4 824 45

Доклад: В България систематично се злоупотребява с аграрните субсидии от ЕС

България е сред страните от ЕС, в които "систематично" се мами и злоупотребява с аграрните субсидии

Доклад: В България систематично се злоупотребява с аграрните субсидии от ЕС
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е сред страните от Средна и Източна Европа, в които "систематично" се мами и злоупотребява с аграрните субсидии на ЕС - това се твърди в доклад на фракцията Зелените/Европейски свободен алианс в Европарламента. Освен срещу България, авторите на доклада отправят критики срещу Унгария, Чехия, Румъния и Словакия.

В чии ръце отиват парите на ЕС?

Докладът, озаглавен "Къде отиват парите на ЕС?", анализира систематичните слабости на структурите за аграрни субсидии и дава примери за корупция и за измами, с чиято помощ се обогатяват бизнесмени и политици от изброените страни. А това, освен всичко друго, подкопава и принципите на правовата държава в тези страни членки, пишат авторите. Депутатката от фракцията на Зелените Виола фон Крамон твърди, че Еврокомисията си затваря очите за случващото се, а и правителствата на държавите от ЕС не взимат достатъчно мерки срещу тези практики.

Един от проблемите е, че общата селскостопанска политика на ЕС насърчава най-вече крупните аграрни структури, твърди фон Крамон и добавя, че европейският бюджет не бива да бъде "магазин на самообслужване за жадни за власт бизнесмени и правителствени ръководители". Според авторите на доклада, в момента е необходимо радикално преосмисляне на селскостопанските субсидии, защото освен че се стига до множество злоупотреби, в сегашния си вид те вредят и на природата, и на човека. Въпреки че миналата година бяха направени някои промени, от най-сериозното перо в бюджета на ЕС все още печелят предимно онези, които разполагат с най-големи селскостопански площи, даващи и най-много продукция.

14 от общо 84-те страници в анализа на Зелените са посветени на България. Авторът на тази част Димитър Събев посочва, че редом с Чехия и Словакия, България е една от страните, където делът на големи фермерски предприятия е най-висок. Той припомня, че през 2019 година българските фермери са получили 1,144 милиарда евро - значителна сума, която съставлява около 2% от прогнозирания за 2020 година БВП в България. Но преобладаващият дял от тези субсидии се стича в ръцете на няколко големи арендатори, четем още в доклада. Така например през 2018 година 2,4% от бенефициентите в България са получили общо 45% от всички директни плащания.

Някои от най-богатите получават милиони

Авторът на частта за България цитира изводите на разследващи журналисти, неправителствени организации и университетски експерти, според които лъвският пай от аграрните субсидии отива в ръцете на малко едри фермери - около 100 на брой, според тематичния доклад на Института за икономически изследвания. "Този брой може и да е условен, но вън от съмнение остава фактът, че някои от най-богатите хора в страната годишно се субсидират с милиони от парите за общата селскостопанска политика на ЕС. Това циментира тяхната икономическа мощ и политическото им влияние. Има индикации, че публичните институции и агенции осигуряват политически и правен комфорт за най-големите играчи", пише още в частта за България.

Според критичния анализ на Зелените, крупните арендатори в България често разделят имотите си между няколко компании, които формално са собственост на различни членове от семействата им. В други случаи една холдингова компания контролира директно няколко големи получатели на европейски селскостопански субсидии, четем още в доклада. В края на частта, посветена на България, авторът Димитър Събев обобщава: "Системата за администриране на селскостопанските субсидии в България има редица недостатъци: информационно затъмнение, липса на целенасочена подкрепа за малките фермери, многобройни вратички за избягване на ограниченията за директни плащания, подсигуряване на удобна правна и административна рамка за големите играчи." В доклада се изтъква и това: че в България малките предприятия са изправени пред твърде големи бюрократични препятствия. Заради тях те често се провалят още при подаването на молбата за отпускане на директни плащания.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.

Още по темата

 • Фермери ще получат компенсации

  Фермери ще получат компенсации

  И тази година земеделците и малките предприятия, които преработват селскостопанска продукция ще бъдат компенсирани заради загубите, причинени от ...
  14.03.2021
  1 601
  15

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гост

  107 6 Отговор
  Хаха...ха добро утро, чак сега ли разбрахте, че УНАЗЕ, само се КРАДЕ?!

  Коментиран от #21

 • 2 пройчо

  79 5 Отговор
  Десислава Танева е циганка---по ритъма на речта и личи:))

  Коментиран от #29

 • 3 Не е верно!

  86 3 Отговор
  Вчера министърКАТА каза, че всичко е прозрачно, проверявано, та проверявано и изобщо в земеделието и в държавата всичко е "цветя и рози"

  Коментиран от #31

 • 4 555

  78 5 Отговор
  Въх, шест месеца ви трябва ха да преведете думите на Таневица, която го каза в прав текст? Колко ли време ще трябва да разберете, че тук не се злоупотребява, а се крадат всички субсидии и Евро фондове. Но то не е само тук, така е навсякъде в Еврогеята
 • 5 Ганьо

  67 1 Отговор
  Как беше, нека да си мълчим, че няма да ни позволят да крадем ли....
 • 6 истина е

  70 1 Отговор
  Всяка година мушингерите -аграри си сменят бентлитата !! Да е жива и здрава гърбината на българският селянин , че мизерниците от глад ще умрат !

 • 7 От сутрин до вечер

  65 4 Отговор
  да ни субсидират, парите се разпределят неправилно. От това станахме бедна държава с шепа хора свръхбогати. Според експертите в Европа България ще достигне средния европейски брутен вътрешен продукт на глава от населението след 62 г. Румъния след 20. А само преди 12-13г румънците ни дишаха праахта
 • 8 Грабене

  60 2 Отговор
  на милиарди, пари от труда на европейските данъкоплатци отиват в мръсни ръце и се превръщат в луксозни имения , вили, прескъпи лимузини и джипове , висок стандарт на живот , пътешествия по света и какво ли не ! Със съдействието на министЕрката крадлива ! Милиарди отиват в ръцете на мафията , както каза уважаван евродепутат ! Позор!
 • 9 васил

  27 2 Отговор
  новите колаци
 • 10 оти

  35 2 Отговор
  арендуване до 500 декара
 • 11 Европа

  40 2 Отговор
  Оставка на корумпираното правителство!
 • 12 един от многото

  59 2 Отговор
  Само с аграрните субсидии да беше , щеше да е цвете. Да , ама , не! Краде се от всяка субсидия , краде се от всичко , краде се като за световно! Публикуваните преди дни , повече от 150 нови милионери в България по време на пандемии и не работеща икономика. Те са видимата страна на айсберга ГЕРБ , колко са нерегистрираните милионери с чекмеджета , един Господ знае! Затова на 04/04/ не спете!
 • 13 Видинско

  38 2 Отговор
  Нашите съселяни които се занимават със земеделие са много хитри,много пари дават за скъпи коли,къщи и екскурзии,а осигуровките на шес седем човека които им обработват 15000,20000 дк.са минимални,крадат от всичко но това не им пречи да си ходят с плетените обувки и да се хвалят.
 • 14 Чекмеджан

  23 1 Отговор
  Парите не отиват в ръце - отиват в едно чекмедже.
 • 15 МАФИ

  35 1 Отговор
  Ех , в България колко субсидии се гепиха от краставици, чушки и бостани и лук кромид пък на пазара нема български зеленчук за лек.Но всичко това се плаща от народа , от данъците на които се плащаха субсии за да станат група мошеници богати - електората на ГЕРБ те ползват основно програмите.
 • 16 Бой-COVID-59

  32 1 Отговор
  Не е вярно, България се справя най-добре в цяла Европа. Толкова добре се справя България, че навсякъде ни дават за пример. Даже и снимки на чекмеджето ми показват...
 • 17 КАКТО

  21 1 Отговор
  ВИНАГИ НА ПЪРВО МЯСТО ПО ЛОШОТИЯТА. АЙДЕ ГЕПАДЖИИТЕ НА АМБРАЗУРАТА.В ЗАЩИТА НА УСВОЯВАЩИТЕ EU СРЕДСТВА.
 • 18 антрашпиц

  23 1 Отговор
  В Бг систематично се злоупотребява със всички видове помощи субсидии и др,и не е от таз година..
 • 19 ЕС не са в час

  17 2 Отговор
  Свързаха се с племе от крадци и мошеници.

  Коментиран от #23

 • 20 ФАРАОН

  28 4 Отговор
  КРАДАТ СУБСИДИИ ЗА 250 000 КРАВИ, КОИТО НИКОЙ, НИКОГА НЕ Е ВИЖДАЛ. КОЕТО ОЗНАЧАВА ЧЕ И НЕКОЙ В БРЮКСЕЛ ДЕЛИ С ТИЯ РАЗБОЙНИЦИ.
 • 21 Gosho

  8 2 Отговор

  До коментар #1 от "Гост":

  Да сега го разбрали, а такива като теб които са го знаели много от преди какво са предприели. Или ние като нация обичаме всичко някой друг да ни реши?
 • 22 Един Човек

  4 0 Отговор
  Ко?Не!
 • 23 Аре

  12 1 Отговор

  До коментар #19 от "ЕС не са в час":

  А не вярно това. Е.С.са в час, знаят го и са съгласни.
 • 24 DW - измамници

  3 15 Отговор
  Търсят причина да ни спрат субсидиите.

  Коментиран от #28

 • 25 Шекел

  6 10 Отговор
  То щото на Запад не се краде.То щото немците не дават подкупи

  Коментиран от #32, #38

 • 26 Ади сега ?!

  12 0 Отговор
  Чак пък системно ?! Просто, някои феодали, се хвалят повече отколкото трябва. Кака Деси, им се скара и всичко е ОК (чисто и прозрачно :-) .
 • 27 Комшията

  21 0 Отговор
  Всички знаят, къде отиват откраднатите субсидий от ЕО? 1. За нови политически партии и власт, " и още и още". 2. За Прокурорски прикрития и мушенгии, ,там Олаф не работи за данакоплатците. 3. За Полицейско бездействие с цел прикриване на престъпността на Калинките! 4. За подкупи на съдии и цели съдийски съвети. 5. За строеж на Апартаменти и къщи с цел, пране на пари. Едни Хисарски Калинки от просяци ,станаха "фермери" от фалшиви договори и измами и сега са строители на мега обекти , разполагат с пари и скъпи возила ,купени с парите на данъкоплатците от цяла Европа , включително и нащите!
 • 28 Има норми

  14 0 Отговор

  До коментар #24 от "DW - измамници":

  Аоа субсидийте ти отиват, за един апартамент или къща да, но да правиш цели коопераций на пъпа на Пловдив, като Хисарските Калинки "фермери" , това означава, че те вече не са фермери, които имат нужда от помощ , това е злоупотреба със ЕО средства!
 • 29 карамфила

  13 0 Отговор

  До коментар #2 от "пройчо":

  И това доживяхме,циганка да ни краде и помак плявналиев да ни е президент.
 • 30 Аз40🏴‍☠️

  10 0 Отговор
  Директно отиват по шкафчетата.
 • 31 Беличев от ОП

  12 0 Отговор

  До коментар #3 от "Не е верно!":

  Министърката да провери "приятелите си" от Хисаря ! "Калинките" фермери ,със фалшиви договори , и очертани пътища за субсидии в Община Хисаря? В най-скоро време очакваме "Калинките" в Хисаря , да изорат и очертаят асфалта на Бойко Борисов , за субсидии ,че те вече са от партията на Цветан Цветанов , той им беше" прикриващия прокурор" когато беше на власт?
 • 32 Антимафия

  0 0 Отговор

  До коментар #25 от "Шекел":

  Не, няма Прокурятура, която да им позволи?

  Коментиран от #40

 • 33 Васил

  6 0 Отговор
  Ти да видиш сега диктатора ще извади от джоба си листчета за кредитния ни рейтинг
 • 34 Просто природен закон

  10 0 Отговор
  Чакаме само на подаяния от ЕС, същите сме като нашите братя роми.

  Коментиран от #35

 • 35 Ганьо

  10 0 Отговор

  До коментар #34 от "Просто природен закон":

  Цветелин Кънчев много правилно беше го казал, каквито са българите, такива са циганите им..
 • 36 Гост

  11 0 Отговор
  Няма контрол. Защото няма интерес. Защото държавата играе в комбина. Защото такива сме си ги избрали. Защото още вярваме на предизборни обещания.

  Коментиран от #44

 • 37 браво

  8 0 Отговор
  Кокошкарите за 20 лв. ги вкарват в затвора, а за големите кражби, наречени "усвояване", пишат само доклади. За милиони и милиарди кражби- доклад и нищо друго!!!

 • 38 браво

  7 0 Отговор

  До коментар #25 от "Шекел":

  Разликата е, че немският народ не е беден. А българският народ тъне в мизерия.
 • 39 смерш

  1 4 Отговор
  И на 3-ти март тези миризливи партенки - DW - не спряха да мачкат самочуствието на българина. Явно не им се извърта езика да кажат "Честито". Сигурно предпочитат датата на берлинския конгрес.
 • 40 Загрижен

  2 0 Отговор

  До коментар #32 от "Антимафия":

  Ще , Ще , скоро ще е ? Първо нищо и никой , и после се отвори Ада и Потопа! Питай Иван Гешев, кой изпрати от прокурорите при Кьовеши , " ДА МУ ПАЗИ ГЪРБА"? От Пловдив е , пъдарина" Калинка" при Кьовеши?
 • 41 Наблюдател

  1 0 Отговор
  Айде пак откриха "топлата вода"...
 • 42 Матей

  5 0 Отговор
  Не са само едрите латифундисти,особено дразнещи на терен са тарикатлъците на дребните май-му-ня-ци,някакви тъ-пи и прос-ти ни-що-жест-ва,а се научили как да отмъкват пари от еврофондовете,и нагли до безумие.Правят някакви измамнически финтове,напълно прозрачни,но няма кой да се заеме с тях,по този начин се създава прослойка от селски деребеи,те знаят колко са в опасно положение,ако се обърне хавата и затова са настръхнали.Тия тъ-па-на-ри трябва при първа възможност да се натикат в затвора и пълна конфискация.
 • 43 ТОЧКАТА

  3 0 Отговор
  ТАЗИ ПРОСТОТИЯ/ФОНДОВЕТЕ!!!!!е по-голямо зло от комунизма!!!!!и е съвсем целенасочено така..Робинхуд НАОБРАТНО......Просто така се оформя глобалният елит/другите не са важни///....и си личи по нарастващото неравенство...
 • 44 ТОЧКАТА

  2 0 Отговор

  До коментар #36 от "Гост":

  НАПРОТИВ!!!!ИМА!и контрол и интерес!!!!ТАКА парите отиват,,където и при когото трябва,,,!!!!Всичко е старателно и добре организирано за да има ОПРЕДЕЛЕНО ,ПЕЧЕЛИВШО производство и да бъде ЛИКВИДИРАНО КОНКУРЕНТНОТО!!!Така НАШИЯТ ПАЗАР Е ОВЛАДЯН!!!!!,,държавата,, изпълнява функциите си и ненапразно америте казват,,,....ние работим добре с правителството на БМБ,, А по-същество ЕНП казва същото!!!!!!...и виж коя техника ни оре,кои семена и торове вилнеят тук.......
 • 45 Румънците не са ни дишали прахта!!! Това

  2 0 Отговор
  Беше Измислица на Нашите Политици, че Някой все ни пречи да се Развиваме!! А услужливите Медии го повтаря а по 100 пъти!! Докато не бъдят осъдени и не влязат в затвора Крадците на Прехода и след 1000 години ще си бъдеме най бедната и изостанала държава в ЕС

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.