8 Март, 2021 10:00 4 049 44

"Аз съм живял в ГДР. Там имунизациите бяха задължителни"

  • гдр-
  • германия-
  • ваксина-
  • морбили

Първите антиваксърски организации в Германия са основани през 1869 г. в Лайпциг и Щутгарт

"Аз съм живял в ГДР. Там имунизациите бяха задължителни" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В бившата ГДР ваксинациите бяха задължителни. Дали не е редно и днешна Германия да въведе подобно задължение? Първите имунизационни програми в Германия са от 1807 година. И тогава също е е имало противници на ваксините.

Министър-председателят на Саксония-Анхалт постави началото на дискусия за въвеждането на задължителна имунизация в Германия. Той се позова на опита от бившата ГДР, която беше избрала съвсем различен път от този в тогавашната Западна Германия.

"Аз съм го преживял в ГДР"

С темата за задължителните имунизации може да се занимае Етичният съвет, заяви Райнер Хазелоф в интервю за печата. Политикът от ХДС, който в момента председателства Бундесрата (Горната камара на парламента), допълни: „В ГДР ваксинирането беше задължително. Аз съм го преживял. Но като политик от Източна Германия никога не бих си позволил да давам съвети на мнозинството.“

След края на Втората световна война двете германски държави подходиха различно към имунизациите. В ГДР ваксинирането стана задължително със закон от 1953 година - първоначално срещу едра шарка (вариола) и туберкулоза, а през 1960-те години и срещу детски паралич, дифтерия, тетанус и коклюш. През 1970 към списъка със задължителните имунизации беше добавена също и ваксината срещу морбили.

Без имунизация децата не са можели да ходят на детска градина или на летен детски лагер. Но също така и следването и упражняването на отделни професии са били зависими от това дали си имунизиран. Глобите за нарушителите са били между 10 и 500 източногермански марки. През 1980-те години ваксинациите срещу едра шарка са били преустановени.

ФРГ залага на здравната просвета

Във Федералната република е избран друг път - там залагат предимно на разяснителната дейност относно ползите от ваксините. До края на 1975 г. е било задължително само ваксинирането срещу едра шарка, но и то е било много оспорвано, тъй като противниците му са виждали в това нарушение на личните свободи.

Мярката все пак е била въведена, след като през 1959 г. Върховният административен съд решава, че задължителното ваксиниране не противоречи на основния закон. В средата на 1970-те години ваксинациите постепенно отпадат, а през 1983 година те са окончателно преустановени. Има обаче и някои регионални различия. Тъй като въпросът за имунизациите е от компетенциите на отделните провинции, в Баден-Вюртемберг от 1946 до 1954 е било задължително ваксинирането срещу дифтерия и скарлатина.

В Обединена Германия първоначално няма задължителни имунизации - чак до миналата година, когато отново бе въведена ваксинацията срещу морбили за всички, родени след 1970 година, които ходят на училище или в детска градина.

Но въпросът за задължителните имунизации предизвиква спорове още през 19 век. Първите имунизационни програми в Германия са от 1807 година в Хесен, а през 1874 г. с решение на тогавашното правителство на Германския райх имунизирането срещу вариола (едра шарка) става задължително. Тогава също е имало противници, чиито аргументи не са били по-различни от тези, които чуваме и днес: твърдяло се е, че ваксинациите са опасни за здравето или не действат.

Конспиративни теории

Първите антиваксърски организации в Германия са основани през 1869 г. в Лайпциг и Щутгарт. А по времето на Ваймарската република Сдружението на противниците на ваксинациите е наброявало 300 000 членове. В действителност е имало и немалко случаите на зараза сред ваксинираните хора, което обаче по правило се е дължало на лоша лична хигиена или на незнание.

Ваксинациите стават идеална почва и за разпространяването на радикални заговорнически теории, казва по този повод експертът Малте Тисен. Най-разпространеният мит е, че фармацевтичните компании сами пускали заразата, за да печелят от нея. Друго подобно твърдение гласи, че държавата искала по този начин да зароби населението. Не са малко и привържениците на тезата за еврейския световен заговор, според която задължителните имунизации помагали да се държи в подчинение цялото човечество.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,то там и един с мустаци

    28 3 Отговор
    Беше задължителен.
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    80 3 Отговор
    И в България ваксините се поставяха по ПЛАН! Но не ваксини с неизследвани във времето ефекти, за които никой не носи отговорност!

    Коментиран от #6

  • 3 хъхъ

    65 2 Отговор
    Поредната глупост и манипулация на Дойче Веле.
    И тук имунизациите са задължителни, още като бебе те боцкат многократно. Но ваксината против грип е по желание, както и тази за проекта Ковид.
  • 4 Johansson

    47 3 Отговор
    Абе къде ще сравнянате едрата шарка със тъпото грипче. Все едно да сравняваш пиратка с атомна бомба.
  • 5 DW-пропаганден машинен

    43 3 Отговор
    Задължителната дневна доза психопатия от DW ! И като е била задължителна, как това помогна днес на германците с ковид биооръжието !?

    Коментиран от #8

  • 6 самоубиец

    10 21 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Как никой не носи отговорност, нали се разписваш в декларацията. Ти още малко ще искаш и некой да те държи за ръката като се запътиш за среща с Бай Петър?
  • 7 Рошко

    28 1 Отговор
    Почна се с рекламата, хеле пък вие дойчевото зеле, що не направим един световен референдум,това трябва да е право а не задължение, а сега направо си е тероризъм, сам човек решава как трябва да използва тялото си, а не парите на сзо и бил гел, с цел поробвсне, нарича се също свобода
  • 8 хъхъ

    36 3 Отговор

    До коментар #5 от "DW-пропаганден машинен":

    А говорят че Работническо дело и Комсомолская правда бълвали пропаганда и манипулации...ами Дойче веле и Ню Йорк Таймс какво са?!
  • 9 Гост

    21 3 Отговор
    И да влезеш в ТКЗС беше задължително в България, но това не го прави правилно.
  • 10 бахо

    23 1 Отговор
    Коя пък от изборените теории не се е оказала вярна?Т.е. уж конспирация,но накрая истина.Впрочем,както се получава и със сегашния план.Особено за фармацевтите,на 100%.За евреите пък се знае от време оно...Пропагандата е в пълен ход.Но да ми ядат кайсиите!
  • 11 D W маниполирате както в 30 и 40 години

    17 1 Отговор
    Като деца ни ваксинира а и тука задължително!!! След това само тези с противогрипните ваксини, Пожелание се ваксинираха!!!!! И това е, до тука!!Миналия век 30и 40год!!!!DW!
  • 12 ВСВСВДС

    27 0 Отговор
    Виждаш, че статията е на DW и спираш до там. Другото си е пропаганда...
  • 13 другарят

    20 0 Отговор
    Пак казвам! Хитлер не пада, от Луната на пусто място!
  • 14 ЕИ ПАПУР

    13 1 Отговор
    НЕ СИ НАПРАВИХ И ТРУДА ДА ТИ ЧЕТА СКАПАНАТА ТЕМА И АЗ ЖИВЯХ ПО ВРЕМЕТО НА ТУТАНКАМОН ВСИЧКИ БЯХМЕ НА ПИРАМИДАТА АМА СЕГА НИКОИ НЕМО ТЕ ПРИНУДИ ОХЛЮВ ОК............
  • 15 555

    35 1 Отговор
    До гуша ми идва от тъпизми! В Източния блок ваксините бяха задължителни но се пропуска една съществена подробност ~всичките бяха изпробвани поне 5 години преди да се приложат и се отнасяха за много по страшни болести от короната, като мога да дам пример със себе си, който поради неимунизирането ми против морбили едва не умрях тъй като карах тази шарка като юноша през 76 година. Така че не извъртайте нещата, защото никога грипна та ваксина не е била задължителна да не говорим, че по нова време до "великата демокрация" грипната ваканция беше непозната, но тогава имаше и лекари за разлика от сега.

    Коментиран от #18

  • 16 Аз40🏴‍☠️

    22 1 Отговор
    На DW им се иска да се прокара задължителната инокулация с масово тиражираната отрова. Пандемията са ваксините, хора!
  • 17 Пустиняк

    4 5 Отговор
    Разправаяли са ми ,че у Немско,като се роди момиченце,лекарите тутакси го дефлорирали с пръстче,та като им дойде времето за сефтето да не ги боли.А,пък апендикса също веднага след раждането го отстранявали като ненужен израстък.Практични хора...
  • 18 стоян георгиев

    4 27 Отговор

    До коментар #15 от "555":

    в източна европа дрогар въобще не си имал инфо с кво и защо те ваксинират.отивал си като теле биели са ти ваксината благодарил си на партията и вожда и готово.сега като имаш избор и се правиш на специалист без да си!тва е основната разлика.не ви разбирам соцносталгиците,хем хвалите комунизма където никои за нищо не ви питаше хем се сърдите сега ако нещо подобно ви се случи!

    Коментиран от #20, #23, #30, #33, #37

  • 19 Изумен

    20 2 Отговор
    Няма база за сравнение. Преди 30 години ваксините бяха истински и ако някой умре след ваксина съдеха и осъждаха доктори, лаборанти и други участници.
    Хората в науката бяха истински учени, а не политици.
    Здравеопазването беше държавно-взимаха си заплатите и си траеха като всички останали.
    Хванеха ли някой , че е взел комисионна и с това е застрашил здравето на хора - щяха да му разкатаят лелята.
  • 20 Аз40🏴‍☠️

    21 2 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Живееш в мехурче пълно с илюзии. Нямаш никакъв избор и сега в тази система, нито разяснения за това, което инжектират дори моментално след раждането на бебетата. В много случаи и по време на бременност още.

    Коментиран от #25

  • 21 олимпиец

    13 1 Отговор
    за да стане т.н. рестарт на света.мечтата на юда-масони, основно находящи се във федералния резерв на сащ, искат да проведат ваксинация на населението на земята с опитни ваксини!това е като опипване на почвата и ако стане,отива се на следстващата точка...
  • 22 Behemoth

    3 9 Отговор
    Ваксинирай какво ще питаш стадото....все едно овцете да ги питаш да ги ваксинираш ли за шап...това е насилие над деликатната им натура с цел милосърдие...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ами сега

    11 0 Отговор
    Ваксинации ДА Експериминти НЕ
  • 25 стоян георгиев

    3 14 Отговор

    До коментар #20 от "Аз40🏴‍☠️":

    говори за себе си дрогар.аз избор имам и го правя.мога да живея тук или там да правя това или друго.мога да давам мнение да си избирам дрехи,храна,прическа...мога да бъда какъвто аз реша все работи дето през комунизма не можеше.тва че ти имаш комплекси в тази област не го вменяваи на всички.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 МХтоМХто

    8 0 Отговор
    Споменатите ваксини са задължителни и в България. Малка подробност-някои от ваксините са разработвани с течение на години. Прилагани също след няколко години на тестове. От друга страна грипните ваксини винаги са били ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ. Как да разбираме тязи статия? Ако не манипулираха толкова явно общественото мнение, може би повече хора щяха да се "боцнат" срещу Короната

    Коментиран от #31

  • 28 100 ян

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    като ви чета коментарите,разбирам колко съм по-умен от вас!

    Коментиран от #40

  • 29 -----

    8 0 Отговор
    Тялото си е мое. Аз решавам какво да правя с него. Ако друг се разпорежда с моето тяло против волята ми се нарича насилие.
  • 30 Не си живял през соцализма

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Затова плещиш глупости

    Коментиран от #38

  • 31 Живял по това време

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "МХтоМХто":

    Грипните ваксини никога не са били слагани през комунизма, ваксини се слагаха, само, когато бе наистина необходимо и за сериозни болести, а не за това, че някои кихнал или имало опасност да прихване телевизионен грип.
  • 32 кОГАТО

    3 0 Отговор
    не можеш да обориш истината, я набутваш в теория на конспирациите.
  • 33 ЕРД

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    За това сега съм здрав , като едър рогат добитък. Скоро се хванах на бас с едни млади пишлемета , че ще кача сам до 6-тият една перална машина , докато те се чудят от къде да я хванат , и спечелих баса , за да им покажа колко са кекави , а аз на тяхната възраст мятах 180кг от лежанката за загрявка , а сега съм минал 50-те. Сигурно и в другите работи сте така , завърших с думите .

    Коментиран от #36

  • 34 Фактолог

    6 0 Отговор
    Да, но имунизацията е била с ваксина, а не с психотронни чипове.
    Правят ни нещо като устройство с батерии.
    През няколко години презареждане, а ако нямаш пари... връщай се за прераждане!
  • 35 Име

    4 0 Отговор
    Е и? И в западна Германия като не е била задължителна ваксинацията да не да са измрели от вируси бе? Ми не. Значи и с ваксиниране, базирано на здравна просвета и на решението на всеки човек дали да се ваксинира или не също функционира много добре.
  • 36 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #33 от "ЕРД":

    за теб има едни много хубав фелеитон писал от алеко константинов казва се баи ганьо в банята.ти сега точно показваш ситуацията описана от щасливеца.иначе знаем колко сте здрави вашето поколение.има статистики ,а народи дето не вдигат от лежанка живеят в по-дълго и са клинично в пъти по здрави без да вдигат перални.селския бабаитлък обаче няма как да се изкореи .та алековия герои живее през теб поздрави!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Не си живял през соцализма":

    изкарах 20 години през него достатъчно да имам ясни спомени.вас могат лесно да ви лекуват от носталгията по комунизма като ви организират лагери с имитация на онова врмеме.има и по-работен вариант.изселване в северна корея .ще се върнеш патриот и любител на демокрацията ,само да има опция да те пуснат обратно де!
  • 39 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "555":

    ти не само не си знаел с кво са ги васкинирали дрогар ,а и лекаря дето го е правил не е знаел.кои си можел да питаш тогава бе красавчик?и кои щеше да ти каже?аман от умници като теб.затова в хубавия соц българина не стигаше до 60 години подобно на африканеца.къде ви намират още такива се чудя?минаха 30 години и още чакате партизаните!луда работа!

    Коментиран от #41

  • 40 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "100 ян":

    умен си безспорно.такива умници като теб докараха народа ни до затриване.я виж като си толкова умен къде избяга работоспособната част от българското население.може да ползваш жокер не е в северна корея или русия!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ЕРД

    0 0 Отговор
    А за теб има един много хубав сборник от "Диви Разкази" на Николай Хайтов и по специално разказа "Мъжки Времена" и там се казва - Едно е да искаш , друго е да можеш , трето и четвърто да го направиш . Та и аз съм го направил защото съм могъл. А който не може , да си седи зад плета , и да не коментира

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 1520

    1 0 Отговор
    тогава ваксинирането ставаше с доказани и изпробвани ваксини не като сега набързо направени и не доказани сега са важни парите