2 661 20

Мартин Табаков пред ФАКТИ: Политическият бранд "Тръмп” има бъдеще

"По-скоро съм скептичен, че Тръмп като личност има такива шансове", коментира д-р Табаков

Мартин Табаков пред ФАКТИ: Политическият бранд
Мартин Табаков; Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вчера произнесе реч пред Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC ) в Орландо, щата Флорида. Това беше първата публична реч на Тръмп след напускането му на Белия дом и встъпването в длъжност на Джо Байдън.

„Имаме Републиканската партия. Тя ще бъде силна и единна както никога преди“, каза Тръмп пред публиката, състояща се от привърженици на Републиканската партия. Тръмп обяви, че няма да създава нова политическа партия и намекна, че има възможност да се кандидатира за президент на следващите президентски избори в САЩ.

За да говорим за шансовете, които Доналд Тръмп има в политиката оттук насетне, от ФАКТИ се свързахме с политолога д-р Мартин Табаков. Разговора ни четете в следващите редове:

- Д-р Табаков, странен ли беше начинът, по който Тръмп напусна Белия дом - някак тихо след шумната атака върху Капитолия?

- Ако тишината кореспондира със спокойствието, това е нещо, от което САЩ имаха нужда: било след организираните криминални прояви през 2020 година, било след събитията в Капитолия в началото на тази година. Но тези събития са и свързани: тълпите бяха уж виктимизирани, но всъщност изпълниха ролята на насилника. Ако можеш безнаказано да счупиш витрината на местния магазин, въпрос на време е да пострадат и прозорците на Конгреса.

Но Конституцията на САЩ не е тухла, а счупеният прозорец не може да бъде естественото състояние на американската политика. Това, което се случи в САЩ, бе постмодерно стълкновение, в което куршумите бяха фалшивите новини, а труповете – ходещи жертви на пропагандата.

Електоратът се хулиганизира, а политиците се превърнаха в тартори на агитки. В резултат гражданската активност се окарикатури и се превърна в калабалък. В този калабалък ехото от последния изстрелян куршум на бойното поле е като писък от завещанието на американските институции.

- Известно време Тръмп нямаше публични изяви, скоро или дълго след приключване на президентския мандат идва вчерашната му реч?

- Това, че Доналд Тръмп нямаше публични изяви от напускането на Белия дом, не означава, че той не присъстваше в публичното пространство в страната. Напротив, в този прозорец от време Тръмп не говореше, но за Тръмп се говореше: фигурата му се антиципираше постоянно, благодарение включително на фиксацията на определени медии. А CPAC бе удобна платформа за материализацията на публичния дискурс - появата на Тръмп в образ и контур пред зилотите и прозелитите, които просят неговото благоволение и благодат. В този смисъл, появата на Тръмп не бе нито преждевременна, нито закъсняла. Още повече, че появата му бе в контролирана среда, така че съобщението, което бившият президент имаше да дава, да попадне в благоприятна почва.

- Как ще коментирате отношението на Републиканската партия към Тръмп след загубата на изборите?

- Републиканската партия нямаше еднозначна рецепция спрямо Тръмп. Като цяло мандатът му – като политики, се оценява положително, даже повече от позитивно. От друга страна, поведението на бившия президент след изборите среща по-скоро критично отношение - чухме го в дебатите покрай втория импийчмънт и от Кевин Маккарти, и от Мич Макконъл. Ники Хейли например каза, че републиканците трябва да се позоват на доброто от мандата му и да се дистанцират от лошото. Настроенията на ниво републикански електорат обаче са по-скоро такива, че избирателите биха предпочели да се дистанцират от Ники Хейли, отколкото от Доналд Тръмп.

- Как се държа публиката на речта му вчера - сякаш одобрително, но това изненада ли е?

- Не е изненада. Както загатнах преди малко, публиката е селектирана и контролирана. Тази публика се състоеше от привърженици на Доналд Тръмп, в тесния смисъл на думата. От една страна, тази аудитория не е представителна за Републиканската партия. Дори близкият доскоро до бившия президент Тръмп Майк Пенс не бе на мероприятието, наред с редица други разпознаваеми и институционално натоварени републиканци. От друга страна, тази публика е част от електоралната коалиция на Републиканската партия, при това, със сериозна тежест.

Като цяло тазгодишното издание на CPAC бе като клубно парти на Доналд Тръмп. Като екстеншън на събитията в Мар-а-Лаго. По принцип това е рекламна платформа за дискутиране на политики, но в случая се реализира по-скоро в такава за дискутиране на фигури.

- Има ли шансове според Вас Тръмп в политиката оттук насетне?

- По-скоро съм скептичен, че Тръмп като личност има такива шансове. По обективни и субективни причини. Сред първите, например е течащото време като диктатор, който не е благосклонен към ничий жизнен цикъл. Сред вторите, поведението на президента след загубата му на изборите го прави прекалено уязвим в една бъдеща кампания: било от критика на конкурентите му в Републиканската партия, било от такава на опонентите му Демократическата.

Но „Тръмп” като политически бранд, като стикер, залепен на републиканския пикап, да, има такова бъдеще. Все пак, ако отместим пропуските в характера му, той прокарваше здрави консервативни политики - от редукцията на регулациите, през смъкването на данъците, до засилването на граничния контрол и т.н.. Това е политически продукт, който, независимо от опаковката му, ще продължава да има подкрепа в САЩ. А към този момент, Доналд Тръмп е най-популярният ориентир на десницата в САЩ. Тръмп Тауър е нещо като фар за ориентация на немалка част от американските избиратели.

- А каква е Вашата трактовка на политиката, която Тръмп провеждаше през последните години - с преобладаващи положителни или негативни аспекти беше тя?

- Във вътрешнополитически за САЩ план, политиката му беше успешна. И това не е толкова моя констатация, колкото такава на жизнения стандарт и статистическите показатели на страната по време на неговия мандат. САЩ буквално се „отпушиха” икономически след затормозяващото регулативно и данъчно наследство на Барак Обама.

Във външнополитически план обаче мисля, че равносметката му не е еднозначна. В неговата дипломация имаше заложен априорен конфликт между поставените цели и използваните средства. Така например, не може да излезеш от Ядрената сделка с Иран, етикирайки я като слаба и неизгодна за САЩ, и в същото време да сключиш още по-неравностойна за Вашингтон такава с талибаните в Афганистан. Или пък къде е логиката в това да не искаш да въвличаш страната си в нови военни конфликти, но в същото време да нареждаш елиминирането на Касем Сюлеймани и да извършваш в пъти повече удари с безпилотни самолети, отколкото Обама е направил това за два мандата? А защо, ако си посочил Китай като геополитически конкурент номер едно на САЩ, правиш услуга на Пекин, напускайки транстихоокеанското партньорство? През целия си мандат Тръмп отчуждаваше редица партньори, с които иначе САЩ имат споделено разбиране и оценка за рисковете в международната сцена.

- Въпреки че Тръмп обяви, че няма да прави нова партия, би ли имала успех една създадена от Тръмп политическа формация?

- Доналд Тръмп със сигурност има своите привърженици. Въпросът е дали те ще бъдат критична за Републиканската партия маса, какъвто е случаят днес, след определен период от време, когато емоциите покрай изборите и последвалите събития посивеят. Политиците не са като виното: тяхното отлежаване в килера не придава допълнителни вкусови стойности.

Създаването на отделна партия обаче, изскачаща от утробата на MAGA-движението на Тръмп, би било повече от подарък за Демократическата партия, доколкото по този начин, стъпвайки на организационно разделение между републиканците и привържениците на Тръмп, тя ще си гарантира спокойни властови перспективи.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 нашия

  21 2 Отговор
  "виктимизирани"-като почнеш да си измисляш думички за да изглеждаш компетентен ..това не е добре..не правиш необходимото "добро" впечатление и не допринася за авторитетност на това което казваш..младежо
 • 2 нашия

  17 2 Отговор
  а скептичноста по отношение на Тръмп като личност ще я преосмислиш след междинните избори...ако си спомняш до тогава какви си ги плещил
 • 3 нашия

  12 1 Отговор
  и думичката "рецепия" знаеме а..???!! ей голямата работа ша знаиш
 • 4 Наблюдател

  3 24 Отговор
  Политически бранд Тръмп е равнозначен на безинтелектуалност, нахалство, позъорство и простотия.
 • 5 нашия

  18 2 Отговор
  Мич Макконъл.и Ники Хейли са "блатни същества" и Тръмп им показа мястото и сега гледат да си го върнат...
 • 6 нашия

  15 0 Отговор
  тоя младеж се старае но глупотевините му могат да минат за "разбиране" само пред някой който няма никаква представа от ситуацията

 • 7 ИВАН

  11 1 Отговор
  Тоя знае английски, ама явно българския му куца ... глобалистка му работа

  Коментиран от #8

 • 8 нашия

  7 1 Отговор

  До коментар #7 от "ИВАН":

  не ясно и колко го знае ...само хора с комплекси ...поступват така -да вкарват по някоя чуждица да изглеждат компетентни
 • 9 какъв доктор

  6 1 Отговор
  Къде ги намирате такива кобури? Не е нужно да го слушаш, само го погледни как изглежда. Каква само форма на живот.
 • 10 Политик

  4 0 Отговор
  Шарани има винаги
 • 11 Дидо

  3 7 Отговор
  Тръмп е американския Волен сидеров
 • 12 simo

  1 0 Отговор
  ехо на буци,това е другаря тапаков...
 • 13 Бай Шиле

  2 0 Отговор
  Защо плюете? Анализът е много добър.Особено на фона на нападките срещу Тръмп от двете вещици "демократки".
 • 14 НаивниК

  2 2 Отговор
  Пили си лекарствата
 • 15 разбирача

  2 4 Отговор
  Адски едностранна статия, която почти тотално игнорира това, че президенството на Тръмп е тотален провал завършил с бунт. Реших да проверя кой точно е 'д-р' Табаков - председател на Института за дясна политика или иначе казано пионка с виждания от преди 50 години, с докторатура от световния топ университет НБУ. Айде моля ви се, вземайте интервюта от адекватни хора в бъдеще. България, че е назад в световен мащаб, назад е, но чак толкова тъпи не са хората.

  Коментиран от #16

 • 16 нашия

  2 0 Отговор

  До коментар #15 от "разбирача":

  добре че има такива отвреняци като теб ....така и този младеж изглежда че назнайва нещо....
 • 17 Перуката

  1 2 Отговор
  става само за лидер на неонацисти
 • 18 Пена

  3 0 Отговор
  Определено, т.н.д-р Табаков няма никаква идея както точно се случва в страната зад океана. Речта на Тръмп продължи 1 час и 33 минути... всяка дума беше подкрепена с факти, за да не може да бъде атакуван. В резултат на което Байдън все още е напрвил своята традиционна, както казват, историческа, реч за всеки ново избран президент. Дали Байдън е в състояние да говори 1 час и 33 минути, след като не е в въстояние да запомни 4 цифри или 4 имена? речта на Тръмп беше контрастна съз оносва на това, което се случва в Америка днес. За тези, които не са наясно Тръм има одобрение от Републиканците между 91-97%, а колкото до избора дали ще се надиратира - там е фаворит с 55%.
 • 19 чекмедже 2

  0 0 Отговор
  Тръмп го мразят закъдето започнал да изтегля американци от горещите точки, говори истини..Най вече го мразят "свободни медии" той ги обвинява и то основателно в разпространение на фалшиви новини..Гьобелс ряпа да яде..Черните в САЩ искат равноправие за сметка на останалите...сега Байдън ще лапа мухи , ще видим какво ще стане ако един американски полицай простреля престъпник черен..и то основателно..каква песен ще пеят и дали всеки футболен мач ще се коленичат в Европа... смешни отрепки..
 • 20 Рецептор

  0 0 Отговор
  Тоя интервюиран българския език го нема за нищо. Не е разбрал още , че употребата на чуждици трябва да е премерена, защото иначе се афишираш като парвеню в едн коментар който по същество има стойности.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.