22 Февруари, 2021 10:00 4 482 6

Как тази държава се превърна в оазис по време на пандемията

  • мексико-
  • туризъм-
  • оазис-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • туристи-
  • почивка

Хиляди чуждестранни туристи виждат в Мексико един вид оазис за пътуване в пандемията, благодарение на почти несъществуващи ограничения

Как тази държава се превърна в оазис по време на пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Пиер, млад французин, живеещ в Ню Йорк, няма съмнения, когато избира къде да пътува, за да прекара няколко дни на почивка миналия ноември. “Реших да отида в Мексико, защото не се изискват тестове за COVID-19 на влизане. Искахме да отидем на островите Търкс и Кайкос, но имаше много ограничения. Така че, въпреки че Мексико не беше първата ни възможност, решихме да разчитаме на спокойствие”, казва той, пише агенция БГНЕС.

Подобно на него, хиляди чуждестранни туристи, особено от САЩ, виждат в Мексико един вид оазис за пътуване в пандемията, благодарение на почти несъществуващи ограничения за влизане по въздух. Мексиканското правителство, което е получило много въпроси за тази почти безпрецедентна позиция в света, настоява, че ограничаването на влизането на туристи няма ясен ефект върху намаляването на броя на инфекциите в държава, която (по последни данни) има близо 180 000 смъртни случая от COVID-19. Това, за което тази стратегия е помогнало обаче, е, че един от основните източници на доход в Мексико е успял да преживее пандемията малко по-добре, отколкото в други страни, където туризмът е почти буквално смазан от вируса. Световната туристическа организация нарече 2020 г. “най-лошата година в историята на туризма” в света, с един милиард по-малко международни пристигания и намаление от 74% в сравнение с 2019 г.

Но в Мексико, при липсата на данни за края на годината, последните оценки от Министерство на туризма (Sectur) и Националния туристически бизнес съвет определят този спад в страната на “само” 44% или 45%. Според Sectur всъщност, това по-ниско въздействие би означавало, че Мексико ще се издигне от седмо на трето място в списъка на страните, които приемат най-много международни туристи. Мексиканският министър на туризма Мигел Торуко даде да се разбере, че това подобрение е нещо „конюнктурно“ и евентуално „временно“, докато ефектите на COVID-19 в туризма се адаптират към новата норма в бъдеще. Но относно основната причина, поради която Мексико успя да спаси туристическата катастрофа по-добре от другите конкуренти, изглежда няма съмнение.

„Очевидно е, че един от основните фактори, поради които Мексико е напреднала в тази класация, е, че властите поддържат открити пространства, освен факта, че очевидно има туристически атракции, които ни правят сред най-посещаваните в света“, казва пред Би Би Си Мундо Густаво Армента, директор по комуникациите на Sectur. “Ако добавите към това факта, че други конкуриращи се страни като тези от Карибите наистина са затворили небето и са поставили ограничения, очевидно те са фактори, които са причинили този туризъм да бъде насочен към Мексик”, добавя той. „Разбира се, малкото ограничения за пътуване, свързани с COVID-19 повлияха на международния туризъм в Мексико“, съгласен е Стивън Макгиливрей, ръководител на маркетинга на Travel Leaders Group, една от най-големите компании за туристически агенции в САЩ и Канада. По-голямата част от чуждестранните пристигащи със самолет в Мексико през 2020 г. продължават да пристигат именно от тези две страни: 65% от общия брой са от САЩ и 12,3% от Канада, според Sectur.

„Много от най-търсените дестинации от американски и канадски туристи са градове в Мексико като Канкун, Ривиера Мая / Плая дел Кармен / Тулум, Лос Кабос и Пуерто Валярта“, потвърди пред Би Би Си Мундо и онлайн туристическата агенция „Expedia“ в Мексико. Зак Рабинор, президент на компанията за луксозен туризъм „Journey Mexico“, посочва, че въпреки че нейната активност е спаднала с 51% в сравнение с 2019 г., ситуацията в страната е могла да бъде и по-лоша. “Посещенията в Мексико се повлияха от ограниченията в други географски ширини. Тук бизнесът никога не спря напълно и през 2020 г. имаше въздушни услуги от основните градове на Северна Америка,” казва той пред Би Би Си Мундо. За разлика от ситуацията в Мексико, агенциите цитират популярни дестинации в Европа като Италия, Испания или Великобритания като някои от тези, които са отбелязали най-голям спад сред клиентите си поради ограничения на пътуванията и затварянето на границите им. В Латинска Америка места с големи туристически загуби бяха „Пуерто Рико, Перу и главно Бразилия, силно засегнати от бразилския щам на вируса, който накара големите емитери от техния туризъм да прекъснат връзките си“, казва председателят на Конфедерацията на туристическите организации на Латинска Америка (Cotal), Гилермо Шнайдер.

Стратегията на Мексико да държи небето си отворено през цялата пандемия е поставена под въпрос от началото на кризата. Въпреки че сухопътната му граница със САЩ е затворена за несъществени пътувания като туризъм, летищата му никога не са затваряни. Пътуващите, пристигащи в страната, са помолени само да попълнят здравна форма и се мери температурата им. И въпреки че по-голямата част от страните, които отваряха отново границите си, се нуждаят от отрицателни тестове за COVID-19 или задължителна карантина преди да се разреши влизане на всички пътници или от определени националности, политиката на Мексико остана непроменена. Според картата на правилата за пътуване за COVID-19 на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), Мексико е една от малкото страни в света, класифицирани като “неограничаващи”, заедно с други като Афганистан или Северна Македония. В Америка Мексико е единствената страна с такива отпуснати ограничения. Коста Рика, която живее предимно от туризъм, също не изисква доказателство за COVID-19, но изисква медицинска застраховка за чужденци, която покрива разходите за лечение, ако болестта е заразна и настаняване в случай на карантина.

Но Хуго Лопес-Гател, заместник-министър на здравеопазването в Мексико и видимо лице на правителството в лицето на пандемията, отново изключи, че страната ще затегне изискванията за влизане на пътниците. “Искам да повторя, че позицията на СЗО, съобразена с препоръките на Международните здравни правила, не е благоприятна за тези мерки”, настоя той на 1 февруари. Освен това той увери, че приносът, който международните туристи могат да имат за увеличаването на случаите на държава като Мексико, която вече има активно предаване на вируса на своя територия, е „откровено малък“, дори ако те пристигат от места с висока брой инфекции. „Наред с други неща, защото е добре документирано, че пътуващите обикновено са хора с нисък риск или хора с ниска вероятност от активно заболяване, именно защото като цяло хората не пътуват, когато са болни“, каза той. Панамериканската здравна организация обаче предупреди на 3 февруари, че инфекциите и смъртните случаи от COVID-19 в Мексико се увеличават особено „в щатите, донесли значителен туризъм през коледния сезон“ като Гереро, Кинтана Ро, Наярит и Южна Долна Калифорния. Уникалната стратегия, следвана от Мексико, се обсъжда от мнозина в собствения медицински сектор на Мексико.

“Всички държави предприемат тези мерки, за да наблюдават и контролират влизането на пътници, за да предотвратят навлизането на зарази. Но Мексико не иска вредите, които биха причинили за туризма и икономиката на страната”, коментира прид Би Би Си Мундо Лори Ан Ксименес-Фиви, доктор по медицински науки. “Но ако учен като Лопес-Гател казва, че една много логична и доказана мярка не работи, тогава той не говори като епидемиолог, нали? Той говори като политик, защитавайки позицията на президента, който предпочита да не прави тези здравни огради, защото не иска да поеме тези разходи “, казва авторът на книгата” Непоправими щети. Престъпното управление на пандемията в Мексико”. Пиер, младият французин, който се възползва от това положение, за да влезе в Мексико, за да се наслади на почивка на остров Косумел, не е наясно с мнението си за тази липса на мерки. “Не мога да ви кажа дали те изглеждат правилни или недостатъчни. Предполагам, че ще бъде, защото се нуждаят от туристи в Мексико, така че те не поставят ограничения като другите държави, нали?” Но освен че е оазис за туристите, Мексико се превърна и в решение за тези, които искат да пътуват до друго място, но не могат да го направят директно от страната си поради настоящите санитарни забрани. По този начин Мексико е една от възможностите, избрани от много пътуващи, за да направят „дълго междинно кацане“ от две седмици, преди да могат да продължат до дестинацията си, особено до САЩ.

Вашингтон продължава да забранява влизането на хора, които са били през последните 14 дни в Европа, Бразилия, Южна Африка, Китай и Иран. Но пътуващите от Мексико са добре дошли. Даниел, испанец, който трябва да пътува до Маями от страната си през юли, прекара тази задължителна карантина в Мексико Сити. Близостта му до САЩ, наличието на приятел в мексиканската столица и фактът, че беше „относително евтино“ да прекараш две седмици там, направиха това да изглежда най-добрият вариант. Младежът смята, че тази забрана за пътници от Шенгенската зона в Европа „никога не е имала смисъл от научна гледна точка след първите два месеца от пандемията“. “Когато пътувах до Мексико през юли, едва ли имаше случаи с COVID-19 в Испания. САЩ ми забраниха да пътувам от държава, в която на практика нямаше случаи, но не постави никакъв вид ограничения за полетите от Мексико, където тогава имаше повече от 600 смъртни случая на ден “, казва той. Но туристическите организации подчертават, че има и други причини, поради които пътуващите избират Мексико за ваканцията си и това са всички мерки, предприети в хотели или други дейности в сектора в страната, за да защитят здравето на туристите. Според Армента от Sectur „мнението на хората, които искат да пътуват има огромно значение и ако те знаят, че отиват на място, където здравето се неглижира биха помислили два пъти“.

От „Travel Leaders Group“ казват за Би Би Си Мундо, че “Мексико разполага с едни от най-добрите курорти в света, които скоро приеха протоколи за здраве и безопасност. Тези “ол инклузиви” станаха още по-привлекателни в пандемия, защото не се налага да напускате курорта или да контактувате с хора, които излизат и влизат на територията му. “ Французинът Пиер потвърждава, че се е чувствал “напълно в безопасност” в хотела в Мексико, където е отседнал, където служителите са били с маски за лице, навсякъде е имало антибактериален гел и се мери температурата на гостите. “Разбира се, когато излизате на парти, в баровете виждахте хора, които танцуват, прегръщат се и не спазват дистанция. Всичко беше много като през 2019”, спомня си той. Даниел казва, че по време на престоя си в Мексико Сити през юли е бил „приятно изненадан“ от степента на информираност на населението относно спазването на мерките за сигурност в сравнение с Испания или САЩ. “Тогава мерките бяха малко по-слаби, отколкото в Испания, която излезе от строга домашна карантина. Въпреки това, аз се чувствах по-сигурен в Мексико, тъй като, въпреки че имах по-малко ограничителни мерки, ми се струваше, че те се спазват много повече”. Бъдещето на пандемията е несигурно, както и въздействието, което ще продължи да оказва тази година върху туризма.

Мексиканският национален туристически бизнес съвет прогнозира в доклад от януари, че пристигането на международни туристи може да се увеличи с 10% тази година, въпреки че те все още ще бъдат с 40% под 2019 г. и предвижда “много дълъг” път за възстановяване на сектора. Остава да разберем и как някои мерки, предприети наскоро от основните държави на произход на техния външен туризъм, ще повлияят на Мексико. Канада преустанови полетите си до Мексико и Карибите до 30 април поради пандемията, докато САЩ изискват отрицателен тест за COVID-19 от 26 януари, за да влязат в страната по въздух, включително за гражданите си, които се връщат у дома. „Да, ще видим за това изискване дали ще има спад при пътуванията от САЩ, но се надяваме, че няма да бъде огромен, предвид инфраструктурата за тестване, която се изгражда в Мексико, особено в най-популярните туристически райони“, казва Ерика Рихтер, директор по комуникациите на Американското общество на туристическите съветници (ASTA). Президентът на компанията „Journey Mexico“ потвърждава, че след влизането в сила на тази мярка “е имало кратка вълна от анулиране и отложени пътувания” от САЩ, но че дейността вече е уредена. Въпреки новите мерки и Пиер, и Даниел планират да се завърнат в Мексико през следващите седмици. Първият отново на почивка от Ню Йорк, а вторият, който прекарва поредната карантина на път за Маями от Европа.

Французите са загрижени, че сега се изисква отрицателен тест, за да се върне в САЩ, поради риска той да бъде положителен в Мексико и „да бъде блокиран там“. Но испанецът е съгласен, че се изисква тест за коронавирус преди да се качи в страната на произход, за да пътува “безопасно” и всъщност смята, че Мексико също трябва да го направи. Той обаче не вярва, че това е диференциращ фактор, когато става въпрос за обяснение на инфекциите. “САЩ и повечето европейски държави строго ограничават международните пътувания и случаите са също толкова високи”, казва той. Ясно е, че туризмът ще продължи да бъде затънал в несигурност, чакайки да види как ще се развие пандемията. Шнайдер, де ла Котал, смята, че това може би допринася за „професионализиране на сектора“ и че пътниците се обръщат повече към организирания туризъм и агенции поради идеята, че техните протоколи за здраве и безопасност могат да намалят възможността да бъдат заразени на почивка. “Надяваме се по-рано, но ние смятаме, че 2022 г. ще бъде годината на туристическа дейност. Хората ще започнат да пътуват както никога досега, защото това е дейност, която не може да се промени в характера на хората”, заключава той.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 папая

    16 0 Отговор
    да живеят танзания и мексико
  • 2 Рошко

    9 1 Отговор
    Не всички се кланят на евреите и парите им

    Коментиран от #3

  • 3 Моше

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Що бе р06к0, в Мексико безплатно ли е всичко?
  • 4 Матей

    8 1 Отговор
    Ей това е,хората са разумни и от една привидна беда се успели да извлекат и полза,това показва и че не са зависими от американския империализъм и здравен фашизъм.Чудно е ,че такава информация е успяла да си пробие път в уж достъпния интернет.А в колко ли още страни е така,кой ще ти каже?Та няма ли кой да помисли,вируса е вече навсякъде,да затваряш граници и спираш пътници е съвършено безсмислено,какво могат да внесат,това което и бездруго е тук.по същата логика и всички мерки и теглилки са пресилени и излишни,както и ваксините.Ккато съветна доцент Мангъров,трябва да се остави тоя грип да се навърлува и край,както всяка година.Имало е и много по-тежки грипове ,с много по-голяма смъртност,но в случая се касае да пландемия,с политически подтекст.
  • 5 Само

    1 1 Отговор
    като прочетох: Пиер, млад французин, живеещ в Ню Йорк.... и се отказах да чета до края.
  • 6 Ron Burgundy

    2 0 Отговор
    Мехико е ок в курортите, я излез извън тях. Това е мафиотска държава, управлявана от картелите.