Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 10:01 7 560 33

Ивайло Нойзи Цветков: Ще участвам в изборите само с гласа си

  • ивайло цветков-
  • нойзи-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • герб-
  • лъжи

И тези избори няма да бъдат сблъсък на идеи, а на мазни борби

Ивайло Нойзи Цветков: Ще участвам в изборите само с гласа си - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Обещах да не коментираме "фейкове", затова ще попитам по-общо: ще участвате ли по някакъв начин на следващите парламентарни избори?

Ив. Цветков: Ще участвам само по един начин - като гласувам. А относно "фейковете" - защо да не ги коментираме: нито е имало предложение от ГЕРБ или друга партия, нито разговор, нито нищо и това е добре да се знае, за да приключим темата. Впрочем, след броени дни, когато излязат всички листи, ще стане ясно от само себе си и мнозина би трябвало "за изненада да се обесят", както пее моят приятел Хазарта. Но от тази миниатюрна медийна буря в чаша вода е добре да извлечем изводи и те са свързани хем с фалшивите новини, хем с лековерието, хем с бързия опит за публичен линч във Фейсбук, в повечето случаи дело на хора с форма на хистрионно личностно разстройство и уж либерални възгледи. Между другото, "дигиталното варварство" (по Марк Хелприн) разрушава самата тъкан на публичния ни живот - а в случаи като този подпомогнато от медии, които вършат един вид грях, като работят с и по слухове. Признавам, че намирам и нещо забавно във всичко това - любител съм на абсурдизма от малък. Иначе съм си същият, нищо не може да ме извади от естественото ми състояние на атараксия. Все така вярвам на Камю и неговия прочит на Сизиф - самата борба, самият порив към върховете е достатъчен, за да изпълни човешкото сърце. Трябва да си представяме Сизиф щастлив, защото смисълът на живота (ни учи Камю) е в усилието и процеса, а не в крайния резултат. Тук мога да повикам на помощ и Казандзакис от "Христос отново разпнат" - "стигни докъдето можеш".

ДВ: Според Вас ще могат ли тези избори да излъчат стабилно мнозинство или предстои парламентарна криза?

Ив. Цветков: Не съм социолог, а и не работя гадател - аз съм прост културен антрополог и не разбирам защо често по медиите ме обиждат на "журналист". За тези избори "работим" с твърде много променливи и неизвестни величини - например каква би била активността заради пандемията. Сигурен съм единствено, че пак няма да се сбъдне моята християндемократическа, персоналистка "ерхардова" мечта, или поне първата стъпка към нея - включително защото и тези избори няма да бъдат сблъсък на идеи, а на мазни борби - медийни и всякакви.

ДВ: Кой ще е следващият месия или вече се отърсихме от това библейско очакване на спасител?

Ив. Цветков: Предполагам, че става дума за Слави Трифонов, у когото не намирам нищо библейско. Опасявам се, че там има нужда от много повече политическа експертиза - без да подценявам моя съученик Тошко Йорданов и другите сценаристи заедно с Иво Сиромахов, с когото също сме съученици и приятели. "Има такъв народ" в момента са малко като прословутия "чайник на Ръсел", т.е. тежестта на доказването тип "какво е това" сякаш пада върху останалите, а не върху самия Слави. И това прилича на нелоша стратегия, ако е мислено.

ДВ: Как Ви изглеждат позициите на "градската десница"? Все още ли е десница и остана ли си градска, или успя с акцията край "Росенец" да напусне жълтите павета?

Ив. Цветков: Аз бях един от първите двайсетина съзаклятници в началото на 2016-а, които се събраха да създадат политически това т. нар. градско-дясно, което след известни родилни мъки се превърна в "Демократична България". Те изглеждат все така верни на великолепните идеи, около които се обединихме още тогава - особено за съдебната реформа, електронното управление и т.н., но сякаш априорно нямат необходимата критическа маса, за да ги осъществят - поради висококонтекстуалната колективистична култура, програмирана в българския умствен софтуер, и още някои неща. Дано някой ден да се окаже, че греша.

ДВ: Загубата на Тръмп, протестите в Русия, натискът върху Борисов - в коментар за ДВ Евгений Дайнов заяви, че популистите са в отстъпление. Споделяте ли мнението му?

Ив. Цветков: Това са сто теми. Ще кажа най-общо така: просветен, нетръмпистки десен консерватизъм, ерхардов подход в икономиката плюс семейство, вяра, индивидуални права, норма и най-вече рацио - извън популистките патриотарски заклинания. Но като стоик от епиктетов порядък не съм оптимист, особено с люшването към нов либерален авторитаризъм, който търси реванш след Тръмп. Тук има още една опасност, освен т. нар. политическа коректност (т.е. обществена приемливост, както се опитвам да го преведа, която достига невероятни низини в непомерния си императив) - всички да бъдем някак идиотски позитивни, нещо като княз Мишкин на екстази.

ДВ: Пандемията несъмнено доведе до промени в политическите и обществени отношения. Какво направи тя, според Вас, катализира ли някои процеси или създаде нови феномени?

Ив. Цветков: Пандемията, по моему, сякаш официализира тревожността - или онзи страх, описан от Киркегор и Юнг, или пък гръцкото "анхо" на досократиците. Да поясня - тревожността е по-смазваща от страха. Поради нещо много просто - страхът има обект, а тревожността - не. Тя е продължително състояние, а не конкретен уплах, и сега форсмажорът някак я превръща в онтологична. В икономически смисъл прекариатът ще нараства, а в социокултурен - залезът на експертизата и авторството на учения човек въобще ще се ускорява, включително и заради споменатото дигитално варварство, което подменя фактите с личните мнения на умствено епилирани хора и всякакви там плебейски тъпотии. Въобще - ще е забавно. Аз обичам декаданса, обичам камъка на Сизиф да се търкулва обратно и много държа да няма "happy ending".

Ивайло Цветков е юрист, философ, културен антрополог, доктор по комуникации в СУ „Св. Климент Охридски“.

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    30 2 Отговор
    Любчо Дилов - Червен щял да бъде интелектуалното острие на герб.
  • 2 555

    48 13 Отговор
    Този с какво е известен, че нямам спомен?

    Коментиран от #3, #4, #14

  • 3 хахаха

    37 3 Отговор

    До коментар #2 от "555":

    Коментира мачове. Познава играчите до последната резерва.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Йеронимус БОШ

    51 4 Отговор
    Дали този човек може да говори с обикновени , нормални , разбираеми думи ? Да не замесва термини , философи , течения , екзистенциализъм , аналитичност , които затормозяват мисълта и осмислянето на казаното.

    Коментиран от #12, #16

  • 6 Тото 1 и Тото 2

    40 5 Отговор
    Дали Нойзито сам разбира какво иска да каже ?
  • 7 КлифърдБъртън

    35 5 Отговор
    Интересно съвпадение ли е , че Ивайло , преди време беше остър критикар на Вожд Бойчо / дори го нарече ЕДНОКНИЖНИК /, а сега изведнъж затихна в изказа си крещу него ? ! Да не си е променил мнението за ПРЕМИЕРИНА ни ? Само питам де , нищо повече !
  • 8 Балонът се пука

    31 4 Отговор
    Гербаджиите решиха да покажат, че не само простолюдието, а и интелигенцията е с тях. Завъртяха имена на известни с високото си културно равнище хора,в това число и Нойзи,като техни кандидати. Обаче-ядец. Достатъчно е да се прочете горното интервю, за да се разбере, че нивото на гербаджиите си остава ПКП и Дани К. Номерът им не минава.
  • 9 ЖлъченМЕХУР

    33 1 Отговор
    Трудно ми е да си го представя с Мария Игнатова. Още повече пък да стоят и да си говорят ! Русото моме ще слуша и ще премигва неразбиращо ли , казващо само Ааа и Ъъъ ?

    Коментиран от #15

  • 10 УРА и НАПРЕД

    16 1 Отговор
    Жестока интелигенция си имаме. С висока обща култура / макар , че ФИЗкултурата малко й липсва /. Толкова е висока , че почти стига 1 метър.
  • 11 фАНТОМасс

    18 3 Отговор
    Това ли е еманацията на новата , софийска , градска , снобарска култура и интелигенция ? Тя говори с думи , съдържащи повече от 7 букви , спи с руси златотърсачки , изоставя заради тях семейството си , ходи небрежно брадясал , черноризо-облечен. С една дума - СИМПАТЯГА е / поне по музикалните си пристрастия / !
  • 12 Вируслав

    9 9 Отговор

    До коментар #5 от "Йеронимус БОШ":

    Той зат'ва си е барнал и странният прякор Нойзи, че направо и като второ Аз го ползва. С една дума - сдуханяк!
  • 13 Майкъл

    22 8 Отговор
    Гледам Нойзи и като коментира мачове по Диема.За мен има много богат речник и много знания-бих казал,в различни сфери на науката,спорта и т.н.Мисля,че ще бъде много по-добър и в политиката,от много други политици! А ЗА ТЕЗИ-КОИТО НЕ РАЗБИРАТ,КАКВО ГОВОРИ-то те,се самоизлагат в писанията си,защото много малко са чели...?! Критикуването-Е НАЙ-ЛЕСНО!!!
  • 14 БАТЬОВ

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "555":

    С това,че ти НЕ си известен!!!
  • 15 Нокаут Тушев

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЖлъченМЕХУР":

    За любовта-граници няма! Който може-го може!
  • 16 Кълдъръм ефенди

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Йеронимус БОШ":

    Имаше един ВИЦ в миналото-диалог с Адриано Челентано!!! И той така,като теб-слуша,слуша разни термини,философии,течения и т.н. !!! И накрая,казва в превод/от италиански на български/ пред аудиторията-Адриано каза,,Добър вечер" !!! Явно и на теб,ти е къса паметта-изяснявам го!!! Да не си напрягаш плиткия мозък !!!
  • 17 777

    12 1 Отговор
    Учителката:
    - Деца, днес ще ви разкажа как се е появил първият човек.
    Иванчо се обажда:
    - Госпожо, нас повече ни интересува как се е появил третият...
  • 18 кикоман

    13 0 Отговор
    Всеки е известен на някого, а на други - не. Важното е с какво е известен на някого. Иначе нямам нищо против "прекариат" , "форсмажор", "дигитално варварство" и други подобни интелектуални одежди за комплексирани хора.
  • 19 фтнп

    12 4 Отговор
    Сложни засукани фрази. Чел е много, но в главата му е миш-маш.
  • 20 хтврпннх

    15 3 Отговор
    Един от начините да скриеш, че си прост е да използваш всякакви сложни думи на кило, като този. Това е неуспешен опит за внушаване на мощна интелектуална потенция. Използване на лексими с неасно значение и отвлечен смисъл, с които нищо да не стане ясно на околните за какво говориш.

    Коментиран от #21

  • 21 1234

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "хтврпннх":

    Иначе няма да се различава от другите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сега не съм ли права,

    6 3 Отговор
    че соца чрез НГДЕК даваше железна идеологическа подготовка. Споделям напълно скептицизма на антрополога относно Фейсбук, но по Бел си оставам социалист в икономиката, въпреки че отсъствието на автентична лява партия само усилва фрустрацията ми по Фройд. А дигиталното варварство, което позволява личността да бъде потрошена именно за целите на умствено епилирани, наистина отменя всякакъв щастлив край.
  • 24 Мой

    17 3 Отговор
    По-добре някой, който говори като Нойзи, отколкото еднокнижния крадец да ми се кара всеки ден от телевизора, с просташкия си речник и гнусната си физиономия
  • 25 Павел Пенев

    6 1 Отговор
    Вие заедно с Иво Беров и Георги Харизанов не сте ли щатни служители при Георги Коритаров, и дали някой ви гледа?

    Коментиран от #27

  • 26 8326

    3 5 Отговор
    Тоя нойзи си е гербаджия, да не се обажда.
  • 27 един от стадото

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Павел Пенев":

    Пафка, гледай какво става с тази телевизия, ако не спечели герб. Кранчето спира, и ти обещавам, че никой няма да вземе тия нойзита, коритаровци, беровци барабар с оня назначения по партийна линия шеф харизанОF
  • 28 Ливърпулчо

    11 2 Отговор
    Нойзи е интелигентно момче ! Много чете !
    И не е герберче !
  • 29 Ришельо

    3 1 Отговор
    Субективно казаното дотук е,чети между
    редовете със изцъклен поглед на профан !
    Ако съм разбран !
  • 30 Цоко

    5 5 Отговор
    Това "нойзи" нещо като "мегз" ли е?
  • 31 Гербер от Подгомер

    3 5 Отговор
    А бе,не моа го разбера тоа Нойзи,Мойзи ! А !
  • 32 6666

    4 1 Отговор
    По умен и от амет. Амет майка ти каза, че няма друг като теб, но пусни й клипчето Нойзи или Ивайло. Браво на родителите му. Шашка долу. Кой е чел си личи. Браво моето момче. Успех и късмет ти желая.
  • 33 Този наСнимката

    1 2 Отговор
    Играе в нашият Цирк като Циркаджия и е шев на Горилите и ги храни по по 3 пъти и им бере Банани по дърветата