бала измами..при воина трябва всички да скочим на страната на опонента и да изметем всичките кърлежи милиционери дс мутри политици олигарси
  • 164 😁😁😁😁😁

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кси":

    Няма ги нещата които си изброил но сега обаче в училищата има часове по сексуална просвета ...как да хване момичето мъжкия член и как да му постави презерватив,колко Минути трае половото сношение,какъв е вкуса на сперма та.....все неща на които са обучавали и нашите дядовци и баби завършили до 4-о отделение
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 В Израел

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    и момчетата и момичетата карат военна служба. Идиотите, дето пишат тука за смяна на крушки и работа с компютри не знаят какъв е смисъла. Човек се учи на дисциплина, работа в група, отговорност, бързи реакции, абе живеем на земята, тука всичко може да се случи.
  • 167 Кси

    1 0 Отговор

    До коментар #162 от "Фатих Султан Мехмед":

    Аланкоолу, за себе си кажи, във вашите тече баклава, шербет, боза, алъш-вериж, ментаци и всичко това обвито в черно фередже🤣
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 коментар

    1 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    няма особено да им помогне в онзи свят, в който искат да живеят: омиротворен, отворен и високо технологичен, свят на знанието, а не на насилието.
    Допълвам
    В свят с цветовете на дъгата, високотехнологичен, колкото да цъкат у фейса, да не може да сметне колко кв.м2 плочки ще му трябват за банята.

    Та те не знаят как да запалят огън.
    да се ориентират накъде трябва да вървят ако се загубят.
    Качват се на връх Ботев едва ли не по цвички.
    е за това става дума
  • 170 Този писач

    2 2 Отговор
    не е ли оня Ал.Андреев? И така - "военно обучение" НЕ Е само сглобяване на овтомат и пр. технически умения - а запознаване ,макар и начално, с устоите на реда и дисциплината, начални умения за оцеляване, физическа издръжливост, необходим минимум медико-санитарни умения, умения за преодоляване на неблагоприятни условия ... Кое от тези неща притежават преобладаващата част от младежите и девойките в юношеска възраст днес? Съгласен съм обаче с нелепостта напредставянето на "патриотизма" като водеща характеристика на инициативата...

    Коментиран от #176

  • 171 Видяли сме

    1 2 Отговор
    Защо военно обучение, защото и Хитлер милва невръстни момченца във военни униформи в края на ВСВ с "Фауст" патрони срещу танкове
  • 172 мишмаш

    2 1 Отговор
    Ами те така и така от пет годишни джъткат екшън игри, така че какъв им е проблема на джендърите. Лично аз в КС съм изтрепал сигурно милиони противници на времето.
    Нека и реално да се запознаят с видовете оръжия, които и без това вече знаят, виртуално.
  • 173 Разум

    4 1 Отговор
    Така си и знаех. Статията е на джендърската, сорос подкрепяна ДВ станция.
  • 174 Така е

    3 3 Отговор
    Национализма е майка на войната и бащата на разрухата...!!!
    В ГЕРМАНИЯ, МИЛИТАРИЗАЦИЯТА на ГЕРМАНСКИЯ НАРОД , ПАТРИОТИЗМА И ШОВИНИЗМА родиха СОЦИАЛНАЦИОНАЛИЗМА и ФАШИЗМА довел Германия и други народи до национални трагедии и катастрофи от Втората световна война...
  • 175 гуньо

    1 1 Отговор
    Замириса на германска зелева чорба леко вкиснала.
  • 176 Вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #170 от "Този писач":

    Абсолютно вярно!
    Странно е как принципни неща са сериозно неразбираеми за някои?! Я някой да напише с френски чертички, какво всеки до 18 год, трябва да научи, да изгради в себе си, за да не стане администратор-гербер
  • 177 Guest10

    0 2 Отговор
    Нато да ни пази
  • 178 Факт

    3 1 Отговор
    Да.
    Вероятно това е единственният начин да защитим България от военните бази на САЩ у нас.
    За да запазим достойнство и чест!
    Все пак нямаме парламент: цели 6% доверие по измислени официани данни; нямаме правителство 70% протестират срещу него 300 дни, а то правителството олицетворяващо един единствен простак мрази България и Българите: Толупи, Мисирки, Лош човешки материал и... краде, трупа пачки валута и злато и съсипва всичко българско...
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Служител на МВР

    1 0 Отговор
    Всеки един пълнолетен български гражданин от мъжки пол е длъжен при необходимост да може да защити своята родина и отечество с оръжие в ръка. Това се казва - достоен Българин.
  • 181 Мики

    2 0 Отговор
    Защо ли? Защото са поколение от олигофрени без капчица уважение, мъжество и каквото и да е от желаните качества. Там им е мястото и то не по желание,а задължително!
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 IYI

    3 0 Отговор
    Абсолютно трябва да има военно обучение е наборна казарма. Искаш ли мир готви се за война. Силната армия е в основата на силната държава либерални олигофрени!
  • 184 waterwet

    2 0 Отговор
    "Ако искаш мир готви се за война!"
    Така го правят тези, които не допускат народа им да робува.
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.