24 Февруари, 2021 18:12 10 666 43

Емануела Караманова от Брестовица пред ФАКТИ: 4-хилядно село е обречено на смърт

  • брестовица-
  • вода-
  • манган-
  • живот за брестовица-
  • дани каназирева-
  • община родопи

"Какво правим ние? Манганът прониква през кожата, при това най-уязвими са децата и плодът на бременната жена", каза Караманова

Емануела Караманова от Брестовица пред ФАКТИ: 4-хилядно село е обречено на смърт - 1
Снимка: Facebook, Сдружение "Живот за Брестовица"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера кметът на община Родопи Павел Михайлов обяви бедствено положение в общината заради замърсената вода в село Брестовица. Изграждане на два дублиращи сондажни кладенци и цялостна подмяна на довеждащия воdопровод и вътрешната водопроводна мрежа в Брестовица – това е решението на проблема със замърсената с манган и негодна за пиене вода в селото, обяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева отново вчера. Това се случи след среща между представители на ВиК, кмета на село Брестовица и местни жители от граждански сдружения.

От ФАКТИ се свързахме с Емануела Караманова от гражданското сдружение „Живот за Брестовица“, за да говорим за проблема с водата в селото, за причините за този проблем и последствията от мангановата вода.

„Нещата с толкова поразително нагли, безочливи, вулгарни и брутални, че то не е за вярване“, коментира тя.

„Миналата година февруари месец за първи път се обяви, че има завишена доза на манган във водата. Тогава се появи в медиите информация за 65 микрограма на литър. Едва тази година – преди няколко дни, когато получихме писмо- отговор на едно от нашите писма до МОСВ, разбрахме, че всъщност количеството манган миналия февруари не е било 65 микрограма на литър, при допустими 50, а е било 2220 микрограма на литър“, разказа тя.

„Към днешна дата г-н Николов (бел.: Спартак Николов, управител на ВиК-Пловдив), който градската клюка твърди, че е завършил само семестриално право – и то право, но е шеф вече поне 10 години на ВиК-Пловдив, твърди, че ситуацията е овладяна. Между другото той казва това всеки път, когато се появи някъде. Той друга теза няма. „Водата е в нормите, ситуацията е овладяна, ние правим всичко необходимо“.

В същото време няколко минути преди тези негови думи вчера, по време на срещата с г-н Николов и с г-жа Каназирева (бел.: Дани Каназирева, областен управител на Пловдив), на която бяхме, горе в залата той изтърва думите, че преди няколко дни е имало 3000-4000 микрограма манган на литър“, каза още Емануела Караманова.

„В това време ние си плащаме водата като питейна вода. РЗИ взе пробите на 31 декември – ние изкарахме и Нова година с брутална вода, черна, все едно кока-кола тече от чешмата. Или пък другият вариант – вода няма. Тогава, когато РЗИ взе въпросните проби, ВиК каза, че водата не е годна за пиене, но пък е годна, забележете, за санитарно-битови нужди. Сетете се с тази вода как перете дрехи например. Не можеш да пуснеш минералнa вода в пералните, надяваш се, че ще улучиш момент, в който няма да потече черна вода. Вкъщи например летните бели дрехи вече не са бели“, разказа Караманова и уточни, че никой не знае кога ще се случат тези „щастливи“ моменти, в които водата няма да бъде черна. „Миналата седмица например нямаше вода по цял ден, пускаха я вечер, имаше в събота и неделя“, каза тя.

Относно отговорите, които сдружението „Живот за Брестовица“ получава на въпросите си за проблема с водата в селото, тя каза: „При Николов от ВиК отговорът е неизменен: „Водата няма проблеми“. От МОСВ отговориха, че при тях информацията е, че август месец 2020 година ситуацията е овладяна и вече няма манган. Можете ли да си представите! Тази информация не излиза от мен или от когото и да е било от селото - дадена е от ВиК. Единствено г-жа Каназирева на 15 юли на среща в селото се ангажира да направи нещо, започна да прави нещо. Честно казано нещата вървят крайно мудно, при това се засягат едни теми, които са прекрасни, но са въпрос на светло бъдеще. Да, ние искахме нов водопровод и нови водоизточници, защото това за нас е изходът от тази ситуация. Но докато тръгне тази чиста вода по новия водопровод, ние какво правим?“.

„Какво правим ние? Манганът прониква през кожата, точно така, както го прави магнезият – знаете колко кремове се правят с магнезий. По същия начин и манганът прониква, при това най-уязвими са децата и плодът на бременната жена. Манганът се отразява на ниво централна нервна система, води до интелектуални проблеми, умствено изоставане“, каза още тя.

Наличието на манган във водата, Емануела Караманова обясни: „Комисията от ВиК, която е свикана по разпореждане на г-жа Каназирева, най-накрая пръкна доклад. Ние сме го изискали по Закона за достъп до обществената информация, но го нямаме все още. Отново ще го изискаме. Според този въпросен доклад ВЕЦ-ът по наречието на река Въча е виновен. Да, той е виновен, но трябва да кажа, че този ВЕЦ толкова пъти си е преувеличил водното огледало, толкова пъти са коригирани параметрите на водното му огледало и от Басейнова дирекция, и архитект Недевски (бел.: Атанас Недевски, гл. арх. на Общината Родопи) в Община Родопи. Как няма да се стигне до заблатяване?

Знаете ли какво се случва с лонгозната гора на Кадиево, която е в Натура 2000 – тя в момента е само скелет. Всичко гние. Между изгнилите стволове на дърветата плуват разлагащи се трупове на животни. Точно там се е появила тази манганова бактерия – манганови водорасли, които функционират и резултатът е появата на мангана. Това е реакция на природата на това насилие над нея“.

На въпроса какви краткосрочни решения за проблема биха могли да се предприемат, тя отговори: „Толкова много съм насъбрала на г-н Николов и главния инженер Гълъбов (бел.: Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК), които определено водеха през цялата тази една година, оказва се, една безумна политика. Свързахме се с експерти по почистване на вода в такива ситуации и се оказва, че ВиК въобще не се е държало адекватно в цялата тази ситуация. Първото, което трябва да се направи бих казала е да се махнат тези хора“.

„Най-малкото трябва да се промени проклетата цена на водата. Знаете ли какво изтича от водомерите ни, докато се отървем от чернилката и тръгне що-годе по-бистричка водица. Сметките за вода са различни. Ето, миналият месец една възрастна жена, чието име не зная – аз съм от една година в Брестовица, каза, че има 35 кубика вода. Какво ги прави тези 35 кубика възрастна сама жена? Да, плащаме 1,50 лева на кубик, защото нямаме такса канализация – селото няма канализация. С цялата си наглост и вчера инженер Гълъбов каза, че водата ни е достатъчно евтина. Тези хора са толкова дебелокожи и безочливи, че нямам думи“, разказа още Елеонора.

Освен премахването на Спартак Николов и инженер Гълъбов от постовете им и намаляването на цената на водата, тя уточни, че биха могли да се случат и „нещата, за които говори г-жа Каназирева“. „Те обаче звучат като една прекалено розова приказка. След като цяла година ходим по мъките и говорим с кого ли не, показваме какво тече от чешмите ни на кого ли не, честно казано не мога да повярвам, че е възможно да се случи. След като г-н Михайлов (бел.: Пламен Михайлов, кмет на Община Родопи) обяви бедствено положение, значи нещата могат много по-бързо да бъдат стартирани и действително може още през март месец да се започне на се копае новия водопровод. Но докато не дойде новият водопровод с вода от нови водоизточници, при нас спасение няма“, допълни тя.

„Колко време говорим, колко време се молим, колко време сигнализираме, колко време предизвикваме хората, колко време протестираме, за да се случи нещо, за да се сети някой, че едно 4000-но село е обречено на смърт чрез отравяне. Очакванията не са най-оптимистични, а надеждите са да се случи най-доброто. Надеждата е наистина да се започне, наистина да се направи, наистина да се свърши тази работа“, каза тя в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Касиопея

    17 60 Отговор
    Мрете бе сган проста седесарска

    Коментиран от #40

  • 2 🐷 Боко ТИКВАТА

    67 6 Отговор
    Благодарете ми, че още дишате бе ТУЛУПИ, и вместо да ме занимавате с глупости, ПОГЛЕДНЕТЕ МАРКИРОВКАТА НА ПЪТЯ ЗА Сърбия...Слънце е.🤣🤣🤣
  • 3 Инече

    19 4 Отговор
    Там правят ВИНО!
  • 4 Бай Ганьо

    71 5 Отговор
    А "комунистите" се спотайвали за Чернобил!!!!!!!
    Изтровили били хората!!!!!!
    А "демократите",ТЕ К'ВО?!
    🤣🤣🤣
  • 5 Професора

    51 12 Отговор
    Глесувахтели 2007 г за СДСто в Брестовица гласувахте айде сега си пийте мангановата вода.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така е от 10 ноември

    48 5 Отговор
    Демокрацията е.1000 Чернобила..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатъра на Хана

    25 1 Отговор
    Мутра свири на Кавал ... На Агликина поляна , Лъвове пасат трева
  • 10 Демократо

    15 6 Отговор
    Нищо и няма на водата в Брестовица просто е ГМО ще стават железни от мангана!
  • 11 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    31 1 Отговор
    БОКО УТРЕ ТОЧНО В 7:00Ч Е ПРИ ВАС С ЖОРО ТРЪБАТА И ЩЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА!!!САМО ДОКАТ ИЗВЪРШВАТ РЕМОНТА ЩЕ КАРАТЕ ЖОРО ТРЪНАТА ДА ПЛЯСКА С РЪЦЕ ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯМА ДА ВИ ОТКРАДНЕ ВИК-ТРЪБИТЕ!!
  • 12 Д-р Радева

    20 3 Отговор
    Ми е забранила да пия вода! Във водата има отрови и микроби! Само бира, вино и твърдо гориво и ще съм жив до 90 г., после ще му мисля някак си... Ай наззздраве!
  • 13 Целта е да се изселят хората от селата

    30 1 Отговор
    И да дойдат в големите градове за да правят оборот на капаните поставени от политиците там тва е целта затова и дивашката престъпност на джонитата в махалите се толерира от политици и милиция
  • 14 Българка

    40 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Емануела Караманова от Брестовица пред ФАКТИ: Едно 4-хилядно село е обречено на смърт чрез отравяне"
    Гарантирано от ОПГ ГЕРБ и свита!
  • 15 Имаме геноцид от политици към народа

    27 1 Отговор
    Политиците казват като не правите оборот и нямаме печалба от вас в големите градове ше мрете няма да даваме пари че да потдържаме малките населени места живи ше ви елиминираме ако не искате да се преселите в големите градове като ви източваме водата от язовирите като тровим водата с маннгалска престъпност със строшени пътища със липса на болници училища и работа и пари
  • 16 ИЗХОДА Е

    40 2 Отговор
    СПРЕТЕ КРАДЦИТЕ , СПРЕТЕ ТОЗИ ВЕЦ , МАХНЕТЕ ТОВА ВОДНО ОГЛЕДАЛО И ВКАРАЙТЕ В ЗАТВОРА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ !
  • 17 СЕЛЯНИЯ

    22 2 Отговор
    Вeжди Рaшидoв
    Дeпутaтът oт ГEРБ рaзкaзвa виц в пaрлaмeнтa:
    „Питaли рaдиo Eрeвaн: „Мoжe ли дa имa грaждaнcкa вoйнa в Бългaрия?”. Тo кaзaлo: При тaзи ceляния нe e възмoжнo”."
  • 18 Сектант

    1 26 Отговор
    Едно време да НЕ СА ВИ ИЗСЛЕДВАЛИ ВОДАТА,ама оживявахте .... язък
  • 19 микимаус

    33 0 Отговор
    Тоя вец не казват на кой е .Ама то цялата държава е едно блато .Ами махнете веца а не народа да плаща за нови тръби от незнайно колко далече да идва вода ,а тоя мафиот си прай парите с измисления вец

    Коментиран от #21

  • 20 Гост

    6 6 Отговор
    Сега, най-важното е Екогласност да се закачат към комундетата, че да седнат и те на софрата. Екология и здраве ще ги мисли някой друг. Тук се мисли само за парата.
  • 21 Гост

    37 2 Отговор

    До коментар #19 от "микимаус":

    В Родопите има вода навсякъде. Чешмите са повече от къщите. Не им трябва вец на тези хора. Ток за тях все няма. Тока отива за търгуване. Няколко тлъстаци си пълнят гушите, докато тровят цяло село. Ама веца не е вечен.

    Коментиран от #34, #37

  • 22 МАФИЯ НА ББ

    28 1 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБЕРСКОТО ВИК ВИ ТРОВЯТ. ФАКТ. ДРЕМЕ МУ НА ТИКВЕТО КАКВО ЯДЕТЕ И КАКВО ПИЕТЕ. ВАЖНО ЗА ТИКВЕТО Е ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА НЕГО.
  • 23 Гост

    28 1 Отговор
    Спомням си онзи филм с Робърт Дениро и Мишел Пфайфър, The Family. В него филм от тръбите в дома на Дениро течеше кална вода, заради някакъв завод наблизо. Дениро отиде да говори с директора на завода. Онзи се опита да го финтира с мазна усмивка и няколко лобистки фрази. На следващият кадър директорът беше леко пребит и вързан в багажника на колата, на Дениро.
  • 24 ortaka

    20 1 Отговор
    То има бая филми с отровени села и земи в америка ,явно тука намериха рай за отровните си мечти .Не България а Ничия Земя по и отива на тая територия .
  • 25 Това е истината

    32 1 Отговор
    Собственика на Вец-а Тасев да направи за своя сметка водопровод. Заради него се заблатява, голямо водно огледало. Нарушава природата и водата. Защо да плаща държавата и ние народа.

    Коментиран от #41

  • 26 УЖАС

    13 1 Отговор
    САБОТИРАТ БРЕСТОВИЦА ДА ГЛАСУВА ЗА КРАДЦИТЕ СИ
  • 27 ИВАН

    17 2 Отговор
    Жалко за горките хора, всъщност - всички сме потърпевши и това се случва на всички ни - храната, водата, въздуха .... ама и ние хората сме си виновни - искаме да сме модерни, бързи коли, телефони, технологии, но всичко си има цена - плащаме със здравето си

    Коментиран от #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 МАНГАН

    14 0 Отговор
    ТОЗИ МАНГАН , МЕНДЕЛЕЕВ СИГУРНО ГО Е КРЪСТИЛ НА МАНГАЛНИТЕ
  • 30 boiko

    14 3 Отговор
    да сте мислили като избирахте борисов герб
    в живота всичко и на кантар
  • 31 123

    4 10 Отговор
    От къде дойде мангана? Досега откъде са пили вода? Дали не искат да усвояват едни пари?

    Коментиран от #32

  • 32 Мангана е сложен от политиците

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    Че да отровят хората нали виждаш че тече геноцид към народа които не иде в големите градове да консумира и плаща ше мре тва е политиката
  • 33 Jacques Yves Moineau

    7 1 Отговор
    Пак гласувайте за герб.
  • 34 АНОНИМЕН

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Абе, колега! Ти що не погледнеш къде е това голямо село Брестовица, Пловдивско на гугле-мапе поне! Че то е на един к?? място от Пловдив и малка да походиш! Намира се в Родопската яка над град Пловдив!За какви родопски чешми се втелясваш тук форумно? И да плющиш такива глупости - не ти върви на претенциите за ентЕлЕгАнтност! Хайде със здраве!
  • 35 РАДИО ЕЛТО

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИВАН":

    така е при капитализъм олигархия 31 години
  • 36 Оne Wise

    0 6 Отговор
    Манганът е скъп бе, слагайте магнити и го събирайте, ще станете милионери, бах я и водата в магазина има изворна.

    Коментиран от #38, #39

  • 37 АНОНИМЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Интересно на какво отгоре форумен тъпанар получава 24+ за простотиите си! За няма 3 часа?!
  • 38 АНОНИМЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Оne Wise":

    Колега! Мангана не е скъп! И не го лови магнит! Ама като си толкова як с мангнита и с това дето ти е между ушите - що стоиш, що чакаш?!
  • 39 АНОНИМЕН

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Оne Wise":

    Ама ти с много си се объркал бе, колега! Не е това квадратчето в на Менделеев таблицата! Молибдена е скъп, не е мангана! Ама бутай! Ти си форумния шперц!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 boto

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Това е истината":

    Богатите хора не са виновни. това е насаждане на комунизъм. Радвайте се, че все още има богати хора, макар че умишлено ги унищожават
  • 42 Пламен

    0 0 Отговор
    А Тулупъ се е набил на майка си в задницата целият! То не е като фейсбук, нищо общо няма...
  • 43 Атанас

    3 0 Отговор
    Хора, защо не си пишете истинските имена? Какъв е смисълът да се криете зад псевдоним?
    Уважаеми сънародници от с.Брестовица! Организирайте протест пред ВИК-то и поканете за подкрепа хора от цялата страна. Крайно време е ние българите да се хванем за ръце и да си помагаме, без значение кой от къде е!!! Само това е начина да си върнем държавата.