28 Февруари, 2021 19:03 6 981 95

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи

  • павел шатев-
  • панко браншаров-
  • северна македония-
  • политици-
  • съзнание-
  • българия

Първият министър на правосъдието на НФР Македония Павел Шатев и заместник-председателят на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония /АСНОМ/ Панко Брашнаров са отправили през 1912 г. молби до Българската Екзархия

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двама от лидерите на създадената след 1945 г. Македония са искали да станат български учители, показват новооткрити документи. Първият министър на правосъдието на Народна федеративна република Македония Павел Шатев и заместник-председателят на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония /АСНОМ/ Панко Брашнаров са отправили през 1912 г. молби до Българската Екзархия с искане да бъдат назначени за учители.

Ценните документи са открити от историка и архивист Евгений Еков, който е главен експерт в дирекция “Централен държавен архив” при Държавна агенция “Архиви”. „Попаднах случайно на двете уникални молби, отправени до Екзарх Йосиф I, докато правех проверка за един друг учител на Екзархията Георги Иванов от Неврокопско. Едната от юли, а другата от октомври 1912 г. Те не са били публикувани или обнародвани от изследователи“, разказва пред БГНЕС Еков.

Първата молба е написана с калиграфски правопис от видния деец на националноосвободителното движение в Македония и Одринско д-р Павел Шатев /1882-1951 г./– единствения оцелял гемиджия. През 1903 г. той заедно със своите другари извършват атентати срещу кораба „Гвадалкивир“ в пристанището на Солун и клона на Отоманската банка. Шатев оцелява по чудо и е изпратен на заточение. Впоследствие през 1904 г. благодарение на Григор Начович получава амнистия и след освобождението си заминава да учи право в Брюксел.

„След завършване на висшето си образование през лятото на 1912 г. Павел Шатев се завръща в Македония и отправя молба на един горещ българин, както е написано в писмото, до Българския Екзарх Йосиф I в Цариград. В писмото си той посочва, че неговият дълг на българин, който е получил високо за времето си образование в университета в Брюксел, му повелява да продължи да работи за просперитета на българите в Османската империя. Шатев моли да бъде назначен на подходящо място – учителско в Солун или Цариград, което съответства на придобитото високо образование“, заяви Евгений Еков.

Молбата на Павел Шатев е чута, за което свидетелства един друг документ.

„Такъв тип документи – постановления на Българската Екзархия са много редки в добре съхранения архивен фонд на Екзархията. Този документ е уникален и с това, че в първа точка се постановява Павел Шатев да започне работа като учител по български език и литература. Цялата кореспонденция, която е водена по онова време е на правописната норма на българския език“, подчерта историкът.

Другото уникално прошение е написано от Панко Брашнаров /1883-1951 г./, родом от Велес – съседен град на Кратово, откъдето е Шатев. „Писмото е написано на 3 октомври 1912 г., буквално два дни преди започването на Първата балканска война /1912-1913 г./, което обяснява, защо остава без последствия.

В него той иска от Екзарх Йосиф I да бъде назначен за подходящо место в някое от поверените му училища. По това време само екзархът е имал правото да назначава за по една година учителите“, отбеляза Евгений Еков. Брашнаров търси спасение в България след окупирането на Вардарска Македония от сръбските кралски войски.

През 1914-1915 г. завършва Висш педагогически курс, след което е мобилизиран в редовете на българската армия и участва в боевете срещу съглашенските войски на Дойран. След демобилизацията се завръща в родния си град Велес, но отказва сръбското предложение да стане учител и се занимава с различни дейности като самонает. „Постепенно Панко Брашнаров се обвързва с комунистическото движение. Комунистическата партия е единствената в кралството на сърби, хървати и словенци, която говори за правото на самоопределение на населението на Вардарска Македония, третирано от властите в Белград като сърби.

Впоследствие Брашнаров се включва и във ВМРО обединена, създадена за да пропагандира идеята за македонска нация, която е отделна от българската“, обяснява Еков.

Така се стига до 2 август 1944 г., Брашнаров участва в заседанието на АСНОМ и е избран за негов заместник-председател. На този пост той остава до свалянето си през 1948 г. Виждайки случващото се в страната през 1948 г. Панко Брашнаров и Павел Шатев, който по това време е първият министър на правосъдието на Народна федеративна република Македония и депутат от Куманово, пишат писмо до ЦК на БКП. То е предадено чрез български дипломат. В него те призовават България да предприеме спешни мерки за защита на българите в НФРМ, защото българският елемент е подложен на тотално изтребление чрез незаконни убийства, изпращане в лагери и затвори.

Писмото става достояние на югославските служби за сигурност на диктатора Тито. Двамата автори са задържани. Панко Брашнаров е изпратен през 1950 г. в зловещия концентрационен лагер Голи Оток, където умира година по-късно. Трагична е съдбата и на Павел Шатев. Той е освободен от заеманите постове и изпратен под домашен арест в Битоля. Една сутрин го намират издъхнал на градското сметище от глад и тормоз.

„Сделката, която и двамата сключват с адептите на македонизма и Югославия, е платена с най-високата цена – техния живот. Панко Брашнаров и Павел Шатев остават доказани българи през целия си живот – от раждането си, през 1912 г., когато пишат на Екзарха, до трагичната си гибел“, подчертава Евгени Еков.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    16 19 Отговор
    Старото име на Европа са намерени документи от преди христа, че се е казвала Македонопа

    Коментиран от #3, #6, #21

  • 2 ФилипЕТО

    42 2 Отговор
    Страшно интересна тема. Все едно не се знае че ЦРУ и КГБ стоят в основата на тази изкуствена селска провинция. Плод на студената война още от стаааари времена

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    60 0 Отговор
    Вечна им памет на тези клети БЪЛГАРИ!
  • 5 Любен Стойков

    13 31 Отговор

    До коментар #2 от "ФилипЕТО":

    Не си в час. Когато България отказа да присъедини Македония по време на юговойната,, САЩ се ориентираха към запазване на Македония със свои сили. До тогава САЩ бяха единствената държава, която знаеше и защитаваше българския характер на населението около българските граници. Още от турско. Така, че затваряй си ръшката морда.

    Коментиран от #7, #13, #86

  • 6 Хаджи Хаджи Българин

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Малко свежа информация! Ако ми покажеш, или удостовеирш, коя римска провинция се е наричала Европа, и къде се намирала! Ще те възнаградя с 1000 кебапчета! И 10 каси бира! Дерзай!

    Коментиран от #8

  • 7 джаич

    5 44 Отговор

    До коментар #5 от "Любен Стойков":

    Македония е на македонците , а не на алчните бугари , хитрите гърци и примитивните сърби ! Трагедията наша македонска е , че манталитетът и културата са ни гръцки , езикът ни е диалект бугарски , а църквата ни е србска ! Егати орисията , природен феномен отричащ напълно дарвиновата теория за произхода на човека - македонците са единствената нация произлезла от бугарите , а бугарите от татарите ( прабугари ) , те пък от маймуните ? Следователно бугарин = маймун ? Македонец = бугарин , демек полумаймун ?

    Коментиран от #14, #15, #18, #88

  • 8 Терез

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хаджи Хаджи Българин":

    Това трябва да е Одристкото царство, там където тече Марица.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 9 ти коментар

    12 0 Отговор
    Беше избърсан, по нареждане от Козяк! Гадове!
  • 11 Биби Кинг

    29 0 Отговор
    Малко останаха българите в Македониа! Повечето станаха бивши българи!
  • 12 Хитър Петър македонски

    24 0 Отговор
    Тя Меркел също си мисли че България и е саксонската загуберния от както готите са поминували в Лудогорието ама освен че са порутили Абритус друг помен от тях няма тъдява. Тъй и с Македонския поминък е българските покрайнини изведнъж се явява ама ако ги питаш 100години назад нещо за македонската история вземат назаем от нашенската.
  • 13 да дори

    31 1 Отговор

    До коментар #5 от "Любен Стойков":

    помня едно изказване на Бил Клинтън че в Македония живеят българи и албанци.
  • 14 Бен

    34 0 Отговор

    До коментар #7 от "джаич":

    Българите са индоевропейски народ има десетки вече генетични изследвания на различни държави или институти, и най-глупавото сърбе може да погледне рисунките на български войници и византийски такива, никъде няма монголци, те идват в Европа чак 13 век, покоряват Русия , но не и Б-я. Любимата ми миниятура е как цар Крум пие от чашата с главата на Императора Никифор. Вижда се че Крум е риж мъж. Нищо общо с тюрките или монголците. Ахил също е бил риж нищо общо с гърците.

    Коментиран от #16

  • 15 златка

    35 2 Отговор

    До коментар #7 от "джаич":

    То не бяхме татари , тюрки , монголи , цигани , а сега сме маймуни и полумаймуни , защо ни мразите толко много , какво искате от нас , югозападни съседи на родината ми България ?

    Коментиран от #73

  • 16 джаич

    2 33 Отговор

    До коментар #14 от "Бен":

    Вие бугарите имате цар Чака в Търново , чист татарин от Златната Орда - ФАКТ НЕОСПОРИМ И НЕОБОРИМ !!! Чети повече и се образовай , направи си справка в Google. Чао и успех !

    Коментиран от #19, #23, #24, #26, #87

  • 17 До гн Еков

    23 0 Отговор
    Искам да благодаря на г-н Евгений Еков, с чиато помощ успях да намеря в Централен държавен архив документи, с които мой македонски познат ще може да докаже българската национална идентичност на прадядо си. Странно е какви наглед маловажни неща се пазят в архива. В случая ставаше дума за преписка на човек от Куманово (въпросния прадядо) с молба за отпускане на пенсия по повод на това, че е участвал във войните за национално обединение. Интересно щом за един обикновен човек има такава информация, какво остава за по-важните особи. Мисля, че българските представители в съвместната комисия по Договора за приятелство с Македония трябва да изграждат тезите си само и единствено въз основа на исторически извори, които да се посочват ясно. Същият подход трябва да се изисква и от македонците. Ясно е, че фактите са на наша страна, но се иска усилие да бъдат показани и популяризирани.
  • 18 винкел

    25 0 Отговор

    До коментар #7 от "джаич":

    Вашто е траги-комедия!Искате да имате велика древна история и крадете от всякъде и то по много и без никакви факти само мераци.
    Ние българите имаме велика история и безброи доказателства.
    Вече ни е смешно остава и да обясниме и на европеиците и те да се посмеят.

    Коментиран от #28

  • 19 Горд Българин

    20 0 Отговор

    До коментар #16 от "джаич":

    Напълни си ушите с барут и вземи, че направи фойерверк с главата си кухата ненормалнико "македонски".

    Твърденията ти не отговарят на нито един исторически факт.
  • 20 риро

    19 0 Отговор
    Ма к едония на стеробългарски тракийски е : земята на едоните.
    Едоните са българско тракийско племе.

    Коментиран от #25

  • 21 Даскал

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Ти имаш ли средно или си останал с основното? Европа се е наричала земята, където тече река Еврос- Марица, тя извира, от Рила планина тече през Тракия и се влива в Тракийско море (Бяло море). Та това е Европа, Тракия сиреч България. След като Римляните и гърците избиват древните македонци подлагайки ги на геноцид, вземат тяхното има, като победители, такъв е Пети Македонски Легион, ако ме разбираш правилно там македонци няма всички легионери са римски войници отличили се в петте войни срещу древната държава. При гърците има такава династия един от тях е Император Василий Македон наречен още българоубиец, защото ослепява 1500 войника край Беласица, в учебниците цифрата е 15 000 , но честа практика по това време е да се преувеличава. Та именията на Македоните, които са гърци не македонци са били в Беломорска Тракия и затова Македония през 10-11 век е в Източна Тракия сиреч Европа. А Тема България в същото това време е днешна Западна Б-я заедно с Кутмичевица Косово и днешна Източна Сърбия.
  • 22 риро

    16 6 Отговор
    Комунистите отцепиха парче и народ български, за да отслабят България!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 самуил

    28 0 Отговор

    До коментар #16 от "джаич":

    Джаич, ако чакам гугъл да ми каже истоярията на България, ще заприличам на едонците.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 В грешка си

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "джаич":

    Този Чака е син на Ногай, внука на Чингис Хан, който се бие, за върховната власт в Златната Орда срещу Токту Хан, но е разбит и търси спасение при зет си царТеодор Светослав, който намира начин да се освободи от нежелателната опека и присъствието на Чака. Метежният син на Ногай е заловен и убит, заедно с още 2000 негови войници а хан Токту, който остава доволен от станалото в Търново, дори възнаграждава териториално българския цар. Както личи от някои извори, България получава отдавна загубените си земи до устието на Днестър, вкл. крепостта Белград/Монкастро (тур. Акерман, дн. Белгород Днестровски в Украйна).

    Така според изворите и нашите разсъждения изглежда въпросът за "царуването" на татарина Чака. Наистина през 1300/1301 г. в Търново се разразяват драматични събития, при които Теодор Светослав много ловко, поемайки опасен за себе си и за страната политически риск, възвръща бащиния си трон. Това той прави, "имайки за господар Чака", както пише Пахимер.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 джаич

    1 29 Отговор

    До коментар #18 от "винкел":

    Имате " велика " история и велики " ЦАРЕ " - Чака , Кара - Кишек , Тогай , Ногай всичките до един татари , т. н. " цар " Иван Асен = АСАН ( приел христианското име Йоан , куманин или татаро-серсемин и прабугарските ханове - Исперих , Крум , Омуртаг - кутригури и унугури , тюрко- татари , накратко БЪЛГАРИ .

    Коментиран от #29, #50

  • 29 самуил

    24 0 Отговор

    До коментар #28 от "джаич":

    Името ЯСЕН не бъркай с АСАН, безроднико.
    На тези които не знаят рода и бащите си тук им викаме копилета.
    Сиреч втора ръка хора. Полу хора.
  • 30 Tarnovetz

    10 0 Отговор
    Предизборно т.н. BMРО говореше за референдум за турското членство в ЕС, както и за Правaтa на Българите от Одринска Тракия, - e и???
    Между другото в Библиотеката на Конгреа на USA има разсекретен доклад на СIA за Бългрския произход на макетaта.
    А лицето E. E. е връзкaр надут пуек и дармоед
  • 31 самуил

    19 0 Отговор
    Ма к едония на старобългарски-тракийски е : земята на едоните.
    Едоните са българско тракийско племе.
    Има една интересна книга: Трякийски хроники. Много интересна за едоните дето не си знаят родът.
    Паисий за тях е писал: О неразумний юроде! Защо се срамиш да се наречеш Българин!

    Коментиран от #34

  • 32 Искапен ти вели

    1 13 Отговор

    До коментар #27 от "риро":

    Јас сум дете на моите родители, така да си го знам потеклото. Татко бугарин, мајка македонка. Одлично знам кој сум и што сум. Е сега, одрецитирај кое е твоето потекло? Сигурен сум дека го знаеш името на прадедото на твојот прадедо, и името на неговиот прадедо, и се така до твоите тракиски корени. Другар, не те познавам, ама извини - во најмала рака звучиш дебилно.

    Коментиран от #38, #41

  • 33 temerut

    21 0 Отговор
    Е,и!Бивши българи,бъдещи албанци,а сега сръбски мекерета!Не си заслужават енергията,която хабим да се вразумясат.Не ни харесват,не ги харесваме.Да се оправят ,както знаят.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шар планина

    14 0 Отговор
    Тези "татари" глупчо "кути" или "гути" са древен народ част, от създателите на древната Персийска Империя наречени по късно Кутигури, има археологически находки и писмени сведения, че те всъщност завладяват Шумер и Акад в 2478 г. преди н.е. и основават една голяма империя. !!!!

    Тогава за първи път се употребява титлата „цар”, под формата „шар” в един надпис на кутите, където той самият се титулува: „Аз, могъщият шар на кутите, владетел на четирите четвъртини на света”. Тези глинени таблички са намерени от проф. Хил Предчт от Университета в Пенсилвания, към 1910 г. са публикувани в цяла книга и съдържат най-древната версия на библейската история за потопа, която е с около 700 години по стара от шумерската версия. Той твърди, че всички останали версии са преписани от този оригинал.


    Идентифицирани са 3 археологически пласта останки от древните българи в Иран. Най- ранният е от периода 3900-1700 г. пр. Хр. и е оставен от кутигурите (кутите). Пласта е представен в Сиалк тепе III (3900-3000 г. пр. Хр.), Годин тепе V (3200-3000 г. пр. Хр.) и VI (3500-3200 г. пр. Хр.) и тепе Яхия-IV (3300-1800 г. пр. Хр.). Включва и текстове записани на глинени плочки. Вторият пласт е от участието на древните българи в Ахеменидската персийска империя. Представен е във фризовете в Накш-е Ростам и Персеполис и в писмени исторически документи.


    Персийците наричали траките и фригите шкудра. В Camridge ancient history, се твърди на база на разнообразни извори, в това число
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Монтанчанин

    22 0 Отговор
    Джаич друже що не земеш да видиш бубати и дедати кви са биле и тогава се прави на македонец ако се още мислиш че си.Никой ви некара да сте Българи само си изучавайте историята след 1944 г.немои се плаши нема да учиш много,оно нема никаква история.Оди си тегли един душ и да видиш у огледалото къв чист Българин си а македонецо е изтекъл с мръсната вода у канало.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тези от роми

    12 0 Отговор
    Са по нахални...!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Монтанчанин

    19 0 Отговор
    Джаич кви ще крале да сме имали кви ще племена да сме Българите ги има насекъде а твойо цар никъде не пише да го има.Чети и виж че България е древна държава а вазе макета Дека ви упоменават че има такъв народ.Мое ли от други държави да казват че у Македония живеят Българи и вие най нагло да твърдите че сте древен народ македонски.Ората ви казват че сте Българи а вие не ние сме Македонци.Много прост народ сте и вие не знаете кви сте,лесно е да го разберете като се върнете преди 44г и ще се осъзнаете айде лека Българи от Българска македония.Ше станете Българи и малко Албанци.
  • 43 Шоп от Сердика градъ

    11 0 Отговор
    ПОЗДРАВИ И РЕСПЕКТ за г-н Георгиевски, този Пич показа , че има топки и е ВИСТЕНСКИ БУГАРИН !
    Доказателство че при тия ЮГОСЛАВСКИ СПРЪНДЖИ в РСМ са останали истински наследници на ГЕОРГИ ДЕЛЧЕВ,ДАМЯН ГРУЕВ,ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ,ИВАН МИХАЙЛОВ!
    Да живее, Свободна и независима Македония !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Искапен ти вели

    0 15 Отговор

    До коментар #41 от "ДНК":

    Вашиот коментар е еклатантен пример за анимозитетот кој што го предизвикувате во нашата колективна емоционална свест. Прашувам - дали воопшто знаете цивилизациски да комуницирате или знаете само грубо да вреѓате? Само поради ваквите коментари - НИКОГАШ, ама НИКОГАШ не може да изградиме комшиски односи или да ве засакаме. За мене конкретно ВИЕ, и сите истомисленици како вас, не мпожам да ве доживеам никако подруго освен како примитивен и агресивен цивилизациски отпадок.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 доста

    15 0 Отговор

    До коментар #45 от "Искапен ти вели":

    добре владееш бащиния си български език:)))
  • 47 Охрид Варна

    12 0 Отговор

    До коментар #45 от "Искапен ти вели":

    Ти си направи анализа, лошо няма, поне ще знаеш, що си. Не се пени толкова, може да се окаже, че сме братовчеди, моят корен е от Велес имам и от Охрид.
  • 48 Tarnovetz

    11 0 Отговор

    До коментар #40 от "джаич":

    скъсай си Българския паспорт Албанците ви подритват скоро няма да ви има
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Перо

    15 0 Отговор

    До коментар #28 от "джаич":

    Македонистки унтерменш,боклук! Само цигани и шиптъри,още 5 г. и край на боклука македонистки! ЕС/ЕУ/ ще гледат през крив макарон!
  • 51 Перо

    18 0 Отговор
    В архива на османската империя в Истанбул има поименно изброяване на всеки жител за данъчно облагане,на македонската територия на България.Никъде,на нито един ред не е спомената държава Македония или население македонско. Не знам,защо БГ се церемони с останалия боклук,в РСМ който не го интересува наука,история,култура,образование и казва:“Немам доказ,али твърдам”! Измета,не подлежи на превъзпитание,това са бетонни глави!
    !! Вето до дупка и каквото искат да правят! Никакъв диалог,до признаване на БГ условия!!!
  • 52 Смях

    11 0 Отговор

    До коментар #49 от "джаич":

    Сам не си вярваш, за такива, като теб електронна карта с ДНК данни. Динозаври живи няма джасин!
  • 53 Скъп или евтин

    7 0 Отговор
    Македония не си знае мястото в политиката ?!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Горд Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #54 от "Искапен ти вели":

    Марш македонски мекерета от нашия български сайт. Циба кучета крастави.

    Коментиран от #57

  • 56 Монтанчанин

    10 0 Отговор
    Ей тия Българи от Тае държавица Македония нема да се разберат кви ще документи да им се показват от едното време че са Българи нема да го признаят,като са ги лъгали още от деца с историята сега нема кък да им го набиеш,то се знае у.. да е да му го набиеш ама акъл нема кък.До ИСКОПЕН ТИ ВЕЛИ Абе пич що гърците ви казват че не сте потомци на Македония,ние същото,албанците и те,американците и те и свет други историци ще ви го кажат а вие дели се напъвате че сте некакви.Има стари документи и в Тех пише колко Българи живеят в Македония,колко турци,колко сърби,албанци,румънци и никъде не ви споменават вас македонците що така бе,къде бехте вие през това време та са ви пропуснали що не питаш вашите историци що не ви споменават никъде преди 1944г.в исторически документи,не в България или Македония в трети страни не ви ли е малко чудно що македонец никъде не се споменава освен в учебниците ви македонски,запитай се не кво си учил като ученик а кво говорят документи преди 44г.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Монтанчанин

    7 0 Отговор
    Абеее ИСКОПЕН като гледам само една буква ти се различава от Българската та незнам ква писменост имате.

    Коментиран от #59

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 0 Отговор

    До коментар #49 от "джаич":

    "Друже" Джаич, те ти малце от световните извори:
    -------------------
    Михаил Аталиат - „История”
    ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
    "...българите са мирмидонците..."

    Зонара, речник
    Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."

    Йоан Цецас, „Хилиади”
    "Пеонците са българи".

    Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
    "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum" -
    „Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.

    карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, тук и България).
    Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-33 , наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

    Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

    Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)

    Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 г. (МАВ с. 51-52).

    Касиодор (VI век, римски историк) пише, че «Българите са стар мизийск

    Коментиран от #61

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Бай Онзи Озбърн

    12 0 Отговор
    Защо братя Миладинови са издали Български народни песни.Те са от Струга.Какво ще кажете македонисти и за Стефан Веркович и за книгата народни песни на македонските българи?

    Коментиран от #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Бай Онзи Озбърн

    10 0 Отговор
    Истината че сърбите са тероризирали българското население в Македония а в титова Югославия са Югославия през 1945г са горили в пещи всеки който се определя като българин.Знаете ли за Венко Марковски който с други българи измисля измислената азбука и след това съвестта го гризе и се разкайва и лежи в голи оток.

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бай Онзи Озбърн

    12 0 Отговор
    Значи ако дядо ти е българин ти естествено не си, а си македонец , мисля, че има много мъдрост тука.

    Коментиран от #72

  • 71 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор

    До коментар #66 от "Искапен ви вели":

    Изкъпаният, .......- Какво става, когато македонец се изкъпе?
    - Чист Българин!
    Мъчно ми е за Вас!
    Българите, рано или късно ще си оправим ИСТОРИЯТА ни писана от чужди агенти и българи-продажници, но вие сте затънали тотално в БЪЛГАРОФОБИЯТА и по всичко изглежда, че нямате измъкване от нея...
    За една голяма част от глупостите които пишете за нас, сами сме си виновни...
    1. Министърът на просвещението в България 1881 – 1882 г., проф. Иречек, е австроунгарски шпионин от военното рзузнаване...
    2. проф. Васил Златарски, корифеят на Българската История, е ректор на Софийски Университет "Св. Климент Охридски" и същевременно руски агент...Виден "византолог", въпреки, че такава държава Византия никога не е съществувала...
    3. Бешевлиев, един от създателите на "ПРАБЪЛГАРСКАТА ОРДА НА ХАН АСПАРУХ" е виден гъркофил...
    4. .....чет нямат продажниците!
    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec....

    Коментиран от #74, #89

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ти си помак неграмотен

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "златка":

    И алчен, кой може да иска нещо от тебе , освен Пинокио бюук Кафа, БМ...!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Бай Онзи Озбърн

    10 0 Отговор
    Ама вие древни македонци ли сте.Защо велите на славянски язик?

    Коментиран от #79

  • 76 Бай Онзи Озбърн

    9 0 Отговор
    Защо в Албания има българи,а в Македония не?

    Коментиран от #77, #83

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Скъп или евтин

    8 0 Отговор
    Македония не си знае мястото в политиката !
  • 79 Искапен ти вели

    1 8 Отговор

    До коментар #75 от "Бай Онзи Озбърн":

    И тука повторно кбно грешиш - дали е прабугарскиот славјански јазик? Говориме за аварски, гагуски...

    Коментиран от #82

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Малко слонче

    6 1 Отговор
    Просръбската пропагандна машина в Македония набира обороти.Великомакедонизма е гръбнака на Мицковски и други като него.Сърбомани и русофили в Македония са основата на създаването на това изкуствено подобие на държава и ако то рухне ще загубят влияние в региона.
  • 82 Има да чакат още доста.

    9 0 Отговор

    До коментар #79 от "Искапен ти вели":

    Да влязат е ЕС.Измислен народ, измислен език,фалшифицирана история.Това е Македония днес.Жалко и тъжно,отрепки отказали се от род,език и минало.
  • 83 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "Бай Онзи Озбърн":

    Според вас Македония дали знае своето в живота ?!

    Коментиран от #84

  • 84 1 истина

    4 0 Отговор

    До коментар #83 от "Реалист":

    Само Живко от Варна знае какво е мястото на Македония в политиката ! Разковничето е в неговата орисия !
  • 85 БЮРМ/FYROM

    7 0 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава", няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски подлоги. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 86 Бивш Главен Склададжия,Военна рампа- БДЖ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Любен Стойков":

    Шът бре Мекере...!!!
  • 87 Античното Маке

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "джаич":

    Това не е македонска история, която я пишете днес както ви е удобно, а българска за която има исторически извори.

    Чака е един от потомците на Чингиз хан, идва за кратко време на власт( но не като цар) в Търново. Това става поради неговата връзка с Тертеровата династия - Чака е женен за най-малката дъщеря на цар Георги І Тертер (1280-1292) и сестра на Теодор Светослав Тертер.
    Престолът на Асеневци е заграбен от татарина Чака, който при това е мюсюлманин, разбира се, не е коронясван за български цар- сам се възцарява като български владетел .Заловен и обезглавен е от българския цар Теодор Светослав Тертер.
  • 88 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "джаич":

    Един трол ползва името на големия футболист! Авторски права платил ли си на човека?! Той съгласен лие да му цапаш името?!
  • 89 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Още малко сол в старата рана! Нa тия "пачи яйца" ни насадиха в Берлин! В Сан Стефано се определиха териториите населявани от българи! В Берлин ни разпарчетосаха на княжество васално на Турция, Източна Румелия автономия в Турция и Македония изцяло
    под Турско! Великите сили Франция, Велика Британия, Русия, Прусия и Австроунгария не са искали голяма и силна БЪЛГАРСКА държава /! Прeз 1878 гeн.Гуркo върнал отрядите да НЕ минат прeз
    Ocoгoвcкaтa плaнинa в Мaкeдoнcкo и дa ocвoбoдят и бългaритe в тaзи мнoгocтрaдaлнa зeмя! Пo cъщoтo врeмe прeз 1878 г. Aвcтрoунгaрия e нaлaпaлa Бocнa и Хeрцeгoвинa! Факт е, че през Балканската война говедото Фердинанд искало да влезе на бял кон в Цариград и Солун! Факт е, че cлeд Първaтa cвeтoвнa вoйнa, кoгaтo в Ньoй дaвaт Бeлoмoрcкa Трaкия нa Турция и Гърция; Зaпaднитe пoкрaйнини и Вaрдaрcкa Мaкeдoния нa cърбитe и Дoбруджa нa Румънцитe - американците са ги предупреждавали: от това ще има много проблеми в бъдеще! Заради тоя наш български сантимент Македония идват националните ни катастрофи! Да станем съюзници с германците защото те и през 1910-12година и през 1939 година са ни обещавали Присъединяване на Македония и Беломорска Тракия! Два пъти една и съща грешка! А Бледската глупост на Георги Димитров е просто невероятна! Срещу отказ на Тито от репарации в размер на25 000 000 щатски долара е продал всичко българско в Западните покрайнини и Македония! И досега нашите политици и историци са същото мазало!

    Коментиран от #92

  • 90 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор
    Откъде започват ВМРO; ВМOРO?! От БМOРК! Имаме ГорноДжумайското въстание от есента на 1902 година, Илиндeнcкo-Прeoбрaжeнcкoтo въcтaниe от 1903 гoдинa и Тиквeшкoтo въcтaниe oт юни 1913 гoдинa имa oщe eднo нe пo-мaлкo и мaлoвaжнo въcтaниe : Oхридcкo-Дeбърcкoтo oт септември1913 гoдинa! Aлбaнцитe oт Дeбърcкo пoмнят и нe ca зaбрaвили кaк ca ги трeпaли и зaщo ca ги трeпaли cърбитe! Всички тия въстания са правени от българи!
    Интeрecнo e cъщo кoгa щe ce измъкнaт брaтятa-cъceди oт "Cтoкхoлмcкия cиндрoм"/Отвлечените, битите и е++++ните се влюбват в тези, които са ги отвлекли, били и .......! И cтaвaт кaтo тях!/?! Щe ocъзнaят и и щe приeмaт ли, чe и ниe и тe cмe рeзултaт oт пoлитикaтa:"Рaздeляй и влaдeй" нa Вeликитe cили!? Щe cи припoзнaят ли убийcтвaтa, зaтвoритe и кoнцлaгeритe зa бългaритe oткaзaли дa ce пишaт мaкeдoнци от Междусъюзническата война насам!?
  • 91 БЮРМ/FYROM

    3 0 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава" е последният проект на коминтерна, но СФРЮ и СССР отдавна не съществуват, другари БЮРМаджии-безродници. Крадци на история, език и култура.
  • 92 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "АНОНИМЕН":

    Много едностранчиво гледаш на нещата.
    1. Договорът от Сан Стефано е ПРЕЛИМИНАРЕН.
    2. Австроунгарската и Руската империя са сключили договор преди войната за да не се стигне до военен сблъсък при тази 11та по ред "освободителна" война на братушките...
    3. Хвала и вечна почит на героите-опълченци, които с "камъне и дърве" са спряли Главната Турска Армия. Пушките с които са били въоръжени от братушките не са могли да стрелят повече от 5-6 пъти...
    4. Георги Димитров започва опасна игра по НАДЦАКВАНЕ със Сталин и в резултат е отровен с живак, тогавашния "новичок"...
  • 93 Владо П€р€в

    9 1 Отговор
    Абе знаех си аз, че това писменото "самодеклариране" за "българин" (вкл. и нотариалното), си е свързано все с получаването на някакъв КЕЛЕПИР - пари, пенсия, сладка високоплатена служба в Б-ия, стипендия, паспортче за пътуване без виза, отмяна на смъртна присъда, .....! Както казват у нас в Прилеп: "Пари ке ми даш - маймун ке се сторам"! Добре, че е ДС-агент "Виктор" Генчо Еков, за да ми държи отворени очите по тоя въпрос! По същия начин са се декларирали писмено за българи в общината и всички "трудещи се циг@ни" по секретното Решение на Политбюро на ЦК на БКП (Тато и Бато-авджията) Протокол "А" №229 от 31.10.1959г.! И ако некой ми каже, че влашкия правешки циг@н Тато безкористно 35 години се декларираше за баш-"българин" - грех му на душата! А и върлият поклонник и последовател на Тато - баш-българския сърбомански шоп БОКо - сам си се хвали пред западняците, че бил прост, недоучен, недодялан, лъжлив, крадлив, ...., т.е. всички световно признати характеристики за "вулгар", а после пред българските си БКП-сътрапезници, че ги бил "минавал с "200" западняците"! Ура, товарищи красноармейци! "Сталин, Тито, Димитров" - пардон сгрешихме лозунгите: "Тито, Тато, ка₽аП₽а$"!
  • 94 Монтанчанин

    4 1 Отговор
    Абе макета що мислите че ви има сега като отделна държава,затова че навремето България е била силна и голяма държава а на това не са гледали с добро око тъй наречени велики сили защото са виждали див и силен народ който ще диктува правилата, пример чети за ген.Вазов при дойрен как е бил англичаните как сърбите по най долен начин нападат не защитена граница и после Българската армия влиза чак в Белград,как Румънците нападат и те незащитена България и после не успяват да преплуват думава а направо са тичали над водата от страх от Българската армия,е за това ви има вас нехранимайковци защото са разделили България а вие вместо да се гордеете че произлизате от такъв народ а не като сърбите да ти забиват мож в гърба вие се излагате по цел свет с вашата древна македонска нация където микъде по света не е описана а само у ваще учебници.
  • 95 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    И СЛЕД 2021 ЩЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ТАКИВА .
    ГЕРМАНСКИЯТ НАРОД СЕ ОБЕДИНИ СЛЕД ПАДАНЕТО НА ЕДНА СМЪРТОНОСНА СТЕНА .
    ТУК ОМРАЗА НИ ПУСНАХА ....И ДА НЕ МОЖЕМ ДА Я ПРЕСКОЧИМ....