22 Февруари, 2021 16:00 2 887 21

Смъртта на науката

  • николай николов-
  • наука-
  • смърт

Шири се скучно дребнотемие във всички области

Смъртта на науката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През XX век физиката се развива с бурни темпове. Тогава, примерно на всеки десет години, учените правят важни открития, които разширяват нашия кръгозор и ни дават достъп до нови технологии. После настъпи застой. Съобщават за отделни постижения. Връчват Нобелови награди. Заснеха черна дупка. Предположително «хванаха» в колайдера Хигс бозона... Но тези неща бяха теоритично предсказани от по-рано. Сега като че ли липсват нови смели идеи. Тъпчем на едно място – опитваме за сетен път да си докажем правилността на приетия модел на света и не смеем да погледнем какво има отвъд защищаващата го стена от математически уравнения и спорни предположения.

Същото скучно дребнотемие се шири и в останалите сфери на науката. За изследвания със съмнителна полза биват опропастявани много пари и умствена енергия. Познанието деградира, защото е подчинено на материалната изгода. То се обезчовечава, лишено от морал, цели и логика. Екологичното безумие в ЕС е един от примерите за това. Крачка по крачка ние навлизаме в ново Средновековие, където се служи безропотно на установяваните от елита догми.

Но да се върнем обратно към физиката. Някога Айнщайн казва: "Бих желал да знам дали Бог е имал някакъв избор при сътворяването на света". Той смята, че главната цел на науката е съставянето на Теорията на всичко, която би обяснила защо нашата Вселена не може да изглежда и функционира другояче. В резултат в средата на седемдесетте години на миналия век е доработен Стандартният модел (СМ), описващ три от четирите фундаментални взаимодействия на елементарните частици и изградените от тях тела: електромагнитното, слабото и силното.

Само да припомня: слабото взаимодействие е свързано с разпада на ядрата, а в силното (наричано още цветно) участват кварките, глуоните и изградените от тях адрони.

Влюбените в симетрията изследователи са се постарали и с помощта на математиката съумяват да пресъздадат свят, подчинен на известните ни закони. Във века на пълното познание стремежът е видимото и невидимото да се обясняват с формули (а което не става, го замитат под килима)... Безспорно подходът е удобен... Но това не означава, че е правилен, нали?

СМ не включва определяща сила - гравитацията. Също така там не се разглеждат тъмната материя и енергия. И въпреки че не е пълен и точен, понастоящем той е признат за основополагащ за физиката, преподава се в университетите, използват постулатите му в изчисленията... Това е удивително - все едно да опитваш със счупен компас да се ориентираш в непозната местност.

За написването на Теорията на всичко не достигат данни. Предположително в природата се проявяват непознати физически явления, обаче ние не можем да ги регистрираме, изучим и обясним, защото липсват подходящи средства и методология. Определени надежди се възлагаха на Големия андронен колайдер, но засега оттам се получават пестеливи отговори на задаваните въпроси. Някой шеговите се беше произнесъл за учените, работещи с гигантската инсталация: "Ние искахме да намерим нещо, ала не знаем какво. Макар че, ако ни дадете още пари и обещаете, че няма да ни карате да се гърбим на полето или по строежите, ще пробваме пак да направим откритие. Но гаранция не ви даваме!".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска

    4 28 Отговор
    Физиката и медицината са мъртвородени науки. Ето например Теорията за Кръглата Земя и Теоприята за вирусите и бактериите си остават все още недоказани. Просто ТЕОРИИ!

    Коментиран от #5, #16

  • 2 Град Филиповци

    17 1 Отговор
    Искам да регестрирам иновация -
    чушкопек с wi fi управление.
  • 3 сценарист

    5 5 Отговор
    Физиката върви ръка за ръка с развитието на телевизията и филмовото изкуство.
  • 4 евреин

    8 6 Отговор
    науката помага на управленските елити да държат населението в подчинение- оръжия ,вируси,ваксини,медийна дезинформация и др.
  • 5 Нико

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска":

    Како Наске, я си плети чорапи на внуците и не коментирай неприсъщи за теб неща!

    Коментиран от #7

  • 6 смерш

    6 3 Отговор
    Единствено все по развити стават изкуствените интелекти/ИИ/ и то защото в създаването на всеки следващ решаващо участие има предходния ИИ! Настъплението на ТрДжГЛ скудоумието на запад и най-вече в САЩ води до застой на човешкия интелект!
    НО-вероятно предстои появяването на самоосъзнатия изкуствен интелект/СИИ/ и тогава за него човечеството ще се окаже пречка за развитието му!Въпросът е какво след това.........?

    Коментиран от #8

  • 7 Кака Наска

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нико":

    Я го питайте автора да ви обясни що е това гравитация. Знаете ли какво ще ви каже, каквото му е написано в учебничето..

    Коментиран от #19

  • 8 багабонтин

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "смерш":

    Казах ти да не гледаш Терминатор след 12ч вечер, че опикаваш чаршафите.

    Коментиран от #9

  • 9 смерш

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "багабонтин":

    Може би вагабонт е по-точния термин?
    А може би багабонтин е синоним на Дж Г?
  • 10 Behemoth

    2 6 Отговор
    Само в православието му е майката ...и Исуса Христа....каква наука какви пет лева...

    Коментиран от #11

  • 11 Йешуа

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Behemoth":

    Ама те православните не вярват в Христос.
    Йоан 7:38 BG1940
    Ако някой вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат от утробата му, както рече писанието.
  • 12 qqq

    5 3 Отговор
    Безсмислена статия. Вярно, че 21-ви век още не е родил нищо ново, а само развива стари концепции. Но има още 80 г. все пак.
  • 13 ЛилиПутин

    3 0 Отговор
    Знания НЕ. Кинти ДА. за тухли силиконов и пудра захар
  • 14 Избягал от БАН

    12 0 Отговор
    Шири се скучно дребнотемие във всички области - това са написали като подзаглавие.
    Но защо не идат в БАН за да видят не само свръхдребнотемие, но и мощно преписвачество от чужди автори. Ако преписвачът не знае западен език, хваща някой от младоците и го кара да му преведе нещо. Една такава хрисима преводачка за награда получи доцентура, а после я направиха зам.директор на един от институтите на БАН.
    Освен преписвачество, в БАН се практикува и спортната дисциплина "Кражба на интересни идеи", които някои наивни младоци споделят в докладчетата си, четени на вътрешноинститутски конференции или на регионални такива - незначителни научни форуми, които са достъпни почти за всеки. И после хлапето остава с пръст в уста, виждайки своята идея в статия на някой от шефовете, който си я е присвоил. Или пък дават идеята му като тема за дисертация на някое протеже на шефа, а на наивния младок възлагат като служебна планова задача да събере, обработи и обобщи емпиричния материал за тази дисертация, защото виждаш ли, новоизлюпеният докторант трябвало да се яви на изпитите от задължителния минимум. Поне няколко такива случая знам.

    Коментиран от #20

  • 15 Като се научите на

    4 0 Отговор
    етично отношение при използване на научните открития, тогава ще ви се даде да направите нови.
  • 16 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска":

    Медицината не е наука, а е занаят. 97% от занаятчиите лекари, лекуват по инструкции писана от друг.

    Коментиран от #18

  • 17 Лекар

    2 0 Отговор
    Учебник по медицина от 1968 е по-точен от сегашните "протоколи за лечение". Проблемът се задълбочава, търси се най-еФтиничкото, при не особено влошена статистика(до 20% влошаване). Така остават повече пари за ... преразпределение(така казваме на кражбите днес). Това е, мили деца - предполагам във всички области е така. Отделно, на управленски постове и в институти се назначават шуреите или баджанаците. Викаме му политическо ръководство - добре звучи, нали?
  • 18 Три виШи

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Знайко":

    Тя и математиката е занаят - 99% от математиците решават макар и сложни задачи с математически апарат писан от друг.
    Я дай сега пример за наука, умнико...
  • 19 Бат Танас

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кака Наска":

    Как'Наске - физиката е моделна наука, обясняваща нЕкои процеси в природата(точно или не толкова). Гравитацията във физиката е поле. Всеки ученик би следвало да го знае. А ако друго те човърка по въпроса - би следвало да се занимаваш с теоретична физика, като преди това е добре да завършиш поне ФзФ на СУ... Иначе словоблудството е лесно...
  • 20 Банан

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Избягал от БАН":

    Нашия БАН си е...БАН :) ние си го знаем :) Мен ме притеснява "По света", не само "у нас".
  • 21 Ехааа

    0 1 Отговор
    Автора явно е попрочел нещо от физиката. И малко е по прочел за НАУКА. И е решил да се понаправи на по умен и от Айнщайн. Едно е ясно, ако човечеството не се развиваше дори и в грешни посоки, нямаше да открива верните. И сега великият автор нямаше да може да си постне статийката в необятното информационно пространство изградено от МАТЕМАТИКА и ФИЗИКА. Навремето Бог да го прости професор Тагамлицки изказваше една страхотна мисъл - "Колжке, не е нужно толкова много да учиш, за да правиш такива големи глупости". Това важи и за автора!