Last news in Fakti

28 Февруари, 2021 10:03 21 362 65

Моят нов живот на 300 километра от цивилизацията

  • сибир-
  • германка-
  • живот

"Влюбих се в тайгата заради природата и чистотата. Нашето село е много чисто - няма промишленост, на 1 кв. км. има по 0,3 жители. Въздухът и водата са кристални", разказва германката Карин Хас

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ние сме германско-руска двойка, живеем в селцето Средна Олекма насред тайгата, на около 1700 км от езерото Байкал", пише на сайта си Карин Хас. От 2006 година германката живее предимно в Сибир, заснела е няколко филма и е написала няколко книги за живота си там. Сега заради пандемията е дошла в Германия, но смята скоро да се върне в селото си. Пред ДВ тя разказва за селския делник, за феминизма и за отношенията си с руснаците.

Как решихте да останете в Сибир?

Карин Хас: По време на първото ми пътуване до Сибир бях на обиколка с лодки с други жени. Плавахме по притоците на Енисей. Веднага ме привлече природата: тя е впечатляваща, а сибирските пейзажи са толкова красиви. Разбира се, и хората, които бяха много любезни. Била съм в редица северни страни - Канада, Финландия, Аляска. Но Сибир е нещо особено - беше любов от пръв поглед.

Знаех малко руски от училище, а щом се върнах в Германия след първото пътуване, тръгнах на езикови курсове, защото възнамерявах отново да посетя Русия. Научих езика добре едва тогава, когато се преместих в селото и се запознах с бъдещия си мъж Слава, който е евенк. Запознах се с него при поредното ми плаване в Русия, по река Олекма. Отбих се в едно село, което ме впечатли с уединението, в което живееха местните хора - отглеждаха си сами зеленчуците и ходеха на лов, осигурявайки си всичко необходимо. Животът на 300 км от цивилизацията ме порази. И когато реших да се пенсионирам преждевременно, започнах да разпитвам има ли свободни къщи в селото. Наех си жилище и се запознах със Слава.

Какво е да си заедно със Слава?

Карин Хас: Руснаците са много по-емоционални от германците. Докато дочакаш германец да ти каже "Обичам те", ще минат 20 години, при това не е сигурно, че непременно ще се случи. А руснакът може да се обясни в любов още на втория ден след запознанството. Мисля, че жените предпочитат мъжът да споделя чувствата си. Когато пристигнах в сибирското село, нямах намерение да завързвам сериозни отношения, още по-малко - да се омъжвам. Не очаквах да ме обхванат такива силни чувства.

Сега мъжът ми ми звъни на всеки три дни по сателитния телефон. Всеки път му казвам - скъпо е, недей да ми звъниш толкова често, а той отговаря - не ми е жал за никакви пари, когато става дума за жена ми. Никой германец няма да ти каже подобно нещо.

Как живеехте в тайгата?

Карин Хас: Там всичко си осигуряваш сам. Всяко семейство има парцел, където отглежда картофи и други зеленчуци. Хората събират различни видове горски плодове, ловят риба в реките и в езерата. Ходят на лов за дивеч, а водата се взима от реката. Веднъж в годината с камион по леда пресичат реката и купуват от най-близкото населено място брашно, макарони и масло за цялата година.

Това, което ме спечели в този начин на живот, са природата и чистотата. Нашето село е много чисто - жителите са малко и няма промишленост. На един квадратен километър се падат по 0,3 жители. Въздухът и водата са кристални.

Все пак вероятно се сблъсквате и с трудности?

Карин Хас: Не ми е трудно да живея в тайгата - обичам физическата работа. Липсват ми само контактите с дъщеря ми, внуците и приятелите в Германия - нямаме връзка със заобикалящия ни свят. Сателитният телефон върши работа, но разговорите с него са много скъпи - няма как да се бърбори дълго.

Междувременно научих езика дотолкова, че да мога да говоря със съседите, с които обсъждаме кой какво е отгледал в градината или пък кога ще падне сланата. Добре се разбираме със съседите, но не сме се сприятелили.

А в селото кой се грижи за домакинствата - жените или мъжете?

Карин Хас: Задълженията на мъжа и на жената тук са разграничени, защото от това има смисъл. В Европа това разграничение изчезва едва тогава, когато намаляват дейностите, изискващи големи физически усилия. В селото не е така: тук и до днес всичко се прави със собствените две ръце. За жените е опасно да ходят на лов в снега, а у дома жената и така има достатъчно задължения: да отгледа зеленчуците, да приготви яденето, до натрупа запаси, да опече хляб. Не става дума за полово неравенство, а за практичност. В списание "Шпигел" написаха за мен, че съм се превърнала от феминистка в домакиня, но това не е така. Ако вършиш определена работа, това не значи, че вече не си феминистка.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    90 14 Отговор
    Хаха, с тези темпове на Глобален рестарт май първи феминистките и опаките ще хукнат за Сибир :)))

    Коментиран от #15

  • 2 Знайко

    127 27 Отговор
    Ало журналистите жената германка се е омъжила за ЕВЕНК, а не за руснак. В Европа тези народи ги наричат ескимоси, а в Канада ги наричат инуити. Има разлика между руски гражданин и етнически руснак.

    Коментиран от #8, #53

  • 3 червеногъзест

    35 209 Отговор
    А-у-у потресен съм. Браво. Най после някой от запада да напише добра дума за червената кочина и Факти да не я пропусне. Не напразно всички лагери и места за заточване са в Сибир. Явно пращат престъпниците на курорт. Браво.

    Коментиран от #12, #29, #47

  • 4 Браво на немцойката

    164 24 Отговор
    Дядо и сигурно е идвал да завладява тайги и степи с Тигър и МП-38,не му се получи,в Русия се ходи с Уважение..

    Коментиран от #16

  • 5 Карин

    55 15 Отговор
    да се не фали много щото ше и отпериме една магистрала да я свърже с "цивилизования" свят.

    Коментиран от #9

  • 6 Никога

    166 3 Отговор
    не е късно ! Хубаво , е че е намерила себе си , своето място и своя човек ! Живи и здрави !
  • 7 Диверсант

    161 7 Отговор
    Статията е с образователно предназначение. Четвъртата индустриална революция предвижда точно това. Разселване на хората от големите градове. Ще оцелее оня, който може да си изкарва прехраната сам. Останалите с маски, ваксини и храна от хипермаркетите първи ще приключат земния си път.

    Коментиран от #43

  • 8 РЕАЛИСТ

    85 5 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    Добре де, тогава как да го наричаме Обама, американец или не. А Канала Харис?

    Коментиран от #11

  • 9 Бачо Киро

    20 7 Отговор

    До коментар #5 от "Карин":

    Сега Марс е с приоритет, Карин има няколко години поне.
  • 10 Бачо Киро

    136 9 Отговор
    Нормално тъпите западняци да и викат, че не е феминистка вече. Трудно е да дрънкаш за равенство между половете, когато трябва да дърпаш дърво към къщи след като си го отсякъл или да ловуваш в метър сняг и - 30. Чак тогава ти присветва лампата, че природата е разделила нещата и това е напълно нормално. Разглезените плужеци на "цивилизацията" обаче няма как да сгреят, освен когато сами попаднат в тази ситуация. Не става въпрос дори само за жените феминистки, а за всички бастуни, които в природата реално са само леш. Малко ли "мъже" има, които дори колиба не могат да си спретнат даже от това да им зависи животът...
  • 11 да питам

    16 27 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    А може ли Слава да е потомък на ариец ??!
  • 12 Абе ,

    46 5 Отговор

    До коментар #3 от "червеногъзест":

    Не се притеснявай , утре ДВ ще ти сервират поредната помия , наздраве !
  • 13 Рошко

    27 12 Отговор
    Тцтц това статия на дойче зеле ли е 🤔🤔🤔🤔
  • 14 щастие

    52 3 Отговор
    дай боже всекиму да намери себе си!
  • 15 Не прави

    12 61 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    заключения от преживяванията на една нереализирала се гдр-ейка... Аз не мога да накарам жена ми да купим къща на 40-50 км от Рим, където да ходим от време на време през уикенда (на час с кола от центъра), камо ли в пустошта. Ходим при приятели, които живеят основно на село, защото са производители на олио и вино, но само на обяд (много рядко оставаме да преспим). Който е израснал в централната част на голям град, много трудно ще се раздели с удобствата, които той предлага за работа и живот.

    Коментиран от #17

  • 16 А в България

    20 82 Отговор

    До коментар #4 от "Браво на немцойката":

    как се ходи? Щото руснаците където отидат "за малко", после се налага да ги гонят с шутове, защото си мислят, че са у тях си и се опитват да превърнат Рая в подобие на тяхната си кочина.

    Коментиран от #59, #61

  • 17 Диверсант

    32 7 Отговор

    До коментар #15 от "Не прави":

    И къде са тия удобства за работа и живот от една година в центъра на Рим и къде ще бъдат за бъдеще. Преди две седмици в неделя ходих до Албано. На връщане мислех да ядем нещо в Арича. Всички ресторанти тъмни, видях на едно място светлина, помислих си ето тук. Наближаваме, на витрината пише AGENZIA FUNEBRE

    Коментиран от #20

  • 18 Харесва ми

    49 13 Отговор
    Пушката до него.Искам и аз такава в градската джунгла.Първата работа ще е да пръсна една Тиква.

    Коментиран от #40, #60

  • 19 Русия

    19 67 Отговор
    Колко идилична картинка! В Русия е рай! Отивайте да живеете в Сибир. Дано прихванат посланието рублоядите и русофлковците у нас и се изнесат в любимия им Сибир на чист въздух, чиста вода и мъртва тишина.

    Коментиран от #42, #46, #48

  • 20 Точно преди

    4 22 Отговор

    До коментар #17 от "Диверсант":

    две седмици (14.02), обядвахме в Гетото (rione Sant'Angelo). Не само беше отворено, но и всичко беше резервирано. След обяд взехме аперитив в една винарна на Banchi Vecchi. Беше много студено. Вчера с един приятел бяхме по работа в Rieti и след това прескочихме на обяд в Terni.

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Стефан Петров

    84 8 Отговор
    По данни от пресата в САЩ от преди няколко дена в гр. Вашингтон и около него от живеещите 20 000 руснаци 1 500 са се върнали в Русия а доста други се готвят за това. Познато семейство се изсели в Германия преди 2г и така се случило, че почти всичките им съседи се оказали руснаци, изселили се в Германия по време на перестройката. Оня ден говорих с тях и ми казаха, че три от семействата след близо 20г. в Германия се върнали в Русия, а други се канят. Основната причина за това е ситуацията с емигрантите, които безчинстват и нежеланието на властите да се борят с това. Приятелите ми започнаха да съжаляват, че се изселиха. Т.н. феминизъм и ЛБГТ придобиват чертите на стария фашизъм и имам усещането, че , след 2-3г. ще започне масово преселение в Русия като единствената държава спазваща традиционните житейски ценности.

    Коментиран от #24, #26, #30, #33, #36

  • 22 Диверсант

    24 9 Отговор

    До коментар #20 от "Точно преди":

    Комплименти, на простите живеещи с кокошките не ни остава нищо освен тайно да завиждаме на българите живеещи в лукс и удобства в центъра на Рим и имащи работа. Отивайки на работа вечер и после връщайки се да обядват по ресторантите 😁😁😁
  • 23 Там в севера е истината

    24 8 Отговор
    Без човеци щот са паразити
  • 24 Луди всякакви

    11 38 Отговор

    До коментар #21 от "Стефан Петров":

    Тъй де, какви по- големи ценности от окичените със злато кагебейци, които пазят православните традиции, носят ролекси, живеят в дворци и отмарят по скъпи яхти и внасят безмитно цигари и алкохол от пропадналия Запад: всички добродетели на куп: скромност, честност, интегритета, милосърдие, лишения, служба на нищите!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пумияр, толбухин,

    8 46 Отговор

    До коментар #21 от "Стефан Петров":

    А, дано, всички рублофили идете в земния рай на късия и бъдете много щастливи там.... 😂😂😂😏😏😏
  • 27 Везнев

    84 3 Отговор
    По работа преди падемията ходех често в Сибир-Ханти-Максийски Автономен Окръг.По 4-5 пъти в годината.Наистина тайгата е опианяваща с красотите си.И където и да срещнехме месни хора-винаги са готови да помогнат.Случка с нас-пътуваме от гр.Сургут за гр.Радужнии -около 460 км са,с едно служебно Рено Канго-студ около 35-37 градуса.Пукаме гума и докато се въртим и мислим как аджеба трябва да свалим резервата щото е под колата и никой не ще да мръзне,спира един руснак и "проблем" .Ние му обясняваме,че резервата е отдолу-а той вика"сваляйте спуканата-на 70 км.от тук има вулканизатор"Извади неговата резервна от багажника и ни вика-слагайте мойта и като направите вашата -оставете ми резервната при вулканизатора-аз на връщане ще си я взема...Еми евалата на човека-кой в днешно време ще ти спре у нас на пътя--камо ли резервата да си даде на непознати...Широка душа имат руснаците-като държавата им---необятна и необяснима...

    Коментиран от #37

  • 28 един българин

    3 45 Отговор
    Къде ги изрови тия Факти, напъна да представите Русия в хубави краски, какви ли не начини използвате! Така не ще сближите руснаци с германци, защото ЦИВИЛИЗАЦИОННОТО НИВО ПОМЕЖДУ ИМ, Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ! СЕГА АКО ГО ИЗТРИЕТЕ ТОВА, ЗАВЕЖДАМ ДЕЛО ЗА ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ЦЕНЗОРА СРЕЩУ КРИТИКУВАЩИТЕ рУСИЯ СВОБОДНИ ГРАЖДАНИ!

    Коментиран от #31, #44, #45

  • 29 B.b.

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "червеногъзест":

    Ау....не мога да повярвам че си ........толкова ......прост
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Спокойно бе

    24 1 Отговор

    До коментар #28 от "един българин":

    Ма те джендовците не ги трият бе...
  • 32 Баба Вуна

    18 1 Отговор
    Пък в нашто село треньора по бадминтон опъна шефа на транспортна полиция!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шопа

    1 0 Отговор
    Хаха
  • 36 Шопа

    7 21 Отговор

    До коментар #21 от "Стефан Петров":

    Човече, руснаците в Щатите са 403 670 - родени на територията на Русия, това към 2017 година през 2000 година са 340 175... Както забелязваш има ръст. В същото време официално в Русия работят 82-ма американеца, статистика за американски имигранти не съществува, тъй като такова явление не съществува. Но официално през 2017 година в Русия са работили 82 американци, но не повече от 100, според думите на руския министър на труда.
    Не знам къде си намерил статистика на завръщащите се, но такава не съм срещал още.
    Дълго ще си на страната, обратната на реалността, ако разсъждаваш с понятия от руската преса, вместо с факти..
  • 37 Забрави

    6 15 Отговор

    До коментар #27 от "Везнев":

    Да напишеш че и той е бил с рено канго и затова джантата е паснала. То в Сибир основно карат рено канго съм чувал

    Коментиран от #64

  • 38 Степният

    6 15 Отговор
    Там освен двамата да се нажулат с водка и да се поборичкат не виждам друго какво ще правят
  • 39 Степният човек

    2 15 Отговор
    Там освен с водка да се нажабурят и да се поборят лалко,друго не виждам.
  • 40 Има си ред

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Харесва ми":

    Нареди се на опашката!
  • 41 Костова

    18 1 Отговор
    Откривам липса на логика в статията на Дойче Веле. Значи Карин Хас се била прибрала в Германия заради пандемията. Един вид бягаш от мястото, в което си почти в пълна безопасност заради природното дистанциране. И отиваш там, където короновирусът върлува с голяма сила. Иначе е похвално, че Дойче Веле изостават от традиционната си открита пропаганда и ни сервират подобни романтични истории. Без значение дали са истински или измислени
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Костова

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Диверсант":

    Ако настъпят някакви смутни времена ще оцелее не онзи, който сам си изкарва прехраната . А онзи, който е в състояние да запази реколтата си от бандитските групировки,които неминуемо ще се появят.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    30 1 Отговор

    До коментар #28 от "един българин":

    Много насериозно се взимаш. Отпусни се малко.Дали според теб мюсюлманските емигранти са по-близо цивилизационно до немците, отколкото руснаците? Един руснак и един немец като изпият по една бира и различията им ще понамалеят. Ще обсъдят любимите си футболни отбори. Или музиката, която слушат.А за какво би си говорил немеца с някой чиляк от Афганистан, който никога не е ходил на училище, понятие си нямам.
  • 46 За 19

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Русия":

    Ти ни пращаш на чист въздух в Сибир.
    На теб ти предлагам да се преселиш
    в щатите и тъй като нямаш възмож
    носите да ги шашнеш с интелект, ще
    заживееш в покрайнините на някой
    полис в изоставена каравана, приятни съседи от незнайна нацио
    налност, ще си стре ляте на воля пу
    шейки фалшива марихуана и щастие
    то ще ти е върховно!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Седесарят.

    5 0 Отговор
    И аз съм пазарил един имот в зоната.За всеки случай.

    Коментиран от #56

  • 50 Германката, е редно да, хареса,

    5 1 Отговор
    Тайгата и Слава, защото явно е живяла с,, бурсук,, или лед,не разбрах него то племе какво е.... и аз харесвам тайгата, но не студа, романтика има там...!!

    Коментиран от #51, #54

  • 51 Тамошни роми

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Германката, е редно да, хареса,":

    Видях ги, Слава малко. се различава от тях...!
  • 52 гост

    8 2 Отговор
    в Русия полицията и съдебната система не си поплюва и подобни мизерии чернокраките няма как да правят
  • 53 Муси

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    То и вие не сте съвсем българи ама се мислите за такива.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Виждащ

    10 0 Отговор
    Направо им завиждам,да ЖИВЕЕШ СРЕД ИСТИНСКА ПРИРОДА,а не от всякъде строежи и шум от коли,мръсен въздух и АСВАЛТ НА ДУПКИ.
  • 56 Моряк

    4 4 Отговор

    До коментар #49 от "Седесарят.":

    И аз също имам ЗЕМЛЯНКА ТАМ,на брега на Балтийско море,идеално е.
  • 57 Госпожо Хас

    10 0 Отговор
    Мойто родно село, се е е превърнало в още по страшна,,, картинка,, та по добре човек да живее в тайгата....!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Вла

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Харесва ми":

    Продават се. Явно не го искаш достатъчно и само говориш, смешник
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 хмм

    7 0 Отговор
    Статия на ДВ рекламираща Сибир на германци??? Ясно: Меркел иска да прати германците в Сибир, вероятно за да освободи място за гостите си.

    Коментиран от #63

  • 63 Брадвата

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "хмм":

    Екскурзийка малко? Тоя път къде ще паркират танковете?
  • 64 НямакъщавБарцел

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Забрави":

    На голфа съм слагал джанти и от Лада и от Конго. Вероятно поне 10 различни марки ще паснат на Конго.
  • 65 Волохов

    0 0 Отговор
    Германката забрави да каже,че през зимата във Витимо Олекминския окръг температурата е около минус 50,минус 60 градуса.Забрави също да каже,че е отишла там за златодобив,справка град Бодайбо википедиа.Там е руският Клондайк.