Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 13:00 3 840 34

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

  • владимир костов-
  • национализъм-
  • избори

В днешното време този път е единственият, който предлага шанс за бъдещето

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм - 1
Снимка: бТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Костов, Епицентър

До изборите остава месецът на предизборната кампания и десетината дни до началото ѝ. Малко е при положение, че не се забелязва очертаване на главния залог, който би определял значението на гласа на всеки избирател. И съответно – мотивирал по-масово участие в гласуването.

Говорят за изборите. Президентът, премиерът, лидерите на политическите партии. Някои предлагат и програми за решението на болните проблеми на страната. Но избягват дори и опит за сериозен анализ на развитието на света и съответно за формулиране на българска политика, която да защитава националните интереси. Въпросът „се отбива“ с банални декларации за „европейски избор“ и приобщеност към НАТО. И с опити да се внушава, че е достатъчно управлението да се поеме от „нашите хора“, за да тръгне всичко към по-добро. Докато е очевидно, че проблемът е за позицията на обществото, а не за „наши“ и „ваши“ хора.

България не е и не може да се изолира от света. Българското развитие – и в лошо и в добро – е най-напред част от развитието на съвременния свят и едва след това, в някакви граници, последица от наши български решения и дела. Голямото мнозинство от съвременните държави са в положението на България. Но това не означава, че е окончателно наложен глобален ред и повече няма място за търсене на национални политически и всякакви други решения.

Светът, такъв какъвто го живеем днес, не е резултат на диктата на глобалистични сили. Обратно. Развитието на света – особено в последния век – с небивалото демографско уплътняване, с излизането на сцената на цивилизацията с нови амбиции и цели на множество народи и общности, с фантастичното развитие на науката и технологиите, подтикна човечеството да търси нови пътища за взаимодействие пред лицето на непознати в миналото предизвикателства.

На този „апел“ на света от втората половина на отминалия век, групата на най-мощните западни държави начело със САЩ, отговори, налагайки /със съгласието и сътрудничеството на мнозинството в ООН/, добре познатата глобализация. В същината си тя отговаряше на националните интереси и амбиции на САЩ и техните най-близки партньори. За обществото се определяше като политика на световната общност, чужда на познатия от предшестващите векове национализъм. Последният се представяше като същностна черта на всички екстремистки режими – и десни, и леви – които в една или друга степен отричаха глобализма.

Но отличителна черта на света, в който живеем, е изключителната бързина, с която се осъществяват промените. В 80-те години на миналия век, изненадвайки мнозина, настъпи краят на Съветския съюз и с това и на „съветския блок“ и на „студената война“. Обявен бе като нещо „без срок в бъдещето“ – глобализираният, според интересите и разбиранията на САЩ, свят.

И в по-малко от две десетилетия след това – нова изненада. Мнозинството от избирателите във Франция и в Холандия отхвърлиха глобалисткия проект за конституция на ЕС. Страни членки на ЕС като Унгария, Полша, Чехия, Словакия започнаха да оспорват едни или други решения на ръководната бюрокрация на ЕС, защото не отговарят на националните им интереси. Китай, Русия, Индия, но и други, с различна тяжест и цели на международната арена, започнаха все по-категорично да мотивират свои позиции с националните си интереси и амбиции. Докато в последното десетилетие, не друг, а САЩ – при президентството на Доналд Тръмп, прокламираха високо, че на първо място в политиката им стоят интересите на САЩ, а не едни или други общо прокламирани съображения и цели. Сегашният президент Джо Байдън заявява, че ще използва други методи и средства – не тези на предшественика му Тръмп. Но няма намерение да отстъпи от прокламирания приоритет на интересите на САЩ, в отношенията, с който и да е.

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се манифестира един нов национализъм. Този нов национализъм не абсолютизира своята изключителност, защото си дава сметка, че сътрудничеството с останалия свят, включително и в някои форми на глобализма, е нужно за собствената му реализация. Но с много по-голямо внимание провежда всички свои ангажименти и действия на международната сцена, с амбицията да постига максимална защита на интересите на своята държава и национална общност. Всички големи държави действат в духа на този нов национализъм. И САЩ, и Китай, и Русия, и Франция, и Германия, и Великобритания, и т.н., и т.н. И всички те, според своите традиции и практика, гледат по-малките от тях, да не си „позволяват“ да се позовават в същата степен на приоритета на своите национални интереси. Практика стара, колкото самата човешка цивилизация.

Новото е, че не само най-мощните, но все повече и повече държави и нации, опрени на своите традиции, търсят да разберат и намират пътища да действат в съответствие със смисъла на новия национализъм. Защото очевидно е, че поне в близките години, а може би и десетилетия, успехът на всяка държава ще зависи в най-голяма степен от умението да реализира политиката си по правилата на този нов национализъм. И решаващо условие за успеха на подобна политика ще бъде не съществуването на партии, наричащи се националистични, или патриотични, или родолюбиви и т.н. – без това да е за упрек – а споделянето на този нов национализъм от мнозинството на нацията. И готовността ѝ да подкрепя отговаряща политика.

Изтъкването на проблема за нов български национализъм като залог на предстоящите избори е стъпка в дълъг път. Но българската нация само ще спечели, ако тази стъпка не бъде заобикаляна, заради някои условности.

Защото в днешното време пътят на новия национализъм е единственият, който предлага шанс за бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    31 6 Отговор
    СОРОС е слуга на дявола да живее
    БЪЛГАРИЯ
  • 2 честен ционист

    18 20 Отговор
    Всички страни са под общия чадър на Ционизма, а вие си го наричайте национализъм щом искате. Идва ерата на Ционизмът-социализъм.

    Коментиран от #11

  • 3 това е

    39 15 Отговор
    Залогът е тиквата да се свали от власт и да се вкара в панделта. Иначе до 10г. България изчезва от картите.

    Коментиран от #5, #6, #18

  • 4 РАДИО ЕЛТО

    20 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ще я бъде ВИНАГИ
  • 5 МИЛЕНИУМ

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "това е":

    БЪЛГАРИЯ
    ФОРЕВЪР
  • 6 Цветко Христо

    10 11 Отговор

    До коментар #3 от "това е":

    Кои ти е напълни главата с ГЛУПОСТИ?
  • 7 Българин

    24 8 Отговор
    Ще рече : Дали Нато ще успее да баламосва българите с отдавна загубени македонски каузи и раздувки за "страшното" дс ? Или хората у нас ще се събудят и ще потърсят сметка на щатско-турските слуги ?

    Коментиран от #13

  • 8 Някой да

    15 6 Отговор
    Каже къде е разликата в националния интерес на България и Румъния или Австрия например .всички искат народите им да живеят добре,да имат висок стандарт и да имаме върховенство на закона .малките държави имат сходни национални интереси които могат да осъществят лесно ако са обединени. Големите имат интерес от разделяй и владей !
  • 9 ти ли още

    9 4 Отговор
    живей ,гад?!....
  • 10 !!!?

    14 7 Отговор
    Новият "национализъм" на Андрешко е старият - Я не сакам да съм добре, а на Вуте да е зле !!!?

    Коментиран от #25

  • 11 Да бе да

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Какъв ционизъм, в кой век живееш?
    Капиталът няма "национална и расова идентичност", особено в 21 век.
    Хайде да не ти изреждам азиатски, африкански, южноамерикански трилионери.
    Или не си излизал извън Европа, или е тотална каша в главата ти.

    Коментиран от #12

  • 12 честен ционист

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Да бе да":

    Няма милиярдер който да не е ционист, независимо, какъв на цвят е? Парите са само средство, важното е кой ги печата.

    Коментиран от #14

  • 13 Гротеска

    15 6 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Заради Македония влязохме в 3 национални катастрофи.
    Голяма войска, нищожна-цървулска дипломация.
    Гърция дава, Чърчил дава, Сталин дава.
    Един временен статут на окупация зарадва българският цървул, та и шествия му прави.

    "О, свещена простота"-да величаеш падението си, не си взе поука България.
    Ганьо не си е отивал, той е в душата и сърцата на този народ.
    ДБ го краде, оно го избира.
    ГЕРБ ко краде, оно го избира.
    БСП го краде, оно го избира.
    Атака крепи крадеца, оно го избира.
    Престъпник с присъди на Воля, оно го избира.
    НФСБ и ВМРО-граници, хотели, паспорти, мезонети Париж-оно го избира.
  • 14 Съвет

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    Промит ти е мозъка.
    Пътувай и учи.
  • 15 анти

    8 2 Отговор
    български мръсник.....
  • 16 Уйке

    11 6 Отговор
    Костов! Владимире! Ти взе всичко и от социализма, и от капитализма! Твоята лична програма е изпълнена майоре от
    ДС! Харчи си доларите и остави България на българите! Ти я предаде и продаде!
  • 17 Павел пенев

    8 6 Отговор
    Какви времена. Този предател в ролята на нравоучител.
  • 18 Грую

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "това е":

    По голяма простотия не можа ли да измисли!?Сигурно ако дойде кака Кури или зеления чорап,ще цъфтим и връзваме. Аман от 80 процентови.
  • 19 J Y Moineau

    10 2 Отговор
    Светът ще бъде загробен не от климатични промени, или някакви други природни катаклизми, а от чистата човешка глупост и алчност. Природата може да е по-силна от човека, но глупостта е по-силна от природата.
  • 20 Точен

    8 1 Отговор
    Западните банки и корпорации грабят ежегодно от отънелия джоб на българина над 16 млрд Евро. Унгария, Полша, Словакия, Чехия го разбраха, ние сме все още примерни "европеисти".
  • 21 ПЕНКО

    2 4 Отговор
    ГНУСНИЯТ ПРЕДАТЕЛ -ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА Е МЪРТЪВ !!! ТАКА МИСЛИ ЦЕЛОКУПНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД !!!!!!!!!
  • 22 Европеец22

    3 7 Отговор
    Няма нов национализъм! Национализмът е извращение! Където е пониквал на земята,я е сполетявала войната!
  • 23 другарят

    5 5 Отговор
    Разликата между глобалният фашизъм на корпорациите и националният фашизъм, е като между холерата и чумата! Едните са едрите глобални капиталисти, а другите националните капиталисти и консерватори. Нито едните , нито другите са способни да решат натрупаните остри социални,икономически и етнически проблеми, защото самата капиталистическа система е болна и не дава решения. Историческият опит показва ,че винаги когато капиталистите се чувстват застрашени прибягват до тоягата и разстрелите за усмиряване на населението под формата на фашистки режим или военен преврат. Докарването в миналото на фашистките режими и Хитлер на власт в Европа беше с цел да бъде спряно разпространението на Съветският социализъм. Само че Съветският социализъм се оказа по-устойчив и вместо да бъде унищожен чрез подготвената му война, той успя да победи в тази война и да се разпространи допълнително..

    Коментиран от #24

  • 24 Hellraiser

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "другарят":

    Ха ха, другарю, май си живееш още някъде в средата на 20 век...: ))

    И кво станА накрая с любимия ти СССР и социализЪма?! Спихна се като мушмула и отече в канала на историята.. :))
  • 25 Призна ли си

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Ти не искаш България да е добре. Ти искаш Русия да е зле. Познавам те добре, шопе!
  • 26 ЧУДНО

    0 0 Отговор
    ГОРЕ ДОЛУ ТАКА СИ ДЪРЖИ ТИКВАТА С РЪКА И УПРАВЛЯВАЩАТА КРАТУНА ............... НЕ Е ИЗВЕСТНО ЗАЩО ОБАЧЕ !?
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Накратко по проблема:
    Coциaлни дeйнocти мoжe дa прoвeждa caмo бoгaтaтa държaвa, a бoгaтa държaвa ce прaви oт бoгaти грaждaни, a нe oт тeзи рaзчитaщи нa coциaлнитe мeрoприятия. Aкo бoгaтитe грaждaни нe ce гoрдeят c държaвaтa cи, тe щe ce cтрeмят дa НЕ ДАВАТ cвoятa лeптa...Бългaритe нямaмe пoвoд зa гoрдocт c ТOТAЛНO OПOРOЧEНAТA НИ ИCТOРИЯ зa хaнoвe, тaнгризъм, рoбcки нaрoд, братушките „двойни ocвoбoдитeли” и „прeкрacния” coциaлизъм....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Адвокат

    2 1 Отговор
    костов е предател на Родината. нямя какво да му четете и списвате глупостите. предател.

    Коментиран от #34

  • 34 Дядя

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Адвокат":

    Тема за размисъл-Ведно с "невъзвращенците" се пропускаха и хора работещи за службите. Едни за нашите, други...за руските!