Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 13:00 2 641 9

Томбола с пипани зарове

  • избори-
  • томбола-
  • зарове-
  • политика

В България нещата са извън логиката, която ръководи политическия живот другаде

Томбола с пипани зарове - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България тръгва отново на избори. Обезверена, както никога досега, но тръгва все пак. Парламентът, в чиито ръце е концентрирана цяла власт, благодарение на квотите, се ползва със 14% одобрение. При едни истински избори, в една реална демократична система, осемдесетте и шест процента недоволни биха помели безапелационно и бързо изхабеното "народно представителство". В България нещата обаче са извън логиката, която ръководи политическия живот другаде. Вече 30 години системата не позволява оформянето на алтернативна опозиция, способна да "обърне масата" и България да влезе в крак с другите европейски демокрации.

За сетен път неоправдан брой партии и партийки ще опитат късмета си, въпреки че повечето от тях съзнават, че освен да ги видят роднините им по телевизията, друго няма да постигнат. От 39 само 5 ще влязат в парламента, още 2 може би, а останалите 32 само ще се кръстят за спасителния 1%, който би им дал достъп до партийни субсидии. Те ще са следващите извънпарламентарно представени партии. Тази странна само българска измислица не съществува никъде другаде. Колкото и дребни да са тези субсидии, те все пак се взимат от джоба на данъкоплатеца. Това се правело в името на демокрацията!?

Понеже Франция и САЩ не подпомагат извънпарламентарни партии, означава ли, че българската система е по-демократична от техните? Отговорът всички го знаем, причината - не. Целта е винаги една и съща - да се раздроби и разпарчетоса недоволството. Да се създаде лутане пред "чаршафите", които служат за бюлетини. Представете си братя Пулеви срещу 37 боксьорчета категория "муха". Това е настоящата българска политическа реалност." А-а-а, не били всички "мухи", имало и "петли", "пера" и "леки-средни". Да, но "тежки няма. БСП е заела ролята на полу-тежкия Тервел. Това е политически покер, който предлага българската избирателна система. Който слага ръкавици - трябва да го знае. Защото по-лесно се качва на ринга, по-трудно се слиза.

Румен Радев удари гонга и седна на първия ред заедно с VIP наблюдателите. Би било редно президента да се изяви поне като рефер, а не като "крупие". Съветниците му вероятно са преценили, че който и да спечели, без него не може. Втори мандат защо? "Мандата" не е програма. Различни граждански сдружения събират подписи за "Президентска република". Увеличаване на правомощията на президента за сметка на парламентарния абсолютизъм е желателно, но как ще се реализира то, ако Радев мълчи? И не мислете, че някой от бъдещите кандидат депутати ще го каже. И да иска, няма да може. На четири очи вероятно, но пред камерите - не!

Централната избирателна комисия е тази, която раздава парични "пакети" на кандидатите и ги задължава да ги похарчат при определени медии. Това е допълнителна българска специфичност. Парите на данъкоплатците се наливат в джоба на частни медии! Дебатите са предварително "обезкостени". ЦИК също е тази, която диктува темите. Не се чудете, ако по време на дебатите ви стане скучно от това което виждате и чувате. Въпросът за "Президентска република" едва ли ще бъде разгледан, защото нито ГЕРБ, нито БСП желаят над тях да стои някой. Теми като - премахване на "плоския данък" и болниците "търговски дружества", едва ли ще изплуват на екрана.

Тогава, къде се крие надеждата? Защо да гласуваме изобщо? Надеждата може да възкръсне, при положение, че между новите депутати се намерят силни фигури, способни да наложат "пряката демокрация" с референдума, като средство за разчупване на ледника. Българското общество не се нуждае от вечен Борисов, нито от вечен Радев. Вечни са Ким Чен Ун, Путин и Си Дзинпин. В Западното полукълбо системата е друга. Джо Байдън замести самоувереният Тръмп. Саркози още търка подсъдимата скамейка, а Макрон няма никаква сигурност в преизбирането си. В Италия Марио Драги взе мястото на Джузепе Конте, без страната да загуби четвъртото си място между най-развитите европейски икономики.

Това са системите, които позволяват на свободните европейски граждани да сменят управляващите, да ги съдят, вкарват в затвора или оправдават. Изборът, който България все още не е направила е този. Друг няма!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    1 14 Отговор
    Божка, объркал си медията, тези статии в Компот Нюз...
  • 2 Жоро

    12 0 Отговор
    Ми как да има промяна, като "умни"-те изкараха хората от протеста пияни, платени и наркомани. Сега ще има миризливо ако- по равно и за всички.
  • 3 ким чен ун

    12 1 Отговор
    Халал ти вера за правата дума!Вие българите взехте да проглеждате като слепи котета!
  • 4 Шпек

    17 1 Отговор
    Парадоксът е,че в България бедните и неособено образовани хора подкрепят дясна популистка партия като ГЕРБ. Интелигенцията и умните дават вота си за десни формации—ДСБ и др.БСП разчита на възрастният електорат плюс ляво ориентирани млади хора. САЩ си подкрепят тия с досиетата,крадените пари и всякакви други зависимости докато са им изгодни.
  • 5 Стършел

    7 0 Отговор
    Водещите партии в България: Грабим Евросредства за Роднини и Баджанаци. Български Стогодишни Парцали Делян Павел Сава, но понеже Павелчо малко е в немилост може- Давайте Парите на Сава. Идваме Тъпи и Непросветени. и т. н.
  • 6 Божидар Чеков!! Пудел на Хранилка!!!

    3 6 Отговор
    Написа хиляда думи, бля, бля, за да кажеш накрая, че" друг няма" "марионетка, Мекере си Чеков,!!!
  • 7 Край

    7 0 Отговор
    Демокрацията се родила с мажоритарни избори в два тура.
    Всичко друго е имитация на избор и при него демокрация не може да има. Пускат ви едни листи с магарета наредени от шефчетата на БСП/ГЕРП/ДПС и някой друг за цвят. Шефчетата на партиите са плътно свързани с олигархията /Герб даже и с олигархията на Германия/ .
    После се чудите че Лъчо Мозъка, Деси Картечницата, Киро Добрев и Мисис Кърджали ви пишат законите.
    С два поредни мажоритарни мандата на НС всичката тая тиня ще е изтекла в канала ама за това се иска 1. ум. 2. воля и 3. смелост. от народа къквито не се забалязват.
    Кръглия "Преход" продължава. Аз в това не участвам.
  • 8 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Всичко е добре обмислено и узаконено - мърдане няма !! Ако не едните - другите ..... Все " нашите " ще са на власт !!!!
    Многото партии и партийки / всяка с гордото си "АЗ и стремеж към единия / 1%/ процент/, Изборният кодекс, Гласуването на "чужденците", ремонтираният закон за Референдумите, противоконституционните решения на т.н. Конституционен съд, наличието на партии на етническа основа......... Всичко е добре обмислено и узаконено - мърдане няма !!!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    Божидарчо, пак ли ти ръсиш мозък???
    Божидарчо-будалчо, мно-о-о-го дълга статия, може и по-кратичко: ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /РЕШЕТНИКОВ/