Last news in Fakti

2 Март, 2021 14:38 2 983 10

Павлина Илиева пред ФАКТИ - защо туристическият бранш "оцелява на инат"

  • протест-
  • туроператори-
  • туристически агенти-
  • екскурзоводи-
  • фалит-
  • бизнес

Протестът на туроператори, туристически агенти и екскурзоводи започна около 11:00 часа пред МС

Павлина Илиева пред ФАКТИ - защо туристическият бранш "оцелява на инат" - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи излизат на протест пред Министерския съвет в днешния ден. Протестът е организиран от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ и е под надслов „Туризъм 2021: Да оцелеем на инат“.

„Вече една година се опитваме да се задържим на повърхността, да запазим не само ликвидността и заетостта във фирмите, които управляваме, но и достойнството си като български работодатели. През март вземанията на клиенти стават изискуеми, а мерките за спасяването на сектора, взети досега, са недостатъчни, неефективни и декларативни. Затова считаме, че за да оцелеем първо трябва да бъдем чути“, казват от сдружението.

От ФАКТИ се свързахме с Павлина Илиева – председател на „Обединение „Бъдеще за туризма“, за да говорим за исканията на днешния протест, за икономическото състояние на туристическия бранш в момента и за основните опасение на представителите на бранша за бъдещето.

„Протестът днес ще се случи, за да направим една аларма към обществеността и към управляващите, че бизнесът ни, който е затворен от една година, не може да се справи със ситуацията, в която се намира вече една година. Бизнесът е затворен, предстоят ни отговорни действия спрямо нашите клиенти и в същото време няма да как да се справим сами и имаме нужда от помощ от държавата“, коментира Илиева.

На въпроса под каква форма би могла да е тази помощ, тя отговори: „Предложили сме няколко различни варианта. Към момента единствената помощ, която сме получили – казвам получили като факт, е помощта от 10 милиона лева, която се явява на 1% от нашите обороти. Това е, което сме получили като целева помощ. В момента тече процедурата за 4%, като горещо се надяваме тази процедура да се случи по възможно най-бързия начин, за да можем да посрещнем първите клиенти“.

„Въпросът е, че бизнесът е затворен от една година. Хора, които работят изходящ туризъм просто нямат възможност да се справят самостоятелно. Предложили сме различни форми – предложили сме през ББР да бъдем с безлихвени кредити, предложихме вариант като гаранционен фонд, защото ни трябва стабилност, трябва утре, ако се появи Covid-20, ние да бъдем стабилни. Застрахователната ни осигуровка, която имаме в момента не е нещо, което проработва в такива моменти. Има много неща, за които ние искаме да аларамираме и да бъдем чути. Ние сме отговорен бизнес и искаме да го заявим, за да се знае в обществото, че туроператорите сме алармирали и сме казали, че ще има проблеми.

Утре когато някой от колегите наистина вземе решението да фалира, защото не може да се справи сам със ситуацията, просто нека тогава всички да бъдат достатъчно коректни да се обърнат и да кажат: „Да, те алармираха, че има проблем“. Това зовем днес с протеста“, коментира Павлина Илиева.

„Нашият бизнес е свързан с много потребители. Тук не става дума за бизнес между само две юридически лица, когато при фалита на едното лице, другото е ощетено. Бизнесът ни е свързан с много потребители, с много граждани, които има вероятност да бъдат ощетени. Затова толкова алармираме. В момента излизат информации: „Туроператорите искат едни пари“. Не, ние не ги искаме за себе си – за нас има достатъчно мерки, независимо работещи или не, има ги, ще продължаваме с тях. Каквото за всички, такова и за нас. Проблемът тук е с клиентите, които няма да можем да обезщетим заради факта, че ние една година не работим“, каза още тя.

На въпроса дали отменените чествания на националния празник на връх Шипка са се отразили на бранша, Илиева отговори: „Толкова сме заети в момента с мисълта какво ни се случва – затворени сме, не можем да работим, предстоят ни тежки решения, които да вземем, че надали някой от нас изобщо е мислил, че има празник. Ние една година сме без празници, независимо дали има или няма затворени или отворени тържества. Трети март наистина е толкова паметна дата в нашата история и не може да се подминава с лека ръка, но в момента наистина нямаме сила да мислим в тази посока“.

Относно мащабите на загубите в сектора, тя каза: „Мащабите са много сериозни. По една анкета, проведена от Министрите на туризма, 130 милиона са необходими на бранша, за да може да се справи със ситуацията, в която се намираме в момента. От тези 130 милиона имаме подсигурени 10 милиона и то под формата на ликвидност. Това означава, че те могат да бъдат раздадени или използвани не за да възстановяваме парите на клиентите, а за оздравяване на фирмата. Тоест могат да бъдат оперативни разходи на самите фирми. Сега чакаме и тези 4% под формата на още едни 51 милиона, които ги чакаме, за да можем с тях да посрещнем поне част от хората“.

В края на разговора председателят на „Обединение „Бъдеще за туризма“ обобщи исканията на протеста днес: „Искаме някой да поеме ангажимент с ясни срокове и ясна визия какво ще се случи. Всички хора в нашия бранш са наясно, че в момента в тази ситуация – предстоящи избори и промяна на правителството, няма кой да внася законопроекти. Въпросът е обаче да знаем ясно какъв ангажимент има, кой ще го поеме и в какви срокове ще се изпълни“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 5 Отговор
    Сами никой няма да ги чуе.Трябва всички заедно.

    Коментиран от #7, #8, #10

  • 2 Българка

    12 4 Отговор
    Ами и аз, пък и всеки иска без да прави нищо да получава пари, ама няма безплатни обяди. Всеки се е наредил на държавната хранилка да проси. А запитват ли се дали и колко останаха да работят, за да издържат огромната армия от мутри, калинки и просещи помощи
  • 3 Хоху

    4 1 Отговор
    Оцеляват защото са актьори от 50 нюанса сиво
  • 4 Коко

    7 1 Отговор
    Когато спрат да дерат по 10 кожи за спане,тогава да се оплакват.
    Справка съседните страни
  • 5 Много просто...

    10 1 Отговор
    Оцелява с 400% надценка , укриване на 90% от оборота, неплащане на осигуровки на персонала, експлоатация и мизерно заплащане на нещастниците, работещи в бранша. Ето защо оцелява.

    Коментиран от #9

  • 6 Петров

    5 1 Отговор
    Нагледци.
    Взели парите,а сега дайте да дадеме.
  • 7 любител

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    на кой да помагаме на хотелиерите-милионери ли безсрамници. в тая мизерия и глад вижте цените които са обявили за морето за новия сезон.все едно взимаме по 3-4 хил.евро.мръсни боклуци.будалите ходят да стачкуват за да може управляващите законно да си раздадът пари за хотелите които са техни.
  • 8 РАДИО ЕЛТО

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    но има мутри рекетьори
  • 9 любител

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Много просто...":

    и защото всички хотилиери са милионери.мръсни наглеци.
  • 10 James

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Само протести са ти в главата, хвани си смислено хоби.