Last news in Fakti

8 Март, 2021 06:30 5 351 20

Еноти, папагали, амброзии: екзотични животни и растения настъпват към Европа

  • енот-
  • папагал-
  • европа-
  • животни

Внесените видове животни могат и да разнасят вируси и болести, ако имаме предвид например чумата по раците, довела до масовото измиране на речни раци

Еноти, папагали, амброзии: екзотични животни и растения настъпват към Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След още 30 години в Европа ще се срещат 2500 нови видове насекоми, птици, животни и растения. При това някои от тях не са безопасни. Каква е причината за миграцията на тези екзотични представители на флората и фауната?

Енотоподобни кучета, египетски гъски, папагали и много други "пришълци" от различни краища на света вече до такава степен са се разпространили на територията на Германия и на Европа, че вече не представляват екзотика. А в бъдеще този вид "мигранти" на европейския континент само ще се увеличават, прогнозира германският еколог Хано Зебенс. С какво обаче е свързано преселението на едни или други видове растения и животни отвъд пределите на естествения им ареал и докъде може да доведе това?

Пътници без билет

Жителите на редица германски градове вече изобщо не се учудват, че – наред с обичайните ята свраки и гълъби – току се натъкват на гръмогласни папагали. Но сведения за това как точно са попаднали на европейския континент няма. Някои предполагат, че в основата стоят птици, успели да избягат от зоологическите градини. Други твърдят, че са били докарани с контейнери, превозващи товари. Хано Зебенс смята именно тази версия за по-правдоподобна.

"В условията на глобализация и развитие на международната търговия обемът на транспортните услуги расте. А в товарните контейнери, използвани в превозите по море, въздух и суша, често попадат семената на различни растения, както и дребни организми като насекоми, мравки, паяци, хлебарки, червеи, мекотели, а понякога дори и птици и животни, които щом попаднат на мястото, за което са предназначени товарите, започват бързо да се разпространяват там", обяснява ученият.

По неговите думи, проблемът е в това, че преди товаренето и след разтоварването контейнерите не се почистват достатъчно добре и не се дезинфекцират. А контролът е сложен - в Европа, за разлика от Северна Америка, проверките на транспорта не са сериозни. И произтичащите от това проблеми не се оценяват, посочва Зебенс.

Опасностите за хората

Вносните видове флора и фауна се разпространяват и по линия на туризма. "Пътешествениците, без да подозират, нерядко донасят със себе си на връщане от отпуска (в куфарите или просто по дрехите) дребни насекоми, както и семена и прашец от растения", отбелязва ученият.

Повечето "пришълци" не представляват особена опасност за човека, твърди Зебенс. Което обаче не може да се каже за тигровите комари, наречени така заради окраската си. Те могат да станат преносители на вируси, предизвикващи заболявания като треската Денга. Родина на тези паразити е Азия, но покрай развитието на транспорта те вече са стигнали и до Европа.

Проблем за здравето на човека могат да причинят и някои вносни видове растения - като например предизвикващият алергия плевел, наречен "пелинолистна амброзия".

Последствията за екологията

Според Хано Зебенс, появата на вносни видове в тези ареали, където те не би трябвало да се намират, няма да мине без последствия за екологията - защото те нерядко изместват традиционните видове. Така например разпространилите се в Европа папагали изместват местните популации прилепи, врабци, дроздове, заемат хралупите на катеричките.

Внесените видове животни могат и да разнасят вируси и болести, ако имаме предвид например чумата по раците, довела до масовото измиране на речни раци. Тя е внесена в Европа още през 19-и век - вероятно заедно със северноамериканските речни раци, които са устойчиви на тази инфекция и стават нейни преносители.

Хано Зебенс обръща внимание и на проблема, свързан с отглеждането на екзотични животни в домашни условия: "Всяко домашно животно може да представлява опасност за човека, но когато става дума за отровни змии или диви котки, рискът е особено голям. А има и случаи, когато стопаните, които вече нямат сили да се грижат за хищниците, просто ги пускат на свобода - това е абсолютно недопустимо. Т.е. преди да решиш да си вземеш екзотично животно за отглеждане или да си засадиш екзотично растение, трябва да се посъветваш със специалист."

"Горещите точки" на планетата

Последният каталог на нетипичните видове животни и растения е съставен през 2005-а година. Тогава на планетата са били регистрирани над 35 000 вносни видове. Компютърният модел, разработен от Хано Зебенс и неговите колеги, прогнозира увеличение на техния брой през 2050-а година в глобален мащаб с 36 процента в сравнение с нивото от 2005-а година. Най-големия удар ще понесе Европа, където количеството внесени видове флора и фауна ще нарасне до 64 процента към 2050-а година, т.е. в нейната екосистема ще се появят около 2500 нетипични вида. "Горещите точки" в това отношение ще станат и умерените ширини на Азия, Северна и Южна Америка. Най-малък ръст на "пришълците" може да се очаква в Австралия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вики

    7 3 Отговор
    ужас , само това ни трябва .
  • 2 дедо Герчо

    11 3 Отговор
    САБЛЕЗЪБИ ИМА ЛИ...ХЪХЪХЪ....
  • 3 Зоолог

    41 1 Отговор
    В Германия вече са се заселили и екзотични хора които си вървят с родната фауна
  • 4 Щом

    17 2 Отговор
    Статията е писана от Киселото зеле значи 90$ е фалшива
  • 5 Боне Крайненеца

    13 3 Отговор
    А у нас ще гледаме камили

    Коментиран от #17

  • 6 Дойчо Зелев

    23 2 Отговор
    Мама Меркел в момента внася и Кочове от Афганистан, Пакистан и Арабския свят
    ............ ............ ................. ................ .............. след като Германките останаха много доволни от Турските кочове
  • 7 У нас

    19 4 Отговор
    Най-много екзотични, безмозъчни папагали са се заселили в парламента. Най-вече от вида гербикус-крадливикус. На 04.04 видим дали ще успеем да ги върнем в родните места или ще се размножат.
  • 8 dfер

    15 1 Отговор
    И банани ще растат вече ,тайно ще правите ракия от портокали ,че европа ще се управлява по законите на шериата !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дедо Ной

    3 2 Отговор
    Ех тоя Ноев ковчег...
  • 11 Пилот на грипен

    5 11 Отговор
    В президентството вече имаме папагал
  • 12 Цицерон

    3 1 Отговор
    Асен ги готви с кисело зеле,ще последват розовите пеликани.
  • 13 ШАЙКАТА

    8 3 Отговор
    ГЕРБ СА НАЙ ОПАСНИ НАВСЯКЪДЕ !

    Коментиран от #15, #18

  • 14 ШАЙКАТА

    8 1 Отговор
    Цвeтaн ЦвeтaнОФ
    Нaй-гoлямoтo бeдcтвиe в cтрaнaтa прeз пocлeднитe 20 гoдини нe e зeмeтрeceниeтo в Пeрник и вcички ocтaнaли, a бeзoтгoвoрнoтo, бeзхaбeрнo упрaвлeниe нa ГЕРБ И БСП !
  • 15 Не че нещо

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "ШАЙКАТА":

    Простотията ти е опасна но за съжаление няма да го разбереш!С какви очи се гледате вечер в огледалото след цял ден тролене само не ми е ясно?
  • 16 другарят

    5 0 Отговор
    Защо за негри и араби може, а за флората и фауната не може!?? Мен от змии ме е страх!
  • 17 Derfel

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Боне Крайненеца":

    Ами на времето в Източни Родопи са гледали камили, дори все още има село Камилски дол и на черно бели фотографии ги има. Много здрави и жилави същества особено за превоз на товари.
  • 18 МАФИЯ НА ББ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ШАЙКАТА":

    В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НИ УПРАВЛЯВА ПРОСТА БАНКЕНСКА ТИКВА, ДЕБЕЛА ЛОЕНА, ЗЛОВРЕДНА,ЛЪЖЛИВА, КРАДЛИВА, ЗАВИСЛИВА, УРОДЛИВА. ТРЕБЕ ПЪРВО ТАМ ДА СЕ РАЗЧИСТИ.
  • 19 Човек

    1 0 Отговор
    Хора са казали ЖИВОТНИТЕ НЕ ГОВОРЯТ !
    Е как да не говорят, папагали Ара и Жако говорят !
  • 20 Един

    1 0 Отговор
    Бойко ни е предостатъчен!