Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 23:00 8 711 163

Нацистка Германия и СССР: "Две престъпни системи, причинили гибелта на милиони"

  • германия-
  • ссср-
  • нацисти-
  • втора световна война-
  • гибел-
  • репресии-
  • адолф хитлер-
  • сталин-
  • кшищоф рухниевич

Можем ли да сравняваме Хитлер и Сталин?

Нацистка Германия и СССР: "Две престъпни системи, причинили гибелта на милиони" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро руският президент Владимир Путин препоръча на Думата да разгледа законопроект, забраняващ сравненията между ролята на СССР и на нацистка Германия във Втората световна война. Как оценявате инициативата на президента на РФ Владимир Путин? По принцип възможно ли е да се сравняват ролите на Съветския съюз и нацистка Германия във войната?

Кшищоф Рухниевич: Сравнението е един от основните методи в историческите изследвания. В конкретния случай е важно да отбележим, че след подписването на пакта Хитлер-Сталин Съветският Съюз и Германия са свързани в тясно сътрудничество. В резултат от този пакт и тайния протокол към него, Германия напада Полша на 1 септември 1939, а СССР напада същата страна на 17 септември 1939. Сътрудничеството между двете страни продължава до самото начало на военните действия помежду им на 21 юни 1941. Русия открай време отделя голямо внимание най-вече на етапа от Втората световна война след тази дата, така че президентът съзнателно избутва неудобните факти на заден план. Нека да припомним, че СССР нападна не само Полша – окупирани бяха и Балтийските държави. Във всяка от тези държави беше установен съветски режим, включващ репресии, изтребване на елитите, депортация на хиляди хора в дълбоките предели на СССР и изпращането на други в затвори и в лагерите на ГУЛАГ. Спокойно можем да сравняваме окупационната политика на Германия и Съветския съюз между 1939 и 1941 година. Това даже е необходима процедура, за да покажем спецификата на всяка от двете страни и да видим как функционират двата тоталитарни режима в завзетите територии.

А можете ли да сравните Сталин с Хитлер? Ако можете - как би изглеждало това сравнение?

Кшищоф Рухниевич: Това не е нещо ново. От миналото са познати доста публикации, в които се противопоставят биографиите на двамата диктатори. Тук мога да спомена само най-известното изследване на Алън Бълок от 1991 г. „Хитлер и Сталин: Успоредни животописи“. Авторът между другото обръща внимание на някои аспекти от техните биографии и на психологическите им предразположености. Сравнителните изследвания обикновено са насочени не към подвеждането под общ знаменател, а към откриване на особеностите при отчитане на историческия контекст. Защото нито един от двамата диктатори не е действал във вакуум. И двете държави, Германия и СССР, са тоталитарни. Различават се само по подхода към идеологическите въпроси. И двете държави изтребват хората и групите, които са определени като враждебни или нежелателни. Идеологическите различия не пречат на двамата диктатори да влязат в съюз и дори да му вдъхнат живот. За тях по-важно от всичко друго са нуждите на двете им държави в конкретния исторически момент. След нападението на Германия срещу Съветския Съюз, той се превръща в жертва и постепенно става важен член на антихитлеристката коалиция. В същото време СССР не престава да бъде тоталитарна държава и след 1944-1945 година. Освен това след края на Втората световна война СССР усилва влиянието си над страните в Източна Европа – и не само ги подчинява, но внася в тях дълбоки промени: съветизация.

Не се ли опасявате, че с подобни сравнения Холокостът може да бъде приравнен към други престъпления, извършени по време на Втората световна война в една или друга държава?

Кшищоф Рухниевич: Това са две различни неща. В общ план можем да кажем, че престъпленията на нацистите имат расова мотивация, докато съветските престъпления са класово мотивирани. И двете системи бяха престъпни и причиниха гибелта на милиони хора. Милиони други, които успяха да оцелеят, останаха завинаги инвалиди или психично болни, а и до днес поколенията страдат от това. Хората, прекарали дълго време в съветски лагери, са хора със съсипани съдби. (…) Според мен сравнението между престъпленията не омаловажава значението на Холокоста в историческите изследвания и в колективната памет.

Този въпрос може да Ви прозвучи банално, но все пак: Кой започна Втората световна война?

Кшищоф Рухниевич: Сред историците преобладава мнението, че Германия започва войната. Но бързите победи на хитлеристките армии първо в Полша, а после и в Западна Европа, биха били невъзможни без изричните гаранции, а понякога и активна помощ от страна на СССР – нищо, че е неин идеологически противник. Тайният протокол към пакта Молотов-Рибентроп и Договорът за дружба и за границата от 28 септември 1939 показват истинските намерения на двете страни.

Става дума за една световна война - защо тогава дискусиите сред политиците и в медиите често се ограничават само до ролята, която играят в нея Съветският съюз и нацистка Германия?

Кшищоф Рухниевич: Отговорът е прост. Германия започва войната, а СССР застана на нейна страна. Вярно, че няколко месеца по-късно той сам се оказва в позицията на нападнат, но това не бива да ни кара да скриваме фактите. Това са два престъпни режима. Репресиите и арестите там са всекидневие, тяхна жертва стават и гражданите на покорените страни. И двата режима създават система от лагери и систематически лишават местното население от граждански права. Организирана е широкомащабна експлоатация на окупираните държави, а културните им ценности са разграбени или преднамерено унищожени. Всичко това се върши поради расова или класова омраза.

*Кшищоф Рухниевич от професор по история в университета на град Вроцлав, Полша. С него разговаря Даря Брянцева.

Автор: Дария Брянцева


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко дъртия комунист

    107 21 Отговор
    Аз унищожих 2 млн българи.
  • 2 Той

    96 16 Отговор
    Забравили сте чичо Сам!

    Коментиран от #81

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 РАДИО ЕЛТО

    24 61 Отговор
    ссср ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ е освободителка но ХИТЛЕР и СТАЛИН са били шизофреници психопати садисти

    Коментиран от #9, #63, #110

  • 5 БОЗА

    96 19 Отговор
    Дойчев веле и поляк коментират рашките(фашагите,за фон и колорит)...ПЕРВЕРЗИЯ... ;-)
  • 6 Четник

    84 24 Отговор
    Гьобелсовата пропаганда на парцалът DW се опитва да внуши ,че няма разлика между двамата Сталин и Хитлер. Малко известен факт е ,че Сталин пръв въвежда пенсионното осигуряване и възрастта за пенсиониране,а златният стандарт на Рублата му изяде главата.

    Коментиран от #35

  • 7 Бре, бре, бре...

    114 18 Отговор
    А САЩ - света вода ненапита! Те нито милиони индианци са избили, нито африканските негри са поробили, ни до ден днешен не разплакват майки по целия свят... Но всеки ден ми обясняват за СССР! То бива, бива тъпа пропаганда, ама пък чак толкова...

    Коментиран от #66

  • 8 Патето яки

    89 40 Отговор
    Слава за Йосиф Висаринович Сталин, спасил Европа и славяните.
    Дойче зеле да си плаче за фюрера.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Шпек

    81 19 Отговор
    Некакъв нищожен Поляк Кшищов плюе по “Бащата на народите” и завоевателят на Полша хер Адолф.
    Ефтина пропаганда за Поляци и Немци.При Българите не вървят тези дивотии. Сталин е опозорил Германия ,като е размазал великият Вермахт и Обединените сили на Европа.Като кучета ги е карал в Сибир милионите пленени Немци—завоеватели.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 П Славейков

    36 19 Отговор
    И двете системи създадени финансирани и фалирани от САЩ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Попадията

    64 14 Отговор
    Полските псета вият на умряло в ефира на “Соросоидна правда”—DW.
  • 15 Хахаха

    41 66 Отговор
    Сталин е избил поне 5 пъти повече хора от Хитлер.
    Германия стана страна, но Русия си е още кочина ...
  • 16 Павел пенев

    58 21 Отговор
    Идете в Русия и ги раздрънкайте тези простащини против руснаците и това ще ви е за последно.

    Коментиран от #19, #22

  • 17 нерегистриран

    7 57 Отговор
    Най-възпитаната нация са Англичаните, Великобритания.

    Коментиран от #21

  • 18 Факт

    40 36 Отговор
    Хитлер и Сталин са двете страни на една и съща монета.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мужик

    62 11 Отговор
    Както ще да е,едно е ясно от историята РУСИЯ не се напада който е пробвал съдбата му е предопределена-смърт! След няколко месеца идва парада за денят на победата 9ти май повечето телевизии го предават не е зле да се загледа човек и да разбере защо такава нация никога няма да загуби.27 МИЛИОНА УБИТИ няма как да бъдат забравени!
  • 24 Шпек

    31 54 Отговор

    До коментар #13 от "Дръ Ткозел":

    Фашистка България начело с престъпникът Цар Борис и главата на правителството кръволокът превратаджия проф.Цанко нападат Македония и Гърция и подлагат местното население на нечовешки репресии лишавайки ги от граждански свободи.Затова и до днес нашите съседи ни мразят и в червата.Българин значи —убиец.

    Коментиран от #123

  • 25 СССР ☭

    27 18 Отговор
    Фашистите светотатстват да поставят социализма с фашизма!
  • 26 КОНТРАТА

    33 15 Отговор
    Пак ще ви гази Червената армия фашисти!

    Коментиран от #43, #48

  • 27 Червено Знаме

    60 8 Отговор
    Полската съпротива няма един опит за освобождаване на лагерници от лагерите на смърта на полска територия. Поляците са фашисти също както немците!
  • 28 Да де

    37 6 Отговор
    Обаче Червената армия спасява евреите,междувременно затова от 2018 9 май е офиц празник и в Израел, колкото до влизането в Полша там има етнически граждани на Ссср, точно където влиза ссср, а в съседните, то по тая логика и нашия косъм хич не е чист всв, питайте съседите, да не говорим кой ни спасява после от претенциите небезоснователни на съседите ни:)
  • 29 Дойчо Зелев

    35 7 Отговор
    Льо Райха (ЕС) е сбъдната мечта на Хитлер и Наполеон
    .....
    ..... А Дойче Зеле реват , защото Който веднъж опита Големия на Дядо Иван , все си мисли за него :))
  • 30 Хисторик

    37 3 Отговор
    Периода 1940 - 1941г UK осъществява геноцид в Бамгладеш Индия умират от глад 4 милиона бамгладешци защото амгличаните им взимат 60% от реколтата като данък и кофискуват 55 000 риболовни лодки под предлога, че японците могли да ги вземат при окупация на Индия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 DW-манипулейшън

    35 9 Отговор
    Днес се оляхте с помиите на тази пропагандна "медия" Гьобелсов потомък на същите онези нацисти, които подпалиха свта и избиха милиони! Това е тотална гавра, изроди !

    Коментиран от #41

  • 33 Как така

    7 14 Отговор
    комунистите от Дойче веле да оплюят вожда Сталин ще стане някой природен катаклизъм
  • 34 Пацо

    45 3 Отговор
    Германия загуби войната и няма думата по въпроса изобщо. Не са виновни Германия и СССР за започването на войната. Виновни са Франция и Великобритания с тяхната малоумна политика. Преди няколко години ми попаднаха две тънки книжки от една френска журналистка. Книгите са издадени във Франция и после се превеждат на руски и са издадени в СССР. Това става няколко години преди 1939 г. В тези тънки книжки е написано черно на бяло с цифри и всичко какво се случва в Германия и че предстои война. Никой не е взел мерки това да не се случва. Никой. Защо?! Вероятно всички са искали тази война. Абсурдно но факт.

    Коментиран от #39

  • 35 Great

    8 20 Отговор

    До коментар #6 от "Четник":

    Сталин печели по милиони избити руснаци и у нас даже
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сатъра на Хана

    3 6 Отговор
    Великие булгары Московии: Суворов
    автор
    Олег Чеславский
  • 38 антикравар

    38 7 Отговор
    Хитлер и Сталин могат само да завиждат! Наглосаксите са избили над 100млн северноамерикански индианци за да им откраднат земята и да си направят "демокрациите" САЩ и Канада.
  • 39 Българин

    8 23 Отговор

    До коментар #34 от "Пацо":

    Ти не си ли учил за великата световна болшевишка революция и за това как СССР е била готова за нападателни войни

    Коментиран от #98

  • 40 Sieg

    19 11 Отговор
    Абе вземете да прочетете малко, имало е много по лоши хора от Хитлер.(ако може да се каже, че е бил лош) Изключваме хипотезите какво би направил ако е победил, защото никой не знае. Всъщност представете си съюза между СССР и Германия бе продължил при някакви компромиси от двете страни. Не забравяйте какво направи Хитлер от бедна Германия, направи ги номер 1, воюва срещу целия свят и да, той загуби, но бяха напред пред другите, бяха народ.

    Коментиран от #86

  • 41 СССР ☭

    36 4 Отговор

    До коментар #32 от "DW-манипулейшън":

    DW не са намци, а гласът на Сорос в Европа също и,, Свободна Европа " каквото излиза в ДВ и Свободма Европа значи са го казали краварите! 1936 година краварите носят пидаръци на Адолф Хитлер на Олимпийските игри в Берлин, а СССР прави бойкот защитонзнае какво се подготвя. Бритите заедно с франсетата 1938г. подаряват половината Чехия (судетска област) на Хитлер.
  • 42 Сатъра на Хана

    3 7 Отговор
    Великая Россия — Великая Тартария или Великая Булгария?
    автор
    Олег Чеславский
  • 43 Другаря Христов е руски патриот

    4 26 Отговор

    До коментар #26 от "КОНТРАТА":

    Сгазени сте от тъпа руска пропаганда като мужиците сто години вече тънат в мизерия то вашата е умствена

    Коментиран от #46

  • 44 Сатъра на Хана

    7 7 Отговор
    ВОЛЖКИЯ БЪЛГАРИН КУЗМА МИНИН ОСВОБОЖДАВА МОСКВА ОТ ПОЛЯЦИТЕ ПРЕЗ 1611 година :))))
    .... От тогава Рашките мачкат полската сган където я набарат
    .......
    А ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД СЕ ПАЗИ ОТ НАЙ - ВЕЛИКИЯ ВОЛЖКИ БЪЛГАРИН - ВЛАДИМИР ЛЕНИН
  • 45 Гласоподавател

    4 29 Отговор
    DW е обективна медия, която не се харесва на руската пропаганда
  • 46 Сатъра на Хана

    8 9 Отговор

    До коментар #43 от "Другаря Христов е руски патриот":

    Великие булгары Московии: Суворов
    автор Олег Чеславский
    .......
    МАЙКАТА НА ПЕТЪР ВЕЛИКИ Е КНЯГИНЯ НАРИШКИНА – ВОЛЖКА БЪЛГАРКА :)))
  • 47 Ако

    8 21 Отговор
    сметнем кой колко е избил между комунизма и нацизма то комунизма печели убедително с над 100 милиона избити по света
  • 48 Голем смях

    9 36 Отговор

    До коментар #26 от "КОНТРАТА":

    ХААХХААХ Червената армия умря бе ватник.Умря и СССР .И добре,че бяха САЩ и Англия ,че ги спасиха от Германия.А Русия е плюмка в сравнение със САЩ,да не говорим за НАТО.

    Коментиран от #52, #53

  • 49 ха ха хаааа

    3 15 Отговор
    Русоспиянките зажигают ...🤭🤭🤭

    Коментиран от #50

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Sieg

    26 4 Отговор

    До коментар #48 от "Голем смях":

    Ти май си на 10 годинки за да кажеш подобни тъпотии. Именно СССР спря Германия, а САЩ и Великобритания се били присвили в черупките. Е много ясно, нали Япония разби елита на САЩ.... Малка Япония 😄. Русия и Китай в момента са далеч, далеч по силни от САЩ и ЕU. Пък за Великобритания тая сган.... Дайте на нашата армия наполовина на тяхната армия и ще ядат пердах и от нас.

    Коментиран от #112

  • 54 Професорчето

    15 6 Отговор
    Германия нахлува в Полша на 010939 г.! Англия и Франция обявяват война на Германия - началото на ВСВ. Две седмици по късно СССР нахлува в Полша от изток! И о, чудо - никой не обявява война на СССР?
    Глупаци на рояци!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Германия загуби войната

    7 15 Отговор
    Но народът й спечели.Русия спечели войната,но народът й загуби-Русия падна в ръцете на евреиския интернационал и днес са собственост на запада,като започнеш от Газпром и завършиш със Сбербанк.
  • 57 Германия загуби войната

    6 17 Отговор
    А облъчените комунета у Бг са толкова изпаднАли,че си вярват още в комунизма-нулево развитие.
  • 58 No Exit

    8 25 Отговор
    Сталин е най-страшният масов убиец в историята. Хитлер беше просто един повярвал си маниакален глупак. Най-жалкото е че от тези двамата и техните зловещи фантазии бяха смъртоносни за Белия Човек. Те съсипаха страните си и Европа, включително и България. Пътят към Ада е покрит с добри намерения.

    Коментиран от #60, #62

  • 59 Дойчо Зелев

    9 10 Отговор
    По - добре е за един Германец да е Мюслиманин , отколкото Комунист
  • 60 Sieg

    20 2 Отговор

    До коментар #58 от "No Exit":

    Нима в момента не става същото Афганистан, Ирак, Сирия, Либия от страна на САЩ? Или когато става дума за петрол не се брои?
  • 61 Четник

    18 2 Отговор
    Дойче Веле може да публикува всякакви гнусотии в колониална България,Полша и Украйна.Прозорецът на Овертон беше отворен преди години и вече дава резултат.Тъпата публика не може да вдене,че сме 🐑 водени на заколение.Русия няма да падне но България може да бъде изпепелена и от Хитлер и от Сталин—съвреммените им аватари.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Роко

    7 17 Отговор

    До коментар #4 от "РАДИО ЕЛТО":

    Приятелю армия от роби не може да е освободителка затова навсякъде където се е задържала за по - дълго време е донесла нищета и мизерия.
  • 64 Русофил плюс

    27 3 Отговор
    Остава да се уточни, че с политиката си, Западът винаги е побутвал нацистка Германия срещу СССР и е хранил "основателни" надежди за тяхния сблъсък. Затова и се слючваха всичките тези унизителни за Европа "мирни" договори, далеч преди пакта Молотов-Рибентроп. Дали Русия протягаше ръка на Западна Европа преди войната срещу Германия? О, да и това е документирано, но остава като "глас в пустиня". Хитлер, неочаквано обаче реши да си осигури тила, преди да тръгне срещу Русия и в резултат Европа беше прегазена. Кой позволи и е виновен Хитлерова Германия да стане Супер-сила? - Не, това не е СССР, това е Западна Европа. Така че, същата да не прехвърля вината и отговорността си на Русия за възхода и мощта на Фашизма в Европа.
  • 65 Сохиянец

    8 19 Отговор
    Какво сравнение?! Сталин е избил милиони предимно свои, ссср запали войната.
  • 66 провинциалист от провинция Тракия

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бре, бре, бре...":

    Африканските негри са поробени от британската империя, а САЩ просто не са ги върнали обратно, за да ги използват за репресии над работоспособната част от бялото население.
  • 67 времето

    26 3 Отговор
    Сталин спаси Русия поне 3 пъти , прекарвайки я през няколко много тежки световни месомелачки , и заговори срещу нея, с ум хитрост , предвидливост , безкомпромисност , дори към собственото си семейство и деца . На финала на неговото управление Русия е свръх-държава в чийто брегове се мият морета и океани , страховита , космическа ядрена държава, с решени вътрешни противоречия , и ни йота опасност към нейните граници, и богатства . За това личността Сталин , и модела Сталин отприщтва лавина от шизофреничен ужас в господарите на света , самото име им звучи като Армагедон , и надвиснал над главата им "дамоклев меч" . За съжаление неговите наследници не бяха на неговата държавническа висота , и увиснаха безпомощни , пред корумпиращата сила на парите. Личното състояние на Сталин в деня на неговата смърт -чифт ботуши, лула тютюн , и два военни мундира .

    Коментиран от #159

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 no name no face no number

    15 5 Отговор
    Престъпни системи са ЕС и САЩ
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Софиянец

    8 19 Отговор
    Сатрапа Сталин и неговата подлога Димитров. Болшевишки болни мозъци с аскети и два пръста чело и врат. Виновни за геноцида върху собствения си народ.

    Коментиран от #73, #74

  • 72 Ние сме братя

    4 11 Отговор
    с Русия. Вижда се, че сме еднакви боклучарници.

    Коментиран от #154

  • 73 3 пъти

    19 5 Отговор

    До коментар #71 от "Софиянец":

    Геноцид ли ? да сверим данните . След края на кръвопролитната за СССР ВСВ СССР с всички републики около 120 000 000 души , през 80-те години СССР с всички републики наброява около 350 000 000 души , ще излезе , че за 40 години някакъв особен разцвет са преживяли . Това са официални данни , а като ви слуша човек как Сталин е избил 85645372787543357890-0986543567789087654456789876666677 души , ще излезе че малко плевел е разчистил , за да може да се радва на добра реколта.

    Коментиран от #83

  • 74 Дебалцево

    20 3 Отговор

    До коментар #71 от "Софиянец":

    И ако вземем за база населението на Украйна , една от най пострадалите от ВСВ руски републики , от края на ВСВ 1945г до 1990г тя е увеличила своето население двойно до 51 460000 . От 1990 до 2021г в Украйна липсват 12,5 милиона души , къде казваш е геноцида?
  • 75 Яверт

    21 3 Отговор
    Много лесно се пропуща факта колко агресивна е полската политика до подписването на пакта.

    Коментиран от #84

  • 76 да броим ли

    20 4 Отговор
    Тези, Онези - причинили гибелта на милиони ?
    Какво да кажем за Краваристан ?
    Те какво причиниха в Панама, Салвадор, Ливан, Афганистан, Кувейт, Лаос, Камбоджа, Виетнам, Сирия, Югославия....?
    Няма друга държава, която да си самовзриви небостъргачите само и само да си оправдае милитаристичната политика.
    "САЩ е във война през всички 242 години от
    своята история, с изключение на 16 години" обяснява Дж.Картър.

    Коментиран от #82

  • 77 Само питам

    15 6 Отговор
    Нещо за геноцида над индианците ???
  • 78 Пеуник

    17 3 Отговор
    От поляци коментари.....
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Гост 2

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "оп па":

    У нас вече го постигнаха !
  • 81 Ако не беше

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Той":

    Чичо Сам, сега Германия щеше да граничи с Япония, а ти да чистиш клозети. (Всъщност може би и сега това да ти е основната работа, като ти гледам IQ-то.)

    Коментиран от #85

  • 82 Смешник,

    1 3 Отговор

    До коментар #76 от "да броим ли":

    можеш ли да кажеш, откъде е "цитата", който приписваш на Дж. Картър? Ако става въпрос за Президент Джими Картър, никъде не е казвал подобна глупост.
  • 83 Негра мотник,

    2 4 Отговор

    До коментар #73 от "3 пъти":

    в пика си, населението на сесесерето е 294 милиона човека. Колкото до жертвите, от 1917 до 1937 (в ПСВ, гражданската война и гладомора) населението намалява с 23 милиона.
  • 84 Бачо Киро

    10 1 Отговор

    До коментар #75 от "Яверт":

    Пропуска се не само полската политика, но и малката разлика, че Хитлер мина през цяла Европа, докато Сталин го съпроводи обратно. Може да са започнали сходно, но продължението е от голямо значение.
  • 85 Бачо Киро

    12 1 Отговор

    До коментар #81 от "Ако не беше":

    Че нали все мрънкате що не сте останали с Германия, а не със СССР... Чичо ти Сам си въртеше далаверите през почти цялата война, дори след 1942 всеки месец са се срещали в Швейцария бизнесмените. ДюПонт, Форд и редица други доста време през войната работят с Хитлер, не с тяхното правителство. Цялата ВСВ си е една голяма бизнес далавера, въобще не им пука колко живота са затрити.
  • 86 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "Sieg":

    Стига с тези глупости Хитлер воювал с "цял свят"! Всъщност с цял свят воюва съюзника му Япония на изток, защото съюзник и е само Тайланд срещу САЩ, Китай,
    Канада, Австралия, Индия, Филипините и цяла Азия! Хитлер реално е покорил Европа преди да нападне СССР и на негова страна са армии от Румъния, Финландия, Унгария, Италия, доброволци от Испания, Франция, Прибалтика, икономиките на Норвегия, Дания, България и т.н.

    Коментиран от #93

  • 87 Хасан

    0 11 Отговор
    Англосаксонска и славянска християнска паплач причинила смъртта на милиони ..ако имаше силна Турция нямаше да позволи

    Коментиран от #127

  • 88 дуалист нервист

    2 6 Отговор
    Хвани единия събори другия,то затова и България с която и да се хване,все е от трън ,та на глог!
  • 89 Стефан Петров

    13 1 Отговор
    Тотални глупости от полски националист. Като се приравнят двата режима се оправдава ужаса на нацизма. Доста учени ни предупреждават, че запада ни готви нов фашизъм- този път кибер такъв и това е стратегическата, но скрита цел на тази идея. На запад вече открито се говори за чипиране на хората и за налагане на бедните на кибер реалността, докато богатите ще живеят и консумират в истинската реалност. Кибер реалността се подготвя като новия наркотик за бедни. И ако се говори реално за избиването на милиони хора защо не се прибави и САЩ? Колко милиона човека избиха те в десетките войни само в последните години.

    Коментиран от #99

  • 90 Чук и Гек

    2 6 Отговор
    Адолф е по убав човек от мнителния грузин! Мразел убийството на животни и не ходел на лов като Гоцо Първаноглу! Художник, естет, непримирим към несправедливостите! Мошеник космополит просто щеше да се намести според въведените правила от победителите след ПСВи хич нямаше да се интересува от национален идеал и реванш! Когато със СССР са бил в добри отношения са се случили добри неща и за България!
  • 91 Стефан Петров

    12 1 Отговор
    Има нещо, за което у нас не се говори. Реално Втората световна война е продължение на революцията в Русия от 1917г. и за това има доста доказателства. По данни от западни източници демографското и индустриално развитие на Русия от 1900г. е такова, че до 1940г. тя би станала първа световна сила по икономика, население и територия, измествайки английската империя. Тази революция е проведена от запада, с негови пари с цел да се спре развитието на Русия и тя се раздроби и колонизира. Същата цел има и втората световна война против СССР.
  • 92 Като виц

    8 1 Отговор
    Поляк и украинка си говорят за Германия и Русия!
  • 93 Sieg

    1 8 Отговор

    До коментар #86 от "Гост":

    Виждам, че знаеш имената на държавите, но каква помощ е получавал от другите...., а пък и от България! Ние нито сме помагали, нито пречили, но сме нямали избор, та така и от другите. Доброволци е имало при всички. Финландия и Румъния 😄 помогали на Германия... ти сериозно ли...., да документално е така.

    Коментиран от #95, #116

  • 94 Шаран БГ

    9 2 Отговор
    Много правилни коментари - глупости може да говори само Вл. Путин, а Джими Картър просто е казал истината !!
    Професор Рухниевич / като много знаещ и добре информиран учен/ само едно не споменава : Каква роля играят САЩ и защо, в отношенията между европейските държави от 1918 година до ден днешен ???
    - В 1918 -та година германците започват настъпление на Западния фронт - много успешно. НО след решителната намеса на САЩ......... В края на 1918 година войната приключва. Германия е съсипана от войната и контрибуциите на победителите .
    - След като Германия е в колапс / 1921-1922 г/ САЩ изведнъж се намесват. Смекчават до голяма степен нечовешките искания на Франция и Англия и....и започват сериозни инвестиции в икономиката на победената държава - директно и чрез чужди банки и държави / Швеция, Швейцария и пр./
    - Как така разрушена и опустошена Германия за 17 -18 години става световна военна сила.и според Мюнхен - 1938 год. завзема цяла Европа ?
    – Кой и защо си избира ефрейторът с ляво засукания перчем за "фюрер на хилядолетния райх" / който просъществува около 12 години/ и го насъсква / и защо/срещу СССР в 1941 година, като година и половина преди това и Дойчланд, и СССР заличават Родината на Професора като държава ??!?
    – Кой и защо , след като размазва с бомбардировки Германия, провежда " планът Маршал" и за има -няма 10-15 години отново изправя / този път само ФРГ / на крака !????

    Коментиран от #96

  • 95 Бачо Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #93 от "Sieg":

    Да не пречи на някого също е помощ.
  • 96 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #94 от "Шаран БГ":

    Повечето въобще не се замислят по въпроса как победена Германия след ВСВ, имаща забрана дори да поддържа армия и тн, 20 години по късно е в състояние да води война по целия свят... Хората принципно не мислят.... Сигурно смятат, че Хитлер е имал вълшебна пръчка...

    Коментиран от #97

  • 97 Шекел

    8 0 Отговор

    До коментар #96 от "Бачо Киро":

    Американо-англииски финансови инжекции и окуряване на Франция да не следи за изпъшнението на Версйаските споразумения.

    Коментиран от #100

  • 98 Бачо Киро

    13 0 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Да бе, затуй викаш Германия от победена през ПСВ изведнъж хоп, създала всичко от нищото и скочила да спре лошия СССР.... Как пък главите ви ги не ползвате за нищо... В Германия е наливано яко, не само до войната, а и след започването и. Американските фабрики в Германия, като на Форд примерно, почват да произвеждат военна техника. Ти сериозно ли мислиш, че Хитлер е правил всичко сам, скрит под земята и никой нищо не е знаел....
  • 99 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Стефан Петров":

    "Матрицата "!!!
  • 100 Бачо Киро

    8 0 Отговор

    До коментар #97 от "Шекел":

    Да, дори IBM правят програмата за картотекиране и наблюдения над евреите. Въобще цялата работа си е една гнусна бизнес операция.
  • 101 Niki13

    11 0 Отговор
    точно поляк да ми обяснява, че тя полша има договор с Хитлер от 26 януари 1934 г.Точно полша , която след мюнхенския сговор не се свени да вземе от Чехословакия Тешинската област, действайки като чакал.
  • 102 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    На коментарите на "Sieg" №№ 40 и 93 .
    Вероятно Вие сте чели малко или не сте дочели.......А има и друго : " История се пренаписва лесно !!"
    Всичко написано от "Гост" е точно ! Румъния, Унгария на Хорти и Финландия са участвували във войната срещу СССР със по няколко дивизии, с войска !! Друг е въпросът, как,колко и какво е било тяхното " воюване Цяла Европа е помагала икономически на германците. България не изпраща войски на Източния фронт, но храни, обувки , кожи и кожуси са пътували на Изток !!
    ЦЯЛА ЕВРОПА ! Имало е мераклии да бият комунистите в Испания, Франция и в други европейски държави, докато Москва и Сталинград на отрезвяват не само Европа но и САЩ, и Англия. Ингилизите даже още в 1941 година се усукват покрай Сталин, а после и САЩ единствено с бизнес предложения и отчасти и материална помощ.
    Но вероятно знаете кога и как е открит Западния Фронт от Англия и САЩ, и най-важното З А Щ О ??
  • 103 Пако

    7 1 Отговор
    СТАЛИН И ХИТЛЕР СА НАРОЧЕНИ ЗА ЛОШИТЕ ПОНЕЖЕ И ДВАМАТА СА ТРЕПАЛИ ЕВРЕИТЕ. ИСТОРИЯТА КОЯТО СЕ ПРЕДСТАВЯ НА СВЕТА СЛЕД 45 Г. Е В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ФАЛШИВА И ПРОПАГАНДНА И НАПИСАНА ОТ ЕВРЕИТЕ.
  • 104 абг

    5 2 Отговор
    Геноцидът тези двамата, ще бледнее пред този на сегашното мафиотско управление на ЕС.

    Коментиран от #137

  • 105 Surko

    8 0 Отговор
    Поляците са мърша и по големи предатели и от нас. Доказано кофти м'атриал са и ненапразно и Германия и СССР са ги мачкали.
  • 106 Гост

    5 0 Отговор
    Трябваше СССР да остави пещите на Хитлер за такива, които правят подобни сравнения, позабравили кой загаси тези пещи.
  • 107 Гост

    0 2 Отговор
    Сталин е не е СССР!
  • 108 ВСВотСАЩ

    14 1 Отговор
    Когато европейските парламенти говорят за договора за ненападение , сключен между СССР и Германия, те нарочно забравят един крайно важен факт. СССР беше последната голяма европейска държава, която подписа този документ.
    През 1934г. Полша става първата в Европа страна подписала пакт за ненападение с Германия. В деня на Мюнхенския договор 1938 г. точно такъв договор подписва Англия (почти година преди съветско-германския договор). По-късно същата 1938 г. такъв договор подписва и Франция.
    В резултат на Мюнхенския сговор от 1938 г. Англия и Франция нахраниха хитлеристка Германия с Чехословакия, плюейки на по-рано сключените с нея договорености. Това и стана сигнал за началото на Втората световна война. И доколкото вината за това престъпление лежи в пълна степен върху Западна Европа, то точно тази Европа днес всячески се опитва да прехвърли отговорността върху СССР.
    Пактът Молотов-Рибентропот 1939 г. е отговор на Мюнхенския сговор от 1938 г., сключен между Франция, Англия и Хитлер. "Договор за ненападение" по онова време е обичайна практика в дипломацията с цел отсрочване на евентуални военни действия и печелене на време. СССР умело се е възползвал от тази дипломатическа практика.
  • 109 ВСВотСАЩ

    10 1 Отговор
    ВСВ не започва на 1 септември 1939 г. с нападението над Полша. Нито с подписването на Съветско - Германския пакт за ненападение. Основите на новата световна война са поставени още през 1919 г. с Версайската система, когато победителите и най-вече Франция, унижават победена Германия с откъсване на територии, с милиардни репарации и с условия, които водят до неминуем реваншизъм.
    Когато Германия започва да отхвърля Версайския ред, европейските "демокрации" разчитат на равновесието на силите и започват двустранни совалки за съюзяване стещу стария враг. Франция с Англия, Полша с Франция и Англия. Поляците са водени от желанието си да възродят Велика Полша от Балтийско до Черно море. И не се притесняват да поддържат много добри връзки с нацистка Германия и особено маршал Пилсудски.

    Коментиран от #115

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Кой68

    5 0 Отговор
    Анализ/сравнение правено от поляк !!!
  • 112 Дедо Пене

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "Sieg":

    Малка ти е пишката-Япония и 1938г е 1,5 пъти по-голяма от Германия и индустрията е с 50% по-мощна!!!
  • 113 Реално

    1 1 Отговор
    Германия не е започвала война, война пръв обявява и я започва оня алкохолик с провисналата като на нерез гуша, от острова. Германия не е искала война, а да си върне законните територии, всичко е заради Данциг, поляците са го окупирали, захапали и не искат да го връщат, а не е техен та естествено, че ще ядат шамари, Хитлер си го е поискал мирно, кротко и спокойно и с основание
  • 114 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    глупости!хитлер иска воина като единствено решение на проблемите си.без воина няма фюрер .фурера е функция на воината.след първата почва втора,след втората трета.хитлер почва първата си воина 4 ри години след идването си на власт.операциите му в испания са първата репетиция,после всяка година окупира нов политически субект.потъпква собствената си теория че не трябва германия да воюва на два фронта за да има нова воина.хитлер много прилича на тръмп.изключително глупав човек ,но с харизма сред простолюдието.след 12 годишното му управление в германия не остава камък върху камък.загива 20% населението и се губи 30 от територията на немското землище.лощо е че слад години и въпреки огромното количество литература се пръква поредния експерт като теб дето обяснява щуротии!

    Коментиран от #125

  • 115 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #109 от "ВСВотСАЩ":

    договорите на останалите страни в европа не довеждат до окупация и дрогарю.след съветсконемския пакт се стига до глобална воина в европа.без подсигуряването на изтока ,хитлер не би нападнал полша и не би влязъл в конфликт с англия и франция .писал го е в моята борба ако си я чел де.аман от щуротии в полза на дрогаря ви путин,дето се опитва да ни обясни как втората световна е почнала на 22 юни 41 година!

    Коментиран от #118

  • 116 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #93 от "Sieg":

    Виждам, че си неграмотен и пристрастен! Абе "никаква" помощ не получава Хитлер от България във войната срещу СССР, "само" където не е достигала реколтата за изхранване през военните години, а и на мирната конференция през 1946 г. в Париж се опрощава дълг на Германия към България за 75 млрд. тогавашни лева! А Финландия участва активно с 500 хил. армия във войната от Мурманск до Ленинград, Антонеску и Румъния с 600 хил. окупират Одеса и участват в битката за Сталинград заедно с унгарски и италиански редовни дивизии /не доброволци/! Доброволци е имало и то стотици хиляди усташи, словенци, французи, испанци, прибалтийци, ама.... всички са яли дървото!
  • 117 гост

    7 1 Отговор
    Дай Боже, тези престъпления срещу хората и света никога не се повтарят. Няма нищо по-страшно от войни, диктатура, ограничения, желязна завеса, разделение на народите и насилие. Заедно с Хитлер и Сталин, е коректно да добавим Рузвелт, Труман и ако се върнем малко по-рано в историята, Ленин. Хора, нанесли толкова вреди на света, че още не може да се отърсим от тях.

    Коментиран от #119, #122

  • 118 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #115 от "стоян георгиев":

    А окупацията на Чехия не е ли станала по силата на договор, неДругарю? В същата се включва и Полша! Пълно е в тази държава с безкнижни неграмотни, като теб!

    Коментиран от #133

  • 119 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #117 от "гост":

    Хайде малко по-коректно да добавим японския император и Чърчил или те "за нищо" не са виновни и никой не са убивали...
  • 120 стоян георгиев

    3 9 Отговор
    ако сложим хитлер и сталин на везната.хитлер е едно малко диктаторче от времето на сатрапа сталин.хитлер изибва основно евреи ,което наистина е жестоко и непростимо ,но евреите не са толкова много в европа.останалите групи като цяло в немската зона не са силно малтретирани,при сталин е съвсем друго.малтретира се цялото местно население в окупираните зони.избива се местния елит,ограбва се цялото население и се вкарва в организация подобно на масов концлагер,където живя и българия до смъртта му.репресиите обхващат в пъти много повече хора и са много по-жестоки от тези на хитлер.

    Коментиран от #124

  • 121 Хи Хи

    15 0 Отговор
    Постоянното приравняване на Хитлер със Сталин има една прозрачна цел- отклоняване на вниманието от чудовищния геноцид извършван от Британската и другите колониални империи унищожили не милиони, а стотици милиони. И от престъпленията на задокеанската империя използвала ядрено оръжие, напалм, химически агенти, обеднен уран върху цивилно население по целия свят.
  • 122 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #117 от "гост":

    Хахаха ..ако от човечество имаш предвид Европа то да ..но в Грузия ,Украйна ,Сирия,Либия ,Ирак войните продължават ...но там се убиват мюсюлманчета и това не се брои нали ?
  • 123 Нито дума

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Шпек":

    Нито една дума от написаното е вярна.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Не точно

    4 1 Отговор

    До коментар #114 от "стоян георгиев":

    Германците всъщност са достигнали в положение при което започват бавно да измират от глад един по един дори вече не са имали за вноски по колосалните репарации на Антантата , та Хитлер е напълно логичен продукт и честно казано, човек който иска да се спаси от гладна смърт, въобще не мога да нарека глупав, от друга старана, тези които са приложили принуда и то не каква да е, а Холокост, бавен и мъчителен, защото от глад мъчението си е голямо

    Коментиран от #134

  • 126 ПУТИН

    3 2 Отговор
    ПИТА СЕ,КОЛКО БЪЛГАРИ Е ИЗБИЛ СТАЛИН И КОЛКО ХИТЛЕР? ЗАЩО ДА ОБИЧАМЕ ПОВЕЧЕ УБИЙЦИТЕ СИ?
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 другарят

    11 1 Отговор
    Нацистката медия дойче веле продължава да ни трови със зловещата си Гьобелсова пропаганда! Тези изроди се опитват да отхвърлят историческата си вина, като я прехвърлят на СССР и Сталин! Платихте милиарди на оцелелите евреи и техните семейства? Кога ще платите на всяко семейство в Русия и бившите република за това че при всички тях има поне по един загинал в тази война?
  • 129 другарят

    15 1 Отговор
    " Германия напада Полша на 1 септември 1939, а СССР напада същата страна на 17 септември 1939."...СССР нама как да "нападне същата страна на 17септември"/тоест Полша/ по простата причина, че Полша като държава престава да съществува на 1септември! Сравнението между Сталин и Хитлер е като между кучето и вълка! Да приличат си, но нрава им е различен! Кавказката овчарка ви прекърши гръбнака на вас нацистките вълци и до ден днешен не можете да се оправите!
  • 130 другарят

    14 0 Отговор
    Полските проститутки днес са живи и лазят по земята благодарение на "лошият" СССР и "деспотичният" Сталин!Това че днес отново слугуват и мият тоалетните на германците се дължи единствено на полските нрави и глупост! Това разбира се отнася и за нас!
  • 131 САМО НАТО

    1 11 Отговор
    ДОКАТО СЕ БИЯТ С ГЕРМАНЦИТЕ В ГРЪБ ГИ НАПАДАТ БРАТЯТА РЮСНЯЦИ? СЕГА НЕ СА БРАТЯ СЛАВЯНИ НИТО НА ПОЛЯЦИТЕ НИТО НА ЧЕХИТЕ, НИТО НА НАС!
  • 132 УБИЙЦИИИ

    10 1 Отговор
    ЩАТИТЕ СА ИЗБИЛИ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ НАРОД ОТКОЛКОТО ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ОТ ЗАГЛАВИЕТО ЩАТОВЕТЕ СА ПРЕДИЗВИКАЛИ ОКОЛО ДВЕСТА ВОЙНИ А СКОРОШНАТА В ЮГОСЛАВИЯ БЕШЕ И ЯДРЕНА ЩОТО ХВЪРЛИХА 15 ТОНА ОБЕДНЕН УРАН ...... Бомбардировките са извършени без съгласието на Общото събрание на ООН. В тях участват до 1200 самолета от САЩ, Великобритания, ФРГ и Холандия. За 78 дни са извършени повече от 37 хиляди бойни полета, 10 000 от които за бомбардировки и 2700 мисии срещу сръбската противовъздушна защита, по данни на Алианса. Атакувани са 900 цели с използване на повече от 21 хиляди тона взривни вещества - касетъчни бомби и ракети, в това число боеприпаси с обеднен уран.

    Един от известните сръбски онколози - академик Слободан Чикарич, твърди, че НАТО е отговорна за смъртта на 10 до 18 хиляди сръбски граждани. И за още 15 до 30 хиляди новорегистрирани заболели от злокачествени тумори от 2001 до 2010 година в Сърбия в резултат на хвърлените бомби с обеднен уран.

    Коментиран от #135, #138

  • 133 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #118 от "Гост":

    окупацията на чехия дрогар не довежда до воина.запада дето толкова много искал воина прави компромис осъждан от част от англииските политици начело с чърчил.мантрата дето ви пее дрогаря ви путин как полша била виновна е пълен смях.поляците нямат и 10% от немската военна подготовка!така ли се готви за воина страна дето иска да въстанови велика полша?поляците при чешката инвазия окупират една или две общини.знаеш ли колко са големи две общини на база цяла чехия и половин словакия?освен това въпреки бруталноста на хитлер му се разминава в този случаи и вместо тои да спре,кво прави?обидниява се със сталин за да доведе работата до глобален конфликт.сталин също иска тва ама като го напда съюзника му почва да вика олеле маико и помощ спасяваите ме към онези срещу които е потдържал vхитлер.жалка работа дрогар,много жалка.както е жалко днешното ви путинофилство докато бягате на запад!

    Коментиран от #145

  • 134 стоян георгиев

    4 8 Отговор

    До коментар #125 от "Не точно":

    в германия е имало,инфлация,безработица и т.н. икономически проблеми подобно на тези в сащ по същото време.тъп като гадулка хитлер няма нищо смислено във философията си.расиската му идеология е за деца до трети клас,без научна концепция без исторически натрупвания.търси разни нови исторически находки да докаже че е прав.непрекъснато друсан говори неземни щуротии.речите му до една са пълен смях.може да чуеш някоя и тогава живков ще ти се види научен гении!няма никаква глада смърт по това време в германия.има подобна в ссср .не бъркаи двете страни.може да прочетеш спомените на немските офицери воювали в ссср.те са шокирани от мизерията в русия и се чудят чии го дирят там.та не лъжи.има достатъчно документални филми за германия преди хитлер.ситуацията е била наистина тежка икономически,но в никакъв случаи е нялао гладна смърт или опасност от такава за населението.
  • 135 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #132 от "УБИЙЦИИИ":

    ти кво с повечко лъжи си мислиш че ще впечатлиш?в сърбия от нато бомбандировките умират под 400 човека ,а загиналите сърби са около 200.бомби с обеднен уран на територията на сърбия няма.нали прочете дрогар?на територията в която живеят сърби в остатъчна югославия няма бомби с обеднен уран!!!!ако не вярваш отваряш сръбското вики и гледш сръбската карта с въпросните бомбандировки.всички те са в зони с албанци,демек няма как сърбите да боледуват от радиацията ,а албанците не.само че сред албанците няма повишени нива на смъртност от въпросните бомбандировки,а кво пише поредния сръбски лъжец няма никакво значение!та сащ големите убиици предотвратиха наи-големия етнически геноцит с цената на 300 убити.

    Коментиран от #155

  • 136 Тоя дет е дал интервюто

    3 0 Отговор
    що не каже нещо и за Мюнхенското споразумение?
  • 137 Психиатър

    1 0 Отговор

    До коментар #104 от "абг":

    Кога избяга от психиатрията

    Коментиран от #139

  • 138 Психиатър

    0 2 Отговор

    До коментар #132 от "УБИЙЦИИИ":

    Пациент другари не се чудете на глупости от него
  • 139 БСП УМРЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #137 от "Психиатър":

    НЕ Е ИЗБЯГАЛ, ОТ ТАМ ЧАТИ.
  • 140 ПОЛ ПОТ

    2 8 Отговор
    ХИТЛЕР Е ЛОШ - КЛАЛ Е ЕВРЕИТЕ. СТАЛИН Е ИЗБИВАЛ СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД И НАРОДИТЕ НА ПРИСЪДРУЖНИТЕ РЕПУБЛИКИ, ПЛЮС ЗАВЗЕТИТЕ СЛЕД ВСВ . ПОНЕ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ Е КЛАЛ ОТ ХИТЛЕР.
  • 141 Истината

    10 2 Отговор
    Престъпна е Европа и Хитлер, Мюнхен-предателството.
    Колкото и да се опитвате да очерняте Русия, да пренаписвате учебници.
    Да махате от игри за ВСВ Русия в качеството й на победител, която изнася цялата ВСВ на гърба си.
    Колкото и да отричате САЩ бомби над Япония.
    Колкото и да отричате, че подкрепяте нацистите в Украйна, фактите говорят.
    Истината е една, за пореден път Русия спаси НАЦИСТКА ЕВРОПА- ВСВ, ПСВ,Наполеон.
    Само психически нестабилни и хора могат да сравняват Хитлер със Сталин.
    Наглост, цинизъм, подигравка с дедите ни воювали срещу кафявата чума. Пфуу срам и позор за Европа.
  • 142 Истината

    9 0 Отговор
    17 милиона цивилно руско население избиват Хитлер и обединена Европа-доброволни дивизии SS нападнали Русия.
    17 милиона деца, жени, старци, плюс десет милиона руснаци военни, повечето на 16-18 години.

    Срам и позор за Европа, срам и позор.
  • 143 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    който иска да прочете определението за ВСВ ТОГАВА1942/1947г!!!!!!ТОГАВА се говори за ВОЙНА НА СЪЮЗНИЦИТЕ!!!!!!!!СССР,АНГЛИЯ,САЩ СРЕЩУ ФАШИЗМА!!!!!!!И ,,народният съюзнически съд в НЮРНБЕРГ СИ КАЗА ДУМАТА!!!!ОСЪДЕН Е ФАШИЗМЪТ И ХИТЛЕР!!!!!!..КРАЙ!!!!!ИИИ ВАЖНО ДВ го НЯМАШЕ!!!!!!!..Поооосле превъртяха терминологията и ВСВ стана УЧУДВАЩО,,,.....БОРБА НА СВОБОДНИЯТ !!!!СВЯТ СРЕЩУ ....ДИКТАТУРИТЕ!!!!!!!....Както и втълпява статията!!!грооозно ДВ,грозно и мерзавско.
  • 144 САЩУБИЙЦИ

    9 1 Отговор
    ЧЪРЧИЛ НИ Е ГЛАСЯЛ ЗА КАРТОФЕНА НИВА НА АНГЛИЯ , СТАЛИН ГО Е СПРЯЛ !
  • 145 ВСВотСАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #133 от "стоян георгиев":

    Публикувано във факти.бг: окупацията на чехия дрогар не довежда до воина
    ------------
    Такава простотия рядко се чете, все едно да обвиниш , защо не е воювала бубуличката смачкана от слона.
    И вземи се образовай преди да даваш мнение, че е смешно.
    Дори не знаеш, и не правиш разлика от договор за ненападение и военен съюз.

    Коментиран от #146

  • 146 ВСВотСАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #145 от "ВСВотСАЩ":

    грешка
    * буболечка
  • 147 ЧИБАААА

    5 0 Отговор
    Фрaнк-Вaлтeр Щaйнмaйeр
    Зa учeниятa нa НAТO в Изтoчнa Eврoпa
    Дa нe нaжeжaвaмe cитуaциятa c Руcия пocрeдcтвoм гръмкo дрънкaнe нa oръжиe и вoeнни възглacи , ЩОТО НА РУСИЯ МОЖЕ ДА И ПИСНЕ И ДА ТРЪГНЕ ДА СЛАГА ЗНАМЕНА ПО РАЙХСТАЗИТЕ ПО СВЕТА !
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 БМБ ЦВЦВ ПНП

    4 0 Отговор
    Фрaнк-Вaлтeр Щaйнмaйeр
    Зa учeниятa нa НAТO в Изтoчнa Eврoпa
    Дa нe нaжeжaвaмe cитуaциятa c Руcия пocрeдcтвoм гръмкo дрънкaнe нa oръжиe и вoeнни възглacи."
  • 152 факт

    4 0 Отговор
    виетнам, ирак, иран, сирия, либия, чили.....нямат край
  • 153 АнатемаНаКраварете

    6 1 Отговор
    А ФАЩ и Ингилизия - двете световни терористични държави - защо ги няма в цялата схема ?
  • 154 Хаджи Хаджи Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Ние сме братя":

    Говори , но само за себе си!
  • 155 Хаджи Хаджи Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #135 от "стоян георгиев":

    По време на бомбандировките над Сърбия в България паднаха 2 " приятелски ракети" ! Едната в Горна Баня другата около село Горни Лом! Тогава научих от стари хора, че листата на лозите и зеленчуците ги е хванала маана! Тоест изсъхват и потребяват! А това от какво е?
  • 156 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Полски историк разказва в Дойче Зеле за Сталин и Хитлер и за други неща от войната !?Предполагам,че това се прави за да се изпита търпението на читателите!?Прочитането на материала е своего рода мазохизъм, египетско страдание!?
  • 157 УТОЧНЕНИЕ

    2 0 Отговор
    И ДВЕТЕ СИСТЕМИ ГИ НАЛОЖИХА И ВКАРАХА ВЪВ ВОЙНА ЕВРЕИТЕ А ДНЕС ПАК ТЕ СА НАЙ МРАКОБЕСНИ И ИЗБИВАТ МИЛИОНИ ХОРА ПО СВЕТА САЩ И ЕС ТОВА Е ИСТИНАТА
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Що си мислят

    5 1 Отговор
    Щом прочетох,че шляхта коментира Германия и СССР и повърнах. Шляхтовата държава беше създадена през 1918-19 година с нагъл грабеж както на немски,така и на украински,белоруски и литовски територии. През 1939г. Сталин си върна териториите от Белорусия и Украйна завзети неправомерно от Шляхтичия,тоест Сталин излезе на линията "Кързон" определена още през 1918г. за източна граница на Шлляхтия. Сталин си взе неговото,но немците тепърва имат да си връщат Източна Прусия и Силезия. Що си мислят шляхтите,че ще минат метър?
  • 162 Димитров

    4 0 Отговор
    Явно е от новите професори,на килограм,като при нас! Такъв му е и анализа,преиначаване на факти,пречълчаване на други,курсова работа за 2 курс в полски университет!
  • 163 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Няма да изминат и 50 години и професори по история като пан Кшищоф, " ще установят и ще тръбят", че СССР е започнал ВСВ и пръв е нападнал "благородната" Германия ! !
    Горните "алабализми" на професора от Вроцлав, който е правдив, учтив и почтен поляк, са единствено за отвличане вниманието на "тулупите" от главния виновник за тази проклета война !! Но той не споменава и не намеква дори за него.
    Това е икономическия убиец - САЩ !! Великата депресия я преодоляват като всички корпорации започват интензивна работа , изправят на крака изпадналата в колапс Германия след ПСВ и я въоръжават "до зъби". Намират и подходящия човек /Адолф Хитлер/ и го качват на власт през 1933 година. Целта е една- завземането на богатата Руска /СССР/ страна.
    Хитлер завзема цяла Европа с благословията на лицемерните Франция и Англия! Мюнхенския сговор-1938 г окончателно уверява Германия, че тя може да си е "поразпасала пояса", НО главната цел е " дранг нах Остен"
    На този ден преди 80 години, прочетете какво е казал един друг убиец - У.Чърчил. Неговото "щастие " помръква", когато немците започват да разрушават Лондон.
    Пан Кшищоф се опитва да съпостави един на друг други сериозни убийци, а САЩ, които излизат от Великата депресия , продавайки оборудване и техника и на двете страни - просто я няма- тя не съществува !?
    Аз не вярвам в сериозните намерения на СССР да помага на Чехословакия след немската инвазия, но полското правителство е било категорично