23 Февруари, 2021 21:06 7 611 55

Дали не искаха да осуетят нови разкрития за ДС преди изборите?

  • досиета-
  • дс-
  • държавна сигурност

Така месец и половина преди изборите закономерно възниква въпросът: Коя партия и кои политици имат някакви идеи за излизане от този застой?

Дали не искаха да осуетят нови разкрития за ДС преди изборите? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Агентите на ДС и днес са във властта. Нито едно правителство досега не е имало интерес от осмисляне на комунистическото минало. Нещо повече - и сега виждаме опити да се саботират разкритията за това минало.

Коментар на Кристофер Неринг

"Това е малко като политически КОВИД: не знаеш къде ще те удари и как ще реагираш." Многозначителни думи на Екатерина Бончева за ефекта от предизборната проверка кои политически кандидати са имали връзки с ДС на НРБ.

Нека да си припомним. В средата на януари в България се разрази скандал: Бончева, която от 2008 година е член на Комисията по досиетата КОМДОС, поиска от премиера Бойко Борисов официална позиция по въпроса дали министърът на отбраната Красимир Каракачанов тайно се опитва на възпрепятства работата на Комисията. Какви са фактите?

Защо точно в навечерието на изборите?

В края на декември миналата година 10 депутати от управляващата партия ГЕРБ и от „Обединени патриоти“ внесоха в парламента предложението съставът на КОМДОС да се съкрати от 9 на 5 члена. Това предложение веднага предизвика логичния въпрос защо трябва да се правят промени в Комисията само 4 месеца преди парламентарните избори. Вносителите на предложението официално се аргументираха с финансови съображения: с по-малко членове КОМДОС щяла да струва по-евтино, а пък и други институции били принудени да работят с ограничен персонал. И двете твърдения са верни, но изобщо не дават отговор на възникналия въпрос: Защо точно в навечерието на изборите?

Една от възможните причини е скрита в задължението на КОМДОС преди парламентарните избори да провери всички кандидати за евентуална принадлежност към Държавна сигурност. В навечерието на последните парламентарни избори през 2017 г. Комисията провери 4060 лица, за 79 от които се оказа, че преди 1989 г. са били щатни или нещатни сътрудници на ДС. 30 измежду тях бяха за пръв път оповестени като сътрудници, за останалите 49 се знаеше от предишни проверки.

Дали предложението за намаляване на състава на Комисията нямаше за цел да попречи на нови разкрития преди изборите през април? Или пък беше просто опипване на почвата за бъдеща нова уредба на работата на КОМДОС?

Задачите на КОМДОС

Комисията за досиетата беше създадена в края на 2007 година от Тройната коалиция. Тя има две главни задачи: Първо – да съхранява архивите на ДС и да осигурява достъп на обществеността до тях. И второ – да проверява за принадлежност към ДС на онези групи от лица, които са изрично изброени в закона. В същото време Комисията няма задачата да оценява архивните материали или пък резултатите от извършените персонални проверки. И още нещо, което не бива да се забравя: принадлежността към бившата ДС не поражда автоматично юридически или други последствия. С други думи: политиците и хората на изброените в закона позиции няма защо да се опасяват, ако са били сътрудници на ДС. Нека тук да припомним, че според различните изследователи, броят на сътрудниците на ДС по времето на НРБ може би е възлизал на 100 000 до 200 000 души - една сериозна армия от шпиони, агенти и доносници.

Проверките и разкритията на КОМДОС изпълняват две важни функции. Те от една страна показват, че и до днес българското общество, политиката, бизнесът и медиите са просмукани от кадри на някогашната ДС. А от друга могат да служат за ориентация в навечерието на избори, при сформирането на правителства и раздаването на постове. Въпреки това изминалите 13 години показват, че принадлежността към ДС не поражда никакви отрицателни последствия. Във всички правителства, партии и парламенти след 1990 имаше личности, които преди 1990 са работили за ДС. Включително и един президент.

Агентите на ДС във властта

В сегашното правителство досие има министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който през 1989 г., месеци преди падането на комунизма, е вербуван от политическата полиция под псевдонима „Иван“ и е работил за Шесто управление на ДС.

Още през 90-те години на миналия век в българското общество вървяха слухове, че Каракачанов е бил сътрудник на ДС, а през 2006 г. тогавашният вътрешен министър Румен Петков официално огласи този факт. По-късно и КОМДОС го потвърди. Тъкмо във връзка с ДС-миналото на Каракачанов Екатерина Бончева се пита дали предложенията за промени в Комисията не са по някакъв начин свързани с министъра на отбраната.

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков също е бил нещатен сътрудник на ДС. Марков, който от 1994 до 2003 година беше дори конституционен съдия, дълги години уверяваше, че оповестените доказателства за неговото сътрудничество за фалшифицирани, но проверките на КОМДОС показаха друго. Според тези проверки, най-късно от 1972 до 1976 година Марков е работил под псевдонимите „Николай“ и „Стефан“ най-напред за СГУ на ДС, а после за политическата полиция на Шесто Управление.

През 2019 година КОМДОС публикува и резултатите от проверката сред „горните етажи“ на политическите партии. Оказа се, че най-много бивши сътрудници на ДС има в БСП – 52 души. Следват политиците от ДПС, сред които 18 души са работили за ДС, във ВМРО броят им е 4, а в ГЕРБ са двама.

Списъкът на българските политици с ДС-минало е дълъг. Същото се отнася и до ръководния персонал в държавните институции и служби, който не се избира пряко от гласоподавателите. Статистически правителствата на ГЕРБ от последните 12 години изглеждат по-добре в това отношение, ако ги сравняваме с БСП или ДПС. Въпреки това обаче и по време на кабинетите начело с Бойко Борисов принадлежността към бившата ДС не се смяташе за пречка да се заемат политически или държавни постове. И съвсем закономерно по време на вълната от протести срещу избуяващата политическа корупция в България през миналата година въпросът за мрежите на бившата ДС отново излезе на дневен ред.

Има ли кой да прекрати този застой?

На фона на всичко това опитът да се промени законът за КОМДОС точно пред изборите изобщо не изглежда случаен. Всъщност Комисията трябва да получава нов мандат на всеки 5 години. Последният изтече още през 2017 г., а оттогава насам тя работи с извънреден мандат. Ето защо предложението да се намали броят на членовете на Комисията показва най-вече едно: сегашната правителствена коалиция няма никакъв ясен план нито за работата на КОМДОС, нито за бъдещето на ДС-архивите, нито пък за подхода към бившите кадри на Държавна сигурност. По този въпрос, който е от ключово значение за осмислянето на комунистическата диктатура в България, вече от години цари пълен застой. В страната не беше проведена лустрация, не бяха разкъсани старите комунистически мрежи, пораждащи корупция, не се води никаква целенасочена политика за поддържане на паметта за жертвите на комунизма.

В сравнение с всичко това въпросът дали КОМДОС да се състои от 5 или от 9 члена изглежда относително второстепенен. И все пак след публичната критика, отправена от Екатерина Бончева, внесеното предложение беше оттеглено. Тоест, засега всичко остава както си е. Но нека не смятаме, че завръщането към досегашния застой е някакъв особен напредък. Така месец и половина преди изборите закономерно възниква въпросът: Коя партия и кои политици имат някакви идеи за излизане от този застой?

*Кристофер Неринг е ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин. Следвал е източноевропейска и нова история в Хайделберг и в Санкт Петербург. От години следи събитията в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четник

    32 36 Отговор
    DW,излагате се.Все едно Български вестник да напише,че потомците на ГЕСТАПО и SS са във власта в Германия и управляват държавата.Много сте прости.
  • 2 Тодор Живков

    49 4 Отговор
    Ми той тиквата ми беше охрана и шофьор бре глупаци не помните ли..?

    Коментиран от #15

  • 3 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    53 5 Отговор
    ПИСАЛ СИ,ПИСАЛ СИ ЗА КАРАКАЧАНОВ,ЗА МАРКОВ ЗА ДПС,АМИ ЗА АГЕНТ БУДА ЩО НИЩО НЕ СИ ПИСАЛ??КОЙ ТИ ПОРЪЧА СТАТИЯТА??
  • 4 сектант

    26 3 Отговор
    започва се унищожаването на документи и заличаването на досиета
  • 5 кнаус 485

    21 41 Отговор
    Стига с това ДС, минало е отдавна ,било какво било, те тия от ДС, които са могли да направляват нещо вече измряха.....друг е дневния ред пред обществото....

    Коментиран от #8

  • 6 Jacques Yves Moineau

    35 9 Отговор
    '''... принадлежността към ДС не поражда никакви отрицателни последствия. Във всички правителства, партии и парламенти след 1990 имаше личности, които преди 1990 са работили за ДС''. ПЪЛНА ГЛУПОСТ. България е на последно място по ВСИЧКО, и затова е виновна ДС.

    Коментиран от #28

  • 7 АМА ИМА ИМА

    12 14 Отговор
    И АГЕНТ НА КГБ НЯЯЯКЪДЕ ОКОЛО ШАДРАВАНА И НОВОТО Н.С.!!!!????

    Коментиран от #47

  • 8 Jacques Yves Moineau

    31 13 Отговор

    До коментар #5 от "кнаус 485":

    Нищо ме е умряло. Докато има хора от ДС във властта, България ще е в това положение - жалка малка страна, зависима от Русия, Щатите, и '' Обединена'' Европа.

    Коментиран от #43

  • 9 будасавагоце

    14 5 Отговор
    докато не ви дойде акъла.все ние ще ви правим на маймуни!това е!!!
  • 10 Пловдив

    21 7 Отговор
    Сган...!!! Мръсна, долна, гнусна сган...!!! Ако зависи от мен, ще ги изправя всички, на стената...!!!
  • 11 ДС смрад

    31 6 Отговор
    Буда, Николай, Сава, Павел, Иван, Рудолф, Димитър, Алберт.......
  • 12 изкукуригал

    29 2 Отговор
    А за агент БУДА защо нищо не споменава защото всичко е целенасочено!!!
  • 13 Проблема

    20 4 Отговор
    не е дали са били сътрудници на ДС или членове на БКП комунизма е плъзнал навсякъде другарите управляват тайно никога няма да се отървем от тях
  • 14 Дядо бг

    12 5 Отговор
    дс имаше до 1960 год! после мошенници и сега няма !!!!!!
  • 15 Осман

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор Живков":

    Да така беше ама българите амнезия ги гони и забравят....Все едно на Хитлер личния шофьор един ден да каже че не е бил нацист а евреин ...ПРОСТ НЕОБРАЗОВАН НАРОД...
  • 16 бръснат ЧЛЕН

    15 4 Отговор
    Ето за това сме на дъното
  • 17 агяог

    7 5 Отговор
    Абе не умразна ли ви да сте все вие .А резултат никакъв вие се тепкате вие искате да грабите до живот.Излезте и го кажете, смешни сте .Стига лъгахте хората няма спирка .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Курумпе

    17 3 Отговор
    ДС ли, агенти ли...А, не Бе?!Буци НЕМА нищо общо с ДС, ни онзи ШкембЪ Войвода, а пък онзи от Дръндар, дето в затвора оцелял по време на Възродителния процес, щото предавал свойте, а днес е Светая Светих, ментор,Почитен Предател, гладен Хидроинжинер и безработен собственик на ВЕЦ Варна... нема нищо общо и той с ДС-то.Ми то Държавицата си е техна бре, парите също...и Вие сте си техни ро-би..нещо неясно?!/кой раздава порциите нали знаете.../
  • 20 Порно

    15 5 Отговор
    Всъщност Бончева си пази тлъстата заплата , служебната кола със шофьор , секретарката , командировки в страната и чужбина/въпреки че работата и е на бюро/. Работата на комисията могат да я свършат и лелките с контохчетата от архива. А останалото зависи от нас , не от Бончева.

    Коментиран от #54

  • 21 безпартиен

    12 5 Отговор
    Законът за досиетата е калпав!Калпав е защото скри имената на починалите служители и агенти!Как да научи този наш народ кои са предали душите си и за собствено благополучие и спокойствие са съсипвали човешки съдби!А ако имаше истинска ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ нямаше да има 10.11.1989!Нямаше да има нито Т.Живков,Луканов,Костов,т.нар.цар,ББ, и за когото се сетите от съвременните политици!
  • 22 Чики-Рики

    9 3 Отговор
    Да бе за ,, Буда, ,Гоце,, ,,Пирин,, и т.н. що така, нищо?!!
  • 23 Валентин Ангелов

    11 10 Отговор
    Точно тези Изроди агентите от ДС , окрадоха и убиха България.И трябва да бъдат издирени и избити , като псета.Чак тогава можем да говорим за възстановяване на държавността.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1122

    13 1 Отговор
    Кърви. Сестра туркиня е предавала сестра си. Дс турците заминаха за Швеция 1989.затворете страницата. Има и българка е предавала приятелката си. И от партия в партия се отзовава в герб. Живи и здрави. Миналото забрави. Времената днес са други. Оставят те без работа и мреш, ако нямаш. Не всичко преди е било зле и не всичко сега е окей. Кокто си е бил добре при бай тошо, днес деца, внужи са също по върховете. Нищо не може да се промени. Късметлиите имали късмет. Бай ганю с десагите от село най-вече. Гражданите град глад или при дуганя. Той раздава порциите, а бб блее
  • 26 дърта комуняга

    10 5 Отговор
    и тия боклуци продължават да цуцат държавни пари, няма да се намери някой да ги изрита завинаги далеч от властта, от софрата ......
  • 27 До Дойче зеле

    10 5 Отговор
    Защо тогава взехте племето в ЕС и НАТО бе абдали?
  • 28 РЕАЛИСТ

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Jacques Yves Moineau":

    Не те знам на колко години си, но не пуши неща, които не разбираш. Държавна сигурност си беше част от МВР у нямаше нищо общо със СССР. Чета ви глупостите, как ДС били хора на Русия и ми е смешно. Така ли наистина си представяте , че се наемат агенти на чуждо разузнаване.

    Коментиран от #51

  • 29 РЕАЛИСТ

    11 4 Отговор
    На автора бих задал въпроса, как така Каракачанов, агент на Шесто/ най гнусното/ е станал министър на отбраната на страна членка на НАТО. Нали е бил гледан под лупа и е бил одобрен от хората отвъд океана.

    Коментиран от #32

  • 30 Теорема

    9 3 Отговор
    Агентите на ДС се разпознават със 100% сигурност , когато високопарно опищяват орталъка , когато им се отдаде възможност по СМО , срещу бившата система , към която са принадлежали , и най-прилежно са работели .
  • 31 Българин

    13 4 Отговор
    1 Първо - На 10 ноември ДС на НРБ бе завзето от ЦиРейУ.??? - Срещу места в новия пазарно-демократичен свят, бившите агенти станаха турски и щатски агенти.


    2 Второ - Защо не се проверяват връзките на бг политици с ЦиРейУ и турското разузнаване.??? - Доста интересни неща ще изскочат за провала на България през последните 30 години , когато вече не е НРБ. 😜
  • 32 Реалист

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "РЕАЛИСТ":

    Но да признаем, че бившото членство в ДС на Каракачанов е единственото добро нещо в биографията на сегашния Каракачанов - слуга на янки и турци.

    Коментиран от #33

  • 33 РЕАЛИСТ

    9 3 Отговор

    До коментар #32 от "Реалист":

    Ама това е Шесто бе, човек. Тези са писали доноси за колеги, приятели и роднини. Гнусна работа.

    Коментиран от #34

  • 34 Реалист

    10 4 Отговор

    До коментар #33 от "РЕАЛИСТ":

    Както сега сега се пишат доноси срещу хората : донасят кой 'бил комунист' , кой 'бил ДС' . Сега донасят ,че да се харесат на новите господари от Анадола и Вашингтон . Същата пабота , но и по-лошо !. Защото Сега , при щатско-турскииите доносници България умиира !!!
  • 35 Механик

    10 3 Отговор
    Дайте да се разберем! Обяснима е злобата на запада против ДС, КГБ, ЩАЗИ и пр. , защото тези организации предотвратяваха опитите за събаряне на системата.
    За обикновенните българи, който "кълват" и повтарят клишета ще разясня следното:
    Всяка страна си има специлани служби. Това е имунната система, ако мога така да се изразя. Тя реагира на чуждите заплахи и отстранява елемнтите, които прееставляват тия заплахи. В това няма нищо порочно, защото дори великата Природа е взела такова решение и е направила подобна, имунна система във всеки жив организъм.
    Когато в БГ имаше държавна сигурност, в САЩ имаше ЦРУ, в СССР- КГБ, а в любимият ви Израел имаше МОСАД.
    Предполагам, не мислите че ФБР и МОСАД не ловят и не наказват вредителите на техните си системи, защото в противен случай, никак не се връзват затвори от сорта на Гуантанамо и пр.
    Проблемът е, че в тези организации, често пъти има алчни и непочтенни хора, готови да предадат системата за опредлени пари.
    Точно такъв е случаят и в бившият СИВ. Предателите в КГБ, куени с парите на ЦРУ, започнаха разграждането на системата. Нашите от ДС и братските разузнавания, също се включиха и крахът на строя беше логичен. ЦРУ, респ. ЗАПАДА победи и остави на ръководни места именно тия хора от ДС (КГБ и пр), който вече бяха се продали и бяха послушни.
    Не е проблемът в това че е имало ДС, а това, че предателите от тая система командват и сега. Не става въпрос за принципните и верни разузнавачи, а за ония който ЦРУ

    Коментиран от #55

  • 36 Перо

    6 2 Отговор
    Функциите на тази измислена и отдавна ненужна комисия,спокойно могат да бъдат поети от МВР.И без това цялата информация се получава от МВР.Издръжката на измислената комисия е колкото на едно министерство и цялото ръководство вече изкара максимална пенсия за сметка на данъкоплатеца,без да има никаква полезна дейност. Всички служители на ДС са отдавна покойници или пенсионери на преклонна възраст.
  • 37 Помощ!

    1 4 Отговор
    Комунистите идват!
  • 38 ИСКАМЕ ЛУСТРАЦИЯ

    5 1 Отговор
    ИСКАМЕ ЛУСТРАЦИЯ

    Коментиран от #40

  • 39 Стефан Петров

    6 3 Отговор
    Глупава статия- да се оправдават проблемите днес с ДС и то 30г. след прехода. Все едно да се оправдаваме и с агентите на Митхад Паша. Ще го кажа направо работил съм в ДС и съм вербовал и ръководел агенти. От всичките ми /около 50/ са останали 5 и те са пенсионери. Останалите починаха. Никой от тях, повтарям никой не е заемал обществена длъжност. Никой от тях след прехода не направи фирма. И що за двоен морал. В САЩ да работиш за ЦРУ е гордост, а тук да си работил за ДС е неморално. Нас ни учеха да помагаме на хората. Преподавателите в школата на МВР ни говореха, че ако вкараме човек в затвора значи, не сме си свършили работата. Не сме разбрали предварително какво прави и не сме предотвратили влизането му в затвора. Това е истината, но като чета за всесилната ДС преди и особено сега ме избива на смях. Агенти на ДС във властта няма, но е пълно с американски такива- не се заблуждавайте. Преди седмица началника на украинската армия ген. м-р Виктор Ганущак заяви, че от 350 офицери , изпратени за обучение в САЩ 170 са били вербовани, поради което той е спрял изпращането на офицери в САЩ за обучение.

    Коментиран от #42, #46, #53

  • 40 Перо

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "ИСКАМЕ ЛУСТРАЦИЯ":

    Защо не искате лустрация за бившите партийни функционери,а искате лустрация на орган от властта,който е бил подчинен на същите функционери. Май не ви отърва!!!
  • 41 аз съм Веска

    0 3 Отговор
    ДС Е ВАЖЕН КОМПОНЕНТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ .КОИ МАЛОУМНИЦИ ИМАТ МЕРАЦИ ДА РАЗКРИВАТ , РАЗСЕКРЕТЯВАТ , ОПОВЕСТЯВАТ, КАКВОТО И ДА БИЛО ОТНОСНО ДС .АКО ХОРА ОТ ДС СА ИЗПОЛЗВАЛИ ЛОШИ ЗАКОНИ ЗА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ , ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН , НЕКА ИМ Е СЛАДКО .НАРОДЪТ Е ДАЛ БАНИЦАТА ...

    Коментиран от #45

  • 42 Безпристрастен

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Стефан Петров":

    Да работиш срещу външно проникване във отбранителна промишленост,изнасяне на чувствителна информация, секретни разработки и тяхното опазване от любопитни очи.Да блокираш опити на конкурентни фирми във ВПК техните действия за проваляне на договори за милиардни доставки на родния ВПК, това укоримо и опасно ли е,за днешното ни развитие? Ако е така, аз и стотици като мен, също сме за рестрикции и публично опозоряване. Всички могъщи разузнавателни централи пазят като зеницата на очите си, информация за всеки техен сътрудник.Със десетилетия достъп е невъзможен, независимо кой управлява.У нас стигаме до пълен абсурд.Със зле скроен закон осигурихме пълен достъп на хора,който ровят и изнасят информация която може да навреди в бъдеще,на националната сигурност.
  • 43 Гласоподавател

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Jacques Yves Moineau":

    Само от Русия ДС са филиал на КГБ
  • 44 Great

    3 0 Отговор
    Политическата класа е клоака на ДС
  • 45 Гласоподавател

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "аз съм Веска":

    Само национален предател пише подобни глупости ДС е част от КГБ значи работи за чужди интереси
  • 46 Психиатър

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Стефан Петров":

    Ти си глупав и сам се доказваш с написаното всички знаем за кого и защо работи ДС политическата милиция

    Коментиран от #48

  • 47 Бивш Главен Склададжия,Военна рампа- БДЖ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "АМА ИМА ИМА":

    Да има....под юргана при женка ти...
  • 48 грух

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Психиатър":

    Каква политическа милииция бълнуваш? Ако сега действаше предишната Държавна сигурност,имаш ли представа,колко от върховете на политиката и бизнеса,щяха да търкат нарове от 20 годишни присъди и нагоре.А през седемдесетте дори да намажат куршума. Точно ДС подава директно лично през съветника на Бай Тошо, информация за Я.Таков-син на Пеко Таков-дясна ръка на Бай Тошо и Председател на Народното събрание.И ДС го задържа и вкарва в затвора. За един камион нелегален внос на дамски кожуси от Турция. Можеш ли да си представиш ,сега някой да задържи примерно синче на Кара кака янчева,или на Дрън-дрънариткова.

    Коментиран от #50

  • 49 Валентин Ангелов

    6 1 Отговор
    Държавна сигурност е парадокс в историята ни.Това е най големия бич , в цялата ни хилядолетна история.Точно тези , избрани да опазват България , точно те я окрадоха , избиха и прокудиха .Точно тези изроди влияят на Българската демографията в отрицателен ефект , обаче стимулиращи циганската демография.Този Тумор ДС , трябва да се изреже , затова е нужно сформиране на отряди , и цялата тази пасмина да се изчисти от лицето на земята.
  • 50 Психиатър

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "грух":

    Имам същите са, само промениха системата и вече стимулират анархия и криминалитет щото са диви капиталисти и милионери
  • 51 MOLI

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "РЕАЛИСТ":

    ГОЛЯМ РЕАЛИСТ СИ,НЯМА ЩО.А И ГОЛЯМ СПЕЦИАЛИСТ ПО ДС.ОСВЕН,АКО НЕ СИ ЕДИН ОТ ТЯХ.КАКВИ РЕШЕНИЯ СА ВЗЕМАЛИ БЕЗ БЛАГОСЛОВИЯТА НА КГБ.И СЛЕД 100 ГОДИНИ ЩЕ СЕ ОПИТАТЕ ДА НИ ПРАВИТЕ НА ИДИОТИ.ВСИЧКИ РАБОТИЛИ ЗА ТЕЗИ СТРУКТУРИ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА.ЛУСТРАЦИЯ!!!
  • 52 Дедо

    1 0 Отговор
    мине не мине, дойдат избори и почват да излизат агенти на ДС :))) това като с Covid-a , ем го нема, ем яко се мре, ем ни ваксинират, ем нема с какво ... а ако се замислите реално, дали след 30 години някой оцелял истински агент може да си спомни какъв е бил ... без гинко билоба
  • 53 123

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Стефан Петров":

    Има една ЦРУ е е агенция за външно разузнаване и няма прва да работи във САЩ и срещу граждани на САЩ. Та ДС въобще не е като ЦРУ. А ФБР не преследва и не шпионира всеки американски гражданин както ДС прави.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.