Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 11:10 11 466 33

Адв. Белянова пред ФАКТИ за случая с кмета на „Красно село“: Отвличане на вниманието от убитото от ток дете

  • албена белянова-
  • демократична българия-
  • росина станиславова-
  • проект-
  • красно село

"И Иванчева, и Станиславова бяха публично дискредитирани преди да бъдат извършени съответните проверки", коментира адвокат Белянова

Адв. Белянова пред ФАКТИ за случая с кмета на „Красно село“: Отвличане на вниманието от убитото от ток дете - 1
Адв. Албена Белянова; Снимка: БСТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Морално недопустим прецедент“ - така „Демократична България“ определи действията на районния кмет на район „Красно село“ Росина Станиславова, издигнат от обединението. Въпросните действия - Станиславова ръководела европейски проект за доставяне на храна за възрастни хора по време на пандемията от COVID-19. За ръководенето на проекта получила парично възнаграждение в размер на 7600 лева.

„За пореден път се убеждавам, че хората, които работят по правилата, не влизат в схеми и стоят изправени, няма кой да ги защити“, написа преди няколко дни във своя Фейсбук профил адвокат Албена Белянова. Адвокат Белянова обяви и подкрепата си към Росина Станиславова, като уточни, че не я познава.

От ФАКТИ се свързахме с адвокат Албена Белянова, за да говорим за въпросните събития. Разговора ни четете в следващите редове:

- Адвокат Белянова, законосъобразно ли е кмет да ръководи такъв проект?

- Изискванията към екипа, който управлява проекта са определени в документацията за участие по програмата. След като управляващият орган, който верифицира и контролира процеса, е одобрил проекта, в т.ч. число и управляващия проекта екип, не смятам че може да се говори за незаконосъобразност. Установи се, че в други райони заместник-кметове са определяни за ръководители на проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 -2020 – „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания-Компонент 3“. Знаем, че участието на държавни служители като членове на екипи по европейски програми и проекти е по-скоро правило, отколкото изключение.

Като заместник-директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) съм участвала в подготовката на две проектни предложения по програма „Еркюл“. В предложения екип за изпълнение на проекта бяхме включени аз, като ръководител проект, и служители на АДФИ, в. т.ч. главен-секретар, началник отдел „Човешки ресурси“. Този екип бе утвърден от директора на АДФИ. За съжаление, а може би за радост, проектните ни предложения не бяха одобрени и не се стигна до реализацията на проектите, но ако се беше стигнало, екипът щеше да е само от служители на АДФИ и щяхме да получим възнаграждения за изпълнението на проектите.

- Сравнявате реакциите към случая на Станиславова с реакциите след задържането на Навални – защо, какви бяха разликите?

- Демократичната общност изрази пълната си подкрепа към Навални. Пред посолството на Руската федерация в София беше организиран протест срещу ареста на Навални. Такъв бе проведен и във Варна. Представители на „Демократична България“ бяха сред участниците в протестите. Изключително активни в подкрепата си бяха и в социалните мрежи. Същевременно реакцията им на атаката срещу подкрепения от тях кмет Станиславова беше изненадваща и необяснима за мен. Оттеглиха доверието си, премахнаха снимката ѝ от интернет страницата на „Демократична България“.

- Според Вас в този случай повтаря ли се историята на Десислава Иванчева?

- Много си приличат двата случая. И по това, че атаката е срещу граждански кметове, които са проявили характер и независимост, и по начина на изпълнение – медийното отразяване, участието на лица, свързвани с икономически и политически кръгове, реакциите на държавните институции. И по реакциите на обществото си приличат. И Иванчева, и Станиславова бяха публично дискредитирани преди да бъдат извършени съответните проверки. На Иванчева ѝ запушваха устата. В случая със Станиславова позицията ѝ никъде не беше отразена коректно, точно и пълно. За сметка на това обаче очернянето ѝ продължава.

- Атака ли е цялата ситуация? Ако да, от кого може да идва тя и към кого е насочена?

- Очевидна атака е. Познавам председателя на комисията по „Финанси и бюджет“ на СОС, до когото е била изпратена жалбата срещу кмета на Район „Красно село“. В качеството му на адвокат Георги Георгиев е процесуален представител на АДФИ по три съдебни производства, образувани по мои искове срещу АДФИ. Още когато АДФИ нае правната кантора, в която колегата Георгиев е съдружник, сигнализирах Министерския съвет с искане да бъде извършена проверка защо при над 20 юрисконсулти, работещи в АДФИ и получаващи възнаграждение от републиканския бюджет, се наема правна кантора. Според инспектората на Министерството на финансите, било въпрос на решение на директора на АДФИ, взето по целесъобразност. Каква би могла да е тази целесъобразност нямам представа. Сега не бих коментирала развитието на съдебните производства, тъй като същите не са приключили, но ще споделя само, че едно от тях – трудовото дело за уволнението ми като заместник-директор на АДФИ след 2 години и половина от образуването му още не е насрочено за разглеждане на втора инстанция.

До преди дни не знаех, че адвокат Георгиев е общински съветник и то от гражданската квота на ПП ГЕРБ. Казвам всичко това, защото е брънка от цялостната картина. Г-жа Станиславова постави въпрос дали г-н Георгиев е участвал в манипулация на документи, визирайки жалбата, за която са установили, че е манипулирана – има два документа с еднакво съдържание и един и същи входящ номер, но различно форматирани. Първоначално в Район „Красно село“ са получили копие от жалбата със заличени данни на подателя ѝ. После разбират от общински съветник адреса на жалбоподателя и установяват, че няма такъв административен адрес и такова лице. Посочиха, че жалбата е подадена в деня, следващ деня, в който Столичен общински съвет разглежда предложението проекти по програмата да се реализират от районните кметове, а не централизирано от Столична община.

Всичко това ми напомни една проверка, която АДФИ извърши през 2017 година по сигнал срещу Бойко Рашков, който тогава беше председател на НБКСРС. Г-н Рашков настояваше да разбере кой е подателят на сигнала, но се оказа че лицето, което беше посочено в сигнала, не съществуваше. Проверка на НБКСРС беше направена и то изключително задълбочено и прецизно.

Заместник-кметът на „Красно село“ каза по време на пресконференцията, че Георги Георгиев е използвал позицията си като боздуган, като средство за постигане на политически и икономически интереси. След като адвокат Георгиев е общински съветник от ПП ГЕРБ би следвало политическите интереси да са политическите интереси на ПП ГЕРБ. А икономическите - на икономическите кръгове около ПП ГЕРБ. Допускам обаче, поради връзката адвокат-клиент между адвокат Георгиев и директора на АДФИ Георги Начев, който е от кръга на Пеевски, назначен с одобрението на предишния главен прокурор, а сега председател на КПКОНПИ - Сотир Цацаров, да има преплитане на интереси. А какви са интересите е ясно. Политическите – удар срещу „Демократична България“ и отвличане на вниманието от случая със смъртта на убитото от ток дете. Икономическите – централизиран контрол от Столична община на средствата, които ще бъдат отпускани по европейски програми за устойчиво възстановяване от COVID-19. А те, както знаем са в размер на 12 млрд. лв. Става въпрос за преразпределяне на пари, на много пари.

- Ето сега и ВАП поиска информация от Сачева - задействаха ли се държавните механизми подозрително бързо според Вас?

- Проверки са възложени на АДФИ и на ГИТ. В община „Красно село“ се извършва одит от Столична община. Контролните и правораздавателните органи следва да се задействат бързо. Въпросът е защо така бързо не се задействат по случаи, в които са замесени управляващите и близки до тях. Защо, дори в случаите, когато се задействат, проверките продължават с години и често без резултат. Примерите са много. Много ми е интересно обаче как в тази ситуация АДФИ ще извърши проверката обективно и безпристрастно. Аз не виждам как.

- Как ще коментирате оттеглянето на доверието към г-жа Станиславова от страна на „Демократична България“?

- Грешна реакция. Виждаме как властимащите се защитават и прикриват едни други, независимо какви злоупотреби и закононарушения се вадят на бял свят. Даже и на морал ни учат. „Демократична България“ дори не представиха позицията на г-жа Станиславова, а тя ясно, аргументирано и подкрепено с документи я изрази на пресконференцията. Нямам обяснение защо не изчакаха извършването на проверките, преди да си оттеглят доверието към г-жа Станиславова. Утре могат да атакуват по подобен начин всеки един от тях. А Методи Лалов има опит с подобни атаки, включително и с прецизна проверка от АДФИ.

- Става въпрос за морал - различни хора говорят за морал, включително от СОС, имат ли основание именно те да говорят за това кое е морално и кое не?

- Не. Нямат нито право, нито основание. По принцип законът и правилата не могат да бъдат неморални. Интересно е защо никой не коментира, че г-жа Станиславова и екипът ѝ са плащали със собствени средства топлия обяд на допълнителни 80 човека. Никой не коментира, че не са си тръгвали преди 22 часа от общината. Но ги упрекнаха, че съобразно европейските правила са заложили бюджет за екипа, ръководещ проекта. Бюджет за 4 часа работа, така както е при допълнителния труд при друг работодател. Бюджет, одобрен от управляващия орган. Не се коментира, че този екип е изпълнил проекта компетентно, прозрачно и така, че хората от района са получили реална помощ. Явно разбиранията ни за морал напълно се разминават.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    43 10 Отговор
    Ганчовци, не се заблуждавайте, ако загиналото дете беше българче, дори нямаше да има и нужда от отвличане на вниманието, защото на никой нямаше да му пука. Цялото упражнение беше Баце да обедини ромските редици. На бас, че родителите на детето ще хвърлят гласа за ГЕРБ-а

    Коментиран от #4, #18, #26, #28

  • 2 Хахаха

    19 24 Отговор
    Хубаво де крадеца нее ли ДБ аа. Оправдания не са нужни. Или сте свикнали да си крадете по 106 хилки още от сега. Питам ако имате власт колко???

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ром циганинът

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А къде си ПАРИ на ромите?
  • 5 Адвокат 🤣

    18 3 Отговор
    Христо Иванов сам оттегля доверие нали?? Кмет на ДБ 😄💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Stormtrooper

    24 6 Отговор
    Проблема с детето е, че некадърни хора са пипали там, където не разбират. Нещастния случай се дължи изцяло на техническа немарливост.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Джо Сатриани

    34 8 Отговор
    Бойковщината няма граници ! А и прави всичко , за да не изпусне властта !
  • 10 Българка

    40 10 Отговор
    Подробен , конкретен коментар на адв. Белянова. Управляващата върхушка са ОПГ, оплела в зависимости разследващи и правораздавателни органи.
    Какво става с разследване на екзекуцията с ток на момчето. Защо никой не казва името на собственика на незаконния павилион ( общински съветник от ГЕРБ във Варна), имената на хората , вписали в кадастъра незаконния обект, иманата на тези, които са дали разрешително зазахранване с ток.
    Защо Йорданка Фандъкова, която е кмет на София и началник на всички районни кметове още не е подала оставка!
    ФАНДЪКОВА- ОСТАВКА

    Коментиран от #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българка

    24 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Мери температура, пий хапчета, явно не виждаш какво четеш или не искаш да виждаш. Става въпрос за 7600 лв., които ДБ са събрали без да си ги вземали и възстановили. Освен това още не е ясно дали тези 7600 са получени от Светославова неправомерно. Ясно ве обаче , че нама жалба, а има анонимен донос срещу нея

    Коментиран от #31

  • 13 резервист

    20 3 Отговор
    Някой да не би да е очаквал друга реакция? Моралът е изместен отдавна в политиката от "целесъобразността". Вижте ни колко сме чистоплътни! Как тези хора ще защитават нашите интереси когато ги изберем да ни управляват, когато собствените си кадри не могат да опазят, при това дори не се опитват да научат обективната истина! Абсолютни мижитурки!
  • 14 ТаУмВзе

    15 2 Отговор
    Нулевият дефект на ефекта ни Заличи. Иначе РЕСПЕКТ за госпожа Белянова.
  • 15 ИВО СИРОМАХОВ

    3 9 Отговор
    АЗ СЪМ КРЪСТНИКЪТ, А МЛАДОЖЕНЦИТЕ СА БЕЛЯНОВА И СЛАВУЦА. НЕКА ГОСПОД ИМ ПОМАГА ЧАААК ДО ИЗБОРИТЕ!
  • 16 Гост

    12 1 Отговор
    Кражба на над 100000 хиляди лева отвличане на внимание то му викат вече .... БОГ Да прости момчето ...едното няма нищо общо с другото
  • 17 ПСР

    18 0 Отговор
    Предизборните атаки тепърва предстоят.Дали опитват и отвличане на вниманието,не знам.Както всеки път,то,вниманието вече започна да се спихва.Проверките са задействани бързо,но какво ли"обективно"ще установят,също не знам.Всъщност,като стана дума за проверки,къде потъна случаят"Хелп Карма"?!Че там злоупотребите бяха за стотици хиляди левове и много наглост.....
  • 18 Село Казанлък

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Защо ни наричаш "ганчовци" -да не би ти да си със синя кръв, Ваше Величество? Ти ли си най-компетентния анализатор на тази ситуация с убитото от ток момче? Чудя се как да те нахраня с някой цветущ епитет, но не си заслужаваш труда.
  • 19 говорещ факт

    12 4 Отговор
    "българин" не е народност,това е професия,а България е изтъкана от далавера-всяка борба е безмислена с това немислещо население!
  • 20 Фори светулката

    9 4 Отговор
    Държавица с Комгербави ковидиоти !
    Нискочели каскети и селчовци !
    Нема такава държава ! Но има такъв народ !
  • 21 Ливърпулчо

    10 2 Отговор
    Тези избори са ОРГАНИЗИРАН ХАОС !!!
  • 22 Факт

    5 1 Отговор
    И да знаете, четат коментарите!След коментар за кабел и стълб без капак в обновения западен парк всичко беше оправено!
  • 23 ЖороГоцев

    6 10 Отговор
    Белякова, къде си учила право? Не ми вдъхва никакво доверие.
  • 24 Кси

    4 2 Отговор
    То може да е законосъбразно, но дали е целесъобразно и морално, какъвто и да е проекта, ръководителя на организацията е вътре, за да се правят съответните на числения
  • 25 Знайко

    5 5 Отговор
    Неморално е кмет вместо да организира този услуга да я прави общината. Да го прехвърла на своя частна фирма и да получава още една заплата от общината/държавата/еврофондовете/.
  • 26 РАДИО ЕЛТО

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    БЪЛГАРИТЕ не са ганчовци а ти си ром тая кметица крадла да и направят финансова ревизия съд и СЛИВЕНСКИЯ ЖЕНСКИ ЗАТВОР
  • 27 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Кои е гласувал за тези некъдърни раионни кметове първо трябва да се изгонят фандъкова да се отърве от тези крадци А вия които сте гласували втори път да не пипате бюлитината за изборите
  • 28 Бaцо Вaцо

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Причинaтa е еднa групa некaдърни рaботници , които ревaт и плaчaт зa cоциaлизЪмa, щото винaги им cе е рaзминaвaло. Иcтинaтa е много прозaичнa. Вcички ca нaучени дa рaботят по комуниcтичеcки. aко може дa излъжем и дa претупaме рaботaтa, aкa че не търcете конcпирaции.

    Коментиран от #32

  • 29 Антикомунист

    4 1 Отговор
    Госпожо комунист, търсите под вола теле , преекспонирате един нещастен случай да направите политическо внушение , всичко е много прозаично: един калпав електротехник пък и много други я карат през куп за грош и сега вие гледате да изцедите максимално от темата . Срамота бе.8383
  • 30 Антикомунист

    2 4 Отговор
    А кметицата си е чиста крадла
  • 31 1267

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Ти мъж нямаш ли ,че постоянно храчиш тук.Аман от (обратното на остри) коментари.
  • 32 кратко

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бaцо Вaцо":

    Истината е , че кадърните работници от социализма , дето носеха отговорност , и ежемесечно минаваха по действителни инструктажи , и повишаване на квалификацията , вече поизмряха , и се пенсионираха , и останаха само демократическите некадърници , които рядко знаят , като цяло не могат , функционално са неграмотни (с две леви ръце) , и не са свикнали да носят отговорност. Но по страшното тепърва предстои .
  • 33 Гого

    4 2 Отговор
    Защо на никой не му направи впечатление ,че въпросният адвокат тръгнал да проверява анонимен сигнал също е на две заплати? По тези Европейски програми навсякъде е така ,шефа взема още една заплата? Същият случай е в всека община,но не се проверява ако кмета е от ГЕРБ,защо ли?