Last news in Fakti

4 Март, 2021 19:00 5 553 45

Ако това е новата политика на Байдън, тя е силно разочароваща

  • джо байдън-
  • сащ-
  • политика-
  • сирия-
  • президент-
  • демокрация-
  • стратегия

Светът не стана по-сигурен под негово ръководство

Ако това е новата политика на Байдън, тя е силно разочароваща - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първите седмици от президентството на Джо Байдън бяха голямо разочарование за всички онези, които толкова се радваха, че цялата власт в САЩ премина в ръцете на демократите: в момента те държат и Конгреса, и Сената. Байдън изпрати още войници в Ирак, разпореди въздушни удари в Сирия и не изпълни обещанията си да вдигне минималната работна заплата и да опрости дълговете на онези млади хора, които са взели огромни кредити, за да завършат колеж. Конфузно е, че новият президент се отказа от тези две свои обещания съвсем в началото на мандата си. И реакцията, най-вече на младите гласоподаватели, беше съвсем очаквана: потрес и разочарование! Да вземем Лойд Остин. Преди да влезе в кабинета на Байдън като министър на отбраната, той работеше за оръжеен концерн. Това е един от сигналите, че за разлика от управлението на Доналд Тръмп, през мандата на Джо Байдън САЩ отново възнамеряват да поемат повече военни ангажименти по света. Нима това е новата концепция за политика по сигурността и за външна политика на Съединените щати, които Европа толкова чакаше през изминалите години?

Има достатъчно нови кандидати за военни удари

Тук възниква следващият въпрос: какво идва след въздушните удари в Сирия и по чий адрес беше отправено изявлението „връщаме се на сцената и във военно отношение“? Потенциални адресати на тази заплаха има предостатъчно. И при новата власт във Вашингтон Иран си остава „горещ кандидат“ за нанасяне на военни удари. Защото ислямската диктатура в Техеран наистина е най-големият враг на една нова мирна архитектура в Близкия Изток. Оттам дърпат конците на терористични групировки, които оставят след себе си разрушения, ужас и смърт. Правителството на Байдън навярно иска едновременно и двете: да върже ръцете на терористите и да върне Иран край масата за преговори по ядреното споразумение, така че да се предотврати атомното въоръжаване на една „бандитска държава“. А дали пък САЩ няма да се забъркат в някоя война с Китай? Защото Вашингтон има в региона редица съюзници, който стенат под автократичния ботуш на президента Си Дзинпин. Индия, например, която миналата година трябваше да преглътне един граничен инцидент с убити хора от двете страни. Редица други държави (не само в Азия) междувременно също се обвързаха с Китай в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ - да не кажа, че станаха зависими от Китай. Шри Ланка, например, не може да си плати дълговете за пристанището Хамбантота и го дава за 99 години под аренда на Китай, заедно с целия терен наоколо. Така Пекин придобива един стратегически пункт, който може да използва и за военни цели, при това – в непосредствена близост до своя стратегически конкурент Индия.

Горещи точки на конфликти

В същото време заклетият враг на Индия Пакистан се представя едва ли не като братска държава на Китай. В Пакистан вече въведоха китайската валута юан като паралелна заедно долара. А тъкмо усилията на Пекин да измести долара като водеща световна валута може в бъдеще да въодушевят Вашингтон за въоръжен конфликт. Да не забравяме и Филипините, които обвиняват Китай, че превзема филипински острови в Южнокитайско море. Япония също протестира срещу поведението на Пекин в тази част от световния океан. Така възниква още една гореща точка на потенциални военни конфликти. Разбира се, и Тайван! Независимата островна демокрация, според Пекин, е китайска национална територия. Тайван обаче държи на своята независимост и като съюзник на свободния свят произвежда (редом с Южна Корея) почти всички чипове, които международните компании използват в своята електроника. И ще бъде горчива загуба не само за САЩ, ако островът падне в китайски ръце.

Президентът Си смята, че важна цел на неговото управление е да постави под контрол всички територии, които смята за китайски. Списъкът включва Тибет, Синян, Вътрешна Монголия и Хонконг. Из всичките тези места Си и неговата номенклатура през изминалите години извършиха тежки нарушения срещу човешките права. Единствено Тайван досега успява да се отърве от китайските попълзновения, понеже като суверенна страна разполага със собствена армия и може да се отбранява. Сега обаче на прицел се оказва и Мианмар. След военния преврат там изобщо не е ясно накъде ще върви тази страна. Чуват се непотвърдени слухове, че Китай подкрепя тамошните военни. Засега не е ясно дали това е така, защото до момента Китай осъществява своята световна експанзия не по военен, а по финансов, икономически и търговски път.

Тази американска стратегия вече се е проваляла многократно

Пекин постепенно постига целите си. Дори в Европа има страни, които вече играят по китайската свирка: Италия, Гърция, Унгария, Сърбия. Една държава, за която не важат законите и човешките права, предявява хегемониални претенции и не случайно САЩ и Джо Байдън обмислят насрещни мерки – поне така изглежда в момента. Но в миналото подобни мерки – било то във Виетнам или в Ирак – никога не са давали добри резултати. И ако тъкмо това е новата политика, която обещаваше кандидатът за президент Джо Байдън, то неговото управление вече е разочароващо.

Автор: Александър Гьорлах

*Александър Гьорлах е лингвист и теолог. Академичната му кариера включва работа в престижни университети като Харвард и Кеймбридж.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40🏴‍☠️

    75 1 Отговор
    Само медиите имаха надежди. И НПО-тата на ЦРУ.

    Коментиран от #37

  • 2 Мумията се завърна

    68 2 Отговор
    Но никой не я иска..
  • 3 Майна

    60 1 Отговор
    НИМА...???ТА ТОЛКОВА КАИВНО ЛИ ОЧАКВАХТЕ ДРУГО И ДВ И АМЕРИКАНЦИТЕ..ЗНАЧИ, НЕ САМО В БГ ИМА Д..БИЛИ..М
  • 4 DW- пропаганден машинен

    87 1 Отговор
    DW, да не сте дрогирани нещо!? Аз вас не ви разбирам, нали искахте Джендърите да спасят света ? На ви най-дъртия джендър ся и неговата политика, що се оплаквате !?

    Коментиран от #13

  • 5 другарят

    61 2 Отговор
    А бе наивници предизборните обещания са за дебили бре! Ще им опрощава дълговете за висшето образование, които изпращат цял живот!?? Ами ще плашат и ушите ще им пукат бе! Това е светлият капитализъм и "американската мечта"! Това не ви е "лошият" социализъм на другарят Ленин и другарят Живков!

    Коментиран от #17

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 2 Отговор
    кукла на конци слуга на СОРОС

    Коментиран от #9

  • 7 Георгиев

    48 3 Отговор
    САЩ вече са един стар умиращ лъв, заобиколен от яки младоци. Следващите събития са предвидими.
  • 8 Истината

    5 55 Отговор
    Тръмп остави разруха и разединение много трудно ще е за новия президент
  • 9 Дидо

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Сидеров ти знаеш ли нещо за тоя Сорос
  • 10 пкп

    19 0 Отговор
    не става нищо защо го избраха знаете ли защо защото черния баракоткрадно 100 парите от украйна и го сложиха тоя
  • 11 Пацо

    42 3 Отговор
    САЩ са в голяма криза като държава и като общество и като всичко. Още преди Тръмп нещата не бяха добри за тях. Излизат малко обективни статии по тези въпроси за съжаление и човек трудно се ориентира за какво става дума. Нещата за САЩ ще стават все по зле и е абсурдно да се мисли че възможностите са им такива каквито бяха преди години. И Байдън и който и да е нищо добро не могат да измислят и направят. Само войни могат да забъркат къде ли не само още не могат да си изберат кой да захапят. Невинни хора да умират в името на какво? Демокрация,свобода,богат живот,нови ценности или друго. Има народи които не желаят друга култура,други нрави и друг живот. Срещу това никакви бомби и куршуми не помагат. Тъжно е за Европа която се лута и не знае какво да прави в сегашния объркан свят.

    Коментиран от #22

  • 12 ЕЕЕ

    33 1 Отговор
    e нали Тръмп ви беше лошия, Дойче зеле. Кво стана май някой друг се изака в гащите ви , а? Сърбайте сега :)

    Коментиран от #19

  • 13 ТОЧКАТА

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "DW- пропаганден машинен":

    ооо,не се заблуждавай....Те просто ,,мерят температурата,,,!!!Въобще НЯМА ПРОМЯНА,ДЕЗИНФОРМАЦИЯ Е АКТИВНА/ТОВА включва и някоя ИСТИНА понякога!!!!!!иначе съвсем ги ,,отрязваш....пък сега го прочете нали....
  • 14 Сатъра на Хана

    20 1 Отговор
    Кабинета на Байдън е Най-Расисткия Кабинет в Цялата История на САЩ
    ........ 11 от 22 министри имат роднини оцелели от Холокоста
    .................
    В Кабинета на Джордж Вашингтон всички са били масони , но е имало 2-3 парчета с роднини в Йерусалим
    ......

    Коментиран от #20

  • 15 Сатъра на Хана

    16 1 Отговор
    ГЕМНАНЦИТЕ ИМАТ НУЖДА ДА СА ОКУПИРАНИ ЗА ДА МИСЛЯТ
    ................ ............... .........
    НОРМАЛНО :))
  • 16 АнтиДиктатуров

    7 2 Отговор
    как да им опрости кредитите, дане ги е дал от джоба си, банките си решават, най големите бирници, забравил е Виетнам и те пропищяха от китайската агресия !!

    Коментиран от #36

  • 17 Шайба

    4 25 Отговор

    До коментар #5 от "другарят":

    То пък едно висше образование при социализма,направо думи нямам,не те пускат да завършиш,докато не ти промият тотално мозъка с комунистическа идеология и не те превърнат в полуобразован профан,верен на властта,но за без пари толкова.
  • 18 Интернационала

    5 1 Отговор
    Станишев:работата зацикли щот нема ГЕЙ ПАРАДИ!Махаайте карантини и маски щот куманизъмма ще се провали!
  • 19 Истината

    3 15 Отговор

    До коментар #12 от "ЕЕЕ":

    Обама имаше добри резултати в сравнение комика Тръмпи
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бачо Киро

    12 0 Отговор
    Който чак сега е загрял да иде да си смени реотана...
  • 22 нашия

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пацо":

    не се заблуждавай че ЕС се лута..напротив -натиска по сущия начин ,ако не и по жестоко по същата тази линия-демонократическата
  • 23 Обективен

    21 0 Отговор
    Дано не се лъжа,но разочарованието от този мандат на Байдън ще бъде много по-голямо от очакваното
  • 24 ТТТ

    14 1 Отговор
    Байдън е слуга на евреите в САЩ и това беше ясно от начало! Много ще съжаляват за Тръмп американците, както и всички ние по света, само след 2 - 3 години

    Коментиран от #25

  • 25 Да бе

    0 9 Отговор

    До коментар #24 от "ТТТ":

    Путин съжалява много номера не мина
  • 26 Кире

    15 0 Отговор
    "САЩ отново възнамеряват да поемат повече военни ангажименти по света" - как нежно се е изразил автора!?!
  • 27 Хайл

    11 0 Отговор
    Нали реваха срещу Тръмп...малко им е...това е ДЕМОКРАЦИЯТА и то по целия свят...да С@РА В УСТИТЕ НА ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИ ПО СВЕТА
  • 28 стоян георгиев

    0 20 Отговор
    баидън връща сащ като световен лидер,квито бяха преди рижата да стане президент.нищо лошо или смущаващо,китаи русия,турция...и т.н. авторитарни страни ще трябва да внимават и да се съобразяват отново с демокрациите.

    Коментиран от #32, #34

  • 29 Черен Петър

    12 0 Отговор
    Молете господ този кандидат алцхаймер да не вземе да запали някоя война, че от последните им десетина президенти само предпоследният не е подпалил някаква война. Макар че и той си показа американските рога стреляйки с крилати ракети по Сирия. Цяло чудо ще е ако този последният не подпали света, щото си е чиста марионетка на задкулисието...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Факт

    9 0 Отговор
    Няма как да не е разочароваща политиката на Бидона?
    Какво може да се очаква от един изгубил ума си дядо?
    Сигурно носи вече и памперси , а това че не може да различи жена си от своята сестра говори красноречиво какво е състоянието му
  • 32 Отговор

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    А ти трябва да поемеш към близката психиатрия
    Такива дебили като теб нямат място сред нормалните хора
    Ако все пак не си джендер де
    Ако си такъв -тогава ти е простено

    Коментиран от #39

  • 33 Антон

    6 0 Отговор
    "Оттам (Иран) дърпат конците на терористични групировки, които оставят след себе си разрушения, ужас и смърт" - Я глей ти! А американците оставят след себе си райски градини, щастливо усмихнати хора и най-вече демокрация и просперитет. Примери, колкото щеш!
  • 34 Бегемот

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Това може да го напише само човек, чиито мозък е с размерите на мозъчето на средно голямо колибри.

    Коментиран от #40

  • 35 Дойче Зеле

    6 0 Отговор
    Абе мало-умници недок-латени джендърски я си спомнете за пропагандата, която водехте! Не се спряхте да плюете по Тръмп и да хвалите мумията бай дън. Забравихте ли или така ви е удобно да обърнете сега палачинката и да се правите на дръж ми шапката, че все едно не го избраха тоя сатанист без ваша помощ. Вие сте ступорът на джендърството, либерастията и сатанизма в Европа. Зная защо плюете сега. ДЕМОНократите са ви обещали яко финансиране за медийната ви подктепа, но явно не са си изпълнили обещанието. Заради това сега ревете, а не че много ви е грижа колко страни ще избомбят ФАЩ и колко народ ще изтрепят. Ако ви беше грижа, нямаше да плюете по президента, който не започна нито една война.
  • 36 Дойче зеле

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "АнтиДиктатуров":

    Ти пр03д ли си или да!? Той го е обещал! Схващаш ли? Когато обещаеш нещо го правиш или не и излиза, че си излъгал. А това, че заемите били дадени от банки и нямало как е най-голямата мало-умщина, която може да ти дойде на акъла. Правителствата могат да покриват заеми, както често се случва със закъсали компании. Вземи чети и мисли повече преди да пишеш глупости, че много се излагаш!
  • 37 Бизнесмен

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аз40🏴‍☠️":

    Уважаеми Г-н Президент, Байдън!
    България, едва ли е била първа грижа , за вашата Велика държава !
    САЩ , която беше в близкото минало , опора на свободния бизнес
    и демокрацията в света!
    Със неимоверни ваши усилия , и други свободни държави по света,
    заменихте Комунистичиската диктатура в България ," постфактум"
    със нещо, по-лошо и по- коварно ," Хунта " грабеща и мачкаща бизнеса и
    личната инициатива до безумие!
    Всичко което инвестирахте, в ред и закони в България ,днес е съсипано!
    Тук в България , сега се копае гроба , на свободния бизнес и неговите предприемачески дух!
    Вие , който сте поставяли, свободата на бизнеса над всичко ,
    днес сте негов морален акционер!

    Бизнеса в България е подложен на Мафиотска Репресия ,не
    по-лоша от Руската .
    След като сте Президента ,
    който , споделя ценностите на демокрация
    и свободен бизнес , покажете къде е границата на демокрацията ,
    във която вие и вашите партньори като България ,искате да живеете!
  • 38 ХайлАдолф

    4 0 Отговор
    И кои бяха тези глупаци , които чакаха нещо хубаво от американската империя .... та тя е същата като руската империя , просто са две еднакви злини . Но за сметка на тяхното противостояне се появи и трета империя на злото - китайската ..... Та когато две империи се карат и воюват винаги печели трета такава .
  • 39 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "Отговор":

    дрогарю матросов,без сащ и помоща му днес щеше още да се возиш в москвича и да слушаш речите на живков за 12 тия конгрес на партията по цял ден на единственото ти радио.нямаше да живееш в наи богатото и добро място в целия свят наречено ес.та чудя се дали на мен ми е изчезнал акъла или на теб дето много сакш да има справедливост за северна корея,иран или русия ама докато кандидатстваш за зелена карта или харчиш парата на детето дето ти праща т лондон или берлин.
  • 40 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #34 от "Бегемот":

    и ще го повторя.сащ се връщат като лидер на световната сцена,което е съвсем естествено и изключително полезно за българия.без американския ред и доминация ние ще сме в много опасна ситуация ,много по-бедни много по-несвободни.тва е истината дрогар!тва че ти и подобните на теб не го отценявате поради ред културни и умствени слабости не променя нещата!

    Коментиран от #43

  • 41 Американците

    6 1 Отговор
    тотално не са в час какво се случва и руснаците и китайците ще ги гътнат.
  • 42 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Който е очаквал нещо различно в политиката от Байдън е меко казано наивен. Както напоследък се шири 1 лаф - "Да бяха си избрали пералня тя поне си изпълнява програмата!"
  • 43 Ежко Бежко

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Наистина си идиот
  • 44 сороснерес

    3 0 Отговор
    Сега вече ясно ли ви защо Тръмп беше свален..заради отказа от войни,заради връщане на войници у дома..Байдън този грохнал заспал куку..Нищо ново под слънцето..Обещал бил той, та той не помни какво каза преди минута, а ви го питате какво обещал..
  • 45 Пенчо

    0 0 Отговор
    Ами САЩ подкрепят Боко тиквата и мутренската му шайка, Китай не иска и да ги чува. САЩ били демокрация според тях си, а Китай - диктатура, пак според американците.