Last news in Fakti

1 Март, 2021 10:00 4 069 22

Имат ли връзка войната в Сирия и климатичните промени?

  • сирия-
  • климат-
  • глобално затопляне

По данни на „Амнести Интернешънъл“ 6,6 милиона души са се преместили в рамките на Сирия и още 5 милиона са избягали от страната от 2011-а насам

Имат ли връзка войната в Сирия и климатичните промени? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Климатичните промени не са основната причина за избухването на войната в Сирия през 2011 година. Но те направиха така, че една процъфтяваща някога страна се превърна в сухо и неприветливо място, раздирано от конфликти.

“Сирия е сериозен пример за влиянието на климатичните промени върху вече съществуващи проблеми като политическа нестабилност, бедност и оскъдни ресурси,” казва пред ДВ Джамал Сагхир, професор в Института за изследване на международното развитие към Университета “Макгил” в Канада.

Сагхир, който е бивш директор на Световната банка, разглежда климатичните промени като най-голямата заплаха за сигурността в световен мащаб. Затова той приема за революционно скорошното признаване на климатичните промени за въпрос на националната сигурност от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. То води до признаване на връзката между изменението на климата и избухването на конфликти.

Сирия – жертва на три засушавания

Между 70-те и 90-те години на миналия век фермерите в Сирия са се възползвали от плодородните земи в страната и държавната подкрепа за отглеждането на житни култури. Сирия, в която живеят около 17 милиона човека, е засегната от три суши от 1980-те насам. Последната е през периода 2006-2010 г. и е отчетена като най-лошото дълготрайно засушаване от около 900 години насам.

По-слабата реколта, в резултат от покачващите се температури, води до опустяване и разрушаване на земеделска земя, основно в Източна Сирия. 800 хиляди души губят доходите си, а 85 процента от добитъка в страната измира.

Реколтата се срива с до две трети, страната започва да внася големи количества зърно. Това води до удвояване на цените на храните. "Но сушата все пак продължи и хората изгубиха надежда,” казва Сагхир и обяснява как по този начин 1,5 милиона работници от селата са се насочили към градовете. Останалите в селските райони са предимно обеднели фермери, които стават лесна цел за вербуване на терористи от групи като "Ислямска държава".

Етническото напрежение се разраства

„Проблемите ускориха политическата криза, която нарастваше в страната“, обяснява Стефан де Мистура, който от 2014 до 2018 г. беше специален пратеник на ООН в Сирия. Кризата ескалира допълнително от решението на Башар Асад през годините да ограничи субсидиите от гориво, вода и храна. Паралелно с недостига на вода в определени райони нарасна и напрежението между кюрди, араби, алевити и сунити.

„Този токсичен коктейл започна да се превръща във взривоопасна смес, в която бяха забъркани движението "Арабска пролет", недоволството от загубените работни места, миграцията към градове, както и ограничаването на покупателната способност и гнева срещу много суровата и жестока реакция на правителството,“ казва де Мистура.

Геополитически, ситуацията не се улесни от продължаващата конкуренция за Сирия между историческите врагове Иран и Саудитска Арабия. „Станахме свидетелите на ужасни средновековни обсади на градове и села, където хора бяха лишени от храна и вода, като например Хомс и Алепо“, спомня си де Мистура.

Когато той напусна страната през 2018-а, териториалните конфликти вече са затихнали до голяма степен, а около 60 процента от населението е под контрола на правителството. „Смятам, че държавата вече не е застрашена от сериозна война, а от разпад“, споделя той за ДВ.

Масова вътрешна и външна миграция

По данни на „Амнести Интернешънъл“ 6,6 милиона души са се преместили в рамките на Сирия и още 5 милиона са избягали от страната от 2011-а насам. Според Агенцията на ООН за бежанците и Службата за координация на хуманитарните въпроси, независимо от това, че през 2019 г. около 82 500 души са се завърнали в Сирия, а други 412 хиляди - в родните си места, проблемът си остава. Обширни райони от страната са опустошени от войната, водата е оскъдна, а инфраструктурата се нуждае от сериозна реконструкция в почти цялата страна.

„Асад почти спечели териториалната война, но е много далеч от отвоюването на мир,“ отбелязва де Мистура в онлайн конференция, която е организирана от фондация „Бергхоф“. Джамал Сагхир е съгласен: “За да има мир, е необходимо възстановяване.” Сирия обаче не разполага с необходимите ресурси за възстановяването на страната. Предстои да стане ясно дали нейни съюзници като Русия и Турция биха инвестирали в бъдещето на близкоизточната държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    42 2 Отговор
    Дам, глоалното затопляне ги бомбардира през ден. Пу..добре че е Дойче Зеле да ни осветли.

    Коментиран от #2

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Този път имаш един плюс, защото не мога да дам повече!
  • 3 ЕС Натовец

    19 1 Отговор
    Имат, НАТО са виновни и за двете.
  • 4 5399

    16 2 Отговор
    Глобалното затопляне е факт, но това не значи, че е резултат само от човешкото въздействие. Има си цикличност и тя е факт. Климътът по нашите земи някога е бил субекваториален. По време на последния ледников период зимите са били дълги и продължителни, във високите части на Витоша снегът не се стопявал и през лятото- спомен са морените.

    Коментиран от #20

  • 5 сигурно

    24 2 Отговор
    Сега ще станат по зле нещата ,защото онуй деде постоянно пълни памперсите и започна да пръска свобода по светта !!
  • 6 Българин

    2 22 Отговор
    Путин спря евтин газ към Европа и осигурява монопола на Газпром с миграцията на милиони сирийци създаде огромни проблеми за отклоняване на вниманието
  • 7 🐷 Боко ТИКВАТА

    18 0 Отговор
    Абе както и да е, виновни са Путин, руснаците, комунистите, БСП и леля Корни....хахаха.
    Аз съм невинен.🤣🤣🤣
  • 8 Човека Коза

    17 2 Отговор
    Грета Тунберг да хваща калашника и марш в Сирия
  • 9 Каишков

    17 2 Отговор
    Пълни глупости са това написаното тук . Същото се отнася и за Ирак ,Иран, Либия..... Нефта е виновен , не климатичните промени.
  • 10 Каишков

    16 0 Отговор
    Случващото се в Либия е поредната война за петрола, се говореше масово след началото на операцията на западните сили срещу режима на Кадафи. Малцина обаче си дават сметка, че всъщност се води съдбоносна война за водата на Африка .

    Един от грандиозните проекти на режима на Кадафи е за изграждането на Великата изкуствена река – огромна мрежа от над 1300 кладенци и канали, чрез които се транспортира вода от четири големи подпочвени басейна: Куфа с площ от около 350 000 км2, намиращ се на юг до границата с Египет, оценяван на 20 000 км3 водни запаси, басейна Сирт, оценяван на 10 000 км3 вода, и Мазрук с големина 450 000 км2 и 4800 км3 вода. Други значителни количества вода се добиват от басейните Джуфра и Хамадах.

    Инвестицията е 25 млрд. долара, за които Кадафи не взема и цент заем нито от МВФ, нито от Световната банка за разлика от практиката на държавните проекти в страните от региона. Великата изкуствена река доставя ежедневно 6 500 000 m? вода до Триполи, Сирт, Бенгази и цялото либийско крайбрежие.
  • 11 нямам думи

    14 0 Отговор
    "Светът щеше да е по-добър със Саддам Хюсеин и Кадафи " - Доналд Тръмп, бизнесмен и кандидат за президент на САЩ !!!!

    Светът щеше да е по-добър ако бившите диктатори Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи бяха все още на власт, смята кандидат-президентът на САЩ Доналд Тръмп.

    „Бeз ниĸaĸвo cъмнeниe“, тaĸa oтгoвopи aмepиĸaнcĸият милиapдep нa въпpoc нa СNN, cвъpзaн c двaмaтa бивши диĸтaтopи. Caддaм Xюceин бe cвaлeн oт влacт пpeз 2003 г., a Myaмap Kaдaфи пpeз 2011 г. „Πoглeднeтe Либия. Πoглeднeтe Иpaĸ. Πpeди нямaшe тepopиcти в Иpaĸ. Toй (Caддaм Xюceин) вeднaгa ги yбивaшe. Ceгa Иpaĸ ce пpeвъpнa в пpeĸpaceн yнивepcитeт пo тepopизъм“, пpoдължи тeзaтa cи Tpъмп. „Чecтнo, вeчe нямa Иpaĸ, нямa Либия. Paзпaднaxa ce. Hямa ниĸaĸъв ĸoнтpoл. Hиĸoй нe знae ĸaĸвo ce cлyчвa тaм“

    Коментиран от #15

  • 12 az #Победа75

    17 0 Отговор
    Не климатичните промени, а западът разруши САР, както не климатичните промени, а западът разруши, Ирак, Либия, а преди това доразруши Афганистан...
    Опитът на DW да прехвърли болката от болната на здравата глава няма да мине!!! прехвърли
  • 13 Бачо Киро

    17 0 Отговор
    Петролните залежи имат връзка с войната в Сирия, не климатичните промени.
  • 14 ПРЕДАТЕЛИ

    14 0 Отговор
    СА НАУЧИХ ЧЕ ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ Е ФЪРГАЛО БОМБИТЕ В СИРИЯ - КАК НЕ СЪМ ЗНАЯЛ ДО СЕГА , СКЛАДОВЕТЕ С БЪЛГАРСКО ОРЪЖИЕ ЗА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА СА ЛЪЖА !..... ПАРА НАПРАВИХА НАШИ ПРЕДАТЕЛСКИ
    ДЖУРНАЛЯ ЧЕ БАШАР Е ТЕРОРИСТ И УБИЕЦ ! КАК НЕ СМЕ ЗНАЕЛИ ?
  • 15 Бачо Киро

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "нямам думи":

    Нормално, там винаги е било така. Няма как да стане да им натрапиш начин на живот по западен модел, хората са други. Когато разкарат човек от типа на Саддам или Кадафи се образува вакуум, който се запълва автоматично с повечко шашави. Отделно приказките за помощ и внасяне на демокрация са пълни глупости. И на децата е известно, че демокрация се експортира само в страни с петролни залежи или други природни ресурси, които са нужни на САЩ. Има много страни по света, където нещата са по-зле от Сирия дори в момента, а тя преди си беше къде по-свястна, но там никой не ходи да дава акъл и да ги оправя, там само им продават оръжие ...
  • 16 Дърт пее..раст...

    7 2 Отговор
    Всичко е свързано.Скоро земята ще се отръска от Боклуците.Грип,чума,син език ,луди крави, радиацията..,.Толкова разруха,кому е нужна..???.На оръжейния сектор.,на фармацевтичната индустрия..???.На военните .професионалисти.Може би..
  • 17 Матей

    5 0 Отговор
    В тази статия са разбърникали всичко,основно причини и следствия,плачат сега за климатичните промени,замлъкнаха за глобалното затопляне,защото такова няма и всеки го вижда.Американците започнаха тая бъркотия и война в Сирия и никакви климатични промени не са ги породили.На тях не им хареса ,че Асад им се опъва,опъва се и на израелците,на турците.Неслучайно постоянно настояваха Асад да си ходи,на тях им трябва послушно ме-ке-ре и да могат да колонизират Сирия,да точат нефта без пари.Толкова са нагли,че са окупирали част от страната с най-богати залежи на нефт и си го точат безогледно.Бомбардировките бяха от тях и направиха руини почти навсякъде,избиха и прогониха милиони,оттам започна и бежанската криза в Европа.Така че ,да не се правят на хал-та-ви,а да се изтеглят от-там и да оставят сирийците и целия район на мира.
  • 18 Павел Пенев

    5 0 Отговор
    Климатичните промени имат връзка със САЩ,които всяка година водят някъде по света война за своите "жизнени интереси". Всички останали държави нямат право да имат такива интереси.
  • 19 С две думи

    7 0 Отговор
    Незнам дали има връзка с климатичните промени-ама и за тази война пак САЩ са виновни...Още го има видеото и снимките на Сенатор Маккейн с шефа на ИД където амера го пита имат ли нужда от още пари и оръжие....Това е реалито
  • 20 111

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "5399":

    Някой те е излъгал. Климатът тук никога не е бил субекваториален. А цикличността, за която говориш, е на хиляди години. Промените в климата сега се дължат само на човешка намеса.
  • 21 Антон

    3 0 Отговор
    Що за д.е.б.и.л трябва да си, за да напишеш, че глобалното затопляне направило така, че "една процъфтяваща някога страна се превърна в сухо и неприветливо място, раздирано от конфликти". Явно бомбардировките не са от значение. Тогава може би Тунберг ще им помогне?

    Коментиран от #22

  • 22 винкел

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Антон":

    Маи не си на ясно защо избухна воината в Сирия.6 милиона сириици се местят от источна Сирия в северната част защото са земеделци а без вода няма реколта.Правителството не им обръща никакво внимание и избухна бунт.Какво се случи после предполагам знаеш.