Last news in Fakti

27 Февруари, 2021 13:00 4 833 22

Големият взрив или пита кашкавал?

  • големият взрив-
  • вселена-
  • космос-
  • теорията на всичко

Неопределеността дразни и подтиква учените да измислят разнообразни обяснения за появата на мирозданието

Големият взрив или пита кашкавал? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съвременната наука обяснява пръкването на Вселената преди 13,8 милиарда години. В онзи начален момент тя е била свита в точка с почти безкрайна плътност. Даденото състояние е известно като сингулярност. Сетне всичко се пръска. Протичат химични реакции. Звезди грейват и изгарят, дават нов живот... Казват, че носим в телата си частици от онези първи светила. Големият взрив поражда пространството, времето и известните ни универсални константи.

Ще се отклоня за момент, за да уточня, че универсалните константи са неизменни величини в уравненията, описващи фундаменталните закони на природата и свойствата на материята. За такива са приети скоростта на светлината във вакуум, гравитационната постоянна, елементарният заряд и т.н.

Нарисуваната от теоретиците картина е ярка, ала нейната правдивост още не е доказана с факти. Например, не са открити гравитационните вълни, които задължително би трябвало да възникнат.

Неопределеността дразни и подтиква учените да измислят разнообразни обяснения за появата на мирозданието. Заключили се в лабораториите, те упорито и старателно кълцат и обезкостяват темпоралността на континуума. Добре, че са впрегнали своята фантазия в справянето с глобалните проблеми и ние не сме им интересни!

Съществува хипотеза, че Вселената няма рожден ден, а периодично се "свива" и "отпуска"... Това би означавало, че по-рано тя вече е преминавала през стадий, подобен на настоящия. Преражда се вечно, докато пространството и времето остават неизменни. Поне така твърдят привържениците на Цикличния модел.

Други смятат, че космосът е безкраен и от него забелязваме само едно неголямо отверстие, подобно на дупка в кашкавалена пита.

Популярната идея за мултивселената ни захвърля в лабиринт, където съжителстваме с множество светове, чиито реалности са алтернативни на нашата. Случващото се с нас сега тук, бива повтаряно там, но с различни резултати.

Теорията на струните обединява представите за гравитацията и квантовата механика. Първата обгръща космоса, а втората описва царящия в него хаос. В този модел елементарните частици и фундаменталните взаимодействия между тях са представени с ултрамикроскопични квантови струни (с приблизителна дължина 10-35 m.), които трептят и изпускат колебания в 11 измерения. Предполага се, че такава система би дала 10500 решения, отговарящи на отделни вселени. Някоя от тях може да е нашата... Но това не е сигурно.

Предричат, че дадената хипотеза ще спомогне за съставянето на Теорията на всичко. Сега се разработва математически език за нейното формулиране.

И все пак, ако излезе, че познатият ни свят е един от многото, то как да се отнасяме към останалите?

Автор: Николай Николов


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 14 Отговор
    Аматьорско писание пич.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    31 7 Отговор
    Учените нямат обективен поглед за строежа на атома, те тръгнали строежа на вселената да нищят....Ех, че сладка занимавка!
  • 3 В науката

    15 5 Отговор
    всичко е на теория нито един учен не може да докаже това което каза как според вас от нищо става нещо
  • 4 bigbang=33

    13 19 Отговор
    Никакъв голям взрив няма. Това са измишльотини на Илюминатите. Второто пришествие е близо, но докато дойде ще установят няколко години реда на Сатаната. Дошло е време за избор. Или ще изберете Бог или Сатаната. Ваксината е подготовка за установяването на реда на Сатаната.

    Коментиран от #5

  • 5 Човека Коза

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "bigbang=33":

    Някой май е забравил да си пие хапчетата 😉🧐

    Коментиран от #18

  • 6 Така..

    8 13 Отговор
    В книгата "Битие" е описано как е създаден нашият видим свят. 🙂
  • 7 Аз на тези

    11 2 Отговор
    Тези не вярвам докато не бъдат инспектирани и обяснени на прост банкянски диалект от гениалният ни световно известен астрофизик профдокгенепож др. Тикваров.

    Коментиран от #17

  • 8 Гошко

    3 6 Отговор
    До довечера и аз ще измисля някоя теория, може би, а големия взрив ще го свърша в тоалетната понапосле...
  • 9 Вселената

    11 6 Отговор
    и всичко около нас и в нашия живот е една теория фантазия. Няма отговор, няма доказателства. Не разбираме процесите, всичко е с неясен край. Живееме в нереален свят.
  • 10 гост

    6 0 Отговор
    Авторе, за гравитационните вълни следиш ли новините?
  • 11 3723

    9 4 Отговор
    Много трябва да се поработи върху стила. После върху изразните средства. Почти всяка дума е неподходяща, а аналогиите са нелепи. Каква пита кашкавал, бе, пич? "Пръкване" на Вселената? Съвременната наука не обяснява, а датира! "Свита в точка с почти безкрайна плътност" - това как го пишеше на английски, че да ти помогна с превода? Кога всичко се пръска - ааааааа - "сетне". Химически реакции не протичат, защото не са възникнали все още химичните елементи, първо трябва да мине нуклеосинтеза, пък после да се охлади Вселената, от водорода и хелия да се образуват звезди, да протекат ядрени реакции и така десетки милиони години след това да възникне възможността за химични реакции.... На кого или на какво дават нов живот греещите и изгарящите звезди? Не знам някой да е казал "да носим нещо от онези първи звезди". Дето се вика близо си, почти уцели, топло, топло - току над абсолютната нула. Големият взрив поражда пространството - е те тука се роди новата теория. Е те па, на! Пич, ще ти издам една малка тайна - няма никакъв взрив. Една от теориите за възникването на Вселената поставя в началотосвръхскоростно разширение на пространството, което е потвърдено от тълкуването ни на някои експериментални резултати. Даже първолаците знаят, че времето и пространството са в неделима връзка и няма как едното да породи другото. А какви универслани константи са ни известни пич? Питам защото от тях 99,99 % от хората не могат да посочат дори точната стойност на скоростта на свет

    Коментиран от #21

  • 12 Аз40🏴‍☠️

    8 1 Отговор
    Тоест съвременната наука само предполага разни неща, за които е позволено да бъдат предполагани.
  • 13 Аре

    14 0 Отговор
    В аквариум живеели рибки, по малките спорели дали има и друг живот, но не стигнали до никакъв извод и решили да отидат да питат по старите. Отишле, те при тях и ги попитали за спора си дали има и друг живот. Отговора на старите риби бил:- Аве, някой от време на време като чели сменя водата обаче нищо не се разбира.

    Коментиран от #14

  • 14 4745

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аре":

    Готино!:)
  • 15 Tahuti

    10 4 Отговор
    Ей като почнете с тия религии като отговор направо побеснявам. То и Корана и Трипитаката дават техни си отговори. Не книгата а хора като Айншайн и Максуел ни издигат до нивото, на което сме сега. Чакайте вие вашите книги да ви разкрият вселенските закони. Нито коли, нито лечение, нито технологии. Ако всички се осланяхме на религията, сега още щяхме да живеем в пещери и да ядем сурово като животните. Защото видиш ли "носителя на светлината" (слънце, огън и т. н.) бил паднал ангел и грях. Праволинейна работа.
  • 16 Tahuti

    6 3 Отговор
    Ей като почнете с тия религии като отговор направо побеснявам. То и Корана и Трипитаката дават техни си отговори. Не книгата а хора като Айншайн и Максуел ни издигат до нивото, на което сме сега. Чакайте вие вашите книги да ви разкрият вселенските закони. Нито коли, нито лечение, нито технологии. Ако всички се осланяхме на религията, сега още щяхме да живеем в пещери и да ядем сурово като животните. Защото видиш ли "носителя на светлината" (слънце, огън и т. н.) бил паднал ангел и грях. Праволинейна работа.
  • 17 бечев

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз на тези":

    Точно Борисов е новия Айнщайн,но не така рошав като него,обаче не по малко гениален.Боко пръкна Вселената,след което се пръкна и той.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хипопотамът

    1 0 Отговор
    Голям взрив, само аз знам какво е това....! (p. s. вселената се, пръкна,, както всички нас, полезни или не полезни, първокласник няма как да знае това, мухло.......!)
  • 20 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор
    ПАК ПОВТАРЯТ ПОСТУЛАТИ НА БУДИЗМА И ГНОСТИЦИЗМА!!!!!!!!!...ЗНАЧИ ...ТЕ СА ПРАВИ....ОЩЕ ПРЕДИ 5 000ГОДИНИ....А според ТЕХНИТЕ предания ,отпредо 200 000 г!!!!!!/,,тайната доктрина,, А>Блаватска,,
  • 21 ПОСВЕТЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "3723":

    колега, айде като си много грамотен, отговори ми какво значи, че еди кое си се е случило за МИЛИОНИ ГОДИНИ? ЩО Е ТОВА ГОДИНА? Защото това понятие означава само едно- времето за обикаляне на планетата Земя около слънцето. За земни години ли говоришш или за какви? И какво е основанието ти да смяташ нещата в години, след като тогава не е имало нито Земя, нито други планети, следователно понятието "година" е безпочвено?
    Че не е имало" голям взрив"- не го е имало само като НАЧАЛО, но той е съществувал. И то като продължение на предишен процес. Големият взрив е родилен процес за сегашната Вселена. В този смисъл го е имало, но не че е начало на всичко... А как се е стигнало до него е друга тема....Но тя може да се обсъжда само след доста дълбоко предисловие, за което няма място тук.
  • 22 Всичко и нищо

    1 0 Отговор
    Сингулярност - нещо като точка,ама неизвестно колко трилиони милиарди пъти по-малко. Какво има в тая условна,мисловна точка? Може ли да се каже,че е безкрайно свита материя?Толкова свита,че даже никой не може да каже дали е материя. Там няма атоми,електрони,вълни и всякяквите елементарни частици.Там няма пространство,няма измерения,няма време? Значи можем да кажем,че в сингулярността има всичко..... и нищо...едновременно.