Last news in Fakti

5 Март, 2021 16:00 4 241 60

Илиян Василев: Какво е 3-ти март?!

  • 3 март-
  • освобождение-
  • илиян василев

Вярвам, че всеки български гражданин има право на "самоопределение" по въпроса

Илиян Василев: Какво е 3-ти март?! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпрос е на информираност, на ценности и на исторически конформизъм дали да приемеш или не 3 март за национален празник.

Вярвам, че всеки български гражданин има право на "самоопределение" по въпроса. Не, не мислете, че призовавам да не се ходи на Шипка, нито да не се полагат цветя на признателност на падналите в руско турско война, на българските възрожденци, на князе, царе, премиери, министри, политици, генерали. Не, не, опазил ме господ. Признателният човек е богат човек.

Но това не е моята дата за национален празник - празник на нацията - който е безспорен, сплотява и носи самочувствие и гордост.
Като посланик в Русия никога не съм подценявал значението на руско-турската война и величието на саможертвата на руските войни, на решението на руския цар. Именно като представител на българската държава за мен беше важно да отбелязваме всяка значима дата и особено тези свързани с руско-турската война.

Каквото и да си говорим става въпрос за решения които са променили българската история. И за саможертва на руски войници и офицери, което обективно са допринесли за рестарта на българската държавност през третата българска държава. Признателността е задължителна и безусловна. От нея не ставаме по-бедни.

Именно докато бях в Москва и благодарение на "естественото" фокусиране върху "неосветените" места в отношенията ни се родиха моите въпроси и съмнения относно казионната история и пропагандни щампи, с които ме възпитаваха.

Да започнем с признателността. Нея я дължим на онези войни, царе и офицери от тогава, а не на днешните владетели в Кремъл, или руски политици. Не само защото сме си платили свободата по много начини, но и защото днешните и всяко ново поколение български и руснаци започва от чист лист. Аз, моите деца и внуци не дължат нищо на съвременните поколения руски политици и граждани, за това което са сторили преди близо 150 години предшествениците им.

С делата си чертаем новите страници в историята на двустранните отношения, а там няма нищо значително, освен енергийни проекти и корупция, от която печелят малка група от "елита" за сметка на двата народа.
Нищо, абсолютно нищо не дължим на съвременните политици в Русия, още повече, че самите те не пазят историческата памет за онези дни. И тук не става въпрос само за паметници на руските царе, генерали, войни, които в Русия просто ги няма /едва преди 17 години направиха паметник на своя Цар Освободител до Храма Христос Спасител, който премахва крепостничеството/. Ако търсите да намерите паметници на големите герои от руско-турската война в Русия силно ще се затрудните. Просто там няма тази памет, дори далечно сравнима с признателността и паметта у нас.

Като посланик не съм допускал да ми четат уроци по признателност - просто отговарях само можете да се учите от българския народ на това как се пази памет. Не знам дали си даваме сметка, за всенародното усилие и традиция, които се предават от поколение на поколение. Като вътрешна убеденост и необходимост, а не защото някой ни надзирава.

След това се поразрових в историята и контекста на имперската политика на Русия и този прословут Сан Стефански договор, който празнуваме като национален празник и чийто проекции върху историческото ни развитие са решителни.

Оригиналът на Сан Стефанския договор не се показва нито от Русия, нито, забележете от Турция /тук настъпи развитие през 2018 година, но историците у нас не бързат да го проучат и разследват/. Сигурен съм ако сме искали до сега историците да са получили достъп до турския оригинал. Но не го искаме и защо мислите че е така и кой не го иска?

В разговори с руски историци които твърдят че са имали достъп до руския оригинал, разбрах едно, там изобщо не става дума за уреждане на статута на България. И на руската имперска дипломация, и по късно на съветската и на сегашната и е изгодно да нямаме достъп до оригинала и истината в него, а да се разгъват пропагандните клишета, които да държат поколения наред българи в плен на мечтата/идеята фикс за Сан Стефанска България - наркотик, който причини не само национални катастрофи, но пречи на нацията ни да намери реперите на постижимото и достойното, извън въздишките по загубени територии и величие по карта. Защото Русия прекрасно е знаела, че Сан Стефанска България е мираж, че се е договорила предварително какви държави ще се родят след руско - турската война /както стана с Берлинския конгрес/, но въпреки всичко предпочита да остави вируса на историческото неудовлетворение жив, за да оправдае тоталната си доминация върху развитието на България.

Така се ражда и притчата за добрата Русия, която ни е давала Сан Стефанска мечта, и лошия Запад, който ни е лишил от нея. От тази "признателност" се пръква производния фейк за Съветската армия и "второто освобождение", лъжата че не сме се съпротивлявали, докато най-масовата първа съпротива в Източна Европа е на горяните.

И още цяла поредица от фейкове за изконната ни принадлежност към руската орбита.
В същност това, което се случи с мен не е по-различно от разочарованието постигнало възрожденците ни и българите преди и след Съединението. Като повечето българи съм чел казаното и написаното от Левски, Ботев, Раковски, Захари Стоянов, Стамболов, митрополит Методий Кусев, Димитър Благоев, Кирков, и много други в последствие класифициране като "русофоби" за отношението към Русия.

И никога няма да приема да ме манипулират с 200 /дори 300 хиляди души/ загинали, когато цялата руска армия е било с 50 хиляди повече, когато ми разказват притчи за Сан Стефанския договор, а си спестяват ролята на Граф Игнатиев за гибелта на националния ни герой. В сърцето ми има достатъчно място за признателност и почит, дори ако героите от тази война не са изцяло в "бяло". Просто не е нужно да ме лъжат и чрез лъжата да се опитват да ме доминират, а чрез доминацията да превръщат историческия дълг в основание да ме крадат.

Колко от нас знаеха, за величието на опълченците ни. И никой не ни казваше за загиналите българи по време на тази война. И всичко е съзнателно правено, за да се вгради в паметта ни комплекс за историческа малоценност, от които излиза фракенщайна на робската ни предопределеност да бъдем управлявани чрез насилие и лъжа.

Тези комплекси и колянопреклонение възпроизвеждат постоянни рецидиви на вечен дълг, смирение, към Кремъл - от плащанията за издръжка на Окупационния корпус, през изнесените в Съветския съюз валутни резерви и индустриални предприятия, след това златния резерв, и до ден днешен - все нещо дължим - я специално отношение към Газпром, към Росатом, към Лукойл - които се измерва с изнесени милиарди от това несъстояло и все отложено благоденствие на българина..

За това този ден е празник, голям празник, но не е моя празник на нацията. Все още поставям по-високо редица други празници и Съединението, и 24 май, и Деня на Независимостта, защото националния празник е личен, наш, на нацията, е не функция на някой друг.
Като правя задължителната разлика между паметниците на руско-турската война - вече казах за гордата признателност която дължим към онези поколения руски, фински, украински, румънски и други войни, от една страна, и паметниците на окупаторската съветска армия, от друга.

Ако попаднех утре в Парламента - щях да гласувам закон с един член - Никой паметник, нито друг знак на историческа памет на чужд владетел, армия, или герой /улици и булеварди/ не може да доминира над паметниците на България и нейните герои.

Това би бил и момента в който ще знаем, че действително сме се освободили.
Честит празник!

Коментар на Илиян Василев във "Фейсбук"


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помияр

    35 27 Отговор
    пише се воИни а не войни, когато пишеш "руските войни"

    Коментиран от #21, #39

  • 2 Тази картина

    19 6 Отговор
    колко напомня стачките от лятото пред парламента и предизборната кампания ... за всички е важно да са на върха ...
  • 3 Достойна присъда

    73 34 Отговор
    Всеки родолюбив българин знае какво е 3 март и че това е най-големият национален празник на България,другото са празни приказки и безсмислени обяснения
  • 4 Лост

    40 10 Отговор
    Аз пък благодаря на марсианските войни, които ще дойдат да ни освободят след 400 години. Благодаря им сега, защото тогава няма да съм жив и не знам как ще го тълкува тогавашната власт.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДА ЖИВЕЕ БОЙКО БОРИСОВ

    9 52 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БОЙКО БОРИСОВ ДА ЖИВЕЕ БОЙКО БОРИСОВ
  • 7 Грую

    23 47 Отговор
    3-ти март е провалът на имперска Русия да стъпи на проливите и по този начин да има целогодишно достъп до незамръзващо море. Дори да не искаме да повярваме освобождението на България за почва с един исторически икономически процес в Англия, който се нарича "Първоначално натрупване на промишлен и търговски капитал". Някои съвременни теоретици използват крайно неправилно това понятие за да оправдаят крадливото безсистемно разграбване на вече създадения в България капитал по наше време, наричан преди "национализация", а 50-тина години по-късно "приватизация" . Тогава обаче с научно техническата революция, изобретяването на машини и създаването на промишлените предприятия, английските търговци изтласкват българските еснафи и търговци с по-евтина и качествена продукция и с по-големи рушвети разбира се от снабдяването на войската на Османската империя и сред по-заможните българи, останали без османските пазари се поражда идеята за независимост, която някои от тях финансират. Това е основната причина за Априлското въстание и за последващите събития след него, както и част от основанието за поредната руско-туска бойна.
  • 8 ТОЯ МРЪНКА КАТО

    12 29 Отговор
    ВДОВИЦА ЗА БАКЛАВИЦА НО ТОЗИ ПЪТ Е ПРАВ!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 спекулации

    28 12 Отговор
    Както и да тълкуваме написаното в публикацията, безспорно едно нещо наистина се набива на очи - досъп до оригинала на Сан Стефанския договор българските историци и учени нямат - нито в Русия, нито в Турция ( като допускам, че Турция в качеството и на победена в тази война държава прави "ингилъци" по наложено и от Русия "вето" на достъп ). Вярно че днес не съществуват нито Руска Империя, нито Османска Империя но държавите-правоприемници очевидно спазват някаква договорка още от тогава.
    И естествено - недопускането до оригинала дава повод за спекулации и съвсем обоснованото предположение , че в него се съдържат клаузи, които са в противоречие с наложените популярни тези и сващания в днешна България.
    Ще си позволя да спекулирам и аз - онова, което виждаме на картата като "Санстефанска България" в оригинала всъщност е руска окупационна зона с преспективата някаква обособена част от нея ( както е договорено още преди войната ) да бъде васално княжество-плюнка България. Докато останалата територия след N - на брой години под руска военна окупация ( официално с цел защита на "християнското" население, всъщност думата "българи" не се споменава ) да премине директно към Руската Империя. В подкрепа - не напразно на последавалия Берлински конгрес останалите европейски държави дискутират много повече времето през което райнона ще остане окупиран от руски войски от колкото създаването на държавата България. Спекулация просто......
  • 12 ДжафДжаф

    43 19 Отговор
    Глупости на търкалета! Със Санстефанският договор се слага край на войната между Руската и Османската империи, при което е много ясно, че няма как да става дума за България, която тогава просто не съществува. С този договор дефакто се определят новите граници на Османската империя, като същевремено се фиксират и териториалните придобивки на Румъния и Сърбия, забележете за сметка на Османската империя, а не за сметка на България, която все още просто не съществува. Това, което наричаме Санстефанска България всъщност поне в началото е руски протекторат с руски генерал губернатор, с граници покриващи се приблизително с граениците на българската екзархия! Аз поне не си спомням някога да са ни учили, че с договора от Сан сТефано е създадена България! Друг е въпроса, че победата на Русия над османска Турция е предпоставката за появата на Българската държава! Без тази победа България просто нямаше да съществува! Да не говорим, че руснаците въобще не бяха длъжни да се изтеглят от България! Това е 19-ти век, време на колониални имрперии! Отиваш, побеждаваш и владееш! Въобще на фона на събитията в Нагорни карабах, да плющиш против Русия си е национално предателство от дето и да се погледне. Този очевидно се натиска за ново топло посланническо място!

    Коментиран от #34, #55

  • 13 Я па тоя

    28 12 Отговор
    Първо четем:
    Публикувано във факти.бг: Оригиналът на Сан Стефанския договор не се показва нито от Русия, нито, забележете от Турция

    А по-надолу четем:
    ..че едно пиленце му казало, че Публикувано във факти.бг: там изобщо не става дума за уреждане на статута на България
    .....
    Струва ми се някой страда от шизофрения

    Коментиран от #23

  • 14 Последния Софиянец

    41 11 Отговор
    Кюрдите са десет пъти повече от нас и още са под турско щото си нямат 3 ти март.

    Коментиран от #17

  • 15 Мехмед

    9 22 Отговор

    До коментар #5 от "боко ПКП":

    Велика държава като Турция няма за какво да е враг на една незначителна и мижава българийка. Относно епитетите, които си ги изпозлвал за турския народ, показват безсилието, глупоста и най-важното скритото ти (ви) възхищение към турците.
  • 16 Бай Стойчо

    37 6 Отговор
    Илянчо, драсни нещо за ортаците на Османската империя-Франция, Германия, Англия-Дизраели. Или за тва не дават грантове?

    Коментиран от #27

  • 17 Аре бе

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    в африка как е,раждат ли по 5-6 ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Диверсант

    12 4 Отговор
    В сметището на гейропата според някой ще останат само възпоменателни паметници на осиновителя им Джордж Сорос.. Търсещите корените на историята си нека потърсят връзка с наследници от Габровско - Старазагорския регион те ще ви разкажат вярвам повече истина, отколкото влечуги пълзящи по жълти павета.
  • 20 Добре прикрито

    30 7 Отговор
    ФОБСТВО! Ами дай тогава да не почитаме Кирил и Методи, Цар Борис покръстител и т.н. и т.н. щото тогавашните българи нямали нищо общо с днешните ....Мекере комплексирано е тоя ...., кой го интересува руската имперска политика, и въобще политиките на империите, няма такива империи които да "работят" в полза на друг народ!!!! На 3 - ти май след 500 г. отново на политическата карта на света се появява България!!!!, това празнуваме, почитаме и паметта на загиналите български опълченци, както и на руските и румънски войни загинали за нашата свобода! Който се прекланя пред руската империя си е негов проблем! Не споменавам украинци, финландци и т.н. защото по това време те са войници на руската имперска армия, иначе трябва да изреждам - белоруски, казахски, чеченски, татарски, киргизки, арменски, грузински ... и т.н. докато стигна и до японския самурай! Все пак сега е времето на третата българска държава чиито начало е от 03.03., като "родилните болки" започват с априлското въстание .... раждането става на 03.03. а прохождането през 1885г. и утвърждаването на 22.09.1908г. !

    Коментиран от #59

  • 21 2423

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Помияр":

    ти друго разбра ли от прочетеното
  • 22 ай де бе

    17 9 Отговор
    Кви ги приказва тоя грантаджия, копие на Санстефанския договор напълно идентичен с оригинала може да се види в София, в Националния исторически музей в Бояна.
  • 23 спекулации

    16 5 Отговор

    До коментар #13 от "Я па тоя":

    Никой не страда от шизофрения. Търсиш договора в Google и намираш - и текстовете , и даже и снимки на договора. Но явно това което е публикувано не е в цялостнен вид, вероятно са някакви "преписи" или има "приложения" към договора, които липсват.
    За това, че няма достъп до оригиналния екзмепляр на договора чета вече поне от 15 години - всеки път около Трети март разбира се.

    Коментиран от #35

  • 24 Много, ама мноого

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "боко ПКП":

    си далеч! Така са те зомбирали с тия турци че .... смешно и тъжно е че има такива като теб!!! А сърбите с великосръбския шовинизъм, колко пъти ни забиват нож в гърба, и днес дори подклаждат антибългарски настроения в македония, те какви приятели са ни??!!, а гърците с елинските си славяни и мегази идеята си!!?? а румънците, .... знаеш ли, колко десетки хиляди българи измират в румънски конц лагери през първата свет.война, че са използвали български жени и деца за жив щит, че и сега бръщолевят за румънско малцинство в българия и пращат румънски учебници за "румънците" в град Игнатиево, за власите да не говорим!!! Та не се вторачвай само в Турция, безспорно с турция трябва да се внимава, но да се преекспонира и да се отклонява вниманието от другите ни "добри" съседи!!!??? е политическо късогледство чиито данък плащаме от междусъюзническата война до ден днешен!
  • 25 Хайде, ся.....!

    11 1 Отговор
    Трябва да си уникално....... за да си внушиш, че Великите Хищници ще ти позволят Сан Стефанска България на един.......разстояние от Проливите.Такава една държава сама ще иска да се цамбурка у Босфоро. Цар Фердинанд не се ли опита да влезе в Царския град?! Последствията ги знаем. Всеки опит за "Величие" в този регион завършва катастрофално.
  • 26 Васил Ботев

    6 6 Отговор
    От Силистра до Плевен и от Дунав до балкана.
    Това е 3-ти Март. Това е руска България 1778г. А кога е съединението бе тези, историците? Плевен, Сливан, Пловдив, Малко Търново, Кърджали, Горна джумая и всички южни части на България които попадат в други държави. Трябва ли в батак да празнуват? 1778г освобождение а 1885 съединение? Президентчето, Корнелийка, Боката замислихте ли се че всичко е едн долна лъже? Иди отизмът на нашите политици и учебникодраскачеви историци могат ли да обяснят на народа как се слага кон зад каруца. Ще обяснят ли защо са били забранени и гонени и осъждани на смър т всички реворюциони комити и тези жадни за свобода БМЪЛГАРИ в Македония и Тракия след освобождението и СЛЕД съединението. Срама и морал нямат нашите политици и учебнико историци. Преплаква ми се като чета някои оригинали за Батак, Шипка, Стара Загора и Плевен. Има още много.
  • 27 3,14К

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Стойчо":

    Остави го. Илиянчо колкото повече пише и разсъждава, толкова повече се излага. Но си прав, че за това му се плаща.
  • 28 Май

    15 5 Отговор
    Според многото "съвременни тълкуватели" на историята, се оказва, че е трябвало да се сражаваме срещу Руската империя, за да не вземе да навреди на турската и до днес да си останем под похлупака на падишаха....
    Каква "грешка" само, да се окажем на неправилната страна според Цвък .
  • 29 Димитров

    12 4 Отговор
    Личното ми ,непретенциозно мнение е,че съм съгласен с първата част от Вашата статия-за признателността и вечната слава на руските воини,руския цар,българските опълченци.За мен това е напълно достатъчно и уважетелно относно ОСВОБОЖДЕНИЕТО.Няма лошо,че сме на различно мнение по написаното от Вас в останалата част.Една немалка част от българите са пострадали от Народния съд,да насилието ражда насилие,но и пък със сухото изгаря и мокрото,имат убити роднини и когато се говори за СССР,дори и за Русия реагират предизвестено,те си имат своето основание ,вероятно,но аз не мога да се съглася с антируската съвременна пропаганда.Какво лошо ни е направила Русия,кадво лошо е направила на други,а който се интересува знае,че в последното десетилетие тя направи изключителен възход.Това не се нрави на други и политиката им към РФ е изобретателно негативна.
  • 30 Фактолог

    13 7 Отговор
    Онези които не искат 3 март за национален празник, искат падането под турско робство да признаем за национален празник.
    Така де, рософоба мрази руския Изток, но обича Турския изток...

    Коментиран от #32

  • 31 Калмук

    7 11 Отговор
    Имаме си чудесен национален празник - 24 май !!! ... Без самосъзнанието, че си българин, християнин и първоносител на уникална словесност - никакви въстания, освобождения и независимости не биха били възможни ... досега да се бяхме превърнали в поредния вилает.
  • 32 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Фактолог":

    "Свободата Санчо е на върха на тоягата!"
    На 3-март един съсед увил жена си в чаршаф – като Сатуята на свободата – и я пуснал с факел в ръка да разнася либертата из квартала. Двама цигани я поканили в карицата да отнесе свобода и в махалата... Вечерта се прибрала без чаршаф, без факел, върви на маанета – та, да се чуди човек какво е свободата?
  • 33 123

    8 6 Отговор
    Че България ще бъде само независима Северна България е договорено в Райхстад между императорите на Австрия,Русия и Германия.На Сан Стефано е подписдан договор който отговаря на исканията на Русия, но Русия не спазва договореноста си и е заплащена от война с Австро Унгария и Англия.Която война Бисмарк успява да предотврати с договора от Берлин, където всеки получава това което е предварително оговорено.35000 войници на руската империя от различни народности загиват в България, и още 82000 умират от болести в България, за да съществува България днес.

    Коментиран от #38, #60

  • 34 Васил Ботев

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "ДжафДжаф":

    Да бе да . Няма договор в който се прекратява руско-търска воина. 1778г. Турция обявява на Русия война в земите на иран или Авганистан ама твойте хора отказват и се скриват някъде в степите. Погледни си пагона и си намери място в строя
  • 35 Я па тоя

    12 5 Отговор

    До коментар #23 от "спекулации":

    Верно ли, значи, няма достъп до оригиналния екземпляр на договора, обаче Илиянчо ни обяснява, как там изобщо не става дума за уреждане на статута на България!! Е, как стават тия неща, хем няма достъп до договора, хем знае какво пише там?
    Знаеш ли какво е шизофрения? Сериозно психично заболяване. Винаги е придружено от разстройства в мисленето.
    И ти ли си като Илиянчо, или си Илиянчо?
    ..Илиянчо ти ли си, бе? Изложи се като ученик.

    Коментиран от #37

  • 36 Пунта Мара

    11 1 Отговор
    Райхщадското споразумение от 1876г. е Пунта Мара. В тектовете на руски и на немски има огромни различия,включително и за статута на България. При това не става въпрос само за България,а всички балкански държави какво ще получат,какво взема Русия,какво взема Австро-Унгария. При пълно поражение на Османската империя Константинопол се е предвиждало да добие статут на свободен град. Всъщност ,както Райхщадското споразумение,както и решенията на посланическата конференция за Османската империя от 1877/78г. са торпилирани от Британия,която въпреки разгрома на Турция изпраща военен флот в Мраморно море и я спасява от разтурване.
  • 37 А не в Райхщад

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Я па тоя":

    В споразумението между Австро-Унгария и Русия се предвежда според руския превод създаване на България и Румелия като независими княжества,а според австрийският вариант на превода тия две княжества се предвиждат като автономни в състава на Османската империя. Никъде не става въпрос за границите на княжествата.Границите на двете български държави са начертани на Берлинския конгрес,а не в Райхщад. Според австрийският превод на Гърция се дава о.Крит,а според руския превод на Гърция се дават Тесалия и Епир. Големи са различията в руския и австрийския превод относно Сърбия.

    Коментиран от #40

  • 38 Точно

    12 2 Отговор

    До коментар #33 от "123":

    Т.е. Русия не е спазила договореностите от Райхщад, като допуска голяма славянска държава. Заплашена от война, ще не ще приема Берлински договор-там България я разцепват на пет части.

    А с Райхщадско споразумение Австро-Унгария се съгласява на руско-турска война при определени условия, иначе Русия е трябвало да воюва с Османската империя и Австро-Унгария, а това означава обречена за руснаците война.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Я па тоя

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "А не в Райхщад":

    Абе, май си говорим за" невиждания" Санстефански договор.
    Защо изместваш темата?
    ..Илиянчо ти ли си, бе? Изложи се като ученик.
  • 41 Солджърс

    7 14 Отговор
    През 1878 г., на Берлинския конгрес, Русия "клекна" пред могъщите Германия и Англия ; и не можа да осъществи "Задунайските" си планове. Но през септември 1944 г., се стовари, туканка при нас, "със страшна сила " и на практика показа, за какво беше дошла през 1877 г. Щатите и Бритиш, не успяха да кажат гък, когато руския чипик размазваше " лева балкански". Таким образам, потомците на крепостните мужици се сдобиха с най-страстните русо.ъзолизци. И най-голямото унижение за България беше, че не и дадоха статут на 16-та република, оти страната вече беше превърната в чистакровная, крепастная "Задунайская губерния", лишена от Народност, Държавност, Чест, Достойнство.
  • 42 Реалист 11

    5 2 Отговор
    3 март е спасението на България от Османската имерия ! Това е империя, която си е позволявала ненормални неща към българското, защото е знаела, че това племе е "безнадежден случай" през онова време !
    Началото е това, точно заради това, тва племе все още не е добре, както и заради други факти и фактори все още не е добре !
  • 43 да се чудиш

    10 5 Отговор
    Без трети Март нямаше да има нито съединение1 разединение! на България, нито 24 МАй, нито независимостта на държавата, затова всеки, който мрази Трети Март, МРАЗИ ОСВОБОЖДЕВИЕТО на България от Турско Робство.
    На Трети Март по националните медии разбрахме че сме се освободили и честваме освобождението от МАРСИАНЦИТЕ.
  • 44 Ех Василев

    11 4 Отговор
    Илиянчо, прочети книгата на Иван Лалев за Васил Левски (изд. Персей) и тогава говори по темата за Апостола. За Червената армия ще ти напомня, че ние обявихме война на САЩ и Англия и после-били окупатори. Какви да бъдат - да носят подаръци ли? И още нещо: на 01.09.1939 г. Германия напада Полша, а на другия ден Франция и Англия обявяват война на Германия. Две седмици по-късно СССР също напада Полша , но никой не обявява бойна на СССР. Евроатлантически ценности ли, що така бе, Миме? А?
  • 45 бадженака

    4 7 Отговор
    СЛЕД 09 09 1944 ГОДИНА 3 МАРТ НЕ БЕ ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК ЗА БЪЛГАРИТЕ КОМУНИСТИТЕ ПРИЗНАВАХА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ И СЕДМИ НОЕМВРИ КАКВО СИ КРИВИТЕ ДУШАТА НИЕ СТАРИТЕ БЪЛГАРИ ПОМНИМ ВАШАТА ПАМЕТ НЕ Е ТОЛКОВА КЪСА КОЛКОТО Я МИСЛЯТ НЯКОИ ДРУГАРИ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 наглост

    8 2 Отговор
    И нито думица за заплахата за война на Английската Империя срещу Русия Русия по думите на продажника , хем нищо не прави , никой не освобождава , разхожда някакви си там войници безцелно по турските вилаети , и изведнъж Англия заплашва да прати своята флота срещу Русия по Кримският Сценарий , с какво Русия уплаши Британия и другите от Европа , а галфоне?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 С уважение

    8 3 Отговор
    Русия е организирала спасението на България от Османската империя и го е спечелила, след това България тръгва с Гергамния, после с Русия, а сега с Турция и "др" !
    Защо така ?
  • 51 rule

    6 8 Отговор
    Прав е! Истината, си е истина! Е! Не ми харесва! Но, истината, не е приятна, меко казано! На никому!
  • 52 Петров

    12 3 Отговор
    С цялото ми уважение към г-н Василев, когото чета навсякъде, където се появи искам да отбележа, че така поднесената информация трябва да внесе определено охлаждане към Русия и народа и, особено към настоящите руснаци, тн. Путинска Русия. Ако въпросът с нашето възкръсване, направено с благородното участие на братята се сравни с отношението на другите европейски народи, и най-вече сегашната колониална зависимост в която сме се наврели, зависимост по-страшна от германската при третия Райх, ще разберем, че Василев е много тънък манипулатор. По времето на т.н социализъм, когато бяхме попаднали не случайно, а по уговорка между силните, България направи най-големия си духовен и материален прогрес за да стигнем до нивото на средноевропейските страни. Сега в нежната прегръдка на Щатите с четирите военни бази на територията с навика и опитите за нашето обезличаване, което се подкрепя от хиляди факти, г-н Василев мълчи, мълчи както само човек на неговото ниво умее да го прави. Нека отпусне мисълта си за едно сравнение между Русия и Щатите за времето след втората световна война, нека отпусне мисълта си за цялия механизъм на сегашното ни умъртвяване, като започнеш от разпродажбата на безценица на държавните архиви, на концесиите, на банковия сектор, на чуждите търговски вериги. Той Мишел Шосудовски е описал перфектно как са съсипани толкова страни, г-н Василев не го ли е чел, не е ли чувал за оценките на такива колоси като Пол Грек Роберт и др. Един супер интелигентен
  • 53 Пусна пръд

    5 0 Отговор
    Илиянчо Василев пусна пръдня като мъгла за да скрие истинския виновник за разцепването на България на 5 части. В Райхщад Русия и Австро-Унгария по същество се разбират как да се разпредели наследството на Османската империя в европейската и част,включително и обявяване на Константинопол за открит град ,което означава най-малкото град извън османската юристдикция. Това означава,че Русия и Австро-Унгария се разбират за ликвидиране на Османската империя в Европа - Австро-Унгария държи на по-мек вариант на орязвяне,а Русия на по-голяма независимост на освободените земи. Контрата и натискът идва от Британия. Британия заявява,че няма да допусне отнемане на Константинопол от Османската империя,както,че няма да допусне създаване на славянска държава,автономна или независима,която държава да има излаз на Бяло море. Под британски натиск Русия се съгласява да не се завладявя Константинопол и новите образувания да нямат излаз на Бяло море.В крайна сметка точно това става - Османската империя запазва териториалното си присъствие в Европа,а на Берлинския конгрес бяха материализирани британските претенции. Бисмарк беше само един посредник гледащ да угоди на всичките страни.

    Коментиран от #56

  • 54 Бля бля..

    3 1 Отговор
    Този гербер се мъчи да прави микс от Александър Втори и В.В.Путин - не му се получава.Освен това е много назидателен и тенденциозен..
  • 55 един от стадото

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "ДжафДжаф":

    един от най- точните анализи. По принцип всички си приличат, но разликата е в детайлите и умението да кажеш това, което мислиш с думи.
  • 56 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Пусна пръд":

    освобождението има две страни на един медал. Едната, тази която гледа поробения ни народ пет века и се радва на факта наречен свобода. Без да се интересува от договори, сделки и уговорки. Пък и комуникациите и общуването ни не е било на сегашното ниво. Другата страна на медала, скритата, не маловажна, но в крайна сметка ние тогава не я виждаме и не я чувстваме реално. Поне за момента. После почват деленията на територии, Княжество и Румелия, късане на земи и хора от нас, сфери на влияние и пазарлъци.. Но фактът, че Руската империя е стигнала с войската си до Цариград е достатъчен повод да си отдъхнем от игото. Ин тересите на великите сили не са за пренебрегване, но така или иначе Задунайска губерния на картата няма. Макар мераците на някои и преди и сега..

    Коментиран от #57

  • 57 Е факт

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "един от стадото":

    Руската геополитика през 19-ти век съвпада с интереса на всички балкански народи. И Сърбия, и Гърция,и Румъния добиват независимост все след руско-турски войни и никъде Русия не е създала Задунайска или Наддунайска губерния. Поради какви причини се обвиняма Русия,че е искала Задунайска губерния в България след като преди това не я е създала в Сърбия,Гърция или Румъния? Естествено Русия е искала влияние в тия освободени страни и къде повече или по-малко го е постигала,но е факт,че в България е допусната най-демократичната конституция за онова време.
  • 58 Ква стана тя

    1 7 Отговор
    На 3 мат освободили сме се от османците и сме се натресли на руснаците, че и още не можем да се отървем от тях.
  • 59 Демокрацията е лъжа!

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Добре прикрито":

    Полша също е била част от Руската империя тогава. Защо няма загинали поляци за свободата на българите?
  • 60 Излиза,

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "123":

    че българите са дали десетки пъти по-малко жертв - главно изклани по селата.

    А освен Ботевата чета 200 души и шепата априлци колко са поборниците ни за българската свобода?!! "Командированите" в Румъния и Сърбия "поборници" на маса не ги слагам изобщо в сметката.

    Българинът затова няма да прокопса - каквото и добро да му се направи -винаги е неблагодарен.

    Мрази и плюе благодетелите си и целува г.. на поробители и експлоататори.

    До ден днешен!