Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 11:00 3 398 24

Сърбия: любимият партньор на Китай

  • сърбия-
  • китай-
  • александър вучич-
  • си дзинпин-
  • ваксини-
  • икономика-
  • партньор-
  • ес

Критиците се опасяват от растяща зависимост от Пекин

Сърбия: любимият партньор на Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Работил съм не само в Пакистан, но и в Египет, Иран, Аржентина. Изграждането на скоростната жп линия между Белград и Будапеща няма да бъде никакъв проблем", казва китайският инженер Ю Хуй, който в момента е ангажиран в белградската централа на China Railway. Скоростната отсечка между Белград и Будапеща се строи от китайски и от руски фирми, за целта Сърбия е взела от двете страни кредити, възлизащи на милиарди. Значението на отсечката за Сърбия е голямо - при положение, че в момента почти нито един влак в страната не се движи с повече от 50 км/час, а съвсем скоро по нея ще може да се пътува с 200 км/час. Интересът на Китай е да осъществи връзката от гръцкото пристанище Пирея към Западна Европа.

"Китайците са подарък от небето"

Сърбия е изгодна цел за китайските пари. Страната има мащабно търговско споразумение с Брюксел, но не е членка на ЕС, респективно не подлежи на строгите изисквания и стандарти. А президентът Александър Вучич не пропуска да открие тържествено нито един от построените от китайците обекти - независимо дали е мост в Белград или участък от автомагистрала. "Китайците ни построиха мостове и пътища, към които Европа не проявяваше интерес", казва Миломир Марич, най-известният сръбски водещ от близката до режима частна телевизия TV Happy. В неговото студио има тапети, които наподобяват рафтове с книги. Това, което липсва, са критичните гласове - президентът му гостува редовно, двамата си говорят на "ти". "Китайците са за нас като подарък от небето - не само ни дадоха кредити, но поеха и основната част от работата," посочва телевизионната звезда.

Парите текат обратно към Китай

Междувременно китайците управляват огромен стоманодобивен комбинат в централна Сърбия, металургичен завод заедно с медна мина в източната част на страната, както и фабрика за автомобилни гуми на север. Според правителството китайските инвестиции в Сърбия възлизат на десет милиарда евро, но официалните данни на Централната банка говорят за едва 1,6 милиарда - незначителна сума в сравнение с инвестициите от ЕС.

Критиците дори смятат, че китайците изобщо не инвестират - само отпускат кредити за строителните дейности. След което поръчката се поема от китайска фирма и от китайски работници. От есента китайците ще се включат, наред с френските фирми, и в строителството на белградското метро. Около този проект възникват съмнения. "Порази ни драстичното увеличение на цената след включването на китайците в работата по проекта," казва Мариника Тепич от опозиционната Партия за свобода и справедливост. 4,4 милиарда евро или двойно повече от първоначално планираната сума. При положение, че годишният бюджет на Сърбия възлиза на 11 милиарда евро.

Ваксините усилиха влиянието на Китай в Сърбия

Тепич отбелязва, че инвестициите биха били добре дошли. Но не и прахосването на средства и корупцията. "Не знаем как се изразходват средствата - тъй като китайските фирми са "защитен вид" на базата на едно двустранно междудържавно споразумение", казва Тепич. Заради отправяните от нея критики жълтата преса я нарича "предателка", дори е получавала смъртни заплахи. Осигуряването на 1 милион китайски ваксини срещу коронавирус заглуши и най-яростните критици на президента Вучич. Благодарение и на тях, Сърбия се превърна в лидер по имунизации в Европа. Гражданите на страната могат да избират между китайската, руската и западната ваксина. А съседна Унгария последва техния пример и също поръча от китайския препарат.

Камери на "Хуауей" наблюдават жителите на Белград

Юристката Невена Ружич, която работи за фондация "Отворено общество" в Белград, пък посочва, че възникват редица въпроси около инсталираните из целия център на сръбската столица камери за видеонаблюдение, които са дело на китайския производител "Хуауей". "Не е имало дискусии нито в парламента, нито на експертно ниво. Нямаше никаква обществено достъпна информация, за да разберем защо са ни нужни тези камери." Междувременно ЕС гледа с все повече тревога към нарастващото влияние на Китай на Балканите - тъй като е очевидно, че от отпускането на кредити произтичат зависимости, които могат да бъдат използвани за политически цели.

"Как ли не!", смята телевизионният водещ Марич - западноевропейците говорят така, само защото искат да защитят собствената си икономика. "Китай инвестира в много други европейски страни повече, отколкото в Сърбия." Но сега на Запад се опасяват, че от Пирея през Сърбия или Италия ще възникне едно южно трасе на Пътя на коприната, което ще създаде конкуренция.

Автори: Линда Фиреке, Неманя Руйевич


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четник

    37 3 Отговор
    Отворено общество да иде в Лондон и да се жалва за CCTV камерите ,които покриват всеки сантиметър и имат система за лицево разпознаване.И са поне 1000 пъти повече от тези в Белград.Пътищата в Сърбия са строени по Европейски стандарт.От Белград до Калотина е удоволствие да караш.

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Чарлз

    14 8 Отговор
    Два велики народа.
  • 3 Само

    19 9 Отговор
    Ганьо навсякъде е не любим партньор !

    Коментиран от #18

  • 4 Китайците

    34 5 Отговор
    искаха да инвестират при нас ама ние се дърпаме като девици можехме да спечелим много от тях слушаме евро партньорите си какво печелим от големите хипермаркети нищо не инвестират а печелят много и малките деца могат да направятравят сметката само политиците не могат

    Коментиран от #15, #20

  • 5 Кси

    10 9 Отговор
    ТУРЦИЯ е любимия партньор на КИТАЙ, не е Сърбия, не е вярно това
  • 6 no name no face no number

    25 5 Отговор
    Щом от DW и отворено общество пискат значи добре им улази :))))) Давай Китай победи тия извратеняци
  • 7 Мешков

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Четник":

    Този техен коридор от гръцкото пристанище Пирея зависи страшно много от стабилността на Сев. Маке-дония.. А срока на годност на тази държава изтича до 20г..да видим дали с новите господари там(албанците) ще им е по лесно да се разбират.. Но така им се пада и на кухите сръбски шовиности и на гръцките

    Коментиран от #9

  • 8 ай де бе

    11 16 Отговор
    А България отдавна е в ЕС, и по-добре да изчезнем,отколкото да станем "зависими" от Китай
  • 9 Абе Меше

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мешков":

    По-кух шовинист от инж.Ганев има ли въобще?! Кухи фрази и все другите лоши,това ни е патриотизмът!

    Коментиран от #13

  • 10 Бриго Бичкията

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Четник":

    Не знам дали знаеш?, но този участък го строиха български фирми. А иначе всичко което се строи от китайци не е подарък от братската комунистическа партия за Сърбия а чисто и просто бизнес и пари. За коментарите по горе, не дейте да ревете, няма да ви стигне "ориза" ако дойдат китайците и в България да строят.
  • 11 Вучич доволен ли е?

    10 0 Отговор
    Доволен е,искрено и то.Беше доволен и на Тръбата,а пък Нашия се беше смотал някъде,да го няма наоколо..
  • 12 хАнонимен

    6 1 Отговор
    Кука ми на пура.
  • 13 Мешков

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Абе Меше":

    Патриотиз(ъ) ма/или по точния български израз: РОДОЛЮБИЕТО си показва какво е правилно да се прави.. Никой не говори за омраза, но и да слушаш сръбски турбофолк и да лижеш г... на всеки чужденец и да плюеш по интересите на рода си, пак не влиза в графата Родолюбец..
  • 14 Онуфри🐂🐏

    4 4 Отговор
    Дааа, след това да не ревът, като плащат масрафа. Тоя ще го гръмнат като Чаушеско
  • 15 Другия с коня

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Китайците":

    Ами нали Летеца ги доведе,Китайците...Хахаха А те като разбраха,че не са на гости на Собственика,а ги е поканил Портиера от който Нищо не зависи и се изнизаха безславно през изхода за Персонала.....Голем смех,бате.....
  • 16 Наблюдател

    7 6 Отговор
    Политиката на Китай е като питона удушвач! A kогато "умниците" се усетят вече е късно!
  • 17 Един друг

    9 6 Отговор
    Нищо даром Китай не дава.Дойдат ли в една държава да работят никога не си отиват и още пристигат.Не носят никаква култура и напредък напротив.Носят експлоатация,липса на правила и унищожение на местния бизнес.Тежко на малките и глупави народи.Ако сте съгласни да има тотален контрол.Да работите като роби както в Китай и да ви управляват такива дръпнати тогава им се радвайте.
  • 18 Кси

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Само":

    Какво те касае, че квичиш, нещо да не те стяга чепика
  • 19 joraniq

    4 1 Отговор
    браво на китайците! те са за новото и за подобряването на днешнийо ни живот!
  • 20 Караколю

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Китайците":

    Друга е причината китайците да не са тук, другаааа! Напъни си малко мозъка и помисли как се пълнят чекмеджета с пачки и защо никой не ще да инвестира тук...
  • 21 Поне

    3 1 Отговор
    Сърбите имат държавност и някакъв сувернитет -- а и национално достойнство. В БГ ни куца силно 1-вото, 2-рото а и у много хора 3-тото
  • 22 НЯМАНЕЕ

    3 1 Отговор
    ДА БЯХМЕ КУПИЛИ И НИЕ ВАКСИНИ ОТ КИТАЙ АМА ОТКЪДЕ АКЪЛ В ТИКВА ?
  • 23 гербокрад

    2 2 Отговор
    ПРЕДИ 30 ГОДИНИ КИТАЙ РАЗЧИТАШЕ НА НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И ТРЪГНАХА ДА ТЪРГУВАТ С НАС НО ПОСЛЕ РАЗБРАХА ЧЕ НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ СА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ КРАДЦИ КОЕТО ГИ УПЛАШИ ДО СМЪРТ ! ОСТАНАЛОТО ГО ЗНАЕМЕ КАКТО И ПРЕДНОТО !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.